PALUBA
January 16, 2021, 12:55:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Samoubistvo Hochseeflotte  (Read 26563 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 503« Reply #45 on: December 06, 2011, 09:10:19 am »

Nasukani razarači čekaju svoj red za rezanje...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* nasukani razaraci.JPG (204.99 KB, 1166x776 - viewed 267 times.)
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 503« Reply #46 on: December 06, 2011, 01:59:18 pm »

Sajdlic u suvom doku u Rositu, spreman za rezanje...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Sajdlic.JPG (276.71 KB, 1137x845 - viewed 264 times.)
Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 276WWW
« Reply #47 on: December 06, 2011, 02:08:07 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
S.M.S. Seydlitz - das Ende: Gekentert in Scapa Flow nach der Selbstversenkung der dt. Flotte in der Internierung am 21.06.1919.
 
 


* S.M.S. Seydlitz.jpg (171.88 KB, 857x769 - viewed 257 times.)
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 503« Reply #48 on: December 07, 2011, 10:20:54 am »

Prvi pokušaj vađenja Hindenburga 1926. godine...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Hindenburg.JPG (223.84 KB, 1157x709 - viewed 259 times.)
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 926


« Reply #49 on: December 07, 2011, 04:35:38 pm »

Jel se meni čini, ili je u prvom planu osoba ženskog pola.
Logged
langsdorff
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 339


Hans Langsdorff


« Reply #50 on: December 07, 2011, 05:36:33 pm »

    I meni se isto učinilo. No to su Englezi tako da se nikad ne zna.
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 503« Reply #51 on: December 08, 2011, 10:29:46 am »

Jel se meni čini, ili je u prvom planu osoba ženskog pola.

Dobro si primjetio. U sredini fotograije je žena Ernesta Koksa, Dženi.
Logged
olujnik
mornar
*
Offline Offline

Posts: 34


« Reply #52 on: February 16, 2012, 12:37:06 am »

Do kraja novembra saveznička komisija je izvršila pregled nemačkih brodova, a zatim su brodovi otplovili za Skapa Flo. Po sporazumu sa savezničkom komandom predviđeno je da na bojnim krstašima ostane 200 mornara i oficira, bojnim brodovima 175, na krstaricama 80 i 20 na razaračima i torpiljarkama. U tom trenutku na brodovima je bilo više od 20.000 mornara i oficira. Prva grupa od 4.000 mornara je otputovala već 3.decembra, sledeća 6.decembra (6.000), a treća, 12.decembra (5.000). U tom trenutku na brodovima je ostalo 4.815 mornara.

Situacija na nemačkim brodovima je bila loša. Postojala je podeljenost između oficira i mornara, pa su sva oficirska naređenja morali da potvrde saveti mornara. Zbog dvovlašća disciplina je bila na niskom nivou, a većina brodova je zapuštena. Koliko su međuljudski odnosi bili loši govori i podatak da je konta-admiral fon Rojter bio prisiljen da se 25.marta prebaci na krstaricu SMS Emden jer su ga revolucionarni mornari šikanirali.

Hrana i ostale potrepštine su dopremane iz Nemačke, dva puta mesečno (10.000 vekni hleba, 250 kg kvasca, 5.000 litara ruma i 300 cigareta po mornaru). Imajući u vidu nestašice hrane u samoj Nemačkoj, mornari su bar imali šta da jedu, ali kvalitet njihovih sledovanja je bio očajan. Kako bi se pojačala ishrana mornari su lovili ribu, i galebove. Po sporazumu posadama je zabranjeno da napuštaju brodove bez dozvole britanskih vlasti. Sva odlazeća pošta se cenzurisala od prvog dana, a od početka 1919.godine cenzurisana je i dolazna pošta iz Nemačke. Zdravstveno stanje interniranih posada je bilo zadovoljavajuće i pored sporadične pojave skorbuta. No, najveći problem je predstavljao karijes, jer u floti nije bilo zubara.

U dogovoru sa britanskim vlastima posade nemačkih brodova su smanjene, pa je na bojnim krstašima ostalo po 75 mornara i oficira, na bojnim brodovima 60, na krstaricama 30, i oko 450 na razaračima i torpiljarkama. Oko 2.700 mornara i oficira je 17.juna otplovilio za Nemačku, a na brodovima je ostalo još oko 1.700.

Kada je 6.maja 1919.godine objavljen tekst Versajskog sporazuma, svima je postalo jasno da će flotu preuzeti saveznici. Pravno gledano fon Rojter se nalazio u teškom položaju. Ako nemačka vlada ne potpiše Versajski mirovni sporazum, borbena dejstva će se nastaviti a britanske snage će pokušati da zauzmu nemačke brodove. Jedno što bi on u tom slučaju mogao da učini jeste da naredi samopotapanje. S druge strane, ukoliko se sporazum potpiše postavljalo se pitanje kada stupa na snagu, u trenutku potpisivanja ili kada ga ratifikuje Rajhstag. Tako da bi i u ovom slučaju pravni položaj interniranih brodova bio nejasan. No, fon Rojter se plašio da će Britanci pokušati da zauzmu brodove i pre no što se mirovni sporazum potpiše. Istovremeno, on nije imao jasne instrukcije od vlade u Berlinu, s kojoj je mogao da komunicra posredstvom britanske radio stanice ili preko snabdevačkih brodova.

Situacija je postala kritična 31.maja, kada se na trogodišnjicu bitke kod Jitlanda, pronela vest da će britanske trupe sutradan zauzeti brodove. Fon Rojten je tada izdao naređenje zapovedncima da samopotope brodove ukoliko britanske trupe pokušaju da ih zauzmu.

Potpisivanje Versajskog mirovnog ugovora je bilo zakazano za podne 21.juna 1919.godine. Admiral Frimental (Sir Sydney Robert Fremantle) je planirao da nakon potpisivanja ugovora zauzme brodove. No, u međuvremenu je primirje produženo do 19 časova 23.juna. Ova informacija nije službeno preneta fon Rojteru, koji je postao izuzetno sumnjičav spram britanskih namera. Od vlade u Berlinu nije bilo nikakvih vesti, a novine koje je dobio od Britanaca su bile stare četiri dana. Imajući sve ovo u vidu fon Rojter je 20.juna izdao naređenje da se brodovi potope sutradan u podne, u trenutku kada istekne primirje.

Britanska flota je 21.juna u 9 časova isplovila na otvoreno more kako bi izvela torpedne manevre. Isplovljavanje britanske flote je kontra-admiralu fon Rojteru ostavilo čist prostor za akciju.
Kada je britanska flota isplovila na otvreno more, oko 10 časova fon Rojter je naredio da se na SMS Emdenu istaknu signalne zastave „D“ i „G“, u prevodu čekajte dalja naređenja. U 10:30 je signalnim zastavama i lampama poslata poruka: „Paragraf XI  – potvrdi“. U prevodu ovo je bio dogovoreni signal za samopotapanje. Svi brodovi su odgovorili sa „Paragraf XI – potvrđen, kapetan (zatim je trebalo da sledi ime broda)“. Slanje poruke i odgovora je potrajalo, pa je poslednji brod potvrdio prijem tek oko 11:30.

Krstarica SMS Emden je poslednja dobila naređenje za samopotapanje u 12:10, jer se čekalo da se dva britanska čamca udalje. U međuvremenu, na ostalim brodovima su otvoreni ventili za samopotapanje i morska voda je počela da prodire. Kako bi se operacija ubrzala sva nepropusna vrata su otvorena. Prvi je u 12:16 potonuo SMS Friedrich der Grosse, a za njim je sledio SMS König Albert u 12:56. Na većini brodova je pre potonuća istaknuta nemačka ratna zastava, a posade razarača su istakle i crvene signalne zastave „Z“ (napred ka neprijatelju).

Admiral Frimental je već u 12:20 obavešten o događajima u luci i odmah je pod punom parom krenuo nazad. Ali je stigao tek oko 14:30, prekasno da bilo šta učini. Do 17 časova je potonulo 5 bojnih krstaša, 10 bojnih brodova, 5 krstarica i 32 razarača, Britanci su uspeli da nasukaju bojni brod SMS Baden, tri krstarice (SMS Nürnberg, SMS Emden i SMS Frankfurt), i 18 razarača.
Britanski marinci su pokušali da spreče potapanje brodova, pa je došlo i do kratke borbe, u kojoj je poginulo deset Nemaca, a šesnaest je ranjeno. U borbama su poginuli kapetan i prvi oficir SMS Markgraf (Walter Schumann i Hermann Dittman), koji su tako postali poslednje žrtve I svetskog rata.

Admiral Frimental se sutradan susreo sa admiralom fon Rojterem, i tom prilikom je rekao:

„Ne mogu da dozvolim da Vi i vaši oficiri napustite naš pritvor pre no što izrazim moje viđenje načina na koji ste povredili čast i tradiciju svih mornara. Vi ste prekinuli primirje bez upozorenja time što ste na brodovima istakli ratnu zastavu, a zatim ih samopotopili. Obavestili ste mog prevodioca da ste smatrali primirje završenim. Nemate nikakvo opravdanje za takvu pretpostavku. Ja bih Vas obavestio o završetku primirja i da li su predstavnici Vaše vlade potpisali mirovni sporazum. Zaista, pisma su bila spremna za vas čim dobijem zvaničnu potvrdu od moje vlade. Dalje, možete zamisliti da li bi moja eskadra isplovila da se sprema prekid primirja. Vašim ponašanjem ste pokazali da je Nemačka kriva za rat. Ukaljali ste vojničku čast napadom na Belgiju, pošteno je da završite sa ukaljanom mornaričkom čašću. Dokazali ste manjini koja sumnjala da reč nove Nemačke ne vredi ništa više nego reč stare Nemačke. Kakvo će mišljenje imati Vaša domovina o vašim akcijama ne znam. Mogu samo da izrazim ono što mislim da je mišljene britanske mornarice, i takođe svih mornara sveta izuzev vaših. Sada vas predajem britanskim vojnim vlastima kao ratnog zarobljenika koji je kriv za flagrantno krišenje primirja.“

„Bio je to veličanstven prizor“, zabeležio je jedan od oficira nemačkog razarača. „Po celom prostarnom zalivu brodovi su bili u različitim fazama tonjenja... Posle svih neprijatnosti predaje, Okeanska flota je ležala mrtva na dnu od sopsvene ruke. Njene posade su ipak dobile svoju poslednju bitku. Njene brodove neće deliti pobednici. “

Posebnu težinu imala je izjava admiral Šera: „Radujem se potapanju nemačke flote u Skapa Flou ... smrad predaje je skinut sa amblema nemačke flote. Potapanje brodova je dokazalo da duh flote nije mrtav. Ovaj poslednji čin je veran tradicijama nemačke ratne mornarice.“

Pravno gledano, fon Rojter je delovao u skladu sa naređenjem Vilhelma II da ukoliko se nemački ratni brodovi nađu u situaciji da mogu biti zarobljeni zapovednik je dužan da brodove potopi.

Što se tiče brodova, oni su ostali potopljeni u zalivu. No, 1923.godine Ernest Koks (Ernest Cox) je od britanske mornarice kupio 26 potopljenih razarača kao i bojne krstaše Sjedlic i Hindenburg. Koks je u narednih 18 meseci uspeo da izvadi 24 razarača. Zatim je su izvučeni bojni krstaši. Ronioci bi prvo zatvorili poplavne ventile, i zakrpili rupe u trupu. Zatim bi se u brodove upumpao vazduh. No, Koksov metod nije bio jeftin. Samo vađenje Hindemburga je koštalo oko 30.000 funti. Koks je ukupno izvukao 26 razarača, 2 bojna krstaša i 5 bojnih brodova.
Logged
olujnik
mornar
*
Offline Offline

Posts: 34


« Reply #53 on: February 16, 2012, 01:02:21 am »

Sad sam video da je motorista vec napisao ovakav clanak. Mislim da nisam rekao nista novo, sto on vec nije napisao, ali nema veze
Logged
Akagi77
Prijatelj foruma
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 356


« Reply #54 on: February 16, 2012, 01:52:09 pm »

Jedan od nacina sikaniranja von Reutera bila je voznja na koturaljkama (Rollschuhe) po palubi iznad njegove kabine...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 561« Reply #55 on: October 28, 2013, 02:51:41 pm »

Nemački mornari sa jednog od razarača.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* scapaflow.jpg (91.42 KB, 875x617 - viewed 200 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 508


« Reply #56 on: January 21, 2014, 09:52:24 am »

Jedan od nacina sikaniranja von Reutera bila je voznja na koturaljkama (Rollschuhe) po palubi iznad njegove kabine...

A zvučna izolacija u to vreme nije bila naročita, "skakali su mu po glavi i nisu mu dali da spava", što je svojevrstan način mučenja, sličan merama preduzimanim u Abu Graibu u naše vreme.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 561« Reply #57 on: September 15, 2015, 10:52:16 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* large.jpg (149.49 KB, 772x713 - viewed 182 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 508


« Reply #58 on: September 15, 2015, 12:02:14 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Meni najbliži brod u brazdi više liči na jedan od engleskih BB klase QE.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 561« Reply #59 on: September 15, 2015, 12:30:02 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Meni najbliži brod u brazdi više liči na jedan od engleskih BB klase QE.

Pazi kada jeste...ladno su podmetnuli kao predaju flote Visokog mora...
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 22 queries.