PALUBA
October 20, 2021, 01:04:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz IT sveta  (Read 146093 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 390« Reply #675 on: January 03, 2021, 06:20:34 pm »

Minimalno rastojanje između dve bazne stanice? Pobogu, pa operateri imaju na večim sajtovima i više baznih stanica (od fizično dve bazne stanice do CA), svojih, zbog potrebe kapacitete. I to na istim antenama.. Problem je jedino pametno frekvečno planiranje.

Modulacija u zraku, je na 4G QPSK do 64 QAM, dok je na 5G QPSK modulacija do 256 QAM. Osnova je uvjek QPSK, ali ako se poveča iz 64 na 256 je to itekako velika promena modulacije i kapaciteta.

Oko sevanja, bio sam u ekipi koja je puštala/merila testne 5G stanice, pa 4G Carrier Aggregation bazne stanice i slično.
I imam dosta dobre podatke iz prve ruke. Ali ako ti kažeš da sevanje štetno, onda je štetno.

LpB 
Logged
miodrag2
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 85


« Reply #676 on: January 03, 2021, 08:34:15 pm »

Božo, ja tebe razumem odlično, problem je što očigledno ti ne razumeš mene.

Ja nisam rekao da je ovo ili ono nejonizujuće zračenje štetno. Ja sam rekao da niko nije izvršio validna ispitivanja štetnosti istog.

A svi protivnici 5G mreže se pozivaju na navodnu štetnost od zračenja date mreže.

Nema potrebe da mi objašnjavaš modulacije, znam ih odlično. Nema potrebe za objašnjenjima.

Pošto ne razumeš šta pokušavam da kažem, hajde da kažemo ovako. Propisano je minimalno rastojanje između dva izvora zračenja, kao i maksimalna snaga istih.

Operatori mogu koristiti istu lokaciju za postavljanje svojih izvora zračenja, ali ne moraju, to ih niko ne može naterati. Kada predstavljaju planove o izgradnji mreže, oni predstavljaju ono što će oni izgraditi, bez uzimanja u obzir šta je već postavio/izgradio neko drugi. Pa se tu zbog bolje pokrivenosti mogu mogu prekršiti tehnički pravilinici tako što se neće uzimati u obzir mreže drugih operatera. A isto može učiniti i vlada, odnosno vladine kontrolne agencije. Formalno pravno, imaju osnov da nešto dozvole, bez obzira što krši opšte odredbe pravilnika ako se uzmu u obzir instalacije/izvori zračenja nekih drugih operatera.

Gledaj, ja ne tvrdim da je bilo šta štetno ili da nije. Meni je smešna priča da neko, koga je bolelo uvo za štetnost ovoga ili onoga zračenja kod postavljanja 1G, 2G, 3G, 4G, mreže, sada insistira da se ne treba postaviti 5G mreža jer je štetna po ljudsko zdravlje. Pri tome za svoje tvrdnje nemaju nikakve validne dokaze, a trenutno u svojim kućama imaju uređaje koji koriste iste frekventne opsege koje trenutno koriste najmasovniji uređaji pete generacije.

Zato ja kažem, ako se već bune, onda neka za početak nateraju vladu da proveri instalacije već postojećih mobilnih operatera ranijih generacija mobilne telefonije, i da li je sve to urađeno ispravno i u skladu sa već donetim pozitivnim propisima. Neka to bude korak 1. Neka onda nateraju vladu da izvrši prava ispitivanja štetnosti pojedinih nejonizujućih zračenja. Pa da onda vidimo šta je stvarno štetno, a šta ne, a ne da nam razni kvazi novinari, nevladine organizacije u kojima nema nikakvih tehničkih lica, astrolozi i numerolozi objašnjavaju šta je štetno, a šta ne. A da onda pojedini idioti pod njihovim uticajem spaljuju bazne stanice i antene mobilne telefonije.

Hajde da jednom rasčistimo sa time da li postoji neki štetni uticaj na prirodu i ljudsko zdravlje, i kakav. I da u skladu sa tim donesemo propise koji će omogućiti da te tehnologije bezbedno koristimo. Jer moramo ih koristiti, hteli mi to ili ne. Jednostavno, ili ćemo pratiti napredak u tehnologiji, ili ćemo zaostati potpuno, a to će dovesti do toga da budemo potpuno isključeni iz sveta.

Da li si me sada razumeo?

Pozdrav!
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 123


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #677 on: February 22, 2021, 10:48:59 am »

Linuks je stigao na Mars – pobeda otvorenog koda

21.02.2021.

Nasin rover „Perseverans“ (Istrajni) koji je sleteo na Mars u krater Jezero, posle višemesečnog putovanja kroz bespuća svemira, pridružio se svom „drugaru“ „Kjuriozitiju“ (Radoznalom) na Crvenoj planeti da zajedno sakupljaju uzorke i beleže snimke. Mnoge će iznenaditi podatak da roverom upravlja operativni sistem „Linuks“.

Nasin rover „Istrajnost“ nije sam prevalio milione kilometara kroz svemir. Uz njega je putovao i „Indžinjuiti“ (Dovitljivi), mali helikopter koji će da izviđa i navodi „Istrajnog“ na pravi put. Ovo je prvi pokušaj da se van Zemlje koristi ovakav uređaj koji treba da upravlja drugim vozilom. I „Dovitljivog“ takođe pokreće Linuksov operativni sistem.
„Ovo je prvi put da ćemo na Marsu koristiti operativni sistem Linuks", navodi Tim Kanham inženjer u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon.

„Softverski okvir koji koristimo smo razvili u našoj laboratoriji za male satelite i instrumente, i otvorili smo njegov kod pre nekoliko godina“, dodaje inženjer.

Izvor: RTS
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 893« Reply #678 on: March 25, 2021, 07:22:30 pm »

EVROPI ZA 5G MREŽU TREBA OKO 300 MILIJARDI EVRA


Evropa treba da upumpa 300 milijardi evra (355 milijardi dolara) u telekomunikacionu infrastrukturu do 2025. godine ako želi da uvede super brzu 5G mrežu u 27-člani blok, kako bi podstakla ekonomski rast i iskoristila potencijal te tehnologije, prema danas objavljenoj studiji konsultantske kuće BCG


Studija, koju je naručila grupa za lobiranje u telekomunikacijama ETNO, stiže u vreme kad Evropska unija polaže nade da će je 5G izvući iz recesije izazvane pandemijom kovida-19 i da će joj omogućiti da preuzme vodeću ulogu u oblasti „interneta stvari”, odnosno uređaja povezanih na mrežu, prenosi Rojters.

Međutim, telekomunikacioni operateri u EU nisu voljni da ulažu u 5G mreže, koje bi mogle da podrže pametne fabrike i autonomne automobile, zbog velikih izdataka, i navode da ih stroga antimonopolska pravila EU sprečavaju da udruživanjem snaga uđu u ove skupe projekte.

„Potrebno je 150 milijardi evra da se u Evropi ostvari potpun 5G scenario, dok je dodatnih 150 milijardi evra potrebno da bi se završila nadogradnja fiksne infrastrukture za gigabitne brzine”, navodi se u izveštaju, prenosi Tanjug.

Telekomunikacioni operateri su razočarani i zbog kašnjenja tendera za 5G spektar, odnosno za dodelu frekvencija, zbog preusmeravanja fokusa država članica na pandemiju.

U studiji se predlaže nekoliko mera koje bi vlade i regulatori mogli da primene za jačanje telekomunikacione industrije.

„Jedan od tih koraka je prihvatanje novih modela vlasništva, uključujući svojevoljno deljenje infrastrukture, što može da ubrza uvođenje mreže, da smanji ukupan uticaj na životnu sredinu i poveća transfer znanja među partnerima”, navodi se u izveštaju.

Ublažavanje pravila kako bi se omogućilo pružaocima telekomunikacionih usluga da sarađuju i koinvestiraju, ili odvajanje izgradnje infrastrukture od delatnosti pružanja telekomunikacionih usluga preduzeća, takođe su neki od predloga iznetih u studiji.

Na kraju, predlaže se da se evropskim operaterima dozvoli da monetizuju promet podataka na svojim mrežama kako bi sustigli rivale kao što su Gugl, Fejsbuk, Majkrosoft i drugi tehnološki giganti.

izvor

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 390« Reply #679 on: March 25, 2021, 10:00:22 pm »

NIje baš sve tako kako piše.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 893« Reply #680 on: March 25, 2021, 11:15:30 pm »

Nisam u toku uopšte , ovo je ta vest Reuters-a

Europe needs $355 billion for 5G rollout, industrial study says
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 123


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #681 on: September 13, 2021, 06:03:32 pm »

Na ovoj adresi možete iz web čitača probati Windows 11
https://win11.blueedge.me/
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 156« Reply #682 on: September 18, 2021, 05:33:49 am »

Umro Klajv Sinkler, kreator čuvenog računara ZX Spectrum
Blic 17.09.2021.

Klajv Sinkler, izumitelj džepnog kalkulatora i popularnog kućnog računara ZX80, preminuo je u 81. godini u Londonu.

Vest o smrti Klajva Sinklera, koji se poslednjih godina borio sa rakom, saopštila je njegova ćerka Belinda. Početkom šezdesetih godina prošlog veka, Sinkler je osnovao kompaniju za proizvodnju električnih uređaja, koja je 1972. godine proizvela prvi džepni kalkulator, podseća BBC.

Osmislio je i konstruisao kućni računar ZX80, koji je u prodaju pušten 1980. godine. Zahvaljujući pristupačnoj cena, uvaj uređaj je u velikoj meri popularizovao upotreba kućnih računara, a do prestanka proizvodnje 1992. imao je više modela i različitih verzija. Ćerka Belinda je rekla da je Klajv Sinkler i u poslednjim danima života radio na izumima, "pošto je voleo ono što radi".

Izvor: www.blic.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 123


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #683 on: September 18, 2021, 03:50:10 pm »

Spektrum smo imali u srednjoj školi. Smiley
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 156« Reply #684 on: September 18, 2021, 05:26:30 pm »

ZX Spectrum 48 mi je bio prvi računar.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 123


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #685 on: September 18, 2021, 05:55:37 pm »

Moj prvi, uvoz iz Nemačke (nije tada u Jugi moglo još da se kupi računar) je čuveni Komodor 64. Smiley
Imao sam kasnije i štampač za njega.
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 393« Reply #686 on: October 04, 2021, 09:34:24 pm »

PALA CELA FACEBOOK MREŽA! Ne rade ni Instagram, Messenger, Oculus VR i WhatsApp!


Trenutno nije jasno šta izaziva problem, ali ceo Facebook je srušen - Server Not Found.

Facebook ekosistem trenutno ne radi - Facebook mreža, Messenger, WhatsApp i Instagram, nijedna od najpopularnijih društvenih mreža nisu aktivne.

O problemima u vezi sa svim pomenutim servisima izvestili su i IsItDown, DownDetector i drugi svetski sajtovi koji prate internet aktivnosti.

Korisnici imaju problem ne samo da se uloguju, nego i da uopšte pristupe ovim servisima, a poruke koje dobijaju su različite - od 404, preko 505 i drugih grešaka, koje još uvek nisu objašnjene.

PROBLEM JE POČEO U 17:38 PO NAŠEM VREMENU I TRAJE VEĆ NEKOLIKO SATI!

Da li je ovo još jedno spajanje Messenger, WhatsApp i Instagram aplikacija, što izaziva prekid rada kao što je to bio slučaj ranije - saznaćemo kasnije… Prema nepotvrđenim izveštajima problem svih Facebook društvenih mreža, sajtova, aplikacija i alata, uključujući i Oculus VR izaziva DNS problem, koji je početkom oktobra veliki problem napravio i Slack sistemu.

Facebook je priznao da problem postoji, ali ga je sveo na “neke ljude“ iako je problem očigledno globalno prisutan Smiley

I Instagram je objavio da situacija nije dobra, ali - srećom Twitter radi, pa su imali gde da se oglase Wink

Izvor: https://smartlife.mondo.rs/tech/platforme/a28871/Pao-Facebook-ne-radi-drustvena-mreza-problemi.html
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 123


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #687 on: October 04, 2021, 09:46:51 pm »

Stvarno nisu online Smiley

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* facebook.jpg (40.92 KB, 699x433 - viewed 1 times.)

* Instagram.jpg (40.29 KB, 660x432 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 393« Reply #688 on: October 04, 2021, 09:58:40 pm »

Koji facebook?
Ovo izgleda ne da je privremeno stao, nego kao da ne postoji! Pogledaj ti taj "ping", kako je brz odziv!  Shocked Shocked

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* fb gone.jpg (228.38 KB, 946x982 - viewed 6 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 123


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #689 on: October 04, 2021, 11:34:41 pm »

I neka je stao. Ne smeta mi uopšte. Smiley


Kompatibilnost sa operativnim sistemom Windows 11: Pomoću ovih alata proverite da li vaš računar ispunjava Microsoft zahteve

03.10.2021.

Windows 11 je skoro tu, ali da li će vaš računar moći da ga pokrene? Evo kako to možete saznati pomoću aplikacije PC Health Check, VhiNotVin11 i drugih.

Windows 11 je skoro tu, a veliko pitanje za mnoge korisnike računara otkad je Microsoft predstavio svoju prvu veliku nadogradnju operativnog sistema u šest godina je: Da li će moj računar biti kompatibilan? Došlo je do zabune oko kompatibilnosti uređaja od velike najave Microsofta o ažuriranom OS-u ranije ovog leta. Ali kratak odgovor je da bi Windows 11 trebalo da radi sa većinom računara, prema objavi na blogu kompanije.

Microsoftov sopstveni alat za određivanje kompatibilnosti uređaja - aplikacija  PC Health Check  - nije bila na nivou kada je Microsoft prvi put najavio Windows 11 ranije ove godine (bilo je izveštaja da ljudima ne daje dovoljno informacija o tome zašto njihov uređaj nije kompatibilan), pa je kompanija privremeno uklonila aplikaciju. Međutim, Microsoftova kontrola zdravlja računara sada je ponovo na mreži i radi. Aplikacija će vam reći da li vaš računar ispunjava uslove za pokretanje operativnog sistema Windows 11, a ako ne, reći će vam zašto i pružiti veze za dodatnu podršku.

Ali to nije jedini način da proverite da li će vaš uređaj raditi sa operativnim sistemom Windows 11, koji ćete moći besplatno da preuzmete kada bude dostupan. Budući da je datum izdavanja Windows 11 udaljen samo nekoliko dana, dobra je ideja da proverite svoj računar. U slučaju da vaš uređaj ne ispunjava uslove, možda ćete morati da zamenite računar do 2025. jer Microsoft u narednih nekoliko godina ukida Windows 10 .

Opcija 1: Pomoću Microsoftove aplikacije za proveru zdravlja računara proverite da li vaš računar može da pokrene Windows 11
Microsoftov sopstveni alat je sada dostupan čak i ako niste u programu Windows Insider. Pratite ove korake da biste proverili da li vaš računar ispunjava sistemske zahteve za Windows 11.

Preuzmite Microsoftovu proveru zdravlja računara. Otvorite datoteku, prihvatite uslove usluge i kliknite Instaliraj. Uverite se da je označeno polje za potvrdu Otvori proveru zdravlja računara i kliknite na dugme Završi.

Početna stranica aplikacije koja se pojavi kaže: „Zdravlje računara na prvi pogled“. Pri vrhu se nalazi okvir „Predstavljamo Windows 11.“ Kliknite Proveri sada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ako vaša mašina nije kompatibilna, dobićete poruku koja kaže: „Ovaj računar trenutno ne ispunjava sistemske zahteve za Windows 11", sa više informacija u nastavku.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ako je vaša mašina kompatibilna, možete besplatno preuzeti ažuriranje za Windows 11 kada postane dostupno. Zvanični datum objavljivanja operativnog sistema Vindovs 11 je 05. oktobar 2021, ali Microsoft planira postepeno predstavljanje, a mnogi uređaji neće videti nadogradnju do 2022. Ako ste deo programa Windows Insider, verziju Insider Previev možete preuzeti sada .

Opcija 2: Isprobajte aplikaciju "VhiNotVin11" da biste proverili kompatibilnost sa sistemom Vindovs 11
Aplikacija otvorenog koda zvana "VhiNotVin11" dobra je alternativa aplikaciji "PC Health Check". Aplikacija je na Github-u, koju je stvorio programer koji nije povezan sa Microsoftom, ima manje prijateljsko sučelje, ali bi vam trebala dati više informacija i ući u više detalja o različitim potencijalnim problemima kompatibilnosti.

Opcija 3: Proverite Microsoftovu listu sistemskih specifikacija za Windows 11
Da biste utvrdili da li će vaš trenutni računar moći da pokreće Windows 11, pogledajte ovu listu sistemskih specifikacija na Microsoftovoj veb lokaciji ili u tabeli ispod. Ako je vaša mašina kompatibilna, možete besplatno preuzeti ažuriranje za Windows 11 kada postane dostupno. Ako ste deo Windovs Insider programa, sada možete preuzeti verziju verzije Insider Previev.

Koji su sistemski zahtevi za pokretanje operativnog sistema Vindovs 11?
Evo potpune liste sistemskih zahteva za Windows 11, uključujući najmanje 4 gigabajta RAM-a, 64 GB prostora za skladištenje i ekran rezolucije 720p dijagonale veće od 9 inča.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: www.cnet.comKako sam načuo, svi će moći da instaliraju i koriste Windows 11, bez obzira da li procesor ima tehnologiju TPM 2 (Trusted Platform Module 2.0) jedino što u tom slučaju nećemo imati zvaničnu podršku od Microsofta. A nešto se i ne sećam kada sam se zadnji put obratio Microsoftu za podršku u vezi nekog problema čak i kada sam imao legalan Windows.
Uglavnom, manje više svi računari koji nisu stariji od pet godina bi trebali da su kompatibilni sa Windowsom 11.
Sutra bi Windows 11 trebao biti i zvanično prezentovan, ali videćemo da li će se to desiti...


* tabela.jpg (97.48 KB, 765x415 - viewed 3 times.)

* provera1.jpg (149.13 KB, 892x648 - viewed 4 times.)

* provera2.jpg (164.14 KB, 895x648 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 24 queries.