PALUBA
June 06, 2020, 09:27:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski mitraljez 7,62 mm Maksim M. 1910  (Read 14286 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« on: December 24, 2010, 11:10:08 pm »

Ruski mitraljez Maksim Model 1910


Prvi mitraljezi sistema Maksim su predstavljeni ruskim vojnim stručnjacima u Sankt Petersburgu sredinom devedestih godina XIX veka. Kao rezultat ovih demonstracija manji broj mitraljeza Vikers-Maksim (Vickers-Maxim) su uvedeni u naoružanje ruske armije 1895. godine pod zvaničnom oznakom “Mitraljez sistema Maksim Mod. 1895 (Pulemet sistema Maksima obr. 1895. g.)” a isporučila ih je britanska firma Vikers. U to vreme su ovi mitraljezi bili postavljeni na teškom lafetu sa točkovima i štitom. Ulazili su u sastav artiljerije i bili su namenjeni za naoružanje tvrđava u cilju odbijanja juriša.
   
Mitraljezi Maksim su prvi put uvedeni u naoružanje pešadijskih divizija ruske armije 1901. godine a od 1904. g. ovi mitraljezi su i proizvođeni serijski u Rusiji u arsenalu u Tuli. Najpre su proizveđene samo cevi ali već od 1905. g. proizvođeni su celi mitraljezi sa glatkim bronzanim hladnikom za vodu. Ovi mitraljezi su imali masu od 31 kg (sa praznim hladnikom za vodu) bez postolja, imali su teorijsku brzinu gađanja od 600 met/min i koristili su staro oživalno zrno kalibra 7, 62 mm. Upotrebljeni su u Rusko-japanskom ratu 1904-1905. g. gde se pokazalo, da premda raspolažu zadovoljavajućom vatrenom moći, nemaju zadovoljavajuću pokretljivost tako da predstavljaju lak cilj za protivnika. Zbog toga su se već tokom borbenih dejstava pojavili olakšani i uprošćeni lafeti raznih modela (naprimer na saonicama) koje su, po sopstvenoj inicijativi, od materijala nađenog na ratištu izradili u samim jedinicama. Odmah po završetku rata krenulo se u modernizaciju mitraljeza Maksim Mod. 1895.
Uskoro, umesto masivnog i teškog postolja konsturisao je V. I. Sokolov lako postolje sa točkovima koje je uvedeno u naoružanje 1908. godine. Ubrzo je još prostije i lakše postolje konstruisao I. N. Kolesnikov koje je takođe uvedeno u naoružanje.
   
Ruski konstruktori oružari P. P. Tretjakov i I. A. Pastuhov su nastavili sa usavršavanjem Maksimovog mitraljeza izvršivši preko 200 izmena u konstrukciji. Time su snizili masu mitraljeza za 5,2 kg i poboljšali pouzdanost rada automatike. Bronzani hladnik za vodu sa glatkim omotačem zamenjen je čeličnim hladnikom sa rebrima po čemu će ovaj mitraljez postati opšte poznat. Ovako usavršeni mitraljez sa postoljem Sokolova i Kolesnikova uveden je zvanično u naoružanje ruske armije 1910. godine pod nazivom “Mitraljez na postolju sistema Maksim Mod. 1910” (Stankovij pulemet sistema Maksima obr. 1910 g.) .
   
Mitraljez Maksim Mod. 1910 je masovno korišćen tokom Prvog svetskog rata i pokazao se kao solidno oruđe kao i inače svi mitrljaezi maksimovog sistema. Kvalitet izrade je bio nešto lošiji od onih izrađenih u nemačkim fabrikama ali je bio bolji od onih izrađenih u Italiji. Balističke karakteristike su bile odlične zahvaljujući šiljatom zrnu 7,62 mm mod. 1910. Jedino su nemački mitraljezi sa zrnom 7,92 mm SS i francuski mitraljezi sa zrnom D imali slične balističke osobine. Sa druge strane francuski mitraljezi Sen Etjen i Hočkis su bili znatno lošiji kao konstrukcije. Tako su, gledajući u celini, jedino nemački mitraljezi Maksim MG 08 i možda britanski Vikersi bili kvalitetnija oruđa dok su francuski i italijanski mitraljezi bili lošiji. Ostali mitraljezi (kao srpski Maksim 7 mm Mod. 09) su bili tu negde po borbenim karakteristikama. Tako je na primer, srpski Maksim, imao sličnu konstrukciju, kvalitetniju izradu ali slabije balističke osobine.
   
Mitraljezi Maksim Mod. 1910 su masovno korišćeni i u Ruskom građanskom ratu (Oktobarskoj revoluciji) gde su naročito efikasno upotrebljeni u konjičkim jedinicama u kojim su, radi bolje pokretljivosti, postavljani na specijalnim kolima (tačankama) koje su vukli konji. Proizvodnja ovih mitraljeza nije obustavljana za sve vreme građanskog rata a nastavljena je i po njegovom završetku uz neprekidno usavršavanje u cilju povećanja bojevih i eksploatacionih karakteristika i pojednastovljenja tehnologije proizvodnje. Na bazi mitraljeza Maksim konstruisani su i prvi sovjetski ručni mitraljez (puškomitraljez), prvi avionski mitraljez i prvi protiv-avionski mitraljez.  
   
Prva modernizacija mitraljeza Maksim Mod. 1910 izvedena je 1930. g. i sastojala se između ostalog i u sledećem: postavljen je nov nišan, omogućeno je gađanje jednom rukom, ugrađen je uređaj koji je pokazivao stepen zategnutosti povratne opruge, postavljeni novi držači štita, povećan otvor za sipanje vode itd.
   
Pošto je u to vreme bilo veoma aktuelno gađanje na velikim daljinama kao i posredno gađanje, a što je obezbeđivalo uvođenje u naoružanje novog teškog zrna Mod. 1930, bila je predviđena i ugradnja na mitraljeze optičkih nišana i uglomera kvadranta. Pored toga, tokom serijske izrade mitraljeza delovi od obojenih metala su zamenjeni čeličnim a uložen je veliki napor na uvođenju nove tehnologije izrade. Težak ručni rad koji je zahtevao veliki broj kvalifikovanih radnika zamenjen je mašinskom obradom. Naročito je bilo značajno usvajanje novog modifikovanog postolja čija je izrada bila mnogo jeftinija i brža nego starog.
   
U 1931. g. S. V. Vladimirov je konstruisao novo univerzalno tronožno postolje sa točkovima koje je omogućivalo brz prelaz sa gađanja nadzemnih ciljeva na gađanje vazdušnih ciljeva i obrnuto. Postolje Vladimirova je sačuvalo niz opštih crta starog postolja Sokolova sa točkovima ali je dobilo tronožac za gađanje vazdušnih ciljeva. Međutim, zbog velike mase (39 kg) premda je usvojeno u naoružanje i ušlo u serijsku proizvodnju postolje Vladimirova nikada nije ni najmanje istisnulo iz naoružanja postolje Sokolova jer je proizvedeno u neuporedivo manjim količinama. Iste, 1931. g. N. F. Tokarev je konstruisao protivavionsko postolje sa četiri spojena mitraljeza Maksim Mod. 1910 postavljeno na teretnom vozilu (kamionu) ili na specijalnoj platformi. Ova oruđa su masovno korišćena tokom Drugog svetskog rata.
« Last Edit: July 04, 2011, 10:47:29 am by dreadnought » Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #1 on: December 24, 2010, 11:21:27 pm »


* Crvenoarmejci u dejstvu sa mitraljezom M 1910 web.jpg (258.53 KB. 709x412 - viewed 393 times.)


* M1910 crtez.jpg (158.05 KB. 1701x1033 - viewed 893 times.)


* Maksim kao PA mitraljez u Spanskom gradjanskom ratu web.jpg (239.2 KB. 644x510 - viewed 509 times.)


* PA postolje sa 4 mitraljeza Maksim M 1910 web.jpg (210.03 KB. 585x456 - viewed 386 times.)

« Last Edit: December 25, 2010, 12:02:57 am by MOTORISTA » Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #2 on: December 24, 2010, 11:23:04 pm »

Druga modernizacija je obavljena na početku Drugog svetskog rata. Rešenjima Glavne artiljerijske uprave od 4. oktobra 1941. g. i Narodnog komesarijata naoružanja SSSR od 12. oktobra 1941. g. zvanično su usvojene izmene na mitraljezu koje su konstruisali inžinjeri I. E. Lubenc i J. A. Kazarin iz Tulskog oružanog zavoda pod rukovodstvom glavnog konstruktora zavoda A. A. Tronenkova. Na novoj verziji je postavljen uprošćeni nišan koji nije imao spravu za unošenje bočne popravke a ni skalu za lako zrno. Skala za teško zrno je bila izgravirana za daljine do 2700 m sa podelom na svakih 100 metara. Naime, ratno iskustvo je pokazalo da je maksimalna daljina gađanja mitraljeza 800 do 1000 metara a do tih daljina trajektorija lakih zrna se samo neznatno razlikovala od trajektorije teških zrna tako da je mogao da se koristi isti nišan bez ikakvih izmena. Mali otvor za nalivanje vode za hladnik zamenjen je velikom otvorom koji je omogućavao korišćenje i snega i leda u zimskim uslovima. Ovu izmenu su još ranije izvršili Finci na svojim ruskim maksimima pa su na ugledu na njih a koristeći finske mitraljeze zaplenjene u ratu 1939/40. godine to uradili i Sovjeti. Sa postolja je skinut nosač optičkog nišana jer su mitraljezi stizali u jedinice bez optičkog nišana koji praktično nikada nije stvarno ni isporučen trupi.
   
I pored svih modernizacija neki osnovni nedostaci mitraljeza Maksim Mod. 1910 nisu nikako mogli da se otklone. Naime i pored toga što su njegove vatrene mogućnosti bile visoke njegova masa je bila vrlo velika čak 66 kg (mitraljez sa postoljem) prazan a sa redenikom sa 250 metaka i svih 76, 3 kilograma. U isto vreme masa nemačkih mitraljeza MG 34 i MG 42 sa postoljem je bila svega oko 30 kilograma. Ovo je bilo od vrlo velikog značaja u manevarskom ratu kakav je bio Drugi svetski rat. U to vreme mitraljezi su imali velike neprijatelje u snajperima i minobacačima zbog čega su morali često da menjaju vatrene položaje a to je bilo vrlo teško sa Maksimima. Pored toga, zbog potrebe za čestim menjanjem vatrenih položaja Maksim je gubio jedinu prednost (koju je imao zahvaljujući vodenom hlađenju) a to je mogućnost dugotrajne neprekidne vatre bez zamene cevi u borbi. Vodeno hlađenje je zahtevalo i često dosipanje vode što je ponekad bilo vrlo teško ostvarljivo u borbi. Takođe, hladnik je bio vrlo osetljiv na neprijateljsku streljačku i artiljerijsku vatru. Inače, Maksim je bio i veoma složen za proizvodnju. Tako je za njegovu izradu bilo potrebno 700 radnih sati a za njegovo postolje još 170 radnih sati tj ukupno 870 radnih sati. U isto vreme za izradu ručnog mitraljeza (tj puškomitraljeza po našoj klasifikaciji) Degtjarev DP bilo je potrebno 130 radnih sati i još 14 radnih sati za nogare ili 144 radnih sati ukupno. Znači, da se za isto vreme za koje se proizvodio jedan Maksim Mod. 1910 moglo proizvesti 6 ručnih mitraljeza DP.
   
Nedostaci mitraljeza Maksim su bili poznati još tokom Prvog svetskog rata. Zbog toga je Tuhačevski još 1925. g. tražio da se konstruiše novi mitraljez ali je tek naređenjem [taba Crvene armije od 13. juna 1928. g. Artiljerijski komitet 2. avgusta 1928. g. izdao taktičko-tehničke zahteve za novi mitraljez na postolju. Jedini mitraljez koji je odgovorio ovim zahtevima bio je mitraljez V. A. Degtjareva koji se pojavio početkom 1930. godine. NJegova ispitivanja su započela krajem 1930. g. i trajala su, sa prekidima, sve do juna 1938. g. Razvoj mitraljeza Degtjareva izlazi iz teme ovog rada pa navedimo ovde samo to da je mitraljez rešenjem Komiteta odbrane, konačno uveden u naoružanje 22. septembra 1939. g. pod zvaničnom oznakom “7,62 mm mitraljez na postolju Mod. 1939 – DS-39” (7,62 mm stankovÿy pulemet obr. 1939 g. – DS-39 ili Degtæreva stankovÿy). Proizvodnja je započela juna 1940. g. u Tulskom oružanom zavodu i već do kraja te godine broj proizvedenih mitraljeza Degtjarev je premašio broj proizvedenih Maksima. Naime, kao što smo rekli proizvodnja Maksima Mod. 1910 od 1910. g. nije prekidana. Tako je, na primer, 1931. g. proizvedeno 16305 Maksima, 1934. g. – 4899 a 1938. g. ponovo 16094 mitraljeza Mod.1910. Uvođenjem u naoružanje mitraljeza DS-39 ponovo je smanjena proizvodnja mitraljeza pa je 1940. g. proizvedeno 6628 mitraljeza DS-39 i 4049 Maksima. Tokom 1941. g. proizvedeno je nešto više mitraljeza i to 3717 DS-39 i 9691 Maksim. Te godine je i obustavljena proizvodnja Degtjareva ali je ipak tokom 1942. g. proizvedeno čak 55258 Maksima. Te 1942. g. je  u maju objavljen konkurs za novi mitraljez na postolju na kome je pobedio mitraljez Gorjunova koji je rešenjem Državnog komiteta odbarne od 14. maja 1943. g. usvojen u naoružanje pod zvaničnom oznakom “7,62 mm mitraljez na postolju sistema Gorjunov Mod. 1943 – SG-43” (Stankovýy pulemet sistemÿ Gorõnova obr. 1943 g. ili SG-43) i odmah je ušao u serijsku proizvodnju. Ipak, do kraja rata novi mitraljez Gorjunova, ni izbliza nije uspeo da potisne iz jedinica na frontu starog Maksima.
   
Mitraljezi Maksima Mod. 1910 su masovno korišćeni ne samo u oba svetska rata i Ruskom građanskom ratu već i u svim lokalnim ratovima u kojima je učestvovala Crvena armija, kao i u [panskom građanskom ratu pa i u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Korišćen je u svim armijama Varšavskog ugovora kao i u mnogim adrugim armijama širom sveta.
   
Jedinice NOVJ su dobile mitraljeze Maksim Mod. 1910 u jesen 1944. godine i to oko 1000 komada. Krajem četrdestih godina bilo ih je u JNA još uvek 950 a 1953. g. bilo ih je 894 komada. Zbog velikog šarenila u naoružanju Generalštab JNA je 19. marta 1948. g. izdao naređenje za raspored celokupnog streljačkog naoružanja gde je pored sovjetskog uzeto u obzir i trofejno “vodeći računa da se sprovede unifikacija materijala u što je moguće većoj meri” po kalibrima i modelima za sve jedinice zaključno do divizije, samostalne brigade, puka i bataljona i to do punog formacijskog sastava predviđenog u formacijama prema ratnom planu za 1948. g. sa popunom 1., 2. i 7. armijske oblasti sa 50 do 60%, 3. armijske oblasti sa 65-75% i 5. armijske oblasti sa 65-70% predviđenog naoružanja. Kad su u pitanju mitraljezi po tom naređenju mitraljezi Maksim Mod. 1910 su dodeljeni poljskim divizijama 3. i 5. armijske oblasti a mitraljezi 7,9 mm MG-34 i MG-42 poljskim i brdskim divizijama 2., 3., 5. i 7. armijske oblasti. Mitraljezi 8 mm Breda dodeljeni su KNOJ-u. Mitraljezi Maksim Mod. 1910 ostali su u naoružanju jedinica JNA do 1957. g. kada su zamenjeni domaćim mitraljezima 7,9 mm M-53. Interesantno je da su se pojedini primerci mitraljeza Maksim Mod. 1910 zadržali u vojnim magacinima (na primer u Mostaru) sve do izbijanja ratnih sukoba početkom devedesetih godina dvadesetog veka.

U popisu naoružanja od aprila 1946. g. u naoružanju Jugoslovenske armije pored drugog protivavionskog naoružanja nalazili su se i dvocevni i četvorocevni mitraljezi Maksim. No oni su vrlo brzo izbačeni iz operativnog naoružanja a uskoro i iz ratne rezerve.

Mitraljez Maksim Mod. 1910 je kao i drugi mitraljezi, imao pokretne i nepokretne delove. U pokretne delove su spadali cev, saonik sa zatvaračem i ručicom, povratna opruga i razvodnik a u nepokretne hladnjak, sanduk sa poklopcem i pokrivkom povratnika, vrataoca, uvodnik u kome su smešteni delovi razvodnika, nišan i delovi za okidanje sa osiguračem okidača. Ovaj mitraljez nije imao regulator paljbe već samo osigurač okidača koga je najpre trebalo isključiti pa onda potiskivati okidač tj obarač. Rukohvati vrataoca su imali rezervoar za mazivo i svoje četkice. Mitraljez se punio platnenim redenikom sa 250 metaka. Punjenje redenika se vršilo pomoću specijalnog nizača a po potrebi ručno zašta je bila potrebna daska ravnjača.

Taktičko-tehnički podaci mitraljeza Maksim Mod. 1910 (uzeti iz zvaničnih uputa i pravila)

Kalibar mitraljeza 7,62 mm, broj žljebova 4, dužina ižljebljenog dela cevi 665 mm, dužina koraka žljebova 240 mm, dužina nišanske linije 911 mm, visina mušice iznad ose kanala 102,5 mm, masa mitraljeza bez postolja 20,3 kg, masa mitraljeza sa postoljem 66 kg, masa redenika sa 250 metaka 10,3 kg, terorijska brzina gađanja 600 met/min, praktična brzina gađanja 250 do 300 met/min, nišanska daljina 2700 m, početna brzina lakog zrna (9,6 gr) je 865 m/s, početna brzina teškog zrna (11,8 gr) je 800 m/s. Masa barutnog punjenja kod lakog zrna je bila 3,25 gr a kod teškog zrna 3,10 gr. Vibracioni ugao za lako zrno je bio –2‰ (-6’) a za teško –2‰ (-7’). Prilikom gađanja lakim zrnom visina temena putanje na daljini gađanja od 300 m je bila 0,20 m a na daljini gađanja od 600 m je bila 1,20 m. Vreme leta zrna na daljini od 300 m je bila 0,40 sek a na 600 m 0,97 sekundi.
« Last Edit: July 04, 2011, 10:48:46 am by dreadnought » Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #3 on: December 24, 2010, 11:25:03 pm »* M1910 na Sremskom frontu web.jpg (231.1 KB. 727x498 - viewed 301 times.)

Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #4 on: December 24, 2010, 11:27:35 pm »


* M 1910 u naoruzanju jedinica JA 1945. g.jpg (321.22 KB. 850x565 - viewed 283 times.)


* obuka na Maksimu - Sremski front web.jpg (137.96 KB. 553x382 - viewed 435 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 150« Reply #5 on: July 04, 2011, 10:46:12 am »

Ovih mitraljeza je bilo i u Srpskoj vojsci. Evo jedne fotografije, užasnog kvaliteta ali ipak je dokumentarne vrednosti.


* M. 1910.jpg (121.44 KB. 1188x670 - viewed 203 times.)* M. 1910_detalj .jpg (87.03 KB. 920x655 - viewed 336 times.)Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #6 on: December 24, 2012, 07:13:59 am »

Još malo slika


* Maxim 1.jpg (61.59 KB, 950x721 - viewed 362 times.)

* Maxim 2.jpg (70.86 KB, 978x679 - viewed 561 times.)

* Maxim 3.jpg (35.57 KB, 597x763 - viewed 179 times.)

* Maxim 4.jpg (59.21 KB, 735x768 - viewed 319 times.)

* Maxim 5.jpg (23.82 KB, 507x360 - viewed 307 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #7 on: December 24, 2012, 07:15:28 am »

.


* Maxim 6.jpg (38.55 KB, 480x360 - viewed 256 times.)

* Maxim 7.jpg (33.88 KB, 480x360 - viewed 198 times.)

* Maxim 8.jpg (40.54 KB, 560x369 - viewed 438 times.)

* Maxim 9.jpg (20.33 KB, 400x369 - viewed 261 times.)

* Maxim 10.jpg (34.04 KB, 480x300 - viewed 455 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #8 on: December 24, 2012, 07:16:39 am »

.


* Maxim 11.jpg (30.21 KB, 480x300 - viewed 243 times.)

* Maxim 12.jpg (37.76 KB, 480x314 - viewed 370 times.)

* Maxim 13.jpg (42.54 KB, 480x314 - viewed 205 times.)

* Maxim 14.jpg (32.25 KB, 520x372 - viewed 175 times.)

* Maxim 15.jpg (26.37 KB, 440x372 - viewed 244 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #9 on: December 24, 2012, 07:25:05 am »

Maxim M4M PA


* M4M 1.jpg (87.51 KB, 852x761 - viewed 208 times.)

* M4M 2.jpg (76.77 KB, 852x759 - viewed 200 times.)

* M4M 3.jpg (51.24 KB, 451x759 - viewed 316 times.)

* M4M 4.jpg (49.17 KB, 444x754 - viewed 261 times.)

* M4M 5.jpg (46.48 KB, 498x763 - viewed 189 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: December 24, 2012, 07:26:25 am »

.


* M4M 6.jpg (34.6 KB, 505x383 - viewed 204 times.)

* M4M 7.jpg (42.13 KB, 500x530 - viewed 350 times.)

* M4M 8.jpg (64.89 KB, 480x644 - viewed 163 times.)

* M4M 9.jpg (60.39 KB, 480x644 - viewed 309 times.)

* M4M 10.jpg (29.73 KB, 480x331 - viewed 184 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #11 on: December 24, 2012, 07:27:35 am »

.


* M4M 11.jpg (33.09 KB, 480x344 - viewed 304 times.)

* M4M 12.jpg (21.2 KB, 480x323 - viewed 159 times.)

* M4M 13.jpg (33.67 KB, 480x323 - viewed 188 times.)

* M4M 14.jpg (42.68 KB, 480x352 - viewed 190 times.)

* M4M 15.jpg (23.13 KB, 480x235 - viewed 182 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #12 on: December 24, 2012, 07:28:43 am »

.


* M4M 16.jpg (21.61 KB, 480x326 - viewed 220 times.)

* M4M 17.jpg (44.97 KB, 500x743 - viewed 134 times.)

* M4M 18.jpg (73.45 KB, 480x713 - viewed 149 times.)

* M4M 19.jpg (32.47 KB, 500x402 - viewed 205 times.)

* M4M 20.jpg (36.54 KB, 480x402 - viewed 161 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 251« Reply #13 on: January 19, 2013, 08:53:58 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/ClAQ6k--jnw?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 412WWW
« Reply #14 on: August 29, 2013, 08:47:51 am »

Mitraljez i posluga


* maksim-kraljevina.jpg (81.84 KB. 707x476 - viewed 183 times.)Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.