PALUBA
July 22, 2018, 11:44:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 297 298 299 300 301 [302] 303 304 305 306 307 ... 333   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 924831 times)
 
perkovic91 and 4 Guests are viewing this topic.
S.PALESTINAC
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 217

Birali smo ,,najbolje‚‚- biće nam još gore!


« Reply #4515 on: October 07, 2017, 12:50:36 pm »

S.Palestinac,
da li i ti imaš broj telefona Bedr Al Atigija, onaj koji završava sa 4272. Za koji je dan na ovim našim prostorima. Nači ću se sa njim, a ako te interesuje, možeš nam se pridružiti u razgovorima.

Pozdrav

Vlado
Hvala ne, ako me budu trebali imaju moj CV a i uverili su se u deo mojih mogućnosti a deo sam zadržao za novog poslodavca ako se pojavi.

Beder mi je  bio 3 godine poslodavac sve je bilo korektno na obostrano zadovoljstvo.
98g sam posle moje analize oko motora i menjača sa njegovim pisanim ovlašćenjem dolazio na Pale u ime EIE da pregovaram oko remonta međutim rukovodstva na Palama nisu bila ažurna.
SDPR je kasnije dobio veliki ugovor (sa predstavnikom njihovog ministarstva radio sam analizu ponude) za isporuku delova.

Blisko sam sarađivao sa Kuvajćanima koordinirao 50 njihovi majstora na praktičnoj obuci svakodnevno se sretao sa oficirima sa ekipom izvodio aktivosti u njihovoj remontnoj radionici za motore.
Ponešto znam kako razmišljaju a osetio sam i kako im procesi dugo traju pa i kad se sve čini gotovo ali ipak ne bude gotovo.

Prošlo je 17 godina od našeg odlaska ti tenkovi još funkcionišu.
Kako sam čuo mnoge ekipe su prodefilovale tamo ali niko nije još uspeo da da prihvatljivu ponudu i preuzme posao.

Ako sam ja dobro informisan ĐĐ je sa Patriom učestovao na tenderu po drugom osnovu, ušao u uži izbor pa svakako novi većinski deoničar (ako uplati iznos u navedenom roku) može to da pogura.


 
Logged
gule
mornar
*
Offline Offline

Posts: 15


« Reply #4516 on: October 07, 2017, 04:00:56 pm »

Vlado definitivno nema dobro mišljenje od Spd ali daleko od toga da simpatizira Đuru..Pa prije nekog vremena je rekao da u Đuri prokišnjava krov što je bilo smiješno..Mislite li da bi u firmu u kojoj prokišnjava krov Al Wazan ulozio 250 milijuna kuna? :)Vlado ima nesporno znanje o tenkovima, ali kad se upusti u komentiranje stvari izvan tenka tu je puno stvari koje zakljucuje na temelju onoga sto je cuo preko druge trece strane..Zadnji primjer je i totalno drugacije razmisljanje njega i S.Palestinca o ovim radnicima iz Dure odnosno tjeranju Spdr iz Kuvajta..A da li ce posao s tenkovima dobit Hrv,Srp ili Rus firma sigurno nema veze što se ovdje komentira i piše..
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 318


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #4517 on: October 07, 2017, 07:11:22 pm »

Podatke o ĐĐ dobijam od člana upravnog odbora ĐĐ. Uostalom, nema više kapije  i ograde oko fabrike ĐĐ u tvom gradu, pa obiđi malo. A i sa nekoliko radnika iz ĐĐ sam u stalnom kontaktu. To što si iz Slavonskog Broda ne znači da znaš kako je u ĐĐ. Ta velika fabrika je podijeljena između tri strana vlasnika i tu više ništa nije hrvatsko. Prije "neovisnosti" bila je hrvatska ili radnička. Višak dobiti je išao radnicima, a sada ide vlasnicima u strane zemlje, a neke mrvice idu malim dioničarima.

Na neke komentare ne odgovaram, jer bih rekao više nego što smijem.

Što se tiče SDRP-a o njima mislim kao najvećij fabrici laži, lopovluka i smeća. Kao naveći proizvođač fotošopiranih proizvoda. Pokrali su me kad su god mogli, a isto vrijedi i za nekoliko njihovih radnika.
Firma gdje se plata smanjuje retroaktivno, pa kad treba da dođeš po platu ti kažu da "Nismo vam rekli, ali plata je smanjena prije nekoliko mjeseci, pa iduća dva mjeseca nećete dobiti platu". Firma od ugleda. A da ne govorim o krađi mojih šema, softvera itd. Pola godine u Kini, a da nam nisu (Zoran Đorđević, sadašnji ambasador u Kini, a tadašnji šef SDRP-a u Kini) dali ni žutu banku, pa nakon najave štrajka dolazi isti u fabriku tenkova, pa samo pušačima, daje pare za cigare, jer su pušači najavli štrajk na poslu u Kini, jer više nisu imali para ni za cigare. Mučkanje istog oko povratka opreme milionske vrijednosti nazad u našu fabriku, Nestala oprema negdje usput u transportu, a SDRP je bio zadužen da je vrati nama nazad u fabriku. Jako nam je žao, ali nemamo pojma gdje je. Isto vrijedi i za opremu iz Irana, Pakistana,... Sve je negdje usput prodano.

Jako nam je žao što vam nje isplećeno sve što vam je trebalo biti isplaćeno u Kini, ali zbog toga bi trebali otići u Kinu, pa tamo tražiti te pare od Zorana Đorđevića. Mi u Beogradu nismo za to nadležni.
Višemjesečno neisplačivanje plata u Kuvajtu jer su sa našim neisplaćenim platama mućkali radnici predstavnici SDRP-a u Kuvajtu  preko svoje privatne firme registrovane u prostorijama SDRP-a u Kuvajtu.

Uskoro se u Srbiji mjenja Zakon o vojsci tako da će se u Vojsci Srbije osvanuti proizvodi napravljeni u SDRP-u. Teško je nešto prodati strancima, ako to vojska iz države odakle su neće da usvoji u naouružanje. A Vojska Srbije to nije htjela, jer zna kakvo se tamo smeće pravi.
I nemoj više o SDRP-u, gade mi se. Minimalno.

Sa S.Palestincem ne želim da se polemišem, jer smo dobri prijatelji. Poštujem njega i njegov stav, ali kad se nađemo porazgovaramo oko svega.
Logged
gule
mornar
*
Offline Offline

Posts: 15


« Reply #4518 on: October 08, 2017, 06:50:36 am »

Vlado dobivaš krive podatke i iznosiš neistine.Koji stranci?Najveci udio u vlasništvu Đuro Đaković Grupe ( unutar koje se nalaze Specijalna vozila) ima Republika Hrvatska i to oko 38 %. Onda ide jedan dionicar ( iz Hrv) i banke..Pa upravo je prije nekoliko dana vlada Rh dala odobrenje da se Duro moze dokapitalizirati od strane Kuvajcana jer bez njenog odobrenja se ne moze..Sve ovo mozes provjeriti i na stranicama Dure..
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 318


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #4519 on: October 08, 2017, 05:16:45 pm »

Podatke o ĐĐ dobijam iz samog ĐĐ, od radnika, tako da ne čitam taj dio o vlasništvu i dionicama.
Logged
S.PALESTINAC
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 217

Birali smo ,,najbolje‚‚- biće nam još gore!


« Reply #4520 on: October 09, 2017, 07:43:33 pm »

Manipulacija informacijama je danas koristan trend ali manje obavešteni dobijaju iskrivljenu sliku.
Kada nešto napišem trudim se da iznesem činjenice pošto sam bio sudionik od samog početka (na montaži startovalo nas 5+1 uz nekoliko majstora ).

Kao glavni tehnolog pokrivao sam mnogo toga učestvovao u ekspertizama sa proizvođačima komponenti  tako da dosta dobro znam kako je to funkcionisalo i koliko je ko doprinosio.
Naravno bilo je i onih koji su se šlepali ili pokušavali da se ubace  preko reda ali dok je sistem funkcionisao bili su postrani.

Moja namera nije da polemišem već da podsetim:

-Od početka proizvodnje do kraja 91 tenk se sklapao ispitivao servisirao i predavau u SV ĐĐ.
 
-proizvođači komponenti su dostavljali komponente i tehničku dokumentaciju za te komponente a pozivani su samo ako smo u toku procesa posumnjali u ispravnost komponente ili neusklađenost sa ostalim agregatima.
Tada je obično kao arbitraža bio predstavnik VTI-a i Vojne kontrole.

-SV ĐĐ je sve oblasti dobro pokrivao tako da nam se proizvođači delova nisu mešali u proces.

-Razvoj novih komponenti vodio je VTI sa proizvođačem tih komponenti a mi smo kasnije po dobijanju delova i dokumentacije reagovali na određene propuste.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 318


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #4521 on: October 12, 2017, 11:29:32 am »

Ima li ko više podataka o ovom ispitivanju municije ze top tenka M84 u Hrvatskoj.

https://www.facebook.com/HrvatskiVojnikMagazin/posts/892781934208829

Pozdrav

Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 318


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #4522 on: October 13, 2017, 07:18:59 am »

Nije mi jasno. Od juče kad sam ovo napisao pa do sada preko 800 čitanja ovog teksta, a niko nema više podataka, ili niko neće da komentariše. Na sajtu HV-a nema nikakvih komentara, a mene zaista veoma interesuju detalji ovog ispitivanja.

Ovo sam napisao na FB stranivi HV-a.

Ima li još gdje kakvih podataka o ovome mjerenju. Vidim da se mjere početne brzine zrna. Pošto ima više radara za mjerenje brzine, da li se mjeri i opadanje brzine zrna tokom leta zrna. Vidim i mjerenje paralakse. Da li se radi o klasična tri tenkovska zrna za top 2A46, 125 mm koji se ovdje koristi sa standardnim barutnim punjenjem Ž40 ili je nešto izmjenjeno. Vidim izdignut meteosenzor A10XMB. Da li su mjereni meteobalistički uticaji na let zrna. Da li su mjereni početni pritisci u ležištu zrna, i da li su možda mjereni pri različitoj temperaturi zrne. Ovi su tenkovi stari 30 godina i korišteni su. Da li je kalibar 125 mm ili veći. Itd. itd. Ima li gdje kakav detaljniji tekst. Svojevremeno sam i ja ovo radio za isti top, pa bih želio da uporedim. Ili je ovo samo prijem nove količine municije u magacine, pa se ispituje uzorak.


Ako je nova količina municije koja se prima u magacine, hoće li se ispitivati i kašnjenje opaljenja, odnosno inicijalna kapisla GUV-7 na barutnom punjenju Ž40, a koja se pravi u Pretisu u Vogošći. A i nekoliko tipova zrna i barutno punjenje se pravi u Pretisu u Vogošći. U razgovoru sa Mensurom Šaćirovićem, direktorom Pretisa  iz Vogošće rekao mi je da je kašnjenje opaljenja (vrijeme reagovanja) na inicijalnoj kapisli u dozvoljenim granicama, ispod 55ms, negdje oko 30 ms.

Itd, itd, imam puno pitanja koja bi mogao da napišem ovdje, ali me interesuju rezuktati ispitivanja.

Pozdrav

Vlado
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 353


« Reply #4523 on: October 13, 2017, 09:22:32 am »

Strpljena Vlado, ovo je toliko stručno da ti odgovore mogu dati samo par ljudi koji su vršili mjerenja, a pitanje je sudjeluju li oni na ovom forumu i jesu li željni dijeliti te informacije.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 382« Reply #4524 on: October 13, 2017, 05:32:16 pm »

Otvoren dan u Pozegi 13.10.2017

Izgleda da nisu imali ni jedan M-84 koji nije zardjao.

http://www.mod.gov.rs/cir/11647/otvoreni-dan-u-pozegi-11647

A onda u politici izadje ovaj clanak.

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,1952.msg474759.html#msg474759
http://www.politika.rs/scc/clanak/390643/Najbolji-domaci-tenk-brani-se-dimnim-kutijama-od-lasera


* IMG_9641_pozega otvoren dan vs 10-2017.JPG (530.94 KB, 2500x2032 - viewed 123 times.)

* img_9649_1507890511 otovren dan vs 10-2017.JPG (592.46 KB, 2500x1614 - viewed 120 times.)
« Last Edit: October 13, 2017, 05:34:27 pm by pvanja » Logged
upreiser
desetar
*
Offline Offline

Posts: 109


« Reply #4525 on: October 13, 2017, 07:04:01 pm »

Otvoren dan u Pozegi 13.10.2017

Izgleda da nisu imali ni jedan M-84 koji nije zardjao.

http://www.mod.gov.rs/cir/11647/otvoreni-dan-u-pozegi-11647


Ti su tenkovi loše održavani. Ne znam da li samo u toj kasarni ali ako je večina tako...
Ne samo da su rđavi več jedan nema ni sve "poklopce" na dimnim kutijama ili kako se več zove stručno zatvarač na tim dimnim lanserima.
Slično i sa BOV 20/3 i tu se vidi rđa... Sad

Logged
RILE-NS
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 52


« Reply #4526 on: October 13, 2017, 08:47:46 pm »

To oni zbog nas maketara.Da ima vise detalja da uradimo.
Logged
perkovic91
mornar
*
Online Online

Posts: 22


« Reply #4527 on: October 13, 2017, 08:53:50 pm »

Јел може неко да напише стручни коментар за ову најновију СДПР творевину?

Хвала свима унапред.  Smiley


* M-84AS1_01.jpg (1995.6 KB, 5184x3168 - viewed 100 times.)
Logged
perkovic91
mornar
*
Online Online

Posts: 22


« Reply #4528 on: October 13, 2017, 08:57:29 pm »

Још која слика , не могу одједном да се окаче због величине...


* MG_2341ED1600P.jpg (1561.71 KB, 1600x1067 - viewed 89 times.)

* tenk-m-84as-1-modernizacija-celik-2017-foto-andrej-mlakarkurir-1494337825-1179631.jpg (93.21 KB, 1000x666 - viewed 62 times.)

* tenk.jpg (232.76 KB, 672x446 - viewed 55 times.)
Logged
micha
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 951


« Reply #4529 on: October 13, 2017, 09:05:21 pm »
   U Požegi je logistička baza pa tako ne možemo očekivati da sredstva koja se koriste za obuku i ima ih po nekoliko ili samo jedan komad budu u full stanju kao u kasarnama gde su stacionirani tenkovski bataljoni. Ovaj otvoreni dan je organizovan da se stanovništvo upozna sa delom jedinica stacioniranim u njihovoj sredini i na neki način promoviše vojni poziv. Tenk koji se koristi kao učilo ili je deo neke rezerve nije reprezent izgleda i stanja tehnike u čitavoj vojsci niti je to ova manifestacija trebala da prikaže. Kao ni otvoreni dan prošle godine u Smederevskoj Palanci gde su prikazani T-55 koji više nisu u operativnoj upotrebi, a provozani su da bi se okupljeni narod naročito deca oduševili. Njima uopšte nije važno što je tenk zarđao i što kloparaju gusenice niti to primećuju. Stoga ovaj put nema potrebe za detaljnom analizom fotografija i stručnim komentarima.


Logged
Pages:  1 ... 297 298 299 300 301 [302] 303 304 305 306 307 ... 333   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.