PALUBA
July 04, 2020, 12:00:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivpešadijska mina rasprskavajuća usmerenog dejstva - (MRUD)  (Read 24155 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 416WWW
« on: July 18, 2008, 08:31:25 pm »

NAMENA

Protivpešadijska mina rasprskavajuća usmerenog dejstva - (MRUD) namenjena je za uništavanje i onesposobljavanje nezaklonjene žive sile i oštećenje neoklopljenih motornih vozila. Postavlja se pojedinačno ili u grupama. Koristi se za izradu minskoeksplozivnih prepreka na različitom zemljištu (oranici, zemljištu obraslom travom, kamenitom zemljištu i sl.), u vodi dubine do 15 cm i u snegu. Naročito je efikasna za zaprečavanje oko važ-nih objekata (raskrsnica puteva, mostova, KM, CV, skladišta) i za zaprečavanje desantnih prostorija.
Protivpešadijska mina rasprskavajuća usmerenog dejstva postavlja se ručno. Aktivira se električnom detonatorskom kapslom EK-40-69 pomoću ručnog induktora, a može i drugim odgovarajućim izvorima struje. Može efikasno da dejstvuje na temperaturi od -30°C do +50°C i otporna je u vodi.

OPIS


* mrud7ar4.jpg (37.12 KB. 640x480 - viewed 529 times.)


Komplet protivpešadijske mine rasprskavajuće usmerenog dejstva sastoji se od: mine, ručnog induktora, uređaja za proveru, kabla, električne detonatorske kapsle i torbice. Masa kompleta mine je 3,1 kg.
Mina se sastoji od: tela, dva para nožica i zaštitnog čepa sa zaptivačem. Masa mine je 1,7 kg.
Telo mine je lučnog oblika, izrađeno od plastične mase, dimenzija 23 x 10 x 5 cm. Sastoji se od obloge i poklopca i služi za smeštaj fragmentacione obloge i eksplozivnog punjenja. Obloga i poklopac su spojeni lepljenjem.
Frangmentaciona obloga se sastoji od oko 650 čeličnih kuglica prečnika 5,5 mm zalivenih u plastičnu masu. Po vertikali je konkavna (udubljena), a po horizontali je konveksna (ispupčena) radi odgovarajućeg usmeravanja kuglica.
Ekslozivno punjenje je plastični eksploziv mase oko 900 g, a smešteno je neposredno iza fragmentacione obloge. Poklopac je izrađen od plastične mase i zatvara telo mine sa zadnje strane, a za telo mine je pričvršćen lepljenjem.
Na gornjem delu tela mine nalaze se tri repera za pravilno usmeravanje mine prema cilju (nišanjenje)   i  dva  otvora  za  stavljanje  električnih detonatorskih kapsli ili upaljača sa navojem  M10 x 1 mm.
Na donjem delu tela mine nalaze se dva žleba u koja se postavljaju držači nožica sa nožicama. Na zadnjem delu tela mine (poklopcu) ispisan je skraćeni naziv mine, proizvođača, serija i godina izrade.
Nožice služe da se na njih postavi mina i usmeri prema cilju. Izrađene su od čeličnog lima debljine 2 mm, dužine 22 cm i širine 1,5 cm. Na jednom kraju imaju otvore kroz koje se provlače vijci i pomoću krilastih navrtki pričvršćuju za držače nožica. Drugi krajevi nožica su zašiljeni radi lakšeg pobijanja na podlogu gde se postavljaju. Na svakoj nožici se nalaze po tri otvora za učvršćivanje nožica za predmet (kolac, drvo, itd.).
Ručni induktor — RI je namenjen za aktiviranje električne detonatorske kapsle EK-40-69 i drugih električnih detonatorskih kapsli sličnih oso-bina. Sastoji se od kućišta u kojem su smešteni stalni magneti, indukcioni kalem, kotva i mehanizam za otklanjanje. Sa spoljene strane kućišta nalaze se: kontakti za pričvršćivanje kabla, poluga za okidanje i osigurač. Polutke kućišta su spojene lepljenjem.
Pritiskom na polugu, preko mehanizma za okidanje, menja se položaj kotve a time i polaritet magnetskog polja, pa se u indukcionom kalemu indukuje električna struja. Kada se poluga otpusti, mehanizam za okidanje se vraća u prvobitni položaj, pa se okidanje može ponoviti.
Da bi se sprečilo neželjeno okidanje, mehanizam je osiguran osiguračem, koji se može preme-štati u radni ili osigurani položaj.
 Kontakti za pričvršćivanje kabla direktno su povezani krajevima indukcionog kalema. Na svakom kontaktu postavljen je mehanizam za pričvršćivanje krajeva kabla. Da bi se kabl pričvrstio za kontakt, treba prstom pritisnuti dugme kontakta, čime se na kraju bočnog žleba otvara ležište za postavljanje kabla. Otpuštanjem dugmeta mehanizam (pomoću opruge) obezbeđuje čvrstu vezu kabla sa kontaktom.
Ručni induktor je otporan na vodu i može da funkcioniše na temperaturi od -30°C do +50°C. Masa ručnog induktora je 295 g.
Uređaj za proveru — UP  je namenjen za proveru ispravnosti ručnog induktora i svih elemenata električne mreže (ručnog induktora, kabla, električne detonatorske kapsle). Sastoji se od kućišta u koje su smešteni otpornik, dve LED diode i kontakti za pričvršćivanje kabla - isti su kao kod ručnog induktora. Za jedan kontakt pričvršćen je električni provodnik dužine oko 10 cm. Na kraju provodnika skinuta je izolacija radi povezivanja sa ručnirn induktorom.
10. Uređaj za proveru se serijski (redno) veže u mrežu tako što se jedan kontakt spaja sa kontak-tom na ručnom induktoru, a drugi sa kablom u mre-ži za paljenje. Pritiskom na polugu ručnog induktora proizvodi se električna struja. Ispravnost elemenata u mreži i zatvorenost električnog kola pokazuje naizmenično svetlucanje dioda koje se nalaze na zadnjem delu tela uređaja. Uređaj za proveru je masa 20 g.
Kabl je dvožilni dužine 30 m. Električni otpor kabla je 2 oma. Sa krajeva kabla skinuta je izolacija, a niti kabla od kojih je izrađen su na jednom kraju lemljene radi lakšeg spajanja sa ručnim induktorom i uređajem za proveru. Kabal je smotan u kotur.
Električna detonatorska kapsla EK-40-69 je namenjena za aktiviranje mine. Može se upotrebiti i za paljenje drugim mina i eksplozivnih punjenja koji se pripremaju za aktiviranje na ovaj način. Standardne je izrade. Radi lakšeg pričvršćivanja u ležištu na telu mine na kapslu je navučen adapter sa novoje), a sa druge strane je navrnuta zaštitna kapa radi obezbeđenja prilikom transporta. Na krajevima provodnika električne detonatorske kapsle navučeni su izolatori, izrađen od tekstilnog vlakna i plastične mase, radi izolacije spojeva sa kablom.

NAČIN DEJSTVA


* 800pxmrudco4.jpg (135.04 KB. 640x425 - viewed 555 times.)


Mina postavljena i pripremljena za dejstvo aktivira se pritiskom na polugu ručnog induktora. Induktovana električna struja preko kabla aktivira električnu detonatorsku kapslu, a ona eksplozivno punjenje mine. Usled dejstva eksplozije na fragmentacionu oblogu kuglice se razleću prema cilju, na koji je mina usmerena, u zahvatu uglova od 60° po horizontali i 3° po vertikali. Kuglice imaju ubitačno dejstvo na 50 m od mesta ekslpozije. Gustina ubitačnog mlaza kuglice na daljini 50 m je oko 1,5 kuglica na 1 m2 površine cilja.

« Last Edit: January 22, 2010, 05:23:38 pm by trpe grozni » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 685


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1 on: July 18, 2008, 09:05:10 pm »

Način dejstva Smiley

Uz ovu spravicu možeš mirno da spavaš na terenu, čim nije postavljena nekako mi je nalgodno, odećam da nešto nedostaje i osmah se teže zaspi i san je plitak (indijanski) i isprekidan.

Stvarno bez ikakve šale, postaviš mrudove oko logora i mirna Bačka, ovako se budiš na svaki šum.
Logged
Barkman
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 381« Reply #2 on: September 13, 2008, 12:17:13 pm »

Moze li neko da mi pojasni nacin aktiviranja mine? Nisam bas najbolje shvatio.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 416WWW
« Reply #3 on: September 13, 2008, 01:11:43 pm »

Osigurač na induktoru prebaciš u radni položaj, stisneš polugu i to ti je to... kuglice lete...
Logged
Barkman
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 381« Reply #4 on: September 13, 2008, 01:23:15 pm »

kapiram da je moze aktivirati vojnik preko elektricnog uredjaja ali mi ostaje nedoumica da li se moze opodeiti kao nagazna ili potezna mina.
Drugo, kakva je dalja sudbina mina u VS imajuci u vidu da smo potpisnici konvencije o zabrani istih?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 416WWW
« Reply #5 on: September 13, 2008, 01:43:08 pm »

Uvek nam ostaje mila "šestica"...
Logged
zoranpg
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33« Reply #6 on: October 04, 2008, 06:47:35 pm »

kapiram da je moze aktivirati vojnik preko elektricnog uredjaja ali mi ostaje nedoumica da li se moze opodeiti kao nagazna ili potezna mina.
Drugo, kakva je dalja sudbina mina u VS imajuci u vidu da smo potpisnici konvencije o zabrani istih?

Mina ne gornjem djelu ima dva navoja gdje se postavlja elektična kapisla, u jedan se  se postavlja elektična kapisla sa provodnicima do vojnika koji vrši aktiviranje,a u drugi navoj se može postaviti potezni upaljač, ali se onda mina mora bolje učvrstiti.
A stari trik je da se ova mina veže za drvo okrenuta prema nailasku neprijatelja i tada ima mnogo jače dejstvo.

Ove mine ne spadaju pod konvenciju. Zabranjene su samo nagazne mine.
Logged
Barkman
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 381« Reply #7 on: October 04, 2008, 11:29:46 pm »

Hvala Zorane. To je ono sto me je kopkalo. Svaka cast i dobro nam dosao na palubu 
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #8 on: April 20, 2009, 09:35:21 pm »

Jedan ppor inace guster(tek dosao sa VA smer pesadija),se svadjao sa mnom kad sam postavljao MRUD-ove na potez,koristeci diverzantski upaljac,uz primedbu da je to IMES(improvizovano minsko-eksplozivno sredstvo) i da on to nije ucio na akademiji.Ja sam se grohotom nasmejao i rekao mu da mi se skloni s'ociju,jer cu ga u protivnom uhapsiti i vezati jer siri defetizam.
Epilog:MRUD-ovi su odlicno odradili posao,a guster je kasnije postao istaknuti oficir komunisticke gardijske brigade,sto je odlicno,jer su takvi ograniceni bolidi suvisni u specijalnim jedinica.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 343« Reply #9 on: April 20, 2009, 11:04:52 pm »

Sovjeti su razvili sličnu seriju MON mina, sa tim da su otišli i do verzije od 25kg
http://en.wikipedia.org/wiki/MON-90
Ove mine su korištene masovno u Avganistanu.
Specifično za njih je da imaju i seizmički upaljač (aktivira se, osim žicom, i kad oseti da neko hoda u blizini).
To je vrlo nezgodno za deminiranje...
Logged
spadalo
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #10 on: December 21, 2009, 02:38:20 pm »

Nezgodno je ako se okrene u pogrešnom pravcu... A dešavalo se u Bosni. Ljudi neobučeni dovoljno.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #11 on: December 21, 2009, 09:25:49 pm »

Desavalo se i ZOLJU da okrenu naopako.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 844« Reply #12 on: December 22, 2009, 04:36:16 pm »

U principu na ovu minu se moze postaviti bilo koji senzor od seizmickog (tzv geofona), ic, opticki pa se negde cak spominju i radar.

Takodje su dosta korisne i za ofanzivnu primenu - zasede.

Jedan od metoda koju su koristili amerikacni u Vijetnamu prilikom hvatanja zivog jezika je da osobu koju hoce da zarobe rane prigusenim orujzme (cesto malokabirskim prigusenim) obicno u butinu da bi ga oborili na zemlju a onda aktiviraju KLEJMORE (MRUD) i tako likvidiraju ostatak neprijateljske jedinice.

Jako se dobro pokazala i u ratovima 90-tih (na svim stranama) i mnogi dele misljenje da se sa njom bolje spavalo SmileyLogged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #13 on: December 22, 2009, 07:47:24 pm »

Nisam čuo ovo za Vijetnam - dobra taktika, ali znam da sam uz MRUD - ove mnogo bolje spavao tih sat-dva što sam mogao.
Logged
Wisdomseeker
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #14 on: September 07, 2010, 11:12:02 pm »

Za aktiviranje na potez se koristi upaljač UPMR-2A.
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.