PALUBA
September 18, 2020, 05:38:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Rusija više neće čuveni kalašnjikov  (Read 5594 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 824


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« on: October 02, 2011, 03:01:39 pm »

Rusija više neće čuveni kalašnjikov

Branko VLAHOVIĆ 01. oktobar 2011. www.novosti.rs

Vojni vrh Rusije neće više kupovati AK-47 najčuveniju automatsku pušku u istoriji ratovanja. Već je u pripremi novi automat koji bi trebalo da bude precizniji i većeg dometa

OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

* sve-kalasnjikov-druga-mala.jpg (29.28 KB. 450x311 - viewed 403 times.)

Rusko ministarstvo odbrane rastužilo je Mihaila Kalašnjikova (92), legendarnog konstruktora sovjetske automatske puške. U Moskvi je odlučeno da prestanu da kupuju poslednju modifikaciju dobro poznatog i slavljenog u svetu “kalašnjikova”, skraćeno AK. Armijsko rukovodstvo je saopštilo da ne namerava da kupje te puške ne samo ove godine već i ubuduće. Generali ne skrivaju razlog zašto ne žele da za nju troše novac: vojna skladišta su krcata tim automatima koje je proizvodio zavod u Iževsku na južnom Uralu.Procenjuje se da u skladištima ima “kalašnjikova” za narednih od 15 do 20 godina. Generali ne spore da su sadašnji automati AK-74 znatno bolji od “kalašnjikova” u vojnim skladištima. Oružari tvrde da se starije puške mogu modernizovati, ali takvi planovi ne postoje. Najverovatnije da će se ruska armija automate prodati nekoj zemlji koju više zanima povoljna cena nego domet te čuvene automatske puške.

Iako nije govorio o brojkama i načelnik ruskog Generalštaba, general armije Nikolaj Makarov je potvrdio da je odluka o prestanku kupovine donesena jer “kalašnjikova” u skladištima ima deset puta više od realnih potreba.

- Koristićemo “kalašnjikove” koje imamo, a onda ćemo kupovati nove modele pušaka na kojima sada rade konstruktori - kaže general-armije Nikolaj Makarov koga u vojno-industrijskom kompleksu već sada doživljavaju kao “baba-rogu”. General Makarov ima i podršku predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva koji je nekoliko puta otvoreno rekao da će se novac trošiti za kupovinu samo modernog oružja.


Vojno rukovodstvo želi da ruski konstruktori naprave znatno precizniji i sa većim dometom automat, ali koji će biti pouzdan kao “kalašnjikov”. Taj automat se upravo proslavio po tome što nije zahtevao veliku “higijenu”, pa mu nije smetala ni prašina u Africi i na Bliskom istoku, ni vlaga prašuma Južne Amerike.
Fabrika oružja u Iževsku ima tradiciju još iz carskih vremena. Počela je da radi 1807. Međutim, svetsku slavu je stekla zahvaljujući Mihailu Kalašnjikovu.

Rukovodstvo zavoda “Ižmaš“ obećalo je generalima da do kraja 2011. predloži novi automat koji su konstruktori već napravili. Dok se bude analizirao novi model automatske puške “Iževski mašinostroiteljni zavod” će nastaviti da izvozi “kalašnjikove”, a povećaće i proizvodnju sportskog oružja.

Osnovni model automata “kalašnjikova” konstruisao je 1947. Mihail Timofejevič Kalašnjikov koji će uskoro napuniti 92 godine. Sovjetska armija je “kalašnjikov” počela da koristi 1949. Kasnije je na osnovi tog automata napravljeno mnogo modela - od AKM do najnovije modifikacije AK-74.

Zbog jednostavnosti rukovanja i održavanja kao i niske cene “kalašnjikov” je postao najrasprostranjenije oružje na svetu. Prema procenama eksperata ta vrsta automata - što napravljena u Rusiji ili po licenci u drugim zemljama, a kasnije i bez poštovanja autorskih prava - čini petinu celokupnog pešadijskog oružja na svetu. Armije u više od 60 država imaju “kalašnjikov” u svom naoružanju. U osam država se proizvode kopije “kalašnjikova” koje se prodaju za od 50 do 200 dolara. Posebno mnogo tih pušaka prodaje Kina.

Ruski konstruktori i proizvođači tvrde da su kineski i rumunski “kališnjikovi” znatno slabiji, jer je cev napravljena od nekvalitetnog materijala pa se brzo zagreje i deformiše. Posle toga automat se može koristiti samo za blisku borbu jer je neprecizan.

Što se tiče automatske puške koju je proizvodila kragujevačka “Crvena zastava” mnogi kažu da ona ne samo da nije lošija, nego je bila čak i bolja od ruske. Balkanski ratnici tvrde da se kineski i rumunski “kalašnjikovi” često kvare.

Interesantno je da se “kalašnjikov” nalazi na državnom grbu Mozambika, Zimbabvea i Istočnog Timora, što konstruktor Mihail Kalašnjikov često ističe u razgovoru sa novinarima. Doduše , Kalašnjikov dodaje da mu nije drago što od kalašnjikova u ratovima gine mnogo ljudi jer ga je on konstruisao da bi njegovi saborci imali čime da brane svoju zemlju.

Godinama je SSSR dobro zarađivao na prodaji “kalašnjikova”. Međutim, kad se SSSR raspao te zemlje su prestale da plaćaju licencu.

Inače, ruski generali su nezadovoljni i kvalitetom domaćih snajperskih pušaka. U Generalštabu se sve češće čuje da se na Zapadu kupuju snajperske puške, jer će u novoj koncepciji svaka brigada imati specijalnu jedinicu snajperista.

- U poslednjih desetak godina dosta toga se izmenilo u ratovanju, pa su za gradske i bliže borbe važniji dobri snajperisti nego tenkovske jedinice - smatra general Makarov.

- I do sada su u ruskoj armiji postojali snajperisti. Ali oni nisu prolazili specijalnu obuku borbe i samostalno izvršavanje zadataka, već su bili zajedno sa ostalima u četi - kaže Aleksandar Hramčihin, rukovodilac analitičkog odeljenja Instituta političkih i vojnih analiza. Rusko ministarstvo odbrane već je kupilo snajperske puške AI, britanske kompanije “Accuracy International”. Britanske ili finske snajperske puške će koristiti specijalci. Ponuda kvalitetnih snajpera na svetskom tržištu je velika.

Kupovina snajperskih pušaka u inostranstvu nije veliki izdatak, jer treba uvesti komada. Problem nije u novcu, već u prestižu. U Rusiji snajpere proizvode u Iževsku i Tuli. U “Ižmašu” prave i poznatu snajpersku “dragunov”, poznatiju kao SVD. Konstruktori tih fabrika tvrde da njihove puške mogu da zadovolje potrebe armije.

U Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da će snajperska puška “dragunov” ostati u naoružanju armije. Predstavnici Ministarstva odbrane morali su da umire javnost i svoje proizvođače objašnjenjem da će osim specijalaca drugi delovi armije i dalje imati puške “dragunova”. Inače, tu pušku konstruisala je 1963. grupa sovjetskih konstruktora, pod rukovodstvom Jevgenija Dragunova.

Priča o “kalašnjikovu” i snajperu “dragunova” samo pokazuje da ruski vojni vrh hoće da natera svoje proizvođače da budu konkurentni ne samo cenom već i kvalitetom sa onim što nude poznati zapadni oružari. U današnjoj Rusi vojni budžet nije kao u Jeljcinovo vreme prazan, zato su i zahtevi generala postali veći i stroži.

NIJE MISLIO NA SLAVU
Kad sam konstruisao automat imao sam samo jednu želju, da za sovjetske vojnike napravim pušku koja se neće kvariti i koja će biti pouzdana. Tada nisam mogao ni da sanjam o tome da će mi ona jednog dana doneti slavu, ispričao je Mihail Kalašnjikov autoru ovog teksta u pauzi jednog kongresa KPSS krajem osamdesetih godina u Moskvi.

U to vreme sa legendarnim konstruktorom su se mogli sresti samo novinari iz socijalističkih zemalja. Kasnije smo više puta sreli Mihaila Kalašnjikova. Ostao je skroman mada su njegovo ime iskoristili kao naziv votke koja se prodavala na zapadu. Tada je on prvi put od kapitalista primio novac.

www.novosti.rs

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #1 on: October 02, 2011, 04:43:54 pm »

Vjerovatno če stvarno prestati proizvodit u Rusiji, isto tako vjerujem, da če se proizvodit u nekom drugim zemljama. Jednostavnost proizvodnje, rukovanje i još štošta, zadržat če AK 47 još puno godina u upotrebi. Da nije valjala, nebi se održala toliko godina u naoružanju mnogih država.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 824


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #2 on: October 02, 2011, 05:02:47 pm »

Ima ju ga na zalihama za 20 godine, pa mogu sad radit i izmišljat šta hoće.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 677


« Reply #3 on: October 02, 2011, 09:16:28 pm »

Ипак, све има свој почетак и "крај". Заправо ова аутоматска пушка нема свој крај јер је већ ушла у легенду. Рекао бих, и не само ја, најбоља војничка  пушка без премца историји.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 364« Reply #4 on: October 02, 2011, 09:34:26 pm »

Pošto traže nešto što će biti pouzdano kao i stari dobri AK, mislim da će opet, izvesti neku njegovu modifikaciju, ili barem koristiti isti ili sličan princip rada zatvarača...legend lives on... Wink
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 076« Reply #5 on: October 04, 2011, 09:25:36 pm »

Pošto traže nešto što će biti pouzdano kao i stari dobri AK, mislim da će opet, izvesti neku njegovu modifikaciju, ili barem koristiti isti ili sličan princip rada zatvarača...legend lives on... Wink

  Mislim da nece. Masivan zatvarac je jedan od glavnih krivaca za nepreciznost puske.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 907« Reply #6 on: October 05, 2011, 09:57:50 am »

@tihi
kombinacija metak sistem kalasnjikov je lepo izbalansiran pogotovu kod verzije 7.62x39.
svaki uvezbani strelaz moze pogoditi metu na 300-400 metara.

posto nisam isprobao kalasnjikov u kalibru 5.45 mogu pretpostaviti da tu tezina zatvaraca utice na preciznos na krajnim dometima tj preko 400 metara.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 126« Reply #7 on: October 05, 2011, 10:13:28 am »

@Pvanja

Mislim da nije bilo govora o mogučnostima strelaca, nego o preciznosti sistema. Kao što su repetirke preciznije od poluautomatskih snajperka, tako su i neki sistemi automatskih pušaka precizniji nego drugi.

Kod AK47 preciznost je žrtvovana na račun "zaneslivosti" rada.

Zanimljiva tabela:
   Firearm       AK-47       M16    
   Manufacturer       Izhmash       ArmaLite, Colt, FN, H&R    
   Design year       1947      1957   
   Weight (with loaded 30 round magazine)       5.22 kg (11.5 lb)       3.6 kg (7.9 lb)    
   Overall length       87.0 cm (34.3 in)       99.0 cm (39.0 in)    
   Barrel length       40.6 cm (16.0 in)       50.8 cm (20.0 in)    
   Height (with magazine)       26.7 cm (10.5 in)       26.7 cm (10.5 in)    
   Sight radius       37.8 cm (14.9 in)       50.0 cm (19.7 in)    
   Cartridge       (M43) 7.62x39mm       (M193) 5.56x45mm    
   Bullet weight       123 gr (8.0 g)       55 gr (3.6 g)    
   Velocity       2,400 ft/s       3,280 ft/s    
   Energy       1,560 ft/lbs       1,314 ft/lbs    
   Effective range       350 m (380 yd)[1][2]       460 m (500 yd)[3]    
   Accuracy       2–4 inches @100 meters       <2 inches @100 meters    
   Penetration (ballistic Gelatin)       ~26 inches @10 meters[4][5]       ~15 inches @10 meters[4][5]    
   Rate of fire       600 round/min       850 round/min    
   Standard magazine capacity       30 rounds       30 rounds    
   Designer       Mikhail Kalashnikov       Eugene Stoner    
   Numbers made       ~100 million[6][7]       ~8 million    
   Government price (USD), as of 2011       $150 to $160 per unit for a new AK-103      $1755 per unit for a new M4 Carbine   
   


LPB                           
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 907« Reply #8 on: October 05, 2011, 12:52:11 pm »

@Bozo13
Balistika metka M43 (valjda nisam pogresio oznaku) 7.62x39 u kombinaciji sa sistemom kalasnjikov nedegradira jedno drugo tj neutice previse na preciznos a postize ze zeljeni efekat na cilju i zeljena jednostavnost i pozudanost oruzja i da nezaboravimo i cenu koja je za SSSR bila jako bitna stavka.

Posto je metak 5.45 balisticki dosta slican 5.56 znaci ima veliku pocetnu brzinu i znacajno polozeniju putanju pa time i veci efikasni domet tu vec sistem kalasnjikov umanje balisticke prednosti tog metka.

To je neko moje misljenje.

Mislim da je ovo pogotovu postalo izrazeno masovnim uvodjenjem otpickih nisana na AP kojim je prakticno omoguceno njihovo koriscenje na maksimalnim dometima.

Po meni HK sa M416 i G36 trenutno nudi najbolji sistem za AP. Naravno trebalo bi to i prakticno istestirati ali po svim informacijama koje se mogu naci korisnici ovih oruzja su vise nego zadovoljni bez obzira da li su presli sa M16 ili sa AK na njih.

Ostalo je da se resi pitanje kalibra jer je ocigledno da 5.56 nezadovoljava pogotovu kad je ispaljen iz oruzja sa kracim cevima tipa M4 i sl.
Logged
cerepovec
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 196


« Reply #9 on: October 05, 2011, 02:40:56 pm »

razlozi koje su navedeni (za prestanak proizvodnje) mogu da budu tacni, ali je pitanje da li su primarni...
na prvu loptu mi dolazi misao da ce rusi izmisliti neki nov kalibar...
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« Reply #10 on: October 05, 2011, 02:53:41 pm »

Da nije u pitanju AN94 -avtomat Nikonova (projekt Abakan. Kal 5,45x39, ali sa mogućnošću pucanja sa dva metka u izuzetno kratkom intervalu radi smanjenja trzaja.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 718


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #11 on: October 05, 2011, 03:41:53 pm »

Baš bi bilo zanimljivo videti šemu koja se grana od AK-47 pa do najnovijih pušaka koje su bazirane na njemu.
Verujem da šema ne bi bila mala.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 390


« Reply #12 on: October 05, 2011, 03:42:59 pm »

Bila bi vrlo veoma značajno velika.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 126« Reply #13 on: October 05, 2011, 06:47:51 pm »

Broker, pazi samo broj različitih okvira za kalaš.. Wink


* Okviri kalas.jpg (168.59 KB. 1184x1287 - viewed 370 times.)

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 126« Reply #14 on: October 08, 2011, 12:04:34 pm »

OT iz teme prebačen u odgovarajuču temu Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47.

Zamolio bi, da se razgovor nastavi u odgovarajučim temama.

LP Božo13
Global moderator
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 26 queries.