PALUBA
June 19, 2019, 12:20:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukob kod Farosa  (Read 2854 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« on: September 14, 2011, 08:30:09 pm »

Sukob kod Farosa

* sm.jpg (70.69 KB. 790x519 - viewed 145 times.)

Piše se godina 1988, 12. februar.
Hladni rat se polako primicao kraju i odnosi između SSSR-a i SAD su se umirivali.
U SSSR je bilo niz ekonomskih i političkih problema. Amerikanci su izveli provokaciju u Crnom moru iskušavajući odgovor Ruske strane. Rusi su pokazali da su pored velikih problema još uvijek respektibilna vojna sila.
Brodovi SAD krstarica Yorktown i razarač Caron ušli su u ruske teritorijalne vode kod Farosa ( Krim u Crnom moru) i praktički su izgurane nazad, dobivši nezaboravnu lekciju.
Razarač Caron je bio dobro poznat kao brod opremljen za elektronsku špijunažu, što je predstavljalo još dodatni izazov za rusku stranu.
To je jedinstven slučaj da brodovi fizički, bez oružja brane granice. Sudar koji je obično u moderno doba rezultat pogreške, ovde je poslužio za udaljavanje suprotne strane.
Američka i Ruska strana nikad nisu imali iste poglede odakle računati početak 12-milja teritorjalnog mora. Amerikanci su zastupali sistem da se teritorjalno more određuje od svake točke posebno, dok su Rusi uzimali referentne točke na osnovici.
Poteškoće tada nastaju na uvalama, koje po američkom sistemu postaju jezički neutralnih voda,  znači u njima strani brodovi mogu slobodno vršiti elektronsko osmatranje i špijunažu. Po ruskom računanju tih jezičaka nema jer se rtovi početka uvala spajaju i unutar njih je teritorjalno more.
To je dovelo do čestih provokacija od strane Amerikanaca , koji su više puta zalutali u ta područja kako u Crnom moru tako i na Dalekom istoku. Gotovo svake godine su slali brodove za elektronska izviđanja i špijunažu u ta područja, prkosno ulazili u ruske teritorjalne vode, bez ikakvih potreba, jednostavno opravdavajući svoje prisustvo pravom slobodnog prolaza. Takvo područje je bilo i područje Krima.
Kod ovog upada u teritorijalne vode, za razliku od prethodnih slučajeva, američki brodovi su koristili pune kapacitete radara i radi-elektroničkih sredtava. To je bilo u suprotnosti čak i sa Američkim proglašavanjem slobodnog prolaza, jer je u suprotnosti sa međunarodnim propisima, da ta područja treba prolaziti bez upotrebe elektronskih sredstava, odnosno sa što manjom i nužnom upotrebom u navigacijske svrhe. Treba spomenuti da je u Saki posebno bila izgrađena baza mornarice za testiranje novih palubnih zrakoplova dizajniranih za upotrebu na nosaču Admiral Kuznetsov. Izvođeni su testni letovi uz upotrebu različitih elektroničkih sustava, koji su testirani na zrakoplovima i na terenima kompleksa.
Sovijetski zapovijednik ratne mornarice , admiral Vladimir Chernavin, odlučio je uzvratiti na prilično nekonvencijonalan način, bez upotrebe oružja, ali vrlo učinkovito.
Potvrdu za izvođenje ovih mijera je dobijo u Vijeću za narodnu odbranu kojim je predsjedavao Mihail Gorbačov. Od Chernavina je zahtjevano samo da poduzme sve mijere kako bi se izbjegle ozlijede i žrtve. Izravna poslijedica je bila izdavanje direktive zapovijedniku flote u Sjevernom Tihom oceanu i u Crnom moru o načinu dijelovanja protiv brodova koji ne poštuju sovijetske teritorjalne vode.
Kada je početkom februara 1988g došlo obaviještenje o dolasku »prijateljskih snaga« u Crno more , američki brodovi su stavljeni pod pratnju, a kao galavna udarna sila koja je trebala sprječiti kršenje granica teritorjalnog mora bila su fregate Bezzavetnyy i SKR-6. Osim njih američki brodovi su bili u pratnji »Ismaila« i broda za elektronska dejstva »Yamala«.
U 0945, pola sata prije očekivanog ulaska Amerikanaca u Faros zaliv, Rusi su uputili amerikancima upozorenje da će ako nastave ovim kursem ući u ruske teritorjalne vode. Sa Yorktawna nije bilo odgovora.
Usljedila je još jedna opomena, u kojoj se američki brodovi upozoravaju na posledice kršenja teritorijalnih voda, kao i da to može dovesti do neželjenog incidenta.
U 1015 Yorktown se ipak javlja kako plovi u skladu sa međunarodnim pravilima.
U1045 Yorktown u pratnji Caron-a prelazi granice teritorijalnih voda tadašnjeg SSSR-a. SKR-6 se tada priljepio za razarač Caron dok je Bezzavetnyy zauzeo poziciju po lijevom krmenom sektoru Yorktowna.
Upućen je još jedan energičan zahtijev da brodovi napuste sovijetske teritorijalne vode. Međutim američki brodovi su se nastavili približavati obali Krima, ignorišući sva upozorenja. Tada su dvostruko manji ruski brodovi izvršili udare u američke brodove i praktično jih gurati van teritorjalnih voda.Yorktown je utrpio oštećenja na krmenom dijelu, oštećeni su i lanseri Harpoon-a, dok je na lijevoj strani Carona koga je gurao SKR-6 oštečen trup i slomljena soha čamca.
Nakon toga Amerikanci su podvili rep i napustili ruske teritorijalne vode i uputili se prema Bosforu.
P. S. Ameri o tome još nisu stvorili filmsku verziju, ali vijerojatno bi izostala viječita zadnja scena ljubljenja i slavlja u komandnom centru.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/SME4w037FgA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/Y0w9WJRiSFM?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/_dl_WNdiShs?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #1 on: September 14, 2011, 08:31:28 pm »


* 1.jpg (77.67 KB. 750x589 - viewed 118 times.)

* 2.jpg (2.15 KB. 100x77 - viewed 273 times.)

* 3.jpg (39.86 KB. 1038x677 - viewed 179 times.)

* 4.jpg (108.06 KB. 1896x1098 - viewed 130 times.)

Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #2 on: September 14, 2011, 09:37:58 pm »


* 774px-USS_Caron_(DD-970)_collision2.jpg (82.64 KB. 774x599 - viewed 180 times.)

Logged
gocemk
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 799


« Reply #3 on: September 14, 2011, 09:44:13 pm »

ги чешеше некое ребро Американците изгледа Roll Eyes


 pravilo pravilo не изазови мечка када и е гладна
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 360« Reply #4 on: April 14, 2018, 06:44:03 am »

Korveta 624, Projekt 35M, gura razarač USS Caron.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 24 queries.