Jugoslavenska oceanska plovidba -Jugooceanija, Kotor

<< < (13/24) > >>

mali od palube:
Evo orginala slike "Krivošija", prethodno postavljenje, iz fundusa jednog drugog "MUZEJA"  ;) ;) ;)

marinero:
Maketa mb "Sutjeska", čuva se u Pomorskom muzeju u Kotoru.

marinero:
Maketa mb "Orjen", čuva se u prostorijama Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice CG u Kotoru.

Godra:
  TESKI SUDAR NASEG I TAJVANSKOG BRODA U SINGAPURSKOM TJESNACU
U sudaru tajvanskog tankera i ``HERCEG NOVOG``,nas brod prepolovljen i potopljen. Sva posada od 32 clana prosla bez povreda i nalazi se u hotelu

Kotor 19. avgusta-Sinoc u 23sata i 26minuta po lokalnom vremenu brod ``Herceg Novi``,vlasnistvo ``Jugooceanije`` iz Kotora,pod zapovjednistvom kapetana Dragana Blazevica,sudario se sa tajvanskim brodom ``Min Galaxy``. Do sudara je doslo,kako stoji u saopstenju generalnog direktora kotorske kompanije Milivoja Jaukovica,jedan sat nakon sto je nas brod isplovio iz luke Singapur,na putu za Citagong(Banglades) sa 12.391 tona generalnog tereta.Tajvanski brod udario je pramcem u nas brodu predjelu skladista broj 2,to jest na prednjem dijelu broda i bukvalno ga prepolovio. Tri sata nakon sudara nas brod je potonuo na dubinu od 30metara.
U vrijeme sudara  ``Herceg Novi``se nalazio u tzv. specijalnoj zoni koja odredjuje propisani rezim plovidbe u Singapurskom tjesnacu. Niko od 32 clana posade nije povrijedjen i sada su smjesteni u hotelu ``Sivju`` u Singapuru.Brod ``Herceg Novi`,stoji dalje u saopstenju,je osiguran kod londonskih osiguratelja,a predstavnici ``Jugooceanije`` su odmah nakon vijesti o udesu ``Herceg Novog``upuceni u Singapur,gdje ce sa nadleznim organima utvrditi sve cinjenice vezane za sudar. ``Herceg Novi`` je sagradjen 1981. u tadasnjoj DDR,u brodogradilistu Vanderminde,nosivosti je 14.719tona. Nakon suspenzije sankcija UN remontovan je u Kini,odakle se uputio 29. februara ove godine na prvo komercijalno putovanje. Ovo mu je bilo trece putovanje od tada.
Ovo je drugi brod ``Jugooceanije`` koji se nasao na dnu mora. Naime, prije vise od decenije brod ``Kumanovo`` je potonuo nakon sudara ispred Gibraltara. Za pomorce je gubitak broda nesto vise od gubitka imovine,jer brod je za pomorce druga kuca,tako da je potonuce ``Herceg Novog`` i medju pomorcima i ziteljima Boke,tesko primljeno.

L.Djurovic-Pobjeda
Utorak,20. avgust 1996,godine

Godra:
Mozda je nesto od ovoga vec bilo,al evo u malo vecoj rezoluciji

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page