PALUBA
June 19, 2019, 12:44:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 132 133 134 135 136 [137] 138 139 140 141 142 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz sveta automobilizma - automobili, oprema, propisi, bezbednost  (Read 264750 times)
 
FF and 1 Guest are viewing this topic.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 971


« Reply #2040 on: June 12, 2018, 09:31:51 pm »

Radi se o tečnom gasu (LPG), koji nije pod pritiskom, samo je hermetički zatvoren?
U bocu staje 12 kg plina, što iznosi oko 20 lit, ako se uzme u obzir specifična težina.

Jeste, takav način punjenja boca za domaćinstvo nije dozvoljen.
Ali, na Zlatiboru, i široj okolini ne postoji legalizovana prodavnica, gde se boce mogu menjati prazne za pune, pa je narod primoran da plin nabavlja na nelegalan način - točenjem na benzinskim pumpama.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 796


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #2041 on: June 12, 2018, 09:38:42 pm »

U boci bi trebao biti pritisak 5 bar, kada se atestira sa ventilom atestira se na 25 bara, a sam boca bez ventila ako se dobro sjećam testira se na nekih 70-80 bara, u suštini u tu bocu može se nagurati više plina ali tim se podiži pritisak u boci...
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 702« Reply #2042 on: June 12, 2018, 09:41:13 pm »

Tako je Trifko.

Lovac, na samoj boci postoje ti podaci o maksimalno pritisku kao i o dozvoljenom, da kazem radnom pritisku, tj. dozvoljenom pritisku kada je boca puna.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 702« Reply #2043 on: June 12, 2018, 09:52:06 pm »

Evo sa Interneta jedna slika podataka utisnutih na jednoj boci. Vidljivo je da je pritisak (verovatno maksimalni na koji je testirana) - 30bari.

* Boca-plinska-Propan-Butan-_slika_O_537012.jpg (180.53 KB. 1012x1350 - viewed 19 times.)


Ova prva je veca a evo i druge fotke za standardnu bocu za domacinstvo* 3PB-040220181342153503.jpg (125.22 KB, 768x1024 - viewed 21 times.)
Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 789« Reply #2044 on: June 13, 2018, 05:59:01 am »

Isto se i meni desavalo, da u bocu od 40l za TNG naspu 43-44l plina.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 971


« Reply #2045 on: June 13, 2018, 07:45:51 pm »

Da li su šta ukrali?
Ili je normalno da u bocu od 40 lit, stane 43 lit plina?
Logged
micha
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 019


« Reply #2046 on: June 14, 2018, 01:13:34 am »
   Večita nedoumica:Koliko nas u stvari potkradaju? Već više od godinu dana vozim dizel mada sam prethodnih 15 godina bio zakleti plinaš pa ću pokušati da se setim svojih iskustava.

   TNG ili LPG je mešavina Propana i Butana koja se koristi u domaćinstvu ali i za pokretanje, uglavnom, benzinskih SUS motora. U pomenutoj kućnoj boci od 10 kg se sipa upravo toliko TNG odnosno 17,5-18 litara u zavisnosti od spoljne temperature. Oznaka na boci ispisana crnim sprejom ili kao na prethodnoj slici utisnuto prilikom atestiranja je težina prazne boce sa uvrnutim ventilom spremne za utakanje gasa. To znači da se u ovlašćenim punionicama plina,u kojima je jedino moguće puniti kućne boce TNG po važećim propisima, prazna boca stavi na vagu, priključi crevo sa gasom i puni do naznačene težine uvećane za 10 kg. Analogno tome , kada se preuzima napunjena boca stavi se na vagu i težina mora biti ista. Ali to više nije slučaj već je ukupna težina, pogađate, uvek manja bar za 1 kg. Plinaška mafija kao ogranak mafije koja krčmi naftine derivate je patentirala sistem obeleženih, navodno atestiranih boca, tako da sa jednom bocom možete uzimati TNG tj. menjati prazne za napunjene boce samo kod jednog punioničara čiju bocu ste nekada kupili. Pri tome već nekoliko godina vređaju inteligenciju kupaca i to kako vidimo veoma uspešno, tvrdeći da je kućni gas sasvim drukčijeg sastava od tzv. Auto gasa, što je notorna laž i da je zbog toga 40% skuplji jer je upravo tolika razlika kada menjate napunjenu bocu i kada na pojedinim pumpama naspete Auto gas preko reducira (što je izričito zabranjeno a vlasnik pumpe rizikuje zatvaranje objekta i veliku kaznu).

   Osim zakidanja na količini gasa i bezrazložno više cene, koju neki trgovci na pumpi pravdaju troškovima remonta i atestiranja boca kojima su navodno punioničari izloženi, tu je i prodaja novih atestiranih boca što je neophodno ako želite da menjate boce kod tog prodavca. Klasična šanerska prevara. Naime, ukoliko odlučite da budete potrošač konkretnog distributera vi kupujete novu bocu po ceni od 4-5000 RSD koju vam prodavac uredno daje sa police i izdaje vam fiskalni račun. Međutim, kupljena boca je prazna a pošto ste je i kupili zbog TNG-a vi tu novu bocu predajete tom istom prodavcu koji je na vaše oči vraća na policu a vama izdaje staru, korišćenu, izgrebanu ali zato napunjenu bocu iz rešetke uz obavezno štampanje fiskalnog računa za napunjenu bocu a ne 17, 18 ili šta ti jaznam koliko gasa. Taj osećaj silovanog lica je neponovljiv! Za svojih 6000-6500 RSD dobijate staru izguljenu bocu u kojoj ima plina za 1300 RSD + objašnjenje radnika na benzinskoj pumpi kako u njoj ima 12,7 kg gasa (što nije tačno pošto znamo da je taj broj težina prazne boce) a što iznosi 25 litara TNG-a! Šteta što pokojni Alvirović nikada nije odgovorio na ovo i slična pitanja koja su mu svojevremeno slali plinaši kao njihov zakleti protivnik. Verovatno bi odgovor ličio na Majstor Riletove majstorije, nekadašnji SAT-ov prilog sa nesuvislim i potpuno pogrešnim savetima o održavanju vozila.


   Nedoumica oko točenja auto gasa u auto boce je druga vrsta prevare i ako je prva Nigerijska zamena ovu bih nazvao Tajvanska kanasta. Prilikom punjenja na auto gas stanici obratite pažnju da li se u blizini pištolja nalazi pomenuta kućna boca. Ona nije tu slučajno već se dopunjava iz creva kojim se povezuje na auto bocu. Što duže crevo - više gasa - brže napuni bocu pa je zameni drugom. I tako desetak komada po smeni x 1700 RSD pa ti rani bele svinje! Umesto da crevo uvek bude puno i kada se priključi na mesto za punjenje i gas odmah poteče crevo se svaki put puni celom zapreminom ukoliko je boca prazna a kasnije sve manje pošto je pritisak u njoj veći al to sve ide u rok službe.

   Pomenute velike količine gasa u imaju sasvim jednostavno opravdanje. Svaka auto boca je opremljena tzv. multi ventilom koji ima višestruku funkciju, što mu samo ime kaže. Služi da redukuje pritisak pištolja za punjenje na 1,5 Bara, potom ima plovak koji ne dozvoljava da se boca napuni sa više od 80% ukupne zapremine (boca od 40l se time puni sa max. 32l TNG-a na temperaturi od 20*C), ima sigurnosni ventil koji služi da ispusti plin kroz creva ispod auta u slučaju požara ili nenormalnog zagrevanja boce i tako spreči eksploziju itd.

   Ukoliko je plovak neispravan ili ostao blokiran boca će se moći napuniti na navedeni iznos što je jako opasno! Prilikom zagrevanja boce, naročito u letnjim mesecima, gasna faza TNG-a se brzo širi, u boci raste pritisak i ako je i sigurnosni ventil neispravan može doći do eksplozije. A razlika između max. zapremine od 40l i sipane količine 43l je temperatura gasa koji je zagrejan zato što leti pumpadžije otvore šahtove podzemnih rezervoara ne bi li se što više ugrejali i povećali zapreminu koja ide i do 10%.

   Na sličan način pumpadžije potkradaju i potrošače benzina i dizela tako što auto cisternu drže ceo dan na suncu i s vremena na vreme u podzemni rezervoar dosipaju vruće gorivo. Zato treba zaobilaziti pumpe na kojima stoji gazdina cisterna sasvim, sasvim slučajno parkirana nedaleko od šahta u kojem je priključak za istakanje goriva. Ako je neko od članova foruma manipulant goriva ili se nekada baktao sa tom tematikom sigurno se seća kako se prima gorivo iz rafinerije. Količina u kilogramima, litrama, na kojoj temperaturi i specifična težina. Kada se gorivo meri u podzemnom rezervoaru meri se šipkom a izmerena količina se množi sa koeficijentom iz tabele na osnovu temperature.


   Da neko u državi hoće da spreči navedeno potkradanje naftne mafije uveo bi rigoroznije kontrole i pokažnjavao one koji prodaju skuplji gas i podgrejanu naftu. Najpoštenije bi bilo da se na pištoljima umesto volumetara kojima se meri zapremina u litrama izdatog goriva postave digitalne vage koje će meriti količinu izdatog goriva u kilogramima pa onda neka ga pumpaš mami svojoj greje i podgreva. U današnje vreme to ne bi bio problem da se tehnički izvede ali to još niko nije uradio, čak ni na poštenom zapadu jer i tamo se ovce šišaju...


Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 971


« Reply #2047 on: June 14, 2018, 07:56:03 pm »

micha - svaka čast na sažetom objašnjenju!     

Pumpadžije na opisani način najviše mogu krasti na LPG, a najmanje mogu krasti na dizelu, jer najmanje isparava. Da li sam u pravu?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 731« Reply #2048 on: June 14, 2018, 08:28:38 pm »

ali u LPG ne mogu doliti vode..Wink

 sa tankom dizela napravio sam 500 km sa dizelom iz srbije, dok u slo skoro duplo više. I važi isto i za benzin.
Logged
micha
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 019


« Reply #2049 on: June 15, 2018, 12:30:53 am »   Paleta lopovskih patenata mojim podužim izlaganjem nije ni približno iscrpljena. Za benzin je ranije bilo tipično dodavanje niskooktanskog benzina koji se dobija kao nuzproizvod u rafinerijama i služi za ispiranje cisterni kada se posle dizela prevozi motobenzin. Pošto ovaj derivat nije za upotrebu u automobilima manje je rigorozna kontrola njegove upotrebe pa se nekad uveliko koristila od strane privatnih pumpi naročito u vreme kada je bio liberalniji uvoz. Sipalo se i do 50% ovog lošeg benzina u običan pa je i potrošnja bila enormna uz otežan rad motora. Ne kažem da se to i sada radi ali je uvođenje markera i njihova kontrola uvedena isključivo zbog ovog načina potkradanja potrošača i ostvarivanja nezakonite zarade. Inače dolivanje vode tzv. krštenje se lako otkriva pomoću specijalne paste kojom se maže šipka za merenje nivoa u rezervoaru, a koja u slučaju da ima vode pocrveni, tako da sadašnji pumpaši a nekadašnji ulični šverceri gorivom izbegavaju ovaj primitivni način krađe.

   Inače, što se tiče nedavno opisanih metoda zagrevanjem goriva u rezervoaru ili zagrevanjem instalacija kroz koje gorivo prolazi na putu do pištolja radi se o korišćenju čisto fizičkog efekta da se sva tela (sem čvarci i opanci) na toploti šire a na hladnoći skupljaju. Objasnio sam da se gorivo koje se uzima u rafinerijama ili distributivnim centrima meri u kilogramima tj. meri se njihova težina, a kada se prodaje krajnjem kupcu meri se zapremina u litrama. Shodno tome, ako je gorivo toplo povećaće se njegova zapremina usled povećanja međumolekulskog rastojanja pa litra više neće težiti 1 kg već npr. 900 g a to je već 10% ćara za nobelovca koji rukuje crevom sa pištoljem! Iz tog razloga postoji propis da se nakon pretakanja goriva iz autocisterne u podzemni rezervoar na pumpi ne sme vršiti njegova prodaja određeno vreme (mislim da je nekada bilo 24h) dok se temperatura goriva ne spusti na 4*C koliko je obično na dubini ispod 2m u zemlji. Svaka inspekcijska kontrola može vrlo lako uzimanjem uzorka i merenjem njegove temperature utvrditi da li pumpaš krade kada bi za to bilo želje. Ovako uhvaćeni gazda pljune kolko se dogovore i svima lepo samo što kod tog gazde nije uputno tankirati bar nedelju dana dok se ne izčupa iz nepredviđenog troška.

   U novinama se zato mogu pročitati saveti stručnjaka, koji upoznati sa situacijom ali ne baš radi da ovako naširoko obrazlažu, savetuju da je gorivo uvek dobro sipati rano ujutru kada je najhladnije jer nije bilo sunca da zagreva sudove i instalaciju pa je samim tim gorivo najgušće i najtačnije se meri tj. onako kako je propisano. Ovaj savet važi za sve ugljovodonike pa tako i za plin.

Logged
BrRista
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 156WWW
« Reply #2050 on: June 15, 2018, 05:34:04 am »

Radi se o tečnom gasu (LPG), koji nije pod pritiskom, samo je hermetički zatvoren?
U bocu staje 12 kg plina, što iznosi oko 20 lit, ako se uzme u obzir specifična težina.

Jeste, takav način punjenja boca za domaćinstvo nije dozvoljen.
Ali, na Zlatiboru, i široj okolini ne postoji legalizovana prodavnica, gde se boce mogu menjati prazne za pune, pa je narod primoran da plin nabavlja na nelegalan način - točenjem na benzinskim pumpama.
U Uzicu ima par mesta gde mozes zameniti bocu. Na jednom mestu ( specijalizovanom za tehnicke gasove i kucne boce), kucne boce za gas pune na kilo ne na litre. Stavi bocu na vagu i puni dok ne dostigne maksimalnu dozvoljenu tezinu.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 996


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #2051 on: June 15, 2018, 06:24:46 am »

U vezi voznje na razlicita goriva, iznosim svoj stav, napominjem ovo je moje misljenje i necu ulaziti u dalju diskusiju:

na plin se kuva, na dizel ore a na benzin vozi.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 796


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #2052 on: June 15, 2018, 02:12:02 pm »   Paleta lopovskih patenata mojim podužim izlaganjem nije ni približno iscrpljena. Za benzin je ranije bilo tipično dodavanje niskooktanskog benzina koji se dobija kao nuzproizvod u rafinerijama i služi za ispiranje cisterni kada se posle dizela prevozi motobenzin. Pošto ovaj derivat nije za upotrebu u automobilima manje je rigorozna kontrola njegove upotrebe pa se nekad uveliko koristila od strane privatnih pumpi naročito u vreme kada je bio liberalniji uvoz. Sipalo se i do 50% ovog lošeg benzina u običan pa je i potrošnja bila enormna uz otežan rad motora. Ne kažem da se to i sada radi ali je uvođenje markera i njihova kontrola uvedena isključivo zbog ovog načina potkradanja potrošača i ostvarivanja nezakonite zarade. Inače dolivanje vode tzv. krštenje se lako otkriva pomoću specijalne paste kojom se maže šipka za merenje nivoa u rezervoaru, a koja u slučaju da ima vode pocrveni, tako da sadašnji pumpaši a nekadašnji ulični šverceri gorivom izbegavaju ovaj primitivni način krađe.

   Inače, što se tiče nedavno opisanih metoda zagrevanjem goriva u rezervoaru ili zagrevanjem instalacija kroz koje gorivo prolazi na putu do pištolja radi se o korišćenju čisto fizičkog efekta da se sva tela (sem čvarci i opanci) na toploti šire a na hladnoći skupljaju. Objasnio sam da se gorivo koje se uzima u rafinerijama ili distributivnim centrima meri u kilogramima tj. meri se njihova težina, a kada se prodaje krajnjem kupcu meri se zapremina u litrama. Shodno tome, ako je gorivo toplo povećaće se njegova zapremina usled povećanja međumolekulskog rastojanja pa litra više neće težiti 1 kg već npr. 900 g a to je već 10% ćara za nobelovca koji rukuje crevom sa pištoljem! Iz tog razloga postoji propis da se nakon pretakanja goriva iz autocisterne u podzemni rezervoar na pumpi ne sme vršiti njegova prodaja određeno vreme (mislim da je nekada bilo 24h) dok se temperatura goriva ne spusti na 4*C koliko je obično na dubini ispod 2m u zemlji. Svaka inspekcijska kontrola može vrlo lako uzimanjem uzorka i merenjem njegove temperature utvrditi da li pumpaš krade kada bi za to bilo želje. Ovako uhvaćeni gazda pljune kolko se dogovore i svima lepo samo što kod tog gazde nije uputno tankirati bar nedelju dana dok se ne izčupa iz nepredviđenog troška.

   U novinama se zato mogu pročitati saveti stručnjaka, koji upoznati sa situacijom ali ne baš radi da ovako naširoko obrazlažu, savetuju da je gorivo uvek dobro sipati rano ujutru kada je najhladnije jer nije bilo sunca da zagreva sudove i instalaciju pa je samim tim gorivo najgušće i najtačnije se meri tj. onako kako je propisano. Ovaj savet važi za sve ugljovodonike pa tako i za plin.Još na ovo sve zaboravio si dodati da je zakonski dozvoljena grešaka  "pištolja" na pumpi u Srbiji +/- 0,5% dok se u svijetu koriste i prodaju aparati sa greškom od 0,25%-0,3%
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 971


« Reply #2053 on: June 15, 2018, 05:35:02 pm »


U Uzicu ima par mesta gde mozes zameniti bocu. Na jednom mestu ( specijalizovanom za tehnicke gasove i kucne boce), kucne boce za gas pune na kilo ne na litre. Stavi bocu na vagu i puni dok ne dostigne maksimalnu dozvoljenu tezinu.

Molim te, daj mi adresu, ili telefon gde mogu to uraditi, jer mi je muka od bezobraznih pumpaša.

Ovde na Zlatiboru to se nekada moglo uraditi na Palisadu - menjali su praznu za punu bocu, ali toga više nema. Sada smo upućeni na benzinsku pumpu kod Čajetine (oni pune boce tek od 17 sati popodne !!???) i na Beloj zemlji; samo oni pune boce.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 796


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #2054 on: June 17, 2018, 11:10:00 pm »

Logged
Pages:  1 ... 132 133 134 135 136 [137] 138 139 140 141 142 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.