PALUBA
May 25, 2020, 07:18:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Pješačka pukovnija ZOD HKoV  (Read 21968 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« on: December 15, 2010, 05:36:43 pm »

Pješačka pukovnija ZOD HKoV

Pješačka pukovnija jest postrojba u sastavu Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske "Fran Krsto Frankopan". Ustrojena je 01.07.2007. godine sa svrhom planiranja, pripreme i provedbe specijalističke obuke i funkcionalnih tečajeva, uz odgovornost za ustrojavanje i vođenje aktivne pričuve. Postrojba je isprva bila smještena u Belom Manastiru, a potom je premještena u Đakovo.

Pješačka pukovnija isprva je zajedno s djelatnicima vojnog poligona Gašinci imala oko 300 djelatnika, a postrojbu su činili:

- Zapovjedništvo
- Zapovjedna satnija
- Obučna bojna
- 1. Pješačka bojna
- 2. Pješačka bojna
- Izvidnička satnija
- Satnija opće logističke potpore
- Vojni poligon "Gašinci" (ustrojbeno pod PPuk, ali zapovjedno izravno pod HKoV)

Današnje sjedište pukovnije je Vojni poligon „Gašinci”, Gašinci.

Pješačka pukovnija danas provodi specijalističku vojnu obuku, prekvalifikaciju i certifikaciju za vojno stručne specijalnosti roda pješaštva i oklopništva i funkcionalnu obuku, potporu školovanja časnika, dočasnika i kadeta čiji je nositelj Hrvatsko vojno učilište za rodove oklopništva i pješaštva te sudjeluje u njihovom razvoju.

Na temelju operativnih dokumenata kojima se regulira generiranje snaga za NATO vođene operacije, priprema ih i osigurava njihovu spremnost u skladu sa zahtjevanim operativnim sposobnostima.

Pješačka pukovnija pruža potporu savezničkim snagama u Republici Hrvatskoj u okviru preuzetih obveza iz HNS-a.


__________________________________________________________________


VOJNI POLIGON GAŠINCI

Specijalistička vojna obuka pješaštva

Završetak specijalističke obuke bio je u znaku taborovanja koje se provodilo na vojnom poligonu "Gašinci". Tijekom taborovanja vojnikinje i vojnici su sva svoja pojedinačna znanja primijenili na razini desetine, što se i ocjenjivalo. Obuku je provodilo desetak instruktora iz prve, druge i treće satnije Obučne bojne Pješačke pukovnije ZOD-a


* minobacac.jpg (78.46 KB. 600x399 - viewed 385 times.)

Obučna bojna Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a proteklih je osam tjedana provodila specijalističku vojnu obuku pješaštva na kojoj je bilo više od 150 polaznika koji su u nekom od prethodnih naraštaja završili dragovoljno služenje vojnog roka te potpisali s MORH-om ugovor o prijamu u djelatnu vojnu službu.

Specijalistička vojna obuka iz pješaštva i obuka pješaštva specijalnosti minobacačka i protuoklopna provodila se najvećim dijelom u vojarni "Dračice" u Đakovu, dok se specijalistička obuka vojnika oklopništva u cijelosti provodila na vojnom poligonu "Gašinci".

U sklopu specijalističke obuke iz oklopništva vojnici su obučavani za ciljača na tenku, ciljača operatera na borbenom vozilu pješaštva, strijelce na BVP-u te za vozače na borbenim vozilima na kotačima. Težište specijalističke obuke pješaštva bilo je na taktičkom uvježbavanju i gađanjima, a vojnici su obučavani za specijalnosti strijelca, strijelca s bacačem granata, strijelca i poslužitelja na strojnici, puškostrojničara i snajperista. U sklopu specijalističke obuke pješaštva specijalnosti minobacačka i protuoklopna provodila se obuka ciljača i poslužitelja za minobacače 82 mm i 120 mm te za operatera i poslužitelja na maljutkama i fagotu.


* bvp.jpg (77.3 KB. 600x400 - viewed 450 times.)

Završetak navedene specijalističke obuke bio je u znaku taborovanja koje se od 29. studenoga do 3. prosinca provodilo na vojnom poligonu "Gašinci". Tijekom taborovanja vojnikinje i vojnici su sva svoja pojedinačna znanja primijenili na razini desetine što se i ocjenjivalo. Obuku je provodilo desetak instruktora iz prve, druge i treće satnije Obučne bojne Pješačke pukovnije ZOD-a. Osim sa zahtjevnom obukom najmlađi pripadnici Oružanih snaga morali su se nositi i s promjenjivim meteouvjetima. No, ni kiša, ni snijeg, ni blato koje je sezalo do koljena nisu ih omeli u ostvarenju svog cilja - uspješno privesti kraju specijalističku obuku i nastaviti dalje. Potvrdili su nam to i sami polaznici obuke vojnikinja Petra Kaliterna iz Splita i vojnik Tomislav Kovač iz Osijeka koji su bili na specijalističkoj obuci iz oklopništva. Na tu su obuku bili raspoređeni pošto su u Požegi završili temeljnu vojnu obuku i to Petra u trećem, a Tomislav u četvrtom naraštaju dragovoljnih ročnika. Zadovoljni su obukom, posebno praktičnim dijelom jer je baš to, kako kaže Petra, ono vojno.

Nakon završene specijalističke vojne obuke slijedi raspored u postrojbe Oružanih snaga gdje će sljedećih šest mjeseci provesti na svojevrsnom probnom radu. Ako zadovolje, nastavit će s vojnom karijerom.

Zapovjednik Obučne bojne Pješačke pukovnije ZOD-a pukovnik Zlatko Radočaj obuku je ocijenio izazovnom, sigurnom i vrlo uspješnom. "Uz veliki trud instruktora i zapovjednika obučnih satnija, vojnikinje i vojnici osposobljeni su za dužnosti svojih vojnostručnih specijalnosti, što su dokazali i provedbom taktičkih zadaća i bojnih gađanja iz pješačkog naoružanja, minobacača 82 i 120 mm te naoružanja POVRS."


* kaliterna.jpg (34.23 KB. 200x300 - viewed 1915 times.)
Petra Kaliterna, vojnikinja iz Splita

Dragovoljno služenje vojnog roka završila je u 3. naraštaju, a na specijalističkoj je obuci za strijelca na BVP-u.
Obučavamo se za ono što ćemo dalje raditi. Upoznala sam se s BVP--om, svojim naoružanjem, prošla sam i obuku gađanja iz BVP-a.
Kakva je obuka? Ja sam prezadovoljna. Pucala sam iz BVP-a i stvarno sam oduševljena. Od malih nogu mi je bila želja biti u vojsci, time se baviti. Zato sam sada i ovdje i zato sam upisala Kineziološki fakultet. U ovaj rod su me poslali s temeljne obuke, ali moja je želja u konačnici raditi u Vojnoj policiji. Smješteni smo na poligonu. Ima onih kojima smeta blato, kiša, ali meni je to super. Baš mi je to ono vojno. Red, rad i stega; to je to. Petra je studiranje privela kraju, čeka je još diplomski, a onda će, vjeruje, u Časničku školu.* kovac.jpg (40.03 KB. 200x300 - viewed 2021 times.)
Tomislav Kovač, vojnik iz Osijeka

Dragovoljno služenje vojnog roka završio je u četvrtom naraštaju i obučava se za ciljača operatora na BVP-u.
Prvih nekoliko tjedana radili smo u učionici, a sada je sve praksa, što je kud i kamo zanimljivije. Iako u prvom trenutku nisam bio za ovaj rod, sada sam nakon obuke konačno za. Zanimljivo je sve ovo - vozila, tehnika. Moj je posao motriti, promatrati i štititi formacijsko naoružanje, svoju posadu, pratiti ciljeve. Na ovoj obuci je nas petero i instruktori doista svakome posvete dovoljno vremena. Nekad je bilo i naporno, ali sve se da naučiti.


Autor: Leida Parlov
Snimio: Davor Kirin
Izvor: Hrvatski vojnik

« Last Edit: July 24, 2016, 05:18:01 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #1 on: February 15, 2012, 05:27:41 pm »

15.2.2012.

Obuka XX. kampa specijalističke vojne izobrazbe roda pješaštva i oklopništva

Obuka polaznika XX. kampa specijalističke vojne izobrazbe roda pješaštva i oklopništva u završnoj je fazi. Prvih 40 polaznika (3 vojnikinje i 37 vojnika) uspješno je završilo obuku u Pješačkoj pukovniji u Đakovu. Polaznici obuke obučavani su za rod pješaštva streljačke specijalnosti.
Ciklus obuke XX. kampa započeo je početkom prosinca 2011. godine. Obuka je bila intenzivna i zahtjevna, a zadnjih tjedana dodatno je bila otežana i zbog iznimno loših vremenskih uvjeta što nije omelo svih 40 polaznika da uz veliki trud i zalaganje uspješno završe obuku.

Zapovjednik pješačke pukovnije pukovnik Stjepan Krešić podijelio je uvjerenja o uspješno završenoj vojnoj izobrazbi, a vojnik Boris Andžaković dobio je pohvalu za najboljeg polaznika.

Djelatnici Središnjice za upravljanje osobljem brigadir Vlado Grujić i natporučnica Slavica Dražić uručili su ugovore o radu i rješenja o rasporedu na dužnost u matičnim postrojbama.

osrh.hr

« Last Edit: April 09, 2013, 10:41:49 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #2 on: February 24, 2012, 05:44:31 pm »

24.2.2012.

Specijalistička vojna obuka u Pješačkoj pukovniji HKoV-a


* phoca_thumb_l_vjezbe_24022012_2.jpg (80.2 KB. 630x420 - viewed 560 times.)

Na vojnom poligonu "Gašinci" danas 24. veljače 2012. godine pripadnici OS RH-a koji se nalaze na specijalističkoj obuci u Pješačkoj pukovniji HKoV-a, proveli su bojevo gađanje posade na borbenom vozilu pješaštva BVP M80.

Ovo gađanje završni je dio intenzivne obuke koja se provodila u teškim terenskim uvjetima, a tijekom kojeg je svih 66 pripadnika OS RH (61 muškarac i 5 žena) uspješno ispunilo sve postavljene ciljeve i zadaće. U provedbi bojevog gađanja iz borbenog vozila pješaštva kombinirana su gađanja iz topa 20 mm, spregnute strojnice PKT 7,62 mm, puškostrojnice 7,62 mm i automatske puške 7,62 mm.

Gađanju je nazočio časnik za doktrinu i razvoj oklopništva u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu "F.K. Frankopan" pukovnik Anto Andrijanić i zapovjednik Pješačke pukovnije, pukovnik Stjepan Krešić.

Radi se o specijalističkoj vojnoj obuci pripadnika OS RH roda oklopno mehanizirane specijalnosti koji se nalaze na specijalističkoj obuci od prosinca 2011. godine.


* phoca_thumb_l_vjezbe_24022012_3.jpg (63.6 KB. 630x420 - viewed 682 times.)


* phoca_thumb_l_vjezbe_24022012_5.jpg (92.34 KB. 630x420 - viewed 901 times.)


* phoca_thumb_l_vjezbe_24022012_6.jpg (78.2 KB. 630x420 - viewed 337 times.)


* vjezbe_24022012_v.jpg (292.98 KB. 1200x800 - viewed 1171 times.)


Fotogalerija

morh.hr« Last Edit: April 09, 2013, 10:43:28 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #3 on: February 24, 2012, 05:46:04 pm »

Predlažem da se ovaj tred zove Aktivnosti u Pješačkoj Pukovniji HKOV-a

Pozzzzz...
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #4 on: February 24, 2012, 05:50:09 pm »

Predlažem da se ovaj tred zove Aktivnosti u Pješačkoj Pukovniji HKOV-a

Pozzzzz...

Neka bude...
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #5 on: March 01, 2012, 10:22:26 am »

1.3.2012.

Bojevo gađanje polaznika SVO u Pješačkoj pukovniji


* bojevo_29022012_v.jpg (223.69 KB. 1200x900 - viewed 847 times.)

Pripadnici OS RH protuoklopne specijalnosti, koji se nalaze na specijalističkoj obuci u Pješačkoj pukovniji HKoV-a proveli su u utorak, 28. veljače 2012. na vojnom poligonu "Gašinci" završno bojevo gađanje pokretnih i nepokretnih ciljeva sa protuoklopnim vođenim raketnim sustavima "Maljutka", "Fagot" i "Konkurs".

Nakon provedene obuke i uvježbavanja na trenažerima, 33 pripadnika OS RH sudjelovalo je u završnom bojevom gađanju, gdje su unatoč otežanim uvjetima zbog gustog snijega, ostvarili vrlodobre rezultate.

Gađanju je nazočio i zapovjednik Pješačke pukovnije, pukovnik Stjepan Krešić.

morh.hr
« Last Edit: April 09, 2013, 10:34:35 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #6 on: March 02, 2012, 05:54:06 pm »

U sklopu pripreme multinacionalnog Combat Support OMLT-a, u kojem je uz 12 pripadnika OSRH-a bilo i 12 pripadnika američke vojske Nacionalne garde Minnesote, u Pješačkoj pukovniji ZOD HKoV je u siječnju 2009. provedena i obuka vozača za upravljanje višenamjenskim lakim vozilima HMMWV na dva vozila što su početkom siječnja iste godine stigla u postrojbu.


* Višenamjensko lako vozilo HMMWV.jpg (90.29 KB. 600x395 - viewed 259 times.)


Obuka vozača i mehaničara se danas provodi u Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu.

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 411WWW
« Reply #7 on: March 02, 2012, 05:55:32 pm »

Gde se izvodi obuka izvidjača? U izvidjačkoj četi ovog puka ili je drugi sistem u pitanju?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #8 on: March 02, 2012, 06:06:55 pm »

Gde se izvodi obuka izvidjača? U izvidjačkoj četi ovog puka ili je drugi sistem u pitanju?

Ne znam točno. Praktički sve obučne aktivnosti u Pješačkoj pukovniji provode se u Obučnoj bojni, a dvije pješačke bojne i Izvidnička satnija bi trebale služiti za ustroj aktivne pričuve u slučaju potrebe.

Obuka izvidnika se vjerojatno provodi u Bojni za specijalna djelovanja (Delnice, Udbina) i Vojno-obavještajnoj bojni.
« Last Edit: March 12, 2012, 02:24:03 pm by leut » Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #9 on: March 02, 2012, 07:06:48 pm »

Obuka izvidnika/izviđača se provodi u samoj postrojbi ( svi izvidnici GOMBR , GMTBR i PP ) a specijalistička obuka se provodi u BSD u Delnicama,Udbini i Malom Lošinju.
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #10 on: March 05, 2012, 04:52:48 pm »

Mlade dočasnice na SPECIJALISTIČKOJ OBUCI

Među 74 polaznika 40. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe dvije su pripadnice OSRH-a, skupnice Andreja Granat iz bojne Gromovi Gardijske motorizirane brigade i Sanja Jerković iz bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Skupnica Andreja Granat radi u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji kao dočasnica za raščlambe i raspodjelu u Zapovjedništvu bojne Gromovi.

Skupnica Sanja Jerković od prije godine dana zapovjednica je borbenog vozila pješaštva (BOV) u bojni Sokolovi u Našicama. Jedina je žena u postrojbi na tom radnu mjestu. Do stupanja na tu dužnost kao vojnikinja je bila operater u zapovjednoj satniji. Prva tri mjeseca u Dočasničkoj školi u ?akovu slušale su teoriju, a drugi dio nastave, onaj specijalistički, Sanja iz oklopništva, a Andreja iz pješaštva, u trajanju od također tri mjeseca provode na vojnom poligonu "Gašinci". Ondje smo ih posjetili i vidjeli kako izgleda jedan njihov radni dan.

Važno je djelovati kao tim

Iako su u OS-u relativno kratko, zadovoljne su svojim karijerama. Ni jedan im radni dan, slažu se, nije isti. Posao im je dinamičan, zanimljiv, izazovan. Ustajanje, pospremanje kreveta, postrojavanje, pozdrav zastavi, zajutrak pa akcija.... Nekoliko sati tjedno obvezne tjelovježbe, redovita dežurstva, redarstva i sve ostalo što ide uz vojni poziv. Tako je ovdje na Gašincima, a tako je i u postrojbi. "Kad sam u postrojbi, odijevam kombinezon i u autopark. Pregledavanje vozila, vožnja, održavanje vozila, redoviti tjedni pregledi, vježbe na terenu, izvanredne situacije, sve ono što je po rasporedu i što nam treba za ocjenjivanje. Uglavnom, ni jedan dan nije isti. To je zanimljiv posao. Učiš nešto novo, stariji prenose svoja iskustva na nas mlađe i to mi je super", priča nam Sanja dok se priprema za gađanje iz topa i PKT-a na BOV-u. U vozilu zapovijeda vozačem i operatorom, a kako je zapovjednik vozila, mora znati i njihove poslove da ih, ako treba, može zamijeniti. Je li teško zapovijedati? zanima nas. "Ne, kratko odgovara, ako se ima iskustva." Ali i napominje da je iznimno važno, ne samo u njezinu poslu nego i inače u vojsci, biti dio tima. Ona se za to sama izborila i nije imala nikakvih problema. A je li stroga zapovjednica? I tu kratko odgovara: "Mislim da ne. Nema tu strogoće. Uz rad i dogovor sve ide."

I dok se Sanja pripremala za gađanje, Andreja je uspješno odradila svoje prvo pravo gađanje na rednom broju jedan iz teške strojnice Browning. "Stvarno je teška", komentirala je Andreja vidno zadovoljna nakon gađanja. Iskustva iz gađanja drugim oružjem već ima tako da joj samo gađanje nije bilo ništa novo, ali ipak je adrenalin učinio svoje. U postrojbi je svakodnevno imala razne oblike obuke, gađanja, motoričke pripreme.... Na pitanje je li teško, Andreja odgovara: "Nije naporno. Sve ovisi o tome kako to sebi posložimo u glavi. Ja sam zadovoljna. Nisam imala i nemam nikakvih problema te mi nije ništa teško odraditi." U vojsci je sedam godina. Od prvog dana u Gromovima. A zašto vojni poziv? "Pa to mi je oduvijek bilo zanimljivo. Htjela sam na neki način dokazati da i žena to može." Jeste li uspjeli? zanima nas. "Da, zadovoljna sam. Sve ovisi kako se postaviš od prvog dana na poslu, vježbi, školi." Slažemo se jer njezin autoritativni stav i način na koji obavlja zadaće ne ostavlja ni traga sumnji. Očekivanja su joj se, kaže, ostvarila, pa i više od toga. I dok nam je Andrea pričala svoju vojničku priču, Sanja je odradila gađanje. "Bilo je dobro. Kad uđeš u vozilo, jednostavno pokušaš odraditi najbolje što možeš". Razlog zbog kojeg je Sanja došla u vojsku jasan je. "Nema tu mnogo filozofije. Jednostavno sam, kaže, htjela biti vojnik. Mnogi su sumnjali da ću proći, ali jesam. Kad se hoće, sve se može. Najvažnije je imati cilj."

Školovanje je prioritet

Želja i jednoj i drugoj je ostati u vojsci. Spremne su otići gdje ih se rasporedi jer, kažu, tako sustav funkcionira, znaju to i to je, napominju, razumljivo samo po sebi. Vjeruju da će i dalje napredovati, žele učiti i sigurne su da će dobro obavljati svoje zadaće ma gdje god to bilo. Znači li to i u međunarodnim misijama? I jedna i druga odgovaraju potvrdno. Misije svakako. Dok smo ih "pratili" na ručak, pričaju kako su nekako u isto vrijeme dobile mogućnost odlaska na školovanje i u misiju ISAF. Odlučile su se za školovanje. To im je, slažu se, u ovom trenutku bilo prioritetnije. Misije će doći poslije.Sanji i Andreji smo "ukrali" dio njihova slobodnog vremena, nakon čega smo mi na put prema Zagrebu, a one na svoje redovite dužnosti. Školovanje treba uspješno privesti kraju, a nakon toga povratak u postrojbu.

Osim znanja, sposobnosti koje imaju, ove su dvije mlade dočasnice pune entuzijazma i volje za radom. To će im zasigurno biti jamstvo za uspješan nastavak vojne karijere, što je i njima najveća želja.


* WIL_1017.jpg (88.68 KB. 600x429 - viewed 446 times.)


* WIL_1192a.jpg (160.21 KB. 600x868 - viewed 331 times.)


* WIL_1309.jpg (117.32 KB. 600x902 - viewed 1137 times.)


* WIL_1320.jpg (56.99 KB. 600x399 - viewed 314 times.)


http://www.hrvatski-vojnik.hr/


« Last Edit: March 12, 2012, 02:15:05 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #11 on: March 12, 2012, 02:18:20 pm »

12.3.2012.

Završetak SVO u Pješačkoj pukovniji HKoV-a


* pjesacka_pukovnija_09032012_v.jpg (221.57 KB. 1200x800 - viewed 345 times.)

U Pješačkoj pukovniji u Đakovu, u petak, 9. ožujka 2012. obilježen je završetak specijalističke vojne obuke 156 polaznika, pripadnika OS RH koji su u prosincu 2011. sa Ministarstvom obrane RH potpisali Ugovor o službi u Oružanim snagama OS RH u statusu djelatnog vojnika.

Tom prigodom, zapovjednik Pješačke pukovnije, pukovnik Stjepan Krešić polaznicima je uručio uvjerenja o uspješno završenoj vojnoj obuci te pisane pohvale za najbolje polaznike u nekoliko kategorija. Tako je pohvalu za najboljeg polaznika kampa dobio vojnik Ivan Kvaternik.

Za najboljeg polaznika mehanizirane specijalnosti pohvalu je dobio vojnik Hrvoje Bikić, za protuoklopne specijalnosti - vojnik Mirko Mičević, za minobacačke specijalnosti - vojnik Nikola Bašić, te dvojica vojnika sa najbolje ostvarenim rezultatima na provjerama tjelesnih sposobnost - vojnik Siniša Jurić te vojnik Matej Rumor.

morh.hr

SVO = specijalistička vojna obuka

« Last Edit: April 09, 2013, 10:45:41 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #12 on: March 18, 2012, 05:10:27 pm »

Nacrtom Strateškog pregleda obrane predviđen je preustroj Pješačke pukovnije u Središte za obuku pješaštva i oklopništva.
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #13 on: May 11, 2012, 01:44:07 pm »

10.5.2012.

Obilježena peta obljetnica Pješačke pukovnije


* jastrebarsko_10052012_v.jpg (290.07 KB. 1200x860 - viewed 425 times.)

U vojarni "Dračice" u Đakovu danas, 10. svibnja 2012. godine obilježena je peta obljetnica osnutka Pješačke pukovnije, Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" HKoV-a.

Tom prigodom, zapovjednik Pješačke pukovnije pukovnik Stjepan Krešić u svom obraćanju pripadnicima postrojbe, ukratko je podsjetio na kronologiju ustrojavanja i rada Pješačke pukovnije, te naglasio kako je kroz obuku u Pješačkoj pukovniji u različitim ciklusima obuke prošlo više od 2000 pripadnika OS RH i 72 pripadnika Nacionalne garde Minnesote koji su upućeni u međunarodnu vojnu operaciju ISAF u Afganistanu.

Izaslanik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" brigadir Dražen Batrnek naglasio je značaj obuke roda pješaštva kao i značaj pješaštva u povijesnim ratovima te je na kraju zaželio puno uspjeha u daljnjem radu svim djelatnicima Pješačke pukovnije.

Povodom dana Pukovnije zaslužnim pojedincima uručene su pohvale i nagrade.

morh.hr


« Last Edit: April 09, 2013, 10:32:44 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #14 on: April 09, 2013, 10:26:10 pm »

VOJNI POLIGON "GAŠINCI"

Obuka po posljednjim NATO standardima

Pješačka pukovnija u programima obuke primjenjuje posljednje NATO standarde i naučene lekcije OSRH iz misija i vježbi. Novi će smjer omogućiti brže, učinkovitije i racionalnije stvaranje instruktorsko-obučavateljskih kadrova na razini cijeloga HKoV-a.
Trenutačno su aktivnosti na poligonu u Gašincima u znaku dva obučna ciklusa: šestotjedne obuke obučavatelja refleksno-situacijskih gađanja i trotjedne obuke obučavatelja za konvoj-operacije...* JKP_1859.jpg (63.35 KB. 600x399 - viewed 406 times.)

Ubrzo nakon prolaska kontrolne točke na poligonu "Gašinci", defender se zaustavlja. Izlazimo. Iako je sredina ožujka vrijeme je snježno i vjetrovito. Uokolo primjećujemo pripadnike Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, ali i brojne vojnike drugih postrojbi. Sa svih strana čuje se pucnjava i brujanje motora vozila....

Nije riječ o nekoj velikoj vježbi, nego o intenzivnom obučnom danu. U društvu smo načelnika stožera Pješačke pukovnije ZOD-a pukovnika Ivana Galovića i pripadnika njegove postrojbe. Još u Zapovjedništvu poligona pukovnik Galović nas je upozorio da je pukovnija u 2013. ušla s vrlo zgusnutim i modificiranim kalendarom obuke. Težište je, uz specijalističku vojnu obuku pojedinaca, sada i na obukama obučavatelja, ključnih ljudi koji će znanje i standarde dobivene od instruktora Obučne bojne Pješačke pukovnije prenijeti u svoje postrojbe.

Razdoblje od polovice veljače pa sve do kraja ožujka u znaku je dva obučna ciklusa koja smo obišli na Gašincima: šestotjedne obuke obučavatelja refleksno-situacijskih gađanja, kao i trotjedne obuke obučavatelja za konvoj-operacije. Svaka skupina ima po desetak polaznika iz operativnih postrojbi: Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Gardijske motorizirane brigade, Pukovnije Vojne policije i Vojnoobavještajne bojne. Tu su i polaznici iz Pješačke pukovnije, koji će dodatno osnažiti instruktorski kadar postrojbe. Riječ je uglavnom o zapovjednicima i prvim dočasnicima vodova.

Konvoj operacije

Posjećujemo konvoj dobro poznatih Humveeja. Konvoj-operacije uglavnom su tema koja se odnosi na međunarodne misije, ali sigurno imaju primjenu i u Hrvatskoj. Obuka podrazumijeva sve situacije u kojima se konvoj može naći, a najkompliciranije su zasjeda i nailazak na IED. Vrijeme dodatno otežava situaciju. Instruktori promatraju i ocjenjuju reakcije i napredak polaznika tijekom cijele obuke. Još ima vremena do završnog ocjenjivanja, ali polaznici, poput poručnika Maria Stančića iz Pukovnije Vojne policije, već sada slažu dojmove. "Evo upravo idemo u ophodnju i organizaciju check-pointa. Radimo po sustavu predavaonica-teren. Obuka je intenzivna, zahtjevna i raznovrsna: uči se o IED-ima, ophodnjama, konvojima, komunikaciji, navigaciji...Za jednu konvoj-operaciju treba kombinirati različita znanja. Terenske uvjete treba podnijeti, kakvi god bili. To je u opisu vojničkog poziva. Kad se sve završi, uvjeren sam da ću nakon povratka u postrojbu uspjeti provesti odgovarajući program obuke", zaključuje poručnik.

Njegov kolega iz VP-a, skupnik Alan Benović, zadovoljan je što ga je postrojba nominirala za budućeg obučavatelja, te naglašava visoku kvalitetu obuke i činjenicu da su u njoj implementirana iskustva iz misija.


* JKP_1696.jpg (63.27 KB. 600x399 - viewed 191 times.)

Obuka obučavatelja traži probrani instruktorski kadar, a u Pješačkoj pukovniji ga ne manjka. Riječ je o iskusnim ljudima, kojima je zvanje instruktora nadogradnja znanja i sposobnosti. Tom profilu odgovara instruktor narednik Saša Hlevnjak. Naglaske obuke iznio je u nekoliko riječi: "Za uspješnu konvoj-operaciju najbitnija je priprema koja podrazumijeva prethodne drilove. Treba se znati što, tko, gdje i kako radi, zapovjednik u svojem planiranju ne smije ništa prepustiti slučaju ili izići na cestu bez potpune spremnosti. Treba znati svoje reakcije, kao i moguće protivničke".

Refleksno-situacijska gađanja

Nakon kratkog promatranja konvoja u akciji, zaputili smo se prema drugom dijelu poligona. Refleksno-situacijska gađanja se provode na odgovarajućem strelištu ograđenom nasipima, kao i u poznatom shooting-houseu i u tzv. kinosali. Stoga su polaznici podijeljeni u dvije skupine koje se izmjenjuju. Prvo posjećujemo strelište. Sve se, među nasipima, metama i gumama, odvija u pravom vojničkom redu. Posebna se pozornost posvećuje mjerama sigurnosti: svaki će polaznik tijekom obuke ispucati oko 3000 metaka. Polaznici su pozorno probrani ulaznim testiranjem. Od njih se traži iznatprosječna brzina, preciznost i raznovrsnost, koja se očituje u tome da svatko rabi čak pet vrsta naoružanja: jurišne puške VHS, AK-47 i H&K G-36, kratku strojnicu Ero i pištolj HS2000. Prolazi se tridesetak različitih situacija.

Sve pod nadzorom ima voditelj obuke, natporučnik Mato Troha. "Riječ je o specifičnom obliku obuke koja mora biti što realnija i zato smo bili rigorozni u izboru kandidata. Odabrani su visoko motivirani. Kao voditelj sam vrlo zadovoljan svojim instruktorima koji rade stručno i sigurno".


* JKP_2124.jpg (70.39 KB. 600x399 - viewed 245 times.)
Poligon je posjetio i prvi dočasnik Zapovjedništva Američke kopnene vojske za Europu (USAREUR) časnički namjesnik David S. Davenport Sr. koji je tom prigodom kazao: "Poligon je fantastičan, obuka koju vojnici prolaze danas je nevjerojatna. No osobito me impresionira činjenica da će vaši dočasnici ovdje stečeno znanje prenijeti svojim postrojbama"

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Josip KOPI, Hrvatski vojnik

Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 5.032 seconds with 26 queries.