TAM Pionir
<< < (5/15) > >>
Dreadnought:
Vojska pomaže prilikom berbe kukuruza. Isti se tovari u TAM Pionir. TAM pionir.jpg (193.88 KB. 1024x748 - viewed 716 times.)
proxy1969:
Quote from: jadran2 on June 09, 2011, 05:52:14 pm

Napravljeno ih je do 1962.g. 1700 komada (kaze Wikipedia). Imali su onaj mekani benzinski zvuk..... Sjecam se da su osim kamiona bili vojni autobusi i sanitet.  Cini mi se da negdje imam jednu fotografiju tog vozila (bus) iz Divulja prilikom posjeta francuske skolske krstarice Jeanne d'Arc. A, bilo ih je i za druge potrebe.......


.... i neki još uvijek voze.......


 15zns7a.jpg (32.17 KB. 600x400 - viewed 203 times.)
oficir neaktivne rezerve:
U filmu "Bitka na Neretvi" u takvom autobusu Paja Vujisić "Jordan" prevozi najteže ranjenike i na obali Neretve od njega se oprašta rečima: "Siroto moje, mnogo ubav beše".U istom filmu uništeno je još par Pionira.

U filmu "Mirko i Slavko" čuveni kaskader Bata Kameni stropoštava jedan kamion sa seoske ćuprije.

Nema u poslednjih 5 godina domaće serije u kojoj se ne pojavljuje tzv. "Prvi srpski autobus" oldtajmer iz 1939 godina.Prva pred serija napravljena u Rakovici po licenci za vojsku Kraljevine Jugoslavije.

Evo i njegove slike: 
oficir neaktivne rezerve:
Takođe mislim da se kamion Pionir-Praga pojavljuje i u filmu "Boško Buha".

I verovatno u gomili domaćih ratnih filmova.

Pre neki dan u jednoj emisiji se režiser Radoš Bajić žalio da ne može da pronađe potrebna TS za snimanje serije sa retnom tematikom.U jednom snimku zbega video sam gore pomenuti Zastavin kamioet koji se proizvodio do početka 70-tih.

Da li neko zna koji kamion se poajvljuje kao zatvorska marica u filmu "Pljačka Trećeg Rajha" a čini mi se da se isti ali u verziji sa ceradom pojavljuje i u seriji "Povratak Otpisanih"?
galeb:
A koje marke autobus vozi "Miško" (vozi i vezanih očiju), uz konduktera Pavla Vujisića u YU filmu.....ne znam ime filma ? I bus je vozio na drvo ako se ne varam.
Navigation
Message Index
Next page
Previous page