PALUBA
June 03, 2020, 01:06:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije- aktivnosti  (Read 80072 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 040« Reply #375 on: August 20, 2019, 07:08:40 am »


Vazduhoplovi Vojske Srbije lete danas i sutra


U okviru redovne letačke obuke, vazduhoplovi Vojske Srbije će u utorak i u sredu izvršiti više sletanja i poletanja na helidromu Banjički vis u Beogradu.

Ta letanja obaviće se od 19.30 do 22.30 časova, saopštilo Minsiarstvo odbrane.


izvor
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 179


« Reply #376 on: August 24, 2019, 01:49:51 pm »

Бољи дани за ваздушнотехничку службу РВ и ПВО

Након погрешне, злонамерне, штеточинске одлуке да се укину средње стручне школе у Војсци Србије, ми смо ево, 15 година касније, успели да одшколујемо прву генерацију школованих подофицира, људи који су максимално оспособљени да раде на авионској техници – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао ученике завршне године Средње стручне војне школе на стажирању у јединицама на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.


Према речима министра одбране, тешко је објаснити зашто је укинута Средња стручна војна школа и зашто Војсци Србије, одједном, више нису требали школовани подофицири, људи који су стручни и у стању да одржавају нашу технику.

- Одлуком министра Гашића из 2015. године, то је заустављено и враћено, и сада имамо прву генерацију школованих подофицира, прву након 15 година. Јако је тешко надокнадити оно што није урађено у претходном периоду и надокнадити 15 година нерада и неулагања у подофицире, у стручно оспособљавање људи, али систем ће дати све од себе да обезбедимо да војни позив буде атрактиван, исплатив и да можете да служите својој земљи зато што своју земљу волите – нагласио је министар Вулин.

Имамо све више технике, подсетио је министар одбране, модернизујемо се и опремамо.

- Одлуком врховног команданта председника Вучића, улажу се огромна средства у опремање нашег Ратног ваздухопловства, али без ових дечака, стручних подофицира, добро оспособљених и образованих ништа од тога не би било могуће. Зато се систем труди, зато ће систем дати све од себе да позив учинимо још атрактивнијим, а да они који су завршили средње стручне војне школе буду задовољни што су то урадили. У овом тренутку школујемо 195 дечака и девојчица у Средњој стручној војној школи и то су будући подофицири који ће обезбедити несметан технички развој и одржавање читавог система – нагласио је министар Вулин закључујући да се у Војску Србије улаже и да у њу вреди улагати.

Начелник Средње стручне војне школе пуковник др Стеван Мушицки изразио је задовољство јер је након деценије и по одшколован најмлађи кадар Војске Србије, који ће за неколико дана ступити у професионалну војну службу.

- То су најмлађи припадници Војске Србије који су су завршили четворогодишње школовање у нашој школи, смер РВиПВО и који су постигли одличне резултате, а просек класе је више од 4,60 – истакао је пуковник Мушицки, додајући да су, сада ускоро и водници Војске Србије, најуспешнији били у општевојним и стручноспецијалистичким предметима.

Како је нагласио командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Бошко Шербеџија, у протеклом периоду у јединицама 204. ваздухопловне бригаде – 101. ловачко-авијацијској ескадрили и 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили, ученици 46. класе боравили су на стажирању и обуци по теми ваздухопловно наоружање.

- После више од 15 година, у јединице ћемо примити подофицире који су се четири године школовали у Средњој стручној војној школи, што је за нас напредак, јер ћемо добити квалитетне и мотивисане момке. Тиме ће наша јединица и РВиПВО у целини, добити и на стручности и на повећању оперативних способности – нагласио је потпуковник Шербеџија.

Први подофицирски чин ускоро ће добити и ученик Андрија Николић, који је на стајанци и хангарима батајничког војног аеродрома, са осталим ученицима завршне године 46. класе тог смера, у данима за нама усавршавао знања стечена у клупама Средње стручне војне школе.

- Овде усавршавамо знања са смера авио-оружар, који се базира на наоружавању разних типова ваздухоплова. Уписао сам ову школу јер сам то волео, и направила је од мене младог човека који је самосталан – истиче Андрија који је изразио задовољство наставницима и офицрима који су са њима радили током школовања и да су од њих много научили, а додаје да би у будућности волео да ради на аеродрому у Нишу, како би био ближе породици.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Војне акаденије генерал-мајор др Бојан Зрнић.

Извор: www.mod.gov.rs

Napokon nešto što izgleda kao dugoročno rješenje
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 123


« Reply #377 on: August 24, 2019, 10:46:28 pm »

тешко је објаснити зашто је укинута Средња стручна војна школа

Одлуку је веома јасно објаснити, Војска Србије је реорганизована по угледу на НАТО. У Америци и Канади не постоје стручне средње школе ни у цивилству, деца завршавају средње школе општег типа, а након тога иду на колеџ где проведу одређено време на обуци за одређене послове. То може да буде годину дана, а може да буде и три - зависно од посла за који се обучавају. И водоинсталатер прво заврши средњу школу па након тога иде на колеџ где се школује да буде водоинсталатер.

Када је војска у питању, припадници војне техничке службе се регрутују међу професионалним војницима. Неко ко је већ постао професионални војник се пријави за одређену специјализацију и онда се обучава/школује за то, након што заврши основну обуку. Не обучавају се само људи за сервисирање војне опреме, него и они који ће нпр. сервисирати клима уређаје. Шанса да се заврше овакви програми је један од мотива за младе да се пријаве у професионалну војску. Две године колеџа ће коштати 40 хиљада долара. Уместо да оду на цивилни колеџ и након тога отплаћују студенстски кредит, од војске добију све бесплатно, уз обавезу да одређено време проведу у војној служби, што им се наравно плаћа. Са знањем које су стекли радећи за војску могу да добију одговарајући посао и у цивилству.

Ето, то је цела мудрост. Војна техника је данас далеко сложенија него пре 50 година, тако да је и школовање стручног кадра способног да све то одржава сложеније и компликованије. Да сада не улазимо у то да ли је и зашто је боље послати некога у стручну школу након што напуни 18 и стекне нека основна знања и развије интересе.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #378 on: August 25, 2019, 07:08:55 pm »

Па нису све нове чланице НАТО укинуле средње војне школе. На пример Пољска. Чињеница је да су школовани подофицир, дакле они који су завршили четворогодишње школовање били и остали далеко, далеко стручнији и мотивисанији од колега који су завршили средње школе па онда постали професионални војници. Има изузетака, али су ретки.

У тексту који је постављен и односи се на Средњу војну школу није баш најјасније речено, али се то школовање односи на специјалистичка стручна знања којих практично нема у цивилству и махом се односи на РВ и ПВО и ЕИ и ПЕД. И даље нема средње војне школе за подофицире родова. Нажалост, начин како се подофицири родова и већине служби сада "добијају" је такав да то постају тек са преко 25 година, а често и више што је касно.

По мом суду треба направити неку средину, односно омогућити да се подофицир "производе и на један и на други начин...

Ово што је "Фазан" написао за начин мотивисања потенцијалних регрута за пријављивање у професионалне војнике је тачно за оружане снаге САД, можда и за још неке је добар је пример како је могуће ускладити војно и цивилно школовање и једновремено решити проблем отпуста професионалних војника након одређеног броја година. Нажалост код нас је то из више разлога тешко примењљиво, почев од непостојања таквог искуства до нашег менталитета. Такође, највећи број оних који се тамо пријави за професионалног војника је у доби 17-20 година, а код нас су већ у старту старији јер тек са 18 година задовољавају услов да могу уопште у војску (тамо може са 17. година). Како се средња школа завршава са 19. година, испада да се професионални војник најраније може постати у 20 година,  а чешће после тога.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 123


« Reply #379 on: August 27, 2019, 12:16:36 am »

Ја сам разумео да се вест који сам коментарисао односи на војне техничке школе, а не на средње војне школе које припремају официре.

Средње војне школе постоје и у Америци, само у  мало другачијем облику. Неке су приватне, а неке финансира министарство одбране. Превише је компликовано за објашњавање. Доналд Трамп је завршио једну такву школу.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #380 on: August 27, 2019, 06:46:21 pm »

Средње (стручне, а раније и родовске) војне школе припремају подофицире.

Те средње школе, уствари милитаризоване школе постоје у САД али и у Русији. Када би код нас неко то урадио прогласили би га за окорелог милитаристу, непријатеља демократских вредности и тд и сл. Лане код нас људи организовали двонедељни омладински камп са војном дисциплином па је морала полиција да интервенише. Ове године су то урадили уз најаву и пријаву па је реализовано, али опет уз приговоре поборника "цивилног друштва"..
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 062« Reply #381 on: August 27, 2019, 10:10:26 pm »

Omladinske vojne kampove organizira vojska (bar u Slo, bio mi sin, pustimo da je bilo više devojka od muškaraca). A ako jih organiziraju "civili" onda je to upitno (štajerska varda i slične glušposti)
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 123


« Reply #382 on: August 27, 2019, 11:42:53 pm »

Кампови у војном стилу се користе у корпоративној Америци за team building активности. Као и све остало, и они су приватни, мада се као инструктори ангажују пензионисана војна лица. Омладински кампови у истом стилу се користе у раду са децом која имају проблеме у школи (хиперактивна и сл.), као и за развој онога што зову soft skills (team building, leadership, managemant), а што се може применити независно од онога чиме се бавите.

Идеја војних школа је да припреми ученике да буду лидери, било да се ради о војсци, политици или бизнису.

Иначе мислим да се у Србији тим организацијама тзв. ”цивилног друштва” једноставно даје превелик значај.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 907« Reply #383 on: August 29, 2019, 10:27:30 am »

U tim Amerikama jedan moj poznanik je radio u instituciji koja izgleda kao vojska ali nije opod direktnom komandom vojske. E ta institucija prima na vojnu obuku maloletne delikvente. Zaboravio sam kkao se to tacno zove, ima neku skracenicu od 4 slova.

A evo jedne fotke tih kadeta preuzete sa fejsbuka


* 14716057_315539342164967_2299004668560721391_n.jpg (105.48 KB. 960x720 - viewed 35 times.)Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 907« Reply #384 on: August 29, 2019, 10:31:40 am »

Zove se NATIONAL MILITARY CADETS ALLIANCE i sediste im je u drzavi Mejn.
Evo njihove stranice na Fejsbuku

https://www.facebook.com/NationalMilitaryCadetsAlliance/
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #385 on: August 30, 2019, 07:30:18 pm »

Quote
Иначе мислим да се у Србији тим организацијама тзв. ”цивилног друштва” једноставно даје превелик значај.

Па највећи притисак врше управо "НВО" које се финасирају из САД.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 123


« Reply #386 on: September 01, 2019, 09:44:20 pm »

Quote
Иначе мислим да се у Србији тим организацијама тзв. ”цивилног друштва” једноставно даје превелик значај.

Па највећи притисак врше управо "НВО" које се финасирају из САД.


Ни једна од тих НВО није под контролом државних органа САД. Оне су под утицајем америчких интересних група, а неко од тих група имају утицај на америчку политику.
Свака од тих група има неку противтежу у америчком друштву, неку интересну групу која има другачије идеје. Ако ти смета НВО која заступа интересе једне групе, стимилушеш развој НВО која ће бити под утицајем друге групе.

Конкретно, по питању ових кампова за децу, ја бих позвао предавача из National Rifle Association (”America's longest-standing civil rights organization”), да учи српску децу како да безбедно рукују оружјем.  Grin
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 062« Reply #387 on: September 02, 2019, 02:19:24 pm »

...ја бих позвао предавача из National Rifle Association (”America's longest-standing civil rights organization”), да учи српску децу како да безбедно рукују оружјем.  Grin

Ne razumem što si mislio sa tim. može koja reč više?
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 123


« Reply #388 on: September 02, 2019, 06:17:38 pm »

...ја бих позвао предавача из National Rifle Association (”America's longest-standing civil rights organization”), да учи српску децу како да безбедно рукују оружјем.  Grin

Ne razumem što si mislio sa tim. može koja reč više?

Џумба је навео пример како су разне невладине организације (НВО) у Србији, финансиране из САД, спречавале или отежавале одржавање кампова за децу у војном стилу. При томе су све то радили позивајући се на западне вредности, демократију и цивилно друштво. Ако би се у таквом кампу као предавачи појавили људи из америчког невладиног сектора, онда би критике постале бесмислене. Противници кампа би могли да се критикују да су они ти који подривају америчке вредности и њихову промоцију у свету.

NRA (National Rifle Association) је једна од најутицаљјнијих НВО у САД, а при томе дели неке идеје које заступају организатори оваквих кампова.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 062« Reply #389 on: September 02, 2019, 08:08:12 pm »

Hvala.
Logged
Pages:  1 ... 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 26 queries.