PALUBA
May 24, 2019, 10:05:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Obrana Rijeke u 2. svj. ratu  (Read 28678 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« on: May 15, 2011, 03:33:40 am »

Na otvaranje teme me natjerala zanimljiva tema o Splitu... Smiley

Rijeka praktički nije bila utvrđivana u "zlatnom dobu" fortifikacije na Jadranu, kad je Austrija utvrđivala čak i Trst (a o Puli da i ne govorimo), ali nakon što je 1924. godine postala pogranični grad Rapalskim ugovorom i novom granicom između Italije i Kr. SHS, odnosno Jugoslavije, postala je isturenim bastionom koji se odlučilo čvrsto braniti. Tako da se najjači objekti stalne fortifikacije koje je fašistička Italija tada gradila na svojim granicama nalaze upravo u Rijeci.

Naravno, Jugoslavija je pokušala odgovoriti istom mjerom: i Sušak i područje oko Rijeke bili su utvrđeni bunkerima "Rupnikove linije".

Konačno, Nijemci su za vrijeme svoje okupacije ovog područja dodali dosta svojih utvrđenih objekata.

Elem, prvo generalna slika za orijentaciju. Na njoj je prikazano, vjerujem, manje od 10% onog što bi se moglo pokazati, ali sam ograničen veličinom...

Zeleno su talijanski utvrđeni objekti, crno njemački, a crveno jugoslavenski.


* riall2c.jpg (1046.54 KB. 2444x2290 - viewed 312 times.)

« Last Edit: May 15, 2011, 07:28:34 am by Broker » Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #1 on: May 15, 2011, 03:38:11 am »

Idemo redom, prvo talijanski utvrđeni objekti.

1. i 2. Uporište “Sv. Katarina A”

Sastojalo se od dvije utvrde: “Centar br. 1” i “Centar br. 2” (na mojoj su slici brojevi 1 i 2 zamijenjeni, tj. br. 1 prikazuje osmatračnicu Centra br. 2, a br. 2 onu Centra br. 1), izgrađenih unutar brda iznad kanjona Riječine, sa pogledom na luku grada Sušaka, i bile međusobno povezane podzemnim prolazom duljine nekih 160 metara. Utvrde su bile u potpunosti autonomne i pripravne za dugotrajnu borbu, čak i u slučaju potpunog okruženja od strane neprijatelja.

Naoruženje utvrde br. 1 sastojalo se od teških strojnica i puškostrojnica smještenih unutar 6 borbenih blokova (bunkera): dva betonska bloka sa po tri puškarnice, jedna čelična kupola sa jednom puškarnicom, dva bloka za teške strojnice zaštićen čeličnim štitom debljine 20 cm, i čelična osmatračka kupola koja je mogla služiti i kao položaj za puškostrojnicu. Prva dva bloka bila su namijenjena osmatranju/obrani zapadne strane, i izgrađeni kao masivne nadzemne konstrukcije. Preostali bunkeri su bili orijentirani prema mnogo opasnijem istoku, pa je tu talijansko umijeće kamufliranja došlo do punog izražaja, uz korištenje vapnenačkog kamenja za stvaranje iluzije primorskog suhozida, ili ukopavanje položaja do te mjere da se puškarnicu moglo razabrati tek iz neposredne blizine. Uz spomenutu čeličnu osmatračku kupolu, ova je utvrda raspolagala i posebnom armiranobetonskom osmatračnicom, koja je služila za navođenje vatre obaju utvrda (“komandantska osmatračnica” - “Osservatorio comandante”), izgrađenom gotovo u ravnini tla. Polja vatrenog djelovanja ove utvrde obuhvaćali su kako kanjon Rječine, tako i Drašku dolinu, sa tamo smještenim važnim komunikacijama prema gradu Sušaku, kao i glavnu cestu i željezničku prugu Zagreb – Sušak.

Naoružanje utvrde No. 2, smještene na Katarini, sastojalo se od teških strojnica i puškostrojnica smještenih unutar 6 borbenih blokova (bunkera), uključujući podzemnu topničku bateriju od dva oruđa kalibra 75 mm u čeličnim kazamatama, duljine cijevi 27 kalibara (2025 mm) izrađenih prema Kruppovoj licenci. Spomenute čelične kazamate, izrađene u ljevaonici Vanzetti u Milanu, bile su najjače oklopljeni dijelovi koji su se ugrađivali u utvrde “Alpskog bedema”.
Osnovna namjena utvrde bila je kontrola područja središta i luke grada Sušaka na jugoslavenskoj strani. Teške strojnice bile su smještene u jednom betonskom bunkeru iznad površine zemlje, koji je osim tri puškarnice imao i otvor za posebnu komunikacijsku napravu, tzv. fotofon (poravnat sa istovjetnom napravom u utvrdi “Sv. Katarina B”). Ostale su teške strojnice bili smješteni u čeličnim kupolama (kazamatama) s jednom puškarnicom, ubetoniranim u obronke brda i pažljivo kamufliranim. Dvije čelične kupole za osmatranje bile su kamuflirane vapnenačkim kamenjem, a mogle su poslužiti i kao položaji za puškostrojnice. Streljivo za topove je iz spremišta bilo dodavano uz pomoć ručno (lancima) pogonjenih naprava smještenih uza zid stepeništa koja su povezivala artiljerijske položaje i logistički dio utvrde smješten duboko pod zemljom.

Obje su utvrde raspolagale podzemnim skloništima i prostorima za boravak posade sa spremištima za streljivo, hranu i vodu (u obliku masivnih rezervoara – cisterni), kuhinjama, sanitarnim čvorovima i ambulantom. Podzemne prostorije za boravak posade bile su građene kao proširenja hodnika, širine otprilike 3 metra. U takvim prostorijama, duljine i preko 20 metara i zapremine otprilike 200 kubnih metara, posebno su bili odvojeni prostori za časnike i dočasnike, dok su vojnici spavali na željeznim krevetima na kat. U posebnim nišama, obično na sredini prostorije, nalazili su se motorom pogonjeni ventilatori prisilne ventilacije s filterima. Osobno naoružanje držalo se u manjim nišama ugrađenim u zidove prostorije. Oprema utvrda obuhvaćala je električnu rasvjetu, kanalizaciju (sifonski spojenu kod plinonepropusnih vrata) te telefonsku vezu (sa odgovarajućom centralom) od podzemnog zapovjednog mjesta do borbenih položaja. Hodnici i stepeništa do borbenih blokova bili su visoki 2 i široki 1 metar, dok su glavni (ulazni) hodnici, kao i dugački hodnik koji je povezivao dvije utvrde bili široki 1,2 metra. S ciljem osiguranja odgovarajuće debljine zaštitnog sloja betona i kamena, do strojničkih položaja, kao i osmatračkih kupolica stizalo se vertikalnim čeličnim ljestvama, kroz provlaku u čeličnom podu borbenih položaja. Odgovarajuća pažnja bila je posvećena zaštiti od napada otrovnim plinovima, uz dvostruka hermetička vrata na ulazu u svako sklonište te prisilnu ventilaciju s filterima, dok je čisti zrak za posadu na borbenim položajima bio osiguran posebnim cjevovodom sa spojevima na plinske maske vojnika. Za komunikaciju sa susjednim uporištem “Sv. Katarina B” koristio se (uz podzemni kabel i radio-vezu) poseban svjetlosni uređaj nazvan “fotofon”: sastojao se od dvije cijevi promjera 180 mm, od kojih je jedna bila za primanje, a druga za odašiljanje svjetlosnih snopova. Na ovaj način mogla se uspostaviti komunikacija dvaju udaljenih položaja sa istovremenom predajom i primanjem poruka. Uređaj je mogao funkcionirati na načelu Morse-ovog koda, ali je također bio u mogućnosti modulirati zvučne signale (riječi izgovorene u mikrofon) u svjetlosne, odnosno demodulirati na ovakav način modulirane svjetlosne signale, omogućavajući brzu komunikaciju u realnom vremenu, zaštićenu od ometanja i prisluškivanja. Naravno, loši vremenski uvjeti i magla mogli su u potpunosti narušiti ovakvu komunikaciju, što u slučaju uporišta “A” i “B” nije igralo veću ulogu, zbog udaljenosti od tek nekoliko stotina metara. Uporište “Sv. Katarina A” raspolagalo je i sa tri manje betonske osmatračnice, koje su služile i za ventilaciju. Ukupnu posadu obaju utvrda sačinjavalo je oko 150 časnika i vojnika “Pogranične straže”, koji su u mirnodopskim uvjetima bili smješteni u obližnjim jednokatnim kasarnama.
« Last Edit: May 15, 2011, 03:47:57 am by nyupnik » Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #2 on: May 15, 2011, 03:41:21 am »

3. iskop za položaj nedovršene utvrde na brijegu Sv. Katarina

Neposredno pred početak 2. svj. rata  započela je izgradnja velike podzemne utvrde, koja je trebala biti naoružana (pretpostavka) sa 2 topnička oruđa od 75/27 mm i 4 teške strojnice u ukopanim bunkerima. Nekih 12 metara iznad razine podzemnih skloništa trebala se nalaziti masivna betonska osmatračnica, s kojom je broj blokova ove utvrde “Montecroce Istok” dostizao sedam. Na dan početka neprijateljstava između Italije i Jugoslavije u travnju 1941. godine, međutim, izgradnja ove utvrde nije odmakla dalje od betoniranja iskopa podzemnog (logističkog) dijela, dok su borbeni blokovi bili potpuno nedovršeni, tek na razini iskopa. Kakva-takva obrambena funkcionalnost ovog podzemnog sustava bila je ipak omogućena na zanimljiv način: otprije postojeći manji bunkeri za teške- i puškostrojnice (ojačanog poljskog tipa) bili su povezani s podzemnim dijelom, budući da su se nalazili nedaleko od mjesta gdje su trebali biti “pravi” borbeni blokovi. Tako je bila stvorena utvrda sa razgranatim podzemnim dijelom od nekoliko stotina metara hodnika, ali sa vrlo primitivnim i dosta slabo zaštićenim (mada dobro kamufliranim) borbenim dijelom. Postoje naznake da se ovu utvrdu namjeravalo povezati sa utvrdom “Sv. Katarina A – Centar br. 1”, ali je izgradnja spojnog hodnika zastala nekih 200 metara od cilja.
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #3 on: May 15, 2011, 03:47:23 am »

4. topnički položaj na brijegu Sv. Katarina, vjerojatno onaj koji je pripadao talijanskoj bateriji "Julia", jednoj od najaktivnijih za vrijeme Bitke za Rijeku 1945. godine

Ovaj se položaj sastojao od 4 betonirana postolja, uz još 2 ukopana skladišta municije. Ovakvih ili sličnih položaja, što ih ja znam, u Rijeci i Sušaku bilo je 7.

...

5. Talijanska utvrda "Monte Lesco" na Velom Vrhu

Utvrda je bila gotovo dovršena u trenutku izbijanja rata između snaga Osovine i Jugoslavije. Nedostajalo joj je, međutim, naoružanje i razni elementi komunikacijske i elektro-opreme, te se nije mogla smatrati operativno spremnom. Za razliku od prije spomenutih utvrda, čiji su bunkeri bili duboko ukopani u obronke brda, borbeni blokovi na uzvisini Monte Lesco bili su masivne nadzemne betonske konstrukcije, dok je projekt prema kojem je utvrda trebala biti izgrađena predviđao više ambrazura (puškarnica) po jednom bloku, uz korištenje kako frontalne, tako i bočne vatre. Bunkeri su bili odgovarajuće kamuflirani, tako da su nalikovali nakupinama krških stijena, ali ih je obučeni promatrač već izdaleka mogao prepoznati po njihovoj izraženoj veličini. Utvrda je ukupno imala devet borbenih blokova sa 13 teških i puškostrojnica, ali se iz projekta nazirala teška situacija sa čelikom u tadašnjoj Italiji (trpjela je međunarodni embargo na uvoz čelika, a prioritet za njegovu uporabu je dobila mornarica): puškarnice za bočno djelovanje nisu imale nikakvog čeličnog oklopa, čak je i za neke položaje za frontalnu vatru jedini oklop bila čelična ploča debljine 5 cm. Nedostatak čeličnog oklopa pokušalo se kompenzirati većom debljinom zaštitnog sloja betona, što je i bio uzrok većih dimenzije bunkera. Osim osnovnog (strojničkog) naoružanja, projekt utvrde predviđao je i sredstva za blisku obranu: svi bunkeri sa više puškarnica imali su i posebne cijevi za izbacivanje ručnih bombi u njihovu neposrednu blizinu.

Borbeni blokovi utvrde «Monte Lesco» izgledali su na slijedeći način:
Br. 1: Dvije ambrazure za tešku, odnosno puškostrojnicu – za frontalnu i bočnu vatru (frontalna ambrazura sa sektorom vatre prema zapadu, zaštićena 5 cm oklopnom pločom, bočna ambrazura bez čeličnog oklopa);
Br. 2: Dvije ambrazure za tešku strojnicu/puškostrojnicu – jedna frontalna prema sjeverozapadu (sa 5 cm oklopnom pločom) i jedna bočna, te jedna osmatračka ambrazura (koja je mogla poslužiti i za puškostrojnicu). Osim toga, tu je bio i jedan otvor za fotofonski uređaj, za komunikaciju sa istovjetnim uređajem u utvrdi (nikad dovršenoj) «Drenova»;
Br. 3: Jedna ambrazura za tešku strojnicu orijentirana prema jugu, zaštićena 5 cm oklopnom pločom;
Br. 4: Jedna ambrazura za tešku strojnicu orijentirana prema sjeverozapadu, zaštićena 20 cm debelim čeličnim štitom;
Br. 5: Jedna ambrazura za tešku strojnicu orijentirana prema sjeveru, zaštićena 20 cm debelim čeličnim štitom;
Br. 6: Kupola (kazamata) sa jednom ambrazurom za tešku strojnicu orijentirana prema istoku – ukopana u obronak i vješto kamuflirana kao krška stijena, gotovo neprimjetna iz daljine;
Br. 7: Čelična osmatračka kupola («osservatorio attivo» - «aktivna osmatračnica»), koja je mogla poslužiti i kao položaj za puškostrojnicu;
Br. 8: Masivna betonska osmatračnica sa tri neoklopljene ambrazure orijentirane prema zapadu, sjeveru i istoku. U istu strukturu bila je ugrađena i zasebna kupola (kazamata) sa jednom ambrazurom za tešku strojnicu orijentirana prema sjeverozapadu;
Br. 9:   Kupola   (kazamata)   sa   jednom   ambrazurom   za   tešku strojnicu orijentirana prema sjeverozapadu, sa jednom neoklopljenom puškarnicom za bočno djelovanje.

Bez obzira na uporabu čeličnih oklopnih elemenata, svi su borbeni položaji bili dodatno zaštićeni debelim slojem (nearmiranog) betona.
Podzemni (logistički) dio nalazio se na dubini od oko 14 metara ispod razine glavne osmatračnice, sa svim potrebnim dijelovima smještenim u proširenju glavnog hodnika koji se prostirao u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Iskop je bio betoniran, a nakon toga još dodatno obložen ciglama. Prostorija za generator za struju, kuhinja, sanitarije, te skladište hrane i vode nalazili se se blizu jedinog ulaza (nedostatak izlaza u slučaja nužde je dosta čudna – netipična – karakteristika ove utvrde).


Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #4 on: May 15, 2011, 03:52:37 am »

6. čelična kupola za 2 teška mitraljeza, "Desni sektor" uporišta "Sv. Katarina B"

Ukupni broj položaja utvrda ovog uporišta je 14 - sad je valjda jasno koliko slika lpku sam stavio gore prikazuje vrlo mali dio onog što Rijeka može ponuditi ljubiteljima fortifikacija...Smiley

Uporište “Sv. Katarina B” na Pulcu (“Angheben II”) sastojalo se od dvije utvrde (“lijevog” i “desnog” sektora, odnosno “istočne” i “zapadne” utvrde). Obje su imale po šest borbenih blokova sa istovrsnim naoružanjem, koje je uključivalo 2 topnička oruđa kalibra 75/27 mm (kao i u “Uporištu “Sv. Katarina A”), jednu tešku strojnicu u čeličnoj kupoli (kazamati) s jednom puškarnicom, te jednu tešku strojnicu smještenu iza čeličnog štita debljine 20 cm. Dvije su se teške strojnice nalazile u čeličnoj kupoli sa četiri puškarnice, dok je zasebna osmatračka kupolica mogla poslužiti i kao položaj za puškostrojnicu.

Nekih 14 metara iznad razine podzemnih skloništa nalazili su se otvori za osmatranje tzv. “Središnje osmatračnice” (“Osservatorio centrale”), čiji betonski krov nije bio deblji od 50 cm, ali je bio ojačan čelikom i pomno kamufliran. Svaka je od utvrda imala zaseban ulaz i dobro opremljen logistički dio, uz generatore struje za potrebe osvjetljenja, ventilacije i komunikacije. Prostorija generatora, zajedno s rezervoarom za benzin nalazila se blizu ulaza u “desnu” utvrdu. Ova utvrda “Sv. Katarina B – Istok” također je raspolagala i dodatnim bunkerom u kojem je bio smješten fotofon za komunikaciju između uporišta “A” i “B”, a tu je bio i sigurnosni izlaz, branjen položajem za puškostrojnicu.
Podzemni (logistički) dio utvrda obaju uporišta bio je sličan, ali je njihov unutarnji raspored bio prilagođen reljefu brda unutar kojeg su se utvrde nalazile. Utvrde uporišta “Sv. Katarina B” imale su ukupno nešto veću posadu od približno 180 časnika i vojnika.

Naoružanje ovih uporišta nije bilo ograničeno onime što je bilo postavljeno unutar samih podzemnih utvrda, budući da su se u blizini nalazili brojni položaji poljskog tipa, ponekad ojačani betonom i kamenjem, te ukopani dublje u zemlju. Radilo se o više strojničkih položaja, minobacača kalibra 45 i 81 mm, te topova kalibra 65/17 mm. Ti su zasebni položaji i bunkeri, pored ostalog, služili i za zaštitu unutarnjeg teritorija uporišta (pokrivanje eventualnih “mrtvih kutova” i sprečavanje blokiranja ulaza u utvrde). Cjelokupna teritorija utvrda bila je opasana bodljikavom žicom, a bile su izvršene i pripreme za polaganje protupješačkih minskih polja.


Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #5 on: May 15, 2011, 04:01:46 am »

7, 8, 9: nedovršene utvrde na Drenovi

Na području Drenove, na tri lokacije (zapadnije od strelišta, neposredno iznad starog groblja prema crkvi, te na brijegu zapadnije od starog groblja - Dorčići) započeta je izgradnja velikih podzemnih utvrda. Uloga utvrda kod strelišta i starog groblja trebala je biti zaštita doline između Drenove i Velog Vrha, dok je utvrda na brijegu u Dorčićima trebala kontrolirati pogranični prijelaz i «Petrolejsku cestu». Njihova je izgradnja, međutim, bila usporena nakon travnja 1941., te praktično zaustavljena sa kapitulacijom Italije, tako da se s radovima nije stiglo dalje od dovršavanja podzemnih iskopa i njihovog betoniranja, odnosno ozidavanja.

 Borbeni blokovi (bunkeri) ovih utvrda nisu nikad bili dovršeni. Najdalje je u gradnji odmakla najveća utvrda u Dorčićima, koja je trebala “čuvati” Petrolejsku cestu: nacrti su predviđali deset borbenih blokova (bunkera), uz naoružanje od desetak teških strojnica i vjerojatno 2 topnička oruđa. Važan i izložen položaj ove utvrde zahtijevao je da svi borbeni blokovi budu duboko ukopani, cjelokupno strojničko naoružanje smješteno u čeličnim kupolama, a topovi iza debelih čeličnih štitova. Može se pretpostaviti da je s ovom utvrdom trebala biti povezana i manja utvrda iznad starog groblja. Upravo stupanj (ne)dovršenosti ovdje nam pomaže shvatiti način gradnje borbenih položaja: nakon dovršetka iskopa dubine otprilike 4 i promjera 6 metara, betonirao se temelj za čeličnu kupolu (kazamatu). Na gotov temelj postavljali su se dva čelična cilindra visine 1.57, odnosno 1.05 metara, međusobno spojeni velikim vijcima, na koje su se trebali postaviti završna dva elementa oklopne kupole: cilindar s puškarnicom i krovna kalota (kupola). Prostor između takve čelične konstrukcije i kraja iskopa imao je biti ispunjen betonom, i dovršen tako da je puškarnica bila jedva vidljiva, budući da je beton bio pokriven vapnenačkim kamenjem, zemljom i travom za kamuflažu. Samo je jedan od položaja ove utvrde odmakao dalje od betoniranja temelja, sa dva čelična cilindra jedan na drugome, koji se doimaju poput apstraktnog spomenika usred šikare i okolnog krša.

Ne tako davno jedna od neugrađenih čeličnih kupola nalazila se odbačena u blizini, dok je nije otkrila ekipa s brenerima...

Ja, inače, imam još jednu teoriju o tome gdje su završile kupole iz nedovršenih riječkih utvrda: u Beogradu, na dvije lokacije (Kalemegdan i Banovo Brdo) postoje mitraljeski položaji s tipskim talijanskim kupolama, kao dijelovi topničkih baterija. Smatram da se radi o gradnji nakon rata, u ono doba napetosti sa SSSR-om, uz korištenje talijanskih oklopnih elemenata

A spomenute nedovršene nisu bile baš male...


* Dorcici1.gif (10.62 KB. 862x556 - viewed 259 times.)

Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #6 on: May 15, 2011, 04:11:57 am »

10. Još jedna nedovršena utvrda, na mjestu današnjeg rotora kod shopping centara na Škurinjama

11. Nekakav manji bunker na padinama Kalvarije iznad Rječine. Definitivno previše izložen za prijeratnu gradnju, pa mislim da se radi o dogradnji nakon što je Italija okupirala Sušak.

...

12. i 13. Masivni nadzemni bunkeri na obroncima Vežice iznad zaljeva Martinšćica. Naoružani teškim strojnicama i protutenkovskim topom, imali su zadatak kontrole istočnog prilaza gradu Sušaku.

...

14. i 16. Dvije utvrdena brdu Sveti Križ

Jedna se nalazi na samom vrhu, a druga ispod njega prema istoku. Nije se stigao do kraja izbetonirati podzemni dio, ali su bili dovršeni građevinski radovi na nekima od bunkera, gdje su čak bili ugrađeni i čelični oklopni dijelovi. Veća od ove dvije utvrde raspolagala je jednim borbenim blokom koji je bio okrenut prema Draškoj dolini, gdje je kontrolirao promet željezničkom prugom i cestom prema Zagrebu. Na primjeru tog bunkera može se vrlo dobro uočiti koliko se pažnje pridavalo odgovarajućoj kamuflaži, gdje su osim osnovne mase betona dodavani i posebno uobličeni slojevi kamena i betona, s ciljem pridavanja bunkeru izgleda krških stijena (to je br. 16 na onoj mojoj slici, uz malo fotošopa...). Ostali borbeni blokovi ovih utvrda nisu stigli biti kamuflirani, dok je osmatrački blok veće utvrde ostao nedovršen
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #7 on: May 15, 2011, 04:21:11 am »

15. talijanska utvrđena vojarna, s više izraženim estetskim nego borbenim osobinama...Smiley

To je dobro došlo nakon rata, kada se ruševinu u kojoj sam se igrao kao dijete odlučilo renovirati, pa je danas to Riječki astronomski centar s planetarijem.

...

Konačno, br. 17, na slici sasvim lijevo: bunker neposredno uz more na teritoriju tvornice torpeda, koji je flankirao liniju obale. Smatram ga talijanskim zbog talijanskog oklopnog štita, ali nigdje još nisam vidio ništa slično, ni među njemačkim, niti među talijanskim bunkerima.

To su, dakle, talijanski bunkeri. Ako se računa ukupan broj položaja, bilo ih je stotinjak, tako da je ovih 17 slika nekakva "demo verzija"...Smiley
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #8 on: May 15, 2011, 04:33:15 am »

Njemačka utvrđenja:

1. Baterija na Turniću

Dva topnička bunkera, sa skloništem u podzemnom dijelu.


* Tur1.JPG (53.02 KB. 934x641 - viewed 270 times.)


2, 4, 10, 11 - desetine "tobruk" bunkera (kružnih otvorenih položaja za mitraljez, ponekad i sa većim podzemnim skloništem) bile su izgrađene uz obalu na cijelom riječkom području

3. Artiljerijski bunker u lučici na Kantridi - čudno je što je "sam", obično su bili u grupama

5. "Tobruk" položaj na netipičnom mjestu, u unutrašnjosti - vjerojatno namijenjen za obranu kakvog poljskog artiljerijskog položaja

6. Veliki bunker - sklonište kod upravne zgrade "Luke"

7. "Tobruk" položaj uz jedan od ulaza zapovjednog skloništa na Trsatu

8. još jedan "osamljeni" topnički bunker kod gostionice "Pariz" na Boulevardu

9. tipski bunker za poljski top, na ulazu u uvalu Martinšćica

Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 869


« Reply #9 on: May 15, 2011, 04:38:57 am »

Konačno, jugoslavenski bunkeri, građeni u sklopu "Rupnikove linije".

Trebalo bi ih biti više, kao što ih je vjerojatno i bilo više, samo su ih Talijani nakon okupacije ovog teritorija nemilo "potamanili". Ostalo ih je svega nekoliko: na slici 1. je mali tipski "ojačani poljski" položaj kod mosta na Sv. Ani, dok je na slici 2 bunker iznad uvale Martinšćica.

Na području koje sam "pokrio" slikom postoje tek još dva Rupnikova objekta za koje znam, evo slike jednog koji je nastradao ne za vrijeme rata, već tek kad se gradila riječka zaobilaznica:


* 1F3.jpg (166.16 KB. 797x600 - viewed 283 times.)


To bi bilo to, hvala na pažnji!


Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: May 15, 2011, 06:37:51 am »

svaka čast! Vrlo interesantno i stručno obrađeno! Kada bi sada netko mogao to još malo slikati, ono što je ostalo i ono što je dostupno.
Logged
kanader41
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 064


" Use, nase,podase"


« Reply #11 on: May 15, 2011, 10:52:52 am »

Za početak video.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/DiyLMhBY020?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: May 15, 2011, 11:01:55 am by Broker, Reason: izmenjen link, ubečeni youtube tagovi » Logged
kanader41
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 064


" Use, nase,podase"


« Reply #12 on: May 15, 2011, 11:24:52 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/grhtWV7DAJk?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: May 15, 2011, 12:15:02 pm by Rade » Logged
kanader41
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 064


" Use, nase,podase"


« Reply #13 on: May 15, 2011, 11:37:22 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/B-Q1-K8Ih30?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: May 15, 2011, 12:15:20 pm by Rade » Logged
kanader41
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 064


" Use, nase,podase"


« Reply #14 on: May 15, 2011, 11:47:15 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/R1y8FdDgfpI?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: May 15, 2011, 12:15:53 pm by Rade » Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.