PALUBA
December 03, 2020, 01:46:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47  (Read 106153 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 185« on: August 16, 2011, 09:35:22 pm »

NO, KAKO JE SVE ZAPOČELO?

Stvaranje legende među jurišnim puškama AK-47

Tijekom njemačke invazije na SSSR u sklopu operacije "Barbarossa", koja je počela u lipnju 1941., došlo je do masovnih sukoba njemačkih postrojbi s postrojbama Crvene armije. Izravni pješački sukobi postrojbama su dali priliku da se upoznaju s pješačkim naoružanjem neprijateljskih snaga.

Kako su potkraj 1942. njemačke snage na istočnom bojištu počele zaduživati tada još eksperimentalno oružje Mkb42, Rusi su došli u dodir sa sasvim novim oružjem i novim konceptom streljiva srednje jakosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nekoliko zarobljenih primjeraka Mkb42 (kasnije poznatijih kao Stg44, prve prave uspjele jurišne puške), od kojih je dominirao Haenelov model, promptno je tijekom 1943. upućeno na proučavanje, gdje je zajedno s američkom puškom M1 Carbine postalo predmetom posebne pozornosti ruskih (sovjetskih) konstruktora vatrenog oružja. U želji da svoje trupe opreme što efikasnijim i primjenjenijim oružjem, prioritet je postavljen i određen je cilj da se trupe Crvene armije moraju što žurnije opremiti sličnim sovjetskim oružjem koje će rabiti srednje jaki kalibar.

Potkraj 1943. tehnička je komisija predstavila 7,62x41, novi srednje jaki kalibar flašaste čahure bez karakterističnog tzv. šeširića (rimless), te je njegove specifikacije proslijedila svim postojećim sovjetskim konstruktorskim uredima vatrenog oružja. Već početkom 1944. Sovjeti su imali desetak različitih uzoraka novog automatskog vatrenog oružja. Ispitna je komisija održala opitne testove te je sredinom 1944. izabrala AS-44 pušku konstruktora Sudajeva, već otpri je poznatog po svome automatu PPS, kao najbolju od svih predloženih, naručivši određeni broj primjeraka. Opremanja trupa Crvene armije počela su u ljeto 1945., u trenutku kada je Drugi svjetski rat završavao. Dizajn je bio obećavajući, a reakcije vojnika pozitivne. Novo je oružje bilo relativno pouzdano, efikasnijeg dometa i značajno preciznije od drugog automatskog oružja kojim su vojnici bili naoružani, a tada je to bio automat PPSh-41.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Najveća zamjerka AS-44 pušci bila je 5,5 kg ukupne težine prazne puške, te je komisija odredila novu 'rundu' dodatnih testiranja koja nisu nikada uistinu završena zbog smrti Sudajeva u kolovozu 1946. kao posljedice ozbiljne bolesti još iz 1945. godine. Nešto prije negoli su Sovjeti prvi put došli u posjed zarobljenih njemačkih Mkb42, tada još uvijek mladi sovjetski tenkovski zapovjednik Mihail Timofejevič Kalašnjikov ranjen je tijekom devetnaestodnevne bitke kod mjesta Brvansk, u kojoj su trupe Crvene armije pretrpjele strahovite gubitke od oko 80.000 poginulih i 50.000 zarobljenih vojnika. Dok se oporavljao u bolnici, tako barem priča kaže, Kalašnjikov je od drugih vojnika čuo kako se žale na pouzdanost i efikasnost sovjetskog pješačkog oružja te je postao opsjednut razvojem učinkovitijeg automata koje će "pomoći otjerati omrznute Nijemce iz njegove domovine"!

Ubrzo je Kalašnjikov dizajnirao svoj prvi automat, koji je odbačen kao kompliciran, te se okrenuo izradi poluautomatske puške koja bi ispaljivala tada novi kalibar 7,62x39 konstruktora Elizarova i Semina. I taj put njegovo oružje nije prihvaćeno, već je izabrana puška konstruktora Simonova, kasnije poznatija kao SKS (u bivoj Jugoslaviji poznatija kao PAP M59/66 ili kao "papovka"), dok je novi kalibar postao službeni kalibar SSSR-a. Iako njegovi prvi uradci nisu naišli na odobravanje struke, mladi se konstruktor nije predavao, već je u studenome 1946. sa svojim novim oružjem označenim kao AK-1, odnosno AK-46, pristupio izboru tada novog oružja koje je trebalo komparirati s već postojećom puškom Sudajeva AS-44.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Od pristiglih 16 prototipova, pet je izabrano za daljnje testiranje, a medu njima i AK-46 konstruktora Kalašnjikova. Kalašnjikov je tada poslan u grad Kovrov, u ondašnju tvornicu oružja, kako bi na miru mogao proizvesti svoju pušku s kojom bi pristupio sljedećoj fazi tesiranja. Nakon mjesec dana od prve, prijavne faze testiranja, u prosincu 1946. za daljnje testiranje, uz AK-46 Kalašnjikova, izabrani su modeli konstruktora Dementijeva AD-46 i konstruktora Bulkina AB-46. Sljedeća faza donijela je novo razočaranje mladom Kalašnjikovu, čiji je model izbačen iz daljnjeg testiranja zbog apsolutne inferiornosti spram modela Dementijeva i Bulkina. No, Kalašnjikov se nije predavao, već je povukao sve svoje vojne i političke veze te poznanstva medu članovima ispitne komisije kako bi opet preispitali zaključke testiranja te mu odobrili ponovno sudjelovanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon što je uspio isposlovati da može ponovo pristupiti testiranjima, Kalašnjikov se, ponukan očitim nedostacima AK-46, i uz dodatni nagovor kolege Zajceva, s kojim je radio na prvom prototipu, odlučuje na kompletan redizajn oružja, mijenjajući gotovo sve. Bez imalo dvojbenosti i srama, povodeći se sovjetskom dogmom "kako je svako intelektualno vlasništvo u stvari vlasništvo naroda SSSR-a te se smije bez ikakvog ustručavanja koristiti za blagodat naroda", Kalašnjikov se odlučuje kopirati rješenja izravnih konkurenata. Tako na novi model ugrađuje sustav dugog klipa i rješenja povratne opruge koje uzima s Bulkinove puške AB-46, dok rješenja kliznih površina zatvarača i kućišta s velikim zazorima skida s AS-44, puške Sudajeva. Uz to, rješenja kočnice preuzima s Browningove lovačke puške model 8. S novim modelom označenim kao AK-47, Kalašnjikovov pristupa intenzivnim testiranjima i ispitivanja koja se provode tijekom 1947./48. godine, a u koja su uključeni i poboljšani modeli Dementijeva i Bulkina. Nakon iscrpnih ispitivanja Kalašnjikovljev se prototip pokazuje kao najizdržljiviji i najpouzdaniji od sva tri prototipa, dok je najlošiji bio na testu preciznosti, posebice prilikom brzometne paljbe, što je bio veliki problem, jersu Sovjeti tada preferirali upravo brzometnu paljbu kao primarni način borbe.

Jedini koji je potpuno zadovoljio testove preciznosti bio je Bulkinov model TKB-415. No, on je imao problem s izdržljivosti određenih dijelova, jer su tijekom pokusnih ispitivanja nekoliko puta zabilježeni lomovi određenih dijelova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Iako niti jedan od prototipova nije potpuno ispunio postavljene uvjete, komisija se nakon duga vijećanja ipak odlučuje u korist pouzdanosti i predlaže AK-47 za daljnju proizvodnju, Mihail Timofejevič Kalašnjikov premješta se u tvor nicu Izhevsk, kojoj se dodjeljuje proizvodnja nove puške. Model konstruktora Kalašnjikova tako postaje i službeno oružje Crvene armije 1949., koja ga usvaja pod oznakom Avtomat Kalašnikova 47 (AK 47) i njegovu inačicu sa sklopivim kundakom pod oznakom AKS 47 (S-skladnoy, što znači preklopni).

Konačnim usvajanjem AK 47 kao službenog oružja Kalašnjikov napokon, nakon podosta neuspjeha, dobiva i službenu potvrdu kao konstruktor, ne znajući u to vrijeme da tim činom postaje najpoznatiji konstruktor na svijetu te da njegovo oružje polako kroči u legendu koja će dovesti do čak 100 milijuna proizvedenih primjeraka diljem svijeta. Usvajanjem AK 47 u naoružanje Crvene armije nije završila evolucija te puške. Godine 1959. u naoružanje je uveden model AKM (Avtomat Kalashnikova Modernizirovanny) s određenim poboljšanjima u smislu ergonomije, preciznosti i pouzdanosti, dok 1974. dolazi do usvajanja modela AK-74 napravljenog u kalibru 5,45x39 kao svojevrsnog odgovora američkoj jurišnoj pušci M16 i njenom kalibru 5,56x45.

Izvor: Magazin VP, Srpanj 2011, broj 4, autor teksta g. Dubravko Gvozdanič


* 01 mkb42.jpg (13.89 KB, 650x239 - viewed 829 times.)

* 02 as44.jpg (21.79 KB, 650x182 - viewed 698 times.)

* 03 ak46.jpg (16.82 KB, 650x194 - viewed 613 times.)

* 04 ad46.jpg (20.12 KB, 650x207 - viewed 733 times.)

* 05 ab46.jpg (15.64 KB, 650x200 - viewed 659 times.)

* 06 TKB-415.jpg (22.21 KB, 650x202 - viewed 703 times.)
« Last Edit: January 28, 2015, 04:55:03 pm by leut » Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 185« Reply #1 on: September 26, 2011, 10:44:19 pm »

Razvojni put Ak 47 u slikama

Prva Sovjetska prava jurišna puška na srednji metak M43 7,62x39 bila je Sudaev AS-44, testirana u 1944. Na nesreču konstruktor je zbog bolesti preminuo 1945, tako da nije zaključio sa razvojem puške
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Tokareva experimentalna puška M43 7,62x39, testirana krajem 1945
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Prva jurišna puška konstruktora Kalashnikov, poznana pod imenom AK-46. NA slici se primečuje veče razlike u izgledu a i načinu rada od kasnijih modela, uključujuči i poseban selektor za sigurnost (ukočeno/aktivno) i poseban selektor za režim vatre (pojedinačno/rafalno) kao i ručiču zatvarača na levoj strani, koja se kod paljbe ne miče.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rasklopljen model AK-46
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Bulkinov predlog jurišne puške AB-46, koja je vrlo utecala na kasniji AK-47
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rasklopljen model AB-46, vidi se sličnost sa kasnijom AK-47
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Eksperimentalni model koji je 1947 predstavio Kalashnikov pod imenom AK 47, znan i kao "prvi model".
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Rasklopljen model AK-47, vidi se utecaj AB-46
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Poboljšan experimentalni model AK-47, znan i kao "drugi model" sa malom gasnom kočnicom na kraju cevi.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Početni produkciski model AK-47, izrađivam između 1949 i 1951 sa kovanim  (stamped receiver) i sa okvirom sa glatkim stranicama.
[attachment=10]


Prodikciski model proizveden posle 1951, ono što celi svet poznaje kao AK-47
[attachment=11]


Modernizirani AK-47 poznat kao AKM-47 (M-moderniziran)
[attachment=12]


AKM-47 sa preklopnim kundakom znaj je kao AKMS-47
[attachment=13]


AKMN-47 je evrzija AKM-47 sa nosačem za nočni nišan
[attachment=14]


AKM-47 GP25 model je AKM-47 sa podcevnim bacačem granata GP25
[attachment=15]


Presek AKM-47
[attachment=16]Izvor: world.guns.ru


* 01 as44.jpg (21.79 KB, 650x182 - viewed 476 times.)

* 02 at44.jpg (12.16 KB, 650x165 - viewed 505 times.)

* 03 ak46_1.jpg (16.82 KB, 650x194 - viewed 366 times.)

* 04 ak46_2.jpg (20.22 KB, 650x281 - viewed 1343 times.)

* 05 ab46-1.jpg (15.64 KB, 650x200 - viewed 337 times.)

* 06 ab46-2.jpg (23.13 KB, 650x309 - viewed 584 times.)

* 07 ak47_1.jpg (19.09 KB, 650x212 - viewed 1357 times.)

* 08 ak47_2.jpg (20.39 KB, 652x347 - viewed 630 times.)

* 09 ak47_3.jpg (15.6 KB, 650x209 - viewed 759 times.)

* 10 ak49.jpg (16.81 KB, 650x209 - viewed 329 times.)

* 11 ak53_1.jpg (16.79 KB, 650x178 - viewed 372 times.)

* 12 akm.jpg (11.97 KB, 650x179 - viewed 300 times.)

* 13 akms.jpg (15.49 KB, 650x205 - viewed 445 times.)

* 14 akmn.jpg (12.04 KB, 650x164 - viewed 315 times.)

* 15 akm_gp25.jpg (12.32 KB, 600x194 - viewed 342 times.)

* 16 akm_cut.jpg (68.24 KB, 1000x318 - viewed 597 times.)
« Last Edit: October 08, 2011, 11:58:06 am by Bozo13 » Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 271


« Reply #2 on: October 05, 2011, 10:58:00 pm »

   Možda će Rusi početi da prave Nemačku jurišnu pušku MP-44 koju je matori prekopirao i predstavio kao svoju . Možda su posle 65 godina ipak uspeli da dostignu tehnologiju III Rajha . Baš mi je žao što Kalašnjikovu posle raspada SSSR-a više ne plaćaju licencu . Pa nije je ni on plaćao Švabama  , ali to nema veze . http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44
Logged
cerepovec
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 196


« Reply #3 on: October 06, 2011, 06:37:49 am »

   Možda će Rusi početi da prave Nemačku jurišnu pušku MP-44 koju je matori prekopirao i predstavio kao svoju . Možda su posle 65 godina ipak uspeli da dostignu tehnologiju III Rajha . Baš mi je žao što Kalašnjikovu posle raspada SSSR-a više ne plaćaju licencu . Pa nije je ni on plaćao Švabama  , ali to nema veze . http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44

morao bi da znas (pre nego ispalis ovako nesto), da je Kalasnjikov poceo svoj rad na novom automatu jos u toku rata (mislim negde 42), a da je prototip predstavljen vec 43 (dakle pre puske koju pominjes).

Stg-44 i Ak-47 sem u izgledu nemaju mnogo dodirnih tacaka osnovna razlika je u kalbru i poziciji zatvaraca.
kod Ak je mnogo drugacije reseno iskoriscenje barutnih gasovaLogged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 271


« Reply #4 on: October 06, 2011, 11:44:37 pm »

   Pa sada je to već poznata činjenica, a imao sam priliku da pratim intervju gospodina Kalašnjikova krajem 90-tih prilikom posete Spomen obeležja Sremskom frontu . I tada je morao da objašnjava kako nije u potpunosti ukrao nemački patent, već ga je unapredio i pojeftinio proizvodnju. Slika dosta govori o velikoj sličnosti ( mada je sličnija Israelska jurišna puška Galil , za koju se tvrdi da radi na principu Kalašnjikova ) a nije tačna tvrdnja da je Kalašnjikov pre razvijen . MP 43 je 1943 bila u operativnoj upotrebi u Vermahtu . Prva jurišna puška na svetu je Stg 44 nastala od MP 44 a ova od MP 43 . Po svom revolucoinarnom dizajnu i konstruktivnim rešenjima ( prva puška uvedena u operativnu upotrebu sa mogućnošću upotrebe IC nišana, između ostalog ) bila je ispred svog vremena a  Kalašnjikov je samo kozmetički preradio i iskoristio njen princip rada u kalibru koji mu je bio dostupan . Jedan dobro očuvan primerak Stg 44 poseduje i Vojni muzej u Beogradu u stalnoj postavci oružja II sv. rata .
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/4mcx8eR79dQ?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pogledajte sva tri dela izlaganja . A ima i ovaj ruski link o tome kako je kalaš nastao
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/9N_4AhJJHsM?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 kao i sličan američki
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/mcfAp5h9i_g?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
  Svaka od pobedničkih sila posle II sv. rata se trudila da dođe do nemačkih naučnika i njihovih projekata  . Između ostalog ,kao rezultat rada operacije Paperclip američke obaveštajne službe, prebačeni su nemački raketni stručnjaci iz Penemunde-a u SAD. Danas se to zove NASA i Apolo 11 nije ni nalik nemačkim raketama V1 i V2 kojim su bombardovali Veliku Britaniju ali ih je stvorio isti konstrukto r- Verner Von Braun . Pobednici pišu istoriju ali ne treba zaboraviti ni one koji su poraženi .
« Last Edit: October 06, 2011, 11:55:14 pm by micha » Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 871


« Reply #5 on: October 07, 2011, 06:01:27 am »

Princip rada ovih dviju pusaka je vrlo razlicit.

Stavit cu tekst malo kasnije. Vrlo je naivno tvrditi da je sovjetski Kalasnikov kopija Nijemca...jednako kao sto je naivno sve zasluge za razvoj AK47 pripisivati M. Kalasnikovu...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 816


« Reply #6 on: October 07, 2011, 07:54:26 am »

Југословенска армија је на крају рата запленила већу количину потпуно нових Stg 44. Дакле, имали смо га у поседу. Њиме је све до почетка 70-тих била наоружана падобранска бригада. Дакле, у Југославији и сада има више него једна добро очувани Stg 44.

Можда је Калашников, односно његов тим преузео од Немаца идеју за свој "Калашњиков", али изведба је оригинална. Сви победници (укључујући и Југославију) су имали у поседу Stg 44 и могли су да га копирају до миле воље и направе нешто слично Калашникову. А нису. Многи су копирали "Калашњиков". Дакле, и да је копирао (а "Калашников" није плагијат) једини је успео у потпуности. И сви му признају једноставност, издржљивост, поузданост. Немачки "оригинал" не красе баш све ове одлике иако се ради о јако добром оружју.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 228« Reply #7 on: October 07, 2011, 09:55:49 am »

Pa i ostali su kopirali i usavrsavali njemacka resenja, kako sa Stg-44 tako i sa njegovog jeftinijeg naslednika MKb Gerät 06 iliti StG 45(M).
I francuzi sa modelom CEAM Modèle 1950, pa do spanaca sa modelom CETME iz koje je nastala kasnije cuvena H&K G3. Pa cak i kod belgiske FN FAL mogu da se nadju koreni u njemackim Stg-44 i Stg-45(M) puskama, pa opet niko ne optuzuje njih da su kopirali njemce.
« Last Edit: October 09, 2011, 03:50:15 pm by trpe grozni » Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #8 on: October 07, 2011, 10:16:41 am »

Kako ste krenuli jos malo pa cete doci do proizvodnje baruta u Kini i ko je tad kopirao tehnologiju izrade crnog baruta. Wink
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 185« Reply #9 on: October 07, 2011, 10:45:30 am »

Moje mišlenje je, da je AK kao i svi ostali, "kopirao" koncept jurišne puške i srednjeg metka, a ne princip rada. Mada može bit i to diskutabilno, pošto je rat i ratni uslovi na svim stranama pokazivao slične probleme i potrebe za takvom puškom.

LPB
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 871


« Reply #10 on: October 08, 2011, 12:10:59 am »

O pitanju "kopiranja":

Primjer: Galil je kopija AK, ali AK-47 nije KOPIJA MP-44 – radi se o kopiji KONCEPCIJE MP – 44. MP – 44 (djelo H. Schmeisser-a, nastala kao MP – 43, konačna verzija poznata kao StG – 44) je stvarno bila prvom jurišnom puškom na svijetu, razvijenom za “srednji” metak 7.92x33. Čim su Sovjeti imali prilike da bace oko na MP – 43, odmah su skužili prednosti takvog novog oružja, i u roku hitno konstruirali svoj “srednji” metak 7.62x39. Pitanje je samo bilo stvaranje odgovarajućeg oružja…SKS je bila prva poluautomatska puška uvedena u naoružanje za novi metak. Sada je nedostajala još automatska puška. Među tadašnjom ekipom sovjetskih konstruktora oružja počeo je žestoki okršaj za stvaranje novog “automata” (u ovom slučaju – jurišne puške). Prvi su rezultati bili spremni kad je rat već bio završio, 1946. godine, tako da su Sovjeti završili rat uglavnom naoružani automatima Špagina ili Sudajeva (taktika velike vatrene moći na maloj udaljenosti – kada vlastiti gubici nisu problem zbog ogromne mase ljudi...). Sa svojim prototipom AK – 46, M. Kalašnjikov je dobio urednu od*ebenicu – njegov je prototip nazvan “besperspektivnim”, dok je najbolje rezultate postigao prototip Sudajeva. Međutim, Sudajev nenadano umire – a učesnici natječaja dobivaju godinu dana za dorade svojih modela. Na ponovljenom natječaju tri modela ulaze u “finale”, i najboljim se smatra onaj konstruktora Bulkina. Međutim, Bulkin je bio čovjek od karaktera koji nije imao obzira prema hirovima generala, pa je ispao nepodoban. Na njegovo je mjesto hitro uskočio M. Kalašnjikov (koji je u međuvremenu modificirao svoj prvi prototip na način da je pokupio ono najbolje od svih drugih), tako da je AK – 47 konačno izabran za novo oružje (ali je tek nakon AKM modifikacije postao ono po čemu je danas poznat).
E, sad: AK – 47 i StG-44…još jednom: StG-44 (MP-43, MP-44) je prva “jurišna puška” na svijetu. Vanjski izgled obaju pušaka je sličan. Načelo rada automatike (pozajmica plinova, sa dugim klipom) je isto. Mehanizam za okidanje je isti. To bi sve bilo u korist ideje o “kopiranju” da su prethodno spomenuti elementi bili prvi puta uporabljeni na StG-44 – a nisu bili…bili su “popaljeni” od drugih, prijašnjih (i ne njemačkih!) konstrukcija. Mehanizam za okidanje “precrtan” je sa češke ZH-29 (Holek was the man, onaj isti kojeg je “citirao” stanoviti Uziel “Uzi” Gal). Pozajmica plinova je bila tada već dugo poznata (i tu su Sovjeti imali više iskustva od Nijemaca).
To je glede sličnosti.
A sada razlike: najbitniji je način bravljenja cijevi: rotacijsko kod AK-47, smično kod StG-44 (njemačko rješenje je jednostavnije i jeftinije, mada više “drma”). Opet, blok zatvarača poput onog na AK već su upotrijebili Rusi na AVS (Automatska puška Simonova), ali je istina da je najsavršenija verzija rotacijskog zabravljivanja cijevi bila ona njemačka sa zrakoplovne teške strojnice MG-151 – upravo je takvo uporabljeno na AK-47. Način rasklapanja je potpuno različit.
Anyway, Sovjeti su kopirali IDEJU jurišne puške za "srednji" metak, jer su odmah shvatili prednosti takvog koncepta (za razliku od npr. Amerikanaca, koji su forsirali “full power” municiju).
Konačno, usporedba AK-47 i StG-44: radi se o sličnim puškama koje imaju razlike u najbitnijim detaljima (zabravljivanje cijevi), dok kod ostalih (sličnih) elemenata ni jedna ni druga nisu originalne, pa se sigurno ne može ići tako daleko da se AK proglašava “kopijom” StG-44.

Imam knjigu "The Gun" od CJ Chiversa, vrlo dobru povijest nastanka i razvoja Kalašnjikova (iako se knjiga puno zapravo bavi pljuvanjem prvih modela M-16). Autor ne tlači toliko po "njemačkoj vezi" nastanka AK-47, ali navodi (za mene novi) podatak da su zarobljeni njemački konstruktori imali ogroman utjecaj na razvoj tehnologija za masovnu proizvodnju ove puške, bez koje AK-47 ne bi bio proizveden u tolikom broju.

http://www.amazon.com/Gun-C-J-Chivers/dp/0743270762/
« Last Edit: October 08, 2011, 12:18:46 am by nyupnik » Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 271


« Reply #11 on: October 08, 2011, 06:31:58 am »

   Znači ipak se matori Kalašnjikov kitio tuđim perjem . Nije baš 100 posto ali jedno 60 posto je pozajmio od Švaba a ostalo od svojih zemljaka . Nyupnik je dosta detaljno opisao genezu jednog od aduta Sovjetske izvozne tehnologije . Nisam toliko stručan ali bih dodao da su ove dve puške jako slične i po obliku nišana , okvira za municiju , položaju gasne komore kao i celokupnog spoljašnjeg izgleda . Pošto je Stg uvedena u naoružanje oktobra 1943. a AK-47 usvojena 1947. nameće se odgovor da li je kopija ili nije . Najbolje da se posle velike pobede Sovjetskog naroda na čelu sa drugom Staljinom prizna da je Nemačka tehnologija bila superiornija i usvoji njihova puška bez ikakve kozmetičke intervencije .Zato su i raspisali konkurs za jurišnu pušku koju su imali prilike da upoznaju na istočnom frontu , a državnoj komisiji nije bilo teško da izabere onaj projekat koji je najsličniji . U to vreme nije bilo poznatih kineskih dizajnera koji jednostavno nabave nečiji proizvod i do detalja ga iskopiraju da su čak i delovi međusobno zamenljivi . Ipak su se na konkurs javili renomirani konstrukcioni biroi sa stručnjacima na čelu koji su iza sebe imali priznata ostvarenja . Ne mogu da se setim šta je to Kalašnjikov konstruisao pre AK-47 a posle sam već čuo za PKT . Nešto slično njegovom imenjaku i tvorcu sovjetskog realizma u literaturi , Mihailu Šolohovu koji osim Tihog Dona nije napisao ništa iole vredno, a i to je ukrao od belogardejca koji je poginuo 1920. Ali to nema veze pošto je on za Tihi Don 1965. dobio Nobelovu nagradu za književnost . Pa i Kalašnjikov od rane mladosti piše poeziju, ali pošto nije uspeo da pronađe knjigu od ubijenog belogardejca ili bar Nemca pa da je objavi kao svoju , baca se na konstrukciju pešadijskog naoružanja iako je bio tenkista . Ne mogu da verujem da takvom konstruktoru nije zasmetalo ništa na ondašnjim ruskim tenkovima pa da to modifikuje , već ga je ganula priča saboraca pešadinaca o nesavršenosti pešadijskog naoružanja dok se s njima oporavljao u bolnici ! Kao vozaču , ujedno mehaničaru na tenku sasvim mu je bilo normalno da na T-34 prilikom promene stepena prenosa mitraljezac pomaže vozaču tako što se nogama odupre o prednju ploču i zajedno povlače ručicu menjača . Dobro kasnije se odužio tenkistima time što im je napravio PKT koji je zamenio SGMT . Mislim da je od jednog doktora nauka i nosioca brojnih odlikovanja, Heroja Socijalističkog rada  sasvim dovoljno . Ekonomski efekat je ostvario tek baveći se onim što Rusi najbolje poznaju, prodajom votke sa njegovim imenom .
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 228« Reply #12 on: October 08, 2011, 09:39:18 am »

Micha
Nisi pravedan prema coveku.
Mihail Kalasnjikov je radio i druge stvari, to sto mu nisu poznate kao puska koju je konstruirao, to je vec druga stvar.
Kao prvi patent priznat mi je merac pritiska ulja za tenk T-34, imao je jos neke druge inovacije na tom tenku, sve dok nije bio ranjen na frontu. Dok je bio u bolnici radi na automatu u kalibru 7.62x25mm, koji nije usvojen u naoruzanje (u to vreme su suvereno vladali PPSh i PPD, kasnije i PPS). Pored puske, konstruirao je i pistolj, a ima jos mnogo drugih patenata na njegovo ime.

Sto se pozajmica kod konstruktora tice, to se desava od kad je pocelo da se proizvodi oruzje, svaki od svakog kopira, i potom prilagodjava resenje svojoj konstrukciji.

Sto se tice puske Stg-44, pa to i nije bilo bas odlicno resenje, cak ni u to doba, imala je ta puska mnogo svojih losih strana, pre svega cena, a i tehnicki nije bila savrsena. Upravo su zato i njemci nastavili raditi na drugoj pusci STG-45(M) koja je bila mauzerovo resenje, i nije tehnicki bila slicna sa Stg-44, na primer nova puska je sistem bravljenja je "pozajmila" sa mitraljeza MG-42 (sistem sa valjcima), a najbitnije, bila je za trecinu jeftinija od Stg-44.

U jednom intervjuu koji je Mihail Kalasnjikov dao, rekao je da mu je kao primer pri konstrukciji njegove puske, posluzila americka puska M-1 Grand, a ne Stg-44.

Sto se automatske puske tice, cak ni to nije njemacka ideja, prvu automatsku pusku je napravio italijan Amerigo Cei-Rigotti 1890, modifikovana do 1900, ali tu pusku nije prihvatila niti jedna armija, pa je proizvedena u relativno malom broju.
Strucni ljudi smatraju da je "otac" Stg-44 ruski Avtomat Fedorova koji se proizvodio od 1915-1924 godine i upotrebljavao se u rukoj i sovetskoj armiji, kao i u finskoj armiji u maloj kolicini.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Znaci, ako je Kalasnjikov krao od njemaca, onda su i njemci krali od Fedorova, pa se tako okrecemo u krug. Wink


* fedorov1.jpg (13.1 KB, 650x177 - viewed 370 times.)
« Last Edit: October 09, 2011, 03:52:23 pm by trpe grozni » Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 185« Reply #13 on: October 08, 2011, 12:02:23 pm »

Postovi prebačeni iz teme Rusija više neće čuveni kalašnjikov u novu temu, sa dodanim uvodom. Predlažem da se pre novih odgovora prečita uvod, jer dosta toga raznjašnjava.

LP Božo 13
Global moderator
Logged
kanader41
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 065


" Use, nase,podase"


« Reply #14 on: October 08, 2011, 12:48:26 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG.jpg (399.02 KB, 1833x1101 - viewed 675 times.)

* IMG_0002 (410 x 956).jpg (141.45 KB, 410x956 - viewed 645 times.)

* IMG_0001 (826 x 257).jpg (94.01 KB, 826x257 - viewed 340 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.