PALUBA
June 03, 2020, 12:37:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Go Down
  Print  
Author Topic: Glavni stožer Oružanih snaga RH - novosti  (Read 45063 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #105 on: April 17, 2018, 07:42:42 pm »

17.4.2018.

Načelnik Glavnog stožera u posjetu Austriji i Njemačkoj


* ngs_17042018_02.jpg (191.75 KB. 1200x819 - viewed 90 times.)

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov od jučer, 16. travnja 2018. boravi u dvodnevnom posjetu Republici Austriji. U pratnji načelnika Glavnog stožera su zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik Mate Pađen i zamjenik načelnika Uprave za planiranje GS OSRH brigadir Emilio Turina.

Prilikom posjeta Republici Austriji izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske susrelo se s izaslanstvom Oružanih snaga Republike Austrije, koje predvodi načelnik stožera general zbora Othmar Commenda. Tijekom sastanka razgovaralo se o daljnjem unaprjeđenju bilateralne suradnje oružanih snaga dviju država. Posebno je istaknuta duga zajednička povijest te sadašnjost i budućnost u sklopu Europske unije, kao i suradnja u odgovoru na postojeće zajedničke sigurnosne izazove u Europi kao cjelini, ali i važnost stabilizacije jedne od slabije razvijenih regija kao što je jugoistok Europe. Naglašeno je kako je Republika Austrija jedan od najznačajnijih partnera Hrvatske te najvažniji među ne-NATO zemljama.

Također, istaknuto je zajedničko sudjelovanje austrijskih i hrvatskih oružanih snaga u mirovnoj misiji UNDOF na Golanu, u borbenim skupinama EU-a, u sklopu Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i razmjenu sposobnosti, kao i u okviru PESCO projekata u budućnosti.

Teme razgovora bile su i sustav vojnog školovanja, razmjena studenata, uloga vojske u migrantskoj krizi i reforma OSRH, kao i međunarodne teme CEDC inicijative (Srednjoeuropska obrambena suradnja) s naglaskom na združeni akcijski plan i zajedničke vojno-obučne aktivnosti te pripreme Republike Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU.

Posebno je izraženo zadovoljstvo bilateralnom suradnjom na području vojne izobrazbe i uvježbavanja, pri čemu je istaknuta suradnja dvaju središta za mirovne vojne operacije i škola stranih jezika te želja za još snažnijim povezivanjem austrijskog i hrvatskog nacionalnog vojnog učilišta.

Tijekom boravka u Republici Austriji hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Terezijansko vojno učilište (Theresianische Militärakademie), gdje ih je primio general-pukovnik Erich Csitkovits, zapovjednik austrijskog Nacionalnog obrambenog učilišta i general-bojnik Karl Pronhagl, zapovjednik Terezijanskog vojnog učilišta. Tom prigodom su se upoznali s poviješću učilišta, obišli prostore učilišta te razgovarali o modalitetima buduće suradnje s Hrvatskim vojnim učilištem "Dr. Franjo Tuđman".


* ngs_17042018_04.jpg (300.31 KB. 1200x795 - viewed 75 times.)

Nakon posjeta Republici Austriji načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov 18. travnja 2018. godine odlazi u službeni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj, glavnom obrambenom strateškom partneru Republike Hrvatske u Europi, gdje će nazočiti svečanoj primopredaji dužnosti između dosadašnjeg i budućeg načelnika stožera (glavnog inspektora) njemačkih oružanih snaga (Bundeswehr), generala zbora Volkera Wiekera i general-pukovnika Eberharda Zorna.

Bilateralna obrambena suradnja između Njemačke i Hrvatske je vrlo intenzivna i sadržajna, pri čemu treba istaknuti zajedničko sudjelovanje u misiji Resolute Support u Afganistanu i KFOR na Kosovu, sudjelovanje u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU i Borbenim skupinama EU (EUBG 2016, EUBG 2020 i EU NAVFOR – ATALANTA) te zajednički doprinos stabilizaciji Jugoistočne Europe.

Foto: Hartl Franz, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #106 on: April 28, 2018, 02:38:09 pm »

25.04.2018.

Posjet načelnika Glavnog stožera OSRH Ujedinjenom Kraljevstvu


* DDC-20180426-136-003.jpg (439.76 KB. 1500x823 - viewed 79 times.)

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa svojim suradnicima, od 24. do 27. travnja 2018. boravi u trodnevnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U pratnji načelnika Glavnog stožera OSRH su zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Damir Dojkić, zamjenik načelnika Uprave za planiranje brigadir Emilio Turina i pročelnik Kabineta načelnika Glavnog stožera brigadir Ivan Turkalj, te veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, gospodin Igor Pokaz.

U sklopu aktivnosti, prvog dana posjeta 25. travnja 2018. hrvatsko izaslanstvo je posjetilo Zapovjedništvo Savezničkog korpusa za brzo djelovanje HQ ARRC (Allied Rapid Reaction Corps) u Innsworthu gdje su se sastali s general-pukovnikom Timom Radfordom, zapovjednikom ARRC-a.

Drugog dana aktivnosti, 26. travnja 2018., planiran je posjet Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva gdje će se načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov susresti s načelnikom Obrambenog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Londonu generalom zbora Stuartom Peachom. Tijekom sastanka razgovarat će se o bilateralnoj suradnji oružanih snaga dviju zemalja koja uključuje sudjelovanje na zajedničkim vojnim vježbama SAVA STAR, CROATIAN LION i CROATIAN DAGGER. Sadržajna suradnja obuhvaća i suradnju dvaju zrakoplovstava kao i uplovljavanje britanskih vojnih brodova u ratnu luku Lora.

Razgovarat će se i o angažiranju u NATO aktivnosti eFP u Poljskoj i baltičkim zemljama, o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi kao i iskustvima dviju oružanih snaga u vezi s transformacijom oružanih snaga (doktrina, modernizacija, opremanje).

Tekst i foto: KNGS, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #107 on: October 29, 2018, 08:52:55 pm »

25.10.2018.

General Šundov na sastanku Vojnog odbora Europske unije


* 01.jpg (27.88 KB. 266x200 - viewed 126 times.)

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sudjeluje na sastanku Vojnog odbora Europske unije (European Union Military Committee - EUMC) koji se održava 24. i 25. listopada 2018. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Na Vojnom odboru EU, uz načelnika Glavnog stožera generala zbora Mirka Šundova, sudjeluje i načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera brigadni general Denis Tretinjak i načelnik Provedbenog odjela Kabineta načelnika Glavnog stožera brigadir Siniša Ciglenečki.

Na sastanku Vojnog odbora Europske unije raspravljalo se o operacijama potpore miru ALTHEA, ATALANTA i SOPHIA kao i o strateškim pitanjima budućnosti operacija, suradnji Europske unije i NATO-a i postignućima u suradnji te o partnerstvu i sudjelovanju u operacijama i misijama potpore miru kao i o CARD (Koordinirani godišnji pregled obrane) probnom procesu i PESCO (Stalna strukturirana suradnja) projektnim prijedlozima.

Također, raspravljalo se i o problemu migracija i utjecaju na stabilnost Europske unije.

Vojni odbor Europske unije je najviše vojno tijelo unije kojeg je osnovalo Vijeće, a koje se sastoji od načelnika glavnih stožera zemalja članica zastupanih po njihovim stalnim predstavnicima.

Glavna zadaća Vojnog odbora EU je vođenje svih vojnih aktivnosti u okviru Europske unije, posebno planiranja i izvršenja misija i operacija u skladu sa zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom te razvojem vojnih sposobnosti. Vojni odbor EU također pruža vojne savjete i daje preporuke u pogledu vojnih pitanja političkom i sigurnosnom odboru EU.

morh.hr

« Last Edit: October 30, 2018, 02:23:13 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #108 on: December 03, 2018, 03:47:58 pm »

3.12.2018.

General Šundov na obilježavanju 100. godina Rumunjske državnosti


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov boravio je od 30. studenoga do 2. prosinca 2018. godine u Rumunjskoj gdje je prisustvovao svečanosti obilježavanja 100. godišnjice nove Rumunjske državnosti koja je održana u Bukureštu.

Tim povodom u Bukureštu je održan međunarodni vojni mimohod, na kojem su, kao dio međunarodnog postroja, sudjelovali i pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske koji su predstavljali Republiku Hrvatsku noseći zastavu Republike Hrvatske.

Svečani program u Bukureštu kod Slavoluka pobjede započeo je ulaskom rumunjske zastave i vojnog orkestra, nastavio se dolaskom rumunjskog predsjednika, intoniranjem himne i polaganjem vijenca. Uz sudjelovanje zrakoplova Oružanih snaga Rumunjske, u  mimohodu je prikazana i druga borbena tehnika iz sastava Rumunjskih oružanih snaga, ali i iz sastava oružanih snaga gostujućih zemalja kao i postroji pripadnika Rumunjskih i drugih zemalja.


* rumunjska_obiljezavanje_100_godina_neovisnosti_031218_02.jpg (399.73 KB. 1200x800 - viewed 46 times.)

Foto: OSRH, morh.hr

Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 25 queries.