PALUBA
July 03, 2020, 04:41:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Британски тенк Челенџер 2 (Challenger 2)  (Read 9684 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« on: May 14, 2011, 04:02:09 pm »

           
Увод

            Непосредно после Другог светског рата Велика Британија је произвела неколико нових модела нових тенкова Centurion (Центурион), Chieftain (Чифтен), Vickers (Викерс), а 1978. године донета је одлука да се приступи развоју и производњи новог модела тенка који је назван Challenger (Челенџер, изазивач), како би одржала континуитет производње овог најмоћнијег система копнене војске.
           Већ после четири године (1984 - 1988) серијске производње тенка Челенџер 1 одлучено је да се овај модел модернизује. Да би се стигло до возила спремног за серијску производњу, направљена су три прототипа возила на којима је за време опитовања извршено чак 156 разних допуна, измена и преправки. Тестирање је било ригорозно: сваког дана, током 284 дана у години, возила су прелазила 30 километара по путу са савременом подлогом, а 30 километара по најтежем терену; извршене су 34 провере гађања под различитим условима на којима је  испаљено 3400 топовских пројектила. После укупно пређених 6000km одлучено је да нови тенк добије назив Челенџер 2. Кључне измене пре почетка серијске производње извршене су на систему за управљање возилом, нишанским справама, трансмисији и оклопној заштити. Тим изменама тенк Челенџер 2 доведен је на ниво тенкова треће технолошке послератне генерације тенкова и данас спада у најквалитетније тенкове у свету.
           Унутраши распоред у тенку је конвенционалан: управно одељење са возачем налази се напред, борбено одељење (командир, нишанџија и послужилац) у куполи, а моторно-трансмисионо одељење постављено је позади. По величини борбене масе, 62,5 тона, тенк Челенџер 2 спада у најтеже основне борбене тенкове у свету.
         
Наоружање

           Основно наоружање тенка Челенџер 2 је британски топ калибра 120mm са изолученом цеви (L30E4) који му омогућава пуцање из покрета уз велику вероватноћу погађања циља првом гранатом. Цев је модификована и израђена од легираног челика, а изнутра је хромирана. Затварач цеви је клизни, дводелни. Цев је са продуженом барутном комором, а топ је стабилисан у обе равни. Пуни се ручно, а наводи се, заједно са куполом, електрично.
          За топ је развијено неколико врста пројектила: поткалибарски са репним стабилизатором, панцирни противоклопни, разорни противоклопни и пројектили са пластичним експлозивом. Посебно су усвојени нови пројектили CHARM 1 и CHARM 3, са језгром од осиромашеног уранијума, који пробијају сваки оклоп савремених тенкова до даљине од 2000м. Борбени комплет за топ износи 56 пројектила.
          Помоћно наоружање чине два митраљеза калибра 7,62мм (L94A1), од којих је један спрегнут са топом, а други је уграђен на крову куполе (L7). Митраљези имају капацитет од 4.200 метака. Са сваке стране куполе постављено је 2х5 носача димних кутија.
           У тенк Челенџер 2 уграђен је јединствени рачунарски систем возила MILSTD 1553, чији рачунар са магистралом података повезује подсистеме наоружања и погон тенка.
           
Електронска опрема

          Систем за управљање ватром (EFCS 600) сматра се једним од најсавременијих: једноставан је, безбедан за руковање и троши мале количине енергије. Систем је стабилисан у обе равни, а састоји се од: електричних уређаја за навођење куполе и топа, електронског балистичког рачунара новије генерације (канадски CDC), нишанских справа итд. Захваљујући електронском дигиталном балистичком рачунару и систем за управљање ватром, обезбеђена је заменљивост командира и нишанџије у гађању циљева.
          Основна нишанска справа командира тенка је панорамска, дневно-ноћна, стабилисана у обе равни. Термовизијска камера за ноћ електронски је повезана са мониторима командира. У ноћном каналу могуће је мерење даљине ласером. Нишанска справа омогућава командиру осматрање и тачну идентификацију циљева у месту на даљини од 2.200 до 4.000m, а у покрету до 1.500m. За осматрање дању командир има осам кружно распоређених једноделних перископа.
           Командни блок командира тенка има две ручице: десну, за активирање уређаја за навођење куполе и топа и бирач оптичког или термовизијског канала, и леву, са бирачем увећања дневног и ноћног канала нишанске справе, са прекидачем ласера и електроокидача топа.
           На куполи је постављена командна кутија испред које се налази балистички рачунар из којег се подаци о положају оруђа, правцу куполе, даљини до циља, врсти муниције, подаци од метеосензораитд, који се преносе на командну таблу и монитор командира.
           Основна нишанска справа нишанџије (SAGEM) перискомског типа независно је стабилисана у обе равни и има даљиномер на бази Nd-YAG. За ноћ нишанџија има термовизијску справу (TOGS) и монитор за осматрање. На располагању му је и помоћна нишанска справа телескопског типа. Као и командир, и нишанџија командни блок са две ручице - десном и левом - али са много мањим бројем функција.
         
Мотор и трансмисија

           Тенк Челенџер 2 покреће дванаестоцилиндрични, четворотактни, турбопрехрањивани са директним убризгавањем горива, вишегориви, водом хлађени дизел мотор Perkins CV12TC запремине 26 литара, максималне снаге 896kW (1218 КС). Специфична снага тенка је 14,12kW/t, а највећа брзина кретања му је 56km/h. Аутономија кретања му је 500-650km, а  у резервоаре стаје 1797 (+400) литара горива. Помоћни мотор генератор је троцилиндрични Ковентри Климакс Х30 (Coventry Climax H30), максималне снаге 38,08КС.
           Трансмисија је аутоматска, хидромеханичка, а мењач је планетарног типа са хидродинамичким преносником. Мењач и механизам за управљање су у блоку. Мењач има 6 брзина за напред и две брзине за назад. Модел мењача је Дејвид Браун ТН54 (David Brown TN54). 
           Ослањање је хидропнеуматско, а вертикални ход потпорних точкова износи 450мм. Новина на овом моделу тенка је уградња хидрауличног уређаја који возачу омогућава брзо затезање гусеница без напуштања возила.
           Ходни део састоји  се од два пара са по шест удвојених потпорних точкова са дисковима изнад којих се налазе четири точка носача гусеница. Лењивци су напред, а погонски точкови позади. Гусенице су са гуменим улошцима, ширине 650мм. Преко горњег дела ходног уређаја постављени су штитници израђени од алуминијума.
           
Оклоп и опрема

          Посебну пажњу Британци су посветили оклопној заштити тенка. Челенџер има хомогени оклоп од 1.000мм. Основни оклоп направљен је од заварених панцирних плоча челика са композитом од чобхама (Chobham). Напред је постављен вишеслојни ERA оклоп. Додатну заштиту чине експлозивни оклоп и ,,стелт" технологија ради смањења радарског одраза.
           У стандардну опрему тенка Челенџера 2 спадају: уређај за НХБ заштиту, противпожарни уређај, уређај за загревање/хлађење простора за посаду, уређај за задимљавање са бацачима димнох кутија, ИЦ мамцима и експлозивом за борбу против пешадије и радио-уређај.

Борбена употреба

           Чененџер 2 је коришћен је у мировним мисијама у БиХ и на Косову пре него што је 2003. током инвазије на Ирак први пут коришћен и у борбеним сврхама. Британска 7. оклопна бридага, део 1. оклопне дивизије је са 120 Челенџера 2 учествовала у операцијама око ирачког града Басре. Тенкови су пружали ватрену подршку британским снагама те су се показали као одлични. Много пре почетка инвазије на Ирак, на вежбама су уочени проблеми зачепљења филтера ваздуха са песком, но ти проблеми су решени те нису представљали проблем у ирачкој пустињи.
          У једном случају тенк је нападнут са митраљезима и бацачима граната. Возачева оптика је оштећена док су остале оптике оштећене приликом командантом команде за кретање уназад, када је тенк упао у јарак. Челенџер је директно погођен са осам совјетских РПГ-7 и једним француским противтенковским пројектилом МИЛАН. Посада је преживела напад, тенк је дан на поправку, док су најтежа оштећења била на оптици. Након свега шест сати поправка, тенк је поново стављен у употребу. Други Челенџер 2 успео је "преживети" напад 70 совјетских РПГ-7 пројектила у инциденту покрај Басре.
           
Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #1 on: May 14, 2011, 04:17:29 pm »


* chal1.jpg (30.2 KB. 597x306 - viewed 374 times.)* chal16.jpg (34.6 KB. 620x254 - viewed 385 times.)* challenger2.jpg (52.05 KB. 600x378 - viewed 387 times.)* challenger2-tcr2dsrt.jpg (48.18 KB. 780x484 - viewed 384 times.)

Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #2 on: May 14, 2011, 05:24:55 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/xF3faiNsiow?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
Levčanin
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37« Reply #3 on: May 14, 2011, 09:34:41 pm »

izgleda kao ružniji stariji brat Abramsa... prosto mi nije jasno kako su Britanci mogli da dizajniraju nešto tako ružno i puste ga u serijsku proizvodnju toliko dugo bez pokušaja za redizajnom  Tongue
Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #4 on: May 15, 2011, 01:41:25 pm »

           У књизи ,,Наоружање земаља НАТО-а", коју сам иначе користио приликом израде странице за Челенџера 2, нашао сам податак да је развој Челенџера почео након пропале кооперације са Западном Немачком за производњу основног борбеног тенка. Године 1978. Британци су, за потребе иранске армије, самостално започели производњу новог тенка под ознаком FV4030/3 SHIR IRAN. Међутим, Иранци су убрзо одустали од поруџбине, па су Британци, за потребе своје армије, 1984. почели производњу Челенџера 1.
           Зна се да су САД и Западна Немачка почетком седамдесетих година заједно радили на програму МТБ 70. Међутим, тај пројекат је пропао. Немци после тога траже партнера у В. Британији и десило се горе поменуто. Моје неко размишљање је, можда грешим, исправите ме ако неко има боље податке, да су Немци у програм за тенк са Британцима убацили концепцију нечег што ће касније постати М1 Абрамс.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 113« Reply #5 on: May 15, 2011, 01:44:59 pm »

Britanci ne pate od pretjerane ljepote. Ono što naprave je trajno i uporabljivo. Od mudanata do podmornice. Kvaliteta nije upitna.
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 163


« Reply #6 on: May 15, 2011, 01:59:51 pm »

Englezi i design? Neko me želi nasmijati?

Ako naprave ovakav avto, onda je sve jasno.

* 1960_austin_healey_bug_frog_eye_sprite_survivor_front.jpg (25.06 KB. 400x300 - viewed 515 times.)


Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #7 on: May 15, 2011, 02:12:56 pm »

izgleda kao ružniji stariji brat Abramsa... prosto mi nije jasno kako su Britanci mogli da dizajniraju nešto tako ružno i puste ga u serijsku proizvodnju toliko dugo bez pokušaja za redizajnom  Tongue


          Мислим да је небитно да ли је тенк леп или ружан. Битно је да је прави убица на бојном пољу. За Челенџер 2 се сматра да је један од најбоље оклопљених тенкова света. Многи детаљи у вези са оклопом су још увек тајна.
           На Википедији сам пронашао да постоје модификације и Челенџера 2.

Челенџер ЛИП
          Челенџер ЛИП (Challenger Lethality Improvement Programmе) је програм побољшања којиме се постојећи топ Л30А1 на Челенџер тенковима замењује са 120 мм глаткоциевним топом Рајнметал Л55 којег тренутно користи немачки тенк Леопард 2А6. Употреба ове цеви омогућава тенку да користи муницију НАТО стандарда развијену у Немачкој и САД-у. Та муниција омогућава више смртоносне кинетичке енергије приликом пенетрације у оклоп. С друге стране та граната није толико политички контроверзна и еколошки неприхватљива као муниција са осиромашеним уранијумом. Производне линије такве 120 мм муниције у Великој Британији биће затворене за неколико година, тако да се данас користи муниција намењена старијој цеви Л30А1.
          Један Челенџер 2 тенк био је опремљен са Л55 топом те је подвргнут тестирању у јануару 2006. Тестирања су потврдила да је немачка муниција ДМ53 ефикаснија од CHARM 3 муниције са осиромашеним уранијумом. На основу ЛИП програма промењено је складиштење муниције и руковање њоме. Од осталих побољшања, ту је и регенерисани систем НХБ заштите.

Челенџер 2Е
           Челенџер 2Е је извозна верзија тенка. Додат му је нови систем за управљање ватром (СУП) који укључује дневну САЖЕМ МВС 580 термовизијску оптику за команданта и сличну САЖЕМ САВАН 15 оптику за нишанџију, обоје са уграђеним ласерским даљиномером. Постоји серво управљање постојећим арсеналом тенка које се може наместити на командирову оптику, чинећи га тако независним од куполе.

          Уграђен је и снажнији попречно постављени дизел мотор МТУ МТ 883 снаге 1100кW (1500 КС). Мотор је израђен у комбинацији са аутоматским мењачем Ренк ХСВЛ 295TM (Renk HSWL 295ТМ). Тенк има уграђен филтрирајући усисни клима систем који се показао значајним приликом коришћења у пустињи. Слободан простор у трупу може се користити за постављање муниције или горива, чиме се радијус акције тенка повећава.
          БАЕ Систем (BAE Sistems) је 2005. најавио да ће се зауставити даљи развој и извоз Челенџера 2Е. Разлог томе био је британски неуспех да се тај тенк 2002. године прода грчкој војсци. На јавном конкурсу је победио немачки тенк Леопард 2.
Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #8 on: May 15, 2011, 02:17:04 pm »

Заборавио сам да напишем ко су тренутни корисници Челенџера 2.  Британска војска користи 408 комада, а војска Омана поседује 38 примерака.
Logged
Levčanin
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37« Reply #9 on: May 19, 2011, 02:45:02 pm »

Bismark ne slažem se sa tobom... NE generalno i suštinski nego delimično i koncepcijski  Wink Šalim se.

Tenk je delom i marketinški produkt... Kao i sve drugo, važno je da je dopadljiv, da bi se lakše prodao... Ja sam samo izrazio čuđenje zašto ne rade na tenku ali izgleda da si ti to objasnio bolje 'БАЕ Систем (BAE Sistems) је 2005. најавио да ће се зауставити даљи развој и извоз Челенџера 2Е. Разлог томе био је британски неуспех да се тај тенк 2002. године прода грчкој војсци. На јавном конкурсу је победио немачки тенк Леопард 2. ' Ne prodaju Grcima tenk i onda cvrc... Pa zbog Grka da propadnje dalji razvoj?  Time je sve jasno. Pogledaj malo kako Jevreji reklamiraju svoju Merkavu, tenk koji inače nije ni planiran za izvoz, a sada će da ga izvoze... Marketing u 21 veku je oružje sam po sebi... Stvara jaku ekenomiju koja je zavidan neprijatelj = sistem odvraćanja.  M84 je imao najbolju i najgoru moguću reklamu na svetu. Prvo Kuvajt i desert storm a posle raspad Juge... Zato je taj projekat i propao... Ja samo kažem da Britanci mogu mnogo bolje. Što se tiče dizajna, imaju tj imali su i bolje rezultate naročito u auto-industriji... Onaj jedan primer sa slikom baš i nije merodavan, jer ima i lepih... A da ne spominjem razne brodove i ostalu tehniku... Britanci su jednostavno sila i može im se da sebi priušte prozvodnju i projekat razvoja tenka... Al sve je to Abrams, bilo na nemački, britanski ili neki drugi način... Zato je meni Merkava interesantnija, ipak je dosta drugačija... I naravno ruska škola, serija T-...   Wink
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 229


« Reply #10 on: May 19, 2011, 03:35:43 pm »

U lepom tekstu Levčanina napisano je da je motor MTU 883 postavljen u telu tenka poprečno. Pošto je to prvi put da čujem za takav način montaže motora u tenku na Zapadu, ima li o tom više podataka. Nije problem samo okrenuti motor na drugi način, veliko je pitanje postavljanja kvačila, zamajca, veze sa transmisijom, itd, itd. Ako je sve rešeno na zadovoljavajući način, poprečni motor je veliki korak napred.
Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #11 on: May 19, 2011, 08:29:22 pm »

Левчанин, ја сам што се тиче модификација овог тенка написао што сам нашао у литератури и на нету. А мени ова фора са Грцима говори нешто, Ченелџер 2 је за конкутента имао Леопарда и пошто је изгубио дуел и да због тога се одустаје од модификације Челенџер 2Е. Можда ће извршити неку другу модификацију која ће бити боља од ове предложене.  Челенџер је ипак основни борбени тенк В. Британије, који се више мање добро показао па не видим као немогуће да једног дана видимо и Челенџер 3.
Logged
Levčanin
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37« Reply #12 on: May 20, 2011, 02:16:23 am »

naravno. heheh posle dvojke moraće da doće trojka,  kako god bilo... Neće Grci zaustaviti razvoj U.K. tenka jak je Mančester   Grin
Logged
tihi
potporučnik
*
Online Online

Posts: 2 054« Reply #13 on: May 20, 2011, 06:51:08 pm »

Левчанин, ја сам што се тиче модификација овог тенка написао што сам нашао у литератури и на нету. А мени ова фора са Грцима говори нешто, Ченелџер 2 је за конкутента имао Леопарда и пошто је изгубио дуел и да због тога се одустаје од модификације Челенџер 2Е. Можда ће извршити неку другу модификацију која ће бити боља од ове предложене.  Челенџер је ипак основни борбени тенк В. Британије, који се више мање добро показао па не видим као немогуће да једног дана видимо и Челенџер 3.

  Gde se to pokazao?
Logged
bizmark
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 245« Reply #14 on: May 20, 2011, 07:44:54 pm »

Левчанин, ја сам што се тиче модификација овог тенка написао што сам нашао у литератури и на нету. А мени ова фора са Грцима говори нешто, Ченелџер 2 је за конкутента имао Леопарда и пошто је изгубио дуел и да због тога се одустаје од модификације Челенџер 2Е. Можда ће извршити неку другу модификацију која ће бити боља од ове предложене.  Челенџер је ипак основни борбени тенк В. Британије, који се више мање добро показао па не видим као немогуће да једног дана видимо и Челенџер 3.

  Gde se to pokazao?


Навео сам један пример који сам нашао на Британској википедији и написао сам га у делу ,,Борбена употреба". Ево оригинала:

,,In one encounter within the urban area a Challenger 2 came under attack from irregular forces with machine guns and rocket propelled grenades. The driver's sight was damaged and while attempting to back away under the commander's directions, the other sights were damaged and the tank threw its tracks entering a ditch. It was hit directly by fourteen rocket propelled grenades from close range and a MILAN anti-tank missile. The crew survived remaining safe within the tank until the tank was recovered for repairs, the worst damage being to the sighting system. It was back in operation six hours later after repairs. One Challenger 2 operating near Basra survived being hit by 70 RPGs in another incident."

У књизи ,,Тенкови света" аутора Милинка Стишовића и Живорада Лазића, тенк ,,Челенџер 2" је добио пет звездица за ватрену моћ и за оклопну заштиту, а то су највеће оцене. Ја сам написао да се више мање добро показао на основу примера које сам нашао на Википедији, a читао сам и на неким страницама на енглеском (написаћу линкове само морам да их претходно нађем). Ако неко има боље информације и примере овог тенка у борби или неког искуства са њим, нека допуни ову тему.

 
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.