PALUBA
May 25, 2020, 09:57:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: J.M.8-KOMARAC  (Read 4715 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 912


« on: November 06, 2010, 07:14:49 pm »

Čitajući dostupne knjige o istoriji avijacije na ovim prostorima, našao sam da je jedan avion pravljen više puta u različito vreme u različitim državama. Konstruktor je koristio svaku priliku da ponudi proizvodjačima svoj model. Mislim da je to isti avion, pa bih molio poznavaoce da mi odgovore da li sam u pravu.


J.M.8-KOMARAC

U fabricI ‘’Albatros’’ u Sremskoj Mitrovici  je napravljen avion  konstruktora Josipa Modlija  J.M. 8-komarac. To je bio laki jednosed visokokrilac, namenjen za obuku pilota I sportskio letenje. Izrada je počela 1940g u radionicama Prvog vazduhoplovnog puka u Novom Sadu, a završena u pomenutoj fabrici krajem marta 1940g. Prototip je izgubljenu vozu  pri evakuaciji fabrike Albatros.

Tokom rata 1944g u Tehničkoj radionici  1. Zrakoplovne luke u Zagrebu napravljen je avion konstruktora Zorana Modlija J.M.8. To je inače bio jedini avion napravljen u tadašnjoj Hrvatskoj. Avion je bio od drveta presvučen platnom, motor Praga B, razvijao je maksimalnu brzinu od 115km/h. Duzina 6,13m, raspon krila 9.5m, visina 1,8m i težina 205kg. Za poletanje mu je potrebna staza od 150m, za sletanje 100m. Maksimalna poletna težina 300kg. Nije poznato šta je dalje bilo sa avionom.

U posleratnoj Jugoslaviji je raspisan konkurs za izradu idejnih projekata nekih tipova aviona čiji je razvoj počeo pre II S.R. Tokom 1947g ispitivani su avioni sa ovog konkursa, izabrano je pet modela. Prvo su ispitivani AERO 2B, potom laki turistički-kako su ih zvali, avion 252, Prvi maj, 251Trojka i MODLI 8. Verovatno nije prošao, i ne znamo kako je završio.


Snimak iz 1944g sa hrvatskim oznakama

* modli.bmp.jpg (44.19 KB. 479x200 - viewed 597 times.)


« Last Edit: November 08, 2010, 09:00:51 am by dreadnought » Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #1 on: November 06, 2010, 09:59:30 pm »

Avion Modli J. M. 8. Komarac


Inženjer 1. vazduhoplovnog puka u Novom Sadu Josip Modli (Modly) projektovao je 1938. godine laki sportski avion sa francuskim motorom Obje e Din (Aubier et Dune) od 18 KS, koji se ranije nalazio na avionu "Nebeska vaš" polomljenom u udesu. Zbog jednostavne konstrukcije i male cene, avion nazvan Komarac je trebalo da se gradi u aeroklubovima i kod pojedinih amatera, na principu samogradnje.

Avion je bio visokokrilac sa upornicama i niskim stajnim trapom. Pilotsko sedište je postavljeno u samom težištu, a da bi povećao stabilnost aviona konstruktor je aeroprofil Getingen-426 (Goetingen-426) prepravio na autostabilan, čime je smanjeno pomeranje centra težišta.
 
Veći deo konstrukcije izradio je sam inž. Modli, kada se za njegov rad, na insistiranje Štaba vazduhoplovstva, zainteresovao inženjer Tišma, suvlasnik novoosnovane fabrike aviona "Albatros" u Sremskoj Mitrovici. Tišma je inž. Modliju predložio da fabrika o svom trošku završi avion, a da konstruktor da za njega licencu ukoliko se obezbedi serijska proizvodnja.  Avion je bio potpuno završen neposredno pred rat, vršena su i prva rulanja, ali nije ispitan u letu samo zato što je krajem marta i početkom aprila 1941. godine, aerodrom u Rumi, gde je fabrika "Albatros" vršila fabričke letove, bio poplavljen. Zajedno sa dovršenim i nedovršenim avionima i jedrilicama koji su se u trenutku napada na Jugoslaviju zatekli u fabrici, Komarac J.M.8 je 10. aprila utovaren u specijalnu železničku kompoziciju kojoj se gubi trag na relaciji Zemun-Slavonski Brod.
 
Srpska Vazduhoplovna komisija koja je posle kapitulacije Kraljevine Jugoslavije vršila procenu svih neisplaćenih vazduhoplovnih isporuka radi isplate kod odgovarajućeg srpskog ministarstva, izrazila je mišljenje da taj prototip “nije bio upotrebljiv u Vazduhoplovstvu Vojske, već je po svojoj nameni odgovarao sportskoj avijaciji”.

Kao nadzorni organ i probni pilot u radionici II zrakoplovne luke Zrakoplovstva takozvane Nezavisne države Hrvatske u Sarajevu, inž. Modli je već 1941. godine otpočeo da po istim crtežima gradi novi primerak aviona koji je sada nosio naziv Modli-8. Novi motor, koji je nabavljen u Čehoslovačkoj, bio je Praga-B od 40 KS što je bilo prejako za konstrukciju aviona, pa je snaga motora ograničena na samo 20 KS. Bilo je i drugih manjih izmena u konstrukciji a za stajni trap su upotrebljeni repni točkovi sa lovca Me-109. Rad na avionu nastavljen je 1943. godine u Zagrebu, gde je inž. Modli premešten, ali po tvrđenju konstruktora namerno nije u potpunosti završen.
 
Kada je Modli 26. oktobra 1944. godine avionom Biker Jungman preleteo na oslobođenu teritoriju u Sloveniji i priključio se Narodooslobodilačkoj vojsci, prijatelji iz radionice u Zagrebu sklonili su Modli-8 na tavan jedne šupe. Po oslobođenju, kao kapetan Jugoslovenske armije, inž. Modli je vozom svoj avion prebacio u Skoplje, gde je u radionici u kojoj je bio upravnik potpuno dovršen. U toku leta 1945. godine inž. Modli je izvršio probni let od 20 minuta, ali zbog toga što nije bio najavljen aerodromskoj kontroli, došlo je do uzbune na aerodromu i podignuta je para lovaca koja je dežurala zbog građanskog rata u Grčkoj. Posle incidenta, po naređenju Komande RV avion je prebačen u Beograd gde je kao jedan od prvih aviona posle rata ispitivan u novoosonavnom Opitnom centru. Leteo ga je pilot Vasilije Vračević. Rezultati su bili zadovoljavajući jer se Modli-8 pokazao lak i siguran za letenje, a jedina primedba bila je da je osetljiv za upravljanje po dubini pošto je cela repna površina bila pomična. Komanda RV predala je zatim avion Saveznom vazduhoplvnom centru u Vršcu gde je služio za trenažu pilota i propagandne letove sve do 1950. godine kada je rashodovan. Nekoliko poznatih jedriličara Saveznog centra koji su preobučeni za letenje na ovom avionu, ostvarili su uspešna jedrenja na termici i padini sa ugašenim motorom, po čemu bi Modli-8 mogao da se razvrsta i u kategoriju motorizovanih jedrilica.
   

Konstrukcija:

Visokokrilac sa upornicama, drvene konstrukcije, jednosed. Krilo je iz jednog dela sa glavnom kutijastom i tankom pomoćnom ramenjačom koje su spojene posebnim krutim distancionim rebrima. Napadni ugao krila u korenu veći je za 2,5 stepena od onog na krajevima, tako da izlazna ivica čini "V" ugao koji povećava stabilnost i otklanja opasnost od kovita. Krilca su klasične drvene konstrukcije sa otklonom od 25 stepeni na obe strane. Spoj krila sa trupom izveden je preko piramide i tri para upornica. Krila i krilca presvučena su platnom. Trup je kutijaste konstrukcije sa četiri uzdužnice i samo tri okvira koji se nalaze na prednjim sedišnom delu. Obloga je od lepenke. U kabini se nalaze najnužniji letački i motorski instrumenti. Stabilizatori su klasične drvene konsrukcije i presvučeni platnom. Stajni trap je velikog razmaka sa dve poluosovine. Amortizacija je obezbeđena pomoću punih blokova elastične gume. Drljača je metalne konstrukcije sa amortizacijom pomoću opruge.

 
Pogonska grupa:

Komarac JM-8 imao je dvotaktni motor sa dva viseća cilindra i reduktorom snage 18 KS. Druga verzija, Modli-8, imala je četvorocilindrični "bokser" motor Praga-B od 40 KS kome je snaga ograničena na 20 KS pri 1940 o/min. Gorivo kapaciteta 16 litara smešteno je u profilisanom rezervoaru u srednjem delu krila. Elisa je izrađena od orahovog drveta.


Dimenzije i težine (za Modli-8):

Razmah krila 9,5 m, dužina aviona 6,13 (5,98) m, visina 1,85 m, površina krila 11,054 m2, sopstvena težina aviona 215 kg, najveća težina u letu 320 kg. Osobine u letu: najveća brzina pri zemlji 120 km/h, putna brzina 100 km/h, praktični vrhunac 1700 m, dužina poletanja 170 km/h, dužina sletanja 125 m, dolet 200 km.
« Last Edit: November 08, 2010, 09:03:53 am by dreadnought » Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 912


« Reply #2 on: November 27, 2010, 05:42:38 pm »


* modli.bmp.jpg (44.19 KB. 479x200 - viewed 356 times.)

Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 912


« Reply #3 on: November 27, 2010, 05:44:07 pm »

Evo jos jedne,ne znam odakle mi.

* modli -komarac.jpg (71.28 KB. 600x362 - viewed 353 times.)

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.173 seconds with 25 queries.