PALUBA
January 16, 2021, 02:58:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 72 73 74 75 76 [77] 78 79 80 81 82   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk T-54/55  (Read 323846 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 416« Reply #1140 on: August 04, 2019, 01:42:15 pm »
   Upravo tako. Fotografije su stare više od 10 godina dok je postojala 453. OkBr. U Sremskoj Mitrovici više nema ni jedne 55-ice (osim makete u mojoj vitrini) a ni u Rumi više nije brojno stanje kao na donjoj fotografiji. Sečenje tenkova sam lično posmatrao i pisao sam nekoliko puta na ovom forumu o proceduri.

   Nakon sečenja topovske cevi i pogonskih točkova, brenerom se pali ABHO-zaštita kojom je obložena unutrašnjost borbenog odeljenja tenka. Teže se pali ali kada uhvati unutrašnjost gori ceo dan sukljajućim plamenom kroz lukove. Instalacije i Al delovi unutrašnjosti se tope i ispod tenka zajedno sa istopljenim patosom slivaju se u kašu koja se posle hlađenja stvrdne. kada se olupina ohladi (dan-dva nakon gorenja) pristupa se sečenju na komade 0,5x0,5x1,5 metara koji se Hijabom tj. mehaničkom utovarnom rukom tovare na šleper koji  ih odvozi u Slovačku u visoku peć. Sečenje se vršilo oksigenom i išlo je relativno brzo. Brže nego T-34 koje su sečene nekoliko godina pre morao da se koristi i acetilen. Toliko o kvalitetu čelika. T-72 i m-84 će verovatno moći da se seku propanom iz upaljača za cigarete.Sigurno je greška pri kucanju.

 Uvek je Oxigen prisutan pri autogenom sečenju . Pitanje je koji je gorivi gas korišten . Butan ? Acetilen
https://www.google.com/search?q=acetylene+gas+cutting&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Ps7TktoSMEsGBM%253A%252C7Z-nYpxKg-tUXM%252C_&vet=

 S poštovanjem
 
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 285


« Reply #1141 on: August 12, 2019, 11:40:19 pm »
   Mislim da je Propan.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 41 155« Reply #1142 on: October 09, 2019, 06:28:35 pm »


Ukrajinski zavod "Mališeva" zainteresovan da modernizuje srpske tenkove T-55


U Kijevu je u toku međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Arms and Security 2019".

Među izlagačima, posebno se ističu konstruktorski biroi i remontni zavodi koji tradicionalno potencijalnim partnerima predstavljaju nova tehnička rešenja za nešto stariju tehniku koja je već dugo u upotrebi, poput tenka T-55.

Ideja modernizacije ovog tenka prisutna je u velikom broju država, a različiti koncepti pokazali su odlične rezultate na terenu.

Vojni analitičar iz Srbije Vlade Radulović sastao se tokom sajma sa predstavnicima državnog zavoda iz Harkova. Sa njima je razgovarao o eventualnoj modernizaciji srpskih, pomalo zaboravljenih tenkova ovog tipa.

Podsećamo, nedavno je najavljeno "oživljavanje" 100 tenkova T-55 i formiranje strateške rezerve za Vojsku Srbije, pa je u skladu sa tim, jasno da ovo pitanje zauzima posebnu pažnju.

Zamenik generalnog direktora državne kompanije "Zavod V .O. Mališeva" iz Harkova, Dmitro Ivanicin, istakao je zainteresovanost ukrajinske strane za saradnju na ovom projektu i naveo da njihov zavod može ponuditi nekoliko različitih varijanti modernizacije ne samo tenkova već i drugih tipova guseničara.

Kada je konkretnije reč o tenku T-55, Ivanicin ističe sledeće:

"Naš konstruktorski biro poseduje mogućnost izvođenja kapitalnog remonta i duboke modernizacije tenka T-55. Pored zadržavanja aktuelnog kalibra od 100 mm, postoji mogućnost postavljanja novog topa sa glatkom cevi kalibra 125 mm, a zavisno od tipa modernizacije, snaga motora se može povećati čak do 1.100 konjskih snaga".

Ivanicin dodaje i da postoji opcija potpuno automatizovanog ispaljivanja 18 projektila kalibra 125 mm, po ugledu na francuski Leclerc, kao i da je ceo sistem savremenom elektronskom opremom povezan u jedinstvenu celinu, što posadi, a posebno komandiru omogućava efikasniji rad.

Zainteresovanost za saradnju na ovom polju, potvrdio je za portal B92 i Vlade Radulović.

"U razgovoru sa glavnim konstruktorom i predstavnicima biroa dogovorena je spremnost na saradnju sa Srbijom, pre svega na polju remonta i modernizacije naših tenkova T-55. Nakon povratka u Srbiju, oružanim snagama predstaviću koncept modernog tenka T-55 sa pojačanim petocilindarskim motorom od 850 konjskih snaga i novim sistemom upravljanja vatrom koji nam je ponuđen sa ukrajinske strane", navodi Radulović.

"Kod nas vlada mit da su tenkovi pretopljeni u železari i prodati, što je daleko od istine. Sa druge strane, činjenica je da su oni u jako lošem stanju sa vrlo upitnim stepenom upotrebljivosti. Nama Ukrajina nudi da od starog i zaboravljenog tenka dobijemo prilično vrednu mašinu, sa znatno jačim motorom, eksplozivno-reaktivnim oklopom i boljom balističkom zaštitom, novim topom kalibra 125 mm i novom opto-elektronskom opremom".

U Ukrajini je već urađen prototip ovog stepena modernizacije i uspešno je prošao sva testiranja o čemu postoji kompletna dokumentacija.

Kako ističe vojni analitičar Vlade Radulović, važno je napomenuti da je zavod iz Harkova spreman da Srbiji prosledi celokupnu taktičko-tehničku dokumentaciju, te otpočne saradnju na ovakvom projektu.

"Za nas to može biti interesantno jer Srbija već ima tržište za prodaju tenka T-55. Saradnjom za zavodom iz Harkova, došli bi u poziciju da dobijemo izuzetno moćne tenkove za našu vojsku, ali i da ponudimo takav proizvod trećoj strani", zaključuje Radulović.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 925


« Reply #1143 on: October 09, 2019, 06:45:46 pm »

Quote
Vojni analitičar iz Srbije Vlade Radulović sastao se tokom sajma sa predstavnicima državnog zavoda iz Harkova. Sa njima je razgovarao o eventualnoj modernizaciji srpskih, pomalo zaboravljenih tenkova ovog tipa.

Сад су "војни аналитичари" почели и да воде преговоре у области НВО. Следеће је да уговарају послове...Мени ова вест више личи на самопромоцију дотичног "аналитичара".
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 632« Reply #1144 on: October 09, 2019, 09:36:10 pm »

1. Ко је Владе Радуловић?
2. Зар ТРЗ Чачак не може да уради ремонт и модернизацију Т-55?
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 632« Reply #1145 on: October 09, 2019, 09:53:24 pm »

Quote
"Za nas to može biti interesantno jer Srbija već ima tržište za prodaju tenka T-55. Saradnjom za zavodom iz Harkova, došli bi u poziciju da dobijemo izuzetno moćne tenkove za našu vojsku, ali i da ponudimo takav proizvod trećoj strani", zaključuje Radulović.

3. Да ли ово значи да се тенкови не ремонтују због нас већ због треће стране?

4. Тенк са аутоматским пуњачем топа је давно представљен (Т-55АГМ), али мислим да ту верзију нико није купио и да се све завршило само на једном опитном примерку.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 285


« Reply #1146 on: October 09, 2019, 10:55:56 pm »
   Cela priča je interesantna i moglo bi se analizirati o čemu je vojni analizičar pregovarao sa ukrajinskim predstavnikom namenske industije.


   Pretpostavljam da se u ovaj tenk može ugraditi top 125mm ali je pitanje koliko bi to bilo efikasno. Sve i da stane kolevka topa u kupolu ostaje pitanje ravnoteže cevi koja viri spolja i koja je povelika i za T-72/M-84, a znamo da ovi imaju duže i šire telo tenka od T-55. Zatim, prilikom topovske paljbe vrši se pritisak na venac kupole koji kod tenka ima ulogu lafeta a koji je manji i po prečniku i po širini venca na koji se kupola oslanja (verovatnoća pucanja ležaja venca kupole). O smeštaju dvodelnog metka za top 125mm koji stoji u kaseti unutar obrtnog transportera na podu ispod kupole i nepostojanju mesta za sličan smeštaj u T-55 da i ne pričamo.

   Ugradnja snažnijeg motora bi svakako doprinela povećanju brzine i pokretljivosti ali bi povećala potrošnji goriva i smanjila radijus kretanja. Ugradnja nove transmisije i izbacivanje kočionih i redukcijskih traka bi svakako unapredili vrednost tenka i smanjili broj otkaza. Hodni deo je takođe arhaičan i sklon proklizavanju na klizavom terenu, bez gumenih ležajeva koji smanjuju buku i vibracije pa bi i on mogao biti zamenjen modernijim.

   Ugradnja integrisane elektronike za upravljanje vatrom bi puno značila i povećala verovatnoću pogotka prvim metkom, kao i zamena radio uređaja manjim, jačim, sa manjom potrošnjim el. energije.
   
   Sve modifikacije T-55 su bile korisne, ali pre 20-tak godina. Sada je to tehnološki zastareo tenk koji nema višeslojni oklop i samim tim manje je otporan na dejstvo POVR, RB-a pa i topovske municije. Strateška rezerva za čiju bi modernizaciju trebalo izdvojiti puno para i to da izvede strani partner a sve da bi tenkovi stajali u hangaru za ne daj Bože podseća na Slovenačku modernizaciju T-55 koja se sad prodaje samo da je se reše. Prodaja takvih tenkova je tek na dugom štapu pošto ovaj tenk kupuju samo siromašne zemlje i to u osnovnoj, što jeftinijoj varijanti. Domaći remontni zavod i novoformirane fabrike borbenih vozila bi mogle odraditi remont postojećih T-55, ali njihovo unapređenje bi bio zaista krupan zalogaj.Zbog svega navedenog, nisam uveren da ova priča ima neku budućnost i da će postati nešto više od novinarskog članka.Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 925


« Reply #1147 on: October 12, 2019, 04:25:12 pm »

Ко је Владе Радуловић? Па судећи по Интернету он је дипломац Факултета безбедности и како сам каже "...заљубљеник у геостратегију, геополитику, тероризам, страствени нумизматичар и рекреативни полумаратонац..." (https://vladeradulovic.wordpress.com/about/). Ово да је заљубљеник у тероризам ( а још на слободи Cheesy) ћу му отписати на то да је факултет завршио по Болоњи па није пазио шта је написао.. Такође, према интернету активан је у неколико НВО, укључујући и онај код Јелене Милић. Можда је члан и нашег форума па ако јесте можда и допуни ово...

Иначе, ножда би требало увести лиценцу за звање "војни аналитичар", а можда и за "аналитичар геостратегије". За тако нешто треба и искуство и знање. А као први услов да је служио војску под оружјем, обавио гађање из личног наоружања барем на три редна броја и да је најмање 24 часа био стражар у саставу касарнске страже. Заправо, можда би боље било да има најмање курс за десетаре. Положити за десетара у "зноју лица свог" је некада било теже него сада одбранити мастер рад.
Logged
Boris P
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 192


« Reply #1148 on: October 12, 2019, 04:58:58 pm »

Džumba, to bi mogao da bude i ispit za čoveka.

Ako smem da dodam, da jede podgrejane konzeve 5 dana i da bude 3 noći mokar.
Logged
milena braco
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 672


« Reply #1149 on: October 12, 2019, 08:04:13 pm »

 Netko mora da zamjeni Miroslava Lazanskog. Postati ambasador u Rusiji nije mala stvar.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 925


« Reply #1150 on: October 12, 2019, 08:09:57 pm »

Овај би могао у Украјини ... Cool
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 114


« Reply #1151 on: April 01, 2020, 11:13:33 pm »

Makedonski t-55
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* t-55fot.jpeg (53.02 KB, 600x461 - viewed 56 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 114


« Reply #1152 on: April 04, 2020, 02:34:49 pm »

T-54 bez predni zupcanik

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* t-54 gasenicaj1.jpg (45.75 KB, 600x382 - viewed 43 times.)
Logged
BrankoBananko
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 432« Reply #1153 on: April 22, 2020, 02:52:00 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Imam ovu maketu, medjutim nisam siguran dali je koji  Jugoslavenski T-54 imao stariji tip tockova. Upravo sam pregledao citavu temu i nisam pronasao. Vidjao sam takve tockove na T-34. Dali neko zna? Hvala.

* 139530-11185-pristine.webp (82.05 KB - downloaded 25 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 509


« Reply #1154 on: April 22, 2020, 06:28:44 pm »


T-34 i T-44 imaju po pravilu stariji tip točkova. sem modernizovanih "B" vozila. T-54 imaju nove, aluminijumske točkove, kao i baš svi T-55.
Logged
Pages:  1 ... 72 73 74 75 76 [77] 78 79 80 81 82   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.