PALUBA
November 22, 2019, 02:49:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 [30]   Go Down
  Print  
Author Topic: Adriatic Sea Defense & Aerospace  (Read 70086 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 361


« Reply #435 on: April 03, 2019, 09:09:34 am »

Hoće li netko ili na ovu izložbu, što kao posjetitelj što kako izlagač? Vlado?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #436 on: July 03, 2019, 11:37:27 am »

Osvrt na ASDA 2019. s malim odmakom vremena...

Broj 576 | 18.04.2019

ASDA ide dalje

Uz rekordan broj izlagača, posjetitelja i stranih izaslanstava, peto izdanje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije donijelo je i nekoliko novih sadržaja, kojima je postala još kvalitetnija i atraktivnija. Uz svesrdnu pomoć MORH-a i Hrvatske vojske, izložba će se nastaviti održavati i u idućim godinama…* 576-asda-10.jpg (367.34 KB. 750x500 - viewed 9 times.)

Postane li ASDA u budućnosti tradicionalna izložba u punom smislu riječi, njezino peto izdanje, održano u Spaladium Areni u Splitu od 10. do 12. travnja, ostat će zapamćeno kao jedno od značajnijih. Naime, rekordni brojevi u svim segmentima, tj. dosad najviše izlagača, zemalja te izaslanstava, pokazuju da se učvrstila na itekako punom svjetskom zemljovidu sličnih događanja. ASDA ima svoj ugled, značaj i kvalitetu, koja ponekad i prelazi granice tržišta srednje i jugoistočne Europe, kojem je primarno namijenjena. A ti rekordi i taj značaj doveli su do najvažnijeg, onog što do samog otvaranja nije bilo službeno potvrđeno: ASDA ide dalje! Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i direktor organizatora izložbe, američke tvrtke TNT Productions, Justin Webb potpisali su protokol o daljnjoj suradnji MORH-a i TNT Productionsa, kojim je najavljeno da će se ASDA organizirati i u idućim godinama. Detalji još nisu poznati, vjerojatno će tek biti razrađeni, no kad je značaj izložbe gospodarski, vanjskopolitički i vojni, kad imate 185 (75 hrvatskih i 110 stranih) izlagača, kad su tu Šestan-Busch, Brodosplit, HS Produkt i DOK-ING, ali i Lockheed Martin, Elbit, Rheinmetall, Rafael, MBDA, Bell i mnogi drugi, kad svi oni imaju interes za predstavljanje na ASDA-i, tad je jasno da nema razloga da se ona ne održi 2021., 2023., 2025… Izložbu su posjetila i 33 strana izaslanstva. To pokazuje da je ASDA, zahvaljujući i Vladi RH koja je kao i uvijek preko MORH-a davala ključnu potporu organizaciji, prepoznata kao vrlo bitno mjesto susreta državnih i vojnih predstavnika savezničkih i partnerskih zemalja.

Ako bismo ukratko sumirali povijest ASDA-e prema statističkim podacima, mogli bismo zaključiti da je prva izložba 2011. bila velika i zahvaljujući početnom “osluškivanju tržišta”. Na drugom izdanju, 2013. godine, broj domaćih i stranih izlagača bio je smanjen zbog gospodarske krize koja je u Hrvatskoj još bila aktualna, a i trendovi na svjetskom tržištu vojne opreme i naoružanja bili su u slabljenju. Na izložbu 2015. došao je veći broj stranih izlagača, doduše, još uvijek manji nego 2011., a broj domaćih nastavio je padati. Četvrta ASDA, održana prije dvije godine, izazvala je dotad najveći interes domaćih izlagača, dok je broj stranih bio manji, ali stabilan, no rekordan je bio broj izaslanstava. A kakvi su brojevi s ASDA-e 2019, već smo rekli.


* 576-asdatablica-1.jpg (126.29 KB. 750x307 - viewed 8 times.)

Tri dana u Splitu ponekad su izgledala poput malog samita ministara ili načelnika. Uz ministra Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, na ASDA-i je bilo još šest ministara obrane (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije), dva zamjenika ministra (Albanije i Sjeverne Makedonije) i tri načelnika GS-a (Ukrajine, Mađarske, Kosova). Naravno, to je iskorišteno za niz bilateralnih sastanaka. Koliko je takvih sastanaka bilo među predstavnicima državnih, gospodarskih i znanstveno-obrazovnih institucija nemoguće je nabrojiti, no sva tri dana u Spaladium Areni bilo je vrlo živo, a nadamo se da će najviše koristi od toga imati hrvatsko gospodarstvo, hrvatska obrambena industrija i Hrvatska vojska, zapravo cijela Hrvatska. Ne smije se zaboraviti ni doprinos Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, koji su dali veliku potporu organizaciji, istodobno se i sami promovirajući kao atraktivna poslovna, ali i turistička destinacija. ASDA je bila otvorena za Splićane i njihove goste: ulaz je bio slobodan sva tri dana (naravno, uz prethodnu najavu), što i nije česta praksa na manifestacijama takvog tipa.

Izložbeni prostor s rekordnim brojem tvrtki izgledao je zaista impresivno. Bilo je vrlo zanimljivih izložaka i prezentacija (o tome više u posebnom tekstu u vojnostručnom dijelu Hrvatskog vojnika). Iako je Spaladium Arena velika, može se reći da je 185 izlagača prilično popunilo njezine četvorne metre pa je pitanje kako će se prostor organizirati ako se trend nastavi i bude još više tvrtki. To su, međutim, “slatke brige” za TNT Productions koji, vjerujemo, već idućeg tjedna počinje pripreme za iduću ASDA-u. U tome će i dalje imati veliku pomoć MORH-a koji zaista, ali zaista, ulaže svoje brojne kapacitete kako bi izložba bila uspješna. To je, uostalom, na otvorenju potvrdio direktor TNT Productionsa Justin Webb, opisavši potporu hrvatske Vlade i MORH-a kao ključnu, trajnu i entuzijastičnu.

“Bez jake obrambene industrije nema ni jake vojske”

U prigodnom obraćanju na svečanom otvaranju ASDA-e 2019 potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je: “Ovogodišnja ASDA najveća je dosad. Ova izložba potvrdila se kao prvorazredan poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama.” Ukazujući i na širi značaj izložbe za Hrvatsku, istaknuo je kako je sigurnost Hrvatske kao članice NATO-a velika, no to ne znači da se svi koji su za nju zaduženi mogu opustiti, nego da trebaju razvijati sve potencijale odgovora na moguće prijetnje.

“Osobito smo ponosni na hrvatsku obrambenu industriju, koja se nametnula na zahtjevnom svjetskom tržištu i oprema Hrvatsku vojsku. Bez jake obrambene industrije nema ni jake vojske, stoga ćemo joj i dalje davati svu moguću potporu,” poručio je ministar, zaključivši kako je ova manifestacija snažan doprinos razvoju hrvatske obrambene industrije i hrvatskog gospodarstva.

Izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener istaknuo je velik broj izlagača, izaslanstava i sudionika, dodavši da je ASDA opet pomaknula granice. Izložba je primjer sinergije “zlatnog trokuta” – države te gospodarskih i znanstvenih institucija – koja je ključ sustava domovinske sigurnosti, naglasio je.


* 576-asda-12.jpg (475.8 KB. 750x501 - viewed 9 times.)

ASDA i BSDA

Ne treba pretjerivati i govoriti da će ASDA ikad biti na razini “gigantskih” i bogatih međunarodnih izložbi kao što su Eurosatory, IDEX ili DSEI, ruske Armije ili američkih manifestacija na kojima svaka grana ili područje obrambene industrije ima veliku izložbu. No, ASDA sigurno dobro ispunjava svoju namjenu i zacrtane ciljeve, a zapravo je najveća na širem geografskom području.

Za usporedbu, na sedmom izdanju izložbe BSDA (“Black Sea Defense & Aerospace”), koju je TNT Productions organizirao u Bukureštu u svibnju prošle godine, u stanovništvom pet puta brojnijoj Rumunjskoj, na većem i trenutačno aktivnijem obrambenom tržištu zemalja oko Crnog mora, sudjelovalo je 270 izlagača iz 25 zemalja. Da se razumijemo: dvije izložbe nisu konkurenti, čak se i dobro nadopunjuju. Konačno, izložbu BSDA 2018 posjetilo je visoko hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a među izlagačima našle su se hrvatske tvrtke Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-ko, Odjeća i Šestan-Busch.

Hrvatski ciljevi na izložbi ASDA

– međunarodna promocija i afirmacija hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme

– doprinos MORH-a i OSRH gospodarskom razvoju RH

– upoznavanje s novorazvijenim sustavima iz područja domovinske sigurnosti i vojne tehnologije

– razvijanje te jačanje suradnje s prijateljskim i partnerskim zemljama

– promocija vojnog poziva i vojnog obrazovanja


* 576-asda-17.jpg (386.62 KB. 750x500 - viewed 12 times.)

Izložba naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske za građane i goste Splita

Povodom izložbe ASDA, Hrvatska vojska u neposrednoj je blizini Spaladium Arene, na ulazu u vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” postavila taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja koje koristi. Građani Splita, posebno učenici i studenti, ali i turisti, kojih je u Splitu priličan broj i u travnju, dakle predsezoni, mogli su vidjeti gotovo sve najbolje i najatraktivnije od tehnologije koju Hrvatska vojska ima. Bili su tu helikopter OH-58D Kiowa Warrior, borbena oklopna vozila Patria, tenk M-84, samohodna haubica PzH 2000, borbeno vozilo pješaštva M-80, vozila za protuminsku zaštitu MRAP, vučena haubica D30, lako oklopno vozilo Iveco M-65E, protubrodska raketa RB-15B, različiti minobacači, besposadne letjelice i ronilice, ronilačka oprema te cijeli niz pješačkog naoružanja, uključujući pištolj HS 2000, puške VHS-2, snajpere hrvatske proizvodnje i još puno toga… Uz svaki od tih sustava bili su hrvatski vojnici koji se njim služe na terenu, spremni stručno i ljubazno odgovoriti na pitanja posjetitelja. Na izložbi je bio i postavljen šator u kojem su svi koji bi željeli postati časnici Hrvatske vojske mogli dobiti informacije o sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta.

Moćni i respektabilni

Svaka čast izložbenom prostoru u Spaladium Areni, ali najatraktivniji dio ASDA-e uvijek je demonstracija “uživo”, kojom nas svaki put neposredno nakon svečanog otvorenja impresioniraju pripadnici Hrvatske vojske. Iskreno, do zadnjeg časa nismo vjerovali da će se demonstracija održati jer Split je tog dana pogodila obilna kiša, koja je najjača bila upravo u podne kad je vježba počinjala. Scenarij je podrazumijevao neke od najzahtjevnijih taktičkih radnji, kao što je spuštanje ljudi iz helikoptera na palubu broda. No, čini se da pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga prolom oblaka nije smetao da pokažu dio onog što mogu ne samo svojim kolegama iz MORH-a i HV-a, predstavnicima elitnih hrvatskih i svjetskih tvrtki obrambene industrije, nego i stranim izaslanstvima. Ukratko, pripadnici različitih grana i rodova prikazali su dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi, ali i dio kvalitetnih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske. Svojevrsnu premijeru imala je novoustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, kao i prototip obalnog ophodnog broda OOB-31 “Omiš”. Satnija je, kako nam je objasnio načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić, vrlo brzo dosegnula inicijalne operativne sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta kao najsloženijeg sadržaja pomorske borbene operacije. “Ništa ne može spriječiti Hrvatsku vojsku. Vojnici su pokazali združene sposobnosti, uvježbanost, spremnost za izvršenje svih zadaća. Ukratko, pokazali su da su moćni i respektabilni,” istaknuo je ministar Krstičević čestitajući sudionicima.


* 576-asda-5.jpg (278.47 KB. 750x501 - viewed 8 times.)

Panel Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije

Kako smo istaknuli, ASDA treba biti puno više od običnog izlagačkog sajma, mora nuditi više sadržaja kroz koje se razvija interakcija tvrtki obrambene industrije, državnih i obrambeno-sigurnosnih institucija te znanstvene i akademske zajednice. Upravo je s tom svrhom u sklopu ASDA-e prvi put u organizaciji MORH-a i dnevnog lista Slobodna Dalmacija održan međunarodni panel predvodnika obrambene industrije pod nazivom Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije.

Uz predstavnike vodećih tvrtki hrvatske i svjetske obrambene industrije koje su izlagale na ASDA-i 2019, panel su pratila brojna strana državna i vojna izaslanstva, predstavnici MORH-a, Hrvatske vojske, organizatora ASDA-e američke tvrtke TNT Productions, Hrvatske gospodarske komore, stručnjaci za sigurnost, vojni analitičari i drugi. O novim tehnologijama u obrani govorili su načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i profesor Marinko Ogorec, inače stručni suradnik Hrvatskog vojnika, osvrnuvši se na mogućnosti napretka i povećanja sigurnosti koje one mogu donijeti, ali i na potencijalne opasnosti i prijetnje koje mogu prouzročiti.

Sudionici panela bili su direktor prodaje DOK-ING-a Subeije Kalo, direktor HS Produkta Željko Pavlin, potpredsjednik Lockheed Martina (SAD) za Europu Jonathan Hoyle, direktor razvoja Rafaela (Izrael) Amihai Dekel i izvršni direktor Šestan-Buscha Goran Basarac. Panelisti su iznosili iskustva i mišljenja iz vlastitih proizvodnih područja, govorili o aktualnim projektima, ali i pravcima u kojima bi se njihove niše mogle razvijati u budućnosti. Govorili su i o mogućnostima uvezivanja različitih tehnologija u jedinstvene sustave, ali i o rizicima koje te tehnologije donose. Tijekom dva sata moglo se čuti puno zanimljivog, što je i nadilazilo područje isključivo hrvatske obrambene industrije. Posebno je zaintrigirala činjenica da su predstavnici hrvatskih tvrtki iznosili jednako zanimljive činjenice i primjere te pokazali da rade na futurističkim projektima jednakim intenzitetom kao i njihovi kolege iz svjetskih giganata Lockheed Martina i Rafaela. Vjerujemo da će slični paneli biti održavani i na budućim izdanjima ASDA-e, možda i u većem broju i s predstavnicima još više institucija. To je posredno najavio i direktor tvrtke TNT Productions Justin Webb. Zahvalio je MORH-u i Slobodnoj Dalmaciji na organizaciji panela te dodao da je to događaj koji je potreban kako bi ASDA nastavila rasti.


Domagoj VLAHOVIĆ, snimili: Mladen ČOBANOVIĆ, Josip KOPI, Hrvatski vojnik

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 169


« Reply #437 on: July 03, 2019, 08:04:09 pm »

Мене би више занимали фотографије наших чланова и њихови утисци са изложбе него текст из службених новина који не иде даље од онога зашта је часопис и формиран.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #438 on: July 04, 2019, 10:28:39 am »

Мене би више занимали фотографије наших чланова и њихови утисци са изложбе него текст из службених новина који не иде даље од онога зашта је часопис и формиран.

Slažem se, ali ja osobno nisam bio pa nemam ni slika, ni utisaka, a članovi koji su prijašnjih godina znali posjetiti sajam nisu aktivni u zadnje vrijeme.

Postavit ću zato jedan konkretniji članak vezan baš uz izloženo naoružanje i opremu.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #439 on: July 04, 2019, 11:00:45 am »

Broj 576 | 19.04.2019

ASDA 2019 – više od očekivanog

ASDA je upravo završenim izdanjem pokazala da je definitivno nadišla hrvatske, a i “jadranske” okvire koje sugerira njezin naziv – ne samo po broju izlagača, izaslanstava i posjetitelja nego i po ispunjenosti izložbenog prostora te kvaliteti izloženih te predstavljenih sustava i rješenja…* 576-asdastrucni-1.jpg (364.26 KB. 750x501 - viewed 13 times.)
U Spaladium Areni najavljeno je da bi HS Produkt i FN Herstal mogli zajedno opskrbiti Hrvatsku vojsku puškostrojnicom. Na HS-ovu štandu bile su stoga izložene dvije inačice glasovitog MiniMija

Kao i uvijek, najveći je izložbeni prostor na ASDA-i pripao Agenciji Alan. Kako ona prezentira tridesetak tvrtki, dakle sukus svega najboljeg i izvozno najperspektivnijeg što ima hrvatska obrambena industrija, predsjednik Uprave Ivica Nekić zadnjeg je dana izložbe za nas podvukao crtu pod izložbu, zaključivši da je dosegnula vrhunac ne samo po broju izlagača, izaslanstava i posjetitelja nego i po ispunjenosti izložbenog prostora te kvaliteti izloženog. Bilo je i najviše stručnog osoblja koje se bavi vojnom opremom i naoružanjem. “Što se tiče hrvatskih tvrtki, vidljivo je da se proizvodnja, tehnologije i znanja povezana sa svim što je potrebno vojniku ubrzano razvijaju. Stranci su pomalo i iznenađeni širinom i kvalitetom ponude u maloj zemlji poput Hrvatske. Iznimno je bitna nedavna primopredaja obalnog ophodnog broda MORH-u. Taj je čin dodatno ojačao kapacitete obrambene industrije i dao nam vjeru da sve ono što se tiče mora i pomorstva možemo raditi u Hrvatskoj,” govori nam Nekić.

Hrvatska proizvodnja streljiva

Naravno, prostora za napredak uvijek ima, a čelnik Agencije kaže da se on kratkoročno nalazi u proizvodnji minobacačkog i topničkog streljiva. “Od ASDA-e 2017 razvili smo i proizveli znatnu količinu minobacačkih mina. To su naše nove sposobnosti, koje mogu služiti za potrebe HV-a, ali i za izvoz. Na razvoju svih topničkih kalibara radit ćemo i dalje. Smatramo da imamo znanje, sposobnost i mogućnost opskrbljivati HV, a i druge zainteresirane kupce kompletnom paletom minobacačkog i topničkog streljiva. To ne znači da odustajemo od malih kalibara, tj. tvornice streljiva. Radimo na tom projektu koji je skup, kompliciran i tehnički zahtjevan, no izvediv, i uključili smo ministarstva i druge institucije. Dobijemo li adekvatan prostor, pokušat ćemo u razumnom roku stvoriti uvjete da zajedno s investitorima počnemo projekt. Jasno je da takva proizvodnja može biti uspješna samo ako je izvozno orijentirana. Ukratko, nekoliko je ključnih segmenata: to su lokacija, tehnička problematika, investicije i pristup tržištu. Sve je to izazov za budućnost, a koliko ćemo biti uspješni ovisi o tome koliko ćemo biti timski jaki,” zaključuje Nekić.


* 576-asdastrucni-2.jpg (398.61 KB. 750x500 - viewed 12 times.)
Štand Agencije Alan svojevrsno je ogledalo mnogih proizvoda koje hrvatska obrambena industrija može ponuditi za izvoz

Na Alanovu štandu uz izloženo minobacačko streljivo nije bilo puno drugih noviteta, no u tu kategoriju spadaju tri proizvoda tvrtke ATIR: daljinski upravljana oružna stanica RWS Lynx 40 s automatskim bacačem granata 40 x 53 mm, pripadajuće granate te kompozitni oklop. Inače, na stanicu se mogu montirati različiti kalibri oružja: od 5,56 mm, 7,62 mm, 12,7 mm, 30 mm do spomenutog bacača. Postavljena je na daljinski upravljanoj platformi s neovisnim ciljničkim sustavom. Oružna stanica ima platformu za oružje i optički sustav girostabiliziran u dvjema osima. Optički sustav za gađanje sadrži tri kanala: dnevni, termalni i laserski. Dizajn je fleksibilan i modularan, integriran s odgovarajućim digitalnim sustavom upravljanja paljbom (DFCS), omogućava jednostavnu ugradnju oružja te konstrukcijsku prilagodbu na različite tipove vozila.

ATIR razvija i suvremeni “sendvič” kompozitni oklop pod nazivom BORITTZ za BOV, balističke razine 4 i 5 prema STANAG-u 4569, koji se umetne kao sendvič u bočne i gornje stranice vozila i minimalno utječe na njegovu masu. Lagani kompozitni višeslojni umetci sastavljeni su od kapsula kompozitnog oklopa na bazi višeslojne tvrde keramike, laminata od poliamida, grafita i polietilena visoke čvrstoće, otporni su na višestruku rafalnu paljbu streljiva kalibra do 25 mm. Oklop se može jednostavno instalirati bez zavarivanja i prilagoditi zahtjevima misije. Novi je proizvod “obitelj” granata u kalibru 40 x 53 mm namijenjenih za uporabu na automatskim bacačima (Mk 19). HEDP i HE streljivo pruža veću fragmentaciju i točnost, a TP-TM (Target Practice – Tracer Marker) i dimno streljivo namijenjeni su obuci i obilježavanju.


* 576-asdastrucni-3.jpg (333.17 KB. 750x501 - viewed 11 times.)
ATIR-ova daljinski upravljana oružna stanica RWS Lynx 40 među novopredstavljenim je hrvatskim proizvodima

Suradnja dvaju svjetskih imena

Najveće hrvatske tvrtke imale su samostalne štandove, a najposjećeniji je bio HS Produktov. Uz uobičajeno široku paletu pištolja i pušaka VHS, na ASDA-i je najavljena velika novost: suradnja s belgijskom tvrtkom FN Herstal. Tim su povodom izložene FN-ove puškostrojnice FN MiniMi u kalibru 5,56 x 45 mm, odnosno 7,62 x 51 mm. Prva je borbeno dokazana, među najboljima u svijetu, a američka vojska koristi je pod oznakom M249. FN-ova MiniMi 7,62 uvećana je inačica 5,56. Prema riječima direktora HS Produkta Željka Pavlina, s Belgijcima je dogovorena industrijska suradnja, proizvodnja i marketing, a zajednički žele razviti puškostrojnice za potrebe Hrvatske vojske. Suradnja s FN-om trebala bi osigurati Hrvatskoj vojsci već dokazano oružje po najpovoljnijim cijenama i uvjetima. Detalji oko moguće modifikacije ili proizvodnje nekih dijelova MiniMija u Hrvatskoj još nisu poznati, no dva velika brenda u proizvodnji streljačkog naoružanja žele nastupiti zajedno i na drugim tržištima. Komentirajući najave, pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić rekao je da MORH s HS Produktom zajednički radi na razvoju puškostrojnice te priprema planove za količine potrebne HV-u koje će biti definirane novim Dugoročnim planom razvoja. “Kod kuće u Hrvatskoj imamo tvrtku svjetske klase i logično je da s njom i surađujemo,” zaključio je Mikulić.


* 576-asdastrucni-4.jpg (402.39 KB. 750x916 - viewed 9 times.)

Drugi novitet na HS-ovu štandu bio je prototip hvatača čahura za pušku VHS-2. Riječ je o torbici koja se pričvrsti na otvor za izbacivanje čahura i u nju ulaze ispaljene čahure. Prema slobodnoj procjeni, kapacitet bi mogao biti do 90 metaka (tri spremnika). Na dnu je otvor koji je moguće otvoriti tako da skupljene čahure ispadnu, a može biti i stalno otvoren te usmjeravati čahure prema dolje. Hvatač čahura je u boji oružja i može se pretpostaviti da je namijenjen u prvom redu za uporabu na puški VHS-2 u BVP-u M80, odnosno specijalcima za uporabu u skučenom prostoru kako čahure ne bi ometale druge, kao i u urbanim područjima, posebno kad se koristi prigušivač kako zvuk pada čahure ne bih otkrivao položaj strijelca.       

Hrvatski vojnik budućnosti


* 576-asdastrucni-5.jpg (365.05 KB. 750x501 - viewed 7 times.)
Oklopno modularno vozilo na kotačima Patria AMV 8 x 8 u “standardnoj” inačici na štandu tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila

Među dominantnim izlošcima u Spaladium Areni bilo je oklopno modularno vozilo na kotačima Patria AMV 8 x 8 u “standardnoj” inačici, koja predstavlja jedno od prepoznatljivih sredstava Hrvatske kopnene vojske. Vozilo proizvedeno u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila (ĐĐSV), u većem broju dokazalo se i daleko od hrvatskih vojarni i poligona, u eFP-u u Litvi gdje nije zabilježen niti jedan veći kvar, sa zadovoljstvom su naglasili na štandu. Uz različite inačice koje može proizvesti, na sajmu je ĐĐSV prezentirao i sposobnosti vezane uz održavanje, reviziju i modernizaciju tenkova M-84 te tenkova T-72, koji su začetnici te “obitelji”. “Ovdje imamo brojne aktivnosti. Posjetio nas je veći broj stranih vojnih izaslanstava, ponajviše s Bliskog istoka. Na tom prostoru imamo referencije i čini se da postoji interes za nadogradnju postojećih, ali i za nova vozila. Čime će rezultirati kontakti s ASDA-e tek ćemo vidjeti,” komentirao je predsjednik Uprave ĐĐSV-a Bartol Jerković.

Zadovoljstvo ASDA-om 2019 i posjetima stranih izaslanstava dijele i u tvrtki Šestan-Busch. “Nedavno smo zaključili ugovor za izvoz 20 000 kaciga u Ujedinjene Arapske Emirate, a predstavnici te zemlje došli su na izložbu kako bi vidjeli i što novo razvijamo. Iznimno nas je obradovalo izaslanstvo iz SAD-a, iznijevši nam informaciju da je na jednom tamošnjem uglednom institutu za tehnologiju testirana jedna od naših kaciga i potvrđeno je da je superiorna u odnosu na američki konkurentski proizvod. To bi nam moglo postupno otvoriti čak i američko tržište, tj. opremanje njihovih oružanih snaga. Možemo najaviti i da ćemo sve više ići u smjeru potpune zaštite vojnika od glave do pete, kao i integracije naših sustava sa sustavima hrvatskih tvrtki iz drugih proizvodnih područja. Bio bi to koncept vojnika budućnosti Hrvatske vojske do 2040., za koji hrvatska obrambena industrija očito ima potencijala,” rekao je izvršni direktor Goran Basarac, odnedavno i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, tijela koje povezuje takve inicijative.


* 576-asdastrucni-6.jpg (235.67 KB. 750x500 - viewed 8 times.)

Sigurna komunikacija

Dio hrvatskog futurističkog projekta vjerojatno bi mogao biti TAKRAD, napredni taktički radio, utemeljen na SDR (Software Defined Radio) tehnologiji koja omogućuje pouzdanu i zaštićenu podatkovnu i glasovnu komunikaciju. Izložen na ASDA-i, TAKRAD je proizvod dviju hrvatskih tvrtki – RIZ Profesionalna elektronika i Impel Group, a Hrvatska vojska već ga testira.

Osim međusobne komunikacije, zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima (GPS, akcelerometar, dozimetar, pulsmetar…), TAKRAD pruža detaljne informacije o položaju i tjelesnom stanju vojnika. Usto, automatski prepoznaje opasne situacije te ih dojavljuje posebno robusnim zaštićenim kanalom. Uređaj je zaštićen 256-bitnim ključem, što znači da ga je praktički nemoguće hakirati. Riječ je o zaštiti koju je verificirala i američka agencija NSA kao potpuno sigurnu.

Spajanje na vanjski terminal radi prikaza multimedijskih informacija (slike, mape, lokacije, “chat”), jednostavno je, a istodobno zaštićeno i pouzdano zahvaljujući ugrađenom Bluetooth Low Energy sustavu. SDR arhitektura u TAKRAD uređaju omogućuje njegovu laku prilagodbu željenoj namjeni. Koristeći se uskopojasnim i širokopojasnim modom, uređaj osigurava istodoban rad više radnih skupina, kreiranje “self-forming” i “self-healing ad-hoc mesh” mreže. Čvrsto mehaničko kućište izrađeno od aluminija jamči pouzdan rad u ekstremnim uvjetima. Uređaj je opremljen i različitim telefonskim kombinacijama, baterijom velikog kapaciteta, brojnim antenama i drugim priborom, ovisno o potrebama korisnika.


* 576-asdastrucni-7.jpg (216.31 KB. 750x501 - viewed 6 times.)
TAKRAD, napredni taktički radio hrvatske ideje i proizvodnje, utemeljen na SDR tehnologiji

U sličnom se području predstavio i Pomorski centar za elektroniku. Riječ je o kriptouređaju TelSec, koji zadovoljava sve standarde kriptoalgoritama za sigurnu komunikaciju, tj. zaštitu govora, podataka i videosignala preko VoIP (Voice over Internet Protocol) i analognih telefona. Malen i kompaktan, može se koristiti u svim uvjetima i na različitim vojnim platformama na kopnu, moru u i zraku.

Izvanredno je u dvorani izgledao veliki kamion – tegljač koji u sebi krije pokretno situacijsko središte za upravljanje kriznom situacijom. Riječ je o sustavu tvrtke Croatel koji prenosi videosignal s udaljene lokacije prema odabranim korisnicima, a može se koristiti u slučaju požara, poplava, traganja i spašavanja i u drugim okolnostima. Slika, koja se šalje čak i s običnog mobitela, može se poslati u to pokretno središte, a informacija se obrađivati i slati nadležnima (npr. državnim institucijama poput MUP-a, vatrogastva, HAC-a, HEP-a, Hrvatskih šuma…). Podatke mogu prikupljati i lokalne kamere, dronovi, radarske postaje…. Unutrašnjost prikolice izgleda fenomenalno i oku laika, s mnoštvom konzola, zaslona i zemljovida. Croatel je u cijelu situaciju uklopio i futurističku glazbu, koja pojačava dojam da ste ušli u sustav iz kojeg, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, imate nadzor nad bilo kakvom situacijom i bez problema ćete je riješiti.

Prikrivni kutak


* 576-asdastrucni-8.jpg (447.44 KB. 750x500 - viewed 12 times.)

Tvrtka Kroko dugogodišnji je partner MORH-a i HV-a za opremanje vojnika odorama, naprtnjačama, zaštitnim prslucima i drugim dijelovima osobne opreme. Njezin je štand uvijek među atraktivnijima na ASDA-i, a tako je bilo i ovaj put. Izložene su različite inačice odora, prsluka i naprtnjača, od čega ništa nije kao proizvod starije od godinu i pol. “Uvelike smo promijenili paletu proizvoda koju nudimo i isporučujemo kupcima po cijelom svijetu. Danas su naprtnjače naš temeljni proizvod, no napominjem da to u neku ruku vrijedi za sve naše proizvode izrađene od kordure. Na lutkama pokušavamo dočarati cjelokupan koncept koji nudimo. Odore neprekidno razvijamo i nastojimo biti ukorak s vremenom i tržištima, u čemu nam pomaže Hrvatska vojska s ključnom referencijom kao i iskustvima iz testiranja vojnika s terena. Trenutačno sudjelujemo na barem četirima međunarodnim natječajima: pod ugovorom smo za opremanje specijalne postrojbe crnogorske policije, apliciramo u Litvi, Francuskoj i Norveškoj. U travnju smo prvi put izlagali na velikoj smotri Shot Show u Las Vegasu, a u studenom idemo na MILIPOL. Da zaključim: do jučer smo se ugledavali na neke vrhunske svjetske proizvođače, a danas se oni ugledavaju na nas i to je naš najveći iskorak,” kaže nam Ivan Marenić, Krokov menadžer prodaje i marketinga.

No, pogled na hrvatsku obrambenu industriju ne može se ograničiti samo na “velike igrače”. Bilo je i zanimljivih malih tvrtki, poput GearSkina, koji razvija samoljepljivu kamuflažnu tkaninu. U različitim je dizajnima, a isporučuje se u listovima koji se mogu izrezivati i lijepiti na sve podloge, od staklenih nadalje. Mogući su i fiksni oblici koji se dizajniraju prema željama kupca (npr. proizvođača pušaka, kaciga, korica, raznih optičkih i multimedijskih dodataka…). Vrlo čvrsta i negoriva, otporna na vodu, ulja i kiseline, tkanina eliminira refleksiju. “Svaki dan otkrivamo neku novu primjenu,” kažu nam na štandu tvrtke čiji se proizvodi kupuju u više od 15 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Među korisnicima već su se našli i pripadnici specijalne postrojbe njujorške policije. Izložbeni prostor GearSkina bio je malen, ali originalno dizajniran, s izloženim različitim proizvodima oblijepljenim navedenom tkaninom (puške, kacige, odore, kamere…).


* 576-asdastrucni-9.jpg (395.37 KB. 750x500 - viewed 9 times.)
GearSkin je na svojem štandu želio pokazati kako mala hrvatska tvrtka može razviti proizvod koji se koristi širom svijeta

More i kibernetika

Brodosplit je u prvi plan, razumljivo, stavio projekt obalnog ophodnog broda. Gradnja tog plovila prikazana je s pomoću više maketa, koje su predstavljale njezine različite faze u splitskom škveru. Tehnički direktor Edi Trevižan izrazio je uvjerenje da je OOB-31 “Omiš” brod kakav je potreban Hrvatskoj ratnoj mornarici, pa i više od toga: “Očekujemo da će se brodovi nastaviti raditi u seriji i biti na ponos hrvatskoj brodogradnji koja si je kroz vojnu nišu osvjetlala obraz. Zadovoljni smo što su hrvatska i strana izaslanstva mogla vidjeti mogućnosti gotovog proizvoda, OOB-a ‘Omiš’, na vježbi u Lori. Mislimo da je naš brod po značajkama i bolji od konkurencije.” Slijedilo je pitanje o daljoj budućnosti: Bi li Brodosplit mogao razviti i projekt većeg broda, odobalnog ophodnog, pa i korvete? “Dapače! Već i radimo na tome, pripremamo dokumentaciju koja definira u kojem bi pravcu projekt mogao ići: i za nas, i za MORH. Bitno je zadržati inženjere i sve druge koji sudjeluju u projektu OOB-a, da nam ljudi ne odlaze, da nastave raditi ne samo na toj seriji nego na svim drugim brodovima koji bi mogli proizići iz nje,” kategoričan je Trevižan.

O kibernetičkom prostoru kao petoj dimenziji ratovanja govori se sve više. Na ASDA-i 2019 nije bilo puno tvrtki koje se bave tim područjem, ali može se očekivati da će ih na idućim izdanjima biti više. Zanimljive informacije mogle su se čuti na štandu hrvatske tvrtke CS Computer Systems d. o. o. “Naš segment tržišta postaje sve vidljiviji na ovakvim manifestacijama i u obrambenom sustavu. S Ministarstvom obrane surađujemo više godina te smo njemu, kao i drugim državnim tijelima, na raspolaganju u daljnjim procesima podizanja razine sigurnosti IT sustava. Interes na ASDA-i pokazuju i izaslanstva iz drugih zemalja. Kao tvrtka postojimo 30 godina, a oko 15 bavimo se kibernetičkom sigurnošću. Iz današnje perspektive izgleda da smo to mogli učiniti i prije. S vremenom su informatički sustavi, ali i napadi na njih, postali sve složeniji, stoga s našim partnerima implementiramo rješenja koja omogućuju dodatne razine zaštite te pružamo usluge sukladno potrebama korisnika. Danas se više ne štiti pasivno, nego aktivno. Odabir odgovarajućeg rješenja za zaštitu nije jednostavan, stoga mi našim klijentima predlažemo da se prije daljnjih koraka obavi detaljna snimka sigurnosnog stanja IT sustava. Naša tvrtka posjeduje sigurnosne certifikate Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost te su naši djelatnici educirani u tom smislu,” objasnio nam je voditelj ključnih kupaca Goran Žagar.


* 576-asdastrucni-10.jpg (432.28 KB. 750x500 - viewed 10 times.)
Brodosplit vraća OOB-om hrvatsku vojnu brodogradnju na tržište

Nastavlja se...

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #440 on: July 04, 2019, 11:39:27 am »

ASDA 2019 – više od očekivanog (nastavak)

Besposadne letjelice i borbeni avioni

Nikako ne treba zaboraviti obrazovno-znanstvenu komponentu. Na ASDA-i je svoje sveučilišne studijske programe predstavilo Hrvatsko vojno učilište. Zahvaljujući suradnji s njim, neke su projekte prikazali i civilni fakulteti partneri te tehničke udruge i tvrtke koje djeluju u suradnji ili u sklopu tih ustanova. Vidjeli smo ideje i proizvode koji pokazuju da hrvatski sveučilišni profesori i studenti te njihovi suradnici aktivno rade na projektima civilno-vojne namjene. Aerotehnička udruga Split predstavila je u suradnji s tamošnjim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) prototip besposadne letjelice VX-3; H2O Robotics, “spin-off” tvrtka zagrebačkog FER-a, pokazala je modularno podvodno besposadno vozilo H2Omni-X; tim studenata zagrebačkog FSB-a radi na projektu letjelice čiji su osnovni zahtjevi jedan propeler i motor uz zadane najveće gabarite veličine te što veća nosivost. Zagrebački Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije predstavio je prijenosni pročistač vode koji može naći uporabu u svim kriznim situacijama.


* 576-asdastrucni-11.jpg (296.55 KB. 750x500 - viewed 10 times.)

I inače, besposadne letjelice bile su svojevrstan hit ASDA-e, što u obliku maketa, što “pravih” sustava. Logično, isticao se Orbiter 3B izraelske tvrtke Aeronautics, kojim je prikladno početi pregled izložaka stranih tvrtki. Hrvatska ga je nedavno kupila za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Orbiter 3B ima masu 30 kg, može ponijeti do pet i pol kilograma korisnog tereta, a operativni dolet je do 150 km. Za lansiranje služi mobilna lansirna rampa koja se kao prikolica može vući vozilom. U zraku može ostati do sedam sati, a spušta se padobranom. Raspon krila je 4,4 m, duljina 1,9 m, a visina pola metra. Može krstariti brzinom od 130 km/h i dosegnuti visinu od 5,5 km. Za lansiranje je potrebno sedam minuta. Na letjelicu se može montirati više preporučenih stabiliziranih minijaturnih senzorskih konfiguracija smještenih u prednjem dijelu.

Hrvatska nabava dijelom je financirana iz fondova EU-a. Ministarstvo poljoprivrede koristit će Orbiter 3 za nadzor i kontrolu ribolova, a MORH za zaštitu i spašavanje na moru te rano otkrivanje požara na obali.


* 576-asdastrucni-12.jpg (360.68 KB. 750x500 - viewed 8 times.)

Štand američkog Lockheed Martina, najveće tvrtke obrambene industrije na svijetu, bio je među najvećim u Spaladium Areni, no izlošci su svedeni na makete. Najatraktivnija je bila ona višenamjenskog borbenog aviona F-16 Block 70/72, a uz nju transportnog C-130J Super Herculesa. U blizini je bio i model litoralnog borbenog broda (LCS) klase Freedom. F-16 i dalje se spominje kao izgledni kandidat za budući avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i Saabov Gripen, koji je ta tvrtka također izložila u obliku makete inačice Gripen D (dvosjed) s prigodno dodanim hrvatskim grbom.


* 576-asdastrucni-13.jpg (296.79 KB. 750x500 - viewed 6 times.)


* 576-asdastrucni-14.jpg (363.01 KB. 750x500 - viewed 8 times.)

Kupola za hrvatsku Patriju

Izraelska tvrtka Elbit Systems predstavila je maketu UT30MK2 i MT30, odnosno besposadne i posadne kupole za oklopna borbena vozila. Prvu je Hrvatska nabavila za opremanje vozila Patria. Nastale su na temelju kupole tenka Merkava, a izvorno su razvijene za izraelska oklopna vozila Eitan i Namer. Sustavi su u objema konfiguracijama, uključujući elektroničke komande i streljivo, smješteni u kupoli, što oslobađa vrijedan prostor u tijelu vozila. Besposadna kupola razlikuje se od inačice s posadom po sigurnosnoj košari smještenoj ispod kupole, u koju se mogu smjestiti dva člana posade (zapovjednik i ciljač). U slučaju pogotka u kupolu posada ostaje u sigurnom prostoru. Kupola je niskoprofilnog dizajna i u nju se može ugraditi širok spektar oružnih sustava, elektroničkih protumjera i napredne elektrooptike s ciljem stvaranja pouzdane i učinkovite paljbene moći. U kupolu je integriran automatski top Northrop Grumman/ATK MK44 AMB 30/40 mm i spregnuta strojnica visoke vjerojatnosti pogađanja prvim metkom i rafalom. Protuoklopne rakete mogu biti potpuno integrirane s kupolom te sa sustavom za upravljanje paljbom, sustavom laserskog upozorenja (LWS) i, kao mogućnost, sustavom za izbacivanje dimnih kutija.

Elbit Systems ima u ponudi i treću generaciju daljinski upravljane oružne stanice na koju se može ugraditi naoružanje malog i srednjeg kalibra. To uključuje laku strojnicu kalibra 7,62 mm, tešku strojnicu 12,7 mm ili automatski bacač granata 30 ili 40 mm. Dodatno se na nju može ugraditi sustav bacača dimnih kutija, zapovjednikova ciljnička naprava, protuoklopne rakete, modularna zaštita ili neubojno oružje.


* 576-asdastrucni-15.jpg (231.91 KB. 750x501 - viewed 13 times.)

Na štandu izraelske tvrtke našla se i “željezna šaka” (“Iron Fist”), sustav aktivne zaštite za presretanje svih vrsta protuoklopnih projektila. Predviđen je za ugradnju na tenkove i oklopna vozila. Dvocijevni okretni lanseri presretača raspoređuju se na kutove vozila te presretač detonacijom odbacuje kumulativni projektil ili ga oštećuje u trenutku presretanja, ne uzrokujući njegovu eksploziju. Također, isti presretač treba onesposobiti potkalibarni projektil kako ne bi pod pravim kutom pogodio oklopno vozilo i mijenja taj kut. Četiri radara osiguravaju potpunu situacijsku svijest. “Iron Fist” ima i elektrooptički ometač sa senzorima za ometanje promatranja, ciljanja i vođenja POVR na bazi bliskog infracrvenog spektra (uključujući i laserski vođene rakete).

Na štandu rumunjske tvrtke Romaero njezin je kooperant – izraelski Rafael – izložio daljinski upravljanu oružnu stanicu Samson MKII, jednu iz serije koja ima još četiri inačice: MKI, NL, Dual i Mini. Samson MKII može imati spregnutu strojnicu 7,62 mm i glavno oružje u kalibru od 23 do 40 mm te dodatno s protuoklopnim raketama Spike. Najpoznatija je inačica s topom 30 mm i integriranim sustavom aktivne zaštite Trophy.


* 576-asdastrucni-16.jpg (298.75 KB. 750x500 - viewed 10 times.)

Na tom je štandu predstavljen i napredni protuzračni raketni sustav Spyder, koji koristi: Python-5 (infracrveno navođenje), I-Derby (radarsko navođenje) zemlja-zrak rakete te I-Derby ER projektil temeljen na naprednom raketnom motoru. Sve se inačice postavljaju na kotačna vozila. Ovisno o inačicama raketa, Spyder može biti sustav kratkog / povećanog / srednjeg / velikog dometa i koristiti se protiv prijetnji iz zraka.

Protuoklopne rakete Spike

Protuoklopne rakete Spike predstavljene su i na Rafaelovu i na EuroSpikeovu štandu. Upravo će te rakete biti korištene na spomenutoj oružnoj stanici 30 mm hrvatskih vozila Patria. Prikazanu paletu raketa činili su Spike SR, Spike LR 2, Spike ER 2, Spike NLOS i Typhoon MLS – ER te simulator. Najnovije rakete 5. generacije su Spike LR 2 i ER 2. Spike LR 2 višenamjenska je raketa mase samo 12,7 kg, a može se lansirati iz bilo kojeg Spikeova lansera. Ima domet od pet i pol kilometara prilikom ispaljenja iz zemaljskih lansera te do deset kilometara prilikom ispaljenja iz helikoptera. Ima napredne elektrooptičke tražitelje koji uključuju sposobnosti pametnog ciljnog tražitelja sa značajkama umjetne inteligencije (“artificial intelligence”). Dizajnirana je za uporabu protiv ciljeva s malom siluetom te ciljeva u pokretu, a uključuje i novu sposobnost za dodjelu ciljeva od treće strane (mrežni način rada). Ima ugrađen sklop naziva IMU (“inertial measurement unit”), koji omogućuje ispaljivanje raketa na cilj na osnovi koordinata. Spike LR 2 također ima dvije napredne konfiguracije bojnih glava za povećanu ubojnost. Prva je Tandem HEAT, koja ima za više od 30 posto povećan kapacitet proboja oklopa, a druga je višenamjenska eksplozivna bojna glava, koja uključuje operaterov način odabira djelovanja upaljača. Još je jedna prednost nove rakete sposobnost djelovanja na ciljeve pod većim udarnim kutovima (do 70 stupnjeva). Spike ER 2 ima brojne nove mogućnosti i kombinaciju većeg raspona udaljenosti, od deset kilometara za kopneno (površinsko) lansiranje i 16 km kad je ispaljen iz helikoptera, NLOS sposobnost (djelovanje na ciljeve izvan vidnog dometa) i lansiranje prema koordinatama, uz zadržavanje prethodnih značajki. Usto, relativno je lagan projektil (35 kg) visoke ubojnosti.


* 576-asdastrucni-17.jpg (281.2 KB. 750x500 - viewed 9 times.)

Spike SR inačica je kratkog dometa za jednokratnu uporabu. Najmanji domet iznosi 50 m, a najveći do 2000 m (učinkoviti domet je 1500 m). To je pješačko vođeno oružje sa sposobnošću “ispali i zaboravi” (“fire-and-forget”), mase 9,6 kg. Priprema za djelovanje traje 30 s. Ispaljuje se s ramena, a precizno navođeno streljivo ima bojne glave sa sposobnosti djelovanja i protiv objekata/struktura, ljudstva i oklopnih sredstava.

Spike NLOS višenamjenski je, elektrooptički raketni sustav s bežičnim prijenosom podataka u realnom vremenu dometa do 25 km. Ima dva načina rada, i to izravni napad ili napad odozgo (ubacna putanja) na cilj, znajući samo njegove koordinate. Ti projektili također mogu biti opremljeni različitim bojnim glavama, posebno pogodnim za urbane sukobe te sukobe visokog intenziteta (kumulativna, trenutno-fugasna, razorna, razorna s rasprskavanjem).

Novi Gatling i moderne mete

Američka tvrtka Dillon Aero predstavila je svoj novi razvojni proizvod sustava Gatling u kalibru .50 (12,7 x 99 mm), naziva Dillon 503D. Riječ je o prototipu trocijevne rotacijske strojnice koja će biti manje mase, brža i “pametnija” od postojećih strojnica. Nasljednik je modela GAU-19. Brzina paljbe je 1500 metaka u minuti (25 metaka u sekundi), s mogućnošću podešavanja precizne brzine ovisno o platformi na koju će biti integrirana, a pogodna je za lake sustave, odnosno zračne, kopnene i pomorske operacije. Prototip je konstruiran tako da ima integriranu otpornost na oštećenje unutarnjih komponenata u slučaju zaglavljivanja streljiva. Na ustima cijevi nalazi se sustav koji umanjuje odbljesak i trzaj. Aktualna masa iznosi samo 38 kg. Namijenjena je za uporabu u lakim borbenim helikopterima, zrakoplovima, kopnenim vozilima, ratnim brodovima i brzim patrolnim čamcima.


* 576-asdastrucni-18.jpg (318.66 KB. 750x500 - viewed 6 times.)

Sve veće potrebe za osuvremenjivanjem paljbene obuke traže strelišta koja omogućuju da se pojedinci i postrojbe naviknu na stvarni ambijent bojišta. Njemačka tvrtka Theissen Training Systems predstavila je asortiman opreme za strelišta, stacionarnu pješačku metu SIT (“Stationary Infantry Target”), pokretnu pješačku metu MIT (“Moving Infantry Target”), stacionarnu tenkovsku metu SAT (“Stationary Armour Target”), tešku stacionarnu tenkovsku metu HSAT (“Heavy Stationary Armour Target”), pokretnu metu tenka MAT (“Moving Armour Target”), višepoložajni nosač (držač) mete, sustav za registraciju promašaja i pogodaka (“Location of Miss and Hit” – LOMAH), sustav za upravljanje strelištem (“Range Control Station” – RCS). Upravljanje metnom situacijom može biti višestruko, žično i bežično (radio, Wi-Fi) s pomoću različitih uređaja (prijenosno računalo, tablet, ručni uređaj). Za ocjenjivanje paljbe, kao i za potrebe raščlambe nakon djelovanja, najvažnija je automatizirana računalna obrada podataka.

Slovenski simulatori


* 576-asdastrucni-20.jpg (236.07 KB. 750x500 - viewed 7 times.)
Ručni protuoklopni simulator MANPATS-S slovenske tvrtke Guardiaris

Slovenska tvrtka Guardiaris predstavila se paletom simulatora za različito oružje. Na štandu je predstavljen MANPATS-S (“Man-portable anti-tank systems – simulator”). Riječ je o ručnom protuoklopnom simulatoru, kombinaciji replika oružja i 360° (VR) okruženja u realnom vremenu. Scenarij se prikazuje u integriranom mikromonitoru u uređaju za ciljanje. Njim se može osposobljavati pojedinačni operater ili skupina. Istodobno se može bežično povezati do šest replika protuoklopnih sustava.

MANPADS-S (“Man-Portable Air Defense System – Simulator”), jest simulator za prijenosne protuzračne sustave, a M-S (“Mortar Simulator”) služi za obuku minobacačke posade u svim postupcima uporabe oružja s fokusom na provedbu gađanja. FO-T (“Forward Observer – Training”) topnički je simulator za prednjeg motritelja. Namijenjen je učinkovitoj obuci u taktikama, tehnikama i procedurama, od identifikacije cilja do eliminacije. Ima točan prikaz učinka rasprskavanja i uništenja različitih ciljeva.

Simulatorom daljinski upravljane oružne stanice RWS-S (“Remote Weapon Station – Simulator”) obučavaju se ciljač, zapovjednik i vozač bilo kojeg (na kotačima ili gusjeničnog) vozila s takvom stanicom. Simulator posade vozila VC-S (“Vehicle Crew – Simulator”) osmišljen je za obuku i izobrazbu posade i zapovjednog osoblja za sve inačice vozila na kotačima i gusjenicama. Kontrole i mjerni instrumenti fizički su replicirani ili se prikazuju na zaslonima osjetljivim na dodir.

G-DOME (“Guard Dome”) patentirani je izum slovenske tvrtke, jedini “kupolni” nelaserski sustav za taktičku obuku u uporabi osobnog naoružanja (od pojedinačnog do protuoklopnog) na tržištu. Na kraju, nadzorna je ploča GCD (“Guard Control Desk”) sve-u-jednom rješenje za instruktore i polaznike namijenjeno za planiranje, provedbu i ocjenjivanje vježbi. Dizajn je “uklonio” miša i tipkovnicu, a sve se radnje obavljaju samo prstima.

Svi se ti simulatori pokreću tehnologijom simulacije u realnom vremenu registriranom pod zaštitnim znakom Guard. To je zapravo softver baziran na videoigri s modularnom arhitekturom. Podrazumijeva preciznu simulaciju svih parametara potrebnih za obuku.

Pištolji, puške i streljivo

Slovenska tvrtka Arex predstavila se paletom proizvoda streljačkog naoružanja. Izložene su jurišne puške na osnovi AK-47: Rex AKB 15 i Rex AKB 15 SBR (kratka cijev), obje u kalibru 7,62 x 39 mm. Predstavljeni su i pištolji u izvedbi standard, compact i tactical u kalibru 9 x 19 mm, koji mogu biti u trima različitim bojama. U ponudi je i streljivo za različite namjene. Školsko streljivo izrađeno je od mesinga, gume i plastike, a služi za punjenje i pražnjenje oružja i spremnika. Dostupno je u kalibrima 9 x 19 mm, .45 ACP, 4,6 x 30 mm, 5,56 x 45 mm, 7,62 x 39 mm, 7,62 x 51 mm, 12,7 x 99 mm i 12 cal. Manevarsko plastično streljivo služi za obuku i vježbe, čahura je metalna, a tijelo od čvrste plastike, u kalibrima 9 x 19 mm, 38 SPL, 5,56 x 45 mm, 7,62 x 39 mm, 7,62 x 51 mm i 12,7 x 99 mm. Prednosti streljiva od plastične mase u odnosu na metalno manevarsko streljivo jesu opća sigurnost (ne može se slučajno zamijeniti pravim streljivom), povećana sigurnost za samog strijelca kao i za susjednog strijelca (mala masa čahure), smanjeno trošenje cijevi (zbog mekše plastike), te manja masa. Neubojno streljivo namijenjeno je za obuku, gađanje meta te za policijske snage u svrhu suzbijanja nemira. Odlikuje ga visoka preciznost, smanjena energija (najmanja udaljenost od cilja deset metara za 9 x 19 mm; 20 m za ostale kalibre) i pojedinačno djelovanje. Može se koristiti u poluautomatskim pištoljima i svim vrstama pušaka bez uporabe posebnih uređaja / dodataka. U pripremi je i neubojno streljivo u boji za obuku poznatije kao Simunition FX. Osim streljiva i dodataka za puške i pištolje, tvrtka u ponudi ima i metalne članke za različite kalibre: 5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm, 12,7 x 99 mm i 30 x 173 mm.


* 576-asdastrucni-21.jpg (264.13 KB. 750x500 - viewed 7 times.)

Rješenja za sigurne IT sustave

Svi električni i elektronički uređaji zrače energiju uglavnom u obliku topline, a dijelom i u obliku elektromagnetskih valova, koji su u korelaciji s podacima koji se u uređaju obrađuju, pohranjuju ili prenose, što ostavlja mogućnost neovlaštenog pristupa tim podacima.

Odgovor na tu vrstu ugroze nudi nizozemska tvrtka Eurotempest, koja se bavi proizvodnjom i prilagodbom sigurnosnih komponenata za IT sustave te proizvodnjom certificirane opreme sukladno sustavu TEMPEST. Izlažući na ASDA-i, predstavila je i TEMPEST, što je naziv područja istraživanja i proučavanja navedenog curenja podataka u obliku elektromagnetskog zračenja i/ili slučajne vodljivosti iz elektroničke opreme i sustava. TEMPEST certificirana oprema obuhvaća serverska računala, radne stanice, pisače i perifernu opremu, sustave za pohranu podataka, oklopljene telekomunikacijske ormare i ostalu perifernu opremu. Sva oprema modificira se i “elektromagnetski oklopljuje” sukladno zahtjevima klijenta, a svaki pojedini proizvod testira se u posebnoj komori prije isporuke. Tvrtka je specijalizirana posebno za korisnike iz vladina i obrambenog sektora koji koriste sofisticirane IT proizvode i sustave.

Iskorišteni prostor

Ukratko, ASDA je i svojim izlošcima i prezentacijama opravdala očekivanja, pa i više od toga. Četvorni metri Spaladium Arene bili su maksimalno iskorišteni, no složeni tako da je ipak sve bilo dovoljno pregledno i pogodno za razgledavanje, posebno trećeg dana održavanja, kad je fokus stavljen na “neslužbene” posjetitelje, tj. entuzijaste za vojnu i druge tehnologije, kao i za ostale znatiželjnike. Kako je njezino održavanje najavljeno i u budućnosti, postavlja se pitanje hoće li spomenuti izložbeni prostor biti dovoljno velik nastavi li se trend povećanja broja izlagača. Dodatni prostor možda bi se mogao naći izvan dvorane, a bio bi posvećen velikim sustavima poput oklopnih vozila, kamiona ili letjelica. Primjerice, američka tvrtka Bell, specijalizirana za razvoj i proizvodnju helikoptera, u Split je dovezla svoju najnoviju laku letjelicu Bell 505, koja je na koncu završila na parkiralištu uz dvoranu i vjerojatno “na prvu” nije bila vidljiva ili dostupna službenim izaslanstvima, a kamoli posjetiteljima. S druge strane, u neposrednoj blizini, na dvije minute hoda, na ulazu u vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” bila je postavljena atraktivna izložba vojne opreme Hrvatske vojske, koja je uključivala više takvih “velikih” sustava: letjelice, topove, tenkove, borbena oklopna vozila… Možda bi se takva izložba mogla spojiti s velikim izlošcima tvrtki koje sudjeluju na ASDA-i pa bi se dobio iznimno atraktivan prostor koji bi vjerojatno i povećao broj posjetitelja.


Ivan GALOVIĆ, Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Mladen ČOBANOVIĆ, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 285« Reply #441 on: July 04, 2019, 11:58:24 am »

Još dvije slike iz Hrvatskog vojnika (snimio Mladen ČOBANOVIĆ):


* 576-asdastrucni-19.jpg (310.63 KB. 750x500 - viewed 7 times.)


* 576-asdastrucni-22.jpg (328.46 KB. 750x500 - viewed 8 times.)


Link na razgovor s direktorom Agencije Alan, Ivanom Nekićem i par popratnih slika sa portala obris.org:

ASDA 2019 oprema u razvoju i novosti za 2021.


* IMG_0045.jpg (157.57 KB. 768x768 - viewed 16 times.)
Minobacačke granate hrvatske proizvodnje


* IMG_8844.jpg (109.66 KB. 607x553 - viewed 13 times.)
Oružnu stanicu "Lynx 40" proizveo je ATIR


* IMG_9725.jpg (75.16 KB. 604x424 - viewed 10 times.)
Slovenski C-ASTRAL: budućnost je u besposadnim sustavima


* IMG_9636.jpg (309.39 KB. 1024x719 - viewed 10 times.)
Unutarnji prostor je u potpunosti iskorišten


* IMG_9468.jpg (89.69 KB. 604x346 - viewed 9 times.)
Vanjski prostor ove godine je bio u testnoj fazi

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 513


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #442 on: July 04, 2019, 01:40:11 pm »

Da li se sme po nešto i prekopirati, od tehnike. Smiley Modifikacije su valjda ugovorom dozvoljene ili i to brane. A i ne mora sve da znaju prodavci. Cheesy
Da imamo ovaj Merkavin SUV, svašta bi mogli da napravimo.
Biće Patrija sa ovim izraelskim SUV-om opasna mašina.

I smeo bih da se kladim da bi Merkava 4 razbila ovaj ruski modifikovani T-72, naročito u Siriji ili bilo gde na Bliskom Istoku i severu Afrike. Tenkovi Merkava su upravo za to i stvoreni, Rusi mogu da modifikuju tenk, ali nikada neće da obrate pažnju na gubitke posade kao što radi Izrael.
Oni su u sklopu tenka pored četvoročlane posade napravili mesta za još (ne mogu da verujem, moram da proverim) osam pešadinaca sa punom ratnom opremom. Silueta tenka jeste nešto veća ali to i ne znači puno u borbama tenka u urbanoj sredini. Ova formacija posade 4+8 se ne koristi uvek, kao i na M-84, pisao sam već, u nekim zadacima na terenu k-dir tenka nije neophodan (što nije po jugoslovesnkom pravilu OMJ).

Šala na izraleski račun:
Zašto su ljudi pobegli iz svog kraja Dorćol. Prodavao Jevrej Srbinu jaja na meru težine, na vagu, i pobegoše Srbi sa Dorćola kod češkog trgovca Ignjata Bajlonia i tako nasta Baijlonijeva pijaca. Smiley Kada bi nam naoružanje prodavali na meru/težinu a ne na komad, gde bi nam kraj bio.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 169


« Reply #443 on: July 04, 2019, 06:49:00 pm »

Quote
TAKRAD je proizvod dviju hrvatskih tvrtki – RIZ Profesionalna elektronika i Impel Group, a Hrvatska vojska već ga testira.

Шта би са овим...? Испита ли то војска?
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 [30]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 26 queries.