PALUBA
January 22, 2021, 04:27:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 728 729 730 731 732 [733] 734 735 736 737 738 ... 742   Go Down
  Print  
Author Topic: Građanski rat u Siriji  (Read 1424204 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10980 on: November 25, 2020, 05:07:21 pm »

Kurdi naneli velike gubitke turskim saveznicima
Novosti online 25. 11. 2020.

SNAGE koje podržava Turska, pretrpele su nedavno velike gubitke u severnom delu Sirije, nakon žestokih vatrenih obračuna sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) u blizini Ain Ise.

Prema izveštajima iz oblasti Al-Rake, snage koje podržava Turska, započele su napade na Sirijske demokratske snage početkom ove nedelje, što ih je navelo da uzvrate vatru severno od Ain Ise. Militanti koje podržavaju Turci, nastavili su napade tokom perioda od 72 sata, što je rezultiralo brojnim gubicima njihovih trupa, uključujući izvestan broj mrtvih boraca koji su ostali na bojnom polju tzv. "ničijoj zemlji".

Neki izveštaji iz Ain Ise, kažu da su dve strane postigle privremeno primirje, uz posredovanje Rusije, radi sakupljanja svojih mrtvih tokom sledećih nekoliko sati u severnoj Al-Raki. Međutim, čak i sa privremenim primirjem, čini se da su turska vojska i njihovi saveznički militanti odlučni da gađaju Sirijske demokratske snage u Ain Isi i da se možda trude da zauzmu grad. Dronovi turske vojske već su primećeni nad ovom regijom u protekla 72 sata, pošto su izvršili sporadične napade na SDF i Sirijsku arapsku vojsku (SAA).

U utorak je Sirijska arapska vojska oborila turski dron koji je prethodno napao njene snage u Ain Isi. Iako Sirijska arapska vojska nije učesnik u sukobima, oni su pažljivo pratili situaciju, dok militanti koje podržavaju Turci sporadično napadaju njihove trupe.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 327« Reply #10981 on: November 26, 2020, 07:37:05 am »Dignut u vazduh most al-Nahel na autoputu M-4 koji povezuje luku Latakija sa gradom Alepom


Neidentifikovane naoružane osobe digle su u vazduh most al-Nahel na autoputu M-4 koji povezuje luku Latakija sa gradom Alepom, industrijskim čvorištem u Siriji.

Most se nalazi u blizini grada Muhambala na jugozapadu Idliba. Opozicioni izvori rekli su da su naoružane osobe digle u vazduh most kako bi blokirali autoput M-4, gde su ruska vojna policija i turske snage ranije ove godine izvršile zajedničko patroliranje.

Naoružani ljudi minirali su most dok su se turske trupe raspoređivale duž M-4. Trupe su se verovatno pripremale za novu patrolu na autoputu.

Turska se obavezala da obezbedi i ponovo otvori autoput M-4 prema sporazumu o Idlibu sa Rusijom od 5. marta. Nekoliko zajedničkih patrola obavljeno je autoputem. Međutim, bilo je nekoliko napada, a autoput je ostao zatvoren od strane radikalnih grupa, uglavnom Hajat Tahrir al-Šama.

Turske snage sada pojačavaju svoje prisustvo južno od autoputa M-4 i navodno se pripremaju da samostalno patroliraju planinom al-Zavija.

Nedavne turske akcije u Idlibu ukazuju da Ankara nije u dobrim odnosima sa militantima u regionu. Ipak, i dalje će im odlučno pružati podršku protiv sirijskih vladinih snaga i njihovih saveznika.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10982 on: November 26, 2020, 08:23:08 am »

Sirijska vojska uništila turske tenkove
Novosti online 25. 11. 2020.

NOVE fotografije prikazuju uništavanje turskih oklopnih vozila od strane sirijske vojske.Njih je objavila opoziciona veb stranica na kojoj prikazuje uništena oklopna vozila koja je isporučila Turska, tokom borbi u južnom Idlibu ranije ove godine. Na fotografijama agencije "Smart News" posebno su prikazana vozila koja je isporučila Turska, a koje je uništila Sirijska arapska vojska (SAA) u gradu Kansafra, koji se nalazi u regiji planine Al-Zavija u Idlibu. Sirijska arapska vojska je učestvovala u teškoj bici sa džihadistima u regiji planine Al-Zavija ranije tokom godine, pošto su od militanata u Idlibu i Alepu zauzeli veliki deo teritorije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10983 on: November 26, 2020, 05:46:45 pm »

Sirijska vojska zauzima sve veći broj strateških mesta
Novosti online 26. 11. 2020.

U POSLEDNjA 72 sata, turske oružane snage započele su povlačenje svojih trupa iz dve važne oblasti na severozapadu Sirije.

Prema novom izveštaju iz oblasti Alepa, turske oružane snage započele su povlačenje svojih trupa i opreme sa područja Sarakiba, stavljajući tačku na njihovo prisustvo koje je trebalo da zaustavi napredovanje Sirijske arapske vojske u Idlibu. U izveštaju se navodi da su turske oružane snage dovele nekoliko transportnih kamiona da povuku ne samo svoje vojnike, već i svoju tešku opremu koja je tamo već nekoliko meseci.

Poput povlačenja sa ostalih osmatračnica pod opsadom Sirijske arapske vojske, turskim trupama će verovatno trebati nekoliko dana da očiste to mesto pre nego što poslednji deo njihovih snaga napusti Sarakib. Povlačenjem turskih snaga sa osmatračnice Sarakib, sirijska vlada će sada imati puni pristup tom području, uključujući okolna mesta u blizini strateškog autoputa M-5. Pre ovog povlačenja, turske oružane snage počele su da premeštaju svoje trupe sa osmatračnice u području Rašidin 5. Poput Sarakiba, osmatračnicu Rašidin 5, u potpunosti opseda Sirijska arapska vojska, već nekoliko meseci.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10984 on: November 27, 2020, 06:14:46 am »

Islamska država žestoko napala, ali su sirijske snage pokazale neviđenu hrabrost
Novosti online 26. 11. 2020.

ISLAMSKA država (ISIS / ISIL / IS / DAEŠ) nastavila je kampanju u istočnom delu Hame, dok su njihovi borci gađali položaje Sirijske arapske vojske (SAA) u blizini itrijske raskrsnice.

Prema terenskim izveštajima, Islamska država napala je u sredu jedinicu sirijske vojske u istočnoj Hami, što je rezultiralo brojnim vojnim žrtvama.  Nedugo nakon što je Islamska država pokrenula napad, Sirijska arapska vojska i Nacionalne odbrambene snage (NDF) poslale su pojačanje na istočni front Hame kako bi odbacile teroriste. Pojačanja su pružila preko potrebnu pomoć okruženim trupama, jer su mogle da odbace teroriste Islamske države sa područja Itrije.

Sledećeg dana, Islamska država je ponovo pokrenula napade na istoku Hame i Homsa, primoravajući Sirijsku arapsku vojsku da odgovori snažnim protivnapadom kako bi odbacila teroriste i osvojila teren. Kao rezultat sukoba u sredu i četvrtak, Islamska država pretrpela je veliki broj žrtava, uključujući nekoliko mrtvih članova terorističke grupe.

Od početka 2020. godine, Islamska država preselila je svoje operacije iz istočnog dela regije Badija al-Šam u provincije Hama i al-Raka, jer ta područja nisu bila utvrđena i nedostajale su im potrebne snage da ih zaštite.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10985 on: November 27, 2020, 05:47:26 pm »

Stigla dojava, usledio žestoki napad!
Novosti online 27. 11. 2020.

RUSKE vazduhoplovne snage izvršile su sinoć nekoliko vazdušnih napada na severoistočni region Latakije, gađajući glavno uporište džihadista u regionu Džabal Al-Akrad.

Prema terenskom izveštaju Guvernorate Latakije, Ruske vazduhoplovne snage pokrenule su vazdušne napade na džihadističko uporište Kabani, koje je služilo kao sedište Hajata Tahrira Al-Šama i Turkestanske islamske stranke u Džabal Al-Akradu, a okosnicu džihadista Hajat Tahrir al-Šama u ovom gradiću čine Albanci poreklom sa Kosova i Metohije, takozvani Džemaat Albani. U izveštaju se navodi da su ruski vazdušni napadi takođe ciljali džihadistička mesta duž ose Idlib-Latakija, uključujući i mesta koja gledaju na ravnicu Al-Gaab.

Ovi ruski vazdušni napadi navodno su ciljali kampove Turkestanske islamske stranke, koja je umešana u nekoliko sukoba sa Sirijskom arapskom vojskom (SAA) u ovom regionu. Ruske vazduhoplovne snage obično izvode vazdušne napade u Siriji kada imaju informacije o lokacijama džihadističkih sastanaka, kampova za obuku i baza.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10986 on: November 27, 2020, 08:04:21 pm »

Okupator nastavlja pljačku Sirije
Novosti online 27. 11. 2020.

AFRINPOST je iz svojih izvora saznao da su turski militanti iz jedinice„Sultan Murad“ i organizacija Muslimanska braća demontirali velike delove Istočne brze pruge u okupiranoj provinciji Afrin i poslali ih u Tursku.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Islamski militanti su opljačkali delove iste pruge, počev od Alepa do grada Azaz, tokom svoje kontrole severnog sela Alepa između 2012. i 2016. godine. Treba napomenuti da je infrastruktura u regionu Afrin ostala netaknuta tokom čitave ere autonomne uprave, ali su sve opustošili i uništilči Turci i militanti povezani sa njima.

Izvor: www.novosti.rs


* 001.jpg (86.46 KB, 640x701 - viewed 6 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10987 on: November 28, 2020, 07:25:06 am »

Terorista ih gađao protiv-tenkovskom vođenom raketom!
Novosti online 27. 11. 2020.

MILITANTI Prve obalske divizije koje podržava Turska napali su trupe Sirijske arapske vojske (SAA) u severnoj Latakiji.Militanti su ciljali grupu od četiri vojnika SAA protiv-tenkovskom vođenom raketom Fagot (ATGM) blizu Kurdskih planina, ubivši i ranivši ih sve. Nekoliko minuta kasnije, militanti su ispalili drugi ATGM na jedinicu koja se kretala da spasi prvu grupu. Prva obalska divizija pripada takozvanom Nacionalnom frontu za oslobođenje. Koalicija je glavni turski predstavnik u Idlibu.

Napad je verovatno bio odgovor na nedavne ruske vazdušne napade na položaje militanata u severnoj Latakiji. U vazdušnim napadima gađano je predgrađe grada Kabani. Militanti koje podržava Turska u Idlibu udruženi su sa Hajat Tahrir al-Šamom, povezanim sa Al-Kaidom, i nizom drugih terorističkih grupa. Ankara, koja održava velike snage u Idlibu, ne samo da ne čini ništa da odvoji svoje pomoćnike od terorista, već ignoriše ponovljena kršenja prekida vatre u regionu. To bi uskoro moglo dovesti do opasne vojne eskalacije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10988 on: November 28, 2020, 07:18:55 pm »

Bombardovani položaji ISIL-a
Novosti online 28. 11. 2020.

SIRIJSKE i ruske vazduhoplovne snage nastavile su operacije iznad centralne Sirije ovog vikenda, pošto su njihovi ratni avioni pokrenuli nekoliko vazdušnih napada na položaje Islamske države (ISIS/ISIL/IS/Daeš) u provincijama Badija Al-Šam i istočna Hama.

Prema izveštajima sa terena, sirijski i ruski ratni avioni započeli su udare na skrovišta Islamske države u pustinjskom regionu u susednom okrugu Al-Saan u Hami, prenosi AMN. Oni su proširili svoje udare na južni region guvernorata Al-Rakka, gde su pogodili položaje Islamske države kod istorijskog grada Al-Resafe. U izveštajima se navodi da će se sirijsko i rusko ratno vazduhoplovstvo okrenuti južno od Al-Rakka-e kako bi gađali borce Islamske države u severoistočnom delu provincije Homs, pošto su postigli niz direktnih udaraca na terorističke položaje.

Ovaj najnoviji vazdušni napad ruskih i sirijskih vazduhoplovnih snaga dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Islamska država pokrenula napad na položaje Sirijske arapske vojske (SAA) u blizini Ithrije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10989 on: November 30, 2020, 10:41:05 am »

Pojavio se snimak koji dokazuje novu pljačku Sirije
Novosti online 30. 11. 2020.

PLjAČKA Afrina, grada u Siriji, se nastavlja.

https://twitter.com/NPA_English/status/1333305061666152448

Područje grada Afrina, koje kontrolišu Turska i sirijski teroristi koje ona podržava, ostaje bez šuma, nafte, ali i maslinovog ulja. To su snimile i kamere, a sve je objavila NPA na svom tviter nalogu. Okupatori maslinovo ulje, prema ovoj agenciji, spremaju za transport u Tursku.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 957


« Reply #10990 on: December 01, 2020, 06:30:02 pm »

Па основни мотив сваког рата је економски. На оном основном нивоу то се зове баш тако - пљачка. Зато, ово није ништа необично нити ново.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 327« Reply #10991 on: December 02, 2020, 09:13:20 am »
Quote
"Afrin Liberation Forces" attacking pro-Turkish militants | November 2020 | SyriaLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 327« Reply #10992 on: December 02, 2020, 09:43:23 am »
Quote
Russian Reconciliation Center held a humanitarian action in Tartus provinceLogged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10993 on: December 03, 2020, 01:33:08 pm »

Narod beži, u strahu od represije
Novosti online 03. 12. 2020.

TURSKE oružane snage nastavile su u utorak svoju vojnu kampanju na severu Sirije, pošto su njihove trupe "zakucale" položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u oblastima Al-Rake i Alepa.

Prema izveštaju sa terena, turske oružane snage proširile su svoj napad u utorak sa područja Ajn Isa u Al-Raki, do grada Manbidž na severoistoku Alepa, piše AMN. Zbog napada na Manbidž i Ain Isu, nekoliko stanovnika ovih područja bilo je primorano da pronađe sigurnost, usred sve veće bojazni da će turske oružane snage i njihovi saveznici pokrenuti novu vojnu operaciju. U prošlosti je Turska koristila prisustvo SDF u regionu istočno od Eufrata kao izgovor za pokretanje "antiterorističkih operacija".

Prema Ankari, SDF i Jedinice za zaštitu naroda (IPG) izdanak su van zakona Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je nekoliko godina ratovala sa Turskom. Uz trupe SDF-a povezane u tekućim operacijama protiv Islamske države (ISIS / ISIL / IS / Daeš) u istočnoj Siriji, Turska će verovatno iskoristiti situaciju i proterati ih iz više oblasti istočno od Eufrata i uspostaviti mnogo veću tampon zonu u severnom delu Sirije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 737« Reply #10994 on: December 03, 2020, 03:51:07 pm »

Napadnuta turska vojna baza
Novosti online 03. 12. 2020.

OSLOBODILAČKE snage Afrina pod vođstvom Kurda, gađale su sedište turskih oružanih snaga u severozapadnom okrugu Alep Afrin, usred rastućih tenzija u severnom delu zemlje.

https://twitter.com/jamlyyyyy/status/1334117748499247104

Prema izveštajima, Oslobodilačke snage Afrina nedavno su gađale tursku vojnu bazu u regionu Afrin, koja je zauzeta od Jedinica za zaštitu naroda (IPG), koju vode Kurdi, tokom akcije koju je 2018. godine podržala Ankara, piše AMN. Na video snimku objavljenom ubrzo nakon napada, vide se oslobodilačke snage Afrina kako napadaju tursko vojno sedište i kasnije tvrde da je u tom procesu ubijeno čak pet članova.

Oslobodilačke snage Afrina pomalo su misteriozna grupa jer se o njihovom vođstvu i sastavu ne zna mnogo. Veruje se da su prvi put formirani ubrzo nakon što su militanti koje podržavaju Turci zauzeli region Afrin od Jedinica za zaštitu naroda u martu 2018. godine. Turski militanti optužili su ih da su izdvojena ili spavaća ćelija IPG-a, međutim, to nije potvrđeno.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 728 729 730 731 732 [733] 734 735 736 737 738 ... 742   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 23 queries.