PALUBA
July 31, 2021, 08:46:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 360 361 362 363 364 [365] 366 367 368 369 370 ... 410   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1484210 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 767


« Reply #5460 on: May 04, 2020, 10:46:19 pm »Да ли је можда уговором о лиценци са СССР било ограничено право СФРЈ да уклања поједине склопове и делове топа, па су зато ти делови остали у М-84?
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 713


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5461 on: May 04, 2020, 11:36:29 pm »

Pa uklonili smo skoro svu elektroniku u kupoli, radio opremu, radio uređaj i uređaj za unutrašnji razgovor, sistem stabilizacije, trofazni pretvarač napona, davač linearnih ubrzanja, obe nišanske sprave od nišandžije i jednu od komandira, promijenili kablažu, antensko postolje i antenu, razmještaj municije u kupoli, promijenili crijeva na hidraulici vertikale, promijenili davače pritiska na hidraulici horizontale, promijenili ležaj kupole, promijenili nekoliko dijelova na topu, kod vozača, ABHO sistem, sistem za gašenje požara, regulator napona u tenku,

Možda ima još nešto, ali ne mogu da se sjetim.

Ovo se odnosi na T72 koji je bio u JNA i za koji smo imali licencu kasnije. A naprimjer, T72 koji sam radio u Iranu, kod regularne vojske, je imao jako puno razlika od T72 u JNA, to je bio zarobljeni od Iraka, a T72 koji sam radio u Iranu kod pasderana se još više razlikuje od T72 u JNA. To je bio onaj sa kupljenom licencom od Rusije.

Ako je sa topa uklonjen nomogram o korekcijama balistike zbog pritiska i temperature vazduha, a koji je bio u tenkovima T72, na topu, sa strane komandira tenka, onda su se mogli ukloniti i ograničavači uglova hoda topa.

Pozdrav

Vlado
Logged
BSD
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 264« Reply #5462 on: May 05, 2020, 12:08:24 am »

Moram radi istine samo da kazem da ovi tenkovi nikada nisu trebali da idu u Rusku vojsku na ovom nivou, jednostavno oni su namenski ovako uradjeni, to bez daljnjeg.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 713


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5463 on: May 05, 2020, 06:12:57 am »

Znam

Prije neki dan sam napisao ovdje, na ovom dijelu, da je nas nekoliko, sa Palube, bilo u Iranu.  U fabrici tenkova.

Ostatak teksta bi bio otkrivanje nekih činjenica koje nisu za priču.

Pozdrav

Vlado
Logged
jeremijaljesina
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 576


« Reply #5464 on: May 05, 2020, 01:33:52 pm »

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 713


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5465 on: May 05, 2020, 02:36:16 pm »

Fino. Malo M84A4, malo M84AB, malo M84, malo M84A, pa malo sistem upravljanja vatrom Čajavec, pa malo opet od Čajevčana, tj, od Fotone. Međutim, radnik Čajevca koji je napravio ovaj sistem u Fotoni sada živi i radi u Švajcarskoj i prošle godine je bio glavni i odgovorni u spuštanju svemirske sonde na Mars. Ne bavi se više tenkovima. Drugi radnik iz Čajevca koji je razvijao sisem zajedno sa ovim prvim, koji je sada u Švacarskoj, je sada šef jednog naučnog instituta u Albaniji.

Nije naveo da su im glavni ljudi koji su napravili modernizacije u penziji ili rade negdje u inostranstvu. Jedan ima firmu za razvoj softvera i radi knjigovodstvene programe. Naveo je neke sisteme koji su razvijeni u Hrvatskoj za M84, a koji su komentarisani na Palubi, i objavljene slike tih modernizacija na Palubi, a toga nema na videu, tj, na tenku.

Fine slike sa poligona Kindrovo i Gašinci.

U svakom slučaju tenkovi M84, svih verzija, su u hrvatskoj vojsci u najboljem stanju u odnosu na Sloveniju, BiH, Srbiju, Kuvajt, Irak, Rusiju i SAD. Mislim na tenkove M84 u nabrojanim državama.

U Njemačkoj imaju četiri tenka M84 iz slovenačke vojske na nekoj vojnoj vježbi, a koliko znam, još se nisu vratila u Sloveniju. Tamo glume ruske tenkove, tj, OPFOR. Neprijateljske snage. Opposing force Ali po slikama, i ti su tenkovi u stanju raspadanja.


Sve u svemu, čekamo nastavak.

Pozdrav

Vlado
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 49 901« Reply #5466 on: May 05, 2020, 05:07:12 pm »

Napiši im sve to ispod klipa u komentarima. Grin
Logged
Prvačić
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 915


« Reply #5467 on: May 05, 2020, 09:12:46 pm »

Preključe sam postavio sliku topa 2A46 iz Đure Đakovića. Na topu se vide dijelovi koji su se stalno ugrađivali na top, a nikad se nisu koristili na M84, a zaostali su od tenka T72.

Radi se o ograničavaču uglova topa, tj, gašenju pokretanja topa kad top dođe u granične uglove gore i dole, u maksimalnoj elevaciji i depresiji.
NA T72 za to služi jedan prekidač koji se aktivira sa izbočinama koje se nalaze na topu, a koje sam zaokružio na donjoj slici.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na lijevoj strani slike sam takođe zaokružio mjesto gdje se spaja paralelogram sa topom. Drugi kraj paralelograma se kači na nišansku spravu preko elevacionog senzora. Elevacioni senzor daje podatak sistemu gdje se nalazi top i daje podatak sistemu kad treba ugasiti pokretanje topa u maksimalnim uglovima.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je samo jedan od detalja o nepotrebnim dijelovima u tenku M84.

A sad bi neko drugi mogao da napiše nešto o nepotrebnim dijelovima. Npr,o tabli sa osiguračima nišandžije. O držaču visokonaponske sonde od noćne nišanske sprave u tenku T72  (koje nema na M84).

Pozdrav

Vlado

Možda su u Bratstvu htjeli da proizvode univerzalni top, koji se može ugrađivati i na M84, ali i na T72?
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 629« Reply #5468 on: May 05, 2020, 09:37:25 pm »

Zašto je toliko mnogo stvari uklonjeno / promijenjeno na M-84 u odnosu na izvorni T-72 ? Koliko vidim u tekstu gore, dosta su velike promijene (da tako kažem, nisu jednostavne stvari kao na ljudskom stojadinu, koji se uz manje konstrukcione promijene proizvodio sve vreme skoro jednak).
 Drugo, koliko ima M-84 u SAD-u i zašto je njima još uvijek interesantan taj tenk ?  Treće, dali nisu ona 4 kom. M-84 iz SLO stalno bazirani u Nemačkoj, gdje imaju zajedničke NATO vježbe na tom poligonu ? Čitao sam jednom intervju jednog tenkista koji je na tim tenkovima. Koji je bio na M-84 još u JNA pa je posle 1991 ostao na njemu, pod novom zastavom. Usput, što se meni najviše svidjalo u ovom tekstu je, kad je rekao kako su svi ućutali kad su vidjeli kako naš tenk može svuda da ide, a tenkovi od ponosnih Engleza, Francuza, Njemaca koji su se na početku rugali našem M-84 ne mogu. U ostalom tako i jeste obično, jer više manje preko Karavanaka (alpska granica izmedju SLO i Austrije) pojma nemaju o nas, a misle kako ništa nismo znali i umeli. Znam to dobro, jer kad sam jednom od Europljana pričao kako smo imali već davno fabriku VW u Sarajevu, FAP (licenca MB), kako smo pravili vlastite borbene avione i podmornice, ništa mu nije bilo jasno i nije mogao verovati.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 713


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5469 on: May 07, 2020, 09:12:03 am »

SFRJ je nekada bila između oba bloka, Varšavskog i NATO, pa smo malo koristili jednu tehnologiju, pa malo drugu. Tako je i ovaj tenk izmiksana verzija.

Kupola je promijenjena jer smo stavili drukčiji sistem upravljanja vatrom (Čajavečki), pa se vidi drukčija nišanska sprava (Zrak Sarajevo) i meteo senzor. Nažalost, ovaj nosač meteo senzora je jedno od najidiotskijih konstrukcija na tenku, ali na verzijama tenka u Sloveniji i Hrvatskoj se vidi da su tamo malo pametniji bili od ovih koji još uvijek koriste staru, (VTI glupu) konstrukciju nosača.

Kasnije je sa kupole tenka izbačen i IC far L2AG, jer se je vidjelo da ne pomaže puno kod noćnog kanala nišanske sprave DNNS-2 (Zrak Sarajevo), tako da se taj far vidi samo na tenkovima u prvoj seriji.

Nišanska sprava komandira je zamijenjena sa domaćim DNKS-2 (Zrak Sarajevo). Isto vrijedi i sa periskopima vozača koji su sa pasivnim pojačavačima slike u odnosu na ruske IC noćne periskope.

Zbog promijenjenog sistema upravljanja vatrom je promijenjen ležaj kupole (Željezara Zenica) u odnosu na T72 (ima različitih ležaja kupole kod tenka T72, međusobno totalno nekompatibilnih, zavisno od serije tenka u Rusiji, SSSR-u), tako da je izmjenen ležaj  kupole u prvoj seriji tenka, a onda zbog problema ovalnosti ležaja kupole (i pojedinih uzubljenja) opet je došlo do nove promjene ležaja kupole u kasnijim serijama, tako da nisu kompatibilni ležajevi kupole između prve i kasnijih serija. Možda i jesu, ali gdje sad naći mašinu koja će da obradi ležaj kupole, kad mu je unutrašnji prečnik 2,11 metara. Zbog promjene žirobloka (Teleoptik) morala su se izmjeniti crijeva na hidraulici vertikale (PPT Trstenik), jer su zapinjala zbog, tj, oko većeg žiro bloka, a zbog drugačije elektronike su se morali izmjeniti senzori u hidraulici horizontale.

Zbog smještaja računara i pojačavačke kutije (Čajavec) u tenk smanjen je broj granata u kupoli tenka, iako to malo ko zna, pa se često B/K tenka M84 prepisuje od tenka T72. I što je najgore, to je napisano na zvaničnim stranicama VTI (stručnjaci).
Sa tim je izmjenjen i obrtni transporter automata punjenja (Sever Subotica), pa nije kompatibilan sa onim od tenka T72 (mislim na tenkove T72 napravljenih tih godina), a isto tako na obrtnom transporteru M84 je izbačen dio koji drži elektroniku stabilizatora od T72.

Zbog drugačije radio opreme (Čajavec) je izbačen pretvarač radio uređaja i radio uređaj R123, pa je zbog toga promijenjen i nosač te opreme. Izbačen je sasvim nosač pretvarača, a nosač radio uređaja je promijenjen.

Zbog promjene radio uređaja je promijenjena i elektronika unutrašnje veze u tenku (Čajavec).

Stavljen je sasvim drugačiji ABHO uređaj (Čajavec), sistem gašenja požara u tenku (Čajavec), elektronika regulacije napona u tenku (Čajavec).

Unutrašnji izgled kupole je promijenjen zbog drugačije opreme (privarci i nosači), a najveća promjena je ispred komandira tenka ispred kojeg je u odnosu na T72 izbačen davač linearnih ubrzanja.

Već sam pisao da centar vrtnje kupole nije u istoj tački gdje je i težište kupole, pa je problem za sistem stabilizacije da "izvuče" kupolu iz nagetog stanja šasije, a tu pomaže ovaj davač kod T72. Tu su struje koje tada "vuče" hidraulika azimuta do 400 ampera. Kod M84 je ovo drugačije rješeno.

Izmjenena je elektronika u jako puno uređaja, jer je u T72 elektronika zasnovana na ruskoj tehnologiji, a domaći proizvođači su bili napredniji,pa su stavljali noviju, zapadnu tehnologiju.

Itd, itd. Moglo bi se ovako nabrajati do sutra.


Prema izvještajima domaćih tenkista (članova ovog foruma), a koji su bili na školovanju u SAD se u jednoj vojnoj bazi na Floridi nalazi jedan M84A, i to onaj koji je iz Niša (iz VP 6592) poslat u Kuvajt 1990 godine da bi se obučavale  posade u Školskom centru oklopnih jedinica u Džahri, Iračani su pokupili taj tenk po okupaciji Kuvajta 1990 godine i premjestili u Irak, a Amerikanci su ga pokupili iz Iraka 2003 godine po okupaciji Iraka, te ga prebacili u Ameriku.

Međutim, kad je ekipa SFRJ ušla u Školski centar oklopnih jedinica Kuvajta u Džahri 14.03.1991 godine (nas nekoliko) sve je bilo pokriveno dimom od zapaljenih naftnih polja, pa nismo baš puno vidjeli, ali našli smo dosta rasčupanih dijelova tenka M84 oko mjesta su inače bili ti tenkovi u tom školskom centru, tako da je i ovaj tenk M84 koji se nalazi u toj američkoj vojnoj bazi u nekompletnom stanju.

Glavna inspekcija (GINA) je u jednom svom izvještaju navela da se ne slaže broj tenkova u jedinicama sa brojem isporučenih u jedinice. A to su ti koji su isporučeni u Kuvajt. Normalno, SDRP nikad nije platio te tenkove koje je uzeo od vojske i poslao u Kuvajt.

Međuim, JNA je masno i debelo naplatila od SDRP-a školovanje Kuvajćana u Školskom centru oklopnih i mehanizovanih jedinica u Banja Luci i u Tehničkom školskom centru  u Zagrebu, te se je tu malo ko bunio. Od tih svih silnih Kuvaćana kojima sam predavao, samo sam kasnije u Kuvajtu sreo njih dvojicu u Tehničkoj upravi kuvajtske vojske, tako da je otprilike to školovanje bilo kao i kod ovih naših vojski, da obično idu ljubimci starješinana neki put, po sistemu da guzica vidi puta.

Tenkovi iz vojske Slovenije oprilike svake godine odu na vojnu vježbu i vrate se. Na toj vojnoj vježbi bude i aktivno vojno osoblje iz BiH, Slovenije i Hrvatske. Ti tenkovi tamo "glume" tenkove T72 ruske vojske. OPFOR, neprijateljske snage (po izvještaju tenkista sa ovog foruma).

Pozdrav

Vlado
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #5470 on: May 07, 2020, 09:30:47 am »

Kakav je b/k na M84
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 767


« Reply #5471 on: May 07, 2020, 11:30:29 am »Dok ne dobijemo kvalifikovan odgovor od tenkista, mislim da je ceo BK 42 granate, od toga 22 u AP. AP karuselnog tipa, sa horizontalnim rasporedom, dole punjenja, iznad granate. Trebalo bi da je podeljeno po trećinu, PO opereni, PO kumulativni i TF.
Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 182


« Reply #5472 on: May 07, 2020, 12:41:39 pm »

Kod M-84 borbeni komplet za top je 42 projektila, od toga 22 smeštenih u obrtni transporter autopunjača, dok je ostalih 20 razmešteno u nekoliko odeljaka unutar borbenog odeljenja.


Od 42 projektila, specifikacija je sledeća:


Trenutno-fugasni (20 komada, od toga 10 u obrtnom transporteru)

Potkalibarni (16 komada, od toga 8 u obrtnom transporteru)

Kumulativni (6 komada, od toga 4 u obrtnom transporteru)
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 629« Reply #5473 on: May 07, 2020, 03:53:18 pm »

Hvala Vlado na iscrpnom odgovoru, interesantno je i da se vidi ko je šta proizvodio širom Juge. I imat pod kontrolom svu logistiku i tehnološke postupke proizvodjača po sklopovima, do finalnog proizvoda je takodjer interesantan projektni rad. Pored toga tad verovatno nije bilo takve informatike, koja bi organizaciju i pratenje takvog zahtjevnog projekta olakšala ili ipak ? Vojska je verovatno bila u prednosti pred civilnom sektorom, gdje još u 90-im nije bilo masovne upotrebe CAD-CAM tehnologije i kompletne info mreže od konstrukcije do proizvodnje, barem kod nas ne, možda na zapadu da.
Logged
BrankoBananko
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 551« Reply #5474 on: May 07, 2020, 04:17:10 pm »

Galeb, kad si spomenio civilni sektor. I civilni sektor je koriscen za proizvodnju vojnih aparata i vozila. Jedna zanimljivost o fabrici obuce Borovo. U sklopu fabrike je postojao masinski pogon. Tu su radile zanatlije masinske struke koji su bili vrhunski specijalisti. Sve kalupe za gumu, kalupe za automobilske gume su rucni radovi. Kada se masinski odradi kalup za automobilsku gumu onda majstor sa cekicem i sekacem pravi sare. To su bili umetnici a ne samo majstori. Covek napravi mome ocu radilicu za BMW, kao orginal u hiljaditu. A gde smo sad...
Logged
Pages:  1 ... 360 361 362 363 364 [365] 366 367 368 369 370 ... 410   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.114 seconds with 22 queries.