PALUBA
June 16, 2019, 03:41:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Izložba navigacijske opreme u Dubrovniku  (Read 2628 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: January 11, 2011, 08:59:11 am »

Još jednom se potvrđuje, da bez dobre navigacijske opreme i poznavanja i poštivanja Mora (sa velikim početnim slovom), nema sigurne plovidbe.


OS SEKSTANTA DO GPS-a

Dubrovčani: Naši jedrenjaci imali su najbolje uređaje


* NAUTICKI_INSTRUMENTI-030111.2_thumb.jpg (27.15 KB. 468x332 - viewed 176 times.)
Kompas je i danas sastavni dio brodske opreme

Svojedobno su bili toliko dragocjeni da su, ako na brodu nije bilo nekog uistinu vrijednog tereta, često znali biti i najdragocjeniji plijen pirata - s neskrivenim oduševljenjem o nautičkim spravama i instrumentima koji su izloženi u Kneževu dvoru govori autor izložbe Đivo Bašić iz Pomorskog muzeja Dubrovnik.

Izložba “Nautičke sprave i instrumenti” zamišljena je kao izbor muzejskih predmeta iz fundusa Pomorskog muzeja u kojem se, primjerice nalaze dva Davisova kvadranta, 16 oktanta, 12 sekstanta, inklinometar i drugi instrumenti koji su nekada na moru činili razliku između uspješne plovidbe i katastrofe.

Eksponati u Kneževu dvoru među kojima je najstariji šestar s otoka Šipana iz 16. stoljeća upotpunjuju sliku otkrića i razvoja pomorskih instrumenata kroz povijest s osvrtom na Dubrovačku Republiku.

Na meti pirata

- Uz brodske karte ovi instrumenti i sprave bili su najtraženiji inventar brodova - ističe Bašić provodeći nas malim ali nadasve zanimljivim postavom izložbe koju zaljubljenici u more mogu posjetiti do 17. ožujka.

- U vitrinama su originalni instrumenti, te priručnici i knjige, a uokolo su preslici iz starijih publikacija i raznih knjiga tog vremena koje su pojašnjavale uporabu. Tu je i preslika balestrilje s jednog ormara Kneževa dvora.

Dubrovčani su imali i poseban izraz, “zabalestraj“, što je značilo uzeti visinu nebeskog tijela i sunca s balestriljom - kaže Đivo Bašić pokazujući najvažniji instrument - kronometar, prekretnicu u navigaciji.

- Do 18. stoljeća brodovi su u biti plovili naslijepo sve dok John Harison nakon nekoliko pokušaja nije predstavio kronometar koji je određivao zemljopisnu dužinu i širinu, odnosno konkretnu i preciznu poziciju broda - naglašava autor izložbe.

No, nije svatko mogao imati instrumente, bili su tako dragocjeni da je u 16. stoljeću malo brodova imalo upotpunjen broj instrumenata i sprava koje je engleski istraživač John Davis, po kojem je i nazvan Davisov kvadrant, smatrao nužnim za sigurnu plovidbu u tadašnjim pojmovima.

Na popisu su bili brodski kompas, balestrilja (cross-staff, fore-staff), karta, kvadrant, astrolab, instrument za provjeru odstupanja (otklona) kompasa, horizontalna planisfera/planiglob i (paradoksalni) kompas.

Dubrovački brodovi u 17. stoljeću bili su dobro opskrbljeni, što se može vidjeti i u Dubrovačkom arhivu gdje se vodio inventar svakog broda.

- Čim su se na Mediteranu počele raditi i rabiti te sprave, Dubrovčani su ih odmah prihvatili - naglašava Bašić koji je uz stare naprave, poput vretena koje je služilo kao dio sprave za mjerenje brzine, pješčanog sata, oktanta, barometra, dalekozora, izložio i fotografiju digitalnog GPS prijamnika.

Razlog je jednostavan, ono što je u prošlosti bio kronometar, danas je GPS prijamnik kojeg ne bi bilo da nije upravo ovakvih instrumenata i sprava koji su izloženi u Kneževu dvoru, a koje ćemo u nekoliko nastavaka predstaviti sljedećih tjedana i u našoj “Sedmoj kori”.

Slobodna Dalmacija

« Last Edit: October 09, 2015, 12:20:00 pm by leut » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 24 queries.