PALUBA
July 06, 2020, 07:50:44 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 347 348 349 350 351 [352] 353 354 355 356 357 ... 373   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1302826 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 461« Reply #5265 on: July 03, 2019, 02:08:20 pm »

Mornarica majka! Grin

A obalno topnistvo  Smiley

 
Logged
milena braco
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 655


« Reply #5266 on: July 03, 2019, 05:19:57 pm »... ako se ne varam, mislim da se top nateže unapred a ne unazad. Salis se?
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5267 on: July 03, 2019, 08:06:48 pm »   U stvari, top se povlači unazad pomoću hidraulične pumpe čime se simulira hod cevi nakon opaljenja. Spolja se na cev postavi đunta odgovarajućeg kalibra koja je delom koji viri iz cevi pomoću sajli zakačena za kuke kojima se skida kupola ili neka pogodna mesta. Unutra seda art mehaničar koji kači trojnik s manometrom na crevo HES a. Pumpa se može nabijati ručno, što je mnogo teže, ili pomoću električne pumpe. To rade članovi posade, kao i prenošenje sprave i njeno postavljanje. Cev ide u nazad i Art mehaničar meri hod zadnjaka i kontroliše pritiske u povratniku/kočnici preko trojnika. Nakon toga ispravnost potvrđuje svojim potpisom i za nju odgovara.Operacija je veoma rizična zbog visokih pritiska hidrauličnog ulja koje prilikom pucanja creva ili propuštanja nekog dihtunga seče kao laser!

   Zbog specifičnosti hidrauličnog elastičnog sistema se i vrši tako često veštačko trzanje jer su veoma teške povrede posade u slučaju pogodka ovog dela ili njegovog propuštanja. U situaciji kada nije moguće izvršiti veštačko trzanje pre gađanja na poligonu prvo opaljenje se vrši daljinski, mehanički okidač se veže konopcem a okidanje se vrši potezanjem izvan kupole radi mera bezbednosti. Nije čest slučaj da prvi metak u takvoj situaciji izvrši sam komandant bataljona sa mesta nišandžije da bi lično proverio ispravnost oruđa a u slučaju nekog kvara samo on stradao! Ovo navodim da bih naznačio ozbiljnost koja se pridaje ovoj aktivnosti.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #5268 on: July 03, 2019, 08:37:20 pm »

Quote
Nije čest slučaj da prvi metak u takvoj situaciji izvrši sam komandant bataljona sa mesta nišandžije da bi lično proverio ispravnost oruđa a u slučaju nekog kvara samo on stradao

Вероватно си хтео речи "Није редак случај..."?
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 546


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5269 on: July 03, 2019, 10:28:31 pm »

Dok smo radili tenk u Kini imao sam problem sa Kinezima. Mislili su ( sigurno misle još uvijek) da su najpametniji, najjači, najbolji. itd.

Pred gađanje sam tražio da se provjeri trzaj i pritisak ulja u kočnici. Otišli mi na ručak, vratili se sa ručka, a Kinezi reki da su to oni učinili i da su pritisci u redu. Nisam to prihvatio, nego sam tražio da ja vidim pritiske. Nakon pola sata svađe uđem  tenk sa jednim Kinezom da zavrnemo trojnik, kad ono nije odgovarajući navoj. A oni mi rekli da su to provjerili. Naprave oni  na tokarskom strugu adapter (to sve radimo u prototipskoj radioni gdje se prave prototipovi kineskih tenkova), postavim top u depresiju, odvrnem čep na kočnici, kad ono nema dovoljno ulja u kočnici topa. Tražim da se dospe ulje, ali Kinezi (najpametniji, najjači itd) kažu da ima dovoljno ulja. I krenu svađa. Ja ne popuštam, a ni oni. Nakon pola sata svađe mene zamoli jedan član našeg tima da ipak gađamo. Ja sam bio nišandžija. Prvo opaljenje, metalni udar, metal od metal. Mene u glavu lupi nišanska sprava. Ja poludio. Opet svađa. Opet molba, ajd, opaliću još jedno. Sad još gore, jer je sigurno ulje već proključalo kod prvog opaljenja. Još jači udarac meni u glavu. I opet svađa. Žešća. I opet molba, i opalim ja još jedno. I ja i Kinez koji je bio na mjestu komandira tenka padnemo u nesvjest u tenku od udarca nišanskih sprava u glavu. Obadvojica krvavih glava.

Je*o sam im sve po spisku na nekoliko jezika. Da znaju o čemu se radi. Nakon toga Kinezi smjenjuju njihovog "stručnjaka" za top i sve od tad, na dalje i ubuduće mene pitaju.

Bio sa na gađanju prije tri godine gdje je pukao klip kočnice i top se je zakucao unazad u mehanizam podizanja kaseta automata punjena topa. Polomio ram topa i mehanizam podizanja kasete.

Ovakav jak udarac topa zna da polomi ograničavač hoda jarma žiroskopa vertikale, ili ležajeve na žiroskopu vertikale.

Pozdrav

Vlado
Logged
S.PALESTINAC
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 231

Birali smo ,,najbolje‚‚- biće nam još gore!


« Reply #5270 on: July 06, 2019, 07:33:17 pm »

 Nakon prezetacije u Pakistanu ekipe ĐĐ sa tenkom M-84A, Pakistan je odabrao Yu tenk ali je probelem bio oko finansiranja.
Kako se to oteglo a u Yugi su izbili sukobi stvar je propala.

Sredinom  90-tih jedna međunarodna ekipa je pokušala preko Belorusije da u Tenk T 80u ugradimo naš motor i talkv tenk prodamo Pakistanu.
Nakon jednog ekspertskog sastanka u Minsku ( bio akter) u grubo smo izložili šta bi sve trebalo urditi ali kako sve strane nisu bile spremne da uđu u pduhvat posao je propao.
Koliko je meni poznato onda su Ukraoinci uspeli da prodaju svoju verziju ali ni to nije bilo toliko uspešno.

Kasnije su Kinezi došli u 14 oktobar da za Pakistansko tržište napravimo tenk.
Pošalju kinezi ekipu u 14 oktobar (prilično mlad sastav uz nekoliko starijih). Jednom u prolazu verovatno nezadovoljna odgovorima pita mene starija kineskinja koliko ovi znaju (mislina one što im prezentuju) Moj odgovor je bio nešto više od Vas ali ćete ih brzo stići, (bio je to moj prilično loš engleski )

Da li je razumela nisam siguran ali se naša ekipa u Pakistanu nije baš proslavila pa je i taj posao propao a Kinezi su danas visoko kotirani u tenkovskoj proizvodnji.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5271 on: July 06, 2019, 11:05:02 pm »
   Ne razumem kako su to Kinezi visoko kotirani i gde? Koliko tenkova su izvezli s obzirom da imaju tenkovski grad Mau Bau ili kako već i kome. Imaju specifične patente kao što je popunjavanje šupljina u odlivku kupole betonom, umesto bakarnih vodećih prstenova na projektilu koriste plastične pa nakon opaljenja smrdi kao u paklu,šlemofoni su im od skaja pa se glava skuva u njima i slično. Na prvom tenkovskom biatlonu u Rusiji na kome su bili i naši predstavnici, taj njihov famozni tenk se bukvalno raspao na stazi. Stalno ga je čuvala straža i nije mu se moglo prići ali je po svemu sudeći sa njega bio uklonjen oklop i stavljen lim da bi bio lakši, na topovskim gađanjima su gađali isključivo potkalibarnim projektilima dok su ostali gađali vežbovnim kinetičkim. I pored toga, insistirali su, što im je kasnije priznato, da se u pogodak računa i najsitnija rupica na metama od jute zato što potkalibarni projektil bukvalno proleti kroz metu, što je kasnije ostavilo prostora za manipulisanje pa im se priznavao za pogodak i tzv. žabica kada projektil pogodi par metara ispred, odskoči pa prođe kroz metu. Toliko o praktičnoj uporedbi sa drugim tenkistima!

   Svi koji su imali dodira s njima, pa i naši cenjeni članovi Vladimir i Palestinac pišu o tome kako su ih bezočno potkradali gde god su mogli i odmah potom kopirali kao da su oni smislili ili ne daj bože, milionima platili licencu. Pa valjda mogu od 1,7 milijardi da nađu njih nekoliko koji imaju fotografsko pamćenje i da ih pošalju u 14. Oktobar da snime sve što ih interesuje i da to preslikaju u svom gradu.

   Jedno im priznajem. Lepeze i limene medvediće na navijanje ne da prave nego stvarno dominiraju...


Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 860« Reply #5272 on: July 07, 2019, 11:20:45 am »

@micha

Ne znam koliko si upoznat no evo par podataka o Kini ;

1. Najveća Vojska na svijetu

2. Nuklearna Sila

3. Drugi najveći obrambeni proračun na svijetu

4. Kina je najveće svjetsko gospodarstvo odnosno najveći svjetski izvoznik, najveći svjetski potrošač i drugi najveći svjetski uvoznik!

5. Kina je najveći svjetski proizvođač cementa, čelika i kemijskih gnojiva.  

( Kina je između 2011. i 2013. godine koristila više cementa od ukupne potrošnje SAD-a u cijelom 20. stoljeću.  Od deset najvećih tvrtki proizvođača čelika na svijetu, šest ih je u NR Kini s godišnjom
proizvodnjom čelika u količini od 683 milijuna tona, što ukupno predstavlja najveću proizvodnju u svijetu. )

6. Ukupna proizvodnja u Narodnoj Republici Kini iznosi oko 20 % ukupne svjetske proizvodnje.

7.  Kina je najveći proizvođač zlata na svijetu i na godišnjoj razini proizvodi oko 463,7 tona zlata, što je dvostruko više od Australije, koja je na drugom mjestu.

8. Kina također ima najveću proizvodnju pamučnog tekstila, koja čini 10 % bruto industrijske proizvodnje zemlje.

9. Najveći je proizvođač automobila u svijetu s godišnjim izvozom koji se procjenjuje na vrijednost od 100 milijardi USD.

(Automobilski sektor je doživio enorman rast u posljednjih nekoliko desetljeća pa je tako, za usporedbu, u 1995. godini proizvedeno 1,45 milijuna primjeraka automobila, što je u odnosu na 24,8 milijuna primjeraka u
2017. godini, prava sitnica.)

10. Kina vodeća je zemlja u svijetu u proizvodnji električne energije od 2011. godine, kada je prvi put premašila količinu proizvodnje SAD-a.

11. Kina je istovremeno i najveći potrošač i najveći proizvođač poljoprivrednih proizvoda u svijetu. Iako je samo 15 % zemlje pogodno za razvoj poljoprivrede, NR Kina može hraniti svoje ogromno stanovništvo, za koje se procjenjuje da je ekvivalentno 20 % svjetske populacije. Za usporedbu, NR Kina ima 30 % više poljoprivredne proizvodnje od SAD-a, unatoč tomu što površinski 15% manja.

Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5273 on: July 07, 2019, 12:30:09 pm »

   


   Zaboravio si i druge podatke:
 1.Velika većina njenog stanovništva naročito u ruralnim područjima živi ispod granice siromaštva.

 2. Struja se troši samo u industrijski razvijenim oblastima i megagradovima, na selu samo 1 sijalica i to kineska

 3. Stanovništvo ruralnih oblasti emigrira u megagradove gde zbog pomanjkanja obrazovanja radi 18 sati dnevno za sunđer ispod tezge i šaku pirinča. Jedino ako ti ropstvo ne smeta

 4. Njihova poljoprivredna proizvodnja se sastoji u proizvodnji pirinča koji nije kultura porediva sa kukuruzom i pšenicom koju jedu Evropljani. Što se tiče povrtarstva u zadnje vreme koriste GMO kulture da bi povećali prinose ali to niko ne sme da objavi.

 5. Enormni porast automobilske industrije je očekivan za bivšu zemlju milijarde bicikala sada kad mogu da kupe jeftino auto, bez dozvole okružnog komiteta. Kao i svojevremeno Azijski tigrovi, prvo će proizvoditi da podmire svoje potrebe, onda će izvoziti u zemlje trećeg sveta pa će se na kraju opet vratiti na medvediće na navijanje.

 6. Osim javno deklarisanog tolerisanja ropstva, ovaj najveći proizvođač svega i svačega još uvek zabranjuje porodice sa više od jednog deteta,pod parolom kontrole prirodnog priraštaja. Ukoliko se desi da dobijete i drugo dete, što znači da se posle prvog niste sterilisali i dobili na poklon tranzistor, i nemate mogućnosti da plaćate visoku mesečnu naknadu propisanu za ovakve slučajeve dete biva oduzeto. Ako je muško ide u vojno sirotište i kasnije postaje deo te najveće vojske na svetu bez da ga iko pita da li on to hoće. Ženska deca mogu biti takođe poslata u vojsku, s tim da jedan deo završi u prostituciji na koju se u ovoj naprednoj zemlji takođe gleda blagonaklono .

  7. Industrijska proizvodnja je uzela danak pa zato možete u svakoj reportaži sa ulica ovih divnih gradova videti ljude koji nose aspiratore za disanje. Ne znam samo da li je to zbog smrada kineske reciklirane plastike koja se oseti u njihovim radnjama ili zbog ptičjeg gripa koji su isto oni sami izmislili.

 8. Tekstil im je posebno kvalitetan i nadaleko čuven ali po smradu koji organizam luči kada nosi njihove odevne predmete. Kažu da je za jedan muški džemper potrebno 7 PET flaša od Koka Kole.

 9. Nuklearnu bombu i centralu su dobili od SSSR-a kao i polovnu raketu kojom su nedavno obleteli oko tamne strane Meseca i ustanovili da je tamo MRAK.

 10. Imaju oni i svoju naftu samo što je nekvalitetna i ima najnižu cenu na svetskom tržištu. Takvo im je i zlato

   Uglavnom, sve to što su oni napravili ima kratak vek te ih zato ne treba reklamirati niti kupovati njihovu robu. Kao i Smrdljivi Martini koje su nam oni doneli i oni će se jednom vratiti u svoje pećine kao i njihov predsednik koji je jedan deo života u njima proveo...
 
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #5274 on: July 07, 2019, 01:30:13 pm »

Mitcha, stvarno?

Ako poznaješ samo najeftiniju robu koju kina proizvodi, onda je to tako.

Radio si sa njihovom profesionalnom opremom?
Ako ništra drugo, huawei mobilni telefoni "pro" kategorije lepo pokažu šta su sposobni. Istotako si koristio "kineske" proizvode ako koristiš mobilnu telefoniju (bazne stanice, antene, prenosne sisteme, rutere, centrale itd..)

Daleko od toga da volim kineze, ali što jim je za priznati, nemam sa tim problema.

A sad lepo natrag na temu.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5275 on: July 07, 2019, 02:32:12 pm »
   Da li to pominjemo Huawei čiji direktor za Američko tržište je u zatvoru zbog podmićivanja zvaničnika da kupuju njihovu opremu i nelojalne konkurencije. Ili je to Huawei koji na možete uneti u bilo koju vojnu ustanovu u SAD zato što dokazano ima softver za praćenje i prisluškivanje?


Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #5276 on: July 07, 2019, 02:46:22 pm »

Iphone i ostale androide ne prate? Grin Grin Grin

Problem Amerikanca je da oni nisu ti koji prate Huawei, zte i ostale kineske telefone.

Da, to je taj Huawei. Pričamo o tehničnim mogučnostima i kvaliteti proizvoda, ne o politici.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 208


« Reply #5277 on: July 07, 2019, 04:45:40 pm »
   Upravo o tome svo vreme pokušavam da pišem ali uvek neko pomene Kineze pa se ja pitam šta su to oni epohalno izmislili zadnjih 1000 godina. Industrijski razvoj im je zasnovan na kopiranju i beskrupuloznoj krađi intelektualne svojine u čemu imaju podršku svoje države. Na tome su nakon Tjen An Mena zaradili dosta novca, što niko ne spori, puno ulažu u nauku i razvoj novih tehnologija ali mnogo više u industrijsku špijunažu.

   Molim Vas, navedite jedan kineski borbeni sistem (tenk,BVP,brod,avion ili ne daj bože podmornicu) koja zadovoljava zapadne vojne standarde ili da se barem može porediti s nekim NATO ili Ruskim naoružanjem. Koji to proizvod NORINCA ili neke druge kineske kompanije je toliko tražen na zapadu da im ga oni isporučuju? Navodim primer T-72 kog imaju i Grci,a donedavno su imali Nemci. Ili S-300 kog takođe imaju Grci a Turci hoće pošto-poto da nabave. Možda Wai-Wai nudile ...Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #5278 on: July 07, 2019, 05:17:17 pm »

   Upravo o tome svo vreme pokušavam da pišem ali uvek neko pomene Kineze pa se ja pitam šta su to oni epohalno izmislili zadnjih 1000 godina.


barut, svilu, papir, kompas.. ništa naročito..


Što se tiče oružja, dobro znaš da je pozadi pitanje politike više od kvalitete..  Ne kažem da su svi kineski proizvodi vrhunske kvalitete, ali ima i takvih.

 

Logged
S.PALESTINAC
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 231

Birali smo ,,najbolje‚‚- biće nam još gore!


« Reply #5279 on: July 07, 2019, 05:19:22 pm »

Bar dok sam ja radio kontrole u vjnoj industriji su bile ozbiljne a kad odete u tuđe fabrike vama se dozvoli da vidite samo ono što domaćin dozvoli.
Ako ste dobro u materiji možede snimiti ponešto više a to svi pokušavaju da rade.

Moja primedba u 14 oktobru bila je da su se naši ljudi trudili da im daju što više konstruktivni podataka čak i one koje trenutno nemaju pa su tražili od proizvođača da im pomognu.
Nastupalo se prilično euforično a Kinezi su delovali kao totalni aucajderi pa je to davalo krivu sliku . Sećam se reči jednog gospodina koji je rekao ako vi to prodate kinezima ja ću ga pojesti.

Kada sam vodio praktičnu obuku za libijce dočekali su me sa 17 pitanja za koje nisu dobili odgovor na teoretskom delu u Zagrebu.
Kažem im pa Vi ste bili u SSSR-u a ovo je njihova licenca sve se to odnosi na licencni deo rekli su da im i rusi nisu dali neke odgovore a i ono što su im dali beleške su im oduzete na granici.
Uspelo mi je da im prilično ubedljivo odgovorim na većinu a za neke sam se vadio na dokumentaciju ali sam im ispunio obećanje kad su me potražili u ĐĐ dobili su odgovore

Razvojni projekti su bili posebno zaštićeni sa njima su bili upoznati samo ljudi koji su direkno radili na tome a ostalim radnicima u pogonu nije bio dozvoljen pristup.

Veština u ovom poslu je koliko brzo možete da reagujete i usavršite proizvod da on bude tržišno atraktivan a vi zaraditre.
Kineski tenkovi činimi se imaju sve karakteristike savremenih tenkova.
Slažem se da im kvalitet nije jača strana ali kad vagate cena-kvalitet tu su savakako u samom vrhu.
Ovih dana sam pročitao da sa svojom modernizacijom  t-59 pokušavaju da osvoje afričko tržište.
Logged
Pages:  1 ... 347 348 349 350 351 [352] 353 354 355 356 357 ... 373   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.