PALUBA
August 24, 2019, 07:06:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Topovski udar M71 od crnog baruta (i TNT-a)  (Read 3023 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Jure Stefanovski
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« on: April 08, 2016, 09:41:12 am »

Pronašao sam iz iskopiranih vojnih priručnika o sredstvima za proizvodnju pucnja i imitacije topovske paljbe, skice IDAO M71 (popularno nazvan "topovski udar") koji je punjen crnim barutom, ne druga dva topovska udara sa 400g TNT-a ili 200g TNT-a.
Napisani dijelovi pored skice, nisam prepisivao, već su samo slikani, iz razloga što je nečitljivo, pa se nisam htio upustiti u prepisivanje, da ne bi bilo pogrješaka.

 

 

 
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 354WWW
« Reply #1 on: April 09, 2016, 08:45:51 am »

IDAO - Imitator dejstva artiljerijskih orudja
Logged
voja64
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 202« Reply #2 on: November 03, 2017, 12:45:52 pm »

IDAO M71
je skup nekoliko sredstava pored ova tri koji su umali u sebi i namensku CENTRALU tj komandni pult na koji su se kačile parice daljinski upravljivih stanica a moglo ih se nakačiti deset po svom sećanju jer je uređaj još u zenitu JNA zamirao .
Več u drugoj polovini 80ih ga je bilo još par CELIH kompleta.Mi smo u Obrenovcu imali jedan i ja sam prošao obuku sa njim kao i još nekoliko i mlađih a većina su bili stariji inžinjerci.Po mojim saznanjima je jedan KOMPLET postojao u to vreme i u Zadarskom AŠC i verovatno u Zagrebačkoj VTSVŠ.
Na kraju svakog od deset pultova se nalazio i ISKRIN modifikovani telefon sa kojim se okretanjem brojeva u nizu kao da se poziva neki sagovornik je  komandni pult-centrala prosleđivao strujni impuls potreban za paljenje zadate mreže.
Prvo se birala mreža od 1-do 10 sa okretanjem brojčanika od 01-10 a potom se nakon jedne sekunde istom tehnikom bira grana na pod sekciji kojih je takođe moglo biti do deset po pređašnjem redosledu a na kraju se u toj zadatoj mreži U ZAVISNOSTI kakvo je povezivanje u pod sekciji za rednu mrežu aktivirao signal za paljbu u plotunu(cela mreža od jedared).
Dok se pri vezivanju u paralelama za tu pod sekciju moglo i aktivirati signal za pojedinačna ciljana -DIRIGOVANA punjenja a mogao se zadati i takozvani rafal gde se po okretanju zadatog broja iza druge grupe brojeva na brojčaniku okretao dal beše O2 kod intervala od 2 sekunede a za drugu mogućnost da se pali svaki pojedinačni je prvo išla  O1 iza ove komande se uvodio i četvrti niz za paljbu svake od deset dodatih dirigovanih sekcija opet od 01-10-
Da sve može da radi pored dobrog povezivanja i ispravnih sklopova potrebno je bilo i da se sve veže na dobar izvor napajanja u vidu akumulatora od 180Ah.
Ko je malo stariji sigurno se seća i kasnijih punjenja od TNT koja su imala plastični omotač i navojnu genu od M10/1mm a koje su isprva razvijene baš za ovaj IDAO ili IZDAO kako smo ga zvali od milja kad izda a znao je da brlja.
Uz ta je EP stigao i lep set EDK sa jednom ljubičastom a drugom plavom žicom i žicama od 10m što se odma prihvatilo u nastavne svrhe ali samo kao solo sredstvo i za MRUD a da se i nije znalo da je razvoj bio za I(Z)DAO 71.
Ovo bi ukratko bio moj malji Osvrt na sredstvo koje je bogom dato za prave imitacije SISa kod golemih vedžbi a išlo se i na snimanja filmova i to MASNO plaćalo mislim u onim krkenzi brigadama a mi na repu ako se sami snađemo..
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.