PALUBA
September 23, 2020, 04:51:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Raketni sistem S-500  (Read 43070 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 104« Reply #15 on: September 17, 2019, 08:09:09 am »Serijska proizvodnja najmoćnijeg odbrambenog sistema: S-500 prošao finalna testiranja


Direktor vojnog koncerna "Rosteh" Sergej Čemezov saopštio je da će uskoro početi serijska proizvodnja najnovijih protivvazdušnih raketnih sistema S-500.

Prema rečima Čemezova, "serijska proizvodnja S-500 će početi za godinu dana".

On je naglasio da u narednih pet godina Rusija neće izvoziti ove sisteme.

"Pre svega treba obezbediti svoju vojsku, a tek nakon toga će se proizvoditi za izvoz", rekao je šef "Rosteha" u intervjuu za RBK.

Pritom je Čemezov naglasio da postoji velika tražnja za S-400, navodi Sputnjik.

Podsetimo, krajem aprila je saopšteno da je S-500 prošao finalno testiranje.

Prema rečima proizvođača, sistem S-500 "Prometej" će biti najbolji sistem zaštite od aviona. Pokriva radijus od 600 kilometara, a ciljeve može da gađa 100 kilometara iznad zemlje. Jedan sistem istovremeno može da cilja deset meta. Rakete S-500 mogu da dejstvuju i izvan Zemljine atmosfere. Može da obori balističke rakete svih vrsta. Može da se integriše ssa sitemima S-300, S-350 i S-400. "Prometej" može da koristi tri rakete. Kako proizvođač navodi, bez problema obara avione, krstareće rakete, helikoptere, bespilotne letelice, balističke rakete...

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 104« Reply #16 on: October 02, 2019, 07:54:03 am »Radi i u teškim klimatskim uslovima: S-500 prošao sve testove — u Siriji


U Siriji su testirani najvažniji elementi ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu S-500 Prometej, piše list Izvestija pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije i vojnoj industriji.

Kako navode izvori lista, tokom testiranja stručnjaci su identifikovali "određene probleme" u radu tehnike, ali su oni vrlo brzo otklonjeni.

Takođe se precizira da su ispitivanja već završena i da su bila uspješna.

Kako je naveo bivši zamenik glavnog komandanta ratnog vazduhoplovstva Rusije za integrisani sistem protivvazdušne odbrane ZND general-pukovnik Ajteč Bižev tokom testiranja koja prethode isporukama sistema oružanim snagama, posebna pažnja posvećuje se neprkidnom radu svih njihovih komponenti.

Prema njegovim riječima, tehnika je "testirana u teškim tehničkim i klimatskim uslovima i radi bukvalno do habanja".

- Samo takav režim rada omogućava nam da identifikujemo nedostatke. Nakon toga, svi kvarovi i problemi se sumiraju, aktiviraju i radi se na njihovom otklanjanju - rekao je, dodavši da je Sirija veoma pogodna za takve testove, jer je tamo uvijek vruće i ima puno prašine.

General je dodao da radar mora neprekidno da radi jer je situacija u Siriji nestabilna i protivavionske snage stalno moraju da pokrivaju radarsko polje.


Novi sistem PVO S-500

Proizvodnja S-500 počela je u junu. Kako je naveo generalni direktora "Rosteha" Sergej Čemezov, Rusija ove sisteme još uvijek neće prodavati „ni za kakave pare“, već se oni prave prvenstveno za rusku vojsku.

Radijus dejstva sistema je 600 kilometara. On će moći da otkriva i istovremeno pogodi do deset balističkih meta koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Takođe će moći da pogađa bojeve blokove hiperzvučnih raketa.

Prema karakteristikama sistem S-500 će značajno prevazilaziti protivraketni sistem S-400 koji je već u upotrebi, kao i svog američkog konkurenta sistem "Patriot Advanced Capability-3".

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 451« Reply #17 on: October 03, 2019, 11:38:50 am »

U Siriji isproban S-500
B.VLAHOVIĆ   02. oktobar 2019.

Do sada su ruski konkurenti u prodaji oružja često isticali kako ruski PVO sistemi nisu pokazali svoje mogućnosti u ratu

NAJNOVIJI ruski PVO sistem S-500 "prometej" isproban je u ratnim uslovima u Siriji. Ta provera u vrlo teškim klimatskim uslovima bila je poslednja pred početak serijske proizvodnje tog mnogo hvaljenog raketnog kompleksa. Do sada su ruski konkurenti u prodaji oružja često isticali kako ruski PVO sistemi nisu pokazali svoje mogućnosti u ratu.

Pre Sirije, ispitivanja S-500 vršena su na ruskom vojnom poligonu u Astrahanskoj oblasti. Oficiri koji će opsluživati S-500 počeli su da se obučavaju još 2017. u Vojnoj akademiji Kosmičke vojske u Tveru.

U Ministarstvu odbrane i vojno-industrijskom kompleksu ne skrivaju da je bio tehničkih problema u radu S-500 u Siriji ali su oni vrlo brzo bili otklonjenji. General-lajtnant Ajteč Bižev, koji je donedavno bio zamenik komandanta Vazdušnih oružanih snaga Rusije zaduženih za PVO odbranu, objasnio je da je sistem S-500 prošao idealne uslove za testiranje, a to je ratište Sirije. Upravo je bilo važno isprobati sistem, tj. radare na velikoj vrućini i kad je u vazduhu mnogo prašine.

Novi PVO sistem "prometej" je efikasan u radijusu od 600 kilometara. Može da u isto vreme gađa deset balističkih ciljeva koji se kreću brzinom do sedam kilometara u sekundi. Može i da presreće bojeve blokove raketa koji se kreću hipersoničnom brzinom.

Na slikama koje se objavljuju, obično se vide samo kontejneri u kojima se nalaze rakete. Međutim, svim tim PVO sistemima je najvažniji deo "mozak" u kojem se skupljaju sve informacije ne samo od radara S-500, već i drugih radarskih stanica koji su povezane.

Dva ruska sistema, S-400 i S-500, se razlikuju od drugih i po tome što je domet njihovih radara veoma velik i oni mogu da registruju leteće objekte na velikoj visini.

U integrisanoj odbrani radari S-500 mogu da dele informacije i drugim svojim sistemima, kako što su "buk" i "pancir". Na taj način sada Rusi brane svoju bazu "Hmejmim" u Siriji. Zbog tog iskustva iz Sirije, u Moskvi analitičari tvrde "da je jedan takav sistem štitio rafineriju u Saudijskoj Arabiji, dronovi ne bi mogli ni da joj se primaknu".

Očekuje se da će serijska proizvodnja S-500 početi 2020. godine.

BRANIĆE IH "PANCIRI"

SISTEMI S-500 imaće svoju odbranu. Njih će od bespilotnih letilica braniti "panciri". Eksperti kažu da bi bilo preskupo da S-500 svojim raketama gađa dronove.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 104« Reply #18 on: February 10, 2020, 06:05:40 pm »"S-500 prevazilazi sve"


Perspektivni protivvazduhoplovni raketni sistem S-500 moći će da presreće mete na stotine km od Zemlje, saopštio je generalni konstruktor "Almaz Antje".

Generalni konstruktor koncerna "Almaz Antje" Pavel Sozinov je istakao da S-500 po svojim karakteristikama prevazilazi sve pandane, koji su proizvedeni bilo gde i bilo kad do sada, prenosi Sputnjik.

"Presretanje u gornjim slojevima atmosfere je moguće. To je na stotine kilometara udaljenosti od Zemlje", precizirao je Sozinov.

Prema njegovim rečima, sistem je opremljen velikim brojem sredstava za lociranje različite namene, kao i protivvazušnim navođenim raketama.

"To je sistem koji izvršava čitav niz zadataka, kako protivvazdušne, tako i protivraketne odbrane. Trenutno testiramo elemente sistema uz maksimalnu uštedu sredstava izdvojenih za testiranje", istakao je stručnjak.

Sozinov je dodao da je koncern pokušao da napravi prognozu za narednih 25 godina, kada je reč o razvoju sredstava za vazdušno-kosmički napad, i da je zaključio da će S-500 biti veoma pouzdan sistem kada se uzmu u obzir karakteristike koje potencijalni protivnik može razviti za taj period.

"U skladu s tim, naš sistem treba da bude u stanju da se bori protiv sredstava kojih još nema, ali koja se mogu pojaviti za 5,7 ili 10 godina", naglasio je stručnjak.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 104« Reply #19 on: March 27, 2020, 04:47:18 pm »Evo zašto S-500 Prometej nikada neće biti ponuđen na prodaju!


Ruski protivvazdušni raketni sistem S-500 „Prometej” rušiće sve na maksimalnoj udaljenosti i visini, a od njega neće moći da se sačuvaju ni balističke rakete, ni sateliti, ni borbeni avioni pete generacije, ističu eksperti.

Sistem S-500, koga nazivaju i „ubicom satelita“, prvi je PVO i PRO sistem koji će moći da uništava protivničke satelite u niskoj orbiti, ali i da štiti zemlju od napada iz kosmosa.

„Sistem je u stanju da uništava ne samo aerodinamičke ciljeve (avione, helikoptere i druge vazdušne ciljeve), nego i balističke ciljeve, krstareće rakete. Ako smo ranije govorili o silaznom delu — to se odnosi na S-400, onda S-500 može uništiti ciljeve u uzlaznom i srednjem delu trajektorije leta balističke rakete. Pri tom, sistem može da uništi metu na visini od 200 kilometara i ima domet do 600 kilometara. Oružje može da uništi protivsatelitske sisteme ili direktno satelite u niskoj orbiti. Još jedna odlika ovih sistema je visoka zaštićenost“, ističe vojni ekspert Sergej Hatiljev.

Sistem može da detektuje i istovremeno uništi do 10 balističkih supersoničnih ciljeva, koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi.

Raketama S-500, kako tvrde ruski eksperti, ne mogu da pobegnu ni stelt avioni, poput ponosa američkog ratnog vazduhoplovstva F-22 i F-35, lovaca pete generacije. Ipak, većina tehničkih karakteristika S-500 za sada ostaje državna tajna.

Trenutno se u Rusiji završava testiranje pojedinačnih elemenata moćnog protivvazdušnog raketnog sistema nove generacije S-500 „Prometej“, koga zapadni mediji vide kao ozbiljnu pretnju NATO-u.

Očekuje se da će serijske isporuke ruskoj vojsci početi 2025. godine i da će ovaj sistem postati jedan od ključnih elemenata protivraketne odbrane Rusije.

„Trenutno se radi na sistemu lansirne opreme, raketa i sistema za upravljanje. Uvođenjem ovog kompleksa stvorićemo raketnu odbranu velikih čvorišta, administrativnih centara, a to će biti osnova vojne-kosmičke odbrane celokupne teritorije zemlje“, rekao je za Sputnjik Sergej Hatiljev, vojni ekspert i bivši načelnik Komande za specijalne namene PVO i PRO ruskog Ratnog vazduhoplovstva. Generalni direktor Konstruktorskog biroa za specijalnu mašinogradnju Vladimir Dolbenkov je rekao da su za snage PVO i PRO stručnjaci napravili agregate vazdušno-raketnog sistema nove generacije „Triumfator-M“, a da je sledeća faza testiranje sistema u celosti.

Kako je precizirao, trenutno se završava testiranje lansirnog sistema, sastavnih delova višenamenskog lokatora i lokatora PRO, opremljena šasija za borbeni kontrolni centar i transportne jedinice za radarski sistem za rano upozoravanje.

Eksperti podsećaju da je raketni sistem zemlja-vazduh S-500 „Prometej“ potpuno nova generacija univerzalnog kompleksa dalekog dometa i presretanja u vazduhu s povećanim potencijalnom protivraketne odbrane.

Po svojim karakteristikama sistem S-500 „Prometej“ značajno će prevazilaziti svog prethodnika S-400 i američki sistem „Patriot“.

„Ako za druge sisteme kažu da nemaju analoge, a to je često samo slogan, onda o sistemu S-500 to mogu potvrditi svi vodeći stručnjaci, uključujući i zapadne i već su dali takvu procenu“, rekao je Hatiljev.

Za razliku od sistema S-400 koje je Rusija prodala Kini i Turskoj i za koji su zainteresovane mnoge zemlje, najnoviji S-500 Moskva ne planira da u doglednoj budućnosti prodaje „ni za kakve pare“.

izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 496


# proće i ova prehlada


« Reply #20 on: March 27, 2020, 05:21:35 pm »

Kad dođe dobra ponuda ići će i on.  Wink

poz.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 451« Reply #21 on: March 27, 2020, 05:24:45 pm »

Za desetak godina.  angel
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 104« Reply #22 on: July 03, 2020, 01:16:35 pm »S-500 Prometej uništava i hipersonično oružje u kosmosu!


Nova generacija protivazdušnog raketnog sistema S-500 "Prometej" moći će da uništi hipersonično oružje u orbiti Zemlje, izjavio je komandant Vazdušno-komičkih snaga Ruske federacije Sergej Surovikin.

On je u intervjuu za list Crvena zvezda rekao da tehničke karakteristike S-500 pokazuju da je reč o prvoj generaciji sistema protivkosmičke odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

"Karakteristike sistema S-500 omogućavaju uništavanje ne samo aerodinamičkih i balističkih ciljeva, već i hipersoničnog oružja svih modifikacija, uključujući i uništavanje u orbiti Zemlje", istakao je Surovikin.

On je izrazio uverenje da u svetu ne postoji sličan sistem.

S-500 "Prometej" je nova generacija protivvazdušnog raketnog sistema zemlja-vazduh. Može da uništi ne samo balističke ciljeve, već i aerodinamičke, odnosno avione i helikoptere, kao i krstareće rakete.

Ranije je Pavel Sozinov, glavni konstruktor koncerna "Almaz-Antej", saopštio da će S-500 moći da presreće ciljeve na sto kilometara od Zemlje.


izvor
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 798« Reply #23 on: July 03, 2020, 08:30:57 pm »

Да не преводим, довољно је да користите преводилац..


ЗРС С-500 «Прометей». 55Р6М «Триумфатор-М». Технические характеристики.


С-500 «Прометей» - российский зенитно-ракетный комплекс (зенитно-ракетная система), разработанный АО «Алмаз-Антей» в 2018 году, в качестве средств противовоздушной и противоракетной обороны, с возможностью поражать воздушные цели и баллистические ракеты противника.


История создания ЗРС С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М»)


Российский комплекс (ЗРС) С-500 «Прометей», именуемый также 55Р6М «Триумфатор-М», начал разрабатываться российскими учёными в 2002 году в качестве зенитно-ракетной системы нового поколения (ЗРК пятого поколения). Ключевой особенностью этого мобильного ЗРК должен был стать перехват баллистических ракет на больших высотах и расстояниях, однако конструкторами предусматривалась также и возможность поражения воздушных целей.Первоначальное название российской ЗРС С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М») было «Властелин», однако, после завершения этапа исследований, было выбрано иное наименование.

В середине 2011 года был создан эскизный образец ЗРС С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М»), после чего, конструкторы приступили непосредственно к самому процессу создания уникальной системы противовоздушной и противоракетной обороны.

Первоначально предполагалось что С-500 «Прометей» будет принят на вооружение в 2016 году, однако, позднее, эту дату было решено перенести на 2020 год, однако, из-за требований Владимира Путина, комплекс начал более активно испытываться, что позволило приблизить срок принятия ЗРК С-500 «Прометей» в войска.


Комплекс С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М») описание


Российский комплекс С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М») включает в себя:

- Пункт боевого управления 85Ж6-1;
- РЛС дальнего обнаружения 60К6;
- Противосамолётную часть: КП 55К6МА, РЛС 91Н6АМ, ПУ 51П6М, ракеты 40Н6М;
- Противоракетную часть: ПБУ 85Ж6-2, РЛС 76Т6 и 77Т6 с активной фазированной антенной решёткой, ПУ 77П6 и противоракеты 77Н6-Н и 77Н6-Н1.

Радиус обнаружения воздушных целей и баллистических ракет у ЗРК С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М») составляет 800 километров, в то время, как дальнобойные ракеты могут поражать воздушные цели на расстояниях до 600 километров.

По оценкам аналитиков, ЗРК С-500 «Прометей» может поражать воздушные цели на высотах до 200 километров, что даёт возможность уничтожать даже низкоорбитальные космические аппараты.


Технические характеристики ЗРК С-500 «Прометей» (55Р6М «Триумфатор-М»)


- Платформа: мобильная;
- Радиус обнаружения целей: 800 километров;
- Боевой радиус: 600 километров;
- Количество ракет: 2-4 единицы;
- Максимальная скорость поражаемой цели: 7 км\с.;
- Максимальная высота поражения цели: 200 километров.


* 1547854258_1.jpg (427.39 KB. 1200x600 - viewed 26 times.)


Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 798« Reply #24 on: July 03, 2020, 08:37:06 pm »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 104« Reply #25 on: July 19, 2020, 06:50:29 am »Globalna pretnja, koju svet mora ćutke da posmatra


Egipatsko izdanje Sasapost piše da će pojavom ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 Pormetej nastupiti nova era dominacije Rusije na tržištu naoružanja

Ruski sistem ima mogućnost da istovremeno uništi deset balističkih raketa, čak i ukoliko njihova brzina iznosi od 18.000 do 25.000 kilometara na čas. Sistemi „Prometej“ takođe mogu obarati rakete i avione na visini do 200 kilometara, navodi na početku egipatski portal.

Još jedna prednost sistema je njegova mobilnost, smatraju autori članka. S-500 se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta.

"Druga prednost ruskog sistema je u tome što se može prevoziti na vojnim brodovima, što znači veću slobodu kretanja. S obzirom da se može koristiti i kao oružje za obuzdavanje na moru,S-500 može da uništi i najmoćnije američke razarače. Te kolosalne mogućnosti mogu se ispitati za svega četiti sekunde. Drugim rečima, sistem je u stanju da detektuje pretnju, da donese odluku o načinu reagovanja, da lansira svoje rakete u pravcu meta i da ih uništi za svega četiri sekunde", piše "Sasapost".

"Navedene karakteristike čine ruski sistem globalnom pretnjom, koju svet mora ćutke posmatrati", piše portal.

U članku se ističe da je ruski sistem uspešno testiran u Siriji. Autori podsećaju da će njegovo raspoređivanje na teritoriji Kalinjingrada značiti da će u dometu S-500 biti mnoge zemlje-članice NATO-a. Ako sistemi budu bazirani na Krimu, onda će bilo čije oružane snage na Crnom moru biti ugrožene, ocenjuje autor.

U članku se navodi da, „pored toga što S-500 uliva strah drugim zemljama“, on će doneti ruskoj strani mnogo novca, s obzirom da će "Prometej" koštati oko 500 miliona dolara. Poređenja radi, američki sistemi „Patriot“ su dvostruko skuplji, a sistemi „THAAD“ dostižu cenu i do tri milijarde dolara.

„Najverovatniji scenario delovanja američkih saveznika – tajno rukovanje sa ruskom stranom dok su u zagrljaju Amerike, jer će biti teško odupreti se iskušenju nabavke novog protivavionskog raketnog sistema“, konstatuje autor članka.

S-500 „Prometej“ pripada novoj generaciji protivavionskih raketnih sistema „zemlja-vazduh“. Reč je o univerzalnom sistemu dugog dometa sa poboljšanim mogućnostima PRO. Napredni sistem je u stanju da uništava ne samo balističke rakete, nego i aerodinamičke mete i krstareće rakete.

Kako je ranije saopšteno, ruska vojska bi mogla dobiti prve sisteme S-500 već sledeće godine.

izvor
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.