PALUBA
June 25, 2019, 02:26:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Zaštitni balistički prsluci  (Read 43667 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #30 on: June 26, 2011, 01:15:37 pm »

Ако мислиш на прслук  "Таргет" који је средином 90-тих једно време користила Војска СРЈ,а још више МУП Србије, то је производ фирме "Таргет" из Београда. Уствари, под њиховим именом се производило, а стварно шило негде у близини Београда. Сличних је карактерирстика као и овај "Point Blac". Ипак, по квалитету израде (не говорим о балистичким карактерирстикама) је далеко од њега. Посебно прве серије. Квалитет спољашњег плашата (део прслика који се види) је испод нивоа за такав производ. Ради се о мало "јачем" платну (као оно за униформе). Унутрашњи плашт (врећа у који се ставља балистички материјал) је обичан најлон који се под механичким притсиком кида (што не би смело, прочитати доњи текст). Сам балистички материјал је купљен негде "испод жита" у време санкција , али одговара стандарду и обезбеђује тражену заштиту. По мом суду најлошији прслук који је коришће у  ВЈ.

Заштитни прслуци генерално имају ограничен век употребе. Обично се даје гаранција за балистички уметак од 3-5 година (да неће бити пробијен од пројектила на начин - услове  који су дефинисани у стандарду). У пракси то се сигурно може продужити до 10 година. После тога је већ помало несигурно, али у 90% случајева имаће и даље потребна заштитна својства. Кевлар, а делимично и остали материјали су осетљиви на директно сунчано зрачење, па и на воду (влагу). Не треба то схватити буквално јер заштитном прслуку неће бити ништа ако се накваси, али није добро да се сам балистички уложак излаже директним сунчаним зрацима и влази. Зато се балистички уложак пакује у плашт (кесу-врећу) који је "пасент" (кројен тачно према димензијама тог балистичког улошка) и који је водо непропусан и отпоран на  УВ зрачења. Код складиштења постоје услови који ограничавају стављање прслука један преко другог (због могуће деформације материјала).

Велики број лаика има представу да заштитни прслуци штите од свих пројектила на бојишту. То је далеко од истине. Они штите од пројектила и погодака дефинисаних стнадардима (и тексту који је постављен на почетку теме дати су основни пројектили и начин испитивања по стандарду). Простије речено штите од ситних фрагмената (шрапнела) каквих је више од 40-50% код експлозије артиљеријских граната. Ако те погоди неко веће парче, још из близине и при великој брзини нема ти спаса. Такође, штити од  пројектила испаљених из пиштоља а са додатним плочама и од зрна испаљених из стандардних АП и аутомата, па и ПМ. Заштитне плоче калсе 4. (кертамичке) заустављају и тзв. панцирне пројектиле испаљене из стандардног стрељачког наоружања.  Дакле, заштитни прслук, опремљен са две заштитне плоче класе 3 заштити ће те од 60% (приближно) свега онога што најчешће може да те погоди на бојишту. Ако носиш савремени шлем (од балистичког материјала) проценат заштите расте до око 70%. Ни шлем није потпуно непробојан (за све врсте пројектила) нити то треба да буде, нити би то имало сврху, јер је кинетичка енергија пројектила испаљеног из АП довољна да при поготку у непробојни шлем сломи врат власнику.

Већ сам написао о убоју пројектила. Најосетљивији део тела је предо око срца и кичма. Најмање може да се угуба кичма (око 4 см максимално), док ребра могу и нешто преко десет сантиметара. Дакле, ако војник доживи погодак у кичму (прслук без заштитне плоче), ако је угибање веће од 4,4цм, доживеће врло озбиљну повреду и прслук му није помогао. Разговаро сам са људима који су доживели погодак у заштитни прслук. Човека који је носио заштитни прслук са заштитном плочом, погодио је мало већи комад (шрапнел од око 3-4цм, масе око 15грама) минобацачке гранате. Од ударца је пао на земљу и изгубио дах. По његовој причи осећао се као да га је ударио "брзи воз". Осим маснице на телу није имао физиких повреда. Психички осећај је нешто друго. Већина је после примљеног поготка избачена из борбе због шока или су им способности битно смањене.

Код коришћења заштитног прслука је најважније да се корисник понаша и примењује тактичке радње и поступке као да нема заштитни прслук. Ипак, само сазнање да ће ти прслук у највећој мери помоћи даје осећај сигурности и тако битно утиче на морал.


Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 799« Reply #31 on: June 26, 2011, 02:42:33 pm »


   Dzumba vidim da dobro poznajes materiju, pa mozes li mi nesto reci o borbenim prslucima i plocama koje koristi VS sada? Ako sam dobro obavesten proizvodi ih mile dragic, sami prsluci se jako lako habaju i cepaju,pretpostavljam da ni nemaju zastitno svojstvo, dok ne znam na koji su standard ploce.
Logged
Wallberg
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 72


« Reply #32 on: June 26, 2011, 06:57:24 pm »

@Dzumba

hvala na odgovoru, to je ako se nevaram ovaj


inace pitao sam, zato sto se pojavio u vecem broju i u VRS i SVK, a naravno i VJ i neobicno mi je bilo zbog maskirne sare koja je koriscena
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 396WWW
« Reply #33 on: June 26, 2011, 10:02:26 pm »

Jedno kraće vreme smo imali domaće Borovo.
Ne znam koliko su bolji ili slabiji od ovih sa zadnje slike koje smo kasnije nosili, ali su sigurno daleko udobniji za nošenje.
Sa Borovo sam tako izgrebao vrat da sam imao gotovo upalu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #34 on: June 26, 2011, 10:49:24 pm »

Wallberg@, да то је тај. Фирма "Таргет" више не постоји. Као што се види прслук је по облику био копија "Point Blanc"-овог М-16.

Тихи, нема неподеривог прслука. Све што се користи има свој век трајања. Што се више користи то је време краће. Ако мислиш на заштитне прслуке (борбени или тактички прслук је нешто друго) спољни омотач који се обично назива плашт (може и кошуљица) и јесте "намењена" за хабање, односно да заштити сам заштитни слој који је спакован унутра, а он опет у једном посебном омотачу од водо-непропусне тканине. Тај плашт се мења. Једна среија заштитиних прслука М-16 је "ремонтована", односно замењени су им плаштеви, као и оштећени (најчшеће нагњечени) листови кевлара. Ако мислиш на борбене (тактичке) прслуке, који се навлаче преко заштитиних или директно на униформу и то је део који се током употребе хаба, као и унифирма.

Иначе нисам у току и нисам загледао садашње борбене  (тактичке) и заштитне прслуке. Док сам био у војсци највише су коришћени заштитини, али и борбени прслуци фирме "Миле Драгић" (тачан назив је "Производња Миле Драгић"). Након познатог случаја "Панцир" ВС од ове фирме није набављала скоро ништа. Зато ме не чуди да се та опреме (стара је најмање 6 година) исхабала. Од кога се та опрема сада набавља немам појма.

Заштитне плоче се мање хабају јер се смештају у џепове на плашту и заштићене су од директног спољног утицаја, али се и оне током ношења гњече, повлаче и временом оштете. Ипак, та оштећења су ређа и зато плоче доста дуго трају. Употребни век им је сигурно 10 година.

Плоче и прслуци које је испоручивао "Миле Драгић" су били апсолутно по америчком и војном и цивилном стандарду.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #35 on: June 27, 2011, 09:09:38 pm »

Снага заштитног прслука је у јачини и елестичности нити кевлара или других материјала који се користи. Данас се врло често (чак можда и чешће) користи и материјал под комерицјалним називом "Dyneema". За њега кажу да има за око 40% боља балистичка својства од класичног кевлара. Зато су заштитини прслуци од овог материјала лакши јер је потребан мањи број слојева балистичког материјала.

Балистички заштитни материјали за заштитине прслуке се ткају као класично платно - од нити (конца). Начин ткања (преплетај нити) обезбеђује додатну отпорност прслука. Наиме, приликом погодка пројектила у прслук (балистички слој), он не само да  тешко кида нит (јер је еластично), већ и "вуче" нит из ткања што озазива трење и отпор. Дакле, комбинација отпорности саме нити на кидање, отпор коју пружа нит приликом извлачења  из ткања, као и густина, у виду већег броја слојева платна наслаганог једно на друго, заустављају зрно. Зато и нема рикошета јер се платно "гужва" и недозвољава пројектилу да склизне. Из тог разлога скоројени листови платна се никад не порубљују на крајевима већ се платно оставља да благо "реса". Да би се ипак обезбедила компактност више слојева платна (да се не би померали) оно се само делимично штепа на крајевима ("хефта") или благо проштепа по средини. Зато, ако видите да се балистички слој на крајевима расипа значи да је добро постављено. Наравно, неће ваљати ако се скроз распе јер онда неће бити платна - претвориће се у гомили конца.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #36 on: June 27, 2011, 09:29:27 pm »

Када је писан текст постављен на почетку ове теме "Dyneema" практично није ни постојала. Појавила се средином 90-тих година. У почетку је гаранција за заштитне прслуке израђене од ње давана на 5 година из простог разлога јер се није знало њено понашање на старење. Сада се гаранције за поузданост заштитних прслука израђених од тих материјала дају на 10 година . Стечено искуство показује да је доста отпорна на спољашне утицаје, посебно на влагу  (воду) и УВ зрачење (директну сунчеву светлост), па и на трење. Ипак осетљивија је на високе температуре од кевлара. И кевлар  и "Dyneema" губе балистичка својства код високих темепратура. Међутим у на уобичајеном опсегу температура које владају на ратишту (-50, +50) то нема битног утицаја јер су прслуци прављени да издрже ту темепратурно промену..

Кевлари имају бољу способност отпорности на повишене температуре. Због тога се неке врсте кевлара користе за посебна платна од којих се израђују одећа - униформе за посаде борбених возила. И када је изложен врло високим температурама не гори отовореним пламеном већ се "топи". Она зелена униформа за посаде борбених возила ЈНА је била израђена од једне врсте кевлара.

Кевлари се тешко боје. Ако се боје то је могуће само у производњи нити. Касније, израђено платно практично је немогуће обојити, а посебно не методом "штампе" која се врло често користи код израде маскирног платна. Балистички кевлар је најчешће је жуте боје.

Прслуци "Производње Миле Драгић" су углавном били израђени од "Dyneema".

Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 610« Reply #37 on: June 28, 2011, 02:46:17 pm »

Sve sto sam video od Mileta Dragica je bilo stvarno dobrog kvaliteta. Opasaci, futrole, neke torbe koje je radio za moju sadasnju firmu itd.

Stvarno steta sto VS neposluje sa njima (koliko vidim od te tuzbe na kraju (po obicaju) nije bilo nista/ili nece biti nista).

Od koga sad VS nabavlja slemove?

Video sam na ovim slikama sa gadjanja artiljeriske brigade stare slemove sa novim vezama !?!
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Evo za uporediti stari slem sa novim i starim vezama
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 34144d4a-f11e-102e-9d5d-000c29270931.jpg (322.34 KB, 653x632 - viewed 409 times.)

* 29fb9cfa-f11e-102e-9d5d-000c29270931.jpg (328.47 KB, 472x616 - viewed 480 times.)

* 38fea346-f11e-102e-9d5d-000c29270931.jpg (156.41 KB, 397x250 - viewed 1212 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #38 on: June 28, 2011, 04:56:25 pm »

Ово што си написао углавном спада у тему "Шлем" (не знам да ли га имамо, ако немамо требало би га отворити). Ипак, кратко да пар ствари прокоментаришем.

Стари шлемови су готово сигурно били на ремонту па су им уградили нове унутрашње везе. Што је и уреду. То што се ремонтују значи да нема довољно ових савремених.

Када је у питању афера "Панцир" рекао бих да чињенице постоје а да ли ће их суд уважити или неће је више политичко, односно политикантско питање. Када је у питању поменута фирма не знам зашто је њен власник и био тужен. За оно што јесте било је бесмислено. Трговац-продавац хоће да прода што скупље. И то је свима разумљиво и дозвољено понашање. На купцу (МО) је да покуша да купи што јефитиније. У поменутој афери се продавац ("МД") понашао нормално, док је понашање купца (МО) спорно.

Питања набавке шлемова али и балистичке опреме могу се овако формулисти: да ли се набављају? ако се набављају од кога и по којој цени? да ли набављен роба одговара стнадардима квалитета? Да ли ова питања спадају под слободу приступа информацијама од јавног значаја немем појма, нисам пробао. Кога занима може да проба.
Logged
bmt70
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 296


« Reply #39 on: June 30, 2011, 09:34:20 am »

Evo Dzumba postavljam nekoliko kratkih filmova o zastitnim prslucima, americki INTERCEPTOR u opremi Americke Vojske..
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/GV0poh26b_s?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nekoliko kratkih filmova o kontroverznom prsluku "Dragon Skin" i njegovim performansama ....
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/aYaSRIbPWkM?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/u_HRQNd84ZA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/I6z7DTn-M7k?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/pmQDnbobdr8?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/k4tAYheqLOQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: June 30, 2011, 01:44:05 pm by Bozo13, Reason: Ubačen Youtube tag » Logged
bmt70
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 296


« Reply #40 on: June 30, 2011, 09:35:40 am »

Ovo bi trebala biti buducnost, zamjena za kevlar i keramicke ploce....
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/kot_maQXj54?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/_KsW7oY-9NU?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/tOYOJedDNEc?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: June 30, 2011, 01:44:34 pm by Bozo13, Reason: Ubačen Youtube tag » Logged
tihi
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 799« Reply #41 on: June 30, 2011, 04:03:37 pm »

  Bicu precizniji. U pitanju je borbeni prslok,na kome se nalaze okviri,i sva ostala oprema,a ispod njega se "navlace" 2 ploce,grudna i ledjna koje su poseban deo opreme koj se nosi ispod prsluka.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #42 on: June 30, 2011, 08:59:39 pm »

Тихи, не знам тачно на шта мислиш, али мислим да сам ти одговорио. Нема ништа вечито. Ако је нешто старо пар година,а носи се све време онда мора да се похаба. Е, сад, ако је у питању не коришћена опрема онда је у питању лоша израда.

Да није то о чему причаш нешто што личи на ово на сликама испод?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSC08794rs.jpg (506.32 KB, 1200x900 - viewed 864 times.)

* DSC_0945rs.jpg (446.1 KB, 900x1355 - viewed 1385 times.)
« Last Edit: June 30, 2011, 10:27:35 pm by Bozo13 » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 459« Reply #43 on: July 02, 2011, 10:15:39 am »

Ploče za prsluke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSCN1647.JPG (186.27 KB, 778x1037 - viewed 274 times.)

* DSCN1648.JPG (201.01 KB, 778x1037 - viewed 294 times.)

* DSCN1649.JPG (209.21 KB, 778x1037 - viewed 373 times.)

* DSCN1650.JPG (186.59 KB, 778x1037 - viewed 102 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #44 on: July 02, 2011, 09:25:48 pm »

Нашао сам на сајму "Партнер 2011" борбени прслук који се у војној полицији ВЈ доста користио крајем 90-тих година. Тихи, да није то овај прслук:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSC_0970rz.jpg (392.27 KB, 1355x900 - viewed 1480 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.