PALUBA
January 23, 2021, 09:04:11 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 148 149 150 151 152 [153] 154   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz sveta automobilizma - automobili, oprema, propisi, bezbednost  (Read 377075 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 222« Reply #2280 on: May 18, 2020, 12:52:40 pm »

Hvala Galeb.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 053


« Reply #2281 on: May 18, 2020, 09:02:58 pm »

Nisam stručan, ali čisto logično gledano deluje mi da je 2 cilindrični bokser motor i citroenu 2CV (diana) izbalansiraniji nego 3 cilindarski redni motor kod savremenih auta.  Angry
No, mora se uzeti tehnološka razlika u godinama nastanka motora za 2 CV i novih trocilindraša...

Ne bih se u potpunosti složio sa galebom: nauka, tehnologija idu napred, rađaju se nove ideje i novi proizvodi, o kojima pre 20 ili više godina nismo ni razmišljali.
Činjenica je da savremeni trocilindraši imaju mnoge prednosti, u odnosu na motore starijih generacija - veća specifična snaga, manja potrošnja, jeftinija proizvodnja, jeftinije održavanje, manje sastavnih delova .... ali činjenica je i to da nisu predviđeni za mnoge stotine hiljada kilometara, kao nekadašnji VW i mercedesi.
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 616« Reply #2282 on: May 20, 2020, 10:13:46 pm »

.....
Ne bih se u potpunosti složio sa galebom: nauka, tehnologija idu napred, rađaju se nove ideje i novi proizvodi, o kojima pre 20 ili više godina nismo ni razmišljali.
Činjenica je da savremeni trocilindraši imaju mnoge prednosti, u odnosu na motore starijih generacija - veća specifična snaga, manja potrošnja, jeftinija proizvodnja, jeftinije održavanje, manje sastavnih delova .... ali činjenica je i to da nisu predviđeni za mnoge stotine hiljada kilometara, kao nekadašnji VW i mercedesi.
Tačno je, nauka i tehnologija napreduju i novi proizvodi su tu. Ali postoji jedna rečenica: nije sve zlato što se sija. I ima itekako smisla u tom kontekstu. Ako govorimo o automobilima, danas ima mnogo neke opreme i tehnike u njima, koja sa jedne strane olakšava vozaču upotrebu vozila, bolje je za sigurnost u prometu, za komfor vožnje itd. Ali sa druge strani, tu nastaju i problemi kojih nekad nije bilo. Kompleksnija tehnika, više problema, više troškova... Pokušat ću to malo objasnit. Prvo, da se razumemo, nisam sasvim protiv novih automobila i nisam samo fan starih. U ostalom vozim novi auto godište 2020. A žena ima 16 godinu staru A-klasu, na kojoj inače - već sam pisao -  razpadaju plastični i gumeni dijelovi (dok naokolo voze stari MB po 30-40 godina sa tim dijelovima u znatno boljem stanju ! ), inače auto se još uvijek dobro vozi.  Ali zagovaram, da noviji nisu više pouzdani i kvalitetni na duži rok kao nekad. I siguran sam, da će ovaj moj novi imat nakon 16 godina više problema nego ova A - klasa u istom periodu. Zašto, unatoč napredku tehnike i tehnologije ? E baš upravo zato. A klasa (W169)  još nema DPF, AdBlue, LED svjetla, automatsko to, automatsko ono, assistant za to, assistant za ono (imam novi auto 2 mjeseca i još ne znam šta sve ima i kako radi, nisam čitao još upute). DPF filter kažu da izdrži ca. 100.000 km (mada na prijašnjem sam prešao 125.000 km dok sam ga prodao i nisam imao problema nikad) i košta u prosjeku 1.000 EUR. Znam nekoga komu je otkazala pumpa AdBlue na Citroenu. Nova pumpa je 600 EUR (srećom auto još u garanciji). Znam nekoga tko je imao Forda i imao probleme s DPF filterom. Kratkotrajno riješenje je čišćenje starog filtera: 300 EUR. Prvi put, pa drugi put...treći put ćovjeku došlo vrh glave i prodao auto. Treći primjer: KIA CEED. Nije MB ili Audi ili BMW za 40.000 EUR ili više . Trebao je zamjeniti prijednje svijetlo , srećom u garanciji. H7 + LED traka za dnevno svjetlo. Kad je vidio koliko košta inače to svijetlo - 1.400 EUR, prepao se i odmah kad je Kia izašla iz garancije, prodao je. Onda....svjetla na starim autima su bila staklena. Vječna, problema nema, osim ako parabola iznutra propadne, a ovo se desi tek nakon mnogo godina upotrebe, ako već. Na novim kolima su stakla prednjih svijetla iz PVC. Zbog sigurnosnih razloga, u slučaju nesreće, za zaštitu pješaka. I sad, u kontekstu sigurnosti vožnje OK, ali opet nas udara po džepu. Za nekoliko godina ova PVC stakla postanu mat. Desi se, da auto ne prodje na tehničkom pregledu kod kontrole svjetla. Treba polirati, 30-50 EUR i nakon par godina opet isti problem. Itd. ima dosta toga.
Da opišem još priču o lancima na BMW-ima. BMW-i pre 2 ili 3 modelne generacije imali su lanac za pogon bregaste osovine na prednjoj strani motora. Odviješ par šarafa, skineš poklopac, izvadiš lanac, staviš novi. Simpl & user friendly. Nove generacije BMW sasvim suprotna priča. Prvo su premjestili lanac iz prednje strane na zadnju stranu motora, ona koja je ispred kabine. Zašto ? Nema pametnog razloga, nije da je bolje ovako. Nego je bolje za servis , jer treba izvadit motor, da bi se moglo zamjenit lanac (trebali smo vadit motor i na našoj A klasi kod 160.000 km). Dosta više rada, pa mogu vlasniku auta debelo naplatiti i zaraditi više. Drugo, već sam rekao da su imali stari motor duplex lanac, snažan, pa skoro vječan. Sad novi motori imaju simplex lanac, ko na biciklu, nije čudo što jedva izdrži više od 150.000 km , dok su motori sa duplex lancem prešli i pola mio km bez problema, čak i više. I treće, moderni pristup, cost reduction & more profit. Imperativ svakog novodobnog managera. Pa su vršili pritisak u tom smislu na kooperanta, dobavljača lanaca, pa su na dizel motorima N47 od 2009 do 2011 pucali lanci zbog cost reduction i tko nije imao sreću, ostao je na putu sa "zabitim" motorom. Shvatate svu priču kako se sve danas vrti ?

Za trocilindraše još komentar: veća specifična snaga ...nije baš bitna prednost ali ajde.  manja potrošnja....teoretski da ali u praksi često baš i nije (prema onome šta sam čitao u auto testovima a često ih čitam), jeftinija proizvodnja....ovo je prednost za proizvodjača, ne za vlasnika auta,  jeftinije održavanje.....pa recimo 1 L manje motornog ulja , šta još ?? ostalo je isto ko na 4 cilindra , manje sastavnih delova....ali zbog toga nije pouzdaniji, čak naprotiv (gred motora sa samo 3 klipa, manje glavnih ležajeva, vibracije, opterečenje vrtećih dijelova...).
   Radim u održavanju vozila i tehnike, mada ne automobila (ili sporadično), ali je princip svuda isti: neprestano nizanje troškova izrade, uz istovremeno višanje profita, nizanje troškova materiala, nove tehnike, razvoj je skraćen na mnogo kraće vreme nego nekad, i pored toga se dosta manje testira sa prototipima, nego se radi simulacije na kompjuteru. Pa onda izadje na tržište fini, lepi novi proizvod, teoretski sijajan, i kasnije se u upotrebi pojave raznorazni problemi, razlog je naveden u prethodnoj rečenici. Pored toga, da je sam razvoj mnogo brži, odnosno kraći nego nekad, kraće i jednostavnije su i pripreme na aftersales (servis i rezervni dijelovi), pa i tu dodje do raznoraznih problema. Pa tako se desi da se neki problem riješava neverovatno sporo i dugo, kad bi danas sa svim napretkom nauke i tehnologije trebalo sve bolje i brže da se riješi. Ali nije tako. Zato je poznato u automobilskoj branži da su u poslednjim godinama značajno narasli troškovi garancija i riješavanja problema kroz t. zv. tvorničke servisne akcije - pozovu automobile na servis, da uklone neku proizvodnu ili konstrukcionu grešku, koja je otkrivena u eksploataciji vozila. I toga je dosta više nego nekad. Kad sam već pominjao stare MB-e. Pa recimo još W201, MB 190, t. zv. baby benz. Prethodnik C klase. Do tad MB nije imao modela u tom segmentu. I postavili su visoke standarde u razvoju: auto mora da se vozi i bude jednako dobar kao S -klasa (najveća, reprezentativna limuzina MB). Utrošeno je rekordno mnogo novca u razvoj. Vršila su se dugotrajna ispitivanja, vožnjom u ekstremnim uslovima. I uspjeli su. Zato i dandanas je još toliko 190-ki na putevima, u Njemačkoj je još jako priljubljen oldtimer (youngtimer) i dosta auta je u dobrom stanju i pouzdani su. Pa idemo na Golf 2 koji se radio i u TAS-u u YU. Za MB me i nije iznenadilo, a kad sam čitao za dvicu, nisem mogao verovat. Ovaj model za šire ljudske mase je bio takodjer jako kvalitetno razvijen. Napravljen je veliki korak napred napram Golfu 1. Zahtjev je bio odlična antikorozivna zaštita i to su i uradili. Zato im je limarija još i danas tako dobra. Pored toga, da je generalno pouzdana tehnika, robusno napravljen auto i nije čudo, da posle svih ovih decenija još voze ko veliki. Da ne govorimo, da rez. dijelove dobiš na svakom uglu po pristupnim cijenama. E, to Golf 8 neće moći, nema šanse. Danas se auti na prave više tako, sad postaje sve potrošna roba. Kupi, upotrebi, baci (što pre kupi novo). Zaključim za kućnom plafonjerom. Jer se tako kaže ? Ona lampa koja se stavi u dnevni boravak na strop. Sad se žarulja ne promijeni više. Kad ne sija više, baci se cijelu lampu i kupi novu plafonjeru. I onda pričamo, kako je planet preopterećen sa smećem Huh? Slično se desilo jednom vlasniku Audija TT. Pokvarila se samo jedna tipka na radiu, inače sve OK. Ide čovjek na servis, logički razmišljao, da će mu popravit radio. I dobije odgovor, da treba promijenit cijeli radio. Da o cijeni novog radia i ne pričamo...
  Eto tako je to danas. Nove tehnike i tehnologije udaraju po našim džepovima. Pa ti sad kupi novi auto sa "Hey MB", pa na glasovno upravljanje daj komandu za pojačanje ventilatora klime ili jakosti autoradia.
« Last Edit: May 20, 2020, 10:31:22 pm by galeb » Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 053


« Reply #2283 on: May 21, 2020, 08:19:23 pm »

Galebe, sve što si napisao sasvim je istina..
Ali šta ćemo sad?

Hoćemo li kupovati stare automobile, i sami ih održavati, dok god se mogu naći delovi, ili da krenemo putem napretka, pa da kupimo ono što se nudi.

Najsurovija istina: koliko para - toliko muzike. Kupiš Volvo za 40000 €, i verujem da ćeš biti miran narednih 10 i više godina.

Mada ne mora ni to da ima puno smisla: kupiš jeftinu (relativno) daciu i opet si miran 10 godina. Možda manje bezbedan i manje konforan, ali će i ona odraditi posao za prosečnog vozača sa naših prostora.
Većina kupaca na našim prostorima se opredeljuje za kupovinu polovnjaka iz EU, kupujući tako mačku u džaku. I kod mnogih tako nastaju glavobolje oko održavanja, jer većina vozila koja dođe do naših ruku (za sitne pare), već je iskašljala dušu.

Tržište, odnosno potražnja diktira šta će se proizvoditi. Tako je bilo i tako će i biti.

Ja ću se uvek opredeljivati za kupovinu novog auta. Kupiš novo, voziš desetak godina - pa opet novo. Evo sada vozim šesto auto (mislim na moja auta) kroz svoju samostalnu vozačku karijeru, i svi su kupljeni novi. I nikad nisam imao nikakvu tešku glavobolju oko održavanja.
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 616« Reply #2284 on: May 21, 2020, 10:25:56 pm »

   Pa rekao sam, da sam kupio novi auto pre 2 mjeseca, i da ne zagovaram samo starije, idem i ja naprijed. A da možeš biti miran 10 godina, e nema više toga, prošla je baka s kolačima odavno. Već sam rekao (i to sam čitao u jednom stručnom tekstu), za Audi A4 pre već 20 godina, da je bio projektiran za životni vek jedva 6 ili 7 godina.  Dok su za usporedbu stari dobri MB serije W115, W123, W124, W126, W201... imali u osnovnim projektnim zahtjevama, da izdrže pouzdano i kvalitetno za dugo vremena (prošle sedmice sam sedio u W124 g. 1995, auto ko da ima 7 godina a ne toliko koliko ima). To stoji: koliko para - toliko muzike.  Ali apsolutno ne stoji, da ako kupiš auto za 40.000 EUR, nečeš imat probelma. Takav auto se bolje vozi, konstrukciona riješenja su mu bolja nego na autu od 10.000 EUR, ima luksuzniji interijer uz bolje materiale, komfornije vješanje, možda dinamičnije ponašanje u vožnji, bolju mehaniku, up to date tehnologije, kojih auto za 10.000 EUR nema (tipični su digitalni sistemi, infotainment, navigacija, android auto idr.).  Ali zato nemaš sigirnosti, da je baš pouzdaniji i nečeš trebat u radionu osim servisa. Recimo BMW serije 5 predzadnje generacije je takav auto - zna se kako se vozi BMW i kakav je osječaj u njemu - premium. Ali je poznato, da može imat i mnogo problema u praksi. Nekako je i logično:  auto s puno opreme, najnovijih sistema i tehnike, softwarea itd. itd. ima sve predispozicije da će se nešto više pokvariti nego u Golfu 2 (da karikiram), gdje se i prozori otvaraju ručno a kamoli da ima neki softwer, elektroniku i kilometre el. kablova.... Veruj mi, čitam mnogo auto revije, najviše Njemačke (imam sreću da znam taj jezik) i apsolviram to što pričam ovdje. Švabi to pedantno odrade, statistike kvarova, usporedba nekog modela sad i modela iste marke prethodnih generacija. I objašnjavaju sta še dešava i zašto, kako se ponaša auto tokom godina (kvarovi, pouzdanost). Dok naši na ovim prostorima rade auto testove više kao pjesniki.... I dosta je u sreći: znam za Peugeot HDI motor. Neki nijednog problema nisu imali, dok drugi često u srevisu. Bio je jedan, kojem su 2 ili 3 put mjenjali motor.
  Komentar na ovo: Tržište, odnosno potražnja diktira šta će se proizvoditi. Tako je bilo i tako će i biti.  Dijelimično jeste ali kako se sve promjenilo, tako i tu ima veliki uticaj na kupce marketing proizvodjača. Mnogo je danas stvari, koje ne diktira tržište, ne traži kupac, nego nam oni forsiraju i to jako agresivno u zadnjim godinama. Jel smo mi tražili elektro automobile ? Jer smo mi tražili, da neki automobili više nemaju dizel motora (sve Toyote, Volvo S60 - dok karavan V60 još moše naručit s dizelom - ne znam koja je tu logika), jer je tržište diktiralo da ako kupiš novi Audi A4, nema više ručnog mjenjača ? Ili ako hoćeš Audi Q3 sa ručnim mjenjačem, moraš uzet i quattro pogon, a ako nećeš quattro, onda moraš da uzmeš automatski mjenjač (nisam 100 % siguran, da sam pogodio ali tako nekako idu kombinacije). Zašto forsiraju automatske mjenjače ? Polako sve više modela nema više ručnog mjenjača. Zar to kupci traže ? Neki možda ali mnogima je bolji ručni mjenjač. U čemu je prednost automatskog ? Pre svega opet za fabriku i servis.  Jer treba redovno mjenjat ulje i filter. I neki dan se i pokvari, e tad možeš zaplakat. Zar smo kupci tražili dvomasni zamajac ? Pa kad ide kvačilo, ne možeš ko na starijim autima mjenjat samo kvačilo, nego obavezno i zamajac. Pa ti dodje na VW Passatu to 700 EUR - neoriginal kvačilo i bez rada. Original oko 1.200 + rad. Zar je tržište diktiralo DPF, AdBlue... ? Jer je izbor kupca, da ima svaki novi MB staklenu ploću ispred volana, sa digitalnim prikazivačima (hvala nebu, kod BMW ovo je doplata, komu se više svidja klasična analogna armatura, ne treba mu ovaj LCD) ? Pa kad otkaže LCD, boli glava, koliko to košta, dok dobar stari analogni brzinomer ne otkaže, odnosno rijetko.  2021 dolazi u sve automobile 7 dodatnih asistenčnih sistema, to nije tržište tražili, nego regulative EU. Ono što ne forsira marketing, odluči neka komisija EU. Sve sami dodatni troškovi uz redovno održavanje i dodatno još kad nešto otkaže. A automobili sve skuplji i skupo postaje i održavanje. Jer ste primjetili, da je u prosjeku svaka nova generacija istog modela skuplja ?   Imam prijatelja koji vozi svakodnevno MB W123 i ruga se tim brojkama: 700 EUR kvačilo i zamajac, 600 EUR pumpa adblue, 1.000 EUR DPF filter isl. Kvačilo na W123 je 100 EUR, AdBlue i mnoštvo navlake koju imaju novi auti nema. A vožnja u njemu je dobra, čak bolja - komfornija nego u mnogim novim automobilima, ne bih vjerovao ako ne bih doživjeo. Istina, iako sam oduševljen s tim oldtajmerom ne bih ga mjenjao za mog novog. Ali W123 je uspješno prešao uz dobro održavanje naravno, već 40 godina, kad ovaj moj neće biti tako dobar za pola te dobe. I ne može biti danas to više manje nijedan auto, jer se danas auti ne prave kao nekad. Treba je dosta pratiti auto struku, da se dobi pravu sliku, kako nas vode u smjeru koji oni hoće, naš je izbor sve više ograničen.
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 616« Reply #2285 on: May 22, 2020, 03:34:19 pm »

Top 10 najizdržljivih modela, u obzir su uzeti samo oni, koji su prešli granicu 300.000km. Stanje 2018.   Kako se vidi, samo je MB B klasa novi auto - 8.mjesto, svi ostali su ispred nekoliko decenija (Fiesta Mk 1 - prva generacija 1976 - 1983)  ! Ne znam zašto ne mogu kopirati slike, pa pogledajte na linku. Prvo mjesto VW buba, 4. mjesto MB W123, 5.mjesto VW Golf 2.

https://www.focus.de/auto/gebrauchtwagen/vw-mercedes-toyota-volvo-mindestens-400-000-kilometer-diese-autos-halten-am-laengsten_id_9851652.html

A koja je najpouzdanija generacija Golfa ?  Golf 2 !  Koliko je vremena od tad prošlo, već je 8. generacija na sceni. I svi njegovi nasledniki se lošije drže od neuništive dvice. Nisu Bosanci ludi, G2 najbolji auto  Wink   Vir: AutoUncle.de Dio teksta: druga je generacija VW Golfa - u kojoj je zaštita od hrđe doslovno istrčala iz pukotina - a koja je posebno žilava i izdržljiva. U svakom slučaju, udio među automobilima plus 300.000 kilometara je toliko visok da je na petom mjestu hitnih mjesta AutoUncle.de .
           Piše i ono što sam pokušavao da kažem kroz moje ranije postove:  

Moderni automobili postaju sve složeniji - to ne pogoduje njihovom vijeku trajanja. Stariji automobili imaju prednosti. FOCUS Online prikazuje automobile koji u prosjeku imaju najviše kilometara na satu. Na VW ispada da reklama ne laže uvijek.

"Vozi i radi i radi ..." - Jednom je Volkswagen tako jednostavno reklamirao VW Bubu. Nezahtjevna, upravljiva tehnologija i trajnost bili su najveći plusevi najpoznatijeg Volkswagena ikada. Danas VW više nije toliko siguran u trajnost svojih motora - na primjer, za moderan turbodizel, primjerice, kompanija iz sjedišta u Wolfsburgu kaže, da prosječni životni vijek iznosi 200.000 kilometara. Možda je već uzeto u obzir da država želi strogo ograničiti dozvoljeni radni vijek novog automobila uz sve nove zabrane vožnje.


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #2286 on: May 27, 2020, 07:29:48 am »

Француска уплаћује осам милијарди евра произвођачима аутомобила
уторак, 26.05.2020.

ПАРИЗ - Француски председник Емануел Макрон представио је данас „историјски план” помоћи од осам милијарди евра произвођачима аутомобила, знатно угроженима последицама пандемије.

Тај новац би требало да послужи и за модернизацију тог сектора у Француској како би она постала предводница по производњи електричних аутомобила.

„Држава ће дати нешто више од осам милијарди евра за тај сектор”, рекао је Макрон током посети фабрици ауто-делова „Валео” у Етаблу, на северу Француске. Макрон је рекао да је циљ те помоћи да Француска постане прва европска земља у производњи „чистих аутомобила” у наредних пет година са више од једног милиона електричних и хибридних аутомобила годишње. Да би се подстакла куповина аутомобила која је опала током пандемије, Макрон је данас најавио повећање „еколошке субвенције” за куповину електричних возила на 7.000 евра за грађане и на 5.000 евра за предузеће, као и субвенцију од 2.000 евра за возила на хибридни погон. Такође се планирају субвенције за продају возила по систему „старо за ново”.

Макрон је рекао да је француско-немачки план субвенција од 500 милијарди евра, који је прошле седмице представио Ангели Меркел, „намењен подршци најугроженијим секторима”, попут аутомобилског. Председник је, међутим, тражио од компаније „Рено” „гаранције” за будућност запослених у две фабрике чија је судбина неизвесна, и нагласио да државни кредит од пет милијарди евра „Реноу” „не може бити одобрен” пре исхода преговора о тим фабрикама, који ће бити идуће недеље, јавља АФП а преноси Бета.

Макрон је објавио да је „Рено” пристао да се „придружи европском програму за производњу електричних батерија” за аутомобиле који предводе конкуренти „Реноа” из групације ПСА - „Пежо”, „Ситроен” и „Опел”, и групација „Сафт”, подружница нафтне компаније „Тотал”. Подршком том програму француска држава жели да подстакне домаћу производњу, те тиме условљава помоћи ауто-индустрији. Макрон је данас с генералним директором „Реноа”, Жан-Домиником Сенаром, а затим с тридесетак директора аутомобилског сектора разговарао о мерама које треба предузети да се из тешкоћа извуче ауто-индустрија са 400.000 запослених и још 500.000 људи у делатностима повезаним с производњом аутомобила.

Izvor: www.politika.rs
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 616« Reply #2287 on: May 29, 2020, 10:25:34 pm »

Izgleda, da će se uskoro stvarno radikalno mjenjat automobilska scena. Ko voli Renault i njihove modele s kojima su bili nekad prvi u segmentu i kupuje nove automobile ima zadnje vreme, da kupi takvog. Ne samo jer dolazi struja umesto fosilnih goriva, nego izgleda da će odlazit u istoriju modeli Scenic, Espace pa čak i Talisman.
    VW ima već spreman novi električki ID3, sledeći korak je ID4, dok dovoljne potrebne infrastrukture za punjenje baterije još nema. A istovremeno i autonomija baterije nije da blista. 
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #2288 on: October 05, 2020, 07:48:37 am »

Tesla Motors: Preuzima nemačku kompaniju ATW
Tanjug ponedeljak, 05. 10. 2020.

AMERIČKA kompanija "Tesla" preuzeće nemački ATW Automation, koji montira akumulatorske module za automobilsku industriju.

ATW je podružnica kanadske firme ATS Automation Tooling Systems, prenosi portal SEEbiz. Ta kanadska kompanija je već neko vreme na rubu bankrota zbog oštrog pada narudžbina, a pre nedelju dana je najavila da će prodati deo svoje imovine u Nemačkoj, ne navodeći ko je kupac.

ATW ima 120 zaposlenih.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #2289 on: October 05, 2020, 03:18:04 pm »

понедељак, 05.10.2020.

Од 19. октобра возачи из Србије у БиХ без зеленог картона

За возаче из Србије од понедељка 19. октобра престаје да важи обавеза поседовања зеленог картона приликом уласка моторним возилом у Босну и Херцеговину, саопштило је данас Удружење осигуравача Србије.

Исти принцип, наводи Удружење, важиће и за возила са таблицама Босне и Херцеговине која улазе у Србију, преноси Танјуг. За прелазак границе, у оба смера, биће довољна таблица с регистарским ознакама државе у којој је аутомобил регистрован, напомиње Удружење.

У Удружењу објашњавају да то значи да је БиХ примљена у Мултилатерални споразум, а да је објавом у Службеном гласнику Европске уније, Савет Европе дефинисао 19. октобар као датум почетка примене новог система преласка границе моторним возилом без потребе поседовања зеленог картона, јер је регистарска ознака довољан доказ да возило поседује осигуравајуће покриће. Истичу да је радом тог Удружења, Србија постала члан Мултилатералног споразума од 2012. године.

Тиме је, наводе, власницима или корисницима моторних возила српских регистрационих ознака омогућено да без икакве додатне документације, трошкова или контрола, својим возилима путују у највећи део Система зелене карте, који сада броји тридесeтчетири земље.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #2290 on: October 06, 2020, 11:46:35 am »

Menja se pravilo sva četiri žmigavca? Posle 70 godina velike promene za ovaj prepoznatljiv znak upozorenja
Novosti online utorak, 06. 10. 2020.

JEDAN od najprepoznatljivijih znakova upozorenje na kvarove, hitne situacije na automobilima ili na neke neuobičajne ili opasne situacije u saobraćaju - uključivanje sva 4 žmigavca, uskoro bi mogao da bude promenjen.

Prekidač kojim se aktiviraju sva četiri pokazivača pravca u automobile je uveden još 1951. godine i od tada se način aktiviranja ovih svetala za upozorenje nije menjao. Sada, međutim, jedna američka kompanija smatra da bi ta vrsta saobraćajne signalizacije trebalo da pretrpi određene promene, kako bi njena funkcija bila unapređena. Kompanija koja se bavi različitim pitanjima bezbednosti, smatra da bi promena frekvencije paljenja i gašenja svetla značajno poboljšala vidljivost zaustavljenog vozila. Zato predlaže da se frekvecnija aktiviranja žmigavaca poveća na 4Hz, odnosno da se sva četiri pokazivača pravca pale i gase četiri puta u sekundi, pošto je to frekvencija "koju čovek najbolje percipira", piše Car And Driver.

Prema tom predlogu, povećana brzina paljenja i gašenja žmigavaca bi se aktivirala duplim pritiskanjem prekidača, a sva 4 pokazivača bi se automatski aktivirala u svim opasnim situacijama, kao što se to kod nekih savremenijih modela dešava prilikom naglog kočenja, prenosi Index. Ovaj ideja je privukla pažnju američke Nacionalne administracije za bezbednost na putevima, koja planira da se njom pozabavi u predstojećem periodu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #2291 on: October 10, 2020, 05:05:50 pm »

Sledeće godine zbog novog propisa, mogli biste da ostanete bez registracije kola
E. B. TALIJAN 10. 10. 2020.

OD jula naredne godine biće obavezno merenje ovalnosti kočnica na tehničkom pregledu.

Ukoliko ta vrednost nije manja od 20 odsto po točku, vlasnici neće moći da registruju automobil, jer će se sistem za kočenje tretirati kao neispravan. U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATP) upozoravaju da je postavljena granica veoma rigorozna i da neće moći da je ispoštuje ogroman broj vozila. Oni predlažu da se dozvoljeni procenat odstupanja poveća, što bi odredili stručnjaci, ili da se ovo merenje ne obavlja. Profesor Saobraćajnog fakulteta Ivan Ivković kaže, za "Novosti", da u ovom trenutku ili bliskoj budućnosti nije nužno da se ovalnost kočnica, u granici od 20 odsto, uvrsti kao norma za ocenu ispravnosti kočnog sistema.

- Bezbednije je vozilo kome je izmerena manja ovalnost kočnica po svakom točku, ali ne radi se o presudnom faktoru - objašnjava Ivković. - To je potrebno uvesti kao kriterijum ispravnosti kočnog sistema, ali ovalnost u granicama od 20 do 30 odsto ne ukazuje da su performanse i efikasnost kočnog sistema u tolikoj meri narušeni da je vozilo potrebno proglasiti neispravnim. Moguće je, kako ocenjuje Ivković, da će propisana norma biti problem za veliki broj vozila imajući u vidu da je prosečna starost putničkih automobila u Srbiji oko 17 godina. Slobodan Valdevit iz NATP ističe da će novi propis žestoko da pogodi naš vozni park, a ne utiče na bezbednost.

- Ovalnost bi morala da bude znatno veća od 20 odsto da bi vozilo bilo nebezbedno - kaže Valdevit za naš list. - To se ne oseća na uređaju, nijedan vlasnik ne može da primeti ni mnogo veći procenat odstupanja. Kada pedala počne da se pomera gore-dole prilikom kočenja ili kada pravi vibraciju tada je deformacija znatno veća od 20 odsto.

U julu naredne godine se navršava rok od tri godine koji je dat tehničkim pregledima da prilagode svoje objekte za merenje ovalnosti diskova. Neki su to već učini i primenjuju ovaj propis. I sadašnja situacija je, kako ocenjuje Valdevit, prilično apsurdna, jer vlasnik vozila može da bira da li će ići na tehnički kod nekog ko meri ili kod onog ko to ne čini. Vozači treba da znaju da čak ni novi disk nije garancija da će biti zadovoljeni traženi procenti.

- Dešavalo se da su na tehničkom "pali" automobili koji su došli sa potpuno novim diskovima, jer sve zavisi od proizvođača i kvaliteta - naglašava Valdevit.

Profesor Ivković smatra da bi ovalnost kao parametar za ocenu ispravnosti kočnog sistema vozila trebalo uvoditi postepeno. Od naredne godine treba krenuti sa merenjem i upoznavanjem vozača sa novim propisom, a primena bi trebalo da počne u budućem periodu sa pažljivo definisanim normama, u skladu sa voznim parkom Srbije.

Kontrola ovalnosti kočnica definisana je direktivom EU, a u našem zakonodavstvu "Pravilnikom o podeli motornih vozila".

ZANEMARUJEMO KLjUČNO


DIREKTOR Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, ocenjuje da se u Srbiji sistemski najviše napora ulaže u najmanje goruće probleme.

- Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je ponašanje učesnika u saobraćaju, zatim nebezbedni putevi, a na trećem mestu je tehnička neispravnost vozila - objašnjava Okanović. - Najviše resursa trošimo i najstrože propise donosimo u oblasti tehničke ispravnosti vozila, koja jeste bitna, ali sa druge strane mnogo se manje bavimo putevima.

OVALNOST KOČNICA

PROFESOR Ivan Ivković objašnjava da ovalnost kočnica predstavlja neujednačenost sile kočenja po obrtu točka i da je to samo jedan od parametara za ocenu ispravnosti kočnog sistema vozila. Do ovog variranja dolazi zbog deformacije doboša, odnosno diska.

- Uzroci ovih promena mogu biti intenzivno kočenje u kombinaciji sa nepovoljnim uslovima vožnje kao što su naglo zagrevanje i hlađenje doboša ili diska, zatim greške u njihovoj proizvodnji, korišćenje neadekvatnih materijala... - navodi Ivković.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 636« Reply #2292 on: October 22, 2020, 07:59:07 pm »

Poskupljuju polovna vozila u Evropi i kod nas


BEOGRAD - Cene polovnih automobila u Srbiji su u blagom porastu a zbog poskupljenja polovnjaka u Evropi može se očekivati još izraženiji skok cena kod nas, rekao je danas Tanjug portparol sajta Polovni automobili Branislav Grković.
On kaže da polako ono što se dešava na evropskom tržištu dolazi i kod nas pa polovni automobili u Srbiji ili drže cenu ili im cena blago raste.

Navodi da je Reno Megan 2016. godište u junu koštao prosečno oko 9,200 evra a sada oko 10.000 evra, dok je Punto iz 2008. sada skuplji za 300 evra.

"Na skok cena utiču dva faktora, prvo značajno je manja ponuda polovnih automobila iz uvoza kod nas, za pola godine uvoz je manji za 30 posto, a na placevima je dosta manje automobila i prodaju se lageri. Drugo, utiču i dešavanja na evropskom tržištu, gde potpuno neočekivano imamo rast cena polovnih automobila u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji što su glavne zemlje odakle uvozimo", kaže on.

Grković kaže da su u Evropi Opel Insignie čije je godište proizvodnje između 2013. i 2017. sada za 1,5 - 2 hiljade evra skuplji nego ranije, BMW Petica skuplji i do 2,5 hiljade evra, a Audi A4 - i do 2.000 evra skuplji sada nego pre nekoliko meseci.

On navodi da je uvoz polovnih autobila u Srbiju bio godinama na istom nivou, da se ono što se uvezlo i prodalo, te da niko nije uvozio za lager.

"Sada imamo neočekivano poskupljenje polovnih automobila u Evropi, što se može objasniti odlaganje kupovine novog automobila kod građana. Tako je na evropskom tržištu u ponudio manje polovnih automobila pre svega u kategoriji do pet godina starosti", rekao je on.

Dodao je i da je prodaja novih automobila na nivou Evrope drastično pala u ovoj godini.

"Može se očekivati da skok cena polovnih automobila u Srbiji bude izraženiji u narednim mesecima. Jer automobili koji se sada nabavljaju u Evropi će za mesec, do mesec i po dana doći na naše tržište", smatra on.

link


Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 636« Reply #2293 on: October 22, 2020, 08:05:39 pm »

Пре неки 5-6 месеци сам ово предвидео, али ми нико није веровао.

Цена половних аутомобила је порасла јер:

1. је дошло до пада производње нових аутомобила. Велики произвођачи затварају погоне и истерују људе на улицу, укидају радна места и смањују издатке - због короне.
2. људи се мање крећу из земље у земљу због забрана кретања те је отежано путовање у Немачку, Италију и др. државе као и транзит до тих земаља. Лице/дилер/купац мора да се тестира, да добије негативан тест, да га пусте да прође, да се придржава мера, а све то ствара нове трошкове. Тест на корону није џабе, треба купити маске и дезинфекциона средства, људи се плаше да се срећу са другима, избегавају додир итд.
3. забрана окупљања. Питање је да ли људи могу слободно сада да организују јавне продаје, окупљања и скупове где ће доћи маса понуђача и купаца аутомобила. Чак и да могу, добар део ће рећи да им је непријатно због короне, неће бити сигурни, размишљаће.
4. пад куповне моћи. Људи не могу да купе нов ауто јер све мање људи у свету има посао због короне. Зато остају половни, а власници половних кола искоришћавају прилику и дижу цену.

Реално, нису били јефтини ни до сада.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 762« Reply #2294 on: November 17, 2020, 07:09:19 am »

Kvebek odlučio - Do 2035. sva vozila moraju biti električna
Tanjug 16.11.2020.

Vlasti Kvebeka donele su danas odluku da do 2035. godine svi novi automobili koji se prodaju u toj drugoj po veličini kanadskoj pokrajini, moraju biti električni.

Najavljeni plan Kvebeka deo je ''zelenog plana'' pokrajinske vlade - investicije od 6,7 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena. Predlog neće uticati na komercijalna ili industrijska vozila, kao ni na prodaju polovnih vozila na unutrašnje sagorevanje, prenose kanadski mediji. Kvebek već ostvaruje 50 odsto od ukupne prodaje električnih vozila u Kanadi, ali vozni park je mali i iznosi manje od 1,5 procenata svih registrovanih vozila. Vlada Kvebeka želi da se taj broj poveća na 30 procenata do 2030. godine, na oko 1,5 miliona registrovanih elektricnih vozila u provinciji.

Savezna vlada Kanade je sa svoje strane nagovestila da želi da prekine prodaju novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2040. godine. Potez Kvebeka sličan onome koji je već najavljen u Velikoj Britaniji (2030), Švedskoj (2030) i Kaliforniji (2035), dok je pokrajina Britanska Kolumbija na zapadnoj obali Kanade prošle godine najavila zabranu vozila na benzinski pogon počev od 2040. godine. Vlasti Amsterdama najavile su ranije da će automobilima na benzinski i dizel pogon biti zabranjen pristup tom holandskom gradu od 2030. godine.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 148 149 150 151 152 [153] 154   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 22 queries.