PALUBA
July 05, 2020, 05:32:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojske na teritoriji Jugoslavije 41-45  (Read 126407 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Prvačić
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 747


« Reply #510 on: April 27, 2019, 09:55:07 pm »


Зулум дахија је погађао целокупну популацију,
...................................
Čuvena dahijska trećina.
Istini za volju nisu samo dahije seljacima uvele trećinu, isto su uradili još neki poslije njih.
Logged
robertino
desetar
*
Offline Offline

Posts: 144


« Reply #511 on: April 28, 2019, 12:05:56 pm »

ima li netko podataka o čerkezima na području slavonije
navodno su samo na konjima išli i da su bili gori od ustaša i nijemaca, 
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 343« Reply #512 on: April 28, 2019, 08:29:00 pm »

Vidi pod XV SS kozački korpus.
Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 972« Reply #513 on: July 10, 2019, 09:37:00 am »

Први су се организовали четници Косте Миловановића. Пећанац је почетком јуна образовао Горски штаб на планини Соколовици, позвао виђеније људе на заклетву и почео по забаченим селима Косаонице да ствара четничке одреде. Али ни друге четовође и команданти нису седели скрштених руку. Ко год је могао да окупи дружину од 10 - 30 наоружаних људи (војвода Кулински, капетан Аца Поповић, Нико Куштримовић и др.), шепурио се кроз села са шубаром на глави и укрштеним реденицима на грудима не признавајући никакву вишу команду.
Никакву вишу команду није признавао ни војвода Машан Ђуровић из Рашке, подофицир Југословенске краљевске војске. После априлског рата формирао је у свом крају одред од око пет стотина бораца и одмах, јашући на белом коњу, преко Копаоника кренуо пут Топлице, имајући, само њему познат, план о формирању 'Топличке државе' (по угледу на Косту Војиновића 1917. г.). У Прокупљу Немци, углавном 'фолксдојчери' из Бачке и Баната, предали су му се без борбе; доцније, ратовао је сам против (свих) окупатора, 'домаћих издајника' и оба антифашистичка покрета. Дража, Броз и Пећанац наређују његову ликвидацију. Пред крај рата предао се партизанима.
О Машану има и друга прича, али… било како било једно је сигурно: Ништа се није 'исплатило'. Све узалуд…
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #514 on: July 10, 2019, 08:22:08 pm »

Не сећам се да сам чуо за тог Машана Ђуровића. Видим да га на Википедији титулишу као капетана а не подофицира. Такође, пише да су га стрељали четници ДМ маја 1943. године. Ти наводиш друге податке.
Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 972« Reply #515 on: July 11, 2019, 08:24:00 am »

Не сећам се да сам чуо за тог Машана Ђуровића. Видим да га на Википедији титулишу као капетана а не подофицира. Такође, пише да су га стрељали четници ДМ маја 1943. године. Ти наводиш друге податке.
Ради се о две личности истог имена и презимена. Војвода Машан Ђуровић, подофицир, после позива краља Петра II  на уједињење и приступање Народно Ослободилачкој војсци под маршалом Титом, предао се партизанима и одмах послат на Сремски фронт. По завршетку рата радио је као стручни предавач у занатско техничкој школи Војнотехничког завода у Крагујевцу. У литератури и на интернету помиње се само фрагментарно. Ево два примера.

1) Након неуспешног напада и повлачења четника, Аћиф Хаџиахметовић организује контранапад на Рашку коју су држали четници. Тај напад је почео 16. новембра око 10.00 часова а завршио се сутрадан поразом балиста, иако су имали незамисливо више људства од четника. Главна битка против већ поменутих 5000 балиста одиграла се 17. новембра 1941. на Великој и Малој Бисини, десно од пута Нови Пазар - Рашка, на падинама Рогозне. Балисти су тешко поражени, док су четници изгубили 50 људи. Битку је добило 500 четника пристиглих из Топлице под командом Машана Ђуровића. Непосредно потом четници нападају муслимане и сабијају их у Нови Пазар који је нападнут 21. новембра 1941, са снагама Јаворског корпуса из правца Рашке и одредима Машана Ђуровића који је напао преко Рогозне из правца села Врачево. Град су бранили 3000 Албанаца под командом Шабана Полуже, 2000 бораца из Бишева под командом Мула-Јакуба, одреди Бика Дрешевића као и борци из тутинског краја под командом Џемаила Коничанина. Током борбе погинуло је 144 Албанца. Четнички губици били су троструко мањи. Усред окршаја, један четнички митраљезац се забарикадирао у кући у којој је био опкољен стотинама балиста. Борио се до смрти успевши да ликвидира више од 100 балиста обезбедивши повлачење својих снага преко села Видова и Војнића у правцу Рашке. (Из Википедије.)

2) На дан 3. марта 1942. Видовачку чету је напао у Губетину одред војводе Машана Ђуровића. Том приликом погинуо је комесар чете, студент права Љубинко Коковић, а заробљени су прокупачки берберски радници Борислав Перић Марко и Богољуб Митровић Синђелић. Перића су рањеног спровели у Куршумлију, где га је преки суд осудио на смрт, а Митровић је спроведен у затвор у Прокупљу, из кога је 10. марта изведен и стрељан на брду Соколовици. (С. Несторовић, Под Хисаром, 232.)
« Last Edit: July 11, 2019, 08:39:18 am by JASON » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #516 on: July 11, 2019, 06:42:24 pm »

Па како се онда зна шта је радио и деловао ако се нигде не помиње? Одакле тај податак да је стигао у Топлицу и заузео Прокупље? И када је то било?
Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 972« Reply #517 on: July 12, 2019, 10:33:08 am »

Будући да није било топличког села без 'значајног доприноса борби против окупатора и домаћих издајника', у годинама после Другог св. рата, углавном на потстицај удружења бораца, написани су томови књига, хроника и сећања на догађаје из тзв. НОР-а. Нико није хтео да заостане. Било је ту и мемоара и записа којима не би приличило сврставање у било коју 'књижевну врсту', али готово да нема књиге у којој се, барем у једној реченици, не помиње Машан Ђуровић. Та реченица одприлике гласи овако: 'Са око 500  наоружаних четника, по злу гласу познат војвода Машан Ђуровић је 11. септембра 1941. ушао у Прокупље, али после пар дана напустио је град и пошао да шири свој издајнички покрет по осталим крајевима Србије.'
Сваки рат има победнике, који 'пишу историју'; своју верзију догађаја поражени нису стигли да напишу, а ја сам имао прилике да чујем (можда нисам добро чуо) разна сведочења и 'нове доказе', но време је већ одавно показало да нема историје, заблуде и преваре има… Све ово спомињем без 'навијања', као потсет на несрећне поделе Срба, мада српски нису били ни четници (ЈВуО), ни партизани (НОВЈ).
Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 972« Reply #518 on: July 27, 2019, 11:00:31 am »

Први су се организовали четници Косте Миловановића. Пећанац је почетком јуна образовао Горски штаб на планини Соколовици, позвао виђеније људе на заклетву и почео по забаченим селима Косаoнице да ствара четничке одреде.
Њега, Косту Пећанца, је Милан Недић, министар војске и морнарице владе Краљевине Југославије 1940. године именовао за команданта свих специјалних чета – четника за специјална – герилска ратовања. Према ратним плановима КЈ, он је имао задатак да у рату организује четничке одреде са којима би као искусан герилац, организовао отпор у случају окупације. На основу тог плана Пећанац је 6. априла 1941. из команде 5. Армије у Нишу подигао оружје, одећу и опрему за 600 бораца и све то пребацио у Белољин код Прокупља, са намером да то, после пребацивања на Копаоник раздели свом људству. Његовим одредима приступају бројни официри, међу којима ће неки касније код Драже Михајловића, командовати корпусима, као на пример Драгутин Кесеровић, Жика Митровић и Звонко Вучковић.
Њему, Кости, је официр за везу Равногорског штаба Драже Михајловића поручник Павле Мешановић донео писмену наредбу да се његови четници ставе под команду Равногорског штаба. Наредба му је предата у селу Барлову код Куршумлије 18. августа 1941. године. Коста одбија наредбу:
'Поручите своме пуковничићу да једино ја могу да организујем одреде у земљи и да једино ја могу да будем командант тих одреда. Ако бих хтео, ја бих могао да узмем тог пуковничића за свог начелника Штаба. Али то све отпада. Растурите се ви са Равне горе и дођите мени, јер ја сада идем на један историјски пут који ће спасити наш народ, и већ сам прогласио на Соколовици трећи српски устанак и са својим четницима положио заклетву.'
Био је то последњи чин српске драме 1941. и почетак трагедије српског четништва.

П.С. Коста Пећанац из Куршумлије био је подофицир српске и (касније) рез. поручник Југословенске војске. Коста и Дража су се знали од раније, од софијских времена, кад је Дража био војни аташе Југославије, а Коста службеник амбасаде у Софији.
« Last Edit: July 27, 2019, 11:07:44 am by JASON » Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 174« Reply #519 on: July 27, 2019, 01:04:01 pm »

kako je organizovao otpor tako je i doduse sa zakasnjenjem prosao upravo od strane tog  "pukovnicica" .
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #520 on: July 27, 2019, 06:36:53 pm »

Quote
Њему, Кости, је официр за везу Равногорског штаба Драже Михајловића поручник Павле Мешановић донео писмену наредбу да се његови четници ставе под команду Равногорског штаба.

Мислим да се поручник зове Павле Мешковић. Барем тако пише у књизи Ратка Мартиновића "Од Равне Горе до Врховног штаба".
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #521 on: July 27, 2019, 11:02:09 pm »

Њега, Косту Пећанца, је Милан Недић, министар војске и морнарице владе Краљевине Југославије 1940. године именовао за команданта свих специјалних чета – четника за специјална – герилска ратовања.

Одакле потиче ова информација?

Према тексту Александра Животића, „Четничке јединице Војске Краљевине Југославије у Априлском рату”, које је објавио Институт за новију историју Србије - Четничка команда Југословенске војске је формирана 8. маја 1940, а за команданта је постављен  бригадни генерал Михаило С. Михаиловић, бивши командант Школе за резервне официре пешадије у Сарајеву, иначе искусан герилац из Балканских ратова.
Logged
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 972« Reply #522 on: July 29, 2019, 08:21:10 am »

@fazan. Јуришне (четничке) јединице генерала М. Михаиловића припадале су регуларним оружаним снагама Војске Краљевине Југославије. Капитулацијом ВКЈ престале су да постоје. Само је мањи део људства из састава Првог јуришног батаљона мајора М. Палошевића избегао заробљавање. Појам, реч, четник за јуришне батаљоне је неадекватан. Њихов званични назив био је Јуришна команда. Ове јединице (батаљони) нису биле ни у каквој вези с четницима Косте Пећанца.
Пећанац се у пролеће 1941. године, представио као први герилац у Југославији и са овлашћењима Врховне команде почео је да организује отпор народа против окупатора. Доцније, Пећанчеви одреди стављају се у службу Недићевом режиму. У Прокупљу је међутим до фебруара 1942. постојала  четничко-партизанска сарадња; партизани Топличког одреда смештени у зграду гимназије, заједно са четницима војводе Аце Поповића хранили су се на заједничком казану и учествовали у заједничким акцијама. Крајем 1942. Пећанчеви одреди су распуштени а његово људство ступило је у партизанске јединице или у редове јединица Драже Михаиловића или се пасивизирало. (А Мина четник, изневерен у свим очекивањима правих родољуба, одметнуо се у шуму и наставио потпуно сам да четникује до почетка педесетих година, од када му се губи сваки траг.)
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 174« Reply #523 on: July 29, 2019, 11:10:43 am »

Пећанац се у пролеће 1941. године, представио као први герилац у Југославији и са овлашћењима Врховне команде почео је да организује отпор народа против окупатора. Доцније, Пећанчеви одреди стављају се у службу Недићевом режиму. У Прокупљу је међутим до фебруара 1942. постојала  четничко-партизанска сарадња; партизани Топличког одреда смештени у зграду гимназије, заједно са четницима војводе Аце Поповића хранили су се на заједничком казану и учествовали у заједничким акцијама. Крајем 1942. Пећанчеви одреди су распуштени а његово људство ступило је у партизанске јединице или у редове јединица Драже Михаиловића или се пасивизирало. (А Мина четник, изневерен у свим очекивањима правих родољуба, одметнуо се у шуму и наставио потпуно сам да четникује до почетка педесетих година, од када му се губи сваки траг.)
jedini koji je tokom rata zvanicno i od vlade u londonu bio proglasen komandantom bio je draza .
pecanac je mogao jedino sam sebe da proglasi prvim gerilcem i komandantom a u to vreme takvih "komandanata" je bilo maltene u svakom vecem srezu ,
pecanac je od samog pocetka rata pa do maja 44 pripadao nedicevskoj formaciji i kao takav bio oznacen izdajnikom,
i kao izdajnik je i zavrsio , optuzen, osudjen i likvidiran.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #524 on: July 29, 2019, 05:04:53 pm »


Њега, Косту Пећанца, је Милан Недић, министар војске и морнарице владе Краљевине Југославије 1940. године именовао за команданта свих специјалних чета – четника за специјална – герилска ратовања.

@JASON - Моје питање се односило на ово што сам цитирао. Одакле потиче информација да је 1940. године Министарство војске и морнарице именовало Косту Пећанца за команданта неких оружаних формација Југословенске војске (”специјалних чета - четника”)?
Logged
Pages:  1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.