Avion Minima - Svep
(1/1)
Dreadnought:
U sam osvit II Svetskog rata, u Jugoslaviji (Sloveniji) je konstruisan školski avion za obuku pilota u aeroklubovima, Minima - Svep.


 minima_pic.jpg (92.95 KB. 500x344 - viewed 290 times.)


Inž. Anton Kuhelj je konstruisao ovaj avion za potrebe braće Svetozara i Petra Hribara (otuda ono SVEP u imenu aviona - izvedeno iz imena braće Hribar) iz Ljubljane. Avion je prvi put poleteo 27. septembra 1939. godine, i dobro se pokazao na probnim letovima. Bio je to jednosedi mali avion niskokrilne konstrukcije, drvene izgradnje. Bio je vrlo pokretljiv i dobrih manevarskih sposobnosti, vrlo pogodan za sportsko letenje.

Za masovnu proizvodnju je bilo predviđeno da avion bude dvosed, na koji način bi bila obezbeđena jeftina obuka novih pilota u aeroklubu. Nažalost, Drugi Svetski rat je prekinuo dalji razvoj celog projekta ovog aviona. Avion je preživeo rat, tek da bi nažalost bio isečen i uništen 1952. godine. minima_pro.jpg (40.34 KB. 500x411 - viewed 261 times.)


Godina izgradnje: 1939
Konstruktor: dr. ing. Anton Kuhelj
Konstrukcija: Drvena
Razmah krila: 7,78 m
Dužina: 5,48 m
Namena: Školski motorni avion
Dreadnought:
Malo detaljnije o ovom avionu i njegovom prethodniku iz knjige "Civilno vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije" - Druga knjiga. Fotografije ovih aviona objavljene u knjizi su iz zbirke Milana Micevskog.

...

Avion „Svep Minima“ je inače nastao kao poboljšana verzija ranijeg aviona "Svep Ce-Ce" braće Svetozara i Petera Hribar, a po proračunima i nacrtima dr. Antona Kuhelja. Avion "Svep-Ce Ce" je prilikom testiranja pokazao nestabilnost u letu, jer motor nije mogao da postigne dovoljan broj obrtaja zbog preteške elise, a neposredno pre poletanja 08.11.1938. na PSS došlo je do odvajanja elise što je dovelo do udesa i teškog oštećenja aviona. Avion se pri udaru u zemlju prevrnuo na leđa i polomio a njime je upravljao svetozar Hribar koji je ovom prilikom lakše povređen. Svep ce-ce.jpg (128.35 KB. 1024x732 - viewed 197 times.)


 
Braća Hribar su poučeni ovim iskustvima, u saradnji sa dr. Kuheljom konstruisali novi avion, nazvan "Svep-Minima". Avion je imao veća pravougaona krila sa tanjim aeroprofilom, širi trup, manju krmu dubine, jači motor, bolju amortizaciju stajnog trapa i veće točkove. Paralelno su građene dve "Svep-Minime": jedna za aeroklub i druga za braću Hribar.

Prvi avion je bio završen u septembru 1939. godine. U toku probnih letova, pokazalo se da je avion „težak na nos“ i da ni novi motor nije mogao da postigne potrebne obrtaje zbog preteške elise. Ovi tehnički nedostatci su donekle otklonjeni na drugoj "Svep-Minimi" završenoj u proleće 1940. godine, ugradnjom lakše elise i promenom položaja krme dubine. Posle ispitivanja,  oba aviona su bila spremna za komisijski pregled, ali zbog ratne opasnosti do toga nije došlo. Svep-Minima.jpg (140.15 KB. 1024x739 - viewed 181 times.)"Svep-Minima" Ljubljanskog oblasnog odbora je uništena u udesu 16.03.1941. godine prilikom pada na zemlju posle prevlačenja u zaokretu na visini od oko 40 metara. U udesu je teško povređen vojni pilot koji je ubrzo preminuo u bolnici. Privatna "Svep- Minima" braće Hribar je preživela rat.
Navigation
Message Index