PALUBA
December 09, 2019, 12:32:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Fieseler Fi 156 Storch  (Read 1594 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« on: November 09, 2017, 07:10:34 pm »

Ovo je jedan od aviona koji je nemačka vojska koristila na svim frontovima i tokom celog rata.Zbog svoje jednostavne konstrukcije,ali i savremenih uredjaja na krilima ,elegantnog ali jakog stajnog trapa,ispunjavao je sa uspehom sve zadatke armiskog aviona za vezu i lakog izvidjača.Zahvaljujući krilima uspevao je da sleti i poleti sa neverovatno malih terena.Dugo je bio uzor konstruktorima širom sveta

Na nemačkim fakultetima naučnici su  dvadesetih godina radili na avionima koji mogu da lete sa malim brzinama.Na jednom od njih  je 1930g konstruisan i napravljen avion "Zaunkönig"koji je imao motor od 50k.s.Razvijao je maksimanlu brzinu od 141km,/h,a minimalna 46km/h.Britanski inženjeri su bili facinirani ovom mašinom ,pa su 1945g napravili jednu za ispitivanje.I amerićka firma Ryan je 1940g napravila vrlo sličan avion Ryan YO 50. Avion"Zaunkönig"  je bio osnova za razvoj Fi 156.

Nakon uspeha fabrike Fieseler Flugzeugbau sa malim dvosedom F5 ,ministarstvo avijacije je tražilo da fabrika napravi avion za "European touring plane championship Challenge 1934".Tako je nastao Fi 97 koji je imao predkrilca 'Handley Page" koja su bila na više od polovine krila,a na drugom kraju krila flapsove 'Fowler" koji su povećavali površinu krila i do 20 %.Sve ovo mu je omogućavalo da leti minimalnom brzimom od 58km/h i da sleće i uzleće sa malih površina.

U proleće1935g RLM (Reichsluftfahrtministerium) -ministarstvo Rajha za avijaciju je prizvodjačima aviona ponudila da se nadmeću za avion za vezu,prevoz osoba i za evakuaciju ranjenika,koji bi mogao da uzleće sa neuredjenih travnatih površina,puteva  malih dimenzija.Negde stoji da su tražili avion kojem za sletanje i uzletanje treba ekstremno malo prostora.Predloženo je da ima motor Argus As 10С ili Hirth НМ 508Е. Konkurisali su Messerschmitt sa avionom Bf 163 , Siebel sa avionom Si 201,autožir Focke Wulf 186  i Fieseler sa Fi 156.

FW 186 je bio nedovršen,Si 201 je imao potisnu elisu i bio je znatno lošiji od Fi 156,uz brojne nedostatke.Bf 163 je bio sličan Fi 156,ali mnogo složeniji i skuplji.Osim toga fabrika je radila na Bf 109,pa se nisu ni trudili.Kasnije su nastavili rad na njemu pa je kompletno završen  1938g.Autožir nije ni uzet u obzir.

U fabrici je ideja o takvom avionu razvijana neko vreme. Konstruktori Gerhard Fieseler (April 15, 1896 – September 1, 1987)i Reinhold Mewes su radili na avionu  čije krilo ima veoma veliki uzgon,kojem treba minimalno prostora za uzletanje i sletanje i da mu brzina leta bude što manja.To je trebao da bude civilni avion koji bi se masovno koristio,ali je razmatran i kao vojni.U decembru 1935g je završen drveni model u razmeri 1:1,koji je već onda bio predstavljen vojsci.Naročito su bili zadovoljni odličnim pogledom u svim smerovima iz kabine.Ipak je prvobitni dizajn kasnije promenjen.

Reinhold Mewes se priključio 1933g fabrici kao glavni inžinjer,i vodio je tim koji je konstruisao Fi 156.On se specijalizovao za avione sa kratkim poletanjem i sletanjem.
 Gerhard Fieseler je u 1S.R.  bio pilot na Solunskom frontu.Ostvario je devetnaest potvdjenih(i tri nepotvrdjene) vazdušne pobede.Bio je najuspešniji pilot na istočnom frontu koji je preživeo rat.Posle rata je pravio akrobacije na aeromitinzima da bi 1930g osnovao svoju fabriku Fieseler Flugzeugbau.

Ionako favorizovan Fi 156 je pobedio na konkursu i odmah je naručeno pet prototipova.Prvi (Fi 156 V1 šabrički  seriski broj 601pod kojim je ispitivan)je poleteo 24 V 1936g(brže od plana RLM) i tada je dobio nadimak Storch -Roda znog dugih nogu stajnog trapa(jer su u letu visili na trupu) Leteo je sa civinom registarcijom D-IBXY. To je bio visokokrilac sa velikom zastakljenom kabionom za tri člana posade,sa robusnim stajnim trapom,i motorom Argus As 10C-3 od 240ks.Motor je bio obrnuto V konfiguracije,vazdušno hladjen.Ovaj prvi je imao  metalnu elisu od 2,6m "Shawrz"  nepromenjivog koraka.


* roda prvi.jpg (217.51 KB. 980x526 - viewed 32 times.)


U medjuvremenu je tim inženjera izvršio izmene ,pa je V2 bio nešto drugačiji i lakši.Izgleda da je Gerhard Fieseler sam izvršio izmene i na trupu.Zato se V2 razlikuje od V1.
Drugi pritotip(Fi 156 V2,seriski broj 602  koji je završen 15 avgusta 1936g)  D-IGLI je bio isti ali je imao drvenu elisu.On je na testiranje stigao prvi 1X 1936g,i do početka testiranja je imao promotivan let u Berlinu.9 oktobra je na njemu leteo Ernest Udet . Bio je oduševljen avionom.Tokom testova vršene su manje izmene.Testovi su nastavljeni i tokom zime ,ali kako  su bili neuspešni(zbog lošeg vremena)  avion je  vraćen fabrici.Krajem godine je probano da se instalira radio stanica FuG XXIII (Telefunken),ali se pokazala nepodesna,pa je ugradjena FuG VII.Do leta 1937g na njemu je testriran stajni trap.


* roda v2.jpg (74.44 KB. 721x355 - viewed 39 times.)


Oba su 10 oktobra 1936g bili na aerodromu Rechlin na ispitivanju.Prvi (V1) je imao osovinu izmedju točkova i nešto uži stajni trap.Drugi(V2) nije imao osovinu uznedju točkova.Kasnije ,na prvom je stajni trap prepravljen da bude bez osovine ,pa je vraćen na dalje testiranje. Na aerodromu je znatno oštećen od jednog Ju 52 pa je rashodovan.V2 je imao javni nastup na "dan Vermahta".Tada je sleteo na  jednu ulicu u Berlinu.

Medjutim,po drugoj verziji,14 X 1936g je V1 oštećen od vučne antene Ju 52,ali je brzo popravljen i već 17 X je leteo ,ali sa drugačijim trupom.Nakon mesec dana je služio na testu izdrživosti,potom do aprila sledeće  godine za  ispitivanje količine CO2 u kabini.To je bilo potrebno ,da bi se pronašlo optimalno mesto za izduvnu granu.Kasnije je služio za raspored mase pri letu.U toku leta1937g fabrika ga je koristila na  promotivnim letovima,a od marta 1938g V1 je služio za preliminarne testove buduće serije C-1.Čak je leteo na početku rata kao avion za vezu.Izgleda da je do 1940g nosio registraciju GM + AL,a onda je promenio u PO +AL

Treći(Fi 156 V3 seriski broj 603) je koristio sva poboljšanja koja su do sada uradjena.Početkom 1937g je na njemu opet ispitivan ulazac CO2 u kabini.Avgust 1937g poslat u Rechlin na ispitivanje.Bio potpuno opremljen za vojsku (imao je registraciju D-IGQE) ,i služio je za testiranje radio stanice.Mada ,kasnije tokom proizvodnje  ,nisu svi seriski imali radio stanicu,bez obzira na model.Probane su radio stanice FuGVII, FuG 17 i FuG 14.(jer planirana FuG XII nije  zadovoljavala).Prvo je za njen pogon korišćen vetrogenerator,a kasnije je generator pokretao motor.Ovaj V3 je imao neke izmene na staklima kabine,ali  to nije koriščeno na drugim seriskim avionima.Na njemu je prvo montiran motor Hirth НМ 508Е,ali je kasnije zamenjen.U toku 1941g je leteo na zapadu sa oznakom GM +AI,i prevozio je oficire.

četvrt(Fi 156 V4 ) nije leteo i  služio je za statička ispitivanja čvrstoće,i vibracija.
Peti,koji je pripadao nultoj proizvodnji D-IYZQ(Fi 156 V5 fabrički broj 605) je kao i treći dobio  vojnu opremu. Služio kao etalon za seriju A.Od njega se serija  označava i kao Fi 156 A.

Testovi na prva tri prototipa su pokazali da ima osobine koje prevazilaze očekivanja od STOL  aviona.Leteo je veoma polako,za uzletanje mu je trebalo 60m(pri jačem vetru i manje),a za sletanje čak 20m.

Avion je imao sasvim obučnu konstrukcji za to vreme,trup je napravljen od čelinih cevi i presvučen platnom.Krilo je bilo drvene konstrukcije ,sa dve ramenjače i presvučeno platnom.Na napadnoj ivici krila su celom dužinom bila aluminijumska predkrilca,a na izlaznoj zakrilca .Napravljena  je i verzija pri kojoj bi mogao da uvuče predkrilca.U korenu krila su se nalazila dva rezervoara od 75L,a mogao je i da ponese jedan rezervoar ispod trupa od 200L.Krila su mogla da se preklope uz trup,i lako su se skidala,što se pokazalo dobro u poljskim uslovima.Rep je napravljen od drveta presvučen lepenkom


* roda krilo1.jpg (89.28 KB. 739x395 - viewed 37 times.)


Kabina je imala velike panele od pleksiglasa i omogućavale odličan pogled. Takav bio i krov kabine. Tvrdi se da je njegov izgled  nastao zbog potrebe da  krilo staji pod što većim uglom,zbog toga je zadnji deo trupa  podignut.Medjutim tada pilot na zemlji ništa ne vidi napred.Zato je njegovo sedište podignuto,a podignuta je i kabina.Opet da bi pilot imao što bolji  pogled i na zemlji i u vazduhu dobio je velike staklene površine na kabini.

Stajni trap je bio od čeličnih cevi,bez osovine,sa hidrauličnim amortizerima.Hod amortizera je bio 40 cm(i još 20 sm slobodnog hoda pre nego počne da radi )Stajni trap je bio širok ,pa je avion bio stabilan pri sletanju.Imao je gumene točkove i mehaničke kočnice,a na repu drljača(kasnije su dobili mali točak). Seriska varijanta je imala drvenu elisu Švarc,prečnika 2,6m,sa prednjim ivicom od metala.


* roda amortizer i drljaca.jpg (58.64 KB. 762x598 - viewed 34 times.)


Početkom 1937g Fi 156 V5(poleteo početkom 1937) i narednih devet Fi 156 A-0(ser.br 606 do 614) su isporučeni vojsci na ispitivanje i za demonstracione letove.Prvi je isporučen maja 1937g,sledeći u julu.Stizali su do septembra,i kako je koji isporučen odmah je išao na ispitivanje i testove.Vojska ih je označila kao trosedi avion za vezu.Izgleda da je fabrika prestala sa ispitivanjima posle ovih desetog aviona.Predpostavlja se da je bila zauzeta testiranjem drugog aviona Fi 163.

Drugi, Fab.br 606 je nosio oznaku  D-IFPC, Fb 607sa registracijom D-IHKT(na njemu je optimizovan elektro sistem, a u avgustu 1937g je sa njim proban noćni let),Fb 608 sa reg.D-IHKT (sa njim je simulirano sletanje na brodove),Fb 609 reg. D-IGSF(kasnije TI + HR) je dobio kuku i sa njim su vršena sletanja na brodove.Test pilot Leo Conrad je 2 IX 1937 pri sletanju na brod izgubio kontrolu i sleteo sa palube,avion je potonuo a on se spasio.Testove je izgleda nastavio V5(moguće sa novom registracijim  D-IJSN )koji je prepravljen za sletanje na brod,ali i on je znatno oštečen.Fb 610 D-IFNF .i Fb 611 D-IDVS su koristili za testove letenja.Sledeći 612 D-IJFN je opremljen  radio stanicom Fug XXII i vršena su ispitivanja sa njom,ugradjene su mu drugačije izduvne grane i merena koncentracija CO2 u kabini.Sledeće godine opet proba sa FuG XII .ali se opet pokazao kao neupotrebljiv.Fb 613  D-IQKD i Fb 614 D- IMBB  su poleteli 1937g a vojska ih je koristila i sledeće godine za prevoz oficira.


* fI 156a motor.jpg (193.92 KB. 946x602 - viewed 40 times.)


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« Reply #1 on: November 09, 2017, 07:20:46 pm »

Ova prva serija je imala izduvne grane sa strane ,lako dostupne,hladnjak za ulje je bio napred(za razliku od kasnijih serija).Nakon ispitivanja nulte serije konstruktori su izvršili neke izmene na predkrilcima i ojačali su stajni trap,ali i poboljšali antenu za radio stanicu.Nakon toga su od armije dobili ocenu -dobro prilagodjen.


* roda A-0.jpg (92.89 KB. 749x431 - viewed 42 times.)


Izveštaj vojske iz 1938g je govorio o pouzdanom i sigurnom avionu,čije osobine kratkog sletanja i uzletanja ostavljaju mogućnost korišćenja na raznim otvorenim poljima,korišćenje na raskvačenim terenima.Vidljivost iz kabine je zadovoljava visoke zahteve,a radio stanica FuG VII je kao privremeno rešenje(zahtevali su FuG XII).Traženo je i da se poveća brzina aviona.
 
Jula 1937g je prvi put prikazan na 4-tom medjunarodnom miringu u Cirihu.Jedan ser.br.613 ,D-IKQD je od 1939 je leteo kao avion za vezu Lehrgeschwader 2 sa vojnom oznakom L 2 + 039.

Vojska je detaljno ispitala avion i ustanovili su da sa teretom od 1200kg ,može da leti sa brzinom od 50km/h,a pri jačem vetru skoro stoji u mestu! Pri vetru od 13m/s za uzletanje mu treba 50m,a za sletanje 18m,a pri nešto jačem vetru za sletanje na jako lošem  terenu mu je trebalo 5 m.Dešavalo se da pri jakom vetru sleće krečuči se unazad! Takve osobine su mu omogućavale da obavlja veoma različite zadatke.Isproban je kao bombarder ili da postavlja dimnu zavesu.Proban je kao palubni avion(Fi 156 U) sa podvodnom bombom od 135kg ispod trupa ili sa bombama od 50kg pod trupom i dve pod krilima.Pri tome je oznake za nišanjenje cila imao na vetrobranskom staklu,a ugao pikiranja se odredjivao prema horizontu.Posada je imala dovoljno mesta i po potrebi je mogla ručnom kamerom da slika.

Odmah nakon serija A-0,počela je proizvodnja od 14 aviona serije B-0.On je u svemu odgovarao A-0,ali je bio je nešto teži,imao je dugačiji hladnjak ulja,izduvni sistem je bio isti.Sa spoljasnje starne avion je bio isti kao A-0.Prvi od njih (Fab.br.615) D-IMAN je poleteo 25 VIII 1937g,sledeći (Fab.br.616) je leteo za potrebe fabrike, Fab.br.617  je poslužio za probu modela C-1, i C-2.Od 618 do 619 se ne zna ništa. (Fab.br.620) D-IELS je pleteo IX 1937g, (Fab.br.621)  D-IHKV je poleteo X 1937g, (Fab.br.622) D-IDZO krajem istog meseca,a u februaru sledeće godine je predat  Hansa Luftbild GmbH.Sledeći(Fab.br.623)  D-IGND,broj 624(D-IIMD) je izgleda poleteo tek u oktobru 1937 (zajedno sa četvrtim).


* fI 156A i B.jpg (71.96 KB. 982x416 - viewed 31 times.)

model A i B  sa hladnjakom ulja pomeren u nazad

Za demonstracione letove fabrike Fieseler je korišćen Fab.br.625,  D-IKVN, (Fab.br.626)  D-IJIB .Ova dva su poletela novembra 1937g.  (Fab.br.627)  D-IHRC,i , (Fab.br.628)  D-IFMS su isporučeni i poleteli decembra iste godine.
Vojska je isprobala i ovu varijantu( Fi 156 B) sa uvlačećin predkrilcima.To je povećalo brzinu u letu sa 175km/h na 208km/h,medjutim vojska nije bila impresionirana i povećanje brzine je smatrala minornim.Ipak napravljeno je oko pedeset ove verzije. Neki autori navode da se B-0  od prvih aviona verzije A-0 razlikuje po hladnjaku ulja,dok su  izduvne grane su iste


* B-0 br 625.jpg (64.17 KB. 980x585 - viewed 48 times.)


Nakon njih nastala je C verzija,koja se smatra "fleksibilnom" A verzijom,u smislu promene broja sedišta i opreme.Imala je drugačije staklo na kabini i dobila je radio prijemnik FuG VII ili FuG XVII,i mitraljez MG 15 , četiri okvira sa 75 metaka.Nakon kratke Fi 156 C-0 serije ,usledila je C-1 kao avion za obuku pilota trosed(,zatim C-2 kao dvosed avion za izvidjanje,prenos ranjenika ,opremljen kamerom,mitraljezom,a mogao je da se postavi na skije).Predati su vojsci do kraja 1939g kada ulaze u naoružanje.U toku 1941g predaju vojsci model C-3,koji ima univerzalnu kabinu prilagodjenu bilo kojoj ulozi i jači motor Argus As 10P(ili 10R koji su imali elektropokretač) od 270k.s.Varijanta C-4 nije postojala. Zadnja verzija je bila C-5,za daleke letove,koja je bila C-3 ali sa foto kamerom uspod trupa ili odbacivi rezervoar.


* fI 156C.jpg (97.74 KB. 944x436 - viewed 35 times.)


Kao što smo rekli polazni model za seriju C je bio Fab.br.617  koji je smatran veznim avionom.Pored pilota mogao je da ponese nosila.Napravljena su mala vrata sa strane na trupu,a stakla na kabini su mogla da se otvore.To je promenilo kabinu i krov kabine.Imao je motor Argus As 10C-3. Mogao je da nosi dva dodatna rezervoara sa 148L goriva.Napravljeno je najmanje od Fab.br.629 do Fab.br.650 verzije C-1.

Ova vezija je dobila Fieselarspinne,Radio stanicu,skije za sneg,oklopnu ploču za kabinu,grejanje stakla na kabini,svetla za noćni let,zimsku opremu za hitne slučajeve,ili neku drugu opremu u slučaju udesa,ili nosače bombi.Osim toga ispod kabine je predvidjeno mesto za kameru .Prvi C-1 je dobio registraciju TI+HS i bio je u Erprobungsstelle - Travemünde aerodromu.Svi ostali su isporučeni do avgusta 1938g

Na primer, Fab.br.634  sa registarcijom  D-IXMC je bio u Hansa Luftbild GmbH, Fab.br.641 je prvo imao registarciju D-IAED ,a posle je bio u vojnom vazduhoplovstvu CM+AW ( sa njim leti komandir eskadrile).  Fab.br.646  D-IPBG je bio u nemačkom istraživačkom institutu za jedrilice(DFS) u Darmstadt-u.

Za verziju C-2 je opet poslužio Fab.br.617 .On je dobio mitraljeg MG 15 sa 150 metaka u zadnjem delu kabine.Tako da je zadnje sedište uklonjeno i napravljeno mesto za mitraljesca.Imao je u tom delu kabine  mali okvir(držač) mitraljeza,a i krov kabine je izmenjen .To je ustvari naoružani B-0.Mnogi avioni ovog modela su imali i radio stanicu FuG XVII.Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« Reply #2 on: November 09, 2017, 07:29:31 pm »


* roda mg15.jpg (80.47 KB. 444x541 - viewed 42 times.)

a) nosač mitraljeza,b)mitraljez MG 15,c) rezervni okviri

Verzija C-3 je bila gotovo ista kao predhodnik,sem što su ,bar na početku,umesto jednog mitraljeza bila dva.Razlikovao se u nekim dataljima ,kao što je dobio tačniji kompas.Mogao je da bude promenjen u neku pod verziju,ili da dobije drugačiju opremu.Ova  verzija ima i tropski model.On može ispod trupa da nosi jedan rezervoar od 100L ,ili dva od 74L.Ima dodatni rezervoar za ulje i Delbag-filter za vazduh,i opremu za hitne slučajeve(šator,oružije za lov,rezervnu pitku vodu,itd)


* specijalna oprema.jpg (52.59 KB. 980x362 - viewed 28 times.)

Dodatna oprema za slučaj prinudnog spuštanja-lovačke puške,šator,voda itd

Prvih jedanaest C-3 je završeno u maju 1941g,a do oktobra je isporučeno 63 verzije C-3/trop.Krajem godine ministarsvo je razmišljalo o poizvodnji fI 256,koji je trebalo da zameni Fi 156C tokom 1942g.Ipak zbog složenije konstrukcije i početnih problema sa avionom ovo je odgodjeno.

Verzija C-4 je ostala nepoznata,verovatno nije postojala. C-5 je bila samo tropska verzija.Ona je nastala od C-3 verzije sa svom tropskom opremom.Ona nije imala mitraljeze iako je krov kabine ostao isti.Bilo je u planu je da bude izmenjen. Pored tropske opreme dobio je i jaku radistanicu sa antenom u slučaju nužde,koja se postavlja na zemlju.Zbog sve te opreme može da nosi samo jedan dodatni rezervoar od 74L.Umesto rezervoara  mogao je pod trupom da nosi bombu od 50kg.Imao je motor Argus As 10C3


* sp.oprema.jpg (79.43 KB. 510x552 - viewed 36 times.)

spakovana radio stanica za slučaj nužde

Negde se pominje i verzija C-6,ali je i ona nepoznata.To je verovatno tebalo da bude  "See-Starch"-mornarička verzija.
Verzija C-7 je avion za vezu,vrlo sličan C-3.Imao je elektropokretač motora,dva sedišta i jedno pomoćno.Gornji deo kabine je bio bez mitraljeza i opreme za njega(kao kod verzije A)


* kabina.jpg (53.79 KB. 980x449 - viewed 34 times.)


Verzija D je bila sanitetski avion koji je imao tri verzije.Verovatno je završena 10 marta 1942g,i odmah je  radjena D-0 serija sa motor Argus As 10C3.To je ustvari bila  modifikacija C-3 varijante,nije imala mitraljez,mada je krov kabine ostao isti.Mogao je da ponese dva nosila ili nosila i pratioca(lekara).Sa strane na trupu je imao poklopac ,koji je olakšavao utovar ranjenika.Mogu se montirati skije,ima grejače za prozore ,svetla za sletanje noću.Po potrebi mogao je da dobije  svu potrebnu opremu za hitne slučajeve( po zimi,u prvo vreme).


* MODEL D.jpg (59.48 KB. 980x323 - viewed 43 times.)


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« Reply #3 on: November 09, 2017, 07:36:13 pm »


* fI 156SANITET.jpg (116.93 KB. 797x541 - viewed 62 times.)


Iz serije D-0 razvijena je serija D-1,koja je imala mogućnost da ponese 346L goriva,uvećan hladnjak za ulje i opremu za hitne slučajeve.Imao je motor Argus As 10 P.Sledeća je bila D-2 verzija(kod koje je pojednostavljena  prizvodnja,u smislu smanjenja broja sati za izradu).


* fI 156D.jpg (70.44 KB. 699x418 - viewed 50 times.)

Slika pokazuje šta sve verzija D može da ima.Za tropske uslove poseban filter za vazduh i bolje hladjenje motora.Za one u zimskim uslovima skije.

Naredni je bio E-0,koji je izašao iz fabrike u julu 1943g.On je ispitivan zajedno sa Fw 58 i Ju 52/3m kao avion za dopremanje zaliha i izvidjanje,i pomoć na moru.U tu svrhu je imao dva gumena čamca na naduvavanje.Ali,kako ima mali radijus za let iznad mora,odustalo se od ove verzije .Ipak kasnije  zbog nedostatka aviona u tu svrhu je korišćen C-2(sa potrebnom opremom za pomoc ,čamci i dr).Negde se ova verzija pominje drugačije,da  je imala duple komande i duple točkove(napravljeno 10 primeraka).Poneki su imali i gumenu traku preko točkova kao gusenicu.Nije sigurno,da li su ovu verziju pravili kao posebnu,ili su avione neke druge verzije prepravili u E.


* dupli tockovi i gusenica.jpg (54.48 KB. 980x566 - viewed 38 times.)


Fi 156 F-0 je bila Polizei-Storch,izveden je iz C-3 sa motorom Argus As 10P,mogli su da ponesu rezevoar ispod trupa od 100L ,i imali su dodatni rezervoar za ulje od 18L.Nije imao mitraljez u zadnjem delu kabine,ali je( izgleda prva varijanta ) imala dva mitraljeza sa svake strane kabine,dovoljno municije i mogao je da ponese tri bombe ETC 50.Dobio je radiostanicu FuG 21.Držače bombi su mogli da montiraju i na terenu.Pored ovoga mogao je da bude opremljen skijama,svetlom ili nekom drugom opremom.Kasnije je nastala F-1 sa istim motorima,ali je imala nosače bombi na  upornicama za kontejner  24 SD 2/XII.Negde se pominje da je još 1940g jedan C-2(CQ+QS)  napravljen u ovakvoj verziji i kratko ispitivan.U aprilu 1941g zakazano je pet aviona C-3 verzije Polizei-Storch,medjutim smatra se da nikad nije radjena serija,već su prepravljali postojeće avione po potrebi.


* bombe.jpg (131.16 KB. 980x408 - viewed 42 times.)


* bombe na krilima.jpg (74.73 KB. 980x574 - viewed 41 times.)Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« Reply #4 on: November 09, 2017, 07:43:21 pm »

Zanimljivo je da je Gering 1942g zatražio da naprave 20 oklopljenih Roda.Medjutim težina bi bila prevelika,pa se od ovoga odustalo.Pokušano je i sa hidroverzijom,ali motor je bio preslab,nije mogao da dostigne brzinu za uzletanje.Ipak  do kraja 1944g hidroverzija je bila u planu(oko 10--20% od ukupne proizvodnje modela C-4 ili C-6) RLM.Najduže je ispitivano izbacivanje bombi i to u leto 1940g.Tada su detaljno utvrdili na kojoj visini treba da bude i kojom brzinom da leti za pogodak  bombom od 50kg.Ekperimentisali su i sa dubinskim bombama od 135kg kod protiv pomorničke varijate,Kasnije su to proizveli u Polizei-Storch.


* krov kabine.jpg (95.79 KB. 975x450 - viewed 44 times.)


U ratu je koriščen za najrazličitije zadatke,kao izvidjač,avion za vezu,kao artiljerski posmatrač ili za prevoz oficira.

Prvi rat u kojem se našla je bio Španski.Tokom 1937g je bilo nekoliko primeraka prve verzije Fi 156 A,medjutim iako su smatrali da će njegova mala brzina biti dovoljna zaštita,oborena su dva aviona.Vojska je tražila da ugrade mitraljez za odbranu.Fabrika je podigla zadnji deo kabine i ugradila jedan MG 15  7,9mm u pokretni nosač.Ovako promenjeni stigli su u Španiju na samom kraju rata.Kasnije je ovo postalo standarni deo preme u modelu C.


* španija.jpg (113.03 KB. 809x471 - viewed 32 times.)

Fi 156 u Španiji

Do napad na Poljsku ,armija je imala oko pedeset Fi 156 A i Fi 156 C.Tada su ih koristili za prevoz kurira i oficira,ali i za blisko izvidjanje i korekturu artiljerske vatre.Uskoro su dobijene i verzije C-2 predvidjene baš za izvidjanje.Pre napad na zapadne zemlje ,bilo je oko 100 Fi 156 C(raznih podverzija),dok su sve starije povučene u eskadrile za obuku.Verzija Fi 156 C-3 se pojavila početkom 1941g i dosta je korišćena u napadu na Jugoslaviju.Za rat u Africi napravljena je verzija Fi 156C-3/Trop i Fi 156 C-5/trop.


* afrika.jpg (150.69 KB. 850x575 - viewed 48 times.)

Saveznici su cenili letačke sposobnosti Fi 156 ,i bio je veoma vredan plen.Zanimljiva slika modela Fi156 C kojeg su zarobili Britanci.

Zbog svojih letačkih sposobnosti vojska je tražila sanitetsku verziju,pa je tokom 1941g nastala verzija Fi 156 D.Iako je ranije verzija C-2 bila prepravljena tako da je u kabinu bilo moguće uneti nosila.Kod nje se leva strana kabine otvarala na gore,što je olakšavalo unos nosila u avion.Prvi primerci D-0 su imali motore Argus As 10C ,dok su kasnije imali jače motore Argus As 10P.Bio je veoma koristan u Africi jer je mogao da sleti na skoro svaki teren i da posle poleti,dok su se drugi avioni zaglavljivali.

Na početku rata je proizvedeno oko 1000 aviona,ali su mnogi stradali na ruskom frontu.Polovinom 1943g Nemačka je imala manjak svih aviona,pa i izvidjača.Zato je Fi 156 preuzeo ulogu frontovskog izvidjača.Njegova odbrana od tada sve prisutnijih lovaca saveznika je bila let na maloj visini i brzini.

Bila je i verzija 156F/P(verovatno podvarijata Polizei-Storch) za borbu protiv Partizana.Negde se pomilje da je sa svake strane trupa je imala po mitarljez Mg 15 ,a pod krilima bombe od 50 kg.Mogao je da ponese kontejner sa 24 bombe SD2/XII(male bombe od 2kg).Umesto njih mogao je da ponese dimne bombe za obeležavanje ciljeva(za potrebe artiljerije)

Zadnja verzije je bila Fi 256.Napravljen je kao civilni sa četiri sedišta.To je bila nova mašina,aerodinamički bolje uradjena,sa automatskim predkrilcem.Imao je motor  Argus As 10 P ,prazan je težio 1200kg,a poletna težina 1680kg.Mogao je da preleti 730km.Ipak serija nije radjena.

Fi 156 su proizvodili u Francuskoj i Čehoslovačkoj,sve do kraja rata .Proizvodnju su nastavili i posle rata.Smatra se da je napravljeno oko 2800 ovih aviona.
Isprva je radjen samo u fabrici Fieseler,ali kasnije ta fabrika licencno radi Fw 190,pa je proizvodnja premeštena u fabriku Morane-Saulnier  u  Le Puteaux  aprila 1942g.Od oktobra 1943g proizvodnja je počela u Češkoj,ali te godine je napravljen samo jedan.Naredne je napravljeno još 72 aviona,a onda je proizvodnja prebačena u  fabriku Mraz .


* roda ms 500.jpg (98.57 KB. 936x395 - viewed 40 times.)

Morane-Saulnier  MS 500-Criquet  sa motorom Argus AS 10C


* roda ms 502.jpg (131.98 KB. 863x457 - viewed 39 times.)

Morane-Saulnier  MS 501 sa motorom Samson 9AB ili MS502 sa motorom Renault 6Q
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« Reply #5 on: November 09, 2017, 07:47:32 pm »


* Criquet.jpg (75.72 KB. 963x384 - viewed 37 times.)


Zanimljivo je da su i Rusi kopirali avion i čak pripremili proizvodnju ,ali su ih omeli Nemci 1941g.U toku 1939g avion je leteo u promotivne svrhe u Fisku,Švajcarsku i SSSR.Kada je bio u Rusiji ,navodno,Gering je poklonio jednu Rodu Staljinu.Avion je oduševio vrhušku,pa su ,opet,navodno naredili Antonovu da pripremi proizvodnju.Imao bi motor,licencno radjen u SSSR-u Reno 6Q.Avion je napravljen i isproban pod imenom ŠS(штабной самолет),a proizvodnja je pripremana u Estoniji(koja je tada bila pod SSSR) ,ali su Nemci  prekinuli rad.


* roda mraz.jpg (75.87 KB. 980x552 - viewed 50 times.)

Fabrika MRAZ je za vreme rata pravila Fi 156.Proizvodnja je nastavljena i posle rata kao K 65 Čap


* roda japan.jpg (124.77 KB. 963x401 - viewed 39 times.)

U Japanu ga je proizvodila firma Nippon Kokusai pod nazivom Ki 76

Svašta su planirali sa ovim avionom.Jedna od ludjih ideja je bila vazdušni pontonski most.Roda je trebalo da vuče nekakvu jedrilicu napravljenu od laganih mostova.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 407« Reply #6 on: November 10, 2017, 09:36:01 am »

Sjajno!Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 29 072« Reply #7 on: November 10, 2017, 01:58:06 pm »

Hvala Kosta!  Smiley

...

Sa Wiki

Quote
Jugoslavija

Vazduhoplovstvo vojske Kraljevine Jugoslavije je 1940. kupilo dvadeset Roda, koje su uglavnom uništene u Aprilskom ratu. Krajem rata jedinice NOVJ zarobile su osam Roda, a 1947. nabavljeno je još 14 aviona iz Čehoslovačke. Bili su u naoružanju RV-a sve do 1957. godine kada su predate na upotrebu VSJ, gde je poslednji primerak rashodovan 1960. godine.

Krajem pedesetih godina razmatrana je mogućnost da se originalni Argus motori kojima je isticao resurs zamene američkim bokser-motorima Lajkoming (Lycoming), ali se od toga odustalo jer je računica pokazala da to ne bi bilo rentabilno.


Nekvalitetna fotografija Rode VVKJ, ne sećam se odakle mi.* roda.png (1328.32 KB. 1053x726 - viewed 43 times.)


Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 850


« Reply #8 on: November 11, 2017, 05:16:40 pm »

Ukrcavanje ranenika u Fi 156 negde u Hrvatskoj.Primećuju se pomoćna vrata koja se pomeraju na gore,kao i stakla kabine  na dole i tako omogućavaju lakši utovar.


* zagreb8.jpg (157.2 KB. 962x612 - viewed 34 times.)


Ovo je nemački Fi 156 koji su koristili u bivšoj Jugoslaviji.Uočavaju se pomoćna vratanca na trupu.


* zagreb5.jpg (129.25 KB. 982x602 - viewed 35 times.)


* zagreb4.jpg (105.15 KB. 980x470 - viewed 38 times.)


Jedna od Hrvatskih Fi 156 za vreme 2 S.R. opremljene skijama za sneg.


* zagreb1.jpg (130.39 KB. 980x543 - viewed 46 times.)


* zagreb2.jpg (86.91 KB. 833x468 - viewed 46 times.)

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 407« Reply #9 on: January 02, 2019, 11:51:58 am »

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 29 072« Reply #10 on: April 20, 2019, 11:26:11 am »

Quote

Senior WWII British commanders were much enamoured of the German Fieseler Fi. 156 Storch spotter plane, and many, including Field Marshal Montgomery, used captured examples, including Rommel's plane, throughout the war in North Africa and Western Europe.


Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 350


« Reply #11 on: April 20, 2019, 07:53:55 pm »

Kosta, zaista lep opis ovogmalog, i svima poznatog aviona. 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 29 072« Reply #12 on: October 06, 2019, 05:50:07 pm »Fieseler Fi 156 Storch, primerak iz bečkog vojnog muzeja, slikao letos kad sam ga posetio.
* Fieseler Fi 156 Storch.jpg (533.81 KB. 2396x1792 - viewed 10 times.)

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 26 queries.