PALUBA
May 31, 2020, 02:42:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 368   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 1279653 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 343« Reply #75 on: April 24, 2009, 09:40:55 am »

Imam jedno pitanje vezano za naš tenk.

Pre sam gledao emisiju o pogonu gde renoviraju Abrams tenkove, praktično ih skroz rasklope, provere, zamene, modernizuju i sklope opet.
Negde na netu sam našao podatak da ih remontuju posle pređenih 5.000km (možda je i veća cifra, nisam siguran), i da to praktično pređu za par godina u Iraku.

Zanima me koliki je resurs za naš M84, kakav remont se radi posle isteka resursa, i kako radi tenk ako mu istekne resurs.
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #76 on: April 26, 2009, 01:58:11 pm »

... e moj prijatelju ... skoro deset godina sam radio na "peticama" ... terane su do takvih granica zamora materijala da su mi se u zadnjih par godina voznja desile neke stvari koje se ni Rujama verujem nisu desile ... par puta mi se desilo da su mi popucali zucanici na menjacu, tako da nisam mogao da "ubacim" tenk u brzinu ... naravno, najbolji lek na svetu tad stupa na scenu - MACOLA!! ... gasi tenk, raskacinji spone, kazes vozacu da upre glavom u luk u "gura" u "drugu" ili ponekad i "trecu", sve zavisi dokle treba da stigne ...a nakon toga, ona cuvena :" Kad dam znak glavom - udri!!! ... kad "ubaci", palis tenk pod kvacilom i teras iza zice ... jos nisam video da su uradili remont bilo cega ni na jednom tenku, sem mozda radio uredjaja, obloga cevi i, naravno - farbanja ... to vec spada  u domen generalnog remonta!
  M-84, po svoj svojoj slozenosti, morao bi da bukvalno bude opkoljen majstorima svaki dan ... mada, u praksi, to je malo drugacije ... a dokle ce nas to dovesti, videcemo ... po meni, to neumitno vodi samo do jednog mesta - IZA ZICE!!! A kao sto vec negde rekoh - CO2 je zakon!!!
Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 074


« Reply #77 on: June 14, 2009, 04:27:58 pm »

Drugovi tenkisti i ostali poznavaoci oklopa, imam jedno pitanje na koje verujem da ću ovde dobiti odgovor. Pošto sam u vojsci bio vozač tenka M-84 znam po nešto o ovom tenku, ali sam dosta stvari zaboravio. Tenk sam zadnji put vozio septembra 1996. Na moju veliku žalost, iz straha od vojne policije na kapiji, nisam uspeo kući da ponesem uputstvo za tenk. Vojsku sam služio u 211. okbr. u kasarni Stevan Sinđelić u Nišu, gde je disciplina bila na preterano visokom nivou i kažnjavalo se za sve i svašta. Zato nisam želeo da rizikujem i zbog ovog uputstva dobijem 7 dana pritvora, a ova knjiga bi mi danas dobro došla.

Zanima me sledeće. Poznato je da motor V46-6 na tenku M-84 ima jednodelni prečistač vazduha smešten u motornom odeljenju odmah do kompresora. Motor V46-TK na tenku M-84A ima dvodelni prečistač vazduha, gde je grubi prečistač smešten spolja na mesto četvrtog spoljnjeg rezervoara za gorivo, a fini prečistač je ostao u motornom odeljenju. Na slikama koje sam postavio označio sam otvor na telu tenka, koji je sa gornje strane zaštićen žicom. Koliko se ja sećam, ovaj otvor služi za dopremanje vazduha potrebnog za funkcionisanje prečistača vazduha i naravno rad motora. Mene buni to što ovaj otvor postoji i na tenku M-84A. Čemu on na M-84A služi ako je njemu prečistač razdvojen? Ispada da jedan deo vazduha koji se usisa kroz taj otvor ne prolazi kroz grubi prečistač.
Na slikama su M-84M i M-84AS što mu u osnovi dođe isto što i M-84 i M-84A. Slike su uradili @Papalu i @samuraj77 sa Burek foruma.

Druga stvar koja me interesuje je šta se dešava sa vazduhom kojeg ventilator usisava kroz rebra hladnjaka, ako su izlazne žaluzine zatvorene? Kuda u tom slučaju usisani vazduh odlazi ili izlazi? I ako bi mogao da dobijem odgovor gde se nalaze ulazne žaluzine, pošto koliko se sećam postoje ulazne i izlazne žaluzine.


* 6.jpg (126.35 KB. 1024x768 - viewed 899 times.)* 7.jpg (140.33 KB. 1024x768 - viewed 855 times.)

« Last Edit: January 29, 2010, 09:13:35 am by Broker, Reason: ubačene slike u atačment » Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #78 on: June 16, 2009, 01:04:08 pm »

... a zar 211. nije kasarna koja se zove "Mija Stanimirovic"? ... jel' to ona pored auto puta, koja se vidi sa leve strane na ulasku u grad?
Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 074


« Reply #79 on: June 16, 2009, 01:51:48 pm »

U kasarnu Mija Stanimirović (Komren) brigada je dislocirana po povratku sa Kosova 1999. Razlog je taj što je u bombardovanju matična kasarna 211. okbr. razrušena. Sada na lokaciji kasarne Stevan Sinđelić grade neko stambeno naselje.

Zaboravi da ti odgovorim i da je kasarna Mija Stanimirović ta koju si naveo. Vidi se sa leve strane na ulasku u Niš. Kasarna Stevan Sinđelić je bila uz samu fabriku duvanske industrije.
« Last Edit: June 16, 2009, 02:16:58 pm by Bandzi » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 929« Reply #80 on: June 16, 2009, 05:54:37 pm »

Eh .... Kad Bandzi pomenu da je služio u Sinđeliću, 9 meseci sam tamo služio 90/91.

Što se discipline tiče mogu da potvrdim da je bila na visokom nivou i tada. Od dva OKB jedan je uvek bio pod "Uzbunom" dežuran i tako na 6 meseci su se menjali. Velika kasarna .... svega što ti duša poželi ..."Četvorke", BVP, MAD, gvozdike. Kada sam ja bio tamo, komandant kasarne je bio Puk. Piljić, veliki stručnjak i oklopnjak u duši. Nije bilo da fali za njegove tenkove. Uvek su bile uglancane kao za izložbu.

Znam da je kasarna teško stradala 99-te ali nisam znao da se sada tamo zida naselje ....  Sad
« Last Edit: March 15, 2012, 01:36:33 pm by dreadnought » Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 530


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #81 on: June 16, 2009, 07:05:31 pm »

Pukovnik Ilija Piljić. Bio bi on neki general da mu rođeni brat nije ( bio) sveštenik. Ako sad nije stvar politički drugačija.

Pasuljane, novembar 1987, meteoesenzori na tenku pokazuju da je teperetura -34 stepena, vjetar 25 m/s ili veći. Pošto sam tada morao da budem na svim gađanjima svih jedinica koje su imale M84, naložili mi vatru, na onoj zaravni gdje je bio magacin hrane ( ako još postoji) grijemo se i smrzavamo. Cvokoćemo. Naišao Ilija, pita da li je zima. Mi onako muški kažemo da nije nešto, da možemo da izdržimo itd. Dobro onda, ako vam nije zima budite tu, a da ste rekli da vam je zima poslao bih vas dole u onaj zidani objekat. Mi ostali ko popišani. Umiremo od hladnoće, na svakom tenku smrzao prekidač poklopca vozača, pa neće da upali hidrauliku azimuta, između tenkova snijeg poravnao, jer su nanosi snijega zbog vjetra. Da bi prešao 100 metara treba ti deset minuta itd. To nikad neću zaboraviti.

Negdje 1987 radio ja tenkove u Niškoj brigadi i požali mi se tadašnji pomoćnik komandanta za pozadinu, ili tehniku, ne sjećam se više, p.puk. Stipe Grizelj da imaju jedan pokvaren KOT (komandno oklopni transporter ) iz sistema Gvozdika i da stoji pokvaren već devet mjeseci. I da mu ne znaju ništa. Elektronika. Dobro, kažem ja, daj da ga pogledam. I nakon jedno dva tri sata ja ga popravim. Nakon deset minuta došao Ilija Piljić, nije mogao da vjeruje da je stvar rješena. Kaže dolazili stručnjaci iz Beograda i promjenile se razne ekipe. I on, onakav uvijek ozbiljan i ljut, pozva mene i moju ekipu, Stipu Grizelja i još neke na piće i klopu u neku kafanu. Niko nije mogao da vjeruje da Ilija može biti i drugačiji.

Tad su Nišlije zvali tu kasarnu Kod Crvenog krsta, bila je ista ograda sa Fabrikom duvana. Često su preko ograde letjele šteke cigara, za vojsku.

Na Komrenu je tada bio neki PVO puk.

Pozdrav

Vlado
Logged
Bandzi
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 074


« Reply #82 on: June 16, 2009, 07:46:58 pm »

Ja sam bio u 2. OKB a hangar tik uz zid duvanske industrije. Četvrtkom kada je praksa, vikneš nekoj devojci a ono posle par minuta preko zida lete kutije cigareta Classic.
Nišlije su kasarnu ponekad zvali i Crveni Krst, po železničkoj stanici u blizini kasarne. Inače joj je zvaničan naziv bio VP 6592 kasarna Stevan Sinđelić.

Edit:
Uh, će me utepaju Nišlije. Uz kasarnu Stevan Sinđelić na suprotnoj strani od DIN, nalazi se Nemački logor iz II sv. rata. Logor se za vreme rata zvao "Crveni Krst" verovatno po opštini na kojoj se nalazi. Po oslobođenju ime mu je promenjeno u "Muzej 12. Februar". Kao što kaže Vladimir, kasarnu sa nazivali "kod Crvenog krsta" verovatno i zbog tog logora a ne samo po železničkoj stanici.
Toliko o ovoj kasarni. Neću više da gušim temu sa njom  Smiley
« Last Edit: June 17, 2009, 11:35:16 am by Bandzi » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #83 on: June 18, 2009, 09:18:40 pm »

Imam jedno pitanje oko vađenja projetila iz cevi topa.

Dešavalo se da se vojska igra u mirnodopskim uslovima i da mahinalno napuni top. Nije problem kada to bude TF projektil, za PT ne znam ali ona se i ne može aktivirati kada se gura sa piketom sa usta cevi ali za kumulativni sam čuo da jednostavno ne može da se izvadi iz cevi osim da se ispali. Možda i grešim.

TF smo vadili jednom prilikom tako što smo za obod krilca stabilizatora vezali žicu na dva mesta, i nas dvojica vukli ka nama, a na u cev je drugi deo ekipe nagurao prvo krpe, pucvala i ko zna još šta, na piketu stavili četku za čišćenje cevi topa i gurali prema nama unutra. I tako na jedan dva tri nekako smo je izvukli. Jel moguće tako nešto kod kumulativne ili potkalibarne granate?
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #84 on: June 19, 2009, 02:02:37 am »

... kod nekih strucnjaka (necu sad da navodim kojih!!! ) koji sebe nazivaju oklopnjacima desavalo se da napune top projektilom, a onda pribegavaju sistemu "piket" ... ali, sve to ne bi bilo interesantno, da glavni od njih nije upalio tenk i prislonio cev uza zid, lagano ubacio u "prvu" i poceo da gura piket o zid!!!! ... sve ovo je naravno bio rezultat neuspesnog niza pokusaja da projektil izvade uz pomoc stapa i kanapa, zica, sajli, kuka, i kojekakvih jos prirucnih sredstava ... da zlo bude jos vece, desilo se to da je gore navedeni probio zid od sitne cigle, slomio piket na nekoliko mesta u cevi, i ostetio cev u unutrasnjosti ... posle 4 ipo sata mucenja, 5 slomljenih piketa, i ko zna koliko izgubljenih zivaca, kilograma , i glasnih zica, uspeli su da izvade metak ... ja sam slucajno bio u prolazu, i dan danas kada me neko iz te ekipe vidi, bilo gde, obavezno se krije ... u suprotnom, podsetim ih na taj dan recenicom " Ako platis pivo i das 2 vojnika, mozda ti i naspanujem tenk za Pasuljane" !!!
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #85 on: June 19, 2009, 03:37:02 pm »

A koji projektil je bio u pitanju, to što si opisao što su vadili.

Ovo nama, kažem nama jel sam ja bio odgovoran tada u parku, se desilo mom dobrom drugu četnom starešini, koji veze sa tenkom i oklopom nije imao, znao je po nešto u teoriji ali u praksi ništa. Ponešem našim pričama i rasparavam čak i van posla je naglo hteo da nam se približi po poznavanju tenka. Čovek nije uopšte bio u rodu. Danas je u invalidskoj penziji, živ ali ne i zdrav nažalost.
Mislim da je pozvao granatu a da je pri tome zatvarač bio otvoren, a osigurači ap.upr. kao i el. okid uključeni, i izgleda da je sve blo idealno da se napuni top. I mi smo se namučili, možda i imali sreće što je reč o TF projetilu, ali smo ga izvadili napolje.
Kasnije sam čuo da je kumulativnu nemoguće izvaditi, osim da je ispališ. Dešavalo se još nekoliko puta u brigadi ovo, ali mislim da je uvek bio TF projektil.

A to taj tip što je radio stvarno je otkačio kada mu je to uopšte palo na pamet da gura pikeu o zid i da pri tome sruši zid i slomi piketu.
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #86 on: June 20, 2009, 07:11:44 pm »

... e Brok, moj prijatelju ... sa kakvim sam ja sve strucnjacima radio, pa to je za memoare ... inace, u konkretnom slucaju radilo se o kumulativnom, jer na drugi nacin nisu ni mogli da ga izvade, a niko nije imao "hrabrosti" (citaj RAZUMA!!!) da kaze komandantu sta se desilo ...inace, glavni i odgovorni u celom slucaju bio je kapetan, tada jedan od najperspektivnijih, ako ne i najperspektivniji ... taj je iz kompleksa radio sklekove i zgibove pred vojnicima samo da bi pokazao da je on najjaci u jedinici ... da ne pominjem nosenje utoka od 2kg, nosenje najnovijih maskirnih kombinezona, kacketa, marama , i ostale kombinacije slicnog tipa ... inace Mile Dragic mu je kum, tako da ... ja sam inac epokusavao da sto pre izadjem iz parka, jer kako su bili krenuli, bilo je varijanti da ih magnetom skupljaju po onom parku ... na svu srecu, sve se dobro zavrsilo, i od tada se masa na tenku obavezno gasi, osiguraci se svi vracaju, i nema sanse da neki pacijent ponovo uradi tako nesto ... mada, posto su preko puta nas bili pesadinci, koji su non-stop visili kod nas na vozilima i snimali sta se radi, ne bi me zacudilo da jednog dana cujem na vestima da se neka kuca u centru srusila "slucajno", ili tako nesto ...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 671


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #87 on: June 20, 2009, 07:56:19 pm »

Znači kumlativna ipak može da se izvadi, ali kako. Roll Eyes Piketa, u prvu i o zid, i sve se na kraju izlomi. Stvarno mi to nikada ne bi palo na pamet ni u snu čak.

Jel ti se zaglavilo neko punjenje u kaseti. I to su muke žive izvaditi. Zato sam isključivo moj tenk ja pounjavao. Pošto sam dosta vremena proveo u borbenoj grupi pod municijom kada sam išao na odmor sam praznio tenk i uvek je bio pod katancem, i lukovi i sanduci, bilo da sam na odmoru ili ne. I tako dođe veseli vojnik na odsluženje, više gleda u kalendar nego u ono što radi i dešavalo se da iskrive ksaetu. Kako, nemam ideju, ali kada izvadiš kasetu iz OT-a, barutno neće napolje. Naravno u ovom slučaju vojnika smo sklonili (reč je bio o koleginom tenku koji je bio na odmoru) te smo mi straiji nekako na jedvite jade izvadili punjenje. Nažalost majstori kod nas su dolazili isključivo ako imaš flašu domaće, ako toga nema ma može oficir za tehniku da izdaje radne liste i šta već neće niko da se približi tenku.

Što se tiče SUV-a, imali smo jednog momka koji je samo znao da menja upravljačke kutije i tu je njegovom znanju bilo kraj, tako da ga nismo ni pozivali. E kada je došla ekipa iz bivšeg Zraka sa gospođom Slavicom na čelu (možda je znaš ili si čuo za nju, tada je radila u RTZ Čačak, vrstan stručnjak naručito za nišanske sprave) tek smo onda oporavili sisteme. Tadašni "majstor" iz brigade je uzeo dal slobodne dane ili odmor da bi se sklonio od njih, valjda zbog sramote od svog neznanja, što je po meni velika glupost. Nije sramota priznati da nešto ne znaš ili ne poznaješ dovoljno, nego je sramota bežati i otaljavati posao. Drugim rečima mora čovek da voli tenk da bi bio pravi i dobar tenkista, a ako si došao na posao samo da sačekaš kraj radnog vremena, onda bolje da uopšte nisi ni dolazio. Jer oko tenka ama baš uvek ima nešto da se radi, baš uvek.
Logged
tpku_2b
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 431


ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!


WWW
« Reply #88 on: June 20, 2009, 09:05:09 pm »

... to mi se desilo jedanput, takodje na tudjem tenku, kada su popunu radili neki ugovorci iz druge jedinice ... ( nemojte pogresno da me shvatite, ugovorci su OK, ali ih ima svakakvih, ali bas svakakvih!!!) ... ustvari, ne znam tacno sta se desilo, ali po mom misljenju izgleda da nisu gurnuli punjenje dobro u leziste kasete, tako da kad je pozivana kaseta i kad je OT poceo da se okrece, dance je potkacilo negde i iskrivilo kasetu ... mada, ima i kaseta svakakvih, i krivih, i bez utvrdjivaca, itd... mada, u principu , nista sto cekic od par kila ne moze da resi ...
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 530


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #89 on: June 21, 2009, 11:57:52 am »

Nije bilo nikakave gospođe Slavice iz TRZ Čačak koja je došla iz Zraka iz Sarajeva. Jedina gospođa iz Zraka iz Sarajeva je bila Vildana Kapo koja je išla po terenu, doduše na muslimanskoj strani.

Prije dva ili tri dana sam pisao o gospođi Vesni Stamenković koja je prije rata radila u Televiziji Sarajevo.  Početak rata je zatekao dok je bila kod roditelja u Čačku, te je tamo i ostala i dobila posao u TRZ Čačak. Tamo je radila nekoliko godina i prešla u televiziju Čačak.

Samo je ona išla po terenu u Srbiji i popravljala tenkove. Mislim da je od svih tenkovskih stručnjaka u Srbiji najbolje poznavala tenk. Dobila je Veliku plaketu JNA (kad i ja).

Da se bolje podsjetiš evo ti njena slika, slikano kod mene kod kuće. Sa njene desne strane je Simović Ratko, Načelnik sektora remonta TRZ Čačak.

Nadam se da o njoj misliš.

Pozdrav

Vlado


* 16.jpg (66.07 KB. 1023x691 - viewed 687 times.)


Dodao sam još slika na www.photobucket.com/vlado Tu sad ima link TRZ Cacak, fotografije koje sam napravio dok sam tamo držao kurs o tenku M84.

« Last Edit: January 29, 2010, 09:17:04 am by Broker » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 368   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.