PALUBA
July 06, 2020, 07:25:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 346 347 348 349 350 [351] 352 353 354 355 356 ... 373   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1302804 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #5250 on: June 30, 2019, 04:33:44 pm »

Ako mogu uleteti.. drugačija izrada cevi može rezultirati u tome, da top podnese više pritiske i produži životni vek cevi.


Oko topova imaš više tehničkih detaila u temi Familija Ruskih topova 125 i 120 mm

Po mom mišlenju mogučnost ispaljivanja raketa iz 125 mm topa je više vezano na SUV nego na sam top, pošto se za lansiranje raketa koristi reducirano barutno punjenje.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 546


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5251 on: June 30, 2019, 09:31:10 pm »

2A46 je oznaka topa koji se koristi na tenku M84. Isti top 2A46 sa različitim sufiksima se koristi na T72, T80, T90, na tenkovima koji se prave u Kini, Iranu, Pakistanu, Poljskoj, Ukrajini, itd. Top se može naći i pod oznakom D81. U Ukrajini na tenkovima T80 je top sa oznakom KBA3 (KBA tri).
Top se koristi i na artiljerijskim oruđima u artiljeriji.

Postoje dvije (glavne) vrste ovih topova sa oznakom 2A46.

-Topovska cijev je u jednom komadu i topovska cijev se mjenja podizanem kupole i izvlačenjem topa unazad preko šina koje se postave preko motornog odeljenja. Po knjizi T72 i po knjizi Top 2A46 (izdanje Tehničke uprave JNA) za ovo treba oko četiri dana. U toku Član 11. izmijenio sam alate za zamjenu topa, i top smo mjenjali otprilike za jedan radni dan. Od jutra do večeri. Ako smo mijenjali top i kolijevku zajedno za to smo trebali dva dana, jer smo skidali i nišansku spravu da je ne bi oštetili i još puno toga. Kolijevka sa starijih verzija T72 je veoma slična kolijevci sa M84, ali treba dorada kolijevke na glodalici, jedne ili druge, da bi se ugradila u drugi tenk.

-Topovska cijev je u dva komada i mjenja se odvrtanjem cijevi sa vanjske strane tenka. Po upustvu za zamjenu ovoga topa treba oko 15 minuta, ali u stvari treba oko dva sata. Gledao sam ovu zamjenu topa. U kupoli ostaje ležište metka, ono se ne troši kod gađanja, a mijenja se dio topovske cijevi koji se troši kod gađanja.

U Vojsci Srbije ima jedna ovakva topovska cijev Poklonio sam je Vojsci Srbije.

U Rusiji se ovo topove prave u Artiljerijskom zavodu broj 9, u Ekaterinburgu (za vrijeme SSSR- zvao se je Sverdlovsk), u Kini se prave u gradu Bau Tau (tu sam dugo radio), u Pakistanu u fabrici HIT u Taksili ( i tu sam radio nekoliko puta), u SFRJ su se ovo topovi pravili u Pucarevu (Novom Travniku) u fabrici Bratstvo, a sad se ta fabrika zove BNT (Bratstvo Novi Travnik),

Ovaj top koji je bio prikazan na sajmu partner je iskovan u Sloveniji, u Jasenicama. Od iste fabrike topove kupuje i Hrvatska, U Srbiji je završna obrada topa rađena u fabrici u Velikoj Plani.

Za razliku od topova koji su rađeni u Bratstvu, ovaj top je urađen iz dva dijela i to top iz jednog dijela, a ojačanje na kraju topa, tamo gdje je barutna komora, postavljeno je na top i spojeno sa topom po principu toplo-hladno. Top je, koliko se sjećam, bio ohlađen na -38 stepeni, a navlaka je bila dosta ugrijana. Ne sjećam se više na koliko. Navlaka je navučena i kad su se teperature izjednačile dobijen je veoma čvrst spoj. Inače tako se spajaju i dijelovi mjenjača u istom tenku i na na dijelu koji ima veoma veliko opterećenje, na zupčanicima u mjenjaču.
Iz ovoga topa se sigurno neće ispaljivati rakete, ali u toku je, ovih dana, ispitivanje nove municije na poligonu u Nikincima,

Od svih tenkova sa ovim topom najbolje se je pokazao top na kineskom tenku koji smo radili u fabrici u Kini, u gradu Bau Tau.    Iz tog topa sam ispalio stotine zrna, a nije došlo do trošenja topovske cijevi, tj nakon otprilike stotinjak zrna kalibar se je povećao sa 125,02 na 125,03 mm, a nakon još otprilike 200 zrna na 125.05.  Kineski top ima izuzetno male oscilacije u toku opaljenja, jako malu deformaciju kod opaljenja, skoro da nema savijanje topovske cijevi na suncu itd.

Tu je i tajna kineske municije koja je neuporedivo bolja od ruske i ove domaće (sa teritorije SFRJ). Na sajmu Partner sam vidio da se je neko sjetio pa je kopirao kinesku municiju. Radi se o zaptivnim prstenovima na granatama. Zbog njih je trajnost topa dosta produžena. A i lakše je održavanje topa. U toku rata svaki vojnik koji ispali više od pet zrna misli da je general, pa ne čisti top. I zbog prljavog topa granata ostaje koji milisekund duže u topu, a pritisak u ležištu zrna je oko 6600 atmosfera (bio sam prisutan mjerenju) i nakon opaljenja dolazi do naduvavanja topa, baš na mjestu gdje je postavljeno ovo ojačanje, i top i kolijevka su trajno uništeni. Kod kineskih topova ispaljivanjem granate se čisti top, a kod ruskih topova se ispaljivanjem granate nanosi sloj gareži i bakra na unutrašnjost topa, Bakar nakon nekog vremena pozeleni, pa pocrni, pa nagriza top iznutra. Ne sjećam se da je negdje rađena debakarizacija topa na ovim našim prostorima (SFRJ). Sad imaju mašine koje rade debakarizaciju, a mi smo to radili (izuzetno nagrizajuće i smrdljivo) sa hemijom koju smo sipali u top i "bućkali top"

Ruski topovi su iznutra hromirani, a u Bratstvu u Novom Travniku je negdje 1991 godine osvojen postupak protočnog tvrdog hromiranja topovske cijevi.

Po knjigama T72 i M84 navodi se da se može ispaliti do 8 zrna u minuti. To nije tačno. To su pisali teoretičari. Moguće je ako je neispravan, odnosno namjerno pokvaren, uređaj u tenku R10-TMU.  Iz tenka je moguće ispaliti oko pet do šest zrna u minuti. Teško da može više.

Itd, itd.

Pozdrav

Vlado
Logged
Prvačić
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 747


« Reply #5252 on: June 30, 2019, 11:14:26 pm »

2A46 je oznaka topa koji se koristi na tenku M84. Isti top 2A46 sa različitim sufiksima se koristi na T72, T80, T90, na tenkovima koji se prave u Kini, Iranu, Pakistanu, Poljskoj, Ukrajini, itd. Top se može naći i pod oznakom D81.
...........................................................................
U Rusiji se ovo topove prave u Artiljerijskom zavodu broj 9, u Ekaterinburgu (za vrijeme SSSR- zvao se je Sverdlovsk)

2A46 je oznaka GRAU (Glavna raketno-artiljerijska uprava), D81 je fabrička oznaka konstruktorskog biroa zavoda No-9 iz Ekaterinburga gdje je ovaj top i konstruisan.
Inače sva oruđa razvjena u ovom zavodu imaju oznaku D i neki broj (npr. 152mm D20, 122mm D30, 100mm D10...)
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5253 on: June 30, 2019, 11:15:43 pm »
    Debakarizacija emulzijom je redovno rađena na T-55 i to po resursu. Ne znam tačno posle koliko ispaljenih projektila. Nisam siguran kad ali znam da je rađena i na M-84 u skorije vreme u mojoj jedinici na nekim topovima. Nedavno su Čačani pripremali topove za opitovanje i sigurno su vršili debakarizaciju.

   Osim zvučnog imena proces je dosta jednostavan. Emulzija koja sadrži kiselinu koja rastvara bakar nataložen na unutrašnjosti topovske cevi se nanosi četkom za čišćenje topa. Potom se stavi na usta cevi gumena navlaka za podvodnu vožnju a cev spusti u max. depresiju i ostavi određeno vreme da kiselina nagrize nečistoće. Vreme se ne sme prekoračiti da ne bi došlo do korozije cevi. Skida se čep, sadržaj iz cevi se ispira vodom pomoću creva uvedenog u zatvarač topa. Potom se protera vojnička košulja pomoću piketa i to je to. Pregledom cevi se utvrđuje da li je nečistoća skinuta, pa ako i dalje ima zaostalih tragova postupak se ponavlja. Sve u svemu, ništa posebno.


Logged
markom87
mornar
*
Offline Offline

Posts: 44


« Reply #5254 on: July 01, 2019, 02:44:34 pm »

Hvala vam Bozo i Vlado na odgovorima.

Jedna stvar mi je ostala nejasna a to je hromiranje.
Kada se kupovala licenca ona je podrazumevala top 2A46-1 (D-81TM) koji nije hromiran dok se pominje postupak hromiranja u BNT. Moja pitanja su:
1. Da li je to hromiranje u BNT radjeno na svoju ruku, kao vid unapredjenja topa iz licence ili je 2A46-1 ipak hromiran (dakle Bozina tabela nije tacna)?
2. Da li je ova topovska cev iz V.Plane hromirana?
Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 083


« Reply #5255 on: July 01, 2019, 07:15:33 pm »

Debakarizacija je rađena i kod mene u jedinici, 1996. godine (proces koji je opisao @micha). Radili smo je na tenkovima M-84 iz našeg bataljona, kao i na Gvozdikama iz mad-a.


Proces hromiranja cevi u Bratstvu je kao unapređenje pripremano za tenk Vihor. Cev topa 2A46 koja je bila izložena na sajmu nije hromirana.


Kako je meni rečeno na štandu VTI, nova potkalibarna municija 125mm koja se trenutno ispituje, radi se u kooperaciji sa Kinezima. Probojac od volframa dolazi iz Kine, pa se sve spaja i pakuje kod nas.

Nova verzija domaćeg reaktivnog oklopa koji se takođe trenutno ispituje pod oznakom ERO M19 je zapravo modifikacija nekadašnjeg ruskog projekta reaktivnog oklopa Gofr  https://andrei-bt.livejournal.com/1372167.html
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #5256 on: July 01, 2019, 08:40:11 pm »

  Osim zvučnog imena proces je dosta jednostavan. Emulzija koja sadrži kiselinu koja rastvara bakar nataložen na unutrašnjosti topovske cevi se nanosi četkom za čišćenje topa. Potom se stavi na usta cevi gumena navlaka za podvodnu vožnju a cev spusti u max. depresiju i ostavi određeno vreme da kiselina nagrize nečistoće. Vreme se ne sme prekoračiti da ne bi došlo do korozije cevi. Skida se čep, sadržaj iz cevi se ispira vodom pomoću creva uvedenog u zatvarač topa. Potom se protera vojnička košulja pomoću piketa i to je to. Pregledom cevi se utvrđuje da li je nečistoća skinuta, pa ako i dalje ima zaostalih tragova postupak se ponavlja. Sve u svemu, ništa posebno.
Može i pidžama, samo ne znam da li mora da se prvo uklone dugmad. Grin a takozvano "kinesko" radno tenkovsko odelo daje najbolji sjaj.
Mica, kako si napisao, to stvarno jeste jednostavno radnja, ali zna leti da bude nezgodno kad ti zapadne da očistiš sve topovske cevi u vodu, pa teraj elevaciju, pa depresiju, tako nekoliko puta, bez SUV-a. Smiley
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5257 on: July 02, 2019, 12:41:13 am »
   Niko nije ni rekao da je tenkistima mekan lebac! A ovo je samo jedna od redovnih aktivnosti i to ne fizički najteža. Još je teže izvršiti veštačko trzanje ako se radi ručno, a ono bi trebalo da se radi na 3 meseca i obavezno pre gađanja.Logged
Perun
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 049


« Reply #5258 on: July 02, 2019, 05:57:38 am »

Hrvatska vojska šalje 16 tenkova M-84 na vježbu u SR Njemačku

Nevezano za poslijednje rasprave, Hrvatska vojska bi u osmom mjesecu trebala sudjelovati na vježbi Combined Resolve XII u Hohenfelsu u SR Njemačkoj s Tenkovskom satnijom u ulozi suprotne strane (OPFOR). Na vježbu se planira uputiti 65 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV, odnosno 16 tenkova i njihove posade. Tako je u razgovoru za Hrvatski vojnik prije par mjeseci najavio zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadir Mijo Validžić. Evo i jedna slika s proslave 12. obljetnice ustroja brigade (Foto: MORH / J. Kopi, morh.hr)

[ Attachment ]
Također, na natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada GOMBR-a je pozvala i ove godine slovensku ekipu, a interes za sudjelovanjem su pokazale i OS Bosne i Hercegovine.
Eh da su odgovorni za toliko razboriti pa da pošalju hrvatske posade iz vremena T11, gde je predhodno član posade morao da zarobi tenk, pa onda da ga osposobi, pa deluje, e to su prave posade u Hrvatskoj Vojsci ako ih nisu ekspresno poslali u penzije, ovi danas ne mogu da im priđu.
Nije tako samo u MORH-u, slično je i u MORS-u, ako je za utehu, a nije. Mislite da je tenk M-84 od 42 tone lako zarobiti?? Pa nije to šibica.
Za sada samo jedan veteran iz Vojske Srbije ide u Rusiju na tenkovski biatlon.
Malo su mi i čudne neke članice NATO pakta. Zašto recimo u sastavu vežbe Slovenska braća ne učestvuju i zemlje iz Jugoslavije. Kakve veze ima što je neko u NATO-u (baš njih briga za vas kao i Rusi za Srbe) da nam onemogućavaju da imamo zajedničke vojne vežbe. Tu je Krivolak, tu je Manjača, tu su P. Livade... ima gde da se gađa, nego neće nam to nikada dozvoliti, plaše se... kao što su se sa pravom plašili vojne slie zvane JNA (mislim na JNA pre T11, da ne bude zabune).
Meni je bolje da vežbam sa bratom Hrvatom, Slovenom, Makedoncom, Bosancom, Crnogorcom.., nego tamo sa nekim Rusom, Nemcom ili Amerom. Niko od ovih zemalja iz Jugoslavije, ne dobija oružje na lepe oči, sve se to krvavo plaća i zadužuju našu decu i decu naše dece. Ne dozvoljavaju da obnovimo proizvodnju tenka M-84, već dozvoljavaju tek po neku modifikaciju na već postojećim tenkovima, a gotov proizvod možeš samo da kupiš. Tako je kako je, ali da nam ne dozvoljavaju da imamo zajedničke vojne vežbe, sa zemljama sa kojim se graničimo, sa zemljama gde nam ne treba prevodilac da bi se razumeli, to sasvim sigurno nisu čista posla. Ovo je Balkan, ne zaboravite to, niko nam sa strane neće pomoći, zapravo hoće u jednom, da veće sile sprovedu svoj ni malo moralan plan. To je pravo delovanje protiv humanosti.

Pravo zboriš
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #5259 on: July 02, 2019, 03:29:27 pm »

   Niko nije ni rekao da je tenkistima mekan lebac! A ovo je samo jedna od redovnih aktivnosti i to ne fizički najteža. Još je teže izvršiti veštačko trzanje ako se radi ručno, a ono bi trebalo da se radi na 3 meseca i obavezno pre gađanja.
Saglasan Mica, a radilo se jako redovno, ako smo u kasarni, veštačko ručno trzanje topa i merenje trzaja. Eto, lično mi je to lakše da radim od debakarizacije topa cevi.

Perune, samo polako, ako ništa drugo gospodarstvo će to da odradi. Nije dozvoljeno dalje (politika), pa ću ovde da stanem.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #5260 on: July 02, 2019, 05:24:23 pm »

Još je teže izvršiti veštačko trzanje ako se radi ručno...


To se radi slično kao i na haubicama 105 mm? Jedan deo u ležište zatvaraca, drugi na lafet, pa onda na ruke (hidrauliku, lance i vitle) pumpatiu top u max zadnji položaj?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 461« Reply #5261 on: July 02, 2019, 07:36:54 pm »

Mornarica majka! Grin
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #5262 on: July 02, 2019, 08:58:26 pm »

Zeazaju nas mornari. Smiley ako, ako.

Izgleda slično Božo, sa hidraulikom, samo, ako se ne varam, mislim da se top nateže unapred a ne unazad.
Ispravi ćemo netko, ko bolje zna. Huh?
Logged
Perun
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 049


« Reply #5263 on: July 03, 2019, 11:04:10 am »

Mornarica majka! Grin

A obalno topnistvo  Smiley
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 688


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #5264 on: July 03, 2019, 12:05:31 pm »

Begajte u svoje teme, nemoj ovde da pravite međurodnu diskriminaciju (rod vojske), nije po Ustavu. Cheesy
Eh, daj Bože samo dobrih ljudi još više.
Hajmo na temu, 'oće da gunđaju ovi naši. Smiley
Logged
Pages:  1 ... 346 347 348 349 350 [351] 352 353 354 355 356 ... 373   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 25 queries.