PALUBA
May 25, 2020, 10:30:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Samoubistvo Hochseeflotte  (Read 24553 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« on: November 12, 2011, 02:33:08 pm »

Gubitak rata i uslovi primirja iz Kompjenjske šume su teško pali nemcima. Pored ostalih članova, tu je bio i onaj koji je nalagao internaciju flote i predaju svih podmornica. Ni sami saveznici nisu mogli lako da se dogovore oko sudbine nemačkih brodova, tako da su amerikanci predlagali da flota bude internirana u nekoj od neutralnih zemalja do konačne odluke o njenoj sudbini. Predložene su bile Španija i Norveška, ali su vlade obe zemlje ovaj predlog glatko odbile. Najzad je rešenje nađeno u internaciji brodova u Skapa Flou, sa minimalnim posadama na brodovima. Ovi zahtevi su preneseni nemcima 12 novembra 1918 godine, kada dobijaju i instrukcije da flota treba da isplovi 18 dana istog meseca. Nemcima je takođe predočeno da će, ukoliko ne ispune ovaj zahtev, britanska mornarica okupirati Helgolandski zaliv. Kasno uveče, 15 novembra, pretstavnik admirala Hipera, kontraadmiral Hugo Meurer, se sastao sa admiralom Bitijem, kada su mu uručene i dodatne instrukcije koje su se odnosile na predaju podmornica Harvičkoj flotili. Kako su nemački mornari bili još uvek pobunjenički raspoloženi, Maurer je tražio odlaganje i dobio ga na period od dva dana. Najzad su svi uslovi potpisani posle ponoći 16. novembra.

Predaja


* cardiff leading german fleet.jpeg (102.62 KB. 736x289 - viewed 363 times.)


Celokupna Hochseeflote, s izuzetkom bojnog broda König i lake krstarice Dresden koji su imali problema sa pogonom, isplovljava 21. novembra ujutru i susreće se sa britanskom lakom krstaricom Cardiff. Tokom plovidbe razarač V30 nailazi na minu i tone. Doček nemačkoj floti je pretstavljalo 370 savezničkih brodova, sa kojih su njihove posade gledale ovu „veličanstvenu pretstavu“. Sam dolazak brodova je najbolje opisao jedan američki oficir:

„Malena krstarica Cardiff, tegleći privezani balon, vodi veliki nemački bojni krstaš Seydlitz na čelu kolone između naših linija. Redom prolaze Derfflinger, Von der Tann, Hindenburg, Moltke – kao na paradi. Nisko sunce se odražava na njihovim otrcanim bokovima. Njihovi ogromni nepomični topovi prolaze jedan za drugim. To je prizor iz naših snova, prizor za kraljeve! Ta duga, niska glatka čudovišta, koja smo prikazivali u plamenu kako bljuju vatru i bes, plove poput miroljubivih trgovačkih brodova po mirnom moru. Dugi niz bojnih brodova, na čelu sa bojnim brodom Friedrich der Grosse, na kojem se vije zastava admirala von Rojtera koji je komandovao celom flotom, König Alber, Kaiser, Kronprinz Wilhelm, Kaiserin, Bayern, Markgraf, Prinz Regent Luitpold, Grosser Kurfürst slede u formaciji – moćni na izgled, opaasni u bitci, bedni u porazu...“

Treba napomenuti da se i dobar deo britanskih oficira nadao da će nemačka flota doći na konačni obračun, tako da nisu skrivali svoje nezadovoljstvo. Čak je i sam Biti izjavio:

„Nismo se nadali da ćemo ih poslednji put videti kao veliku silu kad ih Velika flota bude okupila kao stado ovaca. Bio je to bedan prizor, ustvari želim reći bio je to strašan prizor...“

Nemački brodovi su prvo stigli u zaliv Firt of Fort gde su se usidrili, a Biti im signalizira sledeće:

„Nemačka zastava će biti spuštena sa zalaskom sunca i neće više biti podizana bez dozvole.“


* Entering_Scapa_Flow.jpg (13 KB. 450x260 - viewed 617 times.)


Brodovi su iz ovog zaliva prebačeni u Skapa Flou od 25. do 27. novembra, kada stražu nad njima preuzimaju bojni krstaši pod komandom vice-admirala Pakenhema. Bojni brod König i krstarica Dresden stižu 6. decembra u pratni razarača V129 ( koji stiže kao zamena za V30), a zadnji stiže bojni brod Baden, 9. januara 1919 godine. Sražu nad nemačkom flotom, 1. maja1919, preuzimaju bojni brodovi iz sastava 2. bojnog skvadrona pod komandom vice-admirala Levsona, da bi tu dužnost predali, 18. maja iste godine, bojnim brodovima iz sastava 1. skvadrona pod komandom vice-admirala Freimentla. Po dolasku brodova u Skapa Flou su sa oruđa poskidani zatvarači i iskrcana municija.

U zarobljeništvu


* Internment_at_Scapa_Flow.png (188.4 KB. 1000x702 - viewed 358 times.)


Po dolasku u Skapa Flou, na nemačke brodove se penju prvi britanski oficiri i bivaju zapanjenji onim što ih je dočekalo. Brodovi su bili prljavi i zapušteni, posade utučene i zlovoljne, a oficiri posramljeni onim što se dogodilo. Svim brodovima su upravljali komiteti i svako komandantovo naređenje je moralo da prođe nihovo odobrenje pre nego što će biti sprovedeno. Stanje na nemčkim brodovima je najbolje opisao američki pomorski istoričar Artur Marder, rekavši da je to bilo “...jedna kompletna demoralizacija...“. Postojalo je nekoliko osnovnih faktora za ovakvo stanje, a to su bili nedostatak discipline, loša hrana, nedostatak rekreacije i spora pošta između posada i njihovih porodica u nemačkoj. Nedostatak discipline se sastojao od postojanja, već ponemutih, brodskih komiteta, hrana je bila monotona i lošeg kvaliteta, tako da je jedinu dopunu pretstavljao lov na ribe i galebove. Britanci su dalje zabranili posadama da napuštaju svoje brodove, tako da nisu smeli da prelaze sa jednog plovila na drugo, a sva odlazna, a kasnije i dolazna pošta je bila cenzurisana. Jedino je admiral von Rojter imao na raspolaganju jedan parni čamac kojim je mogao da obilazi brodove, a istu je koristilo i par lekara koji su bili sa flotom. Veliki problem je pretstavljao i nedostatak stomatologa, kojih nije bilo u nemačkoj floti, a britanci nisu dozvolili dolazak nemačkog, niti su dali nekog svog. Britanci uskoro počinju sa smanjivanjem brodskih posada, tako da je od 19.815 članova posada, koje su doplovile u Skapa Flou, 3. decembra vraćeno njih 4.000 ( među kojima i najproblematičniji članovi brodskih komiteta), 6. decembra 6.000 i 12. decembra još 5.000. Na nemačkim brodovima je ostalo po 200 članova posade na bojnim krstašima, po 175 na bojnim brodovima, po 80 na lakim krstaricama i po 30 na razaračima. Iako su britanci i ove brojke smatrali prevelikim za održavanje brodova, ipak su nemci uspeli da ih ubede u njihovu neophodnost. I od ovog broja posada je svakog meseca kući slan određen broj mornara, tako da se u junu došlo do cifre prihvatljive za britance, to jest po 75 članova posade za bojne krstaše, po 60 za bojne brodove, po 30 za krstarice i otprilike 10-ak za razarače. Sve ove mere su svele broj nemačkih mornara na oko 1.700 u junu 1919 godine. Sve ove mere su dovele do smirivanje situacije i popravljanju raspoloženja preostalih posada. 31. maja je čak i proslavljena treća godišnjica bitke kod Jitlanda, tako što su nemački brodovi razvili ratne i crvene zastave i upalili bela i crvena svetla. Ovo je navelo njihovog „čuvara“, admirala Frimentla, da izjavi da:“...oni primaju sudbinu pokornom ravnodušnošću, ali na kraju i u duhu nezadovoljstva...“


* Germans_fishing.jpg (15.11 KB. 450x294 - viewed 631 times.)


Kako se primirje produžavalo tri puta, tako je rasla i zabrinutost von Rojtera da bi britanci, bez ikakve objave, mogli da zaposednu brodove i preuzmu kontrolu nad njima. Stoga on počinje sa pripremama za potapanje svoje flote. Istovremeno su saveznici bili podeljeni oko njene dalje sudbine. Britanci su najradije želeli da je vide na dnu mora, ali su ostali želeli da se dokopaju modernih brodova i stave ih u svoju službu. Francuzi su želeli ¼ flote, drugu četvrtinu su tražili „veliki pobednici“ italijani, a svima ostalima jedna polovina.


* konig1918.jpg (68.79 KB. 900x540 - viewed 343 times.)


Von Rojter je počeo prva savetovanja sa svojim oficirima i oni su polako počeli sa neophodnim pripremama. Posdama u prvi mah nije rečeno šta se događa, ali su one uskoro i same shvatile, tako da je i sa njima održano savetovanje, pa na kraju i one uzimaju aktivno učešće. Do 18. juna von Rojter šalje svoje naređenje pod oznakom paragraf 11, u kojem kaže: „Moja je namera da potopim brodove samo ukoliko neprijatelj pokuša da ih zauzme bez odobrenja nače vlade. Ukoliko vlada prihvati njihovu predaju mirovnim ugovorom, onda će brodovi biti predati, na večnu sramotu onima koji su nas doveli u ovu poziciju.“. U međuvremenu je potpisivanje mirovnog ugovora u Versaju zakazano za 21. jun u podne, a britanski mornari su se spremali se ukrcaju na nemačke brodove i preuzmu ih do ponoći. Ovaj plan je odobrio i admiral Maden, zamenik K-danta Velike flote. Dok su trajale pripreme na obe strane, admiral Maden saznaje da je potpisivanje Versajskog ugovora odloženo za 23. jun u 19:00, ali zaboravlja da o tome službeno obavesti admirala Frimentla. Istovremeno ga šalje, sa svim kapitalnim brodovima iz njegovog skvadrona, na vežbu izbegavanja torpeda. Britanski brodovi isplovljavaju 21. juna u 09:00, a planiraju da se vrate po podne 23, kako bi izveli planiranu akciju. Kasnije je i sam admiral Frimentl tvrdio da je, doduše neslužbeno, obavestio admirala von Rojtera o produženju primirja do 23. juna. Kako god bilo, scena za veliku završnicu je postavljena i ona je uskoro počela.

« Last Edit: November 12, 2011, 03:55:19 pm by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #1 on: November 12, 2011, 02:39:49 pm »

Potapanje

Oko 10:00 21. juna, na jarbolu komandnog broda, krstarice Emden, zavijorili su se signali da se pripremi potapanje. U 11:20 podignut je zastavni signal:

„Svim komandantima brodova i vođama torpednih čamaca. Paragraf 11 od današnjeg dana. Potvrdi. Komandant internirane flote.“

Isti signal je svim brodovima prosleđen i putem blinkera, a posade odmah počinju sa otvaranjem kingstona i otvaranjem svih vodonepropusnih vrata između pregrada. Na nekim brodovima su čak i izbušene rupe u zidovima pregrada, a sve u cilju nemogućnosti zaustavljanja prodora vode.


* bayern sinking 01.jpg (45.95 KB. 900x380 - viewed 319 times.)


Prve znake da se nešto događa, britanci su videli oko podneva, kada je bojni brod Friedrich der Grosse počeo naglo da se naginje na levu stranu i kada su svi brodovi na glavnim jarbolima podigli nemačke carske zastave. Britanske snage koje su se u tom trenutku nalazile u Skapa Flou su se sastojale od 3 razarača ( od kojih je jedan bio na popravci), 7 trolera i nekoliko driftera. Prve vesi o potapanju su stigle do admirala Frimentla oko 12:20, kada on otkazuje vežbu i oko 12:35 okreće svoje brodove i punom brzinom se zapućuje u Skapa Flou. Istovremeno šalje poruku svim preostalim brodovima i mornarima u Skapa Flou, da svim sredstvima pokušaju da spreče nemačku akciju.


* hindenburg_sunk.jpg (104.88 KB. 800x635 - viewed 343 times.)


Svo raspoloživo ljudstvo u britanskoj bazi kreće i pokušava da spreči nemce u njihovoj nameri. Tom prilikom su ubili 9, među njima komandanta bojnog broda Markgraf Valtera Šumana i njegovog prvog oficira Hermana Ditmana, i ranili 16 nemaca. Neke brodove su britanci uspeli da nasukaju, ali ih je većina završila na dnu zaliva. Admiral Frimentl stiže u bazu oko 14:30, taman da vidi da su na površini ostali još jedino kapitalni brodovi. Poslednji brod koji je potonuo je bio bojni krstaš Hindenburg, oko 17:00. Kako je kasnije izjavio jedan nemački oficir sa razarača:

„Bio je to veličanstven prizor. Po celom prostranom zalivu brodovi su bili u različitim fazama tonjenja...posle svih neprijatnosti predaje, Hochseeflotte je ležala mrtva na dnu od sopstvene ruke. Njene posade su ipak dobile svoju poslednju bitku. Njene brodove neće deliti pobednici.“


* g101_1919.jpg (67.57 KB. 700x490 - viewed 169 times.)


Tog popodneva su pokupljena 1774 nemačka mornara i oficira i transportovana u gradić Invergordon, odakle su kasnije poslati u zarobljenički logor Nig. Admiral von Rojter i većina njegovih oficira su dovedeni na palubu bojnog broda Revenge, gde je admiral Frimentl održao govor:

„Admirala von Rojter. Ne mogu dozvoliti vama i vašim oficirima da napustite ovaj pritvor, pre nego što vam izrazim moja osećanja o načinu na koji ste prekršili uobičajenu čast i časne tradicije svih pomoraca. Iako je primirje bilo u punom jeku, vi ste ga prekršili podižući nemačku zastavu na svojim brodovima i potapajući ih. Vi ste rekli mom prevodiocu da ste smatrali primirje gotovim, iako niste imali nikakvih osnova da zaključite tako nešto. Da je primirje bilo gotovo, vi bi ste bili o tome obavešteni s moje strane, kao i o tome jesu li vaši pretstavnici potpisali mirovni ugovor. Tačno je da su pisma o obaveštenju bila spremna kod mene i bila bi vam poslata čim bih dobio potvrdu od strane svoje vlade. Dalje, zar stvarno mislite da bi moj skvadron napustio luku u momentu prekida primirja? Vašim ponašanjem ste dodali još jednu povredu vere i časti u ovom ratu za koji je kriva nemačka. Počela je sa kršenjem vojničke časti invazijom na Belgiju i čini se da se završila sa ovim kršenjem časti pomoraca. Dokazali ste da reči nove nemačke ne treba verovati više nego reči stare. Kakvo će se mišljenje o vašem činu formirati u vašoj zemlji ne znam. Mogu samo da izrazim samo ono što verujem da je mišljenje britanske mornarice i svih pomoraca, osim vaših. Sada vas predajme vojnim vlastima kao ratnog zarobljenika, krivog za kršenje primirja.“


* frankfurt_at-scapa-flow.jpg (42.66 KB. 900x390 - viewed 157 times.)


Prema rečima prisutnih britanskih oficira, nemci su ovaj govor propratili sa bezizražajnim licima.
Sve u svemu, od 74 nemačka broda u Skapa Flou, potopljeno je njih 52, dok su 22 nasukana.

Potopljeni brodovi

Bojni brodovi: Kaiser, Prinzregent Luitpold, Kaiserin, Friedrich der Grosse, König Albert, König, Großer Kurfürst, Kronprinz Wilhelm, Markgraf i Bayern
Bojni krstaši: Seydlitz, Moltke, Von der Tann, Derfflinger i Hindenburg
Krstarice: Brummer, Bremse, Dresden, Köln i Karlsruhe
Razarači: S32, S36, G38, G39, G40, V45, S49, S50, S52, S53, S54, S55, S56, S65, V70, V78, V83, V86, V89, V91, G101, G103, G104, B109, B110, B111, B112, V129, S131, S136, S138 i H145

Nasukani brodovi

Bojni brod: Baden
Krstarice: Nürnberg, Emden i Frankfurt
Razarači: V43, V44, V46, S51, S60, V73, V80, V81, V82, G92, V125, V126, V127, V128, S132, S137 i V100

Reakcije na potapanje nemačke flote su bile i očekivane, francuzi i italijani su bili razočarani, amerikancima i japancima je bilo svejedno, dok su najviše odahnuli britanci. Njihovo mišljenje je možda najbolje opisao admiral Vemis u svom dnevniku:

„Na potapanje nemačke flote gledam kao na pravi blagoslov. Ono odbacuje trnovito pitanje podele njenih brodova jednom za svagda.“

U nemačkoj se na ovaj čin gledalo sa radošću, a admiral Šer je, u oduševljenju, izjavio:

„Radujem se potapanju nemačke flote u Skapa Flou...smrad predaje je skinut sa amblema nemačke flote. Potapanje brodova je pokazalo da duh flote nije mrtav. Ovaj poslednji čin je veran tradicijama nemačke ratne mornarice.“


* baden_1919_scapa.jpg (107.23 KB. 900x830 - viewed 152 times.)


Od 52 potopljena broda, 45 je izvađeno i isečeno u staro gvožđe do početka DSR-a, dok se još njih 7 nalazi na dnu zaliva i pod zaštitom su britanske vlade. Prema Ancient Monuments and Archaeological Areas Act, donetom 1979 godine, roniocima je dozvoljeno da ih posete uz odgovarajuću dozvolu.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #2 on: November 12, 2011, 04:00:00 pm »

BK Derfflinger u internaciji.

* derfflinger_1918.jpg (60.74 KB. 900x331 - viewed 170 times.)


BB Bayern tone.

* bayern.jpg (38.77 KB. 520x346 - viewed 173 times.)

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 731


« Reply #3 on: November 12, 2011, 06:34:15 pm »

Motorista, uvek iskopaš neku interesantnu temu!
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 674« Reply #4 on: November 12, 2011, 07:19:57 pm »

Odlična tema
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #5 on: November 12, 2011, 07:54:20 pm »

Rekoh kad već imamo samoubistvo francuske flote, onda da postavim i nemce. Hvala vam, služim Palubi.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 125« Reply #6 on: November 12, 2011, 08:12:38 pm »

Tema koja plijeni paznju!   

Jos pokoji podatak

http://www.ww1-propaganda-cards.com/Scapa%20Flow.html
Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #7 on: November 12, 2011, 09:10:15 pm »


Bio je to veličanstven prizor. Po celom prostranom zalivu brodovi su bili u različitim fazama tonjenja...posle svih neprijatnosti predaje, Hochseeflotte je ležala mrtva na dnu od sopstvene ruke. Njene posade su ipak dobile svoju poslednju bitku. Njene brodove neće deliti pobednici.“


Tog popodneva su pokupljena 1774 nemačka mornara i oficira i transportovana u gradić Invergordon, odakle su kasnije poslati u zarobljenički logor Nig. Admiral von Rojter i većina njegovih oficira su dovedeni na palubu bojnog broda Revenge, gde je admiral Frimentl održao govor:

„Admirala von Rojter. Ne mogu dozvoliti vama i vašim oficirima da napustite ovaj pritvor, pre nego što vam izrazim moja osećanja o načinu na koji ste prekršili uobičajenu čast i časne tradicije svih pomoraca. Iako je primirje bilo u punom jeku, vi ste ga prekršili podižući nemačku zastavu na svojim brodovima i potapajući ih. Vi ste rekli mom prevodiocu da ste smatrali primirje gotovim, iako niste imali nikakvih osnova da zaključite tako nešto. Da je primirje bilo gotovo, vi bi ste bili o tome obavešteni s moje strane, kao i o tome jesu li vaši pretstavnici potpisali mirovni ugovor. Tačno je da su pisma o obaveštenju bila spremna kod mene i bila bi vam poslata čim bih dobio potvrdu od strane svoje vlade. Dalje, zar stvarno mislite da bi moj skvadron napustio luku u momentu prekida primirja? Vašim ponašanjem ste dodali još jednu povredu vere i časti u ovom ratu za koji je kriva nemačka. Počela je sa kršenjem vojničke časti invazijom na Belgiju i čini se da se završila sa ovim kršenjem časti pomoraca. Dokazali ste da reči nove nemačke ne treba verovati više nego reči stare. Kakvo će se mišljenje o vašem činu formirati u vašoj zemlji ne znam. Mogu samo da izrazim samo ono što verujem da je mišljenje britanske mornarice i svih pomoraca, osim vaših. Sada vas predajme vojnim vlastima kao ratnog zarobljenika, krivog za kršenje primirja.“

Reakcije na potapanje nemačke flote su bile i očekivane, francuzi i italijani su bili razočarani, amerikancima i japancima je bilo svejedno, dok su najviše odahnuli britanci. Njihovo mišljenje je možda najbolje opisao admiral Vemis u svom dnevniku:


Лични став: правилно су поступили, ако су је потопили.

Како би "admiral Frimentl" поступио, да је био на њиховом месту.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #8 on: November 12, 2011, 09:23:26 pm »

Лични став: правилно су поступили, ако су је потопили.

Како би "admiral Frimentl" поступио, да је био на њиховом месту.

Verovatno kao i von Rojter. Ja iskreno mislim da su britanci namerno ostavili nemcima odrešene ruke...jednostavno su im, po starom običaju, ostavili pištolj sa jednim metkom da časno završe posao. Wink


* WP_Ludwig_von_Reuter.jpg (31.23 KB. 195x295 - viewed 547 times.)* Fremantle.jpg (67.17 KB. 795x800 - viewed 152 times.)

Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 343« Reply #9 on: November 12, 2011, 09:42:27 pm »

Велико питање је колика би била употребљивост капиталних бродова да нису били потопљени. Да ли би неки од њих могли да се користе и у другом светском рату?
Многи њихови вршњаци и јесу кориштени, са различитим успехом, и код британаца, американаца, јапанаца, совјета...

Мислим да би немачки БК (да су остали у немачким рукама), били прилично незгодни за британце почетком рата. Брзи, добро оклопљени и солидно наоружани, могли би да прате носаче авиона у другим флотама.
Бојни бродови, због мале брзине и запуштености, вероватно би могли да се користе за споредне дужности - у било коју флоту да су пребачени.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #10 on: November 12, 2011, 10:26:49 pm »

Велико питање је колика би била употребљивост капиталних бродова да нису били потопљени. Да ли би неки од њих могли да се користе и у другом светском рату?
Многи њихови вршњаци и јесу кориштени, са различитим успехом, и код британаца, американаца, јапанаца, совјета...

Zašto da ne, ionako je većina bojnih brodova iz DSR-a bila napravljena tokom pre ili PSR-a. U britaniji su to bili brodovi klase Revenge i klase Queen Elisabeth, u italiji klase Andrea Doria i Conte di Cavour, u japanu klase Kongo, Fuso i Ise, u SAD klase Pennsylvania, Nevada, New York, Wyoming, New Mexico, Tenesee i Colorado, u francuskoj klase Courbet i Betagne i u SSSR-u klasa Gangut.

Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #11 on: November 12, 2011, 11:01:58 pm »

Да допуним:

"Battleship of the Royal Sovereign class", из 1915, а у СССР-у као "Архангелск" од маја 1944 до 9.фебруара 1949.године

Да ли се важи.

* Arhangelsk na putu za SSSR.jpg (18.3 KB. 288x164 - viewed 539 times.)

« Last Edit: November 12, 2011, 11:12:38 pm by Љуба, Reason: допуна слике » Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 343« Reply #12 on: November 13, 2011, 01:14:11 am »

Да допуним:

"Battleship of the Royal Sovereign class", из 1915, а у СССР-у као "Архангелск" од маја 1944 до 9.фебруара 1949.године

Да ли се важи.
Поменуо их је Моториста, класа Revenge.
Није поменуо само мање морнарице, које су такође користиле ветеране из првог рата.
Logged
Pera
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 930« Reply #13 on: November 13, 2011, 05:12:48 pm »

Да допуним:

"Battleship of the Royal Sovereign class", из 1915, а у СССР-у као "Архангелск" од маја 1944 до 9.фебруара 1949.године

Да ли се важи.
[ Attachment ]

Važi se! 33 godine u službi.

wikipedia: Royal Sovereign had a relatively quiet career, missing the Battle of Jutland. She took part in convoy duty in the early part of World War II. She was loaned to the USSR in 1944 and renamed Arkhangelsk, escorting Arctic convoys for the remainder of the war. Returned after the war, she was scrapped in 1949 in the UK.
« Last Edit: November 13, 2011, 05:17:54 pm by Pera » Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #14 on: November 13, 2011, 06:20:41 pm »

Да допуним:

"Battleship of the Royal Sovereign class", из 1915, а у СССР-у као "Архангелск" од маја 1944 до 9.фебруара 1949.године

Да ли се важи.
Поменуо их је Моториста, класа Revenge.
Није поменуо само мање морнарице, које су такође користиле ветеране из првог рата.

мали "off"
HMS Royal Sovereign –klasa ili tip broda

 HMS Royal Sovereign (pennant number 05) was a Revenge-class (also known as Royal Sovereign and R-class)

* Royal Sovereign Class battleships (1).jpg (159.12 KB. 868x419 - viewed 163 times.)

http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Royal_Sovereign_(1915)

The Revenge class battleships (listed as Royal Sovereign Class in Jane's Fighting Ships, 1931 edition)
 

* Revenge class battleships.jpg (138.18 KB. 1197x319 - viewed 146 times.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Revenge_class_battleship* Royal Sovereign Class battleships (3).jpg (105.81 KB. 666x801 - viewed 168 times.)

http://www.uboat.net/allies/warships/class/55.html


* Revenge class battleships (4).jpg (135.25 KB. 1139x371 - viewed 141 times.)

http://www.naval-history.net/xGM-Chrono-01BB-Royal%20Soveriegn.htm
 
Osprey - New Vanguard. #154. British Battleships 1939-45 (1)

* Royal Sovereign Class (5).jpg (403.54 KB. 1322x947 - viewed 118 times.)

 
http://museumvictoria.com.au/collections/items/248833/lantern-slide-battleship-royal-sovereign-class-circa-1920


Ako je ovo štivo "Osprey - New Vanguard. #154. British Battleships 1939-45 " nekakvo referentno, zašto ne bismo verovali britancima u njihovu klasifikaciju svoga broda

kraj "off"

« Last Edit: November 13, 2011, 06:29:08 pm by Љуба » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.