PALUBA
November 30, 2021, 01:19:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Perspektive za razvoj artiljerije velikog kalibra u ratnim mornaricama  (Read 6889 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 675« on: April 20, 2011, 07:24:03 pm »

Perspektive za razvoj artiljerije velikog kalibra u ratnim mornaricama

Tijekom prošlog stoljeća, mornarička aritiljerija je korištena da se unište neprijateljski brodovi i ciljevi na kopnu pri operacijama desanta, odnosno kao podrška kopnenim snagama. 70-tih godina artiljerija postaje sekundarno oružje uvođenjem raketnog naoružanja, krstarečih raketa.
Međutim preusmjeravanje flota vodečih pomorskih nacija(SAD)sa ratovanja na oceanu na operacije u obalnim područjima( u rješavanju lokalnih sukoba, »uvođenja demokratije«..) potreba za brodskom artiljerijom  kao sredstvom za uništenje fiksnih i mobilnih meta na kopnu se opet povečala.
Stvaranje nove,učinkovitije artiljerije, uključujuči i artiljeriju velikog kalibra(155mm), te opremanje brodova sa tim sustavima postaje važan pravac za poboljšanje borbene sposobnosti flote, naročito u kombinaciji sa raketama velikog dometa.
Razvoj u tom pravcu su prihvatile mornarice SAD, Britanije, Francuske i Njemačke.
Evropske zemlje radi financijskih poteškoća pre svega rade prilagodbe zemaljske artiljerije za instalaciju na brodove
Mali pregled po zemljama razvoja.


      
Proizvođač 155-TMF MONARC AGS EMO
Država razvoja   Velika Britanija   Njemačka SAD SAD
Kalibar, mm 155 155 155 155
cijev dužine, klb 52 52 62 12
Maksimalna brzina , RDS/min 10 12 12 12
Težina AC (bez municije), t     23,5 18 290
Maksimalni domet km        
(nevođenog projektila)/visina 40 40 40 370/160
aktivni-jet vođeni projektili       180
pernati vođeni projektili         55
brzina na ustima cijevi m/s 945 945 800 2300
               
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* AGS.jpg (10.57 KB, 248x203 - viewed 421 times.)

* MONARC.jpg (10.16 KB, 248x163 - viewed 424 times.)

* 155 mm aktivna raketa LRLAP.jpg (8.79 KB, 243x183 - viewed 418 times.)
« Last Edit: April 20, 2011, 09:10:14 pm by ML » Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 675« Reply #1 on: April 20, 2011, 09:22:40 pm »

Vatrena potpora
Iako se prije desetak godina činilo da je ugradnja topova velikog kalibra na ratne brodove nepotrebna novi trendovi nagovještavaju bitnu promjenu

Kupola 155TMF nastala ugradnjom topa-haubice L31 i kupole Mk8 Mod 1 [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Iako nisu projektirani s tom namjerom američki su bojni brodovi tijekom II. svjetskog rata masovno rabljeni za topničku potporu snagama na kopnu. Razvoj mornaričkog zrakoplovstva i vođenih projektila istisnuo je bojne brodove iz svjetskih mornarica, iako je američka ratna mornarica tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u operativnu uporabu vratila četiri bojna broda klase Iowa. Uz svojih devet topova kalibra 406 mm brodove su opremili krstarećim projektilima Tomahawk i protubrodskim projektilima Harpoon. Jedan od njih - Missouri, intenzivno je rabljen 1991. tijekom operacija za oslobađanje Kuvajta od iračke okupacije. Unatoč njihovoj velikoj vatrenoj moći bojni brodovi klase Iowa povučeni su iz operativne uporabe od 1990. do 1992. Tadašnji su vojni stručnjaci procijenili da je znatno učinkovitije i jeftinije ciljeve na kopnu uništavati borbenim zrakoplovima i krstarećim projektilima. Tada se činilo da će se uloga topništva na ratnim brodovima svesti na blisku protuzračnu i proturaketnu obranu.
Takva se "računica" uskoro pokazala potpuno krivom jer su od 1991. ratni brodovi sve manje djelovali na prostranstvima oceana, a sve češće u opasnim priobalnim vodama. Iskustva iz svih ratova u kojima je sudjelovala američka ratna mornarica u zadnjih deset godina pokazala su da krstareći projektili nisu uvijek adekvatan odgovor na sve potrebe. Doduše, borbeni avioni mogu pružati učinkovitu potporu snagama na kopnu, ali oni ili nisu uvijek na raspolaganju ili treba proći previše vremena dok se pojave nad bojištem.
Zbog toga se pojavila potreba za razvojem nove generacije brodskog topništva velikog kalibra koje će moći pružiti adekvatnu vatrenu potporu snagama na kopnu. Uporaba brodskog topništva pokazala se kao jeftinija, brža i učinkovitija opcija od uporabe borbenih zrakoplova. Dolazak najnovijih tehnologija još će više povećati preciznost brodskog topništva i učiniti ga još učinkovitijim.

Novi projekti
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 Granata Excalibur
Potrebu za razvojem nove generacije brodskog topništva prve su uočile ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Analitičari su izračunali da čak 80 posto svjetskog stanovništva živi u području koje se pruža od obala mora do 160 kilometara u unutrašnjosti kopna. Zbog toga se od novog obalnog topništva očekuje da dometom "pokrije" barem 2/3 te udaljenosti. U početku se od nove generacije topništva očekivalo tek veća učinkovitost u pružanju potpore desantnim snagama u njihovom djelovanju u priobalnom području, da bi s vremenom američka ratna mornarica pokretanjem projekta razvoja razarača klase Zumwalt (DDX) zatražila razvoj takvog brodskog topa koji će moći uništavati ciljeve i na udaljenosti od čak 250 nautičkih milja (450 km). Zbog toga je u tijeku intenzivni razvoj potpuno nove vrste topništva - elektromagnetskog http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=14683.0.
Ostatak svijeta zasad ne prati Ameriku u tom smjeru, već se više oslanja na razvoj klasičnog topništva povećanog dometa. Uz Veliku Britaniju u proces su se uključile i Njemačka, Italija, Nizozemska i Španjolska, koje predlažu da se razvoj novog brodskog topništva regulira unutar NATO saveza. Kako članice Saveza već tradicionalno imaju različite poglede i na tu tematiku predlaže se da se zasad odrede samo osnovni ciljevi kao što su domet, učinkovitost protiv specificiranih ciljeva i slično. S vremenom se članice možda uspiju dogovoriti i o jedinstvenom kalibru koji bi vjerojatno trebao biti 155 mm. Maksimalni domet novih topničkih sustava ne bi smio biti manji od 185 km, uz mogućnost uništavanja ciljeva neposrednom paljbom na udaljenosti od najmanje 45 km. Pri otkrivanju ciljeva i navođenju paljbe na njih predviđa se uporaba bespilotnih letjelica koje će djelovati s brodova pružatelja vatrene potpore.


  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Samonavodeće streljivo granate Bonus
Što se tiče ciljeva oni se i dalje dijele na mekane (pješaštvo, neoklopljena vozila i slično), polutvrde (zgrade, laka oklopna vozila) i tvrde ciljeve (bunkeri, tenkovi i druga teška oklopljena vozila), koji mogu biti pokretni i nepokretni. S uništavanjem nepokretnih ciljeva brodsko topništvo nije ni dosad imalo većih poteškoća, a uporaba najnovijih tehnologija trebala bi znatno povećati i učinkovitost protiv pokretnih ciljeva. Uz sve to novo brodsko topništvo trebalo bi zadržati visoku učinkovitost protiv "klasičnih" ciljeva - brodova, te barem teoretsku mogućnost uništavanja ciljeva u zraku.
Novi topnički sustavi morat će imati visoku kompatibilnost s postojećim sustavima kao što je britanski top Mk8 kalibra 114 mm kako bi se, uz što manje troškove, mogla obaviti njihova zamjena u nekim budućim procesima modernizacija. Za ilustraciju koliki će se napredak morati napraviti uzet ćemo najnoviju granatu HE ER razvijenu za taj top. Granata HE ER (High Explosive Extended Range), koju je razvila tvrtka BAE Systems RO Defence, ima maksimalni domet 27 km.

Nove tehnologije
Uz već spomenuti projekt razvoja potpuno novog elektromagnetskog brodskog topa koji će, barem po tvrdnjama američkih stručnjaka, revolucionirati ne samo brodsko već i topništvo u cijelosti, mnogo se očekuje od uporabe i nekih drugih tehnologija. Za povećanje preciznosti paljbe na udaljenostima većim od 50 km potrebno je razviti novu vrstu vođenih granata koje će u sebi sjedinjavati GPS prijamnik i sustav za korekciju putanje (i po smjeru i po dometu) kao kod švedskog Excalibura. Uporaba GPS tehnologije znatno će povećati učinkovitost protiv nepokretnih ciljeva, ali je njezina uporabljivost protiv pokretnih ciljeva i dalje ograničena.
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Laka kupola AGM tvrtke Krauss-Maffei Wegmann
Jedna od mogućnosti povećanja vjerovatnoće uništavanja pokretnih ciljeva je da se granati s GPS tehnologijom doda i prijamnik za prijenos podataka o cilju u realnom vremenu, te mikroračunalo koje će uz pomoć GPS podataka i podataka primljenih o položaju cilja izračunati korekcije leta. Ta je tehnologija pogodna za granate koje će letjeti vrlo velikim brzinama i čija će korekcija leta biti vrlo mala. Za nešto sporije granate na raspolaganju su i druge tehnologije. Jedna od mogućnosti je navođenje granata na ciljeve uz pomoć laserske zrake. Primjena tog načina navođenja bombi i projektila na ciljeve već se dokazala u velikom broju ratova, a sovjetski su stručnjaci tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća razvili granatu Krasnopol s laserskim vođenjem.
Druga mogućnost je uporaba radarskog samonavođenja s aktivnim radarskim tragačem u nosu granate. Treća mogućnost je uporaba infracrvenog sustava vođenja, koji se već primjenjuje na topničkoj granati Bonus. Moguće su i različite međusobne kombinacije navedenih sustava s ciljem povećanja preciznosti.

Trenutačni razvoj

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Oto Melara 127/64 LW
Kako se ne očekuje da će se dogovor o razvoju novih brodskih topničkih sustava postići za manje od pet godina u tijeku je razvoj naprednog streljiva za postojeće, ili unapređenje već postojećeg streljiva. Tako osvjetljavajuće granate za topove kalibra 114 mm, koje se više ne proizvode, prolaze kroz proces obnove kako bi im se povećala učinkovitost ali i produžio vijek trajanja. Obnova njihove proizvodnje bila bi isplativa samo u slučaju velike strane narudžbe, koje nema na vidiku. Kako se očekuje prihvaćanje novih standarda niti britanska ratna mornarica nije spremna naručiti nove. Iako se još uvijek razvijaju nove razorno-rasprskavajuće granate (kao već spomenuta HE ER), kako će se bližiti trenutak dolaska do sporazuma o novim topničkim sustavima, jenjavat će i njihov razvoj. Zapravo veliki proizvođači streljiva već sada kalkuliraju je li im isplativo nastaviti s trenutačm razvojnim projektima.
Još je teže stanje s razvojem brodskih topova. Sadašnji operativni brodski topovi ne mogu dosegnuti prije spomenute zahtjeve dometa te je jasno da ne moraju razviti potpuno novi. Istodobno razvoj ne smije biti preskup. Zbog toga svi sadašnji programi (osim američkog) predviđaju da se za uporabu na brodovima prilagode već postojeći kopneni topnički sustavi. Tako britanska tvrtka BAE Systems Land Systems izvodi program dokazivanja izvedivosti ugradnje topa-haubice L31 kalibra 155 mm (dužine cijevi 39 kalibara) u kupolu topničkog sustava Mk8 Mod 1. Nova je kupola dobila oznaku 155TMF (Third-generation Maritime Fire support - mornarički topnički sustav treće generacije). Topnički sustav Mk8 Mod 1 kalibra 114 mm namijenjen je za ugradnju na najnovije britanske razarače klase Daring (Type 45), čiji je prvi brod tek u gradnji. Iz svima razumljivih novčanih razloga britanska ratna mornarica nije oduševljena da samo tako na svojim najnovijim razaračima, koji još nisu ni izgrađeni, a kamoli u operativnoj uporabi, zamijeni topničke sustave novim. Ako

Granata Vulcano
BAE uspije dokazati kompatibilnost kupole Mk8 Mod 1 i topa-haubice L31 bio bi to velik i jeftin korak k novom brodskom topničkom sustavu. Iako su prva uspješna ispitivanja obavljena topom-haubicom dužine cijevi 39 mm BAE tvrdi da je moguće u kupolu ugraditi i cijev dužine 52 mm. Top-haubica L31 ugrađuje se u samovozni topnički sustav AS90 Braveheart. S cijevi dužine 39 kalibara ima maksimalni domet od 24,7 km, dok se domet s cijevi dužine 52 kalibra povećava na 50 km. Da bi se dosegnuo domet predviđen za novi brodski topnički sustav (140 km) potrebno je razviti granatu s tri puta većim dometom i vjerojatno produžiti cijev za još koji kalibar. Najveći problem nastao je zbog dvodijelne granate mase 57 kg (granata 45 kg, barutno punjenje 12 kg) kojom se koristi L31, dok je sustav za automatsko punjenje granata na topu Mk8 Mod 1 prilagođen uporabi jednodijelne granate mase 36,5 kg. BAE je predložio modifikaciju sustava punjenja kako bi se prilagodio dvodijelnoj granati, a zbog koje bi brzina paljbe smanjena sa sadašnje 10 do 12 granata u minuti na otprilike 6. Druga je mogućnost, koju BAE trenutačno ne spominje, prilagodba L31 uporabi jednodijelne granate a koja će se ionako morati razviti da bi se dosegnuo domet od 150 km. Zbog veće sile trzaja L31 s cijevi dužine 52 kalibra od postojećeg topa kalibra 114 mm bit će potrebno ojačati kupolu, zbog čega će masa kupole narasti za jednu tonu, na 23 t. Sve je to još uvijek teorija, jer se ispitivanja s bojnim streljivom tek očekuju.
Potaknuto tim uspjehom britansko ministarstvo obrane prošle je godine pokrenulo izradu studije izvedivosti u koju su uključena dva prijedloga s topovima kalibra 155 mm i dva prijedloga s topovima kalibra 127 mm. Iako kalibar od 155 mm obećava veći borbeni učinak protiv ciljeva na kopnu i brodova te veći domet kalibar od 127 mm pruža mogućnost djelovanja protiv ciljeva u zraku. Zasad je razvoj oba prijedloga usmjeren na dostizanje dometa od 100 km, te procjena njihovih mogućnosti, cijene proizvodnje, te cijene uporabe. Ako se ostvare početni ciljevi odluka o daljnjem razvoju trebala bi se donijeti u travnju 2007. U drugoj fazi cilj će biti povećanje dometa (vjerojatno na 150 km) i detaljnija procjena izvedivosti.

MONARC
Uz već opisani program tvrtke BAE Systems u studiju se uključila i njemačka tvrtka Rheinmetall svojim projektom MONARC (MOdular Naval ARtillery Concept) koji razvija u suradnji s njemačkim brodogradilištem Howaldtswerke Deutsche Werft, njemačkom tvrtkom Krauss-Maffei Wegmann i nizozemskom Thales Nederland. MONARC je program da se za brodsku uporabu prilagodi kupola samovoznog topničkog sustava PzH1000 kalibra 155 mm i dužine cijevi 52 kalibra. U dosadašnjim ispitivanjima ostvaren je maksimalni domet od 40 km i brzina paljbe od 10 granata u minuti. Zahvaljujući računalnim programima razvijenim za potrebe švedskog natječaja za odabir novog topničkog sustava kopnene vojske PzH2000 je uspješno demonstrirao mogućnost gađanja brodova u vožnji kad ga se koristi u ulozi obalnog topništva.
Radi potvrđivanja uporabljivosti MONARC-a jedna prilagođena kupola sustava PzH2000 u prosincu 2002. ugrađena je na pramac fregate Hamburg. Kako bi se kupola mogla postaviti na mjesto gdje inače stoji top Oto Melara Compact kalibra 76 mm izrađen je posebni prigušivač sila koje se javljaju tijekom opaljenja iz topa-haubice kalibra 155 mm. Potvrda učinkovitosti prigušivača trzaja dobivena je, nakon testiranja na kopnu, u lipnju 2003., nakon čega je njemačka vlada odobrila sredstva za nastavak daljnjih ispitivanja. Očekuje se da će prva ispaljivanja bojnog streljiva MONARC s Hamburga obaviti u drugoj polovini ove godine. Ispitivanja će se usredotočiti na mogućnost manipuliranja dvodijelnim streljivom u brodskim uvjetima, izmjeriti razinu buke i pritiska koji se javlja tijekom opaljenja te njezin utjecaj na posadu. Uz to MONARC mora potvrditi mogućnost gađanja pokretnih ciljeva (brodova u plovidbi). Nakon što se ta ispitivanja uspješno okončaju očekuje se nastavak kroz srednjoročna i dugoročna ispitivanja koja će potvrditi mogućnost djelovanja na vrlo niskim temperaturama. Testirat će se i nekoliko plinskih kočnica na ustima cijevi kako bi se odabrao idealna konfiguracija za brodsku uporabu.
 
U osnovnoj konfiguraciji MONARC se sastoji od kupole mase 18 tona u kojoj se nastoje svi važni sustavi, između ostalih i automatski punjač sa spremnikom granata kapaciteta 60 komada. MONARC se može još više prilagoditi brodskoj uporabi tako da se automatski punjač i spremnik granata premjeste iz kupole u potpalublje broda. Time bi se riješio i trenutačni problem da u kupoli tijekom paljbe mora biti jedan član posade koji upravlja radom automatskog punjača. Prednost MONARC-a je da je otprije prilagođen uporabi topa-haubice kalibra 155 mm i dužine cijevi 52 kalibra, te da je njegov sustav suspenzije trzaja prilagođen ispaljivanju granata povećanog dometa koje su još uvijek u razvoju a namijenjene su za uporabu na kopnenim topničkim sustavima. Još veća prednost je što je PzH2000 već u operativnoj uporabi te su troškovi razvoja svedeni na minimum.
Korak dalje otišla je tvrtka Krauss-Maffei Wegmann koja je, unutar programa AGM (Artillery Gun Module) počela razvoj automatizirane kupole s istim topom namijenjene uporabi u kopnenoj vojsci kako bi se zadovoljio zahtjev australske vojske, a koja bi se mogla vrlo lako prilagoditi i uporabi na brodovima. Početna testiranja obavljena su na gusjeničnom vozilu M270 koje inače služi za MLRS (Multiple Launch Rocket System) višecijevni lanser raketa. Ispaljeno je 80 granata, uglavnom s maksimalnim barutnim punjenjem, bez većih teškoća. Sastavljanje potpuno operativnog prototipa počelo je u ožujku ove godine i očekuje se da će biti spreman za testiranja u listopadu. AGM kupola težit će 12,5 tona zajedno s 30 projektila. Automatski punjač uz pomoć računala sam manipulira granatama i barutnim punjenjima, bez nadzora čovjeka. Čak je i opremanje granata upaljačima automatizirano. Novi punjač omogućava brzinu paljbe od 10 granata u minuti.

U kalibru 127 mm
Druga dva prijedloga u programu su talijanski Oto Melara 127/64 LW i američki United Defense Mk45 Mod 4. Oznaka 127/64 LW označava da top ima kalibar 127 mm i cijev dužine 64 kalibra. Oznaka LW skračenica je od lightweight (lagani). Taj topnički sustav, zajedno sa sustavom za automatsko punjenje i 40 granata spremnih za ispaljivanje, ima masu od samo 29 tona. U spremnik stane najviše 80 granata, iako modularna gradnja omogućava ugradnju na manje brodove sa spremnikom zapremine 20 granata. Prednost 127/64 LW je u njegovoj mogućnosti gađanja ciljeva u zraku i brzini paljbe od čak 35 granata u minuti koja se ostvaruje uz pomoć sustava za hlađenje cijevi uz pomoć vode. Topnički sustav 127/64 LW još je uvijek u razvoju i prvi proizvodni primjerak očekuje se tek u 2008. godini. Od 2003. talijanska i nizozemska ratna mornarica zajednički razvijaju granatu velikog dometa Vulcano kalibra 127 mm. Vulcano Phase I trabala bi tom topu omogućiti maksimalni domet od 70 km i trebala bi ući u operativnu uporabu 2007. Vulcano Phase II trebala bi imati maksimalni domet 120 km, a u proizvodnji bi se trabala naći 2011. Zanimljivo je da Oto Melara za talijansku vojsku razvija granatu Vulcano u kalibru 155 mm kojom bi se koristili na talijanskim samovoznim haubicama PzH2000. Ta bi granata trebala imati početnu brzinu od 1200 m/s na ustima cijevi i maksimalni domet od 120 km uz mogućnot povećanja na čak 160 km. Ako razvoj Vulcana kalibra 155 mm uspješno dođe do stadija serijske proizvodnje bit će ozbiljna konkurencija projektu 127/64 LW.
Američki top Mk4 Mod 4 u operativnoj je uporabi od 1999. godine, a uz američku ratnu mornaricu u uporabi je još u Danskoj, Japanu i Južnoj Koreji. Činjenica da je već u operativnoj uporabi ujedno mu je i najveća prednost. Uz to američka ratna mornarica za njega razvija dalekometne granate čiji je domet 80 km. Najveći i možda presudan nedostatak mu je da se u međuvremenu američka ratna mornarica okrenula razvoju elektromagnetskih topova, što znači da više nisu zainteresirani za razvoj Mk4 topničkog sustava.

Što nakon topova?
Polyphem
Osim elektromagnetskih topova koji su tek na početku razvoja, topovi koji rabe granate s barutnim punjenjem približavaju se vrhuncu svog razvoja. Daljni razvoj topničkih sustava i vođenih granata postat će preskup. Zbog toga je poželjno da se rješenje za problem pružanja vatrene potpore snagama na kopnu pronađe negdje drugdje. Trenutačno se čini da je najlogičnije rješenje razvoj jednostavnih i jeftinih vođenih projektila. Tehnologija koja bi se primijenila za navođenje granata na ciljeve već je operativno iskušana na vođenim projektilima, a tehnologija raketnih motora s čvrstim gorivom i/ili turbomalznih motora omogućava da projektili bez većih teškoća mogu ostvariti domet od 150 i više kilometara. Kako su krstareći projektili kao što su Tomahawk i Storm Shadow namijenjeni uništavanju ciljeva u dubini neprijatelja, te su preskupi za zadaće taktičke potpore rješenje se mora naći u jeftinijim projektilima. Jedan od njih je američki AGM-84H SLAM-ER koji je nastao na osnovama protubrodskog projektila Harpoon. Druga mogućnost je razvoj inačice Lockheed Martinovog projektila M30 GMLRS ili NLOS-LS projektila tvrtke NeFires.
Njemački projektil Polyphem namjenski je izrađen upravo za ulogu uništavanja točkastih ciljeva na kopnu, a trenačutno je namijenjen ugradnji na korvete K-130. Maksimalni mu je domet skromnih 60 km, ali on se lako može utrostručiti ugradnjom snažnijeg turbomlaznog motora i većih spremnika za gorivo. Sada se na ciljeve navodi uz pomoć termovizijske kamere čija se slika na brod prenosi preko optičkog kabela. Takav sustav vođenja omogućava uništavanje i vrlo malih ciljeva jer je preciznost pogotka unutar 10 cm. Međutim, povećavanjem dometa i povećavanjem brzine projektila optički kabel će postati neuporabljiv te će se morati zamijeniti od ometanja zaštićenim radijskim linkom.
Izvor  Hrvatski vojnik, Tomislav JANJIĆ* 1.jpg (66.48 KB, 600x383 - viewed 373 times.)

* 2.jpg (26.61 KB, 600x218 - viewed 359 times.)

* 3.jpg (48.1 KB, 600x768 - viewed 351 times.)

* AGM.jpg (28.33 KB, 200x152 - viewed 406 times.)

* 4.jpg (44.58 KB, 600x451 - viewed 348 times.)
« Last Edit: April 20, 2011, 10:56:21 pm by ML » Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 675« Reply #2 on: April 20, 2011, 09:30:50 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* granata Vulkano.jpg (21.69 KB, 600x267 - viewed 349 times.)

* Kupola samovoznog topničkog sustava PzH2000 na fregati Hamburg.jpg (74.11 KB, 600x480 - viewed 299 times.)

* Top Mk4 Mod 4.jpg (78.25 KB, 600x400 - viewed 276 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 675« Reply #3 on: April 21, 2011, 07:33:49 am »

MONARC (MOdular Naval ARtillery Concept)kupola sustava PzH2000  ugrađena je na pramac fregate Hamburg.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/8fkWTISxYu8?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Sistem je bio predviđen za ugradnju na fregate klase F125, međutim ispostavio se da je problem prilagođavanja PZH-2000 sustava korozivnom morskom okolišu teži od očekivanog. Tako če F125 klasa biti opremljena sa novo razvijenim topom Otobreda 127/64, koji ima domet više od 120 km ako se koristi streljivo Vulcano.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* pmgrsl1.jpg (30.1 KB, 500x293 - viewed 284 times.)

* 800px-OTOBreda127-54.jpg (36.16 KB, 800x480 - viewed 291 times.)
« Last Edit: April 21, 2011, 08:15:20 am by ML » Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 55 981« Reply #4 on: January 29, 2018, 10:31:57 pm »

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.