PALUBA
November 27, 2020, 03:55:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sporazum "Otvorena neba"  (Read 1748 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: March 25, 2013, 09:27:45 am »

"Večernji list" Zagreb
http://www.vecernji.hr/


Isprobavaju opremu za motrenje
Ruski vojni inspektori letjet će iznad Hrvatske i Slovenije

Zrakoplov će poletjeti iz Zagreba te će preletjeti 1300 kilometara iznad Hrvatske. Nakon toga će poletjeti iz Ljubljane te će preletjeti 500 kilometara teritorija Slovenije.
  
Ruski vojni inspektori danas počinju promatračke letove na teritoriju Hrvatske i Slovenije u sklopu sporazuma "Otvorena neba", piše RIA Novosti.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane kazao je da će ruski inspektori letjeti iznad Hrvatska i Slovenije u zrakoplovu Antonov-30B (Clank) između 25. i 30. ožujka.

Zrakoplov će poletjeti iz Zagreba te će preletjeti 1300 kilometara iznad Hrvatske. Nakon toga će poletjeti iz Ljubljane te će preletjeti 500 kilometara teritorija Slovenije.

Tijekom leta će ruski i drugi strani stručnjaci pratiti rad opreme za motrenje u zrakoplovu kao dio sporazuma "Otvorena neba". Ugovorom "Otvorena neba", koji je stupio na snagu 1. siječnja 2002., uspostavlja se režim nenaoružanih promatračkih letova iznad teritorija 34 države potpisnice, s ciljem promicanja otvorenosti i transparentnosti vojnih snaga i aktivnosti.

U istom razdoblju će iznad Rusije letjeti kanadski inspektori.

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 577


# proće i ova prehlada


« Reply #1 on: March 25, 2013, 06:40:40 pm »

Ruski vojni inspektori u nadzoru OSRH iz zraka

Ruski vojni inspektori obavit će nazor teritorija Hrvatske i Slovenije u sklopu međunarodnog sporazuma Open Skies, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. Ruski stručnjaci će letove obaviti sa zrakoplovom An-30B u vremenu između 25-30.03. Zrakoplov će polijetati sa zagrebačke zračne luke Pleso kako bi pokrio ukupno 1300 km hrvatskog teritorija, te sa ljubljanbskog aerodroma u nadzoru 500km slovenskog teritorija. Tijekom letova, ruski stručnjaci zajedno sa domaćinima će nadgledati dogovorene točke i područja stacioniranja vojnih snaga i objekata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Međunarodni Ugovor Open Skies potpisan je nakon dugotrajnih pregovaranja u Helsinkiju 24. ožujka 1992. Polazni cilj Ugovora je međusobno otvaranje cjelokupnog zračnog prostora država potpisnica u svrhu promatranja i snimanja njihovog teritorija iz motrilačkog aviona na kojem se tijekom leta nalaze predstavnici promatračke i promatrane strane. Ti letovi predstavljaju praktično i uzajamno unaprjeđenje i izgradnju mjera povjerenja, mira, stabilnosti i zajedničke sigurnosti među državama potpisnicama. Ugovorom je moguće provesti prevenciju konflikata i smirivanje kriznih situacija. Samim time Ugovor ne predstavlja novi sporazum o kontroli naoružanja, jer ne postavlja limite u bilo kojem pogledu (broj ili vrsta sredstava), već nadopunu ostalim sporazumima koji postavljaju određena ograničenja pred državu, odnosno oružane snage zemlje potpisnice. Istodobno, režim motrilačkih letova nema značajke verifikacijskog mehanizma, jer verifikacija zahtijeva donošenje ocjena o tome poštuju li druge strane odredbe sporazuma.

Time su motrilački letovi formalno odvojeni od zadaća verifikacije i njihov krajnji cilj je pružanje objektivnih informacija o vojnim aktivnostima i razmještaju snaga određene države potpisnice svim zainteresiranim potpisnicama Ugovora. Na taj način se provjerenim informacijama izbjegava mogućnost pogrešnog zaključivanja o naravi vojnih aktivnosti i rasporedu postrojbi što u konačnici omogućava poduzimanje odgovarajućih mjera radi izbjegavanja iznenađenja u slučajevima pripreme agresije. Činjenica da je cijeli teritorij neke zemlje potpisnice (uz minimalna ograničenja) moguće nadletjeti i tom prigodom snimiti objekte na površini, a da pritom ne postoje zabranjena područja ili neko ograničenje rute leta dovoljno ilustrira duh Ugovora.

  defender


* article-gallery-big-1364199754_584.jpg (96.46 KB, 800x574 - viewed 724 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 27 queries.