PALUBA
September 16, 2019, 03:12:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pričuvni sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske  (Read 15377 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 194« Reply #60 on: November 24, 2018, 09:58:14 am »


* pricuva_at_2018_top.jpg (194.09 KB. 928x190 - viewed 41 times.)

Obuka pričuvnog sastava OSRH

Ustrojavanje pričuvne komponente Oružanih snaga dio je novog koncepta domovinske sigurnosti čija je glavna zadaća uvezivanja i sinkroniziranje svih sastavnica sustava.
Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

U 2017. godini završen je proces ustrojavanja šest pričuvnih pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH.

Sve pješačke pukovnije su popunjene 100% i svim pripadnicima priopćen je raspored.

U šest pukovnija ukupno je raspoređeno 12 912 vojnih obveznika od kojih su 66 pripadnika djelatne vojne osobe te 12846 pričuvnika.

Ustrojavanje označava niz aktivnosti - pozivanje na smotriranje (ažuriranje podataka u postojećim evidencijama) i odabir razvrstanih pričuvnika za popunu navedenih postrojbi, priopćavanje rasporeda u tim postrojbama, nakon čega slijede postrojavanja, obuka i osposobljavanje, a temeljem zahtjeva odnosno potreba Oružanih snaga RH.

Tijekom 2017. ustrojene su:

 1. pješačka pukovnija Zagreb
 2. pješačka pukovnija Osijek
 3. pješačka pukovnija Karlovac
 4. pješačka pukovnija Pula
 5. pješačka pukovnija Split
 6. pješačka pukovnija Dubrovnik

U 2018. godini proces je nastavljen provedbom obuka i osposobljavanja pripadnika pričuvnih pješačkih pukovnija, u cilju podizanja razine vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Isto tako, u 2018. godini u skladu s planovima, započelo je ustrojavanje i šest rodovskih postrojbi OS RH u koje je planirano rasporediti ukupno 5431 razvrstanog pričuvnika.
Započelo je ustrojavanje:

 2. topničko raketna pukovnija Đakovo,
 3. topničko raketna pukovnija Knin,
 2. pukovnija PZO Velika Gorica,
 Logistička pukovnija Zagreb,
 2. bojna veze Velika Gorica
 Inženjerijska bojna Karlovac

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 194« Reply #61 on: November 24, 2018, 10:05:09 am »

Obuka pričuvnika u 2018.

Obuka pripadnika šest pričuvnih pukovnija ustrojenih 2017. godine, provodi se u cilju dostizanja željenih sposobnosti zapovjednog osoblja, uključujući zapovjednike od razine voda do razine pukovnije sa stožerima te deficitarnih vojno stručnih specijalnosti, kao što su operatori na POVRS, operatori na lakoprijenosnim raketnim sustavima, topnički računatelji, časnici za paljbenu potporu, topnički izvidnici i sl.

Osposobljavanje zapovjednog osoblja i deficitarnih vojno stručnih specijalnosti pješačkih pukovnija provodi se u trajanju od sedam dana u vojarnama, vojnim vježbalištima i vojnim poligonima Hrvatske vojske.

Osposobljavanje zapovjednog osoblja ima za cilj pripremu pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluke i procesa vođenja postrojbi, a uključuje i obuku osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

Osposobljavanje deficitarnih vojno stručnih specijalnosti pripadnika provodi se u cilju osvježenja temeljnih i specijalističkih vojnih vještina.

Nositelji planiranja i provedbe obuke postrojbi razvrstane pričuve su djelatne jezgre pričuvnih postrojbi (djelatne vojne osobe raspoređene u pričuvne pješačke pukovnije) uz potporu postrojbi Hrvatske kopnene vojske, a u skladu sa odobrenim Programom obuke i Planovima obuke pješačkih pukovnija.

Obuka za pružanje pomoći civilnim institucijama provodi se u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Glavni obučni događaj 2018.

Jedan od glavnih obučnih događaja u procesu obuke razvrstane pričuve tijekom 2018. godine bilo je desetodnevno uvježbavanje cjelokupnog sastava 1. pješačke satnije (142 pripadnika) i ključnog osoblja zapovjedništva 1. pješačke bojne  (12 pripadnika) iz sastava 1. pješačke pukovnije – Zagreb u trajanju od deset dana na vojnom vježbalištu "Gakovo".

Uvježbavanje je provedeno od 10. do 19. listopada, a cilj obučavanja bila je obuka pričuvnika iz ključnih temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija) i pomoći civilnim institucijama.

Obuku je završilo 76% od ukupnog broja pozvanih, odnosno 117 pričuvnika.

Pričuvnici su tijekom provedbe osposobljavanja bili uključeni i u provedbu vojne vježbe Oružanih snaga RH, Velebit 18 – združena snaga. Vojna vježba Velebit 18 - združena snaga provedena je od 13. do 15. listopada 2018. godine, a na jednoj od lokacija provedbe vježbe, na vojnom vježbalištu "Gakovo" 13. listopada 2018., sudjelovali su i pričuvnici iz 1. pješačke pukovnije (1. PjP) zajedno s djelatnicima Satnije specijalne vojne policije (SSVP) i Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD).

U sklopu demonstracije prikazani su rad na zapovjednom mjestu te detalji vezani uz obuku pričuvnika. Središnji događaj bio je prikaz operacije osiguranja, obrane, blokiranja i neutralizacije diverzantsko-terorističke skupine.
 
Raspored obuke u 2018.


* Obuka_pricuva_osrh.JPG (133.67 KB. 1028x804 - viewed 47 times.)

morh.hr

Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 26 queries.