PALUBA
April 02, 2020, 04:11:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 341 342 343 344 345 [346] 347 348 349 350 351 ... 364   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1245001 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 543« Reply #5175 on: April 18, 2019, 10:28:02 pm »

Hvala za odgovore. Tekst je na Slovenačkom, previše je, da bih sve prevodio ali piše, da su tenk potopili. Kako je već bio pod vodom (5m) ja to razumijem, da su ga naplavili s vodom. A i piše dalje jasno, da je voda dosta brzo ulazila u tenk i onda su izašli (i za auto važi ako padne u vodu, da se prije napuni, a onda putniku napuštajo kabinu). Samo nije govora kako - gdje je voda ušla u tenk, osim kako rekoh već, da ne smije kroz pokrov vozača. Napomenuto je i da su imali boce sa kisikom za 20 min. Koje je to jezero u regioni kasarne Skoplje ?
Logged
micha
Moderator
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 169


« Reply #5176 on: April 18, 2019, 11:39:15 pm »
    Nekada dok je bog hodao po zemlji svaka generacija tenkista se obučavala za podvodnu vožnju tj. savlađivanje vodene prepreke gazom do 5m dubine. I T-55 i M-84 su opremljeni za ovu operaciju koja se izvodila na poligonu Manjača, u školskom centru u Pančevu i verovatno još negde u JNA. Obuka za podvodnu vožnju je smatrana krunom obuke vozača tenka i nju su pohađali samo najbolji, psihofizički i zdravstveno najspremniji vojnici a pitomci roda OMJ svi.
 
    Nakon obuke koja se jednim delom vrši u bazenu sa ronilačkom opremom tzv. Ikrostepom, gde se polaznici obučavaju osnovama ronjenja pristupa se praktičnom savlađivanju vodene prepreke gazom gde tenk sa posadom prolazi kroz posebno napravljen betonski bazen sa uređenim prilazom. U okviru obuke se savlađuju i pokretanje motora pod vodom vazduhom i načini spasavanja posade iz tenka pod vodom.

   Pre izvođenja samog prelaza potrebno je pripremiti tenk za podvodnu vožnju postavljanjem gumenih štitnika na PKT i usta cevi topa, postavljanje poklopca sa nepovratnim ventilima na izduvnu granu motora, provera i zamena svih dihtujućih gumenih delova na lukovima (provera isparavnosti i dotezanje zaštitnog stakla nišanske sparave na T-55) kao i nihovo premazivanje tzv. ZZK masti za zaptivanje a što se sve nalazi u sanduku sa opremom za PV (kod T-55 veliki kvadratni sanduk iza leđa komandira na kupoli). Proverava se i zatvaranje žaluzina na hladnjaku motora i montira se cev za podvodnu vožnju dužine 5m na luk nišandžije M-84, odnosno komandira T-55 (na zapadu se zove Snorkel) kojim će se posada i motor snabdevati vazduhom dok su pod vodom. Sve opisane radnje postoje u pravilu za određani tip tenka i uvežbavaju se kao normirane radnje za, ne sećam se više koliko vremena. Znači ovo je standardna procedura i svaka posada je mora savladati makar teorijski ako nema uslova za praktično izvođenje a to je slučaj unazad 30 godina tj. od kako se omražena, titova JNA raspala!!! Danas je jako malo starešina koji su u službi a da su svojevremeno prošli ovu obuku jer se zbog velikog rizika po posadu a i dotrajalosti tehnike kao i nedostatka bazena i potrebne infrastrukture odavno više ne izvodi. Možete zamisliti strah vojnika koji mora potpuno ispravan tenk da zaroni pod vodu ! Mnogi su po priči starijih doživljavali napade panike a pogotovu kad voda počinje da nadire . Kažu da ako je duži prelaz vozač kao najniži bude do pojasa pod vodom.

   Ponovno pokretanje motora pod vodom se takođe uvežbavalo kao i procedura za napuštanje tenka u slučaju da ne uspe. Koliko se sećam, tenk se plavi vađenjem periskopa, jer lukove ne možete otvoriti pošto ih pritiska po tona vode za svaki metar dubine. Posada zbog toga stavlja uređaj za disanje pod vodom tj. ronilačke boce sa komprimovanim vazduhom i regulatorom i masku za ronjenje i čeka da sav vazduh iziđe i da se borbeno odeljenje ispuni vodom. Prsluke su već obukli na početku prelaza. Tenk se napušta kroz prinudni izlaz na patosu tenka i to prvo vozač, nišandžija, (poslužilac) pa komandir poslednji. Na obuci stalno su prisutni instruktori-ronioci koji pomažu posadi u slučaju problema dok u ratu toga nema.

   Sve vreme podvodne vožnje komandir i vozač su na radio vezi i slušaju komandu sa kopna pošto nemaju nikakav vizuelni orijentir. Zato se kod M-84 vozač preko kutije UK-12 prebacuje da bude svo vreme na radio-vezi i jedino tada. Postoji i tzv. polukompas koji pokazuje pravac kojim se tenk kreće ali pri savlađivanju reke on malo pomaže zato što rečna struja bukvalno kao pero bočno nosi tenk prilikom kretanja, iako ima više od 40 tona i zato je neophodno slušati navođenje s kopna da se ne bi promašio pogodan prelaz na drugoj obali!

   Kada se vodena prepreka uspešno savlada u borbenim dejstvima, pošto je na ustima topa gumeni čep prvo se ispaljuje pancirno zrno T-55 ili potkalibarno M-84 koje skida čep bez napuštanja vozila.

   Bilo bi dobro da neko od starijih tenkista opiše svoje iskustvo iz prve ruke jer ja prenosim tuđe, što moju objektivnost dovodi u pitanje ali daje kakav - takav odgovor na pitanja u vezi teme.

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 984« Reply #5177 on: April 19, 2019, 12:04:31 am »

hvala micha!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5178 on: April 19, 2019, 07:09:31 am »

Jedini potopljeni tenk M84 kod podvodne vožnje je na Manjači. Bio sam prisutan tada. Ne sjećam se tačno, to je bilo otprilike u ljeto 1989 godine. U stvari tada sam već radio na raketnom sistemu Orkan i na Manjači smo vršili neke pripreme na komandnom vozilu Orkan, i kad sam čuo da su na jezeru blizu tenkovi koji idu pod vodu svratio sam na jezero.

Kod podvodne vožnje tenka M84 skida se pregrada između motornog i borbenog odeljenja da bi vazduh iz borbenog odeljenja ulazio u motorno odeljenje.

Kod tenka koji je potopljen kod zatvaranja poklopca motora između polopca i šasije ostao je jedan vijak koji se zagubio i i polopac nije bio dobro zatvoren.
Tenk je ušao u jezero i odmah je počela ulaziti voda, negdje na pola jezera voda je već bila velika u tenku, posada se je uspaničila, motor se ugasio, ušli su ronioci u jezero da bi zakačili sajlu, voda je bila mutna, sajla teška kao olovo, nisu je zakačili, i data je naredba za napuštanje tenka,

Posada je isplivala, niko nije bio ozljeđen, samo su bili mokri i uplašeni.

Potopljeni tenk je prebačen u kasarnu Kozara u Banja Luci, u dio koji se zove Sarica, To je bila remontna radionica, i tu smo pravili prve komade tenka M84.

Čekali smo odobrenje za popravku. Nije se znalo ko će da plati popravku. I tenk je stajao u kasarni, u hangaru.

U maju 1992 godine tenk je još uvijek stajao na istom mjestu, s tim što sam tada prešao u tu kasarnu. Počeo sam ga "raditi", tj trebali su mi dijelovi, pa sam ga čerupao. U nekin uređajima je još uvijek bila voda. Očerupali smo što smo mogli.
Znam da sam mu skinuo top i stavio u drugi tenk.

Ne sjećam se više šta smo mu sve radili.

Mislim da je taj tenk isječen poslije rata po naredbi SFOR-a.

Na M84 se nisu koristili IKROSTEP uređaji, nego neki drugi, moderniji, uređaji za disanje pod vodom.

Kabinetom podvodne obuke u ŠCOMJ u Banja Luci je rukovodio zastavnik Franjo Bunčić. Moj komšija i prijatelj. I FB prijatelj. Sada živi u Pančevu. Mogu njega da pitam za detalje ovoga događaja.

Prva podvodna vožnja tenka M84


* Nakon prve podvodne voznje.jpg (460.17 KB. 1997x1065 - viewed 49 times.)


Prva posada tenka M84 nakon prezentacije tenka visokim rukovodiocima SFRJ i JNA na Manjači. Leđima okrenut Franjo Bunčić, sasvim desno sa crnim naočalaima, šef poligona fabrike Đuro Đaković, pokojni p.puk. Vojo Janković. Pored Franje, okrenut leđima lijevo, sa lijeve strane je tadašnji načelnik Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica u Banja Luci, pukovnik Milosav C. Đorđević, kasniji general. Na slici je jedna greška, Nikolaj se preziva Milev, a ne Miler.

Tada je velika količina vode ulazila u tenk kroz ležaj kupolice komandira, ali su završili podvodnu vožnju bežvećih problema. Taman na Franjinu glavu.

Nakon te podvodne vožne imali su vožnju tenka za ovu delegaciju sa slike. Blizu jezera, na strelištu NTS (neautomatizovano tenkovsko strelište). Prva posada je bila Ivan Židov, vozač tenka, Milan Božić, nišandžija i Franjo Bunčić, komandir tenka.


* Franjo i Milan.jpg (32.05 KB. 450x261 - viewed 609 times.)

Franjo, lijevo i Milan Božić, desno sa IKROSTEP-om ispred tenka T55.

Milan Božić je sa našim tenkovima išao u Siriju, Pakistan, Kuvajt i Indiju.


* Tenk T59. gadjanje Kasmir.jpg (188.49 KB. 1002x687 - viewed 48 times.)

Milan Božić pored mene na Kašmiru, tenk T59.


* DSCN5250.jpg (668.97 KB. 2000x1500 - viewed 58 times.)

Najveća legenda tenka M84, Ivan Židov i moja malenkost. Ivan sada živi u Pančevu.


* DSC_0629_resize.jpg (1114.09 KB. 2000x1325 - viewed 73 times.)

I sada se vrše gađanja na NTS-u na Manjači. Slika sa zadnjeg bojevog gađanja. Na slici poručnica Dajana Dangubić.


Pozdrav

Vlado

Logged
cuculo
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 88« Reply #5179 on: April 19, 2019, 07:14:59 am »

  Ovo sto je naveo MIcha je tacno neposredno sam ucestvovao  u pripremi posade za podvonja voznja na t-55,kao vozac pri komade 36 omb Sombor Juni 1988 god odvezao sam u Pancevo u kasarni vojnike koje su bili na redovnio otsluzenje vojog roka kao tenkisti ,u kasarni je bio objekat savremeno napravljen so specijalna komora ,stakleno zvono u kome su ulazili vojnici sa ronilackom opremom ,koji su sedeli u krugo negde visoko 2,5 metara sirine otprilike 3,5 metar ,pocinje da se zvono puni vode i oprema za disanje se upotrebljava i svi su vojnici drzali palceve u vis kao znak da je sve ok ,svako je imao zadatak da posmatra ovoga do sebe ako okrene palac  naopacke ili stes ili neki drugi problem voda se odma ispustala,intersantno da gledas sa strane ali stresno da si unutra,posle toga smo otisli u Titel na podvona obuka i uspesno proslo sve ,(ja sam dio samo vozac pri komandi stana i posmatrac )-sa obe strane reke su bilo postavljeni i ukopani tenkovi za izvlacenje tenka ako nesto krene naopacke.Jedna anegdota sa tog poligona priprema se posada na bvp80 za voznju preko reke bvp plovi sa gusenicama kao camac ,ovo ono kad zapne da pita jedan clan posade sta je ovo gore na vrh bvp-a narancasta stiropol kutija namotana konopcem duzine negde 5m,oficir okrece temu kad ovaj zapeo sta je pa sta je ovo i za sto sluzi-onda krene odgovor staresine ako se potopite ove da izroni na povrsini da znamo gde ste ste potonuli ........Obuka je bila vrhunska samo najbolj vojnici su se obucavali i saradnja vojnik -oficiri je bio na velikoj visini i sve proslo u najboljem redu i dobili sve pohvale .
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5180 on: April 19, 2019, 07:22:02 am »

Ako se već spominje Skoplje, sjećam se da je negdje osamdesetih godina prošlog vijeka ostao potopljen jedan tenk T55 na poligonu Krivolak i da se je jedan vojnik utopio. Smjenjen je komandant kasarne Maršal Tito u Skoplju.

Ne sjećam se više detalja.

Pozdrav

Vlado
Logged
Boris P
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 178


« Reply #5181 on: April 19, 2019, 08:26:37 am »

U temi o T54/55 sam detaljno opisivao delove podvodne obuke kako u bazenu tako i na poligonu za podvodnu obuku.

Tenkovi imaju pumpe za izbacivanje vode montirana je da vuče vodu iz najnižih tačaka.

Svaki član posade ima svoj ikrostep, sa zalihom vazduha većom od 20 minuta kao i trećom patronom za napumpavanje pojasa.

Naravno plus maska.

U bazenu se vežba potapanje tenka i udar vode na posadu, jedan starešina je OBAVEZNO bio zadužen da čupa maske tenkistima pod vodom, takođe se uvežbavalo i tzv" bratrsko disanje" sa samo jednim ikrostepom.

Sve ovo je naravno rađeno u ona vremena kada je BOG hodao zemljom (kako je neko lepo napisao).

U Jastrebarskom je (prvi OKB, bataljon pod municijom čak imao obuku bacanja bombe M52 - bez kašike, što je i za ona vremena bio pojam).

Kompletnu podvodnu obuku sam završio u :

1. Uvodni i teotetski deo u Jastrebarskom sa obaveznim temelnjim psiho i lekarskim pregledom.

2. Teoretski, praktični (simulirani u bazenu, radionici i prolaz kroz vodu u Zagrebu - kasarna Maršal Tito).
Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 833« Reply #5182 on: April 19, 2019, 08:47:39 am »

Kad smo već kod bogova koji hodaju zemljom, i moja jedinica (OKB, T-55) je bila pod municijom (trenutno-fugasne i pancirne), jedino su kumulativne (po 10 komada na tenk) bile u sanducima na kamionima pored tenkova. I bacali smo kako M52 (iz zaklona u vrtaču), tako i M-75 (sa tenka). Jedino, to je bilo tamo negde 1984/85.
Logged
Boris P
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 178


« Reply #5183 on: April 19, 2019, 08:53:17 am »

U JNA sam bio 81-82.

Tako je, četa pod municijom nije imala u bk spakovane samo kumulativne, ručne bombe, signalne rakete, vodu...

Većina ostale opreme je bila tu, redovni pregledi kao i paljenja su vršena češće nego kod ostalih jedinica.

Na T72 nisam služio, bio sam na T54-55 i na komandnom tenku, a i na Džekson-u
..
« Last Edit: April 19, 2019, 09:09:17 am by Boris P » Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 4 491


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5184 on: April 19, 2019, 12:07:06 pm »

I još je jedan tenk bio potopljen,

U akcijama oko Modriče  toku Č.11. jedan tenk M84 je naišao na septičku jamu, polomio je betonsku ploču i komplet upao u septičku jamu.

Tenk je izvučen, opran, i vraćen u funkciju.

Nisam bio prisutan izvlačenju tenka.

Od moje ekipe tenk je popravljao pokojni Drago Mitrović.


* 04.JPG (553.06 KB. 1818x1228 - viewed 46 times.)


Drago je pored mene na slici, u Kuvajtu, a radio je tenkove u Siriji, Kuvajtu i Indiji.

Nišansku spravu DNNS2 i DNKS2 je popravio Savo Brezar. Sjedi na zadnjem sanduku na kupoli.


* 05.JPG (646.17 KB. 1818x1228 - viewed 62 times.)

Radio je na nišanskim spravama u Kuvajtu, Indiji, Iraku, Libiji, Siriji. Kad je otišao u penziju firma Optel je stala sa radom i ubrzo je otišla u stečaj. Bio je, prije rata, jedan od najvećih stručnjaka firme Zrak Sarajevo. Zahvaljujući njemu firma Optel je u Banja Luci pokrenula proizvodnju i napravila nišanske sprave DNNS2A za Kuvajt i za Vojsku Jugoslavije, SCG i Srbije.

Pozdrav

Vlado

Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 063


« Reply #5185 on: April 19, 2019, 03:49:11 pm »

@micha je dobro objasnio postupak, ali mislim da mu se prikrala greška oko napuštanja potopljenog tenka. Gotovo je nemoguće u takvim uslovima tenk napustiti kroz prinudni izlaz, a naročito ako je tenk potopljen u jezeru ili ne daj bože reci. Teško se to izvodi i kada je tenk na betonu, a kamoli na mekom tlu (mulj). Mislim da posada tenk ipak napušta kroz lukove, jer kada se tenk potopi i izjednači pritisak, lukovi se mogu otvoriti. Nisam kao vozač tenka M-84 prošao obuku u podvodnoj vožnji, pošto je tada već bila ukinuta, ali sledim logiku i praksu.


Druga stvar koja se pominje je borbena gotovost jedinice. Ne znam kako je bilo u mehanizovanim brigadama ili oklopnim brigadama naoružanim tenkovima T-55, ali znam kako je bilo u oklopnoj brigadi naoružanoj tenkovima M-84. U takvoj brigadi se borbena gotovost smenjivala između oklopnih bataljona na svakih 6 meseci. To znači da je jedan oklopni bataljon uvek bio u borbenom dežurstvu tj. tenkovi i BVP spremni za borbeno dejstvo.
Logged
Boris P
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 178


« Reply #5186 on: April 19, 2019, 05:33:41 pm »

Nema teorije da se poplavljen tenk (bilo koji) napušta kroz prinudni izlaz.

Zato i služe ikrostepi.
Logged
S.PALESTINAC
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 229

Birali smo ,,najbolje‚‚- biće nam još gore!


« Reply #5187 on: April 19, 2019, 06:38:21 pm »

Malo korekcije
M-84 je kompletno opremljen za podvodnu vožnju,
-motornu pregradu nije potrebno skidati jer na njoj ima ventil OPVT koji se otavar kad se postave poklopci opvt na poklopcu motora a deaktivira ga automatski polužni mehanizam.1
-Tenk ima pumpu za crpljenje vode koja uđe u tenk pošto ist nije potpuno hermetičan,
-zatvara se otvor za ulaz vazduha na poklopcu motora,
- itd (iako sam zakoračio u 7 deceniju pišem po sećanju) sve to detaljno možete pročitati u TU1

Oni koji se bakću oko automata
-Deo automata (OT) se ugrađuje u korpus (telo ) tenka, to sam tehnološki obradio definisao alat, a zajedno sa Tipurom sam imao prvu uspešnu intervenciju davne 83 na prototipu na Krivolaku.
-Tipura je vredan i dobar stručnjak ali i pošten čovek, studirali smo u istom gradu, došli po istom konkursu u SV ĐĐ on iz Krškog a ja iz Goše, bili smo prilično usešni i priznati na montaži tenka svako u svojoj oblasti.
Tipura je ĐĐ napustio početkom 98 zbog odlaska u Kuvajt a ja krajem 91 prešao u 14 oktobar.
Karijeru vezanu za tenk smo završili u Kuvajtu 2001 godine nakon završetka 3-godišnjeg ugovora.

Trebalo bi da se sećam većine ljudi sa montaže tenka jer sam se time u ĐĐ bavio bliz 11 godina pa ako neko čita ili piše na ovom vorumu jedan srdačan pozdravod ,PAŠE,

Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 543« Reply #5188 on: April 19, 2019, 08:12:02 pm »

Hvala svima na vrlo interesantnoj razpravi.
Logged
micha
Moderator
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 169


« Reply #5189 on: April 19, 2019, 10:09:01 pm »
   Ne mogu da verujem da nema više članova ovog foruma koji su svojevremeno prošli obuku u podvodnoj vožnji, makar na T-55! Kao što rekoh, sam nisam tenkista iako na tenkovima radim više od 25 godina i nezahvalno je da prepričavam tuđa iskustva, a mogu vam priznati da su veoma zanimljiva u vezi ove teme.

   Opisani deo obuke u ronilačkom zvonu je takođe interesantan, naročito ako se neko od posade uspaniči zato što je to prvi susret sa vodom i uređajem za disanje. Onaj ko to nije do tada doživeo ne zna da li će se uplašiti i kako će reagovati. Kažu da jedan deo vojnika tu iz selekcije otpada pošto pored klaustrofobije, koja neminovno prati tenkiste imamo + strah od davljenja što su jedni od najjačih strahova kod čoveka. Negde sam video široku cev prečnika oko 1m i visine 3-4 m koja se montira na luk komandira ili nišandžije  sa merdevinama koja omogućava bezbedno napuštanje tenka u slučaju kvara. Mislim da je Rusija u pitanju mada na netu nalazim i Nemce.


   

* 0_16y7GqTi5t6quxgz.jpg (79.03 KB. 640x447 - viewed 57 times.)
                                                                                             

* 800px-Leopard_2A4_-_Turm.jpg (190.59 KB. 800x565 - viewed 53 times.)

   Sistem je odličan i šteta što nije kod nas usvojen. Pojednostavila bi se obuka a mogućnost nesrećnih slučajeva smanjila na minimum. Moj matori, inače pontonirac, je 70-tih učestvovao u forsiranju reke Bosne na nekoj pokaznoj vežbi u okviru koje su tenkisti iz Banja Luke gazom trebali da pređu na drugu obalu. Pozvani gosti su bili na onda najvišem nivou i trebalo je da se prikaže gašenje i ponovno startovanje tenkovskog motora pod vodom koji je verovatno bio T-55. Tenk je zaronio i na pola puta komandir je naredio da vozač ugasi motor. Radio veza se prenosila preko razglasa, kako je i red za takvu priliku, jel. Međutim kada su pokušali da ponovo pokrenu motor nije išlo. Pokušali su nekoliko puta ali ništa. A pritisak u bocama za vazdušno startovanje svaki put sve niži i niži! Generali se rastrčaše, ronioci krenuše sa sajlom od TZI-ja da zakače za tenk, inžinjerci priđoše remorkerom do cevi koja je virila iz vode, svi viču i nešto naređuju jednom rečju opšti haos. Samo je komandir tenkista koji je rukovodio tom operacijom ostao smiren i naredio posadi da još jednom pokušaju start. Srećom, motor je ovaj put upalio i cev za podvodnu vožnju nastavi da se polako kreće prema drugoj obali gde je kasnije tenk bez problema izronio. Na ovoj obali gde su bili posmatrači zbog kojih je celi trandenbal i napravljen počeše oduševljeno da aplaudiraju, rukuju se i tapšu komandira po ramenu koji je naravno nakon toga vanredno unapređen i nagrađen. A posada? Ko ih j..e oni su prešli na drugu obalu i ne znaju šta se u VIP loži događa. Matori kaže da se tek tada uverio koliko su tenkisti ludi kada ne samo što ulaze u skučeni prostor već pristaju da tako zarone pod vodu.

   Ovakvih i sličnih doživljaja sigurno imaju i drugi članovi foruma i bilo bi dobro da se na neki način zabeleže i sačuvaju jer nikad se ne zna kada će to iskustvo opet zatrebati. Mi ne možemo da se dogovorimo da li se izlazilo na luk ili na prinudni izlaz, a ljudi koji su to svojevremeno radili su još živi i verovatno se sećaju pa bi neko mogao da se raspita i opiše njihovo iskustvo.Logged
Pages:  1 ... 341 342 343 344 345 [346] 347 348 349 350 351 ... 364   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.