PALUBA
August 18, 2019, 08:24:29 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 39   Go Down
  Print  
Author Topic: Izgradnja Obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH (HRM)  (Read 137509 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 174« Reply #60 on: April 09, 2013, 10:00:02 pm »

9.4.2013.

MORH: "Javna objava nadmetanja za izgradnju ophodnog broda u narednih nekoliko dana."


* article-main-1365489339_489.jpg (22.24 KB. 476x269 - viewed 372 times.)
Image: Brodarski institut - Obalni ophodni brod

Početkom 2013.godine prigodom intervjua za naš portal, ministar obrane Ante Kotromanović je najavio kako će natječaj za ophodni brod biti spreman do sredine siječnja. Od tada do danas prošlo je tri mjeseca. Stoga smo upitali MORH u čemu je problem i u kojoj je fazi priprema natječaja. Odgovor iz MORH-a prenosimo u cijelosti:  "Vezano za vaš upit izvješćujemo vas da je želja ministra obrane kao i svih nadležnih za provedbu nabave, bila provesti postupak nabave u najkraćem mogućem roku, no pošto se radi o vrlo složenom predmetu nabave neophodne su izuzetno precizne tehničke specifikacije.

Tako su u tijeku završnih priprema tehničkih specifikacija uočeni  određeni nedostaci koji zahtjevaju izmjene, zbog čega je i produženo vrijeme za izradu dokumentacije za nadmetanje, a svaka izmjena tehničkih specifikacija nalaže suglasnosti od nadležnih tijela za određene izmjene, kako unutar MORH-a i OS RH tako i drugih državnih tijela. Sve radnje su pred završetkom, te će se odluka o početku postupka kao i javna objava nadmetanje provesti u narednih nekoliko dana."

Defender.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 174« Reply #61 on: April 22, 2013, 06:04:48 pm »

19.4.2013.

Natječaj za ophodni brod Obalne straže u labirintu problema

Uskoro će biti puna četiri mjeseca od kada traje agonija sa natječajem za izgradnju ophodnih brodova za potrebe Obalne straže. Zakazali su svi od reda, ne samo MORH već i ostale državne službe i ministarstva koja su trebale dati potporu ovom projektu, kako logističku tako i stručnu. Činilo se kako su problemi u početku bili vezani samo uz pojedine taktičko tehničke zahtjeve HRM-a, odnosno prilagodljivosti tih zahtjeva projektu ophodnog broda Brodarskog instituta, koji je, pomalo ostario i nisu mu dovoljni samo kozmetički zahvati. Kada se to doradilo uslijedili su novi problemi.

Naime, svi pozitivni zakonski propisi ove države, koja postaje za dva mjeseca punopravna članica EU, nalažu međunarodni natječaj. To se jednostavno nije moglo izbjeći. U traženju mogućnosti da se kroz natječaj posao dodijeli isključivo hrvatskim brodogradilištima izgubilo se također dosta vremena. Na koncu, ispostavilo se kako to nije moguće i da će se na koncu pojaviti na tenderu i međunarodne tvrtke. I kada se mislilo da je sve gotovo, odjednom je iskrsnuo i treći problem zvani offset.

S obzirom kako vrijednost nabave prelazi 2 milijuna EUR, potrebnmo je u natječaj implementirati obvezu offseta. Ali kako postaviti offset u takav natječaj gdje se javljaju i domaća brodogradilišta koja naravno ne potpadaju pod takvu obvezu offseta. Ako offset moraju izvršitio strane tvrtke onda se prema njima provodi diskriminacija u odnosu na domeće...i tako ukrug...što će biti slijedeće?

Defender.hr
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #62 on: April 22, 2013, 07:01:06 pm »

Ocito, zeli se ako bi se moglo doci do brodova dzabalesku.  Cool
Ipak se do takvog neceg u zadnje vrijeme nemoze,
a bogami i u uducnosti trebace skupo platiti. Nemoze se ulaziti u
kolo besplatno, treba to platiti.... Wink
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 693


« Reply #63 on: April 22, 2013, 07:55:06 pm »

Koliko se sećam negde sam izrazio skepsu na prikazani plan realizacije u mogućnost da se tako brzo dođe do ponuđača i da brod bude porinut.

Baš tako, mora međunarodni natečaj. Takva su pravila EU. A tu domaća brodogradilišta teško da prođu. Ako još imaju blokirane račune, kasne sa isplatama poreza i doprinosa, nema ništa od posla.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 958


« Reply #64 on: April 22, 2013, 08:11:42 pm »

Koliko se sećam negde sam izrazio skepsu na prikazani plan realizacije u mogućnost da se tako brzo dođe do ponuđača i da brod bude porinut.

Baš tako, mora međunarodni natečaj. Takva su pravila EU. A tu domaća brodogradilišta teško da prođu. Ako još imaju blokirane račune, kasne sa isplatama poreza i doprinosa, nema ništa od posla.

Jaci, kvaci, .. ako ne znas sam upravljati svojim resursima, onda ima onih koji znaju, .. ali za sporace i svadjalice nema boljeg rjesenja nego tutor
Logged
bljust
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 160


« Reply #65 on: April 23, 2013, 01:45:27 pm »

Jedan bi moj kolega reka , (nevezano sa ovim) ; bit će kad na kur.... nokat naraste . Grin
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #66 on: April 24, 2013, 09:26:24 am »

Evo ipak se nešto kreće. Danas je u Narodnim novinama, Elektronički oglasnik javne nabave izašao natječaj za Obalni ophpodni brod. Prikačit ću cjeloviti dokument da ne prepričavam.

* Ophodni brodovi natjecaj.pdf (501.77 KB - downloaded 101 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 174« Reply #67 on: April 25, 2013, 09:38:31 pm »

25.4.2013.

Pokrenuta nabava obalnih ophodnih brodova (OOB) - 1+4

Nakon višemjesečnog kašnjenja u postupku pokretanja nabave obalnih ophodnih brodova (OOB) - 1+4, MORH je objavio natječaj. Radi se o Pregovaračkom postupku s prethodnom objavom Procjenjena vrijednost nabave  je  357.6 milijuna kuna. Sastavni dio dokumentacije za izradu zahtjeva za sudjelovanjem je i izvod tehničkih specifikacija OOB iz predprojektne dokumentacije MORH-a kao osnove za razvoj dokumentacije Glavnog projekta (GP), gradnje, opremanja i isporuke prototipa i serije od 4 (četiri) obalna ophodna broda i obuku posade prije primopredaje brodova.

Vrsta, opseg ili količina nabave je provedba preostalih modelskih ispitivanja, izrada Glavnog projekta (GP) i radioničke dokumentacije prema predprojektu i tehničkim specifikacijama (TS) MORH-a; gradnja, opremanje, isporuka prototipa broda Obalne straže, prototipna ispitivanja i superkolaudacija prototipa OOB i gradnja, opremanje, isporuka i superkolaudacija serije OOB, 4 (četiri) broda u skladu s Pravilima za statutarnu certifikaciju pomorskih brodova RH, Pravilima za klasifikaciju brodova HRB-a (u daljnjem tekstu Pravila), Ugovornom dokumentacijom, primjenjivim standardima i dobrom brodograđevnom praksom, kako bi se brodu mogle izdati isprave o sposobnosti za sigurnu plovidbu.

 
TEMELJNE ZNAČAJKE OBALNOG OPHODNOG BRODA

2.1. Tip, namjena i područje djelovanja

2.1.1. Obalni ophodni brod (u daljnjem tekstu OOB) je brod Oružanih snaga RH u sastavu Hrvatske ratne mornarice za područje plovidbe 3, prema HRB-u.
2.1.2. OOB je brzi poludeplasmanski jednotrupni brod s dizelmotornim pogonom s dva pogonska dizel motora i dva vijka s promjenljivim usponom krila.
2.1.3. Temeljna namjena OOB je nadzor i zaštita prava i interesa Republike Hrvatske na moru u skladu sa Zakonom o Obalnoj straži RH („Narodne novine“, br. 109/07).
2.1.4. Dopunska namjena OOB je potpora otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru.
2.1.5. Namjena OOB u ratu je zaštita unutarnjih morskih voda borbenim djelovanjem te izvršenje zadaća borbene i logističke potpore.


2.2. Istisnina i materijal trupa i nadgrađa
2.2.1. OOB je brzi poludeplasmanski jednotrupni brod s dizelmotornim pogonom.
2.2.2. Istisnina broda je do 220 t kod punog deplasmana, a duljina od 42 m + 1,5%.
2.2.3. Gaz broda, uključujući privjeske, ne smije biti veći od 2,60 m.
2.2.4. Odgovarajući pramčani trim, kako bi se zadovoljio uvjet da u plovnim stanjima sa 50% i 100% zaliha brod ima zategu bez punjenja krmenih balastnih tankova
2.2.5. Materijal trupa broda je standardni brodograđevni čelik, a materijal nadgrađa aluminijska legura za morske uvjete.

2.3. Posada, smještaj i komfor
2.3.1. OOB mora imati smještajne kapacitete za 14članova sukladno zahtjevima Pravila za statutarnu certifikaciju brodova RH, Dio 20. - Zaštita pri radu i smještaj posade, i to:
- Zapovjednik - jednoležajna kabina s vlastitim sanitarnim čvorom u odvojenoj prostoriji (WC, umivaonik, tuš), - Dva časnika - dvije jednoležajne kabine s po jednim pričuvnim preklopnim ležajem, svaka s vlastitim sanitarnim čvorom u odvojenoj prostoriji (WC, umivaonik, tuš),
- Četiri dočasnika - dvije dvoležajne kabine, s jednim zajedničkim sanitarnim čvorom u odvojenoj prostoriji (WC, umivaonik, tuš), - Sedam mornara - dvije dvoležajne i jedna troležajna kabina, s ukupno jednim sanitarnim čvorom u odvojenoj prostoriji (WC, umivaonik, tuš), - Dvokrevetna (ili jednokrevetna s pričuvnim ležajem) kabina za smještaj predstavnika civilnih vlasti ili gosta.
- Posebni sanitarni čvor za žene (WC, bide, umivaonik, tuš)
2.3.2. Jedan WC u nadgrađu.
2.3.3. Odvojene salone/blagovaonice za časnike i ostale (dočasnici i mornari) u nadgrađu.
2.3.4. Kuhinja u nadgrađu i pripadajuća brodska ledenica.
2.3.5. Klimatizacija i grijanje radnih i stambenih prostorija
2.3.6. Brodska ambulanta sa sredstvima za primarno sanitetsko zbrinjavanje unesrećenih.
2.3.7. Razina buke u ophodnji u kormilarnici ne smije biti veća od 65 dB, a u stambenim prostorima 70 dB.

2.4. Brzina, doplov, autonomnost, stabilitet i nepotopivost OOB mora zadovoljiti slijedeće minimalne zahtjeve:
2.4.1. Maksimalna trajna brzina ne manja od
28 čvorova (čv) pri 90% MCR s kompletnom posadom i 50% zaliha u uvjetima pokusne plovidbe (mirno more, čisti trup i privjesci).
2.4.2. Brzina ophodnje (vremenski neograničena) 15 čv u svim uvjetima plovidbe uz stanje mora 4 prema ljestvici WMO.
2.4.3. Minimalna brzina plovidbe (do šest sati) od 5 do 8 čv.
2.4.4. Doplov 1000 NM brzinom od 15 čv, s kompletnom posadom i u uvjetima pokusne plovidbe, uz pričuvu goriva od najmanje 10%.
2.4.5. Autonomnost broda deset dana.
2.4.6. Za svako operativno stanje stabilitet broda mora zadovoljiti propise HRB. Nepotopivost mora biti osigurana pri naplavljivanju bilo koja dva susjedna vodonepropusna prostora.

2.5. Propulzijsko i elektroenergetsko postrojenje
2.5.1. Propulzijski sustav s dva brzohodna glavna dizelska motora (GDM) (High perfomanace rating ili Patrol duty), svaki sa svojim osovinskim vodom linijske izvedbe iCP propelerom, s mogućnošću plovidbe sa samo jednim motorom u radu.
2.5.2. Moto-resurs GDM do glavne revizije najmanje 12.000 pogonskih sati, uz godišnji profil opterećenja od 81% vremena eksploatacije na prosječno 18% opterećenja, 14% pri maksimalno trajnoj brzini, te 5% na prosječno 50% opterećenja.
2.5.3. Propulzijski sustav treba osigurati rad vijka bez kavitacije pri svim brzinama broda, a dopušta se pojava privremene kavitacije vijka kod ubrzavanja broda.
2.5.4. Osnovni napon brodske mreže 3 x 380 V, 50 Hz,
istosmjerni napon 24 V. Brodska centrala se treba sastojati od dva jednaka dizelelektrična agregata (DEA) s mogućnošću pojedinačnog i paralelnog rada, od kojih svaki može pokriti sve potrebe u redovnoj službi, te jedan DEA za potrebe broda na sidrištu ili u luci (kad brod nije priključen na kopno).
2.5.5. Priključak na kopnenu mrežu, dovoljne snage da pokrije sve potrebe redovnog života na brodu u vezu.
2.5.6. Vodomlazni propulzor na pramčanom dijelu.
2.5.1. Propulzijski sustav mora biti izrađen sukladno propisima nadležnog klasifikacijskog društva.
2.5.2. Elektroenergetski sustav mora biti izrađen sukladno propisima nadležnog klasifikacijskog društva.

2.7. Naoružanje broda i brodica za pomorsko presretanje
2.7.1. Brodski daljinski upravljani, stabilizirani automatski top kalibra 30 mm na pramcu.
Tehnička specifikacija za ovu značajku u II stupnju postupka nabave bit će klasificirana stupnjem tajnosti.
2.7.2. Dvije ručno upravljane strojnice 12,7 mm na palubi nadgrađa iza kormilarnice.
2.7.3. Prostor za smještaj PZ raketa u spremištu streljiva i pripremnim sanducima na palubi. PZ rakete osigurava Naručitelj.
2.7.4. Smještaj sanduka za pješačko naoružanje pogodnim za brzu uporabu u slučaju intervencije.
Tehnička specifikacija za ovu značajka u II stupnju postupka nabave bit će klasificirana stupnjem tajnosti.
2.7.5. OOB opremiti brzom interventnom brodicom, duljine preko svega od 7,35 do 7.75 m i širine preko svega do 2,75 m, za potrebe presretanja, progona, intervenciju i prekrcaj na sumnjiva brza plovila. Brodica mora zadovoljiti:

- Mogućnost ukrcaja šest potpuno opremljenih članova interventnog tima,
- Postolje za jednu laku strojnicu,
- Brzinu ne manju od 40 čv u uvjetima pokusne plovidbe (6 opremljenih članova interventnog tima i 50% zalihe goriva),
- Doplov od 60 NM,
- Unutarnji brodski dizel motor s mogućnošću suhog upućivanja,
- Mogućnost popune gorivom na platformi za spuštanje i izvlačenje brodice,
- Trup i paluba aluminijski ili stakloplastika sa ojačanjima za zaštitu kobilice kod nasukavanja/izvlačenja,
- Tubusi - sedam (7) komora od Neoprena, 1670 dtx,
- Dodatna oprema tubusa prilagođena uporabi u ekstremnim uvjetima „heavy duty“
- Izvedba u narančastoj boji sa prikladnim oznakama Obalne straže
- Vodomlazni propulzor.

Prmopredaja će biti obavljena u Pomorskoj bazi Split. Planirani početak provedbe ugovora je IV. kvartal 2013 godine.
Obveza Ponuditelja u II stupnju postupka nabave je izraditi gantograme za:
- provedbu preostalih modelskih ispitivanja na modelu Naručitelja prema popisu;
- izradu Glavnog projekta (GP) i radioničke dokumentacije prema predprojektu i tehničkim specifikacijama (TS) MORH-a;
- gradnju, opremanje, isporuku prototipa OOB, prototipnih ispitivanja prototipa OOB i superkolaudaciju prototipa OOB, obuku i licenciranje djelatnika OS RH za uporabu i održavanje na 1. razini – ožujak 2015. godine
- gradnju, opremanje, isporuku i superkolaudaciju serije obalnih ophodnih brodova, 4 (četiri) broda, te isporuku logističke opreme sukladno TS i usvojenom GP, sa rokovima isporuke:
a. prvi brod u seriji - 2016. godine,
b. drugi brod u seriji - 2017. godine,
c. treći brod u seriji - 2017. godine,
d. četvrti brod u seriji- 2018. godine.
e. Obuka i licenciranje djelatnika OS RH za uporabu i održavanje na 1. razini –
sukladno rokovima isporuke svakog broda zasebno.
Gantogrami moraju biti izraženi u danima, za razdoblje od 2013-2018. godine. Ponuda koja
neće sadržavati rokove izgradnje i pripadajuće gantograme smatrat će se nepotpunom.

Potrebno je dostaviti izjavu o prihvaćanju uvjeta za primjenu ofset programa ukoliko će se u drugom stupnju primjenjivati offset program sukladno Zakonu o proizvodnji, remontu i prometu NVO (NN 33/02 i 173/03 i 146/08).

Krajnji rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanje je 27. svibnja 2013. do 11.00 sati, bez obzira na način dostave.

Za ispravnost isporučenog broda (prototipa i svih brodova u seriji), njegove dijelove, sklopova, opremu i uređaje Gospodarski subjekt se obvezuje dati garanciju u trajanju od najmanje 12 (dvanaest) mjeseci od dana primopredaje broda/brodova.

CIJENA PONUDE (II STUPANJ)
Cijena ponude izraziti će se u kunama na bazi isporuke Pomorska baza Split (Hrvatska) na obrascu ponude temeljene na uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje (Troškovnik). Ponuda izražena u drugoj valuti smatrati će se neprihvatljivom i neće se razmatrati.
U cijenu ponude su uračunati svi troškovi i popusti, bez PDV-a, koji se iskazuje zasebno iza cijene ponude.

Cijena ponude izražava se prema troškovniku za:
• 1 (jedan) prototipni obalni ophodni brod;
• Serija 4 (četiri) obalna ophodna broda;
• Pojedinačne cijene prema troškovniku u II stupnju.
Tijekom važenja ugovora po pitanju cijene primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima.

ROK, NAČIN I UVJETI PLAĆANJA
Plaćanje po sklopljenom ugovoru o gradnji OOB izvršiti će se po sljedećim planiranim fazama, i to:
Planirano plaćanje vršiti će se po završetku planiranih faza gradnje prototipa broda:
- Pripremni radovi-nabava ključne opreme
- Završetak izrade Glavnog projekta, modelskih ispitivanja i radioničke dokumentacije trupa broda,
- Izgradnja trupa i nadgrađa broda
- Završetak opremanja na navozu i porinuće broda
- Završetak opremanja u moru
- Obuka posade broda
- Pokusne, ispitne i primopredajne plovidbe prototipa
- Prototipna ispitivanja
- Superkolaudacija prototipa i ponovljena prototipna ispitivanja

Planirano plaćanje vršiti će se po završetku ključnih faza gradnje brodova u seriji:
- Nabava limova i izrada trupa broda
- Nabava naoružanja, nabava i ugradnja glavnih strojeva i DEA
- Završetak opremanja na navozu i porinuće broda
- Završetak opremanja u moru
- Pokusne, ispitne i primopredajne plovidbe broda u seriji
- Superkolaudacija broda u seriji
Navedene faze plaćanja su planske i ne obvezuju Naručitelja. Točna dinamika plaćanja odredit će se ugovorom.

KRITERIJ ODABIRA PONUDE

Kriterij odabira je prihvatljiva konačna ponuda s najnižom cijenom.

TEMELJNE ODREDBE UGOVORA
Ugovor o javnoj nabavi sadržavat će između ostalog sljedeće bitne odredbe:
- Predmet ugovora,
- Cijene i način plaćanja,
- Količina,
- Rokovi,
- Jamstva,
- Kontrola,
- Ugovorne kazne,
- Prijenos potraživanja,
- Zaštita tajnosti podataka,
- Preuzimanje.

Defender.hr
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 093« Reply #68 on: April 25, 2013, 10:05:14 pm »

Znaci da i stranci mogu sudjelovati u ponudi (?)
Logged
Minolovac
Urednik
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 614


« Reply #69 on: April 25, 2013, 10:08:30 pm »

Doplov, kaj mu je to, ali 60 NM?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 174« Reply #70 on: April 25, 2013, 10:11:48 pm »

Doplov, kaj mu je to, ali 60 NM?

60 NM je doplov brze interventne brodice ukrcane na OOB, a doplov samog OOB je 1000 NM.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 174« Reply #71 on: April 27, 2013, 05:08:34 pm »

Tri članka vezana uz izgradnji 5 Obalnih ophodni brodova (OOB) za Obalnu stražu HRM s portala Obris.org.

25.4.2013.

MORH objavio natječaj za nabavu ophodnih brodova
 
Autor: Lidija Knežević

Sažetak:
Ministartsvo obrane RH konačno je raspisalo natječaj za nabavu ophodnih brodova za HRM. Procijenjena vrijednost je 357.600.000,00 kuna, a uključuje prototip i 4 istovjetna broda koji će se graditi po projektu Brodarskog instituta. Planirani početak gradnje prototipa je poslijednji kvartal ove godine, rok za dovršetak veljača 2015. godine, a primopredaja se planira sredinom iste godine.

Brod dužine 42 metra (+ 1,5%), s gazom (uključujući privjeske) do 2,6 metara i istisnine 220 tona trebalo bi opsluživati 14 članova posade. Biti će naoružan s daljinski upravljanim, stabiliziranim automatskim topom 30 mm na pramcu te dvije strojnice 12,7 mm na palubi nadgrađa iza kormilarnice. Brod će biti opremljen i brzom interventnom brodicom dužine 7,25 do 7,75 metara i širine do 2,75 metara. Pogon bi trebao omogučavati plovidbu u svim uvjetima do stanja mora 4 brzinom od 15 čvorova (maksimalna ne manja od 28 čvorova).


26.4.2013.

Domaći brodograditelji o natječaju za OOB: Konačno!

Autor: Igor Tabak

Sažetak:
Objavu natječaja za izgradnu OOB za Obalnu stražu HRM pozdravili su i predstavnici nekih od brodogradilišta koja su se predstavila na izložbi ASDA 2013. Tako su predstavnici Montmontaže Greben iz Vela Luke i Tehnomonta iz Pule najavili svoje sudjelovanje na natječaju. Brodarski institut iz Zagreba, u suradnji sa MORH-om i HRM, izradio je svojevrsni pretprojekt koji sadži 70-ak dokumenta, uključujući bitne nacrte i kompletnu specifikaciju opreme i uređaja na brodu. Izabrani izvođač može nastaviti razvoj projekta samostalno ili u suradnji sa Brodarskim institutom.


27.4.2013.

Adria-Mar: Natječaj za eliminaciju neozbiljnih

Autor: Igor Tabak

Sažetak:
Adria-Mar pozdravlja natječaj i planira izaći na njega sa Zajednicom ponuditelja. Također, zainteresirani su i za nastavak suradnje sa Libijskom RM za koju su u eri Gadafija gradili i remontirali više brodova različitih tipova. Za vrijeme izložbe ASDA 2013. posjetilo ih je izaslanstvo libijskog ministarstva obrane.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 174« Reply #72 on: May 10, 2013, 11:37:05 pm »

6.5.2013.

Promjena dokumentacije za postupak "Nabave obalnih ophodnih brodova (OOB)"

Defender.hr objavljuje listu pitanja gospodarskih subjekata zainteresiranih za sudjelovanje na natječaju Nabave obalnih ophodnih brodova i odgovore te pojašnjenja nadležnih službi Ministarstva  obrane. Iz odgovora je vidljivo kako je došlo do određenih izmjena koje su objavljene službenim putem.

POSTUPAK NABAVE: UR-201-13-031
ODGOVOR NA UPIT BROJ 1.
Vezano za upit gospodarskog subjekta od 30. 04. 2013 dajemo sljedeći odgovor/pojašnjenje:

1. Upit :
Točka 10. Početak i isporuke predmeta nabave ( str. 5)
Molimo da pojasnite rokove isporuke.

- Gradnja, opremanje, isporuka prototipa OOB, prototipnih ispitivanja prototipa OOB i superkolaudaciju prototipa OOB, obuku i licenciranje djelatnika OS RH za uporabu i održavanje na 1. razini – ožujak 2015. godine. Superkolaudacija traje godinu dana od primopredaje prototipa, te sukladno tome proizilazi da je isporuka prototipa predviđenja za ožujak 2014. godine, što je relativno kratak period za ugovorne obaveze i predviđeni početak ugovora. Ista primjedba se odnosi i na rokove superkolaudacija brodova u seriji. Molimo da nam potvrdite datum isporuke prototipa i brodova u seriji.

ODGOVOR:
U dokumentaciji za nadmetanje stoji tekst: «Gradnju, opremanje, isporuka prototipa OOB, prototipnih ispitivanja prototipa OOB i superkolaudaciju prototipa OOB, obuku i licenciranje djelatnika OS RH za uporabu i održavanje na 1. razini – ožujak 2015. godine»

Mijenja se i glasi: «Gradnju, opremanje, isporuka prototipa OOB, obuku i licenciranje djelatnika OS RH za uporabu i održavanje na 1. razini – ožujak 2015. godine, prototipna ispitivanja prototipa OOB i superkolaudacija prototipa OOB – prosinac 2015. godine»

Ostali zahtjevi iz predmetne točke ostaju isti.

2. Upit :
Točka 12. Uvjeti sposobnosti gospodarskih subjekata sukladno odredbama IV,V i VI dijela uredbe ( str. 7) :

II- 1 Bilancu, račun dobiti i gubitka, odnosno odgovarajući financijski izvještaj ili obrazac BON 1 za posljednje dvije dostupne financijske godine.  Možete li nam reći o kojim je godinama riječ: 2010 & 2011 ili 2011 & 2012 ?

II-4 Izjavu o ukupnom prometu gospodarskih subjekata za područje njegove djelatnosti u koje spada predmetna nabava za razdoblje od posljednje 2 (dvije) dostupne financijske godine.

Pitanje 1 : 2010 & 2011 ili 2011 & 2012 ?

Pitanje 2: Ako na natječaj izađe Zajednica ponuditelja, da li se u tom slučaju ZBRAJAJU ukupni prometi svih članica zajednica, kako bi se ostvario traženi promet od 90.000.000,00 kn godišnje.

ODGOVOR:
II-1 Bilancu, račun dobiti i gubitka, odnosno odgovarajući financijski izvještaj ili obrazac
BON 1 za posljednje dvije dostupne financijske godine, za 2010. i 2011. godinu ili za
2011. i 2012. godinu.

II-4
Za Pitanje 1 :
Odgovor: Može se dostaviti za 2010. i 2011. godinu ili za 2011. i 2012. godinu.

Za Pitanje 2 :
Odgovor: Ako u postupku nabave sudjeluje Zajednica ponuditelja ukupni prometi svih članica zajednice se zbrajaju i moraju iznositi 90.000.000,00 kuna.

3. Upit :
III Uvjeti tehničke i stručne sposobnosti Natjecatelja sukladno članku 26, 27. 28. 32. Uredbe o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti

III – 1 Opći zahtjevi ; Točka 1.4
Prilikom dokazivanja postojanja upravljačkih, ljudskih i materijalnih resursa potrebno je dostaviti odgovarajuću potvrdu izdanu od HRB-a ( ili neke druge priznate organizacije institucije ) o postojanju navedenih stavki, među kojima se spominje sustav kontrole proizvodnog procesa.

Budući se radi o internoj kontroli proizvodnog procesa kojeg provodi interna služba kontrole kvalitete (SKK), možete li nam pojasniti koji točno dokument moramo dostaviti.

ODGOVOR:
Dostaviti presliku certifikata ISO 9001 sa prilozima za predmetni uvjet i potvrde koje izdaje HRB ( ili neke druge priznate organizacije-institucije)

4. Upit :
12. a – POSEBNI UVJETI ( str. 10)
Posebni uvjeti sposobnosti za izvršenje ugovora u dijelu koji sadrže klasificirane podatke sukladno odredbama IV,V i VI dijela Uredbe o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti.

Pitanje : Osim IZJAVE o prihvaćanju predmetne odredbe iz IV,V i VI dijela Uredbe o javnoj nabavi potrebno je priložiti dokaz, certifikat poslovne sigurnosti, vlastiti ili člana zajednice ponuditelja s kojim ima poslovni odnos ( ugovor, predugovor, sporazum). Molimo da nam pojasnite što je to točno vlastiti certifikat poslovne sigurnosti gospodarskog subjekta.

ODGOVOR:
Pod vlastiti certifikat poslovne sigurnosti gospodarskog subjekta podrazumijeva se da tvrtka koja samostalno podnosi zahtjev za sudjelovanje posjeduje certifikat poslovne sigurnosti gospodarskog subjekta izdan ili priznat od nadležnog tijela (Ured vijeća za nacionalnu sigurnost).

5. Upit :
15. OBLIK, NAČIN IZRADE , SADRŽAJ I NAČIN DOSTAVE PONUDE ( str.11) Kod Zajednice ponuditelja treba pojasniti TKO potpisuje traženu dokumentaciju. Da li je to član zajednice koji je ovlašten za komunikaciju s Naručiteljem? U tom smislu da li je potrebno imati potpisani Sporazum svih članica, u kojem se navodi Gospodarski subjekt koji će zastupati sve članice Zajednice ili je dovoljno da se u Obrascu zahtjeva navede GOSPODARSKI SUBJEKT ( kao nositelj ponude i ugovora) i u ime svih navedenih članice se potpiše kao odgovorna osoba Zajednice?

ODGOVOR:
Svaki ovlašteni predstavnik zajednice u zahtjevu za sudjelovanje potpisuje za svoj dio dokumentaciju koja se traži, a predstavnik zajednice ponuditelja potpisuje za svoj dio i opći dio zahtjeva za sudjelovanje. Članice zajednice ponuditelja samostalno reguliraju međusobne odnose u zajednici.

6. Upit :
20- ROK, NAČIN I UVJETI PLAĆANJA (str. 14)
Za osiguranje povrata sredstava plaćenih u svim fazama gradnje svakog broda odabrani Ponuditelj obvezan je uručiti Naručitelju jamstvo za svaku fazu plaćanja. Pitanje : Molimo da navedete rok trajanja ( valjanosti) predmetnih garancija.

ODGOVOR:
Planira se rok važenja garancije do primopredaje predmeta nabave, a odrediti će se u II. Fazi pregovaračkog postupka sa svim sudionicima II. Faze pregovaranja.

7. Upit :
PRILOG BR. 3 / 1-PREDMET NABAVE, točke a & b
Dokaz da je ovlašten za projektiranje predmeta nabave ili poslovni odnos s ovlaštenom projektantskom tvrtkom (ugovor, predugovor, sporazum) za projektiranje predmeta nabave.

Pitanje:
Ako brodogradilište ima vlastiti projektno-tehnički ured u kojem radi visoko kvalificirani stručni kadar potreban za izradu projekta ( brodske, strojarske, elektro struke) može li se njihova diploma i radno iskustvo smatrati dokazom o stručnoj sposobnosti ili je potreban neki drugi dokument. Ako je firma registrirana za projektiranje, nadzor i gradnju plovila, da li je dovoljno priložiti IZVOD IZ SUDSKOG REGISTRA, kao dokaz ovoj točki.

ODGOVOR:
Ako Gospodarski subjekt ima sklopljen ugovor ili potpisan sporazum sa ovlaštenim projektantskom tvrtkom, kao dokaz dostaviti ugovor/sporazum o poslovnoj suradnji. Ako tvrtka ima svoj projektno-tehnički ured potrebno je uz Izvod iz sudskog registra dostaviti i presliku ISO 9001 sa prilozima, kojima se dokazuje da tvrtka udovoljava uvjetima za projektiranje predmeta nabave ili brodova slične tehnološke razine.

8. Upit :
I na kraju, možemo li dobiti PRILOG br. 3 kao WORD / doc datoteku, da možemo pripremiti sve tražene izjave.

ODGOVOR:
Kako ne bi došlo do neželjenih promjena u PRILOGU br 3. isti ne dostavljamo kao WORD / doc datoteku.


Defender.hr
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 920« Reply #73 on: May 25, 2013, 11:06:00 am »

PROIZVOĐAČ BRODOVA ADRIA MAR U NEKOLIKO NAVRATA TRAŽIO JE IZMJENE NATJEČAJA

'MORH-ov natječaj za vojne brodove suprotan je zakonu'

U Adria Maru smatraju da se u natječaju stvaraju prepreke nadmetanju i da se ne osigurava mogućnost različitih tehničkih rješenja.


* 1036568.jpg (375.06 KB. 2000x1600 - viewed 305 times.)

Piše: Vanja Moskaljov/VLM

Nabava pet brodova vrijednih 357,6 milijuna kuna za potrebe Hrvatske ratne mornarice neće proći bez repova. Kako doznaje Večernji list, domaći proizvođač brodova Adria Mar u nekoliko navrata tražio je izmjene natječaja smatrajući kako se ovakvim kakav je raspisan krše Zakon o javnoj nabavi i Uredba o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti. U Adria Maru smatraju da se u natječaju stvaraju neopravdane prepreke nadmetanju te da se ne osigurava mogućnost nuđenja različitih tehničkih rješenja, što je zakonska obaveza onoga državnog tijela koje raspisuje natječaj. Ministarstvo obrane raspisalo je u travnju "Natječaj za nabavu obalnih ophodnih brodova prema pretprojektnoj dokumentaciji MORH-a" i upravo dio koji kaže da bi se brodovi trebali graditi na temelju postojeće pretprojektne dokumentacije, koju je za MORH napravio Brodarski institut, kamen je spoticanja.

– Sporno je to što se od potencijalnih ponuditelja nedvosmisleno traži pristanak na izradu Glavnoga projekta prema pretprojektnoj dokumentaciji MORH-a, koju je odobrio Hrvatski registar brodova. Tako definirani tehnički zahtjevi potpuno određuju brod kao tehničko rješenje u svim njegovim bitnim značajkama i onemogućavaju podnošenje ponuda koje bi odražavale različitost tehničkih rješenja – tvrdi izvor upućen u natječaj. Iz MORH-a odbacuju tvrdnje da je riječ o kršenju zakona. Rok za dostavu zahtjeva na natječaj je 27. svibnja.

  Večernji list


« Last Edit: May 25, 2013, 05:28:17 pm by leut » Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 674« Reply #74 on: May 27, 2013, 03:04:10 pm »

27.5.2013.

Zaprimljeno osam ponuda za nabavu obalnog ophodnog broda

U aktualnom natječaju za nabavu obalnih ophodnih brodova Ministarstva obrane RH danas je, 27. svibnja 2013. godine, u 11,00 sati istekao rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanjem.

Do zakonskog roka, ukupno je pristiglo 8 zahtjeva za sudjelovanjem, a ovlašteno Povjerenstvo Ministarstva obrane RH izvršilo je otvaranje zahtjeva te je utvrdilo da su zahtjev za sudjelovanje dostavili:

- BRODOSPLIT Split;
- Odvjednički ured Božić Zagreb za zajednicu ponuditelja BRODOGRADILIŠTE LEDA Korčula i FASSMER GMBH&Co.KG.;
- Zajednica ponuditelja Montmontaža Greben Vela Luka i RADEŽ Blato;
- Zajednica ponuditelja NCP GRUPA Šibenik i DAMEN Nizozemska;
- Zajednica ponuditelja ADRIJA-MAR, DALMONT, EPO i I.E.L.;
- BALTIK WORDBOATS-Estonija;
- BRODOTROGIR Trogir te
- Zajednica ponuditelja ULJANIK i TEHNOREMONT Pula.

Ovlašteno Povjerenstvo  MORH-a započelo je sa pregledom i ocjenjivanjem pristiglih zahtjeva koji zajedno imaju ukupno više od 2500 stranica, zajedno sa pripadajućim prospektima te CD-ima.

Izvor : MORH

« Last Edit: May 27, 2013, 10:40:07 pm by leut » Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 39   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.