PALUBA
February 23, 2020, 09:36:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Raketni sistem S-500  (Read 41021 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 789« Reply #15 on: September 17, 2019, 08:09:09 am »Serijska proizvodnja najmoćnijeg odbrambenog sistema: S-500 prošao finalna testiranja


Direktor vojnog koncerna "Rosteh" Sergej Čemezov saopštio je da će uskoro početi serijska proizvodnja najnovijih protivvazdušnih raketnih sistema S-500.

Prema rečima Čemezova, "serijska proizvodnja S-500 će početi za godinu dana".

On je naglasio da u narednih pet godina Rusija neće izvoziti ove sisteme.

"Pre svega treba obezbediti svoju vojsku, a tek nakon toga će se proizvoditi za izvoz", rekao je šef "Rosteha" u intervjuu za RBK.

Pritom je Čemezov naglasio da postoji velika tražnja za S-400, navodi Sputnjik.

Podsetimo, krajem aprila je saopšteno da je S-500 prošao finalno testiranje.

Prema rečima proizvođača, sistem S-500 "Prometej" će biti najbolji sistem zaštite od aviona. Pokriva radijus od 600 kilometara, a ciljeve može da gađa 100 kilometara iznad zemlje. Jedan sistem istovremeno može da cilja deset meta. Rakete S-500 mogu da dejstvuju i izvan Zemljine atmosfere. Može da obori balističke rakete svih vrsta. Može da se integriše ssa sitemima S-300, S-350 i S-400. "Prometej" može da koristi tri rakete. Kako proizvođač navodi, bez problema obara avione, krstareće rakete, helikoptere, bespilotne letelice, balističke rakete...

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 789« Reply #16 on: October 02, 2019, 07:54:03 am »Radi i u teškim klimatskim uslovima: S-500 prošao sve testove — u Siriji


U Siriji su testirani najvažniji elementi ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu S-500 Prometej, piše list Izvestija pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije i vojnoj industriji.

Kako navode izvori lista, tokom testiranja stručnjaci su identifikovali "određene probleme" u radu tehnike, ali su oni vrlo brzo otklonjeni.

Takođe se precizira da su ispitivanja već završena i da su bila uspješna.

Kako je naveo bivši zamenik glavnog komandanta ratnog vazduhoplovstva Rusije za integrisani sistem protivvazdušne odbrane ZND general-pukovnik Ajteč Bižev tokom testiranja koja prethode isporukama sistema oružanim snagama, posebna pažnja posvećuje se neprkidnom radu svih njihovih komponenti.

Prema njegovim riječima, tehnika je "testirana u teškim tehničkim i klimatskim uslovima i radi bukvalno do habanja".

- Samo takav režim rada omogućava nam da identifikujemo nedostatke. Nakon toga, svi kvarovi i problemi se sumiraju, aktiviraju i radi se na njihovom otklanjanju - rekao je, dodavši da je Sirija veoma pogodna za takve testove, jer je tamo uvijek vruće i ima puno prašine.

General je dodao da radar mora neprekidno da radi jer je situacija u Siriji nestabilna i protivavionske snage stalno moraju da pokrivaju radarsko polje.


Novi sistem PVO S-500

Proizvodnja S-500 počela je u junu. Kako je naveo generalni direktora "Rosteha" Sergej Čemezov, Rusija ove sisteme još uvijek neće prodavati „ni za kakave pare“, već se oni prave prvenstveno za rusku vojsku.

Radijus dejstva sistema je 600 kilometara. On će moći da otkriva i istovremeno pogodi do deset balističkih meta koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Takođe će moći da pogađa bojeve blokove hiperzvučnih raketa.

Prema karakteristikama sistem S-500 će značajno prevazilaziti protivraketni sistem S-400 koji je već u upotrebi, kao i svog američkog konkurenta sistem "Patriot Advanced Capability-3".

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 330« Reply #17 on: October 03, 2019, 11:38:50 am »

U Siriji isproban S-500
B.VLAHOVIĆ   02. oktobar 2019.

Do sada su ruski konkurenti u prodaji oružja često isticali kako ruski PVO sistemi nisu pokazali svoje mogućnosti u ratu

NAJNOVIJI ruski PVO sistem S-500 "prometej" isproban je u ratnim uslovima u Siriji. Ta provera u vrlo teškim klimatskim uslovima bila je poslednja pred početak serijske proizvodnje tog mnogo hvaljenog raketnog kompleksa. Do sada su ruski konkurenti u prodaji oružja često isticali kako ruski PVO sistemi nisu pokazali svoje mogućnosti u ratu.

Pre Sirije, ispitivanja S-500 vršena su na ruskom vojnom poligonu u Astrahanskoj oblasti. Oficiri koji će opsluživati S-500 počeli su da se obučavaju još 2017. u Vojnoj akademiji Kosmičke vojske u Tveru.

U Ministarstvu odbrane i vojno-industrijskom kompleksu ne skrivaju da je bio tehničkih problema u radu S-500 u Siriji ali su oni vrlo brzo bili otklonjenji. General-lajtnant Ajteč Bižev, koji je donedavno bio zamenik komandanta Vazdušnih oružanih snaga Rusije zaduženih za PVO odbranu, objasnio je da je sistem S-500 prošao idealne uslove za testiranje, a to je ratište Sirije. Upravo je bilo važno isprobati sistem, tj. radare na velikoj vrućini i kad je u vazduhu mnogo prašine.

Novi PVO sistem "prometej" je efikasan u radijusu od 600 kilometara. Može da u isto vreme gađa deset balističkih ciljeva koji se kreću brzinom do sedam kilometara u sekundi. Može i da presreće bojeve blokove raketa koji se kreću hipersoničnom brzinom.

Na slikama koje se objavljuju, obično se vide samo kontejneri u kojima se nalaze rakete. Međutim, svim tim PVO sistemima je najvažniji deo "mozak" u kojem se skupljaju sve informacije ne samo od radara S-500, već i drugih radarskih stanica koji su povezane.

Dva ruska sistema, S-400 i S-500, se razlikuju od drugih i po tome što je domet njihovih radara veoma velik i oni mogu da registruju leteće objekte na velikoj visini.

U integrisanoj odbrani radari S-500 mogu da dele informacije i drugim svojim sistemima, kako što su "buk" i "pancir". Na taj način sada Rusi brane svoju bazu "Hmejmim" u Siriji. Zbog tog iskustva iz Sirije, u Moskvi analitičari tvrde "da je jedan takav sistem štitio rafineriju u Saudijskoj Arabiji, dronovi ne bi mogli ni da joj se primaknu".

Očekuje se da će serijska proizvodnja S-500 početi 2020. godine.

BRANIĆE IH "PANCIRI"

SISTEMI S-500 imaće svoju odbranu. Njih će od bespilotnih letilica braniti "panciri". Eksperti kažu da bi bilo preskupo da S-500 svojim raketama gađa dronove.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 789« Reply #18 on: February 10, 2020, 06:05:40 pm »"S-500 prevazilazi sve"


Perspektivni protivvazduhoplovni raketni sistem S-500 moći će da presreće mete na stotine km od Zemlje, saopštio je generalni konstruktor "Almaz Antje".

Generalni konstruktor koncerna "Almaz Antje" Pavel Sozinov je istakao da S-500 po svojim karakteristikama prevazilazi sve pandane, koji su proizvedeni bilo gde i bilo kad do sada, prenosi Sputnjik.

"Presretanje u gornjim slojevima atmosfere je moguće. To je na stotine kilometara udaljenosti od Zemlje", precizirao je Sozinov.

Prema njegovim rečima, sistem je opremljen velikim brojem sredstava za lociranje različite namene, kao i protivvazušnim navođenim raketama.

"To je sistem koji izvršava čitav niz zadataka, kako protivvazdušne, tako i protivraketne odbrane. Trenutno testiramo elemente sistema uz maksimalnu uštedu sredstava izdvojenih za testiranje", istakao je stručnjak.

Sozinov je dodao da je koncern pokušao da napravi prognozu za narednih 25 godina, kada je reč o razvoju sredstava za vazdušno-kosmički napad, i da je zaključio da će S-500 biti veoma pouzdan sistem kada se uzmu u obzir karakteristike koje potencijalni protivnik može razviti za taj period.

"U skladu s tim, naš sistem treba da bude u stanju da se bori protiv sredstava kojih još nema, ali koja se mogu pojaviti za 5,7 ili 10 godina", naglasio je stručnjak.

izvor
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 24 queries.