PALUBA
December 03, 2020, 01:49:50 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 31 32 33 34 35 [36]   Go Down
  Print  
Author Topic: 63.падобранска бригада  (Read 211727 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 890« Reply #525 on: September 01, 2020, 05:23:42 am »

понедељак, 31.08.2020.
Милан Галовић

Војни падобранци искачу изнад Прокупља и слећу – у Ниш

На небеском плаветнилу, високо изнад војног аеродрома у Батајници, појавио се авион. Једва видљива силуета откривала је да је реч о транспортеру „антонов 26”. Тренутак касније, из његовог трупа појавиле су се „тачкице” и убрзо је небо било испуњено отвореним падобранима. Полако се њишући кроз ваздушне струје, падобранци су се управљивим падобранима типа „крило” прецизно спуштали на травњак уз стајанку аеродрома, тачно испред посматрача који су пратили недавно одржани приказ способности Војске Србије на аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић”.

Био је то рутински, једноставан, задатак за припаднике 63. падобранске бригаде Војске Србије, која однедавно поново постоји у виду јединице тог ранга. Наиме, постпетооктобарском реформом ова легендарна јединица, чији су се припадници часно борили у ратовима деведесетих година на просторима бивше Југославије, била је сведена на ниво батаљона у саставу Специјалне бригаде. У јуну им је, на свечаности у Такову, уручена застава 63. падобранске бригаде.

Ова јединица баштини традиције још од времена Другог светског рата, када је у Италији формиран Први падобрански батаљон. Мењала је ранг, називе, организацију и локације смештаја, али је од краја шездесетих година нераскидиво везана за Ниш. У наредним мирнодопским годинама, у време ЈНА, створен је мит о овој јединици, чије су припаднике на ратиштима бивше Југославије непријатељи са страхопоштовањем називали и „нишким специјалцима”.

Данас је 63. падобранска бригада на почетку нове етапе свог развојног пута. Не само што је ова јединица поново у рангу бригаде него је опремљена најсавременијом опремом, укључујући наоружање и, наравно, падобране. После фаворизовања професионализације у војсци, последњих година у ову јединицу долазе и војници двоструки добровољци – својом вољом служе војни рок и сами су се пријавили у падобранце. Део мита о овој јединици је и њен верни резервни састав, у време мобилизација одзив је био већи од 100 одсто, у јединицу су се сами јављали и они који нису добили позив.

Како ствари стоје, јединица ће бити прилично затворена за јавност, осим када су у питању јавни наступи попут поменутог у Батајници. Министарство одбране, у складу са тим, није прихватило пар захтева „Политике” за писање репортаже о овој јединици и фотографисање њених припадника на обуци. Ипак, у војном систему информисања објављени су подаци на основу којих се може стећи слика о активностима 63. падобранске бригаде.

Пуковник Ненад Зонић, командант 63. падобранске бригаде, каже да су савремено наоружање, оптоелектронска опрема, средства везе, заштитна и падобранска опрема набављени током последњих неколико година.

– Принцип попуне јединице је пре свега добровољност, затим кандидат треба да испуни одређене здравствене и психофизичке критеријуме, да заврши селективну обуку – изјавио је пуковник Зонић за „Одбрану”.

Jединица се непрекидно увежбава, наравно и када је реч о разним техникама падобранских скокова. Посебно су атрактивни прелети падобранима типа „крило”, који им омогућавају да неопажено, бешумно, продру у дубину непријатеља. Недавно је, како је тада саопштило Министарство одбране, изведена обука у ноћним скоковима која је завршена на аеродрому у Нишу.

– Извели смо скок техником високог искакања и високог отварања. Искочили смо са висине од 4.500 метара, изнад Прокупља, тридесетак километара од десантне просторије. Возили смо се отвореним падобранима и приземљили се на десантну просторију на аеродрому – објаснио је капетан Младен Стаменковић, командир чете за обуку.

И ове године изведена је и летња обука, овог пута и са скоковима у воду, први пут после дугог низа година. Осим тога, припадници јединице су обучавани и у верању, спасавању у планини, савладавању водених препрека уз помоћ приручних средстава, а учили су и како да се прехране у природи. Пре неколико дана извели су још једну вежбу, овог пута уиграван је напад падобранског диверзантског тима. Употребљавана су савремена средства за ноћно осматрање, али и нови хеликоптери типа Х-145М.

– Оваква вежба је један од комплекснијих видова обуке, нарочито у ноћним условима и припадници 63. падобранске бригаде се константно обучавају за извршење сложених задатака у свим метео-условима – каже капетан прве класе Иван Јанковић.

Вежба је изведена у две фазе – прво је изведен прилазак објекту дејства хеликоптером, после чега је уследила акција падобранаца и затим извлачење са места препада, а затим је таква акција изведена уз прилаз возилима. Све у мрклом мраку, наравно. И у тајности, далеко од знатижељних погледа.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 31 32 33 34 35 [36]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.