PALUBA
September 19, 2020, 04:19:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11   Go Down
  Print  
Author Topic: Iz čega ste sve pucali...  (Read 74177 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 564


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #75 on: April 09, 2010, 01:02:00 am »

Na svu sreću, nisam ni ja svoj pištolj vidio oko 15 godina. Konzerviran. Vidio sam ga u decembru prošle godine, jer po nekom novom zakonu moramo mjenjati oružne listove svakih 10 godina i normalno platiti državi porez na držanje oružja i platiti novi oružni list. Nadam se da ga neću vidjeti idućih 10 godina do kada mi vrijedi ovaj novi oružni list. Ko zna koliko bi godina prošlo da nisam morao mjenjati oružni list.
Nadam se da mi nikad neće trebati.
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 692


« Reply #76 on: April 09, 2010, 09:29:41 am »

Ne pucate više iz pištolja - niti ne volite. Zašto jih još držite kod kuče ?
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 718


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #77 on: April 09, 2010, 02:05:26 pm »

Za ne daj Bože se drži, a barem ja nisam rekao da ne volim naoružanje, taman posla.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 564


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #78 on: April 09, 2010, 10:06:36 pm »

Ja sam svoj pištolj nasljedio od oca. Prepisao sam ga na sebe otprilike mjesec dana prije nego što je umro. A doktori su pogriješili u nekoliko dana kad će umrijeti, tako da sam ga prepisao na vrijeme. Pošto mi zaista ne treba htio sam ga pokloniti sinu.
Postupak je sljedeći:
 Pošto moj sin nije služio vojsku mora ići četiri puta po dva dana u Teslić na obuku za rukovanje vatrenim oružjem, a to se plaća 800 KM. Da ne govorim pošto je otići u Teslić i vratiti se. Nakon toga treba uvjerenje od psihijatra, a i to se masno plaća. Onda trebam da kod notara napišem ugovor o poklonu, a to košta oko 300 KM, plus dvije kopije od po 80 KM. Onda on treba da traži odobrenje za oružje, a i to košta oko 300 KM. I tako dalje i tako dalje. Jeftinije mi ga je baciti nego ga prepisati. Sad sam platio porez za pištolj, pa neka stoji. Vidjećemo šta će biti.

Pozdrav

Vlado
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 824


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #79 on: April 10, 2010, 01:17:39 pm »

ZAr nema u bl neko da vrši obuku???
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #80 on: April 11, 2010, 01:44:12 pm »

Из нашег ТТ-јца или М-57 сам гађао најмање 100 пута (ко ће то упамтити). Из руског једно 50-так пута. Ни један није ни прићи модерним пиштољима. Ради се о јефтином, једноставном и  оружју које "трпи" све радне услове. Ипак, имају и неке мане које сам уочио на гађањима. Мислим да сам ово већ објашњавао, можда не на овом форуму, не сећам се, али ћу нешто поновити.

-небезбедни су за руковање (као што је поменуо ФФ): они немају кочницу већ се отпуштањем запетог ударача у полуспуштен положај блокира обарач (када се носи метак у цеви). Међутим, то је потпуно несигурно. Имао сам прилике видети да приликом пада пиштоља на тло (бетон) он опали иако је био "укочен". На пример, један мој колега је тако скинуо опасач са пиштољем и забацио га , онако опуштено, на леђа. Пиштољ испадне из футроле, падне на бетон и опали и погоди другог колегу у ногу.Пиштољ је био репетиран (метак у цеви) и "укочен", али је пао тачно на ударач . Осим тога, током радње "кочења" може да склизне прст и да опет пиштољ опали.
- после неког времена, као последица замора материјала (а материјал од кога је направљен је слбијег квалитета), долази до пуцања, слабљења или "испадања" опруге раздвајача паљбе. Овај "раздвајач" омогућава да пиштољ ради "полуаутоматски", односно спречава "аутоматско опаљење". Е сад, када та орпуга "цркне" приликом убацивања метка у цев долази до самоопаљења јер раздвајач паљбе не функционише. Често пута пиштољ тада у "рафалу" испали све метке. Ово ми се врло често дешавало на стрелишту  па сам био принуђен да лично контролишем механизам за гађање сваког пиштоља пре сваког гађања, посебно руских ТТ-јаца који су били произведени током 2.светског рата (углавном су били из 1944.године) и дотрајали. Знао сам да приметим квар на механизму боље од сваког пушкара.
-ерогонимија ових пиштоља је катастрофална. Он "не лежи" у руци никоме.

Иначе, метак 7,62мм је изворно "Маузеров" метак, прављен за тај пиштољ познат из 1. светског рата, али је коришћен и касније. Било их је доста у Русији и вероватно их је то определили да узму тај калибар. Овај метак има чауру у облику флашице (сужава се при врху где је зрно). То омогућава да се у чауру стави више барута који, код опаљења, ствара већи притисак (по мм2) на дно зрна у односу на друге пиштољске калибре. Зато зрна калибра 7,62м "маузер" имају већу почетну брзину,па тако и пробојност. Пробојност ових зрна посебно долази до изражаја када се испаљују из аутомата "шпагин" (преко 500м/с), због дуже цеви. Чиним ми се да су их и американци користили у Ираку за градску борбу. Иначе, данце чауре одговара метку .40 ауто (такође врло моћном, чак и моћнијем калибру) тако да је затварач ТТ-јца лако конвертовати у оружје са овим калибром.

Још једна напомена око  оружја у приватном поседу. Поседовање оружја (приватно) је у Србији, а верујем и окружењу скупа работа. Таксе за прибављање дозвола (око 60-70-так евра), плус лекарски преглед (око 30-50 евра, како где) па порез на оружје, око 20-так вера годишње, па муниција, ако хоћеш да кондицираш (један метак 0,5 до 1 веро). Обука за руковање оружјем је овде ипак пуно јефтинија (око 50 евра) него код Владе. Ипак, дође ти јефтиније, како је то Владо већ констатовао, да га бациш (ако си га добио на поклон) неко имаш (то је и била намера законодавца - што мање оружја код грађана; уосталом у Великој Британији је грађанима забрањено поседовање оружја). Дозвола се иначе добија само за поседовање. Са њом не можеш да носиш пиштољ, већ само држиш у стану и то (закључаног у посебном орману, или расклопљеног). Ако идеш на стрелише мораш да га носиш у расклопљеном стању или са специјалном бравицом на обарачу. Ако хоћеш да га носиш онда ћеш морати још више да платиш за дозволу за ношење која је прилично скупља и даје се врло рестриктивно. Ипак, бивши офицрири и подофицир војске и припадници полиције имају бенефицију да за пиштољ који су добили током службе на поклон (али само на поклон и само за један пиштољ) не морају да плаћају порез (трајно су ослобођени тога). Такође, не плаћа се порез на једна комад ловачког оружја. Међутим, њихови потомци нису ослобођени. Они могу, ако хоће да не плаћају порез на пиштољ да га пријаве као трофејни, при чему мора бити онеспособљен (обично бушењем цеви). Мислим да су ове обавезе ослобођени регистровани колекционари али нисам сигуран.

Можда је ово директно изван теме, али мислим да "иде" уз тему о гађању (коришћењу).
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 718


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #81 on: April 11, 2010, 07:48:51 pm »

Ne znam da li se ovo odnosi za V.Britaniju ili za Srbiju, ali i u Srbiji je isto tako. Dozvolu za nošenje pištolja je jako teško dobiti. Za posedovanje još i nekako ali za nošenje treba baš debeo razlog i opet je pitanje dal će ga lice dobiti.
Nekada smo sa službenim pištoljima u uniformi išli kući, a danas teško da možeš i da ga poseduješ.

Biću i ja malo neskorman pa ću se pohvaliti da imam veliko iskustvo sa jugoslovenskim TT-jcom iliti M-57. Po meni je to i ako vremešan sasvim dobar pištolj.
Mada sa druge strane, nisam ja imao iskustvo recimo sa jednom Beretom ili Glockom da bih mogao da donosim neki realan sud.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #82 on: April 11, 2010, 10:05:57 pm »

Наравно, све написано око дозвола за оружје односи се на Србију. Британију сам поменуо као пример где је грађанима потпуно забрањено да поседују оружје. Намера нашег законодавца је била да одврати грађане од набавки оружја. У легалном поседу грађана је преко милион примерака оружја. У илегалном вероватно још бар трећина од тога. Међутим, с обзиром на дешавања у протеклих 20 година, на "рестлове" од пре 65 и кусур година, али и на култ оружја који влада код нас (у Србији, али генерално и у већини земаља на Балкану), то је било погрешно. Сада многи држе оружје илегално а пријавли би га да се не плаћај порез. Уосталом криминалци и разбојници у своје "акције" не иду са легалним оружјем. Њима дозволе нису ни потребне. На дуже стазе законодавци су вероватно у праву јер држава треба да брани грађане, ако треба и оружјем, а не да то чине сами грађани.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 824


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #83 on: April 12, 2010, 12:27:04 pm »

Pogledaj ameriku u njoj je najlakše doći do dozvole za oružije čak u Texasu si i obavezan posjedovat oružije, ali većina ubistava se dešava sa nelegalnim oružijem. Znači dozvola ne igra nikakvu ulogu.


P.S. Ovim zakonom samo pospješuju prodaju ilegalnog oruzija. M-57 nov košta oko 450 KM + dozvole+obuka ljekarsko uvjerenje+ ova taksa ona taksa nema šta nisu nakačili da se plati dok ganjaš papire tako da te cifra na kraju izađe četvorocifrena. I na kraju dobiješ pištolj koji nesmiješ nigdje nositi maket itd.

A ilegalno mozeš nabavit takav pištolj od 250-500 KM i služiti će ti isto kao i ovaj legalan.
« Last Edit: April 12, 2010, 12:34:43 pm by trifko86 » Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #84 on: April 12, 2010, 02:43:40 pm »

Bilo bi interesantno videti kakvo je stanje u Japanu i sličnim zemljama u kojima je zabranjeno i posedovanje što se tiče krivičnih dela počinjenih ilegalnim  oružjem. Naravno u poređenju sa onim zemljama u kojima je to oružje dostupnije.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 824


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #85 on: April 12, 2010, 03:10:55 pm »

Negdje sam pročitao da u Austriji ne trebaš dozvolu za oružije čija dužina cijevi ne prelazi 60 cm, pa me zanim znal neko nešto više o tome?
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 718


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #86 on: April 12, 2010, 03:15:54 pm »

Kakav li je zvaničan zakon recimo u Avganistanu ili recimo u Kolumbiji baš me znaima. Znam za realno stanje ali me zanima šta piše u "knjizi".
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 564


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #87 on: April 12, 2010, 08:55:21 pm »

Nisam dobro razumio

zakon u Avganistanu Huh?Huh??

Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 362


« Reply #88 on: April 12, 2010, 09:04:01 pm »

Čak i da postoji, ko bi u Afganistanu sprovodio taj zakon?

Tamo je - ako si muško, imaš sve oružje koje možeš da kupiš, naravno i municiju, i čekaš okupatore u zasedi.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #89 on: April 12, 2010, 09:34:26 pm »

Ili komšiju kojem nije crkla krava pa si je sam morao ubiti Grin

Šalu na stranu, gledam sada neke tekstove o Japanu, tamo je dozvoljeno posedovati jedino lovačku ili sportsku pušku i to nakon mnogo testova i provera. Pa čak i tada policija može odbiti da izda dozvolu ukoliko misli da podnosioc zahteva može biti pretnja bezbednosti iz nekog razloga. Broj krivičnih dela počinjenih vatrenim oružjem je dosta manji u odnosu na ostatak sveta.
U EU Britanija najbolje stoji što se tiče broja krivičnih dela počinjenih vatrenim oružjem, ali ne računajući Severnu Irsku, u kojoj je ta stopa ipak daleko veća.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.