PALUBA
June 25, 2019, 01:29:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Down
  Print  
Author Topic: Glavni stožer Oružanih snaga RH - novosti  (Read 41043 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #90 on: October 05, 2015, 09:48:29 am »

02.10.2015

Prvi tečaj informacijskih operacija u organizaciji Operativne uprave GS OSRH

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tečaj informacijskih operacija u organizaciji J3 Operativne uprave Glavnog stožera OSRH proveden je od 28. rujna do 2. listopada u Središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju. Održan je prvi put, sudjelovalo je ukupno 16 polaznika, a planirano je da se ubuduće organizira dva puta godišnje. Voditelj tečaja pukovnik Goran Tišlarić, stožerni časnik za informacijske operacije iz Operativne uprave, objašnjava da je tečaj organiziran kako bi se počela stvarati baza časnika sa znanjem o informacijskim operacijama. "Informacijske su operacije (INFO OPS) nužnost modernog načina ratovanja koje zahtijeva drugačiji način razmišljanja i borbe. Javno je mnijenje važan dio današnje bojišnice, a potpora javnosti može donijeti ključnu prevagu u sukobu," ističe voditelj te dodaje da u takvim okolnostima informacijske operacije postaju sve potrebnije i ujedno sve složenije.

Činovi polaznika sežu od natporučnika do bojnika, a jedan je od glavnih kriterija bolje poznavanje engleskog jezika. Voditelj nam je otkrio dio sadržaja tečaja. "Krenuli smo od vrha, u ovom slučaju to je strategijsko komuniciranje koje obuhvaća informacijske operacije, javnu diplomaciju i odnose s javnošću. Zatim smo se orijentirali na informacijske operacije – što sve u njih spada, kako se organiziraju i kako se provodi planiranje. Nakon osnova bavili smo se i drugim sastavnicama kao što su psihološke operacije, elektroničko izviđanje i djelovanje, obavještajno područje, CIMIC, odnosi s javnošću, cyber ratovanje i slično, a završili smo s procesom procjenjivanja učinkovitosti informacijske operacije. Ta je procjena na kraju dio šireg procjenjivanja cijele kampanje," zaključuje pukovnik Tišlarić.

Informacijske su operacije vojno-stožerna funkcija za analizu, planiranje, procjenu i integraciju informacijskih aktivnosti kako bi se djelovalo na volju, shvaćanje i sposobnosti ciljanih auditorija. Preustrojem Operativne uprave GS OSRH 2014. godine formiran je Odjel za posebne operacije, a time i službeno ustrojbeno mjesto časnika za informacijske operacije. Provedba tečaja prvi je korak u smjeru osposobljavanja kadrova za funkciju INFO OPS.

Tekst/foto: P. Kostanjšak, Hrvatski vojnik


* 484-vijesti-inform-oper-2.jpg (389.65 KB, 750x479 - viewed 86 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #91 on: October 15, 2015, 02:23:45 pm »

15.10.2015.

Sastanak gen. Lovrića sa zapovjednicima postrojbi do razine bojne

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Zagrebu na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održan je 14. listopada 2015. sastanak načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Drage Lovrića sa zapovjednicima postrojbi do razine bojne.

U uvodu sastanka general Lovrić osvrnuo se na ovogodišnje aktivnosti i projekte koji su uspješno realizirani kao i na one čija se implementacija prenosi na naredno razdoblje. Između ostalih spomenuta je integrirana vježba Združena snaga 15, prvo strateško prevoženje postrojbi OS RH brodovima HRM na vježbu Trident Juncture, sudjelovanje u operaciji Triton, uspješno proveden mimohod OS RH, tranzicija iz operacije ISAF u Resolute Support, uvođenje novog sustava školovanja na HVU, remont MiG-ova 21 i osnaživanje zaštite zračnog prostora te angažman OS RH oko prihvata i zaštite izbjeglica. Načelnik se zahvalio zapovjednicima postrojbi za njihov doprinos i zatražio da se isto prenese svim pripadnicima OS RH koji su doprinijeli spomenutim uspjesima OS RH.

U nastavku sastanka prezentiran je Plan OS RH za razdoblje 2016.-2017. Plan daje odgovor kako, s čime i na koji način realizirati ciljeve, odnosno ispuniti misije i izvršiti zadaće, postavljene glavnim dokumentima strateškog planiranja. Ukratko Plan OS je poveznica između plana rada i proračuna te slijedi strukturu Strateškog plana Ministarstva obrane 2016-2018. Pored toga Plan ima i razvijen sustav za izražavanje pokazatelja učinka, načine ostvarenja cilja i pokazatelja rezultata.Težišne aktivnosti OS RH u planskom razdoblju 2016.–2017. bit će usmjerene na: a) razvoj i održavanje obrambenih sposobnosti, b) svrsishodan i održiv doprinos kolektivnoj obrani i međunarodnoj sigurnosti i c) pomoć civilnim institucijama u zemlji.

U završnom dijelu sastanka Uprave Glavnog stožera OS RH prezentirale su glavne zadaće i prioritete u narednom razdoblju.

Foto: Stjepan Brigljević, osrh.hr

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 956« Reply #92 on: October 15, 2015, 02:38:23 pm »

Ostarili, oćelavili i udebljali se. Samo jedan u zadnjem redu je ko prije 25 godina. Taj se ne minja.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #93 on: November 27, 2015, 12:23:57 pm »

27.11.2015.

Posjet vojnog izaslanika Ruske Federacije Glavnom stožeru OS RH

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vojni izaslanik Ruske Federacije u RH brigadir Sergej Molodkov posjetio je 27. studenog 2015. Glavni stožer OS RH. Tom prigodom upriličen je nastupni posjet njegovog pomoćnika pukovnika Sergeja Gosteva. U posjet ih je primio direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj sa svojim suradnicima komodorom Marileom Staničićem, pukovnikom Branimirom Tojčićem i bojnikom Leonardom Lorussom.

Na početku razgovora admiral Hranj poželio je dobrodošlicu ruskim časnicima i poželio im ugodan boravak u RH.

Brigadir Molodkov zahvalio je na prijemu, izrazio stav da postoji mogućnost razvoja obrambene suradnje između Ruske Federacije i Republike Hrvatske te naglasio da je otvoren za suradnju i razgovor. Naglasio je da je svjestan kako RH kao članica NATO saveza ima preuzete obveze, ali smatra kako to ne bi trebalo priječiti razvoj bilateralne vojne suradnje između dviju država. Osvrnuo se na problem terorizma i izrazio stav kako bi se svi međunarodni subjekti trebali ujediniti u borbi protiv terorizma koji predstavlja globalnu ugrozu. Naglasio je kako Ruska Federacija ima veliko iskustvo u borbi protiv terorizma i da su spremni surađivati na političkoj, diplomatskoj i vojnoj razini.

Admiral Hranj izrazio je sućut brigadiru Molodkovu zbog civilnih i vojnih žrtava u terorističkim napadima. Naglasio je kako su OS RH voljne razmijeniti iskustva stečena u borbi protiv terorizma. Nadalje, osvrnuo se kako su OS RH već 20 godina u procesu tranzicije i neprekidno se moderniziraju s ciljem stvaranja modernih oružanih snaga koje mogu odgovoriti svim izazovima.

Brigadir Molodkov čestitao je na besprijekorno provedenom sudjelovanju broda HRM-a u operaciji Triton te zaželio mnogo uspjeha u razvoju OS RH i sudjelovanju u operacijama i misijama potpore miru.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst: Branimir Gaćina-Bilin, Foto: Stjepan Brigljević, osrh.hr


* SBGS8749A.JPG (563.14 KB, 2126x1535 - viewed 82 times.)

* SBGS8752A.JPG (529.88 KB, 2126x1535 - viewed 83 times.)
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 524« Reply #94 on: November 27, 2015, 12:36:35 pm »

Quote
Admiral Hranj izrazio je sućut brigadiru Molodkovu zbog civilnih i vojnih žrtava u terorističkim napadima.

Da li se iz ovih redova može protumačiti da OS RH karakteriše teroristima one koji su ubili ruslog pilota i jednog pripadnika specijalne jedinice? Ili je ovo samo slobodna novinarska interpretacija izjave ? Zanima me zvaničan stav OS RH o tom događaju, zato pitam .
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #95 on: November 27, 2015, 07:04:27 pm »

Koliko shvatam Hranj to nigde nije rekao . Izrekao je opštu (diplomatsku) formulaciju koju Rusi mogu da shvate kako žele.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 524« Reply #96 on: November 27, 2015, 08:42:52 pm »

Koliko shvatam Hranj to nigde nije rekao . Izrekao je opštu (diplomatsku) formulaciju koju Rusi mogu da shvate kako žele.

Uslov Rusije za bilo kakvom vojnom koalicijom sa NATO protiv ISIL-a , jeste ubrajanje Turkmena na svetsku listu terorista t.j. saradnika ISIL-a.To je rekao Lavrov u sinoćnjem obraćanju posle posete francuskog Predsednika Moskvi. Upravo dvosmisleni diplomatski rečnik daje mnogo odgovora , zato sam i postavio pitanje.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #97 on: February 10, 2016, 06:55:14 pm »

10.02.2016.

Načelnik GS na VP "Eugen Kvaternik" i MVV "Mir 16/1"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić, 9. veljače 2016. je u pratnji zamjenika načelnika GS general-pukovnika Dragutina Repinca, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-pukovnika Mate Ostovića, načelnika Uprave za obavještajne poslove brigadnog generala Frane Tomičića i načelnika Uprave za logistiku brigadnog generala Ivice Olujića posjetio Središte za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, vojni poligon „Eugen Kvaternik“ na Slunju i međunarodnu vojnu vježbu „Mir 16/1“ u kojoj uz pripadnike Oružanih Republike Hrvatske sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Generalu Lovriću je predstavljen tijek međunarodne vojne vježbe „Mir 16/1“ kao i dosadašnji rezultati ocjenjivanja. Zatim mu je prikazan postupak završnog ocjenjivanja 4. HRVCON-a za misiju Resolute Support u Afganistanu, tj. razvoj zadnjih 72 sata vježbe u kojima se provodi ocjenjivanje. Nakon uvodne prezentacije u Centru za nadzor vježbe (EXCON) general zbora Drago Lovrić je, zajedno s gp Repincem, gp Ostovićem, gbr Tomičićem, gbr Olujićem, brigadirom Ivanom Juriljem - zapovjednikom SBO ZOD „F.K.F.“ i pukovnikom Davorom Stipetićem - direktorom vježbe „Mir 16/1“ obišao i sam tijek vježbe gdje mu je čelnik ocjenjivačkog tima brigadir Mijo Kožić opisao način ocjenjivanja. Po završetku prikaza vježbe general Lovrić je zajedno s ostalim sudionicima obišao dio radova na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

Načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić je izrazio zadovoljstvo prikazanim sposobnostima te je naglasio kako smatra da su snage koje sudjeluju u MVV „Mir 16/1“ u potpunosti spremne izvršiti zadaću koja je pred njima kao i ostale zadaće u okviru NATO saveza.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst: OSRH/Krunoslav Črnugelj, Foto: OSRH/Krunoslav Črnugelj i Filip Cindrić, osrh.hr


* 01General Lovrić na MVV Mir 16-1.jpg (443.36 KB, 1200x900 - viewed 69 times.)

* 05General Lovrić na MVV Mir 16-1.jpg (500.8 KB, 1200x900 - viewed 67 times.)

* 09General Lovrić na MVV Mir 16-1.jpg (327.21 KB, 1200x900 - viewed 71 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #98 on: February 10, 2016, 07:00:42 pm »

Za razliku od svih ostalih pripadnika OS RH koji nose crne, NGS, general zbora Drago Lovrić uvijek na zelenu prikrivnu odoru nosi čizme boje pijeska. Ne znam je li to u skladu sa službenim pravilima o nošenju odora, ali u slučaju generala Lovrića to je postalo pravilo.

 pravilo

Inače, general Lovrić se nedavno oprostio od Vojnog odbora NATO-a jer mu uskoro ističe petogodišnji mandat NGS-a. Tko će ga naslijediti na dužnosti Načelnika Glavnog stožera OS RH još nije poznato.
« Last Edit: February 10, 2016, 07:12:48 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #99 on: March 31, 2016, 01:23:11 pm »

Vir: MORH

30.03.2016.

General Šundov u službenom posjetu Državi Katar
 
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Mirko Šundov s izaslanstvom, od 29. do 31. ožujka 2016., boravi u službenom posjetu Državi Katar, gdje će posjetiti međunarodnu izložbu i konferenciju pomorske vojne opreme i naoružanja "DIMDEX 2016".

Na konferenciji u Dohi, uz izaslanstvo Oružanih snaga RH predvođeno načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Šundovom i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Predragom Stipanovićem sudjeluju i predstavnici vojne industrije, oružanih snaga i ratnih mornarica iz više od 40 zemalja svijeta.

Tijekom boravka u Kataru, general Šundov će se susresti s vojnim i civilnim dužnosnicima Države Katar te razgovarati o bilateralnoj suradnji.
« Last Edit: March 31, 2016, 05:46:41 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #100 on: April 16, 2016, 08:02:00 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
16.04.2016.

Mirko Šundov: Za koji mjesec napokon stižu 'Kiowa Warriori'

Nema puno generala Hrvatske vojske izraslih u Domovinskom ratu koji su uspjeli o(p)stati u vojnom sustavu. Jedan od njih je general-pukovnik Mirko Šundov (54) koji je s mjesta glavnog inspektora HV-a 1. ožujka došao na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nasljednik generala Ive Jelića na mjestu zapovjednika Četvrte gardijske brigade, svoj prvi intervju nakon imenovanja odlučio je dati upravo Slobodnoj Dalmaciji, koju i u Zagrebu redovito čita...

-Je li ovo kruna vaše karijere ili imate još ambicija?

-Vjerojatno ne postoji ni jedan vojnik koji na ovo pitanje ne bi odgovorio na isti način - dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH vrhunac je karijere za svakog časnika. Doživljavam ovo imenovanje kao priznanje za moj dosadašnji rad, a on je počeo ustrojavanjem slavne 4. gardijske brigade ZNG.

Ponosan sam što sam zapovijedao našom Četvrtom u vrijeme deblokade Dubrovnika i oslobađanja hrvatskog juga, te u operaciji "Maslenica". Kasnije je slijedio cijeli niz dužnosti. Trudio sam se konstantno ulagati u obrazovanje, kako vojno, tako i civilno. Sve je to, vjerujem, omogućilo i profesionalni razvoj. Sadašnja dužnost izuzetno je zahtjevna, a sva energija i znanje usmjereni su na što bolji i efikasniji rad Oružanih snaga i sve one pomake koji bi trebali trajati puno duže od mog mandata. To bi za mene bio uspjeh, ne samo moj, već i sustava u cjelini. I to su moje ambicije.

-Što vam je supruga rekla kad ste postali načelnik Glavnog stožera?

-Razumijevanje i potpora moje obitelji, sina i kćeri, a posebno supruge s kojom dijelim zajednički život već trideset godina, definitivno je ona snaga koja pokreće. Put vojnika, osobito u vremenu Domovinskog rata, težak je i odgovoran. Vojni poziv je specifičan, pun izazova, traži cijelog čovjeka. Bez potpore najbližih, sve je teže. Zajedno se svi ti izazovi lakše svladavaju. Ostaju zajednički uspjesi, povjerenje, razumijevanje i to je ono što me i danas kao i prije 30 godina čini jačim i boljim čovjekom.

Zadržati ljude

-Što možete obećati hrvatskom vojniku?

-Kada spominjemo hrvatskog vojnika, govorimo o onom najvrjednijem što naš obrambeni sustav ima. Jedna od trajnih zadaća je stalno unaprjeđivanje svih onih segmenata sustava koji za cilj imaju povećanje kvalitete života, rada, ali i Oružanih snaga u cjelini, ulaganje u znanje i sposobnosti naših ljudi. Jer samo motiviran, obrazovan, s istaknutim moralnim vrijednostima i domoljubljem - takav čovjek čini naš obrambeni sustav jačim i posebnijim. I to ne smijemo zaboraviti.

Uvijek su financije te na kojima počiva i brzina i opseg naših planova i aktivnosti. No, bez obzira na to, naša je zadaća uvijek napraviti maksimalno s onim što imamo na raspolaganju. Ići će se i na popunu postrojbi vojničkim sastavom i vojnim specijalistima, pomlađivanje sustava. Tražimo najbolje modele za privlačenje i zadržavanje ljudi poput pilota, liječnika, informatičara, inženjera različitih profila, svih onih nedostajućih zanimanja, koja su potrebna kako bi sustav bio još efikasniji.

-Jeste li za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka?

-Hrvatska ima jedan oblik služenja vojnog roka, a to je dragovoljno služenje vojnog roka. Ono se provodi još od 2008. godine. Na dobrovoljnoj osnovi mladima se pruža prilika da stječu određene, temeljne vojne vještine. Na taj način se osigurava popunjavanje Oružanih snaga profesionalnim vojnicima. Za uvođenje obveznog služenja vojnog roka potrebno je izraditi detaljne analize, kako u financijskom, tako i u smislu ostalih potrebnih uvjeta za eventualnu provedbu. Naravno, u analizama trebamo uvijek pratiti i globalnu sigurnosnu sliku. Prije bilo kakvih odluka takvog tipa potrebno je provesti i široku javnu raspravu kako bi se postigao konsenzus.

-Zbog migrantske krize odlučeno je da vojska može čuvati granice, ali uz nadzor policije?

-U slučaju zahtjeva ili procjene, vojska bi na granicama bila ispomoć policiji. Vjerujem, kako ova uporaba neće biti potrebna, međutim aktualni događaji, sigurnosne ugroze koje su se pojavile i u samom srcu Europe, pokazuju kako se moramo ponašati kao odgovorna država, a vidjeli ste da su tako postupale i druge europske zemlje.

-U kakvom ste stanju zatekli Oružane snage?

-Naše Oružane snage nisu izdvojeni otok. One dijele istu sudbinu kao i hrvatsko društvo u cjelini. Naravno, proračun i iznos dodijeljenih sredstava diktira brzinu i opseg modernizacije, kao i postizanje, održavanje i razvoj sposobnosti potrebnih za provedbu zadaća. Isto tako smatram da je vrlo važno održavati postojeće naoružanje i vojnu opremu s ciljem održavanja razine spremnosti za provedbu svih zadaća. U tome smislu izazov je osigurati pravodobnu opskrbu pričuvnim dijelovima, organizaciju i provedbu remonta.

Važno je naglasiti kako su Oružane snage započele i nastavljaju projekte modernizacije i opremanja kao što su nabavka lakih borbenih helikoptera, izgradnja obalnog ophodnog broda, nastavak opremanja i uvođenje samohodnih haubica PzH 2000, uvođenje borbenih vozila "Patria" i MRAP (Mine Resistent Ambush Protect) kao i s nastavkom opremanja OS jurišnom puškom VHS 2. Ovo su samo važniji projekti.

Pripadnici naših Oružanih snaga uspješno sudjeluju u operacijama potpore miru, kao i u vježbama kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Vjerujem kako ćemo u budućnosti biti u prilici još više ulagati i u opremu i u ljude jer ulaganje u Oružane snage je ulaganje u sigurnost svih naših građana.

Olako otpušteni

-Oružane snage su "očišćene" od ljudi koji su stvarali HV i iznijeli Domovinski rat?

-Za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske najzaslužniji su naši ljudi, oni koji su ostvarili slobodu Domovine. Nakon velikih pobjeda dio njih odlučio je ostati u Oružanim snagama. One su se postupno brojčano smanjivale, što je za neke neminovno značilo i odlazak iz vojske. Nažalost, tijekom tih procesa, koji su prirodni u vremenu kada se prelazilo iz ratnog ustroja u mirnodopski, čini mi se kako smo se negdje možda i olako odrekli nekih iznimno iskusnih ljudi, koji su i te kako mogli pridonositi našem sustavu.

Smatram, da se nisu uvijek uzimali u obzir svi kriteriji. Naravno, treba reći kako nismo svi isti i kako se nekima ponekad bilo i teško prilagoditi zahtjevima mirnodopskih uvjeta i nekih sasvim drukčijim zadaćama. Ipak, bez obzira na sve, za mene su Domovinski rat i žrtve branitelja temeljne, neupitne vrijednosti. Naši poginuli, nestali i ranjeni suborci, svi branitelji, zavrjeđuju duboku zahvalnost i poštovanje.

-Ove godine se mora donijeti nekoliko važnih odluka, uključujući i onu o borbenom zrakoplovstvu i modernizaciji Oružanih snaga. Jeste li već razgovarali s predsjednicom i resornim ministrom o tome?

-Predsjednica Republike ima redovite razgovore i konzultacije, vezano za stanje u Oružanim snagama, pa tako i za projekte opremanja i modernizacije. Što se tiče modernizacije, glavni projekti provode se prema zacrtanim planovima uz realnu dinamiku.

Sukladno Dugoročnom planu i razvoju Oružanih snaga RH potrebno je donijeti odluku o tome hoće li Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sačuvati i razvijati sposobnost borbenog zrakoplovstva. U tom smislu će trebati provesti moderniziranje i opremanje HRZ-a i protuzračne obrane. Glavni stožer Oružanih snaga ima stajalište da je potrebno zadržati ovu sposobnost, jer moramo znati, ako se odustane ili se izgube određene sposobnosti vrlo teško ih je ponovno izgraditi i razvijati. Naravno, to je odluka koja zahtijeva puno širi društveno - politički konsenzus.

-Ministar Buljević je govorio o mogućnosti nabavke 16 izvidničko-borbenih helikoptera?

-Projektom opremanja jednom eskadrilom izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz viškova vojne opreme Oružanih snaga SAD-a, dobio je krajem veljače jednoglasnu potporu saborskog Odbora za obranu. Riječ je o projektu od strateškog značaja kojim će se omogućiti nove sposobnosti Oružanih snaga RH. Donacija uključuje 16 helikoptera i tri simulatora za obuku, uz koje je potrebno nabaviti i pripadajuću opremu i usluge.

Svrha projekta je opremanje OS RH jednom operativnom eskadrilom lakih izvidničko borbenih helikoptera, te obuka osoblja za samostalno održavanje i uporabu helikoptera u cijelom rasponu taktičkih mogućnosti helikoptera. Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior je provedba izvidničko borbenih zadaća. Sukladno planu, prvi helikopteri bi trebali biti u Hrvatskoj u drugoj polovici godine.

-Srbiju je uznemirila naša najava kupnje samovoznih višecijevnih lansera raketa iz vojnih viškova SAD-a.

-Republika Hrvatska kao samostalna država, članica NATO saveza i članica EU-a suvereno odlučuje o nabavci vojne opreme i naoružanja, čime ne ugrožava nikoga, nego razvija obrambene sposobnosti, kako za potrebe obrane nacionalnog suvereniteta tako i obrane saveznika.

-Još nije usvojena ni Strategija nacionalne sigurnosti?

-Strategija nacionalne sigurnosti je prvi dokument koji razmatra ova pitanja i sigurno će nova strategija definirati mjesto i ulogu Oružanih snaga, iz kojih će se onda odrediti zadaće, organizacija i veličina Oružanih snaga kao jednog od instrumenata nacionalne moći. Novi pristup razvoja sigurnosti i obrane znači usklađeno djelovanje svih instrumenata nacionalne moći. Takav sveobuhvatni pristup najbolji je odgovor na nove prijetnje i izazove. Sinergijskim učinkom svih dijelova sustava možemo održavati potrebnu razinu sigurnosti, jamčiti miran san svakom našem građaninu.

Prizemljeni MiG-ovi


-Što smatrate najvećom snagom Oružanih snaga?

-Ljudi su najvrjednija i najveća snaga, to nam pokazuju iskustva iz Domovinskog rata, kad nismo imali dovoljno opreme, ali je snaga naših ljudi bila jača od svega. To je bila prevaga s kojom smo pobijedili. Snaga je danas i raspoloživa tehnika i organizacija djelovanja koja se temelji na iskustvima iz Domovinskog rata, operacijama potpore miru, obuci i vježbama, te aktivnostima korištenja i pomoći Oružanih snaga civilnim institucijama. Ona je neupitna i jamstvo je stabilnosti i sigurnosti.

-Jedan ste od naših najškolovanijih časnika. Što smatrate najvećom lekcijom dosadašnjeg obrazovanja?

-Najvažnija lekcija koju sam imao bio je Domovinski rat iz kojeg smo stekli dragocjena iskustva i to kao prilično mladi ljudi u vođenju i zapovijedanju postrojbama, odnosima s ljudima, novim znanjima, vještinama i sposobnostima, koje se samo u ratu mogu steći. Istaknuo bih veliku korist školovanja u našem sustavu - posebno u Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić", kao i različitim oblicima osposobljavanja u inozemstvu. Prošao sam razne tečajeve u organizaciji NATO-a i UN-a.
 
Posebno bih istaknuo i vrijeme provedeno na dužnosti Vojnog predstavnika RH u Vojnom odboru NATO-a i EU-a, gdje sam dobro upoznao snagu i strukturu tih organizacija, posjetio druge zemlje i upoznao njihove sustave obrane i Oružane snage. Doktorirao sam i na interdisciplinarnom području fizičke geografije - geomorfologije. Za mene cjeloživotno učenje i osposobljavanje nije samo floskula, to je jednostavno način razmišljanja, izbor, ono što čovjeka potiče na nove iskorake, nove izazove.

-Što radite kad ne radite? Imate li vremena za obitelj, prijatelje?

 Veselim se rijetkim slobodnim trenucima. U slobodno vrijeme volim čitati, trčati, voziti bicikl, plivati, slušati popularnu i klasičnu glazbu, gledati filmove i serije. Vezan sam za korijene, za naše običaje. Oni su uvijek u meni, oni me određuju. Volio bih da imam prigodu doći češće u rodni kraj, susresti se s rodbinom, prijateljima i ostalim dragim ljudima, prošetati uz more...

-Tko će odgovarati za ugrožavanje života pilota na spornim MiG-ovima čiji remont u Ukrajini nije obavljen u skladu s pravilima struke?

-Pilot ne polijeće ako zrakoplov ili helikopter nisu ispravni. To je pravilo, postulat od kojega ni ja ni ministar obrane Buljević nikada nećemo odstupiti. Zbog određenih sumnji, prizemljeno je pet zrakoplova dok se ne utvrde činjenice vezane za moguće nepravilnosti. Ostali zrakoplovi se održavaju i sukladno njihovoj ispravnosti operativno se upotrebljavaju.

Život kao učenje


Mirko Šundov rođen je 15. siječnja 1962. u Bračeviću, u općini Muć, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvu diplomu stekao je na Fakultetu političkih nauka 1986. godine, magistrirao je na PMF-u 1999. godine, gdje je i doktorirao 2007. godine.

Kao dragovoljac Domovinskog rata obnašao je niz zapovjednih dužnosti, od zapovjednika Četvrte, preko zamjenika zapovjednika ZP-a Split, pa do zapovjednika ZP-a Knin, zapovjednika Zapovjedništva za obuku OS RH, zapovjednika Ratne škole "Ban Josip Jelačić", zapovjednika Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski", zapovjednika i ravnatelja HVU-a "Petar Zrinski" te Vojnog predstavnika RH u NATO-u i EU-u.

Završio je više vojnih škola i tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu, među ostalima, Ratnu školu "Ban Josip Jelačić", tečaj za visoke dužnosnike u Centru za sigurnosne studije "George C.Marshall" u Njemačkoj, tečaj za visoke dužnosnike u misijama UN u Finskoj, NATO Defence College u Rimu i druge.

Uz spomenice Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, te medalju "Oluja", može se okititi nizom odlikovanja, od Reda hrvatskog pletera, preko Reda hrvatskog trolista, Reda bana Josipa Jelačića, do Reda Nikole Šubića Zrinskog i Reda kneza Branimira s ogrlicom.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #101 on: June 23, 2016, 06:55:45 pm »

21.06.2016.

Posjet vojnog izaslanika NR Kine

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Glavni stožer Oružanih snaga RH (GS OS RH) 21. lipnja 2016. posjetio je vojni izaslanik Narodne Republike Kine brigadir Jing Chunlua. U posjet ga je primio načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, zajedno s direktorom GS OS RH kontraadmiralom Robertom Hranjem i brigadirom Marijanom Paljevićem iz Uprave za planiranje.

U srdačnom razgovoru brigadir Chunlua čestitao je generalu Šundovu na imenovanju na dužnost načelnika GS OS RH. Zahvalio je na ulozi Oružanih snaga RH u razvoju ukupne bilateralne suradnje RH i NR Kine te na potpori Uredu vojnog izaslanika NR Kine, a posebno prilikom prihvata tri broda Ratne mornarice Kine 2015. godine u RH.

General Šundov zahvalio je brigadiru na svemu što čini u cilju razvoja bilateralnih odnosa dviju država i njihovih oružanih snaga te naglasio da je RH uputila na dužnost vojnog izaslanika RH u NR Kinu general-bojnika Dražena Ščurija, htijući time pokazati značaj koji NR Kina ima u međunarodnim odnosima i značaj koji RH daje odnosima s NR Kinom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i fotografije: OOJI KNGS, osrh.hr


* _IMG_0958.jpg (592.08 KB, 1824x1213 - viewed 67 times.)

* _IMG_0961.jpg (611.98 KB, 1721x1141 - viewed 60 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #102 on: June 24, 2016, 08:52:31 pm »

Quote
General Šundov zahvalio je brigadiru na svemu što čini u cilju razvoja bilateralnih odnosa dviju država i njihovih oružanih snaga te naglasio da je RH uputila na dužnost vojnog izaslanika RH u NR Kinu general-bojnika Dražena Ščurija, htijući time pokazati značaj koji NR Kina ima u međunarodnim odnosima i značaj koji RH daje odnosima s NR Kinom.

Нешто баш нисам сигуран да Шундов и сам верује у ово што је рекао ( у другом делу цитиране реченице). На крају ће то испасти као прекор Кини јер је ето војни изасланик Кине у Хрватској "само" пуковник,а РХ има генерала у Кини. По мојој оцени биће да ОС РХ имају вишак генерала па их негде морају збринути.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 109« Reply #103 on: November 04, 2016, 07:42:04 pm »

Jesu li za generale i admirali propisane odeđene norme i postoje li sankcije za one koji ih ne ispunjavaju?

Provjera tjelesne spremnosti za generale i admirale

U sklopu redovitih provjera tjelesnih sposobnosti koje se provode u Oružanim snagama RH, na sportskim terenima vojarne „Sveti Nikola“ u Splitu, u petak, 4. listopada 2016. godine održana je jesenska provjera tjelesne spremnosti za časnike na dužnostima generala/admirala, te za časnike sa činom generala/admirala u Oružanim snagama RH.

Provjera tjelesne spremnosti obuhvatila je sklekove, pretklone i trčanje na 2400 metara, odnosno 3200 metara, a pristupilo joj je dvadeset i devet časnika. S obzirom na iskazanu razinu pripremljenosti za tjelesne napore, provjera je uspješno provedena.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst: OS RH/M. Siriščević, Foto: OS RH/D. Podrug, osrh.hr


* generali_admiali_01.jpg (488.26 KB, 1208x906 - viewed 67 times.)

* generali_admiali_02.jpg (501.54 KB, 1217x870 - viewed 51 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #104 on: November 04, 2016, 09:11:41 pm »

Не видим потребу да се људи преко 50 година (а скоро сви имају више) тестирају на овај начин. не кажем да не требају вежбати и бити у кондицији, али сама провера нема сврху. На приказаним сликама их је далеко мање од 29 колико пише да их је приступило провери. Осим тога, ако је то број лица на генералском положају и генерала, мој утисак је да их је, за величини војске, мало превише.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.