PALUBA
October 17, 2018, 03:06:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Civilna oklopna vozila  (Read 9427 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736



« Reply #15 on: November 16, 2011, 12:01:39 pm »


Šta sad imam ja sa Tunguzijom???

Nego, da ne bude trol evo slika vozila sličnog mom prvom LR. Ista je tvornica, isti princip samo su ova kojima sam našao sliku nešto kasnije, poboljšane verzije (koliko god da su ga poboljšali nisu mu riješili glavnu manu - ovjes koji je u principu samo malo pojačani standardni Defenderov. A koliko god pojačavali standardni - nikad to nije ono pravo rješenje).

Na ovim je slikama izvorno tvornički modificirana verzija Defender 110 sa 4 vrata. Moj je bio pick-up sa kompletnom nadgradnjom pa je imao samo 2 vrata. Ali princip oklopljavanja je bio isti: dodatni oklop koji se ugrađuje preko ili umjesto postojeće karoserije. Nismo imali ni velike prozore, samo po jedan manji sa strane otprilike 30x20 na sredini zadnjeg dijela, na polovici razmaka od kraja prednjih vrata do kraja vozila.

Primjetit ćete da se na djelovima vozila originalna karoserija vidi. Npr. motor/prednja krila i zadnja krila. To je zato što je na tim djelovima oklop iznutra, na unutrašnjem dijelu krila.

Glavna prednost toga rješenja što se smanjuje prostor koji se oklopljava i ograničava na apsolutno vitalne djelove (motor i kabina). Time se postiže relativno značajna ušteda na težini i koncentracija mase unutar šasije. Međutim, taj pristup ne pruža nikakvu zaštitu kotačima i ovjesu. Njih, naravno, ne možete uvijek potpuno zaštititi ali sa vanjskom oklopljenom školjkom imate ipak daleko veći zaštitu nego bez nje.

Baš na tom prvom LR dogodilo mi se da je geler od 20mm PA koja je udarila na metar-dva prošao kroz prednji lijevi blatobran i potpuno presjekao cijevi hidraulike kočionog sustava koje idu po šasiji. Da je to bio LR br2, koji je imao vanjski oklop, vjerojatno se ništa ne bi dogodi. Ovo sudim po mjestu kroz koje su geleri prošli.

Kod ovog modela dobra je, čak odlična, oklopljena maska hladnjaka. Hladnjak je inače jedan od najkritičnijih djelova vozila jer je veliki i vrlo ranjiv - najmanja rupica potpuno onesposobljava vozilo a ne postoji priručni način za popravku na terenu. Zato je svaki oklop koji dobro štiti hladnjak dobar.

Također se vidi i čelična ploča ispred i neposredno ispod  šoferšajbe. Ona služi za zaštitu kabine a da se očuvaju postojeći standardni ventilacioni otvori ispod šoferke. Također štiti i brisače. Dobro rješenje.

Tehnički dobro rješenje u smislu oklopne zaštite i torzione čvrstine vozila je i krov od oklopnih ploča koji 'sjeda' na tijelo kao kapa. Otprilike kao poklopac na kutiji za cipele. Ovaj na slici je blago profiliran tj. zakošen na prednjem dijelu, što je kasnije 'poboljšanje' (posve nepotrebno, samo komplicira izradu). Naš je bio sasvim ravan.

No sa stajališta stabilnosti ovo rješenje nije naročito bistro jer stavlja dodatnu težinu na najvišu točku vozila i time dodatno narušava stabilnost. Krov smo na LR2 drukčije riješili (o tome drugi put).

Kad sam već pomenuo prozore. Na ovoj slici su stakla na prednjim vratima otprilike za 25-30% veća nego ona koja smo mi imali (a prema vozačkom su dimenzionirani i ostali prozori). Nekada davno su se staklene površine smatrale potencijalno kritičnijim od čeličnih ploča i nastojalo se da one budu što manje. Kasnije je tehnologija izrade neprobojnog stakla nevjerojatno napredovala ali su projektanti po navici i dalje ugrađivali najminimalnije moguće prozore i to se tek počelo mijenjati negdje sredinom 90-ih, u vrijeme iz kojeg datira i projekat vozila na slici.

O staklima: armirano staklo je višeslojni lijepljeni plastični laminat (odnosno neki materijal koji je kombinacija stakla i plastike, nisam stručan, skužajte). U principu je staklo na svim vozilima koja sam u životu vidio uvijek pružalo veći stupanj zaštite nego oklopno tijelo, bez obzira radi li se o čeličnom oklopu ili onome od plastičnih kompozita. Vidio sam više slučajeva proboja oklopnog tijela ali nikad, baš nikad niti jedan slučaj proboja stakla.

U jednom slučaju je oklopljeni Defender pikap (baš u konfiguraciji oklopljenog pikapa, oklopljena kabina, motor i rezervoar za gorivo, ne i zadnje tijelo) dobio direktan pogodak iz 20mm, u čelično tijelo. Geleri su napravili 15-ak izlaznih rupa kroz čelične ploče na drugoj strani kabine ali niti jedan nije prošao kroz staklo. Vozač, moj kolega, je poginuo. Inače, po tragovima unutar kabine smo zaključili da je sloj unutrašnje zaštite od rikošetiranja (spal liner) apsolutno neophodan radi povećanja vjerojatnoće preživljavanja u slučaju bilo kakvog pogotka jer spe što probije čeličnu ploču unutar kabine koja je od sva od čelika ide kao loptica u fliperu. Pokojnom T to, naravno, ne bi pomoglo u vrlo maloj kabini pikapa. A i inače kod pogotka 20mm ništa ne pomaže.

Za ekvivalentnu razinu oklopne zaštite staklo mora biti daleko deblje od čelika. Konkretno, za nivo zaštite koji pruža 8mm debela ploča čelika određene tvrdoće, ekvivalentna debljina stakla je najmanje 4,5 cm i sastoji se od najmanje 12 slojeva. Kod tijela od kompozitnih materijala taj odnos je otprilike 2:1 (staklo dvaput deblje od kompozita).

Staklo je po jedinici površine (za ekvivalentni nivo zaštite, razumije se) dosta teže od čelika ali točnih težinskih odnosa se ne sjećam.

Koliko je staklo čvrsto govori slijedeći primjer. Jednom prilikom u glavnom gradu Munguzije, Qingtownu, ostavili smo LR1 parkiran na mjestu za koje smo vjerovali da je relativno sigurno jer su na 20 i 50m bila stražarska mjesta lokalnih zapovjedništava. Mjesto je bilo zaštićeno od direktne neprijateljske vatre.

Nije nas bilo otprilike 2 sata. Kad smo se vratili našli smo jedan od onih malih prozora sa strane polomljen i probijen. Iako se nisu mogli provuć kroz tako mali otvor (otprilike A4) banditi su uspjeli izvuć jedan mali ranac i nešto sitne opreme, uglavnom posve bez neke vrijednosti (jedan foto aparat i jedan digitalni rokovnik te nešto ispravljača itd). Pored auta je ostala krampa (pijuk).

Stražari, naravno, nisu ništa ni vidjeli ni čuli. Jadnici su se malo zaj. jer sam ujutru otišao direktno kod lokalnog zapovjednika i 10 minuta kasnije kod generala je doveden jedan prepadnuti mulac koji je bio na straži. Uz obećanje da mu se ništa neće dogoditi priznao je da je ipak vidio 4 majmuna iz bande lokalnog bandita XY koji su jednim pijukom i jednom macom od 10-ak kg PUNIH 40 MINUTA naizmjence mlatili po armiranom staklu!!!

General je poslije lokalne majmune objesio za jaja. Ili im naplatio reket, ne znam. Mi smo kao priručno rješenje navarili jednu ploču preko one rupe dok nismo izašli iz Munguzije i sredili to kako treba.

Inače, to zavarivanje je problem. Naime, čelične ploče rade se od posebnih, vrlo specifičnih i osjetljivih čelika koji moraju biti pod velikom tenzijom kako bi za što manju debljinu (i težinu) bilo što otporniji na pogotke. Tako da se na oklopno tijelo ništa ne smije navarivat. Točnije, sve što se navaruje smije se navarivat samo na postojeće spojeve i zavare.

Inače, armirano staklo učvršćuje se iznutra. Na oklopno tijelo navaruje se konzilni nosač cijelim obodom stakla pa se u njega ubaci staklo preko čijeg ruba onda idu flanše koje se vijcima učvrste na konzolu (nadam se da je objašnjenje jasno).

A kad spominjem zavarivanje. U Triperu, glavnom gradu otcjepljujućesepokrajine Gundurije, kolegama su za nekih 15 minuta koliko su ostavili oklopni LR bez nadzora ODVIDALI (ODŠARAFILI) nosače zadnjih vrata (nosači su vanjski), skinuli vrata i sve ispraznili. Čim sam čuo dao sam da se zaheftaju vijci vanjskih šarnira vrata. Naravno da ne možeš sve spriječiti niti ti uopće može past na pamet što će fukari past na pamet - ali možeš spriječiti barem ono što znaš.

Uvjerljivo najlošija točka ovog auta su brave. Po godini proizvodnje vidim da ni 10 godina nakon što smo od tvornice tražili da na auto ugradi malo ozbiljnije brave nego one koje su ugrađivali - a koje čak nisu bile standardne LR brave nego otprilike, bez šale i pretjerivanja, brave kao za poštanske kastliće!!! I onda imate auto od 120-150 000 DEM i na njemu brave koje djeca šrafcigerom otvaraju za 30 sekundi.

Mi smo to riješili unaprijed, prije nego smo prvi put i otišli na teren, navarivanjem na vrata i tijelo jakih čeličnih uški sa rupom za lokot. Oni lokoti svi-na-isti-ključ o kojima sam gore već pisao. moram još spomenut da su bili sa vanjskom plastičnom zaštitom, kvalitetnom, sa poklopcem proreza za ključ itd. i da mi nekoliko tih lokota hvalanapitanju i dandanas služi. Otprilike polovica tih lokota bila je sa dugim hvatištem (ne znam kako se zove ono U na lokotu/katancu) da mogu proć svuda. Prednosti trulog kapitalizma - ima za lovu sve što ti treba.

E sad digresija!

Puno kasnije, prije nepunih desetak godina ja u Mirnoj Zemlji Pored Prduzije (Bliski Istok). Spremamo se u Prduziju gdje je gadno i opasno. Moji geniji kupili dva najgora oklopna auta koja sam u životu imao (pisat ću i o njima) i ja odgodim odlazak u Prduziju za nekoliko dana dok na tim Discoveryjima ne poboljšamo što se poboljšati može.

Pored nas kolege iz druge srodne organizacije sa jednim od onih oklopljenih Landrover Defendera iz druge serije, one u čijem sam konstruiranju učestvovao. Na tim autima su brave izvedene savršeno, nema šanse nešto sa njih odvalit, ozbiljna brava, ne može se ni bušilicom izvrtit, super urađeno i kvalitetne komponente. Poznam kolege, znamo se godinama, razgovaramo, konzultiramo se.

Pitam ja njih 'koliko kompleta ključeva imate?' - oni u čudu pitaju zašto pitam. Kažu imaju dva (a njih je trojica). Kažem ja ajte lijepo narežite još najmanje 3-4 kompleta, ili dajte meni ključ ja ću dat lokalnom šoferu/kuriru iz našeg ureda u tom gradu da vam nareže i donese. I kažem 'ja tako radim, svakom dam po jedan komplet ključeva, vođi puta jkoš jedan rezervni komplet a jedan komplet zadržim ja i jedan ostavim u pozadinskoj bazi u rezervi'. Oni udri u smijeh i uzmu me zahebavat 'ti si Hrundi paranoik, ključar zatvora, 6 kompleta ključeva...'

10 dana kasnije zove me šef te ekipe iz Londona preko moga šefa da mu se hitno javim (znam čovjeka dugo, odličan). Imaš od mene večeru kad se vidimo u najboljem restoranu za lovu koju ću onim kretenima oduzet od plaće. Zašto? Eno ih u glavnom gradu Prduzije (gdje uopće nije sigurno bit bijelac, svi ludi, svi naoružani, gine se, puca se, otimaju se ljudi...) izgubili sve ključeve, ne mogu uć u auto, jedva našli majstora sa acetilenskom lampom da prosječe čelična vrata da uopće mogu uć u auto, pa onda drugoga da im spaja žice da mogu upalit... I kukaju i jadaju se kako su trebali poslušat Hrundija koji im je lijepo reko...

Hajd danas dosta. Evo slika.


* landrover_1.jpg (65.64 KB. 640x480 - viewed 248 times.)



A evo sam našao i jednoga sa originalnim, manjim, prozorima:


* 16552.jpg (101.76 KB. 800x600 - viewed 261 times.)



Još jedan iz serije sa malim prozorima na kojem se lijepo vidi na kojim je djelovima oklop vanjski a na kojima unutarnji. A vide se i vanjski šarniri vrata


* aRover_1.jpg (46.05 KB. 511x263 - viewed 238 times.)



* aRover_2.jpg (20.85 KB. 274x176 - viewed 366 times.)



* aRover_3.jpg (16.95 KB. 260x176 - viewed 383 times.)

Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736



« Reply #16 on: November 16, 2011, 12:08:20 pm »


Detalj zaštite otvora za ventilaciju i broisača


* aRover_4.jpg (22.46 KB. 260x262 - viewed 372 times.)



* aRover_5.jpg (22.07 KB. 276x262 - viewed 384 times.)



I još nekoliko detalja malo krupnijih vozila iz ove serije. Dobro se vide idiotske bravice na vratima, šarniri, preklop vanjskog oklopa preko djelova originalne karoserije itd.

Na slici na kojoj su zadnja vrata ima lijevo jedan interesantan detalj: nosač vanjske antene za VHF. U principu treba imati što manje otvora na oklopnom tijelu a nijedan ne bi smio biti direktan, tj ispred svakog otvora trebala bi bit zaštitna ploča (kao što je to riješeno kod ventilacije i brisača). Ovdje je to loše izvedeno, tj. na konzoli nedostaje još jedna mala pločica koja bi pokrila otvor u oklopnom tijelu. Jeste sitno ali uvijek bolje spriječiti.


* defender_1.jpg (31.73 KB. 384x448 - viewed 253 times.)



* defender_2.jpg (21.07 KB. 336x448 - viewed 237 times.)


Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 496



« Reply #17 on: November 16, 2011, 06:09:11 pm »

Hvala Hrundi na iscrpnom objašnjenju.
Pošto se nisam nikad sreo sa sličnim oklopnim vozilima, naučio sam puno.

LPB
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 162


« Reply #18 on: November 16, 2011, 08:14:08 pm »

Božo, takvo nešto slično je imala NLB neko kratko vrijeme i sa njim plašila vrane po Ljubljani. Isto LR oklopni, možda i isti takvi, nisam nikada obračao toluku pažnju na njega.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 496



« Reply #19 on: November 16, 2011, 08:45:24 pm »

Nekako mi je u DNK da prije primetim žensko osoblje NLB nego vozilo koje prevozi lovu  Grin

Kad smo več kod toga, kolika je oklopna zaštita vozila za prevoz novca?

LPB
Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736



« Reply #20 on: November 16, 2011, 09:39:37 pm »

Pa prvo se moramo dogovoriti koji princip normiranja i označavanja zaštite koristimo. Već sam primjetio u prvom postu da sam napisao klasa III i III+ što nekoga lako može zbuniti jer se te klase više ne koriste za oklopna vozila nego samo za osobna balistička zaštitna sredstva (panciri i šljemovi) no navika je navika, kad sam ja prije 20+ godina počeo nosit pancire i koristit oklopna auta u Engleskoj se sve mjerilo i označavalo istim klasama. Sad su stare klase ostale za pancire ali ne i za auta pa zna bit zbunjujuće ako ti je pancir klasa III a auto klasa IV - a pancir te štiti od jačeg metka nego oklopni auto. Dakle trudit ću se ne brkat mjere.

Danas se klase oklopne zaštite najčešče navode po dva standarda, jedan je američki a drugi njemački (DIN).

DIN standard daje klase kao B1-B7 uključivo. Mislim da DIN nema klasificirano iznad B7 (nisam siguran, možda i griješim) iako sam vidio proizvođače odnosno prodavce koji koriste i B7+ i B8. Ekvivalentne klase za stakla imaju naziove BR1 do BR7

Drugi je američki standard u kojem ima 6 klasa i obilježavaju se rimskim brojevima da bi se izbjegla zabuna: I-VI

Postoji i NATO (STANAG) standard ali njega nitko u civilstvu ne koristi.

I jedni i drugi iz praktičnih razloga stupanj zaštite klasificiraju prema standardnim zrnima određenih kalibara i karakteristika (pod pretpostavkom da se sva ispaljuju iz odgovarajućih oružja sa standardnim barutnim punjenjima i odgovarajućim dužinama cijevi). Iako u detaljnom DIN standardu klase se dijele prema energiji zrna na cilju i probojnosti. Ali praktično svi pamte klase po zrnu od kojeg štiti.

Ovo je službena DIN podjela na klase:

Panzerwerkstoff    
        Glas    Waffentyp            Waffenart / Kaliber
B1    BR1    Handfeuerwaffe    .22 LR
B2    BR2    Faustfeuerwaffe    Luger 9mm
B3    BR3    Faustfeuerwaffe    Magnum .357
B4    BR4    Handfeuerwaffe    Magnum .44
B5    BR5    Handfeuerwaffe    Gewehr M16 5.56x45
B6    BR6    Handfeuerwaffe    Gewehr G1 7,62x51 Weichkern
B7    BR7    Handfeuerwaffe    Gewehr G1 7,62x51 Hartkern

Dakle po klasama:

B3 štiti od metka .357 magnum (mislim iz cijevi 6 cola). Ovdje spada i TT 7,62x25
B5 od NATO 5,56x45 iz M16 (u ovoj klasi je i 5,45x39)
B6 od NATO 7,62x51 iz puške G1 (ovdje spadaju i 7,62x54R, 7,92 Mauser i 30-06 Springfield)
B7 od istih kalibara kao i B6 ali sa PP zrnima

Postoje i detaljni uvjeti i način testiranja opisani u ovoj tablici (nema klase B7);

Level B1B2B3B4B5 B6
WeaponCarabinePistolPistolPistolRifle Rifle
Calibre22LR9mm par.357mag.44magn5.56x457.62x51
Bullet typeRN/LeadFJ/RN/SCFJ/CB/SCFJ/FN/SCFJ/PB/SCFJ/PB/SC
Bullet mass (g)2.6+0.18.0+0.110.2+0.115.6+0.14.0+0.19.5+0.1
Firing range(m) 1055 51010
Impact vel.(m/sec)360+10400+10430+10440+10950+10830+10
No. of impacts333333
Impact distance(mm) 120+10120+10120+10120+10120+10120+10
Impact angle (degr.)909090909090

Nadležno tijelo za certificiranje i davanje klase zaštite je Nacionalna balistička laboratorija SR Njemačke. Većina proizvođača testira neki proizvod da bi imali službeni papir ali ne testiraju svaki model. Kad im jedan model dobije atest onda oni dalje interno certificiraju i stvar je korisnika hoće li im vjerovati ili ne. Ima ih raznih, dosta ih je pouzdanih ali ima i mufljuza.

Bio sam u dvije tvornice na tvorničkim testiranjima, u Engleskoj i u Njemačkoj i djeluje vrlo impresivno. Imam negdje u nekim kutijama (koje u subotu konačno poslije više od 10 godina donosim od bivše žene) pa ću ih jednog dana, kad odem u penziju ili na robiju, skenirati i postaviti.

E tek sad mogu djelomično odgovorit na pitanje koji nivo imaju bankarski kombiji.

Prvi odgovor je da ne znam ni u kojem konkretnom slučaju a drugi je da svatko sam za sebe odlučuje, bira i plaća što mu odgovara.

Da mene pita banka koja bi im zaštita bila potrebna ovdje u ovim našim miroljubivim i pitomim zemljama - ja bih im rekao neka uzmu B3 i dobro osiguranje.

Činjenica je da svaka šuša ovdje može za pola sata doć do bilo kojeg oružja koje mu padne na pamet pa je po meni gliupo davati novce na više nivoe zaštite, bolje od tog ušteđenog uplatit zbilja dobru policu. Jer iovako svaki majmun može razvalit bančin kombi zoljom ako ga je volja. A ni B7 ti nije nikakva garancija da braća neće izvadit PK ili štabilo i ispalit dovoljno metaka izbliza da probiju i B7. (Klase zaštite obično uzimaju rafal od 3 metka na relativno malom prostoru, ima točna razdaljina ali ne znam koja je EDIT: sad sam, dok sam je sređivao, pogledao tablicu koju sam postavio, lijepo piše: 3 metka u krugu 12cm). Ali između 3 i 30 je veeeelika razlika...

A za zaštitu političara, biznismena i kriminalaca - ne bih preporučio ništa ispod B6. I svakako run flat gume (o tome drugi put).

Inače, ekvivalentne klase zaštite po US standardu su:

LEVEL    BALLISTICS PROTECTION

II            .357 Mag 158 Grain SP 1450 FPS
                9mm, 124 Grain FMJ 1120 FPS

III            .44 Mag 240 Grain L 1470 FPS
                9mm 124 Grain FMJ 1120 FPS

IV            AK-47 150 Grain SC 2430 FPS

V              NATO 147 Grain M80 Ball 2775 FPS
                30-06 Rifle 220 Grain SP 2410 FPS

VI             NATO AP 2000 FPS 7.62x51
                NATO"Tungsten Tip" AP

E sad samo da se nadam da će tablice ispast kako treba
« Last Edit: November 17, 2011, 03:20:17 pm by Bozo13, Reason: Ubačena tablica u tekst » Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736



« Reply #21 on: November 16, 2011, 09:52:27 pm »


Evo par na brzinu izguglanih slika sa testiranja. A kasnije ću postavit i nekoliko stvarnih, imam ih na disku.


* BarSystem_neu_02.png (237.33 KB. 475x345 - viewed 79 times.)



* blast-2.png (353.2 KB. 400x330 - viewed 84 times.)

Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736



« Reply #22 on: November 17, 2011, 12:47:06 pm »


E nemam nekoliko nego samo jednu, ali je barem dobra.

Ovo je fotografija našeg vozila pored kojeg je eksplodirala improvizirana eksplozivna naprava (IEN, engleski IED) sastavljena od 3 granate 130 mm (jedna nije eksplodirala), postavljene na otprilke 4-5 metara udaljenosti. Vozilo je oklopljeno u klasi B6. Ja nisam bio u ovom autu nego onom ispred, nekih 50 m dalje. (O taktici uporabe IED i zašto u najmanje 75% slučajeva strada drugo vozilo u koloni nekom drugom prilikom, o tome se odavno spremam pisat).

Dakle, u ovom autu nitko nije ozbiljnije povrijeđen. Od tri osobe u autu jednoj je pukao bubnjić (putnik na zadnjem sjedalu) , jedna je imala razbijenu arkadu, posjekotine na glavi i blagu kontuziju, ali od udara u nosač krova, ne od eksplozije (suvozač, nije bio vezan) a vozač je imao natučena rebra.

Vidi se da se ovdje radi o tzv. 'nevidljivo oklopljenom' autu, tj. onome gdje je oklop integriran u postojeću karoseriju i nije odmah očito da se radi o zaštićenom vozilu. Takav način oklopljavanja skuplji je i zahtjevniji ali kao što se vidi na primjeru nije ništa manje pouzdan od vanjskog oklopa. Ima dosta situacija u kojoj je bolje da se ne vidi odmah da je vozilo oklopljeno. Glavna mana nevidljivog oklopa je što je gotovo uvijek takvo vozilo teže od vidljivo oklopljenog jer zadržava postojeću karoseriju i dodaje se oklop.

Na slici se jasno vidi puno toga. Prvo i najočitije - staklo je posve sigurno. Drugo, i sve ostalo je izdržalo. Interesantan detalj vidi se na zadnjem prozoru. Naime, radi se o lažnom prozoru gdje je na postojeće staklo iznutra zalijepljena crna 100% svjetlonepropusna folija a sa unutarnje strane čelična ploča. Vidi se kako su geleri 'ošišali' obično staklo . Točnije, vjerojatno se radilo o jednom većem komadu koji je udario naprijed dolje i klizio po čeličnoj ploči do otraga gore.

Drugi interesantan detalj je da je zadnji desnio kotač ostao netaknut, što je poprilično čudo ako uzmete u obzir da su eksplodirale 2 granate 130mm u neposrednoj blizini. Obično geleri izrežu obje gume na bližoj strani, ovoga puta dogodilo se da su nastradale obje prednje gume a obje stražnje ostale su netaknute.

Treći interesantan detalj je da se po oštećenjima može uočiti bitna karakteristika eksplozija IED - neujednačenost veličine fragmenata. To potvrđuje da je daleko teže zaštititi vozilo od IED nego od zrna i zato i ne postoje standardne klase zaštite od IED. A kad vas udari geler težine 300g, posve nepravilnog oblika sa oštrim ivicama - osim vrhunske kvalitete oklopne zaštite potrebno je i puno sreće.

Dinamika ovog incidenta: IED je bila sakrivena u smeću pored puta (o načinima improvizacija drugi puta). Najjerojatnije položena na zemlju bez ukopavanja i samo prekrivena plastičnim vrećicama (jedan od uobičajenih načina). Aktivirana je daljinski (o metodama aktivacije također drugi puta, elektroničari će biti fascinirani).

Kad je IEN eksplodirala vozilo je gotovo u mjestu stalo i motor se ugasio. Teško je reći je li vozač ikako instinktivno reagirao ili ne. U konvoju su bila tri oklopljena vozila, prvo i drugo istog tipa samo različite boje a treće oklopljena limuzina. Dodatno, 5 minuta pred konvojem kretalo se obično, neoklopljeno vozilo sa obučenim izviđačem. Vozila su u stalnoj vezi preko ručnih radio-uređaja sa rezervnim sustavom preko satelitskih telefona. Karta je kodirana, sa označenim točkama kretanja po neuniformnom principu. U svakom vozilu je po jedan naoružani čuvar sa odličnom obukom i jasno definiranim pravilima postupanja. Vozači su posebno obučeni. Svako vozilo ima vrlo ozbiljan komplet prve medicinske pomoći. Svi članovi prošli su obuku borbene prve pomoći a jedan od naoružanih čuvara je ovlašteni bolničar.

Procedura za ovakve situacije je detaljno razrađena i bila je poštovana u potpunosti. Ja sam iz prvog vozila izvjestio da imamo situaciju a zatim pokušao kontaktirati pogođeno vozilo (bezuspješno). Prvo vozilo nastavilo se kretati u istom smjeru, usporeno i sa pojačanim oprezom. Izviđačko vozilo odmah je okrenulo za 180 i krenulo prema prvom vozilu. Tek nakon susreta prvo vozilo je također okrenulo i krenulo prema mjestu eksplozije, oklopljeno naprijed, meko iza. Tokom ovog vremena izvjestili smo i prijateljske vojne snage o događaju, dali koordinatre i opis vozila.

Za to je vrijeme treće vozilo odmah stalo na mjestu gdje se zateklo i ljudstvo iz njega je, poslije vrlo brzog osmatranja iz vozila, izašlo, zauzelo položaj u zaklonu sa spremnim oružjem. Po proceduri nisu se pokušali približiti ugroženom vozilu.

Ovo možda izgleda čudno ali to je standardna taktika za izbjegavanje zasjeda. Dodatno, procjena je da oklopno vozilo ako niej probijeno u eksploziji i ako su je putnici preživjeli, nastavlja pružati zaštitu od vjerojatnih sredstava upotrijebljenih u zasjedi - pješačkog oružja. Ako je oklop probijen ('kompromitiran') onda vjerojatno u vozili ima povrijeđenih kojima izvan vozila ne može biti ništa ni bolje ni sigurnije (osim u slučaju požara koji je ipak rijedak).

U međuvremenu je uspostavljena radio-veza i putnici su izvjestili da su živi i bez vidljivih težih povreda.

Tek kada je konvoj sa prednjeg kraja došao do mjesta eksplozije, uz mjere osiguranja 'zdravih' vozila prišli smo oštećenom i tada su putnici izašli. Procjena vremena dolaska prijateljskih snaga bila je dodatnih 20 minuta te smo riješili ne čekati na mjestu nego im krenuti u susret. Nakon susreta predali smo povrijeđene vojnom sanitetu a mi smo se u konvoju sa njima vratili na mjesto nezgode.

Motor je upalio iz prve. Ni motorni ni putnički prostor ni rezervoar goriva nisu bili kompromitirani. Međutim, jedan veći geler prekinuo je jednu od komponenti prednjeg ovjesa i procjenjeno je da vozilo ne može voziti nego ga je kasnije odvukla vojska.

Vozilo je u tvornici koje ga je proizvelo (njemačka firma sa radionicom za ugradnju zaštitne opreme u Poljskoj) zamjenjeno za novo, tj. doplatili smo za novo a njima predali staro. Vozilo je popravljeno i prodano slijedečem korisniku.

Inače, samo radi ilustracije koliki je domet gelera od IED, na zadnjem dijelu mog vozila, udaljenog oko 50 m od eksplozije, bilo je 6 udara sitnijih gelera, bez posljedica. Vozilo koje je bilo iza oštećenog dobilo je jedan sitan geler u šoferšajbu.


* IED11Feb.JPG (286.55 KB. 1286x964 - viewed 86 times.)


A ovako izgleda IED od artiljerijskog zrna i rupa koju takva eksplozivna naprava radi u asvaltu. Slike nisu sa istog mjesta već sa jednog drugog ali vrlo je slično. Na putu je eksplodirala jedna granata (gotovo sigurno prekrivena nekim smećem). Druga, postavljena oko 50m dalje pored puta i namjenjena da bude aktivirana kada se netko zaustavi na 'sigurnoj razdaljini' nije eksplodirala jer je udarni val od prve eksplozije odbacio relativno lagani mobitel koji nije bio pričvršćen za zrno i time iščupao kontaktne žice iz detonatora.


* 29APR05aa.jpg (232.26 KB. 675x506 - viewed 78 times.)



* 29APR05ab.jpg (185.23 KB. 506x675 - viewed 77 times.)



Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #23 on: November 17, 2011, 11:22:21 pm »

Samo tako nastavi Hrundi 

Videh ovu sliku pa se setih tebe......


* za hrundija.jpg (54.45 KB. 900x513 - viewed 109 times.)

Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736



« Reply #24 on: November 17, 2011, 11:39:15 pm »

Ovo su sigurno vozila neke od privatnih kompanija za osiguranje u Iraku.

Ni najmanje mi se ne sviđa vošilo i način oklopljavanja. Ne čini mi se podobnim ni za previđenu svrhu.

Ali drago mi je da si postirao fotografije vozila sa 2 rezervna kotača na krovu. O tome sam već pisao ali nemam pri ruci ni jednu fotografiju vozila sa više od 1 rezervnog kotača.
Logged
rvi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 151


zastavnik VJ


« Reply #25 on: April 30, 2013, 11:29:03 pm »

Da je meni bio jedan ovakav kad su me izresetali eeeee !!!
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 24 queries.