PALUBA
June 03, 2020, 09:00:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 45   Go Down
  Print  
Author Topic: Izgradnja Obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH (HRM)  (Read 165342 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 854« Reply #45 on: September 13, 2012, 05:17:50 pm »

Samo da se grade kod nas i sve će biti u redu i da razne interesne grupe i lobji (čitaj lopovi) ne umješaju svoje prste, jer ako šta znamo znamo graditi brodove !
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #46 on: September 14, 2012, 08:42:13 am »

Ovakva odluka Vlade RH je dobra i prihvatljiva. Pet ophodnih brodova je nekakav minimum s kojim se može pokrivati hrvatski dio Jadrana. Međutim, problem je u tome što Hrvatska za to nema novaca. Novac će se nastojati namaknuti iz fondova EU što je logično i razumljivo. Samo, ima tu jedna kvaka. Natječaj za gradnju brodova treba biti međunarodni, a to znači da gotovo sigurno niti jedno hrvatsko brodogradilište neće dobiti posao gradnje. 
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 809


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #47 on: September 14, 2012, 02:34:54 pm »

Praksa to potvrdjuje-na posljednom tenderu za deonicu autoputa Demir kapija-Smokvica,posao je dobila grcka firma iako je bila za cca 40 mil.EUR skuplja njihova ponuda,a ovo je postalo nekakvo nepisano pravilo-na nekoliko tendera kod kojih ima makar 1% iz sredstava fondova EU,grci daju najskuplju ponudu a predstavnici EK/EU im dzentlmentski daju posao,a na upit zasto dobija posao najskuplja ponuda odgovaraju"da je sve bilo transparentno i uz postovanje procedura" Hm,hm
Izvinjavam se sto sam otisao off,ali neka se zna o kakvim kriterijima se radi,a o cemu je @plavnik dao procjenu Grin Grin Grin
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #48 on: September 16, 2012, 07:37:07 pm »

Hm, koliko sam ja razumio ovi brodovi će se graditi novcem iz državnog proračuna, odnosno proračuna MORH-a u razdoblju 2013. do 2018. U samoj vijesti na stranicama Ministarstva obrane RH, a ni na stranicama Vlade RH nisam vidio da se spominju fondovi EU.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #49 on: September 16, 2012, 07:48:10 pm »

Hm, koliko sam ja razumio ovi brodovi će se graditi novcem iz državnog proračuna, odnosno proračuna MORH-a u razdoblju 2013. do 2018. U samoj vijesti na stranicama Ministarstva obrane RH, a ni na stranicama Vlade RH nisam vidio da se spominju fondovi EU.

Nešto mi bogami, pa svi "zure" u te fondove EU. Samo da ne bude ona narodna: Čekaj magarče dok trava ne naraste.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #50 on: September 19, 2012, 06:26:38 pm »

Zanimljiva ponuda norveškog Kongsberga, Solaris je već postavio prilog u temi Hrvatska vojna industrija - novosti pa ću ovdje ponoviti samo najbitnije:

Kongsbergov Sea Protector na hrvatskim ophodnim brodovima

...

O tome govore i informacije do kojih je Defender.hr došao ovih dana u razgovoru sa sugovornicima. Naime, Kongsberg je tijekom pregovora ponudio da u potpunosti financira izgradnju ophodnih brodova za potrebe HRM, odnosno Obalne straže (cca 50 milijuna EUR).

Zauzvrat se očekuje da se na ophodnim brodovima instalira jednim dijelom njegova oprema, odnosno da od sve opreme na brodu 30-40 posto bude od strane norveškog proizvođača. Nema sumnje da bi se, između ostalog, na ophodnim brodovima instalirala daljinski upravljana oružana stanica Sea Protector koja je razvijena iz RWS 12,7mm M151 Protector i kojom su opremljena oklopna borbena vozila OSRH. Više o Sea Protector može pročitati ili vidjeti na ovim linkovima (VIDEO, WEB, WEB2, PDF).

Za mnoge je ovo prethodno nemoralna ponuda, a za druge konačno prilika da se nakon 20 godina u RH pojavi svjetski priznati proizvođač vojne opreme i naoružanja koji želi dugoročno partnerstvo sa hrvatskim tvrtkama i institucijama kao što je to bio slučaj sa finskom Patrijom.

...

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/jtUpLwUvqvQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

PDF

   defender


* article-main-1348038636_637.jpg (24.61 KB. 440x269 - viewed 492 times.)


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 410« Reply #51 on: September 22, 2012, 04:49:58 pm »

Ne volim politiku na Palubi, ali...

22.09.2012.

HAVARIJA OBALNE STRAŽE

Bruxelles je bio voljan platiti brodove vrijedne 40 milijuna €, a sve je propalo zbog Mesića i Sanadera!


* obalnastraza.jpg (46.51 KB. 680x453 - viewed 311 times.)

Europska unija odbila je financirati najavljenu izgradnju pet ophodnih brodova za Obalnu stražu RH. U hrvatskom vojnom i političkom vrhu gajili su nade kako bi Bruxelles iz strukturnih fondova mogao pokriti dio troškova izgradnje prijeko potrebne flote za čuvanje hrvatskog Jadrana.

Razlog odbijenice je postojeći Zakon o Obalnoj straži koji ju je definirao kao dio Oružanih snaga RH. Iz strukturnih fondova EU-a, koji nam od 1. srpnja iduće godine stoje na raspolaganju, nije moguće financirati ratna plovila, nego samo ophodne brodove koji bi bili upisani u civilni registar.

Odbijenicu su nam potvrdili u Ministarstvu obrane RH.

- Na temelju razgovora MORH-a i Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u sadašnjoj organizaciji nadzora državne granice i područja ZERP-a nije moguće spomenuto sufinanciranje - rekli su nam u MORH-u.

Ako za obnovu svoje ophodne flote RH želi aplicirati na strukturne fondove EU-a, onda je u hitnoj saborskoj proceduri nužno izmijeniti Zakon o Obalnoj straži RH. Tim izmjenama Obalna bi se straža izdvojila iz sustava Oružanih snaga, odnosno HRM-a, te bi kao zasebna vojna ili, pak, civilna organizacija, odnosno njezin zapovjednik, bila odgovorna jedino Vladi RH. Obalnu je stražu moguće izdvojiti iz OS RH pa je staviti pod neko ministarstvo, primjerice Ministarstvo obrane.

Ovakva odluka isključivo je političke naravi i stvar postojanja političke volje da se rečene zakonske izmjene naprave. O kolikim bi se uštedama za državni proračun moglo govoriti, najbolje ilustriraju brojke. Iz navedenih EU fondova moguće je pokriti troškove izgradnje do 85 posto za svaki brod. Kako svaki brod Obalne straže u projekcijama stoji 10 milijuna eura, proizlazi da bi za cijenu jednog broda RH mogla dobiti četiri nova ophodna broda. Odnosno, EU bi pokrio troškove izgradnje čak četiri broda.

Naravno, tome bi prethodila i precizna hrvatska studija koja bi Bruxelles morala uvjeriti da je riječ o brodovima koji bi bili dio buduće jedinstvene europske obalne straže i koji bi efikasno nadzirali eurogranice na Jadranu, posebno njegovu južnom dijelu. Nadalje, korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a podrazumijeva i međunarodni natječaj za izgradnju brodova, a ne pozivni natječaj kako je planirano. To znači da bi se, osim domaćih brodogradilišta, na natječaj javila i europska vojna brodogradilišta.

U tom slučaju teško bi se moglo očekivati da bi velika i renomirana europska brodogradilišta gradila brod po projektu Brodarskog instituta iz Zagreba koji, usput rečeno, više od 20 godina nema referencija u vojnoj brodogradnji. Čitav je niz europskih zemalja koje su svoje ophodne brodove izgradile upravo koristeći sredstva EU-a, od Poljske, Bugarske, Rumunjske, preko baltičkih zemalja, pa do Malte. Konkretno, Bugarska je uz EU financiranje izgradila pet ophodnih brodova za nadzor schengenskog režima na Crnom moru.

Projekt ‘Damena’

Ne samo to, upravo sada EU sufinancira dva velika ophodna broda za obalne straže Italije i Švedske. Švedski brod ima oko 3600 tona, gradi se u Rumunjskoj po projektu nizozemskog “Damena”, a, među ostalim, posjedovat će i opremu za sanaciju onečišćenja. Talijanski brod je oko 60 metara dužine i bit će posljednja riječ tehnologije. Primjerice, imat će “Siemensov” elektropogon.

Razlozi zbog kojih Obalna straža 2007. godine, u vrijeme HDZ-ove Vlade Ive Sanadera i predsjednika Stipe Mesića, nije osnovana izvan Oružanih snaga RH višestruke su naravi. Ponajprije antagonizmi na relaciji HRM-Obalna straža. Odnosno, opravdana strahovanja HRM-a da će izdvajanjem Obalne straže iz HRM-a, te njezinim opremanjem novim brodovima, ratna mornarica izgubiti na važnosti.

Jedan od razloga je što tadašnji vrhovni zapovjednik, predsjednik Mesić, nije bio sklon ideji izdvajanja Obalne straže pod neko ministarstvo jer ne bi imao utjecaja na tu vojnu organizaciju. Također i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, navodno, nikako nije bio sklon izdvajanju Obalne straže iz sustava vojske.

Tradicionalna kratkovidnost i promašenost političkih odluka u Hrvatskoj, najbolje se vidi u slučaju Obalne straže. Da je prije pet godina Obalna straža ustrojena izvan Oružanih snaga, danas bismo, zahvaljujući sufinanciranju iz EU fondova, za malo novca mogli dobiti veliku flotu.

Jednostavnije rečeno, platili bismo jedan brod od 10 milijuna eura, a dobili bismo, praktično, četiri besplatno, vrijedna 40 milijuna eura. U cijelosti, ili barem većim dijelom, plaćenih EU novcem. Ovako, pravo je pitanje ima li vremena i političke volje za izmjene Zakona o Obalnoj straži. Ili će, pak, opet sve platiti tanašni hrvatski džep?

Slučaj Malte

Maltežani su izgradnju svojih ophodnih brodova financirali sa 75 posto sredstava iz EU fondova, a 25 posto iz vlastita proračuna. Doduše, jedan ophodni brod malteške ratne mornarice, koji je gradila tvrtka Austal, koštao je 9,3 milijuna eura, što je manje nego što bi koštao hrvatski brod.

Usto, Malta je iz EU fondova financirala i nabavu dvaju zrakoplova Hawker Beechcraft King Air B200 za patroliranje nad morem. Svaki je vrijedio 10 milijuna eura.

Denis Krnić, Slobodna Dalmacija

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 407


# proće i ovo


« Reply #52 on: September 22, 2012, 05:23:22 pm »

Čisto sumnjam da u vladi nisu znali da će dobit odbijenicu.
Možda ovo i nije loše, onaj ko plaća bira gdje i ko će gradit, tako da možda domaći škverovi malo prorade.

poz.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 008


« Reply #53 on: September 23, 2012, 07:22:23 pm »

Ni 20 brodova ne moze pomoci domacim skverovima koji glodju svoju supsatncu. Jos donekle dise Uljanik zbog toga sto nije dozoljen ozbiljan upliv politike i sto je ostao dobrim dijelom stari management koji je proizvodio nove kadrove.. ali  i njima je tesko
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 095« Reply #54 on: September 23, 2012, 07:56:32 pm »

Puno baba a dice nema. Od brodova i zrakoplova nema ništa. U vladama sjede ljudi koji nikad ništa u životu nisu svojim rukama napravili. Njihov je domet lagodan život, mercedes i audi na državni trošak.
Logged
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 733« Reply #55 on: September 24, 2012, 12:39:18 pm »

Ovakva odluka Vlade RH je dobra i prihvatljiva. Pet ophodnih brodova je nekakav minimum s kojim se može pokrivati hrvatski dio Jadrana. Međutim, problem je u tome što Hrvatska za to nema novaca. Novac će se nastojati namaknuti iz fondova EU što je logično i razumljivo. Samo, ima tu jedna kvaka. Natječaj za gradnju brodova treba biti međunarodni, a to znači da gotovo sigurno niti jedno hrvatsko brodogradilište neće dobiti posao gradnje. 
Plavnik spominje 5 plovila kao minimum. I to je minimum od minimuma. Za vrijeme one drzave imali smo 20 plovila koja su bila u sastavu granicnih postrojbi, sto je neki ekvivalent danasnjoj obalnoj strazi. Uz to bila su to plovila tadasnjeg SUP-a (MUP danas).
U ovih 20 plovila ubrojio sam 5 patrolaca i 4 glisera iz sastava pulskog odreda, 9 patrolaca iz sastava sibenskog diviziona i samo dva patrolca iz sastava bokeljskog odreda (odred je pokrivao sektor od Bojane do poveznice Mljet-Lastovo i imao je 4 broda).
Uz to je tadasnje zrakoplovstvo imalu puno vise helikoptera na raspolaganju za intervencije na vojnim aerodromima i heliodromima uzduz obale i u zaledju (Pula, Zadar, Divulje, Mostar i Titograd).
Tada je obala bila cuvana kako Bog zapovida. Imala je strukturu sa glavom i repom, te programe razvoja, jer su se znali prioriteti i vaznost mora.
Sistem obalnog osmatranja i javljanja i uvezanost sistema je bio i za danasnje pojmove moderan.
Mozemo mi govoriti sto hocemo, ali je tada bilo malo teze ici u neke kriminalne akte i akcije.
Danas mozes cinit sto hoces. Svi znaju da policija nema goriva za ophodnje. I svi znaju kada policija dobije gorivo.
Za 4 patrolca obalne straze, kada bi nadzirali teritorijalno more, morali bi imati trostruke posade koje bi se mijenjale i brodovi bi trebali imati pokretne baze koje bih ih odrzavale u zivotu.
Radarsku komponentu, te zracnu komponentu mozemo zanemariti. Ionako se sve sto se ima i nema trosi na protupozarnu zastiti. Tu svima u RH kapa dole. Nema ih na svitu. Tu je i preventiva i akciono djelovanje na najvisem nivou.
Tu bi nam trebao biti uzor.
Gledao sam prije par dana kako francuski Kanaderi gase mali pozar blizu Marseja. Ljudi to malo pozariste gasilo je istovremeno 10 Kanadera i jedan veliki zrakoplov koji je iz zraka sve to koordinirao. Bio je to prizor kao iz bitke za Britaniju. 10 kanadera u formaciji puje vodu iz mora i onda onako zajednicki u formacijama po dva napada "mrskog neprijatelja" u duzini od 1,5-2 km.
Obalna straza je ozbiljan posao, a obalne zemlje su uz to zaduzene za osiguranje od oneciscenja, te nadzor plovnog podrucja u tom smislu.
Nema price da europski fondovi nece financirati brodove obalne straze, jer su u sastavu HRM. A sto je obalna straza u Italiji. Isto u sastavu RM. Isto kao sto su i lucke kapetanije u sastavu RM.
U Njemackoj civilni zrakoplovi za nadzor i prevenciju oneciscenja su u sastavu ratnog zrakoplovstva. I da ne nabrajam vise.
Treba volje i odredjivanje prioriteta.
Jedna obalna zemlja ima bozju privilegiju i dar nebeski. Mi imamo sve to, ali nam neki planinski vucjaci kreiraju politiku.
Ali necemo o tome.
 
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 407


# proće i ovo


« Reply #56 on: February 13, 2013, 06:52:56 pm »

Mi smo čudo, čudo  Roll Eyes

---------------

Natječaj za ophodni brod kasni zbog izmjena taktičko tehničkih zahtjeva

Jedan od najvažnijih projekata opremanja i modernizacije OSRH, a to je projekt ophodnog broda, već kasni, a nije praktički niti započeo. Kada je Defender.hr razgovarao s ministrom obrane Ante Kotromanovićem početkom ove godine, u razgovoru je ministar izjavio kako će sve biti spremno za natječaj do 15.siječnja 2013. dakle, samo desetak dana poslije našeg razgovora.

Međutim, ministru obrane netko nije govorio istinu kad mu je takvo što obećao. Natječaj još uvijek nije spreman, a kada će, ne zna se. Naime, došli je do izmjena u taktičko tehničkim zahtjevima OSRH, pa se moraju provesti izmjene i projekta ophodnog broda na kojem je radio Brodarski institut.

Postavlja se pitanje, kako je tek sada došlo do potrebe za izmjenom taktičko tehničkih zahtjeva, a ne znatno prije, jer je isti projekt Brodarskog instituta na čekanju već nekoliko godina.

Možda je zapravo to i razlog izmjena, jer je projekt koncepcijski zastario,  a u njegovu izmjenu se moglo ići tek kada je MORH zaista odlučio ići dalje s projektom i kada su osigurana sredstva u proračunu.

Vlada RH je sredinom rujna 2012. na svojoj 51.sjednici utvrdila potrebu za nabavom obalnih ophodnih brodova za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatske ratne mornarice, Obalne straže Republike Hrvatske radi nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Postupak javne nabave ove Odluke za pet obalnih ophodnih brodova trebalo bi provesti Ministarstvo obrane, kao naručitelj.

Radi koordinacije provedbe ove Odluke osniva se Povjerenstvo u sastavu:
- predstavnik Ministarstva obrane, predsjednik Povjerenstva
- predstavnik Ministarstva gospodarstva, član
- predstavnik Ministarstva financija, član
- predstavnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske,
- predstavnik Predsjednika Republike Hrvatske, član.

Financijska sredstva za provedbu ove Odluke planiraju se u državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu Ministarstva obrane u razdoblju 2013.- 2018. godine.

  defender
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 854« Reply #57 on: February 13, 2013, 07:12:58 pm »

Zar je netko mislio da će biti drukčije ,na kraju će natječaj biti otkazan i kupiti će dva gumenjaka i četiri dušeka 
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 6 204« Reply #58 on: February 13, 2013, 11:09:52 pm »

A pumpu za vazduh nece kupovati, da bi vojnici razvijali plucna krila. Grin Grin
Na zalost, takva je situacija svuda kod nas bivskojugoslovena. 
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 374« Reply #59 on: February 14, 2013, 09:01:58 pm »


 

 Trpe, neće se kupovati pumpe za vazduh. Ranije su bile u kompletu gumenog čamca. Sada???
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 45   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 27 queries.