PALUBA
May 24, 2018, 06:09:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj bespilotnih letelica  (Read 15317 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 235WWW
« Reply #15 on: June 02, 2011, 02:05:52 pm »

Galerija bespilotnih letelica.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 053


« Reply #16 on: June 02, 2011, 02:17:56 pm »

Izdržljive bespilotne letelice

Tokom osamdesetih godina „na snazi“ su bila dva načina upravljanja letom bespilotnih letelica: autonomna kontrola elta i komandno vodjenje. Autonomno vodjenje je bila najranija forma upravljanja letom i zahtevala je da sistem uipravljanja letom letelice bude unapred programiran, sa fiksnim kursom leta, pre lansiranja. Takav način je bio prihvatljiv kod ranih bespilotnih letelica koje su koristile klasične kamere, ali je postao manje atraktivan kada su bespilotne letelice počele da nose senzore koji su imali više mogućnosti. Komandno vodjenje je koristilo radio vezu izmedju pilota u zemaljskoj stanici i letelice. Neke od ranih komandno vodjenih bespilotnih letelica bile su praćene radarom, čiji su se podaci koristili za korekciju putanje leta. Sa   advent of televisions on DAVs, kao što su „Lightning Bugs“ korišćene u Vijetnamu, letelice su mogle poslati sliku u bazu, tak oda je operater mogao da upravlja letelicom. Do osamdesetih godina, komandno vodjenje je postepeno postalo opšteprihvaćeni metod upravljanja letelicom, iako su mnoge imale hibridni način vodjenja. Tada bi se autonomno vodjenje koristilo tokom približavanja zoni od interesa i tokom povratka u bazu, dok bi operator preuzimao komande u zoni izvidjanja, tokom faze prikupljanja podataka.

Ograničavajući faktor komandnog vodjenja osamdesetih godina bio je radio link. Radio signali su mogli biti ometeni atmosferskim uslovima, kvarom opreme, ili elektronskim dejstvom neprijatelja. U takvom slučaju, gubitak radio linka je vodio do rušenja i gubitka i letelice i prikupljenih podataka. Radio link je takodje ograničavao i domet bespilotne letelice. Amerikanci su u Vijetnamu taj ograničavajući faktor otklanjali time što su kao stanicu za upravljanje koristili DC-130 sa jakim predajnikom. Letelice lansirane sa zemlje su imale daleko veća ograničenja od letelica lansiranih sa aviona, jer su im smetali pojedini reljefni oblici, a i brzo bi nestajali iza horizonta, što svakako nije bio slučaj sa letelicama lansiranim sa aviona. Uvodjenje satelita devedesetih godina je premostilo problem smetnji radio linku. Satelitska veza je pružila mogućnost upravljanja letelicama iza horizonta. Zemaljska kontrolna stanica bi slala signal upravljanja letelici preko satelita. Sistem satelitske  navigacije (GPS) je takodje pomogao u rešavanju problema izazvanim ometanjem komandne veze jer se letelica mogla programirati da se vrati u bazu čak i bez postaojanja komunikacije sa zemaljskom konstrolnom stanicom. Ove nove tehnologije su u početku bile preglomazne za ugradnju u male letelice, ali su doprinele konstruisanju nove generacije letelica velikog dometa tokm devedesetih godina.

Američko ratno vazduhoplovstvo bilo je zainteresovano za letelice velikog dometa kao alternativi špijunskim avionima sa ljudskom posadom (U-2 i SR-71). Tokom sedamdesetih godina, Sovjeti su započeli razmeštanje protivavionskih raketnih sistema S-200 (SA-5 Gamon). To su bili prvi raketni sistemi koji su imali domet da obore SR-71. Iako su sateliti postali pogodni za izvidjanja strategijskog nivoa, ipak su imali neka ograničenja. Kvalitet tako dobijenih slika bio je uslovljen atmosferskim preprekama kao što su oblaci i vlažnost, a za promenu putanje leta satelita – samim tim i sektora snimanja bilo je teško promeniti u nekom prihvatljivom vremenu.


* SA-5side2.jpg (46.19 KB. 799x539 - viewed 244 times.)


Prve bespilotne letelice za strategijska izvidjanja iz sastava američkog vazduhoplovstva koristile su autonomno vodjenje. Sa napretkom u razvoju kamera i dolaska na stepen razvoja koji podržava prenos slike u realnom vremenu, zainteresovali su se za komandno vodjenje. Prvi koraci u ovom prevcu učinjeni su sredinom sedamdesetih godina sa eksperimentalnim radovima na Boingovoj letelici YQM-94 Compass Cope. Ova letelica je bila forme jedrilice,  sa raasponom krila od 27 metara. Trup je bio dovoljno veliki da se mogla smestiti satelitska antena . Iako Compass Cope nije ušla u serijsku proizvodnju, postavila je temelje za dalji razvoj „izdržljivih“ letelica dve decenije potom. Agencija DARPA je tokom osamdesetih godina sponzorisala jedan broj programa razvoja ovakvih letelica, medju kojima su bile bespilotna letelica Kondor kompanije Boeing, Amber IV firme Leading Systems, Amber kompanije General Atomics i EVER kompanije E-System. Ministarstvo odbrane je 1988. godine postavilo zahteve za UAVE (UAV – Endurance), medju kojima su bili zahtevi za doletom većim od 1500 km, autonomija od 48 časova leta itd.


* Boeing_YQM-94A_Compass_Cope_B_USAF.jpg (102.13 KB. 800x545 - viewed 228 times.)


Usled kratkog vremena, program Ministarstva odbrane nije imao nekog efekta, jer je obično trebalo da prodje čitava decenija izmedju prvog ugovora o razvoju do prve „opipljive“ letelice. Sa izbijanjem Balkanske krize početkom devedesetih godina, Pentagon je imao potrebe za izdržljivom letelicom koja može da kruži oko spornih područja i šalje podatke o razvoju situacije. Kako strukture vojske nisu mogle da odreaguju dovoljno brzo, program je prebačen u dvorište CIA. CIA je angažovala kompaniju General Atomics, koja je pak otkupila posle bankrota kompaniju Leading Systems, samim tim i sve njene projekte od kojih je najinteresantniji bio projekat Amber i letelica proistekla iz nje, Gnat-750.


* UAV_Gnat750.jpg (62.83 KB. 1014x461 - viewed 272 times.)


Gnat-750 Tier 1 je prvi put angažovana 1994. godine ali je imala nedostatak satelitske antene tako da je morala da se koristi zajedno sa jedrilicom sa motorom Schweitzer RG-8 koja je bila zamena za relejnu stanicu. U medjuvremenu, Pentagon je nastavljao radove na iznalaženju sofisticiranije verzije letelice GNAT-750 sa satelitskim linkom, pod imenom Tier 2. Kasnije je evoluirala u RQ-1 Predator. Predator je imao veći raspon krila i prepoznatljiv nos u kome je smeštena satelitska antena.

Prve letelice Gnat-750 su rasporedjene 1995. godine u Albaniju, sa ciljem praćenja aktivnosti u Jugoslaviji. Američko vazduhoplovstvo je aktiviralo svoju prvu jedinicu bespilotnih letelica (od Vijetnama na ovamo) 29. jula 1995. godine u vazduhoplovnoj bazi Nelis. Oznaka jedinice je bila 11. izvidjačka eskadrila  57. vinga. Ova jedinica je nekada bila naoružana avionima RF-4C. Prvi Predator je poleteo u misiju iznad Balkana februara 1996. godine, iz pravca Madjarske. Tokom prve misije je došlo do gubljenja satelitske veze ali se uspešno vratio nazad u bazu. Do 1997. godine jedinica je koristila Predatore gotovo svakodnevno, iako su stope udesa bile relativno velike.


* RQ_1_Predator.sized.jpg (68.77 KB. 700x556 - viewed 238 times.)


Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 053


« Reply #17 on: June 02, 2011, 05:52:26 pm »

Rast i ekspanzija

Pored Predatora, američko vazduhoplovstvo i CIA su zajednički radili i na razvoju  bespilotne letelice sa stelt karakteristikama koja bi mogla da deluje u područjima neprijteljske PVO. Ovaj sistem je nazvan Tier 3, ali nije daleko odmakao pre nego što je otkazan usled velikih troškova. Umesto toga, 1994. program se tazdvojio na dva dela: veoma izdržljivu bespilotnu letelicu sa visoko sposobnim senzorima, nazvana Tier 2+ i manja, bespilotna letelica sa stelt karakteristikama nazvana Tier 3. Ugovor za Tier 3 je dodeljen kompaniji Lockheed Martin Skunk Works i kao rezultat je dobijena bespilotna letelica RQ-3 Dark Star, koncept letećeg krila kooji je ličio na bespilotni bombarder B-2. Probni letovi su započeti marta 1996. godine, ali je prvi prototip izgubljen ubrzo potom. Program je zbog zabrinutosti oko cene koštanja, otkazan 1999. godine mada su demonstratori tog tipa leteli još neko vreme.


* RQ-3A-Dark-Star.jpg (66.69 KB. 980x653 - viewed 227 times.)


Ugovor za Tier 2+ je dobio Teledyne-Ryan, koji je tokom velike konsolidacije vazduhoplovne industrije devedesetih godina apsorbovala kompanija Northrop-Grumman. Produkt rada po ovom ugovoru bila je bespilotna letelica RQ-4 Global Hawk. Kao i Predator, i Global Hawk je koristio konfiguraciju jedrilice. Medjutim, ova letelica je imala mlazni motor za poostizanje većih brzina i imala je nosivost od 1000 kg – tri puta veću od nosivosti Predatora. Global Hawk je prvi put poleteo februara 1998. godine, dok je prva serijski proizvedena letelica isporučena 9. izvidjačkom vingu u vazduhoplovnoj bazi Beale septembra 2003. godine.
U osvit Al Kaidinog napada na SAD 11. septembra 2001. godina, bespilotne letelice američkog vazduhoplovstva i CIA su pojačale svoje aktivnosti. Početnim borbenim dejstvima u Avganistanu prethodilo je opsežno izvidjanje Predatorima, kao i predserijskim letelicama tipa Global Hawk. Pored izvidjačkih verzija, američko vazduhoplovstvo je 2000. godine započelo radove i na naoružanim verzijama Predatora.


* Global_Hawk.jpg (58.76 KB. 750x600 - viewed 106 times.)


Ugradnjom laserskog obeleživača u nos letelice, Predator je dobio sposobnost da vodi rakete Hellfire na tačkaste ciljeve. Bilo je pomisli i o naoružavanju letelice Global Hawk ali se zbog njenog režima leta na velikim visinama od toga odustalo. Kasnije se modifikacijom modela RQ-1 Predator ugradnjom fiksnih podvesnih tačaka za naoružanje dobila verzija MQ-1. Razvijena je i veća verzija, MQ-9 Reaper. Od 2002. godine, za upotrebu sa bpl je testirano raznovrsno oružje, uključujući i pametne bombe Viper Strike, kao i laserski vodjene bombe Paveway.


* mq-9-reaper.jpg (23.18 KB. 794x487 - viewed 231 times.)

* RQ_1_Predator.sized.jpg (68.77 KB. 700x556 - viewed 104 times.)


U ratu u Iraku su pored UAV-E, korišćeni i mnogi srugi tipovi bespilotnih letelica. Nakon dekade borbe sa birokratijom, američka kopnena vojska je konačno usvojila u naoružanje novu taktičku bespilotnu letelicu, RQ-7 Shadow. Po prvi put je korišćena u naoružanju 104. vojno obaveštajnog bataljona 4. pešadijske divizije u borbama oko Tikrita. RQ-2 Pioneer se i dalje nalazio u naoružanju Marinskog korpusa i obilato je korišćena u Iraku.

U operacijama u Iraku i Avganistanu je po prvi put upotrebljena nova vrsta letelica: mini bespilotnih letelica koje su mogle da se spakuju u ranac, a često su se lansirale iz ruke. Veličina je bila reda veličine RC modela aviona. Američka kopnena vojska i Marinski korpus su prvo eksperimentisali sa mini bpl BQM-147 Exdrone i FQM-151 Pointer. U operaciji „Desert Storm“ upotrebljavane su u manjem broju. Nisu bile posebno efikasne jer su koristile crno bele kamere slabijeg kvaliteta koje nisu mogle dovoljno dobro da razlikuju detalje u pustinji. Dodatni problem je bio njihov mali domet. Tokom devedesetih godina ovi modeli letelica su unapredjeni dodavanjem novijih kolor video kamera i kompaktnije zemaljske kontrolne stanice. Pre rata u Iraku, američka kopnena vojska je podsticala razvoj nove generacije mini bespilotne letelice, modela RQ-11 Raven, za upotrebu  u Komandi za specijalne operacije. Slično njima, Marinski korpus je počeo sa uvodjenjem u naoružanje slične bespilotne letelice, modela Dragon Eye. Ove bespilotne letelice su najavile nov model upotrebe bespilotnih letelica, jer su mogle da se nadju u jedinicama nižeg ranga koje bi ih koristile u svakodnevnim patroliranjima. Pokazale su se veoma korisne u otkrivanju zaseda na pravcima kretanja snaga. Američko vazduhoplovstvo je koristilo slične bespilotne letelice za nadgledanje sopstvenih aerodroma. Ostale vojske sveta koje su učestvovale u ratu u Iraku, takodje su koristile bespilotne letelice. Britanci su imali problema sa upotrebom bpl tipa Phoenix pri visokoj spoljnoj temperaturi, te je umesto njih koristila od Amerikanaca pozajmljene bespilotne letelice tipa Predator i Raven, kao i mini bpl Desert Hawk.


* 524x275_Pointer_bg.jpg (166.68 KB. 524x275 - viewed 106 times.)

* RQ-11_Raven_.jpg (29.27 KB. 390x255 - viewed 366 times.)

* dragoneye.jpg (37.69 KB. 400x297 - viewed 441 times.)


U ratu u Avganistanu bespilotne letelice su takodje imale zapaženu ulogu u patroliranju. Svoje mesto su našle francuska bpl Sagem Sperwer u kanadskim OS, Predator u italijanskim OS i Luna i Aladin u nemačkim oružanim snagama.


* sperwer.jpg (92.17 KB. 800x600 - viewed 107 times.)

* aladin.jpg (129.59 KB. 800x600 - viewed 113 times.)

* luna.jpg (44.82 KB. 500x234 - viewed 92 times.)


Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 053


« Reply #18 on: June 02, 2011, 06:56:59 pm »

Jurišne letelice

Ideja o jurišnim bespilotnim letelicama datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata. Nakon demonstracije jurišnih letelica američke mornarice TDR-1 i TDN-1, interesovanje je bilo vrlo malo. Interesovanja su bila više usmerena ka vodjenim projektilima. Ideja o jurišnim letelicama izašla je na površinu u poslednjoj godini rata u Vijetnamu kada je američko vazduhoplovstvo eksperimentisalo sa naoružanim verzijama bespilotnih letelica tipa Firebee. Ispitivanja su sprovodjena u toku 1972. i 1973. godine, korišćenjem BGM-34 Firebee naoružane raznovrsnim naoružanjem, medju kojima i raketa AGM-65 Maverick i laserski vodjene bombe Paveway. Agencija DARPA je takodje eksperimentisala sa naoružanim verzijama bespilotnog helikoptera QH-50 DASH. Sovjetski Savez je sprovodio studije o jurišnim letlicama, Suhoj Koršun, kojima bi se prema zamisli konstruktora upravljalo iz aviona Su-24.

Krajem devedesetih, u toku razvoja jurišnih letelica, američko vazduhoplovstvo i mornarica daju im službeni naziv – UCAV (unmanned combat air vehicle). One su bile namenjene za izvodjenje borbenih dejstava u područjima koja su bila suviše rizična za angažovanje konvencionalnih aviona. Ono što je takodje bitno, zvaničnici su se nadali da će moći izgraditi čitave flote naoružanih bespilotnih letelica, i to relativno jeftino jer su se vodili logikom da su manje od borbenih aviona i da nemaju potrebe za kokpitom. Tako je američko vazduhoplovstvo finansiralo Boingov projekt X-45, dok je mornarica finansirala Northrop Grummanov X-47 Pegasus. Ovaj program razvoja je pretrpeo veliku zbrku, jer su oba podprograma ukombinovana u projekt J-UCAS (Joint Unmanned Combat Air Systems) 2003. godine i potom naglo otkazani krajem 2005. godine. Mornairčki deo projekta je nastavljen sa demonstratoroim X-47B, u cilju ispitivanja upotrebe takvih letelica sa nosača aviona, dok se sza deo programa koji je vodilo vazduhoplovstva pretpostavlja da je zašao u vode tajnog programa razvoja.


* Boeing_X-45A_UCAV.jpg (66.78 KB. 800x341 - viewed 125 times.)

* X-47A_Pegasus.jpg (61.95 KB. 800x571 - viewed 101 times.)


Bilo je puno sugestija da će trenutna generacija borbenih aviona biti poslednja generacija aviona sa posadama, te da će naredne generacije biti daljinski upravljive. Ovvo je verovatno preterivanje jer se UCAV nisu pokazale niti jeftine kako je predvidjano, niti sposobne za sve zadatke koje izvodi klasična borbena avijacija.  Medjutim, UCAV ima svoje mesto medju borbenom avijacijom i mnoge zemlje se odlučuju za početak finansiranja takvih projekata. Rusija je prikazala prototip oznake Tu-300, dok Francuska radila na pridobijanju drugih evropskih država za saradnju u programu Neuron. Nemačka je proizvela demonstrator letelicu nazvanu Barrakuda, ali se već na početku testova 2006. godine srušila.  Italija je ispitivala umanjenu verziju UCAV pod oznakom Sky-X.


* tu-300.jpg (36.56 KB. 611x250 - viewed 117 times.)

* Barracuda.jpg (103.1 KB. 800x600 - viewed 106 times.)

* neuron.jpg (122.74 KB. 800x600 - viewed 106 times.)

 
Iako UCAV mogu predstavljati vrhunac razvoja u ovoj oblasti, značajna pažnja se pridaje potencijalno najmanjim bespilotnim letelicama – mikro bespilotnim letelicama. U SAD, agencija DARPA je finansirala projekte letelica koje lagodno mogu da stanu na dlan. Neke od njih imitiraju let ptica, dok su druge na principu helikoptera. Mnoge oružane snage su izrazile interesovanje za ovakve letelice, kojima bi izvidjali urbana područja, kao i unutrašnjost samog objekta.
Neke značajne tehnološke prepreke i dalje stoje pred mikro bespilotnim letelicama pre nego što se dokažu kao praktične. One su toliko male da je teško opremiti ih primopredajnicima i izvorima energije dovoljno jakim da može da napaja sve uredjaje u toku slanja video signala. Medjutim, u dogledno vreme, moguće je da će mikro bespilotne letelice postati sveprisutne kao i ostali napredni senzori vojnika pešadije, npr. naočare za noćno osmatranje.


* micro_UAV.jpg (11.58 KB. 560x373 - viewed 101 times.)

Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 670« Reply #19 on: June 23, 2011, 07:15:45 pm »

Malo unazad, bezpilotni avioni-bombe.
Mistel (Mistelflugzeug )nazvan Beethoven ili Vater und Sohn.
Mistel kombinacija je priređena od dvomotornog bombardera Ju 88 H i uprvljačkog lovačkog aviona FW 190 ili Me 109 koji je pomoću specijalnih nosača pričvrščen na na gornjem djelu bombardera.
U toku leta radili su motori oba aviona. Pilot bi dovodio ovu kombinaciju u blizinu cilja,kada bi prelazio u poniranje i na podesnom odstojanju nanišanivši na cilj, odvajao se od bombardera koji bi nastavio avtopilotom put do cilja.
Ju 88 H prepravljen je da ponese što veću količinu eksploziva i predviđen je za upotrebu protiv velikih brodova i dobro utvrđenih zemaljskih objekata.
To više spada u avion –bombu, to jest vođeni projektil prepravljen od aviona, naravno bez posade. Dolet je bio negdje do 1.500km. Idealna visina leta prema cilju je bila od 3000 do 5000m. Bojeva glava se sastojala od cca 3800kg eksploziva i dizajnirana je kao kumulativna. Navodno je mogla probiti 20 m betona.
Prvotno su trebali biti upotrebljeni protiv britanske flote u Scapa Flow-u, ali do toga nije došlo zbog iskrcavanja u Normandiji. Bili su predviđeni napadi na brodove u Gibraltaru i napad na pristanište Lenjingrad, ali su oba plana odpala.
Upotrebljavani su protiv mostova, ali tu nisu pokazali posebne rezultate, pre svega radi kumulativnog koncepta bojeve glave.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/wkLvyXY1LV0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/S0n_Ca--vwg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 670« Reply #20 on: June 23, 2011, 08:32:20 pm »

U II SR Amerikanci su islužene avione B-17 i B-24 Liberator nazvani Drone upotrebili,kao avio-bombe, u južnom Pacifiku u borbama za Solomonska ostrve protiv dobro branjenih japanskih položaja. U Evropi su ih upotjebili protiv baza V 1 u Normandiji. Jedan B-17 sa 10000kg eksploziva je upravlje prema dobro zaštičenom skloništu za podmornice u bazi Helgoland.
Kao avio bomba upotrebljavan je i Hellcat F6F-5, koji  je upotrebljavan i u Koreji 1952, uglavnom protiv mostova. Uzljetali su sa nosača aviona, nosio je 900kg eksploziva, a upravljao se sa aviona Daglas AD-2  ili kontrolnog tornja na nosaču aviona na daljini 150milja. Avion je bio snabdjeven TV kamerom što je omogućaavalo veliku preciznost.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/QEKHiuFYzFo?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #21 on: July 31, 2011, 11:57:02 am »

- Tolliko se maltene dnevno na svetskom nebu pojavljuje novih UAV leteleca, a zadnji trend UCAV, da sam mišljenja da je praktično otvorena tema - "NEVER ENDING AVIO STORY". Zadnjih okvirno 8-10.godina predmet intenzivnih letnih ispitivanja, generacije znatno iznad UAV su naoružane UCAV, da se progresijom vremena pitam dali ćemo doživeti verovatno svima na forumu nedrago pitanje : "Ima li pilota u avionu" ?

- I naša zemlja može da se pohvali svojom mini UAV -Vrabac, kao i nedavno viđenom prototipu PEGAZ-011 dometa 100.Km  na sajmu PARTNER-2011 koja u svojoj klasi nema čime da se "stidi" za svetskom konkurencijom.

- Samo jedan podatak da je Indija izrazila potrebu za nabakom 1500. UAV letelica dovoljno govori o budućem daljem razvoju kako UAV tako i UCAV.

- Kina  je na sajmu Zhuhai prezentovala ni manje ni više oko 40. vrsta različitih UAV. Link :

  1. http://asian-defence.blogspot.com/2010/11/china-shows-armed-uav-designs-in-zhuhai.html

  - Prezentacija nove generacije UAV velikog dometa  V-STAR - USA u PDF formatu :

  2.  http://www.frontlineaerospace.com/sites/default/files/pdfs/frontline-vstar-pr-windtunnel-12-9-08attch.pdf

  - Link ka mini UAV- kamkopter - SCHIEBEL :

  3. http://www.gizmag.com/go/3865/  

  - UAV novijih generacija imaju i minijatutarn izgled. Pogledajmo prezentaciju mini UAV - PELIKAN :

   <iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/8hhv9Cu98us?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  

  


* India's Military Wants To Buy 1500 UAVs.jpg (503.91 KB, 881x1143 - viewed 115 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #22 on: July 31, 2011, 12:11:41 pm »

- Trenutno najpoznatije UCAV : Mig-SKAT,  Dassault - NEURON i Boing - SHADOW, X-45-47, TARANIS -Bae system ...  :

 


* Russian_UCAV_MiG_«Scat».jpg (34.49 KB, 674x449 - viewed 92 times.)

* X-45_Phantom_Ray_5.jpg (24.37 KB, 600x455 - viewed 126 times.)

* 1-neuron.jpg (43.82 KB, 600x399 - viewed 117 times.)

* x-47-02.jpg (27.32 KB, 600x351 - viewed 96 times.)

* Taranis- BAE system.jpg (32.5 KB, 600x416 - viewed 121 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #23 on: July 31, 2011, 12:27:17 pm »

- Nastavak storije o novim UAV i UCAV svetskog neba :
 ( Na zadnjoj slici unkatan UAV , ako se tako može i nazvati ! Naime može a i nemora da nosi čoveka, koga nikako u ovoj ulozi nenogu nazvati pilotom, jer je čovek tu iskljućivo radi nadzora i permannentnog data-linka sa zemljom, dok letelica putuje prethodno zadatom trajektorijom ) !
 


* Phantomeye- Boing UAV.jpg (15.14 KB, 600x276 - viewed 103 times.)

* Israel_Elbit Systems_ Hermes 450_UAV.jpg (64.03 KB, 1024x768 - viewed 110 times.)

* heron_tp1.jpg (18.37 KB, 480x333 - viewed 118 times.)

* Novelairconcept- BAE u razvoju.jpg (18.11 KB, 600x422 - viewed 90 times.)

* lcra_taxi.jpg (219.94 KB, 1024x768 - viewed 102 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #24 on: July 31, 2011, 12:40:18 pm »

 - Novi set-galerija svetskih UAV :

 


* MQ-X-UAV ....USA.jpg (95.87 KB, 600x250 - viewed 115 times.)

* AIR_UAV_Euro-Hawk_Display.jpg (133 KB, 800x533 - viewed 133 times.)

* Chinese_WJ-600_attack_UAV.jpg (110.46 KB, 445x275 - viewed 295 times.)

* drone-takeoff-USA.jpg (75.87 KB, 525x309 - viewed 138 times.)

* Chinese_CH-3_attack_UAV.jpg (107.61 KB, 445x280 - viewed 293 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #25 on: July 31, 2011, 12:51:29 pm »

- Do skoro je Izrael imao primat u kvalitetu, svetranosti i brojnosti UAV. Polako  ali sigurno ih potiskuju kinezi :

 


* Chinese_Pterodactyl_attack_UAV.jpg (69.58 KB, 445x239 - viewed 254 times.)

* Chinese_ASN-229A_attack_UAV.jpg (80.19 KB, 445x261 - viewed 274 times.)

* Chinese_SL-200_attack_UAV.jpg (71.46 KB, 445x320 - viewed 110 times.)

* SLYBIRD ....INDIJA .... Uav.JPG (126.74 KB, 960x640 - viewed 105 times.)

* Nshant.... Indija.jpg (32.29 KB, 684x326 - viewed 99 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #26 on: July 31, 2011, 01:55:22 pm »

 - U julskom izdanju aviationweek.com poklanja značajnu pažnju novoj generaciji kineskih UAV raketa velikog dometa - RQ-4. Za prvu generaciju sličnog aeroprofila po uzoru na Pretador se može reći da je tehnološka kopija uzora ( čak su i deljenjeni "komlimenti i nipodaštavanja" u smislu odličan ptoshop kao u slučaju sa J-20 i sl.) , ali realnost je brzo sve demantovala. RQ-4 je  nesamo veličininom nego i perfomansama više nego odličan pandan Pretadoru.  XIALONG, dobija još veći domet i bolje perfomanse.

1. http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_channel.jsp?channel=defense&id=news/asd/2011/07/01/02.xml  

 
  

 


* XIANLONG ....-China long rane UAV.jpg (228.9 KB, 800x570 - viewed 161 times.)

* RQ-4 ....5..jpg (59.76 KB, 800x450 - viewed 103 times.)

* RQ-4 ....2..jpg (48.07 KB, 640x561 - viewed 99 times.)

* New CHINA - UCAV.jpg (52.88 KB, 565x377 - viewed 118 times.)

* Chinese - uavs DRAGON.jpg (35.93 KB, 647x390 - viewed 120 times.)
« Last Edit: July 31, 2011, 02:00:30 pm by dogfight » Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #27 on: July 31, 2011, 02:06:50 pm »

- Ceo aerodinimački profil kineske UCAV - Dark-Sward :

   


* UCAV- nnew generation China.jpg (23.52 KB, 660x439 - viewed 100 times.)

* dark_sword_prc_uav - KINA -UCAV.jpg (136.85 KB, 1024x768 - viewed 125 times.)

* Chinese_new_UAV - DRAGON like Predator.jpg (65.96 KB, 1280x850 - viewed 116 times.)
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #28 on: August 25, 2011, 02:50:36 pm »

- Kako navodi DID (Defence indystrial daily) od 23.8.2011.  MQ-9 - REAPER  se navodi kao prva operatina UCAV  ali sa znakom pitanja. U odnosu na prve viđene vidljive su promene u elektro.optičkom delu - senzorima. Ujedno se kao paralela pominje "mlađi brat" MQ-1 - poznatiji kao Pretador :

  - Izdvojeno :

  - MQ-9 Reaper: The First Operational UCAV?

 - The MQ-9 Reaper UAV, once called “Predator B,” is somewhat similar to the famous Predator. Until you look at the tail. Or its size. Or its weapons. It’s called “Reaper” for a reason – while it packs the same surveillance gear, it’s much more of a hunter-killer design. Some have called it the first fielded Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV).
The Reaper UCAV will play a significant role in the future USAF, even though its capability set makes the MQ-9 considerably more expensive than MQ-1 Predators, whose price benefits from less advanced design and volume production orders. Given these high-end capabilities, and expenses, one might not have expected the MQ-9 to enjoy better export success than its famous cousin. Nevertheless, that’s what appears to be happening. MQ-9 operators currently include the USA and Britain, who have both used it in hunter-killer mode, and Italy. Other countries are also expressing interest, and international deployments are accelerating.* AIR_UAV or (UCAV)_MQ-9_Reaper_Armed_Frontal_Taxiing.jpg (78.99 KB, 1024x571 - viewed 110 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 053


« Reply #29 on: August 25, 2011, 03:01:18 pm »

Dogfight, mogao bi da prevedeš ovo sa engleskog što si prekopirao ovde. Ne kapiram te baš puno.
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 24 queries.