PALUBA
January 22, 2021, 06:01:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 724 725 726 727 728 [729] 730 731 732 733 734 ... 742   Go Down
  Print  
Author Topic: Građanski rat u Siriji  (Read 1424270 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 331« Reply #10920 on: November 07, 2020, 12:18:51 pm »Quote
The former Turkish observation post near the northern Syrian city of Morek was covered in debris and rubbish weeks after its dismantlement as seen on Tuesday.

Turkish-labelled packages were seen strewn on the ground as a bulldozer cleared debris. People could also be seen walking towards the site.

The Syrian Arab Army (SAA) seized Morek in August 2019 and besieged the Morek observation post ever since.

At the end of October, several Turkish-made lorries were seen transporting items away from the site amid reports of the observation post being dismantled.

Turkish forces have reportedly begun to establish a new observation post in the strategic town of Qoqfin, in Jabal al-Zawiya.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10921 on: November 07, 2020, 01:38:06 pm »

Suhoji razneli štab terorista u paramparčad, veliki napad na planinu terora
Novosti online 07. 11. 2020.

RUSKA avijacija u Siriji izvela je seriju vazdušnih napada na položaje terorista na severozapadu zemlje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najjači udari su bili koncentrisani oko planine Zavija (Džabal Zavija), na jugu provincije Idlib, tačnije na položaje terorista u selu Sardža. Još uvek nije poznato koji avioni su učestvovali u napadu, ali sudeći prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama najmanje jedan bombarder Su-24 je dejstvovao po neprijatelju. Prema još uvek nepotvrđenim informacijama meta napada je bio štab terorista u Sardži.

U poslednje vreme se intenzivirala ruska vazdušna kampanja nad severom Sirije. U ponedeljak 26. oktobra Rusi su žestoko bombardovali kamp terorističke milicije Fajlak al Šam, u kome je poginulo gotovo osamdeset islamista. Da li je ovo bilo upozorenje Erdoganu koji nastavlja da se meša u rat na Kavkazu, ili samo priprema za novu veliku ofanzivu sirijske armije na Idlib, ostaje da se vidi.

Izvor: www.novosti.rs


* 001.jpg (91.34 KB, 718x1067 - viewed 16 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10922 on: November 07, 2020, 01:39:37 pm »

Pao je i Šer Mager, ruska i Asadova vojska zauzimaju njihove položaje
Novosti online 07. 11. 2020.

TURSKE oružane snage povukle su se iz svoje baze na severozapadu Sirije, nakon što su prošle nedelje dovezli kamione za prevoz trupa i opreme.

Prema izvorima sa severa provincije Hama, koje navodi Al Masdar, turske oružane snage povukle su svoje trupe i opremu sa osmatračnice Šer Mager, koja je već nekoliko meseci opkoljena od strane Sirijske arapske armije. Izvor je rekao da je turska vojska uklonila sve barikade koje su postavljene oko osmatračnice, i da je područje slobodno za ulazak Sirijske arapske vojske i ruskih snaga. Dodao bi da će sirijska armija uskoro poslati inžinjerijske timove koji će pregledati to područje i osigurati da Turci nisu ostavili mine ili eksploziv.

Nakon toga Sirijska arapska armija uspostaviće potpunu kontrolu na ovom položaju. Povlačenje turske vojske sa osmatračnice Šer Mager drugi je put u poslednjih mesec dana da su trupe Ankare napustile svoje osmatračnice u ovom delu Sirije.  Pre nego što je napustila Šer Mager, turska vojska se povukla sa osmatračnice Morek, što su potvrdili strani mediji i pored tvrdnji Ankare da su turske trupe i dalje prisutne na tom položaju.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 957


« Reply #10923 on: November 07, 2020, 08:38:43 pm »Šojgu o proveri ruske vojske u Siriji: Na testu je bilo skoro sve


Komandanti ruskih vojnih formacija testirani su na svim nivoima u Siriji u uslovima realnih sukoba, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Prema rečima ministra, tokom vojnih operacija u Siriji testirano je „praktično sve“ rusko oružje.

„Svi komandanti pukova, komandanti divizija, armija, svi komandanti okruga, načelnici generalštabova, šefovi službi, svi su za to vreme prošli kroz Siriju“, rekao je ministar u dokumentarnom filmu o njemu na televizijskom kanalu „Zvezda“.

Testiran je i ruski sistem vojnog obrazovanja.

„Proverili smo naš obrazovni sistem, da li dobro učimo i čemu ih učimo“, dodao je Šojgu.

Vojna operacija Ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji, u dogovoru sa Damaskom, započela je 30. septembra 2015. godine. Tokom operacije, veći deo teritorije zemlje vraćen je pod kontrolu Damaska, a najveća teroristička grupa DAEŠ je poražena.

izvor


Највећа практична корист од Руског анагжовања у Сирији је "обука" у реалним условима. Не постоји боља школа за војнике од правог ратног (оружаног) сукоба. Руси су то изгледа искористили на најбољи начин и сигурно, на основу искустава и "научених лекција" добили јако добру и способну војску.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 331« Reply #10924 on: November 09, 2020, 09:33:23 am »Quote
Slowly but surely life in Aleppo returns to normal | November 2020 | SyriaLogged
treci puk
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 251


« Reply #10925 on: November 09, 2020, 12:40:14 pm »

Konačno neke lepše slike iz Sirije. Mislim da će im trebati preko 20 godina da obnove ono što je porušeno. Međutim posledice rata će se osećati sigurno narednih 30 godina. Tu mislim na gubitak kontinuiteta u zdravstvu, školstvu, nauci, onda ratne traume koje će ljudi osećati celog života, veliki broj invalida, posleratni sindromi koji će se neizbežno javiti.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 331« Reply #10926 on: November 09, 2020, 12:54:31 pm »Putin: Izvan Sirije 6,5 miliona izbeglica, sada dobre mogućnosti za masovni povratak


Izvan granica Sirije nalazi se više od 6,5 miliona izbeglica, a većina njih su radno sposobna lica, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Tokom video-konferencije sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom Putin je potvrdio da Rusija podržava održavanje predstojeće međunarodne konferencije o izbeglicama.

„Većina izbeglica koje se nalaze izvan Sirije su radno sposobna lica koja bi mogla i treba da učestvuju u obnovi svoje zemlje. Njihov povratak je u skladu i sa interesima država koje su ih primile, pre svega suseda Sirije. Jer opterećenje koje trpe je prilično veliko i imaju velike troškove za njihov privremeni smeštaj i ostalo“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da mlade izbeglice mogu da predstavljaju pretnju po zemlju boravka jer padaju pod uticaj ekstremista.

Prema njegovim rečima sada postoje povoljne mogućnosti za njihov masovan povratak u Siriju, ali je važno da taj proces ide prirodno, bez prisile.

U samoj Siriji se svakodnevno preduzimaju mere za unapređenja života i rada, ukidaju su brojna ograničenja i napori daju rezultat, rekao je predsednik Rusije i dodao da se do sada iz inostranstva vratilo više od 850.000 sirijskih građana, a u svoja mesta stalnog boravka u samoj zemlji više od 1,3 miliona ljudi.

„To je, bez sumnje, vaša zasluga, predsedniče. To je dobro. Ali obim te humanitarne katastrofe, a nemoguće je drugačije je zvati, je i dalje veliki. Sada kada je na većem delu teritorije Sirije nastupio mir postoje dobre mogućnosti za masovan povratak izbeglica. Naravno, to treba da se odvija prirodno, bez prisile“, rekao je Putin.

On je dodao da Rusija podržava održavanje međunarodne konferencije o izbeglicama, ističući da će ruska delegacija biti jedna od najmnogobrojnijih.

Kako je rekao, učešće su potvrdili i UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Konferencija je predviđena za 11. i 12. novembar u Damasku.

„Ruska delegacija će biti jedna od najmnogobrojnijih, uključivaće stručnjake iz više od 30 ministarstava i institucija. Pored aktivnog učešća na konferenciji oni će imati i susrete sa sirijskim kolegama tokom kojih će biti razmotrena najaktuelnija pitanja bilateralne saradnje. Pored toga Siriji će biti predato preko 65 tona humanitarne pomoći“, zaključio je Putin.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 331« Reply #10927 on: November 09, 2020, 02:26:41 pm »Asad: Da konferencija urodi plodom i da se izbeglice vrate kući


Sirijci očekuju od Međunarodne konferencije o izbeglicama i interno raseljenim licima rezultate u praksi, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad tokom video-konferencije sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

„Veliku nadu polažemo na ovu konferenciju i nadamo se da će biti rezultata u praksi. Sirijci ne samo da su spremni, već i sa velikim entuzijazmom žele da primene u praksi dogovore u narednih nekoliko meseci neposredno nakon ove konferencije. Znamo da veliki deo izbeglica podržava sirijska vlada, ali, nažalost, uslovi im trenutno ne dozvoljavaju da se vrate. Cenimo interesovanje drugih zemalja da učestvuju u ovoj konferenciji i nadamo se da će biti mogućnosti da se aktuelni ekonomski embargo ublaži ili ukine uz zajedničke napore, kako bi se stvorili uslovi koji su neophodni za povratak izbeglica“, izjavio je Asad.

Kako je rekao, Damask se nada da će međunarodna konferencija o izbeglicama pomoći da se prekine ekonomska blokada Sirije i stvore uslovi neophodni za vraćanje Sirijaca u domovinu.

„Mnoge izbeglice i interno raseljena lica bežali su zbog straha od terorizma, drugi su bežali jer je bila uništena infrastruktura, izgubili su radna mesta. Nastavljamo da održavamo kontakte sa velikim delom država u kojima borave izbeglice, znamo da oni pokušavaju da se vrate u zemlju, naročito nakon što je Sirija pružila određene beneficije koje stimulišu proces povratka“, rekao je Asad.

Istovremeno, on je rekao da međunarodna blokada Sirije „ne pomaže u zadovoljavanju prioritetnih potreba sirijskih izbeglica“.


Politizovanje humanitarnog problema sirijskih izbeglica

Predsednik Sirije je u razgovoru sa Putinom dodao da su sirijske vlasti zainteresovane za rešavanje nacionalnog izbegličkog problema, bez obzira na pokušaje mnogih zemalja da taj problem politizuju.

„Izbeglički problem je humanitarni problem, ali mnoge zemlje pokušavaju da ga politizuju. Međutim, to je nacionalni problem Sirije i vlasti zemlje su zainteresovane da ga reše.

To je jedan od glavnih prioriteta sirijske vlade, naročito nakon što je oslobođen značajni deo teritorije Sirije i nakon što smo uspeli da iskorenimo terorizam na tim teritorijama“, rekao je on.

Ruski lider je u ponedeljak izjavio da se izvan granica Sirije nalazi više od 6,5 miliona izbeglica, a da većinu čine radno sposobna lica. Tokom video-konferencije sa sirijskim predsednikom Putin je potvrdio da Rusija podržava održavanje predstojeće međunarodne konferencije o izbeglicama.

Konferencija je predviđena za 11. i 12. novembar u Damasku.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 331« Reply #10928 on: November 09, 2020, 04:37:11 pm »Putin: Eliminisali smo žarište međunarodnog terorizma


Radom na sporazumu u Siriji, koji je sa Iranom i Turskom obavila Rusija, je eliminisano žarište međunarodnog terorizma, kaže predsednik Rusije Vladimir Putin

Putin je to rekao na sastanku sa sirijskim kolegom Bašarom el-Asadom putem video linka.

Putin je naglasio da je Rusija nastavila da ulaže energične napore u promovisanju dugoročnog sporazuma u Siriji, obnovi njenog suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta, preneo je TASS.

Prema Putinovim rečima, nivo nasilja u Siriji je suštinski opao, ljudi se vraćaju civilnom životu, a inkluzivni politički proces pod pokroviteljstvom UN-a je u toku.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 331« Reply #10929 on: November 10, 2020, 07:20:18 am »SAD uvode nove sankcije Siriji


SAD su danas uvele su nove sankcije zvaničnicima, entitetima i pojedincima koje optužuju da pružaju pomoć sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, javlja Rojters.

Cilj ove akcije je, kojom je obuhvaćeno i sirijsko Ministarstvo nafte, kako navodi agencija, jeste da se Asadova vlada privoli da se vrati pregovorima pod pokroviteljstvom UN za oknčanje skoro desetogodišnjeg rata u Siriji.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su sankcijama obuhvaćeni vojni zvaničnici, članovi parlamenta i državna preduzeća, kao i građani Sirije i Libana koji rade na obnovi sirijske naftne industrije.

"Ministarstvo finansija odlučno je da nastavi da vrši ekonomski pritisak na Asadov režim i njegove pristalice zbog represije koju vrše", naveo je u saopštenju za javnost američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Sirija je pod sankcijama SAD i Evropske unije kojima je zamrznuta imovina u inostranstvu sirijske države i stotina kompanija i pojedinaca.

SAD takođe zabranjuju izvoz u Siriju i američko investiranje u tu zemlju.


izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10930 on: November 10, 2020, 09:18:35 am »

Akciju aviona pratilo granatiranje neprijateljskih položaja
Novosti online 09. 11. 2020.

Ruski ratni avioni bombardovali su položaje Islamske države u pustinji u blizini grada Rusafa u provinciji Raka.

Rusi su to područje i granatirali. Vojna operacija Ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji, u dogovoru sa Damaskom, započela je 30. septembra 2015. godine. Tokom operacije, veći deo teritorije zemlje vraćen je pod kontrolu Damaska.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10931 on: November 10, 2020, 09:27:55 am »

Potpisali sporazum o pomirenju, pa napali vojsku
Novosti online 09. 11. 2020.

TERORISTIČKE grupe sa juga Sirije, među kojima i deo onih koji je potpisao sporazum o pomirenju sa vladom u Damasku, danas je pokrenuo novu oružanu pobunu u provinciji Dara, na jugu Sirije.

Pobuni je predhodila operacija Sirijske arapske armije protiv “uspavanih ćelija” terorista u distriktu Al Balad. Ubrzo nakon što su pokrenuli operaciju aktivirale su se i ostale ćelije terorista i pokrenule napade na vojsku oko Dare. U prvom udaru terorista ubijeno je nekoliko oficira obaveštajnih službi SAA. Oni su ubijeni u mestu Kirak gde su ih napali teroristi koji su ranije potpisali sporazum o pomirenju. Iako su se teroristi u Dari predali 2018. godine kada je veliki deo njih deportovan u Idlib, a ostali prihvatili da polože oružje i vrate se civilnom životu sve vreme dešavaju se napadu terorista.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10932 on: November 10, 2020, 08:26:10 pm »

Žestok napad vazduhoplovnih snaga, silovito bombardovanje neprijateljskih položaja
Novosti online 10. 11. 2020.

RUSKE vazduhoplovne snage pokrenule su danas novi napad na severozapadni region Sirije, gađajući džihadističke baze u južnom delu Idliba.Prema izveštajima iz idlibske Uprave danas popodne, ruske vazduhoplovne snage izvele su izviđačke letove iznad regije Džabal al Zavija da bi identifikovale i potvrdile džihadističke ciljeve. Nakon izviđačkih letova, ruske vazduhoplovnih snage bombardovale su džihadističke baze i skrovišta, postigavši direktne pogotke na ovim lokacijama u regionu Džabal al Zavija. Ovaj najnoviji napad ruskih vazduhoplovnih snaga dolazi samo nekoliko dana nakon što su sirijske  vazduhoplovne snage izvele snažne udare na baze i skrovišta Hajat Tahrir Al-Šama.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10933 on: November 10, 2020, 08:44:56 pm »

Teroristi zarobili vojnike: Viču Alahu akbar, sve snimaju i voze ih na nepoznatu lokaciju
Novosti online 10. 11. 2020.

TERORISTIČKA grupa u provinciji Dara zarobila je sirijske vojnike na jednom od kontrolnih punktova u oblasti al Alam.

Teroristi odvoze vojnike na nepoznatu lokaciju i viču "Alahu akbar".

https://twitter.com/spriter99880/status/1326140866919100416

Snimak zarobljenih vojnika objavljen je i na društvenim mrežama.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 745« Reply #10934 on: November 11, 2020, 06:49:14 am »

Zaplenjena ogromna količina oružja
Novosti online 11. 11. 2020.

SIRIJSKA arapska vojska (SAA) zaplenila je ove nedelje veliku količinu oružja koje su ostavile militantne snage u južnom delu Sirije.

Prema Sirijskoj arapskoj novinskoj agenciji (SANA), Sirijska arapska vojska zaplenila je nekoliko oružja američke proizvodnje, uključujući puške i protivtenkovske rakete (ATGM). U video snimku koji je objavila SANA, reporter intervjuiše sirijskog vojnog oficira, koji ga vodi u obilazak skladišta oružja. Oficir pokazuje izveštaču jurišne puške američke proizvodnje M-16 i rakete BGM-71 TOV, koje je Obamina administracija isporučila militantnim grupama, piše AMN.Oružje su sakrile militantne grupe koje su ili odbile da predaju oružje tokom njihovog odlaska iz južne Sirije ili su pristale na dogovor o pomirenju sa vladom. U leto 2018. godine, militantne snage dogovorile su se o sporazumu o pomirenju kojim će se okončati neprijateljstva između vlade i pobunjeničkih trupa na jugu Sirije. Međutim, uprkos sporazumu, neprijateljstva se nastavljaju širom južne Sirije, posebno u oblasti Dara, gde militantne grupe nastavljaju da napadaju sirijsku vojsku.Da bi se borila protiv ovih grupa, sirijska vojska izvela je nekoliko operacija češljanja, što je rezultiralo hapšenjem osumnjičenih ili zaplenom oružja i opreme.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 724 725 726 727 728 [729] 730 731 732 733 734 ... 742   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 22 queries.