PALUBA
July 02, 2020, 07:27:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Међународна свемирска станица (МСС)  (Read 58189 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #105 on: September 18, 2018, 07:39:19 pm »

Sređeno, hvala. Smiley
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #106 on: September 23, 2018, 09:52:36 am »

Motorista i dreadnought, postovali ste istu vest, isti tekst! Štedite prostor na forumu.  Shocked  Grin

To ti je samo dokaz da leva ruka ne zna šta radi desna, i tako treba da bude  Grin
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #107 on: September 23, 2018, 07:21:07 pm »

Grin
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #108 on: November 26, 2018, 06:53:53 am »

Двадесет година Међународне свемирске станице
Аутор: Александар Тодоровић петак, 23.11.2018.

Склапање почело 20. новембра 1998. – Две године касније примила прве астронауте. – Посада се обично састоји од три Руса, два Американца и по једног астронаута из Јапана, Канаде или Европске свемирске агенцијеПре две деценије човечанство је започело амбициозни пројекат изградње Међународне свемирске станице (МСС). Двадесетог новембра 1998. године Русија је лансирала ракету „Протон”, а две недеље касније НАСА је послала у свемир део станице назван „Јунити”, чиме је почело формирање свемирске станице. Пројекат је више пута одлаган због недостатка новца и техничких проблема. План за формирање свемирске станице у оригиналу је назван „Слобода” (Freedom) давне 1980. године, за време председничког мандата Роналда Регана у САД. Реган је дозволио НАСА да у току десет година реализује тада прилично амбициозан пројекат. Почетком деведесетих година промењени су планови за изградњу станице како би се смањили трошкови, али и да би се друге земље укључиле у реализацију.

Русија и САД су се 1993. године сложиле да удруже снаге и направе једну заједничку свемирску станицу, уз подршку Европске свемирске агенције и Јапана. Склапање свемирске станице почело је 20. новембра 1998. године, лансирањем руског контролног модула названог „Зарја”. Затим је у свемир послат и амерички модул за повезивање делова станице који су амерички астронаути повезали са другим делом станице. Средином 2000. станици је додат руски модул „Звезда”, контролни центар намењен за смештај астронаута, да би 2. новембра исте године примио прве станаре, руске астронауте Сергеја Крикалева и Јурија Гидзенка и Американца Била Шеперда, који су долетели на свемирску станицу руском летелицом „сојуз”. Од тог дана Међународна свемирска станица готово да није остајала без људске посаде. Временом је НАСА направила лабораторију за проучавање гравитације, а касније су додавани делови па се станица ширила. Данас има велики број лабораторија у којима се изводе разни експерименти. Станица је с временом добила и бројне соларне панеле и термалне радијаторе како би се олакшали услови за живот астронаута док су у свемирској мисији.

Осим САД и Русије, у изградњу МСС-а укључени су и Канада, Бразил и Јапан, али и 11 земаља које су чланице Европске свемирске агенције. Руски модули су се после лансирања са Земље аутоматски повезивали са Међународном станицом. Друге делове, које су допремали спејс-шатлови, астронаути су сами монтирали током слободне шетње ван станице. Астронауте су у свемир подједнако превозили и руски и амерички спејс-шатлови, али је ипак руски „сојуз” остао као главно превозно средство до свемирске станице. Први експерименти били су усредсређени на истраживање живота у свемиру и бестежинског стања. После експлозије приликом лансирања спејс-шатла „Колумбија” у фебруару 2003. године, астронаути са свемирске станице превентивно су послати на Земљу, што је утицало на смањење развоја станице. Затим је број астронаута који бораве на станици смањен са три на два и углавном су се бавили само редовним одржавањем станице, док су научне експерименте свели на минимум.

После обнављања летова у свемир 2006. године, поново је број астронаута на станици повећан на три. Следеће године на станицу је додат нови модул који се користи као „долазни перон” за спејс-шатлове који стижу са Земље. На њега су закачене и европска лабораторија „Колумбус”, али и јапанска лабораторија „Кибо”. Следеће године додати су нови модули. Слањем ракете „Аријана 5”, у свемир је стигла рекордна количина опреме тешка 7.700 килограма. У марту 2008. године допремљен је канадски робот „Декстер”, који је заменио астронауте у свемирским шетњама. Свемирска станица послала је потпуно функционална у мају 2009. године када је примила шест астронаута. За то је било потребно да се са станицом трајно повежу две летелице „сојуз”. Посада се обично састоји од три Руса, два Американца и по једног астронаута из Јапана, Канаде или Европске свемирске агенције. Годинама су додаване платформе па је станица постајала све већа и већа.

Договором Русије, САД и Европске свемирске агенције продужено је финансирање Међународне станице до 2024. године.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #109 on: December 25, 2018, 12:13:58 pm »


"Otvor je napravljen iz unutrašnjosti kapsule"


Ruski astronaut koji je ispitivao misterioznu rupu na kapsuli pristaloj uz Međunarodnu kosmičku stanicu rekao je danas da je otvor izbušen sa unutrašnje strane svemirske letelice i da ruski istražitelji utvrđuju kako je nastao.

Astronaut Sergej Prokopjev je rekao da istražitelji ispituju uzorke koje su on i član posade Oleg Kononenko prikupili tokom svemirske šetnje 12. decembra.
 
Prokopjev i još dva astronauta vratila su se na Zemlju ove nedelje posle misije od 197 dana na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Rupa u ruskoj letelici Sojuz prikačenoj uz Stanicu primećena je 30. avgusta. Posada je otkrila curenje koje izaziva mali gubitak pritiska i zapušili su rupu. 
 
Prokopjev je rekao danas na konferenciji za novinare da je otvor napravljen iz unutrašnjosti kapsule i da je sada do istražitelja da ocene kada je nastala ta rupa. To što su astronauti brzo identifikovali i popravili rupu pokauzuje da je posada "spremna za sve dogadjaje", rekao je on.

Rupa nije predstavljala opasnost za Prokopjeva i druga dva astronauta Serenu Aunon Čancelor iz Nase i Aleksandera Gersta iz Evropske svemirske agencije tokom njihovog povratka na Zemlju jer je deo kapsule gde se otvor nalazi odbačen pre ponovnog vatrenog ulaska letelice u atmosferu Zemlje.
 
Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin rekao je u septembru da je moguće da je rupa probušena dok je kapsula bila u proizvodnji ili dok je bila u orbiti. On nije direktno okrivio članove posade Međunarodne svemirske stanice ali je njegova izjava izazvala određenu napetost između Roskosmosa i Nase. Rogozin je u međuvremenu ublažio svoju izjavu i okrivio medije da iskrivljuju njegove reči.
 
Astronaut Prokopjev je odbacio ideju da su rupu mogli da izbuše astronauti i rekao "Ne treba da imate tako loše mišljenje o našoj posadi".

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #110 on: May 06, 2019, 02:15:00 pm »


Džinovska robotska ruka uhvatila kapsulu Dragon, 400 kilometara iznad Atlantika!


Letelica Spejs iks stigla je danas u Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) nakon što je poletanje bilo u petak odloženo zbog kvara za subotu ujutro.

Kapsula Dragon donela je 2.500 kilograma opreme, prenela je agencija AP. Kanadski astronaut Dejvid Sent-Žak upotrebio je veliku robotsku ruku, napravljenu u Kanadi, da bi uhvatio kapsulu koja se nalazila 400 kilometara iznad Atlantskog okeana.* 1842675_ap-nasa-tv-02-ap-_ff.jpg (65.47 KB. 1000x547 - viewed 45 times.)Spejs iks je lansiran u suboru iz Kejp Kanaverala na Floridi.

To je 17-ta isporuka Spejs iksa u MKS, prva je bila 2012. godine. Nortrop Graman je drugi NASA isporučilac, a njihov Sajnus teretni brod stigao je pre dve sedmice. Dragon će ostati oko mesec dana u MKS, posle čega će se sa naučnim uzorcima vratiti na Zemlju.

U MKS su Kanađanin, trojica Amerikanaca i dvojica Rusa.


izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #111 on: May 12, 2019, 08:16:25 am »


Alkohol na svemirskoj stanici


Spejsiks Kru Dragon” (Zmaj), letelica koja dostavlja zalihe svemirskim stanicama, očigledno je sa sobom donela i „duh zabave”, i to pri svojoj prvoj poseti Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Rusija je poslala žalbu NASA o ovoj „čudnoj situaciji.

Incident se dogodio početkom marta, kada je posada „Zmaja” stigla na MSS, izjavio je u petak za RIA Novosti šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov.

Kako je to bio probni let, brod je bio bez posade i nosio je teret sa zalihama, kao i lutku astronauta umesto stvarne posade.

Početkom marta posada stanice je primetila jak miris alkohola i obavila neke testove, pri čemu je otkrila neuobičajeno visoku koncentraciju izopropilnog alkohola u vazduhu - oko 6 miligrama po kubnom metru.

Pre dolaska posade „Zmaja”, koncentracija je bila samo delić miligrama, kaže Vlasov”, piše PT, prenosi B92. Kosmonauti su morali da koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, uspevši na taj način da dovedu koncentraciju na 2 miligrama.

Ruski organi podneli su žalbu NASA o pitanju izopropila. Američka svemirska oglasila se povodom ove situacije, opisujući incident kao „zanimljiv”, ali ne i opasan za stanicu i njenu posadu.

„Spejsiks”, takođe, sarađuje u istrazi misteriozne afere sa alkoholom, kaže NASA.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #112 on: October 04, 2019, 04:09:01 pm »


Ruska posada će krenuti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na jesen 2020.


Prva posada svemirskog broda "sojuz MS" sastavljena samo od ruskih astronauta mogla bi da poleti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na jesen 2020. godine, izjavio je Sergej Krikalev, izvršni direktor ruske korporacije "Roskosmos" za letove u svemir sa posadom.

On je novinarima rekao da će sljedeće godine biti lansiran svemirski brod sa dvojicom ruskih astronauta, a da će zatim na MSS biti poslat svemirski brod sa posadom od tri ruska astronauta.

Krikalev je dodao da će lansiranja biti izvršena na proljeće, odnosno u aprilu ili martu, te na jesen, javio je TASS.

Posada sastavljena samo od ruskih astronauta posljednji put je poslata ka orbitalnoj stanici "Mir" 2000. godine, kada su ruski astronauti Sergej Zaletin i Aleksandar Kaleri krenuli na to putovanje sa još 30 članova posade.

izvor
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 789« Reply #113 on: October 04, 2019, 04:20:58 pm »

Koliki su dnevni, mesečni ili godišnji troškovi održavanja MKS ? Kojom matematikom se služe u raspodeli troškova ...na svetskom nivou ?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #114 on: October 04, 2019, 05:06:53 pm »

Imaš tu nešto oko troškova MSS

https://oig.nasa.gov/audits/reports/FY14/IG-14-031.pdf


npr:

* Screenshot_1.jpg (73.36 KB. 626x614 - viewed 51 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #115 on: October 18, 2019, 02:33:01 pm »


Dve članice NASA izašle sa Međunarodne svemirske stanice, imaju zadatak od velike važnostiPrva šetnja žena astronauta u svemiru održala je danas, a njihov prvi zadatak je popravka kvara elektroenergetskog sistema na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Američki astronauti Kristina Koh i Džesika Meir ulaze u istoriju, a očekuje se da će misija trajati pet i po sati.* epa-astronautkinje01_ff.jpg (97.94 KB. 1000x562 - viewed 47 times.)Američka svemirska agencija NASA prvobitno je u martu dizajnirala svemirsku šetnju koja će uključuvati samo žene - ali morala je da je otkaže zbog nedostatka odela srednjih dimenzija.

Na ovom zadatku Kohova i Meirova će zbog zadatka imatiodijela srednje veličine kako bi zamenili neispravan uređaj, poznat kao jedinica za pražnjenje napunjenosti baterije (BCDU), koja je u funkciji od 2000. godine.

Od prve svemirske šetnje 1965. godine bilo je 227 šetača. Samo 14 žena je izašlo u svemir, uvek u pratnji muškaraca.


izvor

 

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #116 on: November 02, 2019, 04:37:27 pm »Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #117 on: November 03, 2019, 02:37:11 pm »Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #118 on: November 16, 2019, 05:35:27 pm »Quote
Astronauts Luca Parmitano of ESA (European Space Agency) and NASA Flight Engineer Drew Morgan performed a spacewalk on Friday described by the agency as "the most complex of their kind since the Hubble Space Telescope servicing missions".

Footage shows Parmitano and Morgan working outside the the International Space Station (ISS) to repair the Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), a cosmic ray detector. Astronauts Christina Koch and Jessica Meir were also seen assisting them from inside the ISS.

A team of engineers and scientists were supporting the mission from the ground.

Friday's spacewalk will be the first of at least four spacewalks and will include tasks like replacing a cooling system and fixing a coolant leak on AMS.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #119 on: December 03, 2019, 10:53:08 am »


Quote

Astronauts Luca Parmitano and Andrew Morgan from the Expedition 61 performed their third spacewalk on Monday to repair the cosmic ray detector.

Parmitano and Morgan installed and connected the new 350-pound (158,75 kg) cooling pump to the Alpha Magnetic Spectrometer's (AMS) old tubes.

A team of engineers and scientists were supporting the mission from the ground.

The fourth spacewalk to continue the repair is reportedly expected.
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.