PALUBA
July 05, 2020, 11:06:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Poseta predstavnika OEBS-a jedinicama Vojske Srbije  (Read 704 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 775« on: May 17, 2011, 03:07:25 pm »

Poseta predstavnika OEBS-a jedinicama Vojske Srbije


16.05.2011.

U Domu Garde na Topčideru danas je priređena ceremonija dobrodošlice za predstavnike zemalja članica OEBS, koji su u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Tom prilikom, pripadnici Garde izveli su egzercir, a nakon toga gostima su se obratili državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević i pomoćnik ministra spoljnih poslova Zoran Vujić. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.


* _DSC1304.JPG (125.56 KB. 1024x686 - viewed 62 times.)


- Naše obaveze prema međunarodnim dokumentima svedoče o tome da se u regionu mora obratiti pažnja na kontrolu naoružanja, razoružanja i praćenje razvoja naoružanja - istakla je državna sekretarka Miščević dodajući da članstvo naše zemlje u OEBS-u, Bečka deklaracija, ali i potpisivanje Dejtonskog sporazuma obavezuju na ovakve aktivnosti

Prema njenim rečima, Verifikacioni centar u Sektoru za politiku odbrane Ministarstva odbrane organizaciono je zadužen da bude domaćin pomenutih aktivnosti, ali i da učestvuje u verifikacionim misijama prema navedenim dokumentima u odnosu na treće države.

- Današnja aktivnost se ne sreće često i nije prisutna u javnosti, ali ona pokazuje značajan razvoj, i za nju smo veoma dobro ocenjeni. Prema mojim saznanjima, pristup naše zemlje je model kontrole i verifikacije kontrole naoružanja koji će se primeniti i na neke druge regione u kojima se rešavaju konflikti - naglasila je sekretarka Miščević.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zoran Vujić ocenio je da Republika Srbija pridaje veliku pažnju kada je reč o međuregionalnoj saradnji u oblasti bezbednosti i izgradnji poverenja među susedima. On je istakao da, kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o podregionalnoj kontroli o naoružanju, naša zemlja ima dobru saradnju sa ostalim potpisnicama tog dokumenta, što je značajno doprinelo stabilizaciji i bezbednosti u regionu.

Tokom trodnevnog boravka, delegacija OEBS-a posetiće 204. vazduhoplovnu bazu i Specijalnu brigadu u Pančevu. Na osnovu obaveza proisteklih iz „Bečkog dokumenta 1999“,a u cilju jačanja mera poverenja i bezbednosti u Evropi, svaka zemlja članica OEBS jednom u pet godina organizuje posete tog tipa jedinicama oružanih snaga.
 
Za delegaciju OEBS-a večeras je, takođe, priređen i koktel u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.


Izvor: www.mod.gov.rs

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 775« Reply #1 on: May 19, 2011, 02:01:27 pm »

Poseta predstavnika OEBS jedinicama Vojske Srbije


18.05.2011.

Danas se završava poseta delegacije predstavnika 24 zemlje potpisnice Bečkog sporazuma, koji su tokom protekla dva dana obišli 204. vazduhoplovnu brigadu i Specijalnu brigadu. Cilj posete bio je jačanje međusobnog poverenja kroz otvorenost među zemljama partnerima. Prilikom uzajamnih organizovanih poseta vojnim bazama i jedinicama zemalja potpisnica, delegacije imaju priliku da se uvere u poštovanje principa Bečkog sporazuma.


* _MG_8555.jpg (143.36 KB. 1024x683 - viewed 54 times.)


Portparol predstavnika OEBS-a i šef Verifikacionog dela Bečkog dokumenta Nemačke pukovnik Jerg Kunze izneo je danas veoma pozitivne utiske celokupne delegacije, istakavši da su jedinice prezentaciju svojih sposobnosti izvele na više nego zadovoljavajućem nivou. Republika Srbija, prema njegovim rečima, u potpunosti se pridržava Bečkog sporazuma, što je zvaničan zaključak međunarodnog tima inspektora.

Poseta predstavnika OEBS-a, koja se u ovom obimu organizuje jednom u pet godina, počela je u 204. vazduhoplovnoj brigadi na aerodromu Batajnica. Komadant brigade pukovnik Predrag Bandić gostima je predstavio organizacionu strukturu jedinice kao i težišne zadatake koje ona obavlja u skladu sa svojom namenom i odgovornostima.

Tokom obilaska jedinica na aerodromu Batajnica gosti su razgovarali sa pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade i posmatrali rutinske operacije uz prezentacije komandanata jedinica. Međunarodni predstavnici posetili su Institut za vazduhoplovnu medicinu, prostorije 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile, 101. lovačko avijacijsku eskadrilu, sve čete 24. vazduhoplovno tehničkog bataljona, kontrolni toranj aerodroma, 138. transportnu avijacijsku eskadrilu, 890. mešovitu helikoptersku eskadrilu i simulator leta aviona MiG-29 sa centrom za učenje engleskog jezika.

Delegacija je obišla i lokaciju za skladištenje ubojnih sredstava kao i taktičko tehnički zbor vazduhoplova koji se nalaze u sastavu brigade. Gostima je upriličen letački program u vidu koordinisane simulacije fiktivnog dejstva jurišnih vazduhoplova uz neposrednu vazdušnu podršku lovaca. Posmatrači su imali priliku da vide simulaciju poletanja dežurne pare aviona MiG-21 koja je u neprekidnoj gotovosti za zaštitu vazdušnog prostora, spremna da za manje od pet minuta poleti u slučaju povrede vazdušnog prostora Republike Srbije.

Drugog dana posete predstavnici zemalja potpisnica Bečkog dokumenta posetili su Specijalnu brigadu u Pančevu gde su imali priliku da obiđu potčinjene jedinice i prisustvuju prikazu njihovih težišnih zadataka kroz pokazne vežbe, prezentaciju opreme i oružja i obilazak kasarne. Uvodni brifing održao je komandant Specijalne brigade brigadni general Ilija Todorov, koji je detaljno predstavio organizacisku strukturu, zadatke i principe rada jedinice.

Tokom obilaska imali su priliku da vide taktičko tehnički zbor opreme i naoružanja, pokazne vežbe fizičke i kondicione obuke, prikaze protivterorističkih i protivdiverzantskih akcija kao i padobranski desant. Gostima su takođe pokazani smeštajni i logistički kapaciteti kasarne „Rastko Nemanjić“, streljački poligon kao i spomen soba brigade.


Izvor: www.mod.gov.rs

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 25 queries.