PALUBA
July 05, 2020, 06:21:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojske na teritoriji Jugoslavije 41-45  (Read 126411 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #465 on: April 07, 2019, 08:25:53 pm »

Nisam previše domač oko partizana u drugim republikama, ali u Sloveniji daleko od toga da su svi partizani bili komunisti. Komunistična partija Slovenije bila je jedna a ne jedina stuja koja je ustanovila OF.

Словенија је била специфична и оно што се догађало у Словенији не може да се упореди са оним што се догађало у другим деловима Југославије. Словеначки четници су били Александер Бајт, Леон Штукељ и Хрвоје Маистер. Какви су вам били четници - такви су вам били и партизани  Grin Бојан Илицх и његова ђачка група нису били ни партизани ни четници, али су извели прву акцију против окупатора 29. априла 1941. Нису чекали позив товариша Стаљина. Адолф Хитлер је обишао Марибор 26. априла, а словеначки родољуби су напали немачке аутомобиле три дана касније.

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #466 on: April 07, 2019, 08:56:59 pm »

Ma da se ne vežemo samo na Slo, več 29 je u Istri Vladimir Gortan "pripucao" na fašiste..

A oko četnika, i kod vas i kod nas, ako su bili tako dobri, što nisu pobedili? Grin
Logged
Prvačić
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 747


« Reply #467 on: April 07, 2019, 09:08:51 pm »

Ne pobjeđuju oni koji su bolji, već oni koji su jači.

Kod malih država to uglavnom znači, oni koji imanu jače "sponzore".
Španski građanski rat je dobar primjer za to.
Naravno i Crveni Kmeri u Kambodži, talibani 1996. u Avganistanu...

PS
Ne ulazim u ocjenjivanje ko je bio bolji, ali rat ima neke svoje zakonitosti i politika ili ideologija to nemogu promijeniti.
« Last Edit: April 07, 2019, 09:14:24 pm by Prvačić » Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #468 on: April 07, 2019, 09:13:17 pm »

Božo daleko od toga da su komunisti bili većina u partizanima, posebno krajem rata.
Vojska k'o vojska, popunjava se mobilizacijom. Čak i u mirno vrijeme u profesionalnim (plaćenim) vojskama, ne dijele svi ideološke poglede sa državnom vlašću.

Stvar je u tome što su u mnogim dijelovima Jugoslavije glavni protivnicu bili državljani Jugoslavije jedni drugima. U Srbiji su od početka 1942. pa do sredine 1944. glavni neprijatelj četnika bili ljotićevci. Znači nije to bio samo građanski rat između "komunista" i "kapitalista". Četnici i ljotićevci su formalno imali i istog Vrhovnog komandanta, NJKV Petra II!!!
KOMPLIKOVANO

Компликовано је блага реч. Ево ти једног примера: отац и три сина. Отац предратни љотићевац и германофил, ишао у Немачку да види како се воде сеоска домаћинства. Комунисти су у јуну 1941. прво убили њега, па онда дизали устанак. Најмлађи син га је нашао након 20 дана у шуми, везаног за дрво и закланог. Заклао га је млади скојевац, примљен у СКОЈ у мају 1941.
Један син је предратни комуниста (један од 9000 колико их је било, радник), у време када је његов отац убијен није био у селу. Али је био један од оних који су убицу његовог оца примили у СКОЈ.
Други и трећи син су 1941. били у четницима. Другог сина су заробили партизани након што је пукла тиква након Краљева. Био је затворен и чекао ликвидацију. Из подрума га је извео стриц одвео у шуму и пустио, рекао му је да бежи где га ноге носе и да му други пут неће моћи помоћи.
Након слома устанка 1941. тај други син одлази код рођака у Београд и захваљујући познанству његовог оца са Љотићем оде у Немачку 1942. са групом младих пољопривредника, који су у организацји Недићеве владе послати на неке курсеве из пољопривреде. На повратку их одведу код Недића. Пошто је био стасит младић, сликају га у крупном плану са Недићем и девојком која предаје цвеће. Након пар дана, ”Ново Време” објави ту фотографију на пола стране, са малом легендом испод. На остатку странице велики наслов у стилу ”Обрачунаћемо се са шумским бандама” и изјава Милана Недића поводом заседе у којој су четници убили неког среског начелника и покупили неке паре. Резултат: четнички преки суд га ставља под слово ”З” и наређује сеоској црној тројци да га ликвидира када се врати у село.
Један члан те црне тројке је тај скојевац који му је убио оца. Четници му опростили што је био партизан и што му је отац у 2. пролетерској у Босни, али је морао да се доказује. Други члан црне тројке је бескућник који је пре рата радио као надњичар код његовог оца, оца овога кога треба да закоље. Тај човек кријући одлази код његове мајке и упозорава је каква му опасност прети. Након тог упозорења остаје у Београду, у љотићевцима, у штапској чети. (Остатак његове приче би узео превише простора, али је исто тако занимљив, мада није метак испалио.)
Трећи брат се за дивно чудо релативно мирно провукао кроз рат и након рата је живео релативно мирно.
Члан црне тројке који је спасао живот овом човеку је погинуо у некој потери КНОЈ-а или ОЗНЕ, након 1950. Онај који је убио његовог оца је погинуо од неке америчке бомбе, тако да није дочекао повратак свога оца, прекаљеног борца 2. пролетерске који је негде у Босни примљен у партију. Иронија је да је тај отац отишао у партизане ради сина, тог истог који је остао у Србији и завршио у црној тројци. 

Logged
Prvačić
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 747


« Reply #469 on: April 07, 2019, 09:37:57 pm »

@Fazan

Ta priča o ocu i tri sina nije usamljen slučaj.
Priča o plemenskim obračunima u Crnoj Gori i u Hercegovini je bacanje prašine u oči. I ne samo to, već je i uvredljivo za ljude iz tih oblasti. Nisu oni ništa ni lošiji ni bolji od ostalih.
Uzmi za primjer narodnog heroja Savu Kovačevića, koliko je on ubio svojih saplemenika?
I nije on jedini, neki su i oca ubili. Volio bih da mi neko objasni kako otac i (bračni) sin mogu biti iz različitih plemena!

Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #470 on: April 07, 2019, 09:38:29 pm »

Ma da se ne vežemo samo na Slo, več 29 je u Istri Vladimir Gortan "pripucao" na fašiste..

A oko četnika, i kod vas i kod nas, ako su bili tako dobri, što nisu pobedili? Grin

Владимир Гортан је био припадник организације ТИРГ која се није само борила против италијанског фашизма, него и за прикључење Словенског приморја, Истре и Ријеке Краљевини СХС/Југославији. Акција о којој говориш је изведена 1929. године. Иначе, у то доба је ТИРГ још увек имао везе са ОРЈУНОМ  Grin Grin Grin

У принципу би се сложио са Првачићем да не побеђују бољи него јачи, било да њихова снага долази од њих самих, било од помоћи коју добијају од неког јачег.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 017


« Reply #471 on: April 08, 2019, 01:02:28 am »

Mое мислење е дека југословенските народи  во втората светска војна се искористени  од страна на ссср и британија како што и претходно во 1914 ги искористија односно оној јужен фронт наменет за германците .
Нормално австриците со јужно словенските народи ги менџирале од 16 век и знаеле како да ги потикнат да се борат мегу себе и таа практика тие си ја спроведија во 1941 година. Реално за мене бугарите и турците испаданја многу поитри  од тогашните кралски "југословени"  зошто турците едноставно си ја мобилизираја својата милонска армија во 1939 година и   почнаја да преговарат и со британците и со русите и со германците едноставно германците понудија добар пакт за ненапаѓање но иако беа бесни британците  турците во договорот со Германија се погрижија да нема премин на германска армија кон иран или ирак преку територијата на Турција што остави можност за идни преговори со Британците . И така турција кога виде дека третиот рајх е поразен во февуари 1945 му објави војна на Третиот рајх.

Дефакто сите југословенски народи добија нешто позитивно од НОБ  но и изгубија од всв на пример словенците го добија копер но го изгубија трст , штаерска , корушка , македонија добија република во вардскиот дел но го загуби егејскиот и пиринскиот дел со се целото македонско населеније/Србија доби две покраини или самата стана федерална единица во самата федерација , хрватите ја добија истра  за сметка на херцеговина и босна, босна остана онаква како што беше односно полигон за нова некоја војна .
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 174« Reply #472 on: April 08, 2019, 07:30:38 am »

A oko četnika, i kod vas i kod nas, ako su bili tako dobri, što nisu pobedili? Grin
na kosovu je privremenu pobedu u odnosu na zvanicnu policiju i vojsku odnela UČK, teroristicka banda potpomognuta ...zna se vec od koga i kako...tesko da ce da me ubedi neko da je to zato sto su oni "bili tako dobri"  .
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 860« Reply #473 on: April 08, 2019, 07:37:03 am »

Ma da se ne vežemo samo na Slo, več 29 je u Istri Vladimir Gortan "pripucao" na fašiste..

A oko četnika, i kod vas i kod nas, ako su bili tako dobri, što nisu pobedili? Grin

Mene isto muči isto pitanje, to je bila sila moj čovik, Četnici, Fašisti, Nacisti, ovaj onaj...a mi partizani smo imali samo Batu Živojinovića na šarcu i Borisa Dvornika sa šmajserom, eventualno ako bi baš baš bilo teško s*anje uletija bi Ljubiša Samardžić sa dvi kašikare, i svejedno im razbili im pi*ku...
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #474 on: April 08, 2019, 02:39:21 pm »

Владимир Гортан је био припадник организације ТИРГ која се није само борила против италијанског фашизма, него и за прикључење Словенског приморја, Истре и Ријеке Краљевини СХС/Југославији. Акција о којој говориш је изведена 1929. године. Иначе, у то доба је ТИРГ још увек имао везе са ОРЈУНОМ  Grin Grin Grin


O tome i pričam. Nisu svi borci protiv fašista bili automatsko i komunisti. I nije samo Slovenija bila toliko specifična.Mene isto muči isto pitanje, to je bila sila moj čovik, Četnici, Fašisti, Nacisti, ovaj onaj...a mi partizani smo imali samo Batu Živojinovića na šarcu i Borisa Dvornika sa šmajserom, eventualno ako bi baš baš bilo teško s*anje uletija bi Ljubiša Samardžić sa dvi kašikare, i svejedno im razbili im pi*ku...

Samo ne dirajte mi Riđana i Dimnjačara.. Wink
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 450« Reply #475 on: April 08, 2019, 07:14:25 pm »

Владимир Гортан је био припадник организације ТИРГ која се није само борила против италијанског фашизма, него и за прикључење Словенског приморја, Истре и Ријеке Краљевини СХС/Југославији.

TIGR - Trst, Istra, Gorica, Rijeka.
Logged
chombe
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 328« Reply #476 on: April 08, 2019, 08:31:43 pm »

...a mi partizani smo imali samo Batu Živojinovića na šarcu i Borisa Dvornika sa šmajserom,


Radi povijesne točnosti moram napomenuti da je bilo upravo suprotno  Grin!!!


* Sutjeska.jpg (31.43 KB, 600x380 - viewed 25 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #477 on: April 09, 2019, 09:21:09 pm »

Quote
Ne pobjeđuju oni koji su bolji, već oni koji su jači.

Проблем је и био у томе што четници нису били бољи.

Питам ја моју бабу давних дана: "ко је био бољи четници или партизани, али онако искрено". Моја баба није била ни комуниста, ни партизан нити је то била после рата, већ обична текстилна радница у Ужицу. Каже мени баба без размишљаља: "Били бољи партизани." "Зашто", питам ја. "Нису дирали жене", каже мој баба. И објашњава да су жене поред партизана могле мирно да прођу својим послом. Поред четника не, јер су и најбољем случају добацивали, али и покушавали да пипкају, абило је и црњих ствари, посебно ако није било у близини њихових старешина или мужева.  Четници су падали на овим малим стварима, ситне пљачке, "пипкања" жена, "извољевања" када се разместе по селу на конаку и сл.

Идеологија и велики "узвишени" циљеви су били само за оне "високе" интелектуалце. Обичне људе је занимало како се ко односи према њима.
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 174« Reply #478 on: April 09, 2019, 09:30:31 pm »

ma to je zato sto si pitao babu, da si pitao neku mladju ko zna sta bi rekla  Grin

Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 056« Reply #479 on: April 09, 2019, 10:28:18 pm »

Slicno je i meni pricala moja baba...Samo su njoj roditelje streljali cetnici na Jabuci. Baba je davno pokojna i ja nikada nisam pitao za siru pricu oko toga. Medjutim, baba je imala boracku penziju, jer je kako je navodila " izvukla Tita iz neprijateljskog obruca". Kada sam pitao dedu, koji je obrazovan covek, zavrsio fakultet u onim vremenima to nije bila mala stvar, Bole je samo rekao: " mi smo pisali marsalatu, i Baba je iza toga dobila boracku penziju".
Logged
Pages:  1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.