PALUBA
November 27, 2020, 12:51:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vraća se redovno služenje vojnog roka?  (Read 30216 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 604« Reply #270 on: November 25, 2019, 11:48:43 am »

На основу члана 60а Закона о одбрани („Службени гласник РС”, бр. 116/07, 88/09, 88/09 – др. закон, 104/09 – др. закон, 10/15 и 36/18), а у вези са чланом 79а став 2. Закона о војној, радној и материјалној обавези („Службени гласник РС”, бр. 88/09, 95/10 и 36/18) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС, 44/14 и 30/18 – др. закон),

Влада доноси


У Р Е Д Б У

о начину обучавања и категоријама грађана које за потребе одбране земље обучава Министарство одбране

"Службени војни лист", број 30/2019


Члан 1.

Овом уредбом уређује се начин обучавања грађана и категорије грађана које за потребе одбране земље обучава Министарство одбране.

 

Члан 2.

Категорије грађана које, у складу са законом, за потребе одбране земље обучава Министарство одбране су:

1) лица у резервном саставу која нису одслужила војни рок;

2) лица у резервном саставу која су одслужила војни рок са оружјем, а није им одређен распоред у резервном саставу;

3) жене војни обвезници.

Лица у резервном саставу која нису одслужила војни рок су грађани који су са навршених 30 година живота решењима надлежних територијалних органа Министарства одбране преведени у резервни састав.

Лица у резервном саставу која су одслужила војни рок са оружјем, а није им одређен распоред у резервном саставу су грађани који немају распоред у јединицама Војске Србије, цивилној заштити и другим снагама одбране.

Жене војни обвезници су жене које се воде у војној евиденцији.

 

Члан 3.

Обучавање грађана за потребе одбране земље је процес извођења теоријске и практичне наставе, која је намењена за стицање знања, вештина, увежбавање радњи и поступака, стварање навика и развијање свести, способности и особина грађана од којих зависи успешно извршавање додељених задатака.

 

Члан 4.

Теоријска настава, као начин обучавања грађана за потребе одбране земље, обухвата следеће садржаје:

1) место и улога система одбране у друштву и систему националне безбедности;

2) основне одредбе међународног хуманитарног права и Правила употребе Војске Србије;

3) опасности од војних и невојних безбедносних изазова, ризика и претњи;

4) развијање и неговање безбедносне културе, војничке традиције и моралних норми, као значајних компонената укупних припрема за одбрану и спровођење одбране земље.

 

Члан 5.

Практична настава, као начин обучавања грађана за потребе одбране земље, изводи се показним вежбама и практичним увежбавањем:

1) стројевих радњи и поступака;

2) радњи и поступака руковања, употребе и одржавања наоружања и војне опреме;

3) тактичких радњи и поступака за успешно самостално и групно вођење борбе;

4) поступака отклањања или ублажавања последица проистеклих из опасности од војних и невојних безбедносних изазова, ризика и претњи;

5) радњи и поступака пружања самопомоћи и прве помоћи повређеним и настрадалим лицима;

6) радњи и поступака заштите животне средине и заштите од пожара.

 

Члан 6.
Обучавање грађана за потребе одбране земље спроводи се кроз: основну обуку, специјалистичку обуку и друге облике обуке.

Основна обука намењена је стицању војничких вештина и овладавању радњама и поступцима потребним за извршавање индивидуалних и колективних задатака.

Специјалистичка обука намењена је стицању специјалистичких знања и вештина за одређену војноевиденциону специјалност, ради оспособљавања за самостално обављање формацијске дужности.

Други облици обуке намењени су унапређењу постојећих и усвајању нових знања, вештина и навика за извршавање задатака и дужности.

 

Члан 7.

Основна обука се изводи у центрима за основну обуку Војске Србије у трајању од најдуже 25 дана у току календарске године.

Специјалистичка обука се изводи у центрима за специјалистичку обуку и јединицама Војске Србије у наредној години у односу на време завршетка основне обуке у трајању од најдуже 25 дана у току календарске године.

Други облици обуке се изводе у надлежним командама, јединицама и установама Војске Србије у трајању од најдуже 20 дана у току календарске године.

 

Члан 8.

Основној и специјалистичкој обуци подлежу лица у резервном саставу која нису одслужила војни рок и жене војни обвезници.

Другим облицима обуке подлежу лица у резервном саставу која су одслужила војни рок са оружјем, а није им одређен распоред у резервном саставу и жене војни обвезници.

 

Члан 9.

Пре позивања на обуку, грађани из члана 2. став. 1 ове уредбе упућују се, у складу са законом, на лекарске и друге прегледе и психолошка испитивања.

Позивање на обуку грађана из члана 2. став 1. ове уредбе врши се у складу са законом.

 

Члан 10.

Грађанину из члана 2. став 1. ове уредбе позваном на обуку за потребе одбране земље коју спроводи Министарство одбране, обука се прекида, односно одлаже на његов захтев у складу са законом.

 

Члан 11.

Даном ступања на снагу ове уредбе престаје да важи Уредба о обучавању грађана за одбрану земље („Службени лист СРЈ”, бр. 36/94 и 44/94 – исправка).

 

Члан 12.

Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 343« Reply #271 on: December 05, 2019, 12:03:41 pm »Vraća se služenje vojske?


Na konferenciji za novinare, koju je držao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Vučić je najavio dodatnu reformu vojske. Vraća se vojni rok?

Iako u jednoj rečenici koju je srpski predsednik Vučić izgovorio na konferenciji za medije o potrebi dodatne reforme vojske nije izražena suština tog procesa, donekle je moguće skicirati u kom pravcu će ići taj proces, smatraju vojni stručnjaci. Oni ne isključuju ni mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze.

Na konferenciji za novinare, koju je držao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Vučić je najavio dodatnu reformu vojske, istovremeno napominjući da će Srbija stati sa kupovinom oružja. Umesto toga, srpski predsednik najavio je da će naša zemlja "na pametan način razvijati kompletan sistem odbrane", podsetio je Sputnjik.

Vojska Srbije ima tri misije i sedam zadataka, čije menjanje nije predviđeno u novom predlogu Strategije odbrane iz ove godine.

"Reforma vojske, izgleda, neće ići pravcem izmena njenih misija i zadataka, već će se, po svemu sudeći, odnositi na neki od elemenata njene sposobnosti i činilaca koji utiču na njihovu izgrađenost“, smatra general u penziji Božidar Forca.

Za generala u penziji i direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitra Kovača nastavak reforme nezamisliv je bez dodatnog ulaganja u pojedine sisteme naoružanja, pre svega strategijskih sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao što je sistem S400. Nabavka takvih sistema potrebna je, prema Kovačevom mišljenju, ukoliko Srbija želi da ostane bezbedna u narednom periodu, u ovakvom okruženju i sa ovakvim bezbednosnim izazovima.

"Što se tiče samih reformi bez dodatnih ulaganja, kako je to iskazano, mislim da se taj deo reforme prvenstveno odnosi na promenu organizacionih rešenja, strukture pojedinih jedinica, u skladu sa bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama koji su aktuelni danas i koji će biti aktuelni u bliskoj budućnosti. Pre svega, to se odnosi na povećanje mobilnosti snaga i brzine reagovanja", objašnjava Kovač.

Slično razmišlja i Forca - u organizacionom smislu, Vojska Srbije mogla bi da bude reformisana tako što će biti formirane brzo pokretne jedinice na nivou brigada, a nije nemoguće da bude uveden i sistem vojnih baza.

"To ne bi bio sistem baza kao što ga imaju zapadne zemlje - da se jedinice lociraju u bazama, nego je moguće ukrupnjavanje garnizona u okviru jednog od njih, kako bi se pojeftinile snage u smislu korišćenja resursa i drugih infrastrukturnih kapaciteta. Znači, manje brojno stanje, brzo pokretne snage, sa lokacijom u bazama. To bi, možda, u perspektivi, bila modernizacija vojske", smatra Forca.


Moguće je i uvođenje vojnog roka

Oba Sputnjikova sagovornika smatraju da je moguće i ponovno uvođenje vojnog roka, o čemu, prema Forcinim rečima, razmišljaju čak i neke članice NATO.

"Razlozi zbog kojih je vojska profesionalna nisu samo u tome što je skupa ili jeftina. Pre svega, niko nije hteo da ide u vojsku. Kada je vojska postala profesionalna, ona je u početku bila izvor zarade mladim generacijama, jer nije bilo posla. Sada posla ima, svi odlaze. U tom smislu, profesionalna vojska nije više atraktivna za mlade i, sa tog aspekta posmatrano, moguće je očekivati uvođenje vojne obaveze. Drugo, nama je dobar deo generacija izvan obuke za odbranu", navodi on.

Za Kovača ponovno uvođenje vojnog roka centralno je pitanje sa kojim će naša zemlja morati da se pozabavi u narednom periodu. Radi se o narednoj strategijskoj odluci koju će država morati da donese, ukoliko želi da očuva vojnu neutralnost, jer postojeća profesionalna vojska ne garantuje bezbednost države.

"Mi moramo priznati da, što se tiče ratnog sastava, imamo staru vojsku. Radi se o kadrovima koji su vojni rok služili davno. Sledi obnova podmlatka ratne vojske. Nema ni jedne ozbiljne države koja je proglasila vojnu neutralnost, a da nema služenje vojnog roka i da nema dodatne forme obuke stanovništva", ističe on.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 701« Reply #272 on: October 10, 2020, 04:29:00 pm »

субота, 10.10.2020.

Отворити расправу о поновном увођењу војног рока

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас да би требало у друштву отворити јавну расправу о поновном увођењу обавезног војног рока у Војску Србије.

Он је, коментаришући вежбу „Садејство 2020” која је данас одржана, рекао да се видело да су се капацитети Војске Србије, њена ватрена моћ и способност маневра, несумњиво повећали, преноси Танјуг. Према његовим речима, а како је саопштио ДСС, од највећег је значаја да се улагања у Војску Србије и њено опремање наставе, јер, наводи, држава никада не може да буде на губитку када улаже у систем одбране, баш као и када улаже у здравство или културу.

„Обавезно служење војног рока могло би се показати вишеструко корисним, како за јачање одбрамбене способности земље и учвршћивања везе између војске и народа, тако и због јачања осећаја грађанске и националне дужности”, оценио је лидер ДСС-а. Он је закључио да је за сваки демократски поредак јачање осећања дужности важно јер се њиме уједно јача и осећање за права, које поред дужности, има сваки грађанин једне земље.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 27 queries.