PALUBA
October 25, 2020, 09:33:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sveti Đorđe  (Read 4691 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Luka
mornar
*
Offline Offline

Posts: 24


« on: June 22, 2011, 08:38:55 pm »

X-SABC, prvi avion u jugoslovenskom civilnom registru.


* sg01.jpg (72.75 KB. 681x322 - viewed 513 times.)


Tekst Čedomira Janića i Šime Oštrića, Aeroplan 1/1990.

Dvadesetih godina prošlog veka vazduhoplovnu industriju u našim krajevima činilo je nekoliko radionica i manjih fabrika, preorijentisanih na ovu delatnoist, a neke i novootvorene. Složena tehnologija izrade letelica rešavana je kvalitetom rada specijalista-majstora i solidnim teorijskim i praktičnim znanjima te kreativnošću konstruktora i drugih stručnjaka. Jedna od takvih bila je i beogradska firma "Svetozar Vlajković i sinovi", sa pretencioznim i ambicioznim nazivom "fabrika aeroplana i motora", koja se od osnivanja, 1925. godine, bavila revizijom aviona brege XIV (Breguet XIV) i avionskih motora kao i izradom i opravkom delova za avione. U želji da afirmiše svoju radionicu za opravku aviona i motora, industrijalac Svetozar Vlajković je naručio 1926. godine, kod iskusnog vazduhoplovnog inženjera, ruskog emigranta V. Nestorova, izradu projekta lakog sportskog aviona sa motorom anzani (Anzani).


* sg03t.jpg (47.61 KB. 388x210 - viewed 774 times.)


Avion vrlo malih dimenzija izrađen je u radionicama firme u Beogradu, na Dorćolu, polovinom aprila 1927. Godine. U petak, 13. Maja iste godine, avion je pronet kroz Beograd na "špediterskim" kolima, do skele na Savi, odakle je prebačen do zemunskog pristaništa i dalje, do aerodroma. Ovde je izvršeno sklapanje, podešavanje i provera ispravnosti. Tog dana je bio u poseti Beogradu visoki funkcioner svetske vazduhoplovne federacije (FAI), grof de la Vo (de la Vaulx) i na aerodromu je bilo mnogo zvaničnika i vazduhoplovnih stručnjaka koji su imali prilike da pregledaju novoizgrađeni avion i da izraze svoje mišljenje, odajući priznanje za konstrukciju i izradu. Međutim, pravi ispit je tek predstojao. Sutradan, 14. Maja 1927. Godine, avion, kome je Vlajković nadenuo ime "Sveti Đorđe", prema svojoj krsnoj slavi, a i prema zaštitnom znaku firme, pripremljen je za let a u njega je seo pilot Vladimir Striževski, takođe ruski emigrant. Pošto je to bio visok i krupan čovek, prosto je štrčao iz sedišta malog aviona.


* sg04.jpg (49.96 KB. 390x213 - viewed 727 times.)


Posle nekoliko probnih voženja po zemlji i zatrčavanja, promenjena je elisa jer očigledno nije zadovoljavala. Posle sve dužeg rulanja i kraćih skokova, koje je pilot prekidao oduzimanjem gasa, konačno je krenuo punom snagom i odlučno. Dao je pun gas, motorčić se goropadno razgalamio, a nova elisa je snažno povukla. Posle pedesetak pretrčanih metara, "Sveti Đorđe" se odvojio od zemlje i poleteo - "...kao kakav potpuno beli galeb...", kako je nadahnuto zapisao prisutni izveštač "Politike". Pošto je izvršio savršeno pravilan krug oko aerodroma lako se i ispravno spustio, praćen aplauzom prisutnih. Ponovo dodavši gas krenuo je iz oblaka prašine koju je podigla elisa i po poletanju uputio se ka Beogradu, preleteo Kalemegdan, Dorćol, nadlećući matičnu radionicu gde je izrađen i posle velikog kruga nad gradom, posle 128 minuta leta brzinom od 159 kmh, vratio se, sleteo, i zarulao pred hangar. Radost konstruktora, proizvođača i ostalih bila je velika. Pilot je - "...uglavnom, bio zadovoljan. Svoje mišljenje, primedbe i sugestije, izložiće kasnije". Već tada je saopšteno i novinarima da će avion ići u Prag na međunarodnu vazduhoplovnu izložbu.

Posle kraćih fabričkih ispitivanja, uz stalno otklanjanje uočenih nedorađenosti i nedostataka, pošto je zadovoljio tražene uslove čvrstoće i stabilnosti, avion je dobio dozvolu plovidbenosti što je omogućilo let za Prag, polovinom juna iste godine. "Sveti Đorđe" je bio verovatno prvi službeno registrovan civilni avion u nas, dobivši oznake X-SABC, koje su ucrtane na avion, zajedno sa stilizovanom ikonom Sv. Đorđa, koji umesto konje "jaši" avion!


* sgzmaj.jpg (13.89 KB. 226x263 - viewed 685 times.)


Striževski je odleteo iz Beograda, preko Novog Sada, a na delu puta prema Budimpešti naišao na nepovoljno vreme i vetar. Dalje etape su vodile preko Bratislave do Praga. Ova poslednja etapa bila je takođe uzbudljiva. U prvom pokušaju, Striževski je sa pola puta morao da se vrati u Bratislavu radi prekomerne potrošnje ulja i nevremena, i tek u ponovljenom pokušaju uspeva da stigne u Prag. Ovde se , kao jedini strani avion koji je doleteo na izložbu, pojavio zvrčeći svojim motorčićem, čiji je zvuk bio karakterističan, isprekidan, praskav, "...kao mašinska puška...". Smešten je na istaknuto mesto na izložbi, praćen pažnjom organizatora i interesovanjem posetilaca i štampe.

Na izložbi je Vlajković postigao sporazum sa predstavnicima fabrike motora Valter (Walter) o izradi i opravci motora ove firme u našoj zemlji. Kao prvi korak ka budućoj saradnji promenio je na "Svetom Đorđu" dotadašnji nepodesan i nesiguran motor anzani, zamenivši ga boljim i motorom čehoslovačke firme Valter, od 60 KS. Zbog prepravke nosača i instalacije motora, avion je još neko vreme ostao u Pragu. Planiran je let Prag-Varšava-Bukurešt-Sofija-Beograd za koji, osim napomene u štami, nema potvrde. Vlajković je po svom povratku, 20. Juna 1927. Godine, jednom novinaru izrazio nadu da će, uz uspeh prototipa, uspeti i planirana serija, kako je to reklamirao i na izložbi u Pragu.


* sg02.jpg (76.1 KB. 488x300 - viewed 473 times.)


"Sveti Đorđe" je, po povratku u zemlju, korišćen za propagandne letove, uz promenu pilota, jer je Striževski bio angažovan u Društvu za vazdušni saobraćaj "Aeroput", gde je postao šef pilota. Avionom je sada upravljao kapetan Franjo Pirc, kasnije general i prvi komandant vazduhoplovstva JA, odnosno JRV. Na septembarskim vazduhoplovnim utakmicama za kraljev pehar, 1928. Godine, "Sveti Đorđe" je leteo van konkurencije i postigao relativno dobre rezultate. Let Beograd-Novi Sad je izvršio za 46 minuta, prosečnom brzinom od preko 91 km/h što je, uzevši u obzir snagu motora i gubljenje vremena u penjanju i spuštanju, solidan uspeh. Tadašnji lovci, učesnici utakmice, postizali su prosečnu brzinu, merenu na bazi, od oko 240 km/h.

Kada je 1. Aprila 1928. Godine osnovano Udruženje rezervnih avijatičara, Vlajković je, sledeći primer industrijalca Dunđerskog, poklonio svoj avion Udruženju. Mali avion, jednosed, dosta složen za letenje, nije baš bio najpogodniji za trenažu pilota i korišćen je najviše za propagandne svrhe, na aeromitinzima. Avion je ostao u vlasništvu Udruženja, u vremenu od 1920. I 1930. Godine, a verovatno je kasnije, spajanjem Udruženja sa Aeroklubom, prešao u vlasništvo Centralnog odbora aerokluba "Naša krila". Kako od 1932. Godine "iščezava" iz registra civilnih aviona Kraljevine Jugoslavije, to ukazuje na mogućnost da mu je istekla važnost odobrenja plovidbenosti i da je povučen iz upotrebe. Avion je dospeo u aeroklubski hangar gde je dugo stajao i – verovatno – rashodovan do rata.


* sg05.jpg (85.15 KB. 480x332 - viewed 426 times.)


U trenutku kada se pojavio, nagovestio je mogućnosti mlade vazduhoplovne industrije naše zemlje, a svojim letovima i učešćem na vazduhoplovnim manifestacijama potpuno obavio svoju ulogu. Njegov izgled i neuobičajeno male dimenzije činili su ga simpatičnim i laicima i stručnjacima.

« Last Edit: June 22, 2011, 10:21:40 pm by MOTORISTA, Reason: Slike prebačene u atačment » Logged
Luka
mornar
*
Offline Offline

Posts: 24


« Reply #1 on: June 22, 2011, 08:53:29 pm »

TEHNIČKI PODACI


* sggold.jpg (9.6 KB. 256x256 - viewed 677 times.)


Konstrukcija: Poduprti visokokrilac, drvene konstrukcije, jednosed. Krilo je sa dve ramenjače i torzionom napadnom ivicom, presvučeno platnom dok su mu upornice načinjene od drveta. Trup je drvena prostorna rešetka, presvučen lepenkom, izuzev prednjeg i gornjeg dela, do iza pilotskog sedišta, koji su presvučeni aluminijumskim limom. Repne površine, takođe su drvene konstrukcije, presvučene platnom, dok je između točkova, aerodinamički oblažući osovinu, postavljena mala noseća površina.

Motor: Prvo je bio šestocilindrični Anzani B (Ter), od 65 KS (48 KW), sa dva načina odvođenja izduvnih gasova – jedan dvostrukim, unazad povijenim cevima, iz svakog cilindra, odnosno, sa prstenastim skupljačem ("kolektorom") izduvnih gasova. Kasnije postavljeni, petocilindrični motor Valter NZ, snage 60 KS (44 KW), imao je nešto drugačije izduvne cevi.

Elisa: Na avionu su korišćene, koliko je poznato, tri elise različite po obliku i veličini, zavisno od efikasnosti ili tipa motora.

Dimenzije: Za ovaj avion nisu pronađeni crteži kao ni tehnički i ostali detalji. Podaci o dimenzijama dobijeni su razvojem rekonstruisanih projekcija i studije na čemu su radili Šime Oštrić i Danijel Frka. Gabarite i neke podatke treba uzeti sa razumljivom ogradom.

razmah krila . . . 6 m
dužina aviona . . . 4.30 m
visina aviona . . . 1.85 m
težina prazan . . . 300 kg (podatak iz literature)
težina u letu . . . 450 kg (podatak iz literature)

Osobine u letu:
najveća brzina . . . 180 km/č (iz literature)
putna brzina . . . 150 km/č

Ostali podaci, odlike i sposobnosti aviona mogu se pretpostaviti:

Dužina poletanja i sletanja, na osnovu podataka iz štampe, procenjuje se na 50 odnosno 150 metara, dolet, zavisno od zaliha goriva i brzine, na osnovu autonomije u trajanju od 2 časa – 300 km, a visina leta, sudeći po motoru, oko 2000 metara.


* sgfs2004.jpg (206.44 KB. 800x500 - viewed 433 times.)


« Last Edit: June 22, 2011, 10:23:37 pm by MOTORISTA, Reason: Slike prebačene u atačment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 38 006« Reply #2 on: November 21, 2011, 03:22:39 pm »

Sken tog starog Aeroplana, broj 1 za 1990. godinu.* 1_90_22.jpg (327.66 KB. 800x1131 - viewed 434 times.)* 1_90_23.jpg (331.03 KB. 800x1131 - viewed 344 times.)* 1_90_24.jpg (351.3 KB. 800x1131 - viewed 401 times.)* 1_90_25.jpg (219.46 KB. 800x1131 - viewed 484 times.)

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 26 queries.